דרום מרוקו הוא יעד מדהים. מרוקו אחד השערים לאפריקה עם השפעות מסנגל, מאלי וצרפת. חיפשנו יעד מרגש וזול, מגוון וקרוב יחסית, בטוח עם אוכל טוב ומרוקו עונה על כל הדרישות. בחרנו בטיול תרמילאים ללא רכב למשך כשלושה שבועות ובדיבעבד זוהי בחירה נפלאה. הגענו בתחילת מאי וזהו חודש מצויין מבחינת מזג אויר גם להרים וגם למדבר. רוב האנשים דוברים כאן צרפתית וערבית מרוקאית. אנחנו הסתדרנו מצויין גם עם אנגלית בלבד.על מנת להוזיל עלויות הזמנו טיסת קונקשיין עם איזיגט דרך מילאנו. ישנו בקרבת שדה התעופה במלון שההגעה אליו ממש בחינם באמצעות האוטובוס שעובר בין טרמינל 1 ל 2 ועוצר בתחנה של מלון. ישראלים חייבים ויזה מודפסת בדף על מנת לעלות על הטיסה למרוקו. להגשת בקשה בקלות ניתן למלא לבד. עלה כ 800 דירהם לאדם. לצערי אנחנו לא הדפסנו ולא העלו אותנו לטיסה ונאלצנו להשאר יום נוסף במילאנו בשל כך. זה היה מאד מבאס! כי כמובן שהצלחתי להגיע עם ההדפסה אחרי שנפלתי על בחור נחמד מה- exchange עם מדפסת אבל זה היה כמה שניות מאוחר.בשעה טובה נחתנו במרקש מרוקו ביום למחרת. התור במחלקת ההגירה הסביר את הקטנוניות על דפי הויזה. אם אתם משפחה בקשו לעבור לתור המקוצר של משפחות אחרת תאלצו להמתין כשעתיים. בשדה התעופה החלפנו מעט כסף ולקחנו סים כארד של MAROC TELEKOM בחינם. הטענו אותו בעיר ב 50 דירהם ל 5 גיגה (הספיק לשבוע). לקחנו אוטובוס למרקש שיוצא כל חצי שעה ועולה 30 דירהם לאדם. ניתן לחזור בחינם עם אותו הכרטיס. יש גם מוניות קטנות פרטיות או מוניות גדולות שיתופיות.
מרקש- Marakesh
יומיים וחצי במילנו הספיקו לנו, חיפשנו מקום יותר חמים גם אנושית וגם אקלימית, חיפשנו מקום פרוע מלא צבעים, ומצאנו את מרקש. חום 35 מעלות אין אדם שלא פונה אלך. בנסיון לברר מאיפה אתה או למכור לך משהו או סתם להיות החבר או המדריך שלך….. נחשי קוברה מתפתלים לצליל החליל…. וריחות של טגין וקוסקוס מכל עבר… עיר שמחה וססגונית עם השווקים היפים בעולם…. ואנחנו חייכנו אליה בחזרה. סוף סוף על אדמת אפריקה החמימה שופעת החיים…. מכות ליד חיוכים עוני לצד עושר, צרפתים ליד מרוקאים, שיא הניגודיות , הכי מעניין….
Imlil-אימליל
אימליל הוא איזור במרחק שעתיים ממרקש והשער ליציאה למסלולים בהרי האטלס. גסט האוס מאד מומלץ הוא Atlas Imula. את הגסט האוס מנהל סעיד עם לב רחב וחיוך מתמיד. מאד מומלץ לאכול ארוחת ערב אצל סעיד וחוסיין. לפני היציאה לטרק בילינו יום קסום באימליל. טיול יפיפה לכפר ארמנד לאורך שביל עם נופי טובקאל והעמק של אימליל. הבוקר נפתח בשמש צלולה ובוהקת, ארוחת בוקר מצויינת בגסט האוס הנפלא שלנו, המשכנו בטיפוס לכפר ארמנד , כפר כאילו לקוח מהאגדות , לפני 200 שנה, נשים עסוקות בעבודות הבית ונוף נפלא מכל עבר. הר הטובקאל המושלג ושאר רכסים… בדרך ראינו שני מפלים מרשימים עם זרימת מי שלגים. טיפסנו קלות לכפר בשביל כורכר שאין לתוכו גישה למכוניות וזה עשה את הקסם שלו, עצרנו לתה ומיני טופינים אצל דודה שאירחה אותנו על גג ביתה . בהמשך אכלנו צהריים טאגין כבש מקסים עם נוף המפל. היו פינות חמדה קסומות לאירוח מפנק, ריחות טאגין מכל עבר, המון תיירים ומקומיים שנהנים מהסופש ובאו להרגע, לשתות מיץ או לאכול צהריים לקולות פכפוך המפל השוצף. ירדנו בקלילות לאימליל לתה המשקיף על כל ההתרחשויות בכפר. פשוט נוה מדבר קסום המקום הזה. חובה לבקר פה אם אתם במרקש.
טובקאל הרי האטלס – TOUBKAL ATLAS MOUNTAINS
הגענו לאימליל כדי לטפס על הר טובקאל שבגובה 4200. רוב המטפסים עושים זאת בטיול בן יומיים מאימליל: הולכים לרפוחיו מתחת להר, קמים בשלוש וחצי ביום למחרת, מטפסים לזריחה חוזרים לאימליל באותו היום. היום השני הוא 20 קמ עם עליות של 1120 מטר.אנחנו בחרנו לעשות טיול מעגלי מקסים ולא פחות קשוח ובעיני הרבה יותר יפה. טיול עם נופים דרמטיים לקרחונים, מפלים מכל עבר ופסגות מושלגות. ביום הראשון יצאנו מאימליל לרפוחיו טמסולט. טיפוס של כ 900 מטר הצופה לעמק של אימליל והכפרים בסביבה. הרפוחיו ממוקם על טרסות ירוקות לצד נחל קסום- מיקום מושלם עם נוף מרהיב. חובה להזמין מקום מראש וכדאי להזמין את החדר הפרטי. עלה 700 דירהם כולל ארוחת ערב בוקר ושקית פיקניק לצהריים.אם היום הראשון לא היה מספיק קשוח, אז היום השני הוא בהחלט אחד כזה אבל הוא יום פשוט מרהיב. טיפסנו מהרפוחיו למפל מרהיב, חצינו את יובליו מספר פעמים וטיפסנו מעליו את החלק הראשון של הטיפוס כ 800 מטר. חובה לקחת מקלות הליכה, העליות מאד תלויות והירידות מאד מחליקות. לאחר כארבע שעות טיפוס כבשנו את הפסגה הראשונה. מאושרים צפינו לעבר הטיפוס השני הצפוי לנו 100 זיזגים עד לפיסגה המיוחלת של אגלזים בגובה 3550. לאט ובעקביות צלחנו גם את זה. משם ראינו את טובקאל בצורה מרהיבה וקרובה מצד אחד ואת עמק אימליל עם גבעות בצבעי ירוק חום ואדום ועד למרקש בצד השני. ירדנו לאט ובזהירות לרפוחיו טובקאל. יש לקחת בחשבון שהאוכל בשני מקומות הלינה לא מדהים. הם אומנם מגישים מרק וטאגין אבל אין מה להשוות לרמה של האוכל באימליל. הלחם מלפני יומיים, לצהריים קיבלנו פפסי ביצה ריבה גבינה משולשת עגבניה ותפוז. כדאי להביא איתכם חטיפי אנרגיה תמרים אגוזים טונה וסרדינים. המסלול המלא:
Day 1: Ilmil -1740m -Tizi n’Mzik pass – 2470m- Tamsoult refuge
Distance 9 Km, walking time 6 hours. Accumulated ascent 880m
Day 2: Tamsoult refuge-waterfalls- Agelzzim pass -3550m- Toubkal refuge -3200m
Distance 12 km, walking time 10 hours Accumulated climb 1380
Day 3: Toubkal refuge – Ilmil
Distance 15 km, walking time 8 hours, all descending
יצאנו לטרק עם חברת הטיולים Morocco Trekking Adventure Company שדאגו לכל מה שהיינו צריכים. חסן מאד אחראי ואמין, כששוחחנו עוד מהארץ דאג לענות כל השאלות והציוד שעלינו להביא. הוא תמיד זמין וציוות לנו צוות מקסים ויעיל שדאג לכל צרכינו. הוא דאג לעדכן את המשפחה בארץ שלא הייתה קליטה ובאמת שהרגשנו מאד בטוחים. חסן נפגש איתנו יום לפני הטרק, הגיע בבוקר הטרק עם הצוות לוודא שהכל בסדר והמתין לנו כשחזרנו. הוא ענה על כל שאלה במהירות וביעילות וגם הציע את המחיר הטוב ביותר. לסיכום אנחנו ממליצים מאד על חסן, הבעלים של חברת הטיולים הכי אמינה באיזור. המדריך המקסים שלנו עבדול-רחים גם מומלץ מאד. הוא היה מקצוען ודאג לכל מה שרצינו. דאג לתמר ועזר לנו בכל מה שנדרש, הוא סבלני ומכבד ואהבנו מאד את האופי הנעים שלו. דובר אנגלית צרפתית וערבית מרוקאית.
סטי פאטמה – Setti Fatma
נסענו היום בבוקר לכפר בלב עמק האוריקה, הכפר משובץ בזולות מקסימות לאורך הנהר, שזורם כל השנה מהפשרת מי שלגים. עלה לנו 400 דירהם להגיע לכאן במונית פרטית בנסיעה של כשעתיים. האלטרנטיבה היתה לחזור למרקש במונית שיתופית ומשם להגיע לכאן. הטמפרטורות ירדו אבל לא קר כמו באימליל כי אנחנו בגובה 1000 מטר, לעומת אימליל שבגובה 1800. בקיץ המקום מלא תיירות פנים כי קריר פה בעשר מעלות ממרקש הלוהטת. אכלנו תבשיל שעועית לוביה במחיר 4 שקלים למנה, צלוחית קטנה טעימה ומספקת. זהו תבשיל שבדרך כלל המקומיים אוכלים. מכל מקום שומעים את הנהר וממש קסום פה. ישנים בגסט האוס ירוק ומלבב לצד הנהר בניהולה של מרטין, בלגית חביבה שעיצבה את החדרים והגינה בטוב טעם אירופאי קסום ואפילו סופסוף הצלחתי להשיג דרכה בירה במרוקו.
ביום למחרת גילינו את הקסם של האיזור. יום גשום וסגרירי בסטי-פטמה שהוריד שלג טרי בפסגות. מכאן ניתן לצאת למספר מסלולים קצרים, ברגל או ברכב, רוב התיירים הולכים ברגל למסלול שבעת המפלים. אנחנו בחרנו לצאת לטיול חורף לכפרי האיזור עם מראות לבנים קסומים בחלון של כארבע שעות ללא גשם. עבדול-רחים המדריך שלנו מהטרק הצטרף אלינו גם היום, באופן מפתיע גילינו במהלך הטרק שהוא גר בקרבת מקום ליעד הבא שלנו ולכן הוא הצטרף אלינו למונית והפך להיות המדריך הצמוד שלנו לאיזור. בחור מדהים עם לב רחב. הוא סיפר לנו על החיים הקשים של האנשים הפשוטים במרוקו. הוא הסביר שלאנשים אין קצבת זקנה מהמדינה ושצריך לעבוד עד יום מותך. הוא שמח לעבוד מתי שיש אבל העבודה מאד קשה כמדריך. לעיתים הוא צריך לטפס כל יום על הפסגה הכי גבוהה בהרי האטלס על מנת להביא פרנסה הביתה. לסיכום, בואו לבקר כאן אם אתם באיזור במרקש!
Aït Ben Haddou, Ouarzazate, Morocco - איית בן חאדו
אחרי נסיעה של ארבע וחצי שעות הגענו בשעה טובה ל-איית-בין-חדו איזור מדברי ושונה לחלוטין מהיכן שהיינו. לקחנו מונית פרטית מסטי-פטמה בעלות 900 דירהם. אחרת היינו צריכים לחזור למרקש ומשם לקחת אוטובוס. הדרך הייתה מרהיבה עם נופים מגוונים ומעניינים. כאן גילינו חברת אוטובוסים שפועלת באיזור ונוכל להתנהל באוטובוסיים פרטיים על מנת להתקדם ליעדים הבאים. כדאי להזמין מקוםבאתר. היעד המרכזי במקום הוא קסבה שהוא אתר מורשת עולמית של אונסקו. חוץ מזה אין מה לעשות. כדאי לעבור כאן בדרך לוארזאזת ולא לישון כאן לילה. אין כמעט תושבים בכפר וכל המהות שלו הוא המבצר. טיפוס אליו לוקח כחצי שעה והוא מאד מרשים.
טינריר - Tinghir
בדרכנו לקניון טודרה ומדבר סהרה הגענו ליעד הבא, טינריר. עיר מדברית הומה ומקסימה. יצאנו בעשר בבוקר והגענו בארבע בצהריים. לקחנו מונית שיתופית לוארזאזאת , 30;קילומטר בעלות 20 שח. בוארזאזאת אכלנו את המנה הקבועה, שעועית ברוטב צהוב המכונה לוביה ולקחנו אוטובוס בעלות 70₪ מרחק של 200 קילומטר. הנסיעה היתה נעימה עם הפסקה של חצי שעה. בדרך ראינו לשמאלנו את הרי האטלס המושלגים. תמרי התחילה להכין מצגת על מרוקו לכיתה שלה. שהגענו שוב אכלנו שעועית וגם גילינו תבשיל חומוס עם בשר בלב השוק הסואן.שלושה ימים נעימים ומקסימים היו לנו בעיירה. אנשים טובים ופשוטים מכל עבר ,רוצים לעזור ומחייכים, שווקים יפים וצבעוניים שמוכרים הכל (בכל יום שני בבוקר יש כאן שוק גדול הממוקם בכניסה לעיר ליד תחנת המוניות הגדולה), מנעל ועד חול בשקיות מדובדבן ועד דלעת. אוכל נפלא אכלנו פה, שעועית, עדשים, חומוס, וסנדוויצ'ים מפנקים עם עוף, וגסט האוס מתוק ומצויין הצופה לנווה מדבר עם דקלים וציפורים לרוב, שכל ערב הנעים את זמננו במוזיקה מרוקאית לייב. ומכאן ממשיכים מזרחה לטעום מעט מהמדבר הגדול בעולם שנקרא סהרה. תודה לך מרוקו המגוונת והיפה.
Todra George - קניון טודרה
הגענו לטינריר המיוחדת, עיר של ברברים, לבקר בקניון טודרה ולעשות מסלול סובב קניון טודרה. לקניון מגיעים במונית שיתופית בעלות 8 דירהם לאדם מהתחנת מוניות המרכזית ליד השוק. כחלק מהמחקר על הרי האטלס, באנו לבקר כאן. זהו קניון מאבן גיר, הממוקם בחלק המזרחי של הרי האטלס הגבוה באזור עמק הטודרה במרוקו. גובה קירות הקניון יכול להשתנות, אך במקומות מסוימים יכול להגיע עד לגובה של 400 מטר. באזור כולו יש סדרה של קניונים שנוצרו על ידי זרימת הנהרות טודרה ודאדס לאורך 40 ק"מ. נהר הטודרה בעל זרימה מעטה בתקופה זו אבל בחורף הוא מכסה את כל רצפת הקניון בשטף חזק. המסלול בעל נופים מרהיבים עם טיפוס 700 וכ 10 קמ הליכה.
מרזוגה, מדבר סהרה - Merzouga Sahara Desert
מרזוגה היא עיירה מזרחית ושער הכניסה למדבר סהרה. רוב המקומות כאן הם קאמפים המציעים אירוח מדברי הכולל ארוחת בוקר וערב, טיול גמלים, נוף וטיולים בדיונות המרהיבות, סנדבורדינג ועוד. על מנת להגיע לכאן מטינריר ניתן לקחת אוטובוס או מונית שיתופית לארצדיה (Errachidia) ומשם באותו אופן לריסאני (RIssani) ומשם למרזוגה(Merzouga). גילינו חברת אוטובוסים פרטית (Tras Battou) שיוצאת בשעות סבירה ל-גם ב 10:30 וגם ב 11:30. החברה ממוקמת ברחוב בראשי של טינריר ממש מול ובקרבת מקום לגסט האוס המתוק. חברת האוטובוסיםSuprator מוציאה אוטובוס גם דרך ארצדיה פעם ביום ב 15:30 ובחזרה בשעה 07:00.
התחלנו בארוחת בוקר בגסט האוס המתוק בטינריר, לאחר לילה עם מוסיקה ברברית מקסים לצלילי דרבוקות גיטרות ושירה ווקלית קסומה. משם יצאנו באוטובוס עמוס לעייפה לארצידיה. בארצדיה עשינו הפסקת צהריים של, איך לא שעועית ברוטב, ויצאנו למשימת ההגעה למרזוגה. בגרנד טקסי, תחנת המונית המקומית גילינו שאין מונית שיתופית למרזוגה והומלץ לנו לנסוע לריסאני. הסבירו לנו שכרגע יש מונית כמעט מלאה וממתינים רק לאדם האחרון שימלא אותה. לאחר המתנה של כחצי שעה הבנתי שאני יכולה להמתין כאן עוד שעה בזמן שאני יכולה פשוט לרכוש את הכרטיס של האדם הנוסף ב 13₪ ולגאול את יסוריי. קפצתי על זה ויצאנו לדרך. הדרך הייתה מרהיבה. נסענו לאורך עמק זיז וואלי שהוא יער דקלים סבוך, ממש נווה מדבר, ומצדדיו צוקים מרהיבים. בריסאני עשיתי את אותו טריק, שוב שילמתי על כל המונית בניכוי בחור שהצטרף אלינו, המחיר היה סביר מאד מבחינתי וכמעט חצי מעלות מונית פרטית, ויצאנו לדרך ללא המתנה. הגענו למרזוגה מאושרים ויצאנו לטיול גמלים קסום בשעת השקיעה. סיימנו את היום באירוח מדברי מפואר ממש בלב הדיונות, עם הכוכבים שזורים ומוסיקה ברברית. ישנו בקאמפ מקסיםBerber camp וחסן עזר לנו בכל מה שהיינו צריכים והיה סובלני ומכבד. הדרך חזרה ממרזוגה לטינריר אפילו לא הצריכה השלמת נוסעים. רק בארצידיה המתנו כחצי שעה ויצאנו לדרך. עלויות טינגריר לארצידיה 60 דירהם לאדם, ארצידיה ריזאני 35 לאדם, ריסאני מרזוגה 15 לאדם. מאד מומלץ על אף המרחק לא לוותר על הדיונות בסהרה.