בספטמבר האחרון (2015) טיילתי יחד עם עוד שלושה חברים בקירגיזסטן. יש לא מעט כתבות שמספרות על מסלולים שונים בפירוט, וגם פרטים כלליים על המדינה, אז החלטתי לא להתמקד בזה כאן אלא בטיפים קונקרטיים שלא מצאתי במקומות אחרים.
הטיול היה יחסית קצר (שבועיים וחצי), ובחרנו לעשותו אותו כמה שיותר מגוון – רצינו לראות הרבה מקומות, אבל גם להספיק לעשות מעט טרקים (ולא רק). לכן בחרנו לעשות את מזרח המדינה (אזור Issyk Kul) בתחבורה ציבורית והתמקדנו בכמה מסלולים מומלצים, ואת דרום-מערב המדינה ברכב שכור (יפורט על זה בהמשך).
טיפים כלליים
- ממליץ להוריד כמה אפליקציות שימושיות לטיול:
- מפות אופליין - maps.me די מעודכנת ונוחה. לניווט ברכב osnand מומלצת. כמובן שבשתיהן צריך להוריד מראש את המפות כדי להשתמש אוף ליין.
- מרשוטקות בבישקק - bus.kg מעולה להתמצאות בעיר, ותמיד עלינו וירדנו איפה שרצינו.
- אנחנו לא דוברי רוסית (ובטח לא קירגיזית) והם ממש לא דוברי אנגלית, ולכן נעזרנו המון ב-Google Translate (שעובד גם בדיבור וגם לטקסט). די טריוויאלי אמנם, אבל גילינו לאורך הטיול שהרבה לא מכירים. קל ללמוד לספור ברוסית או בקירגיזית, וזה יכול לעזור מאוד בכל מקום. יש גם אחלה אפליקציות ללימוד קירגיזית.
- תחבורה - זמינות התחבורה הציבורית מאוד מאוד טובה. כולם אמרו שזה ככה, וזה עדיין הפתיע לטובה. מה גם שכל רכב פוטנציאלית הופך למונית. בבישקק נסענו במרשוטקות ב-8 סום. בין קרקול לקוצ'קור נסענו במרשוטקה ב-250 סום. בין בישקק לקרקול לקנו shared taxi, מהתחנה המרכזית המערבית של העיר, כי היינו ארבעה וזה היה די משתלם כדי לראות את הנוף.
בכל נסיעה 'פרטית' עדיף לבחור נהג סימפטי ובעיקר מכונית חדשה, כדי שיהיו כמה שפחות תקלות. - מזג אוויר ועונת התיירות - טיילנו בין 15 בספטמבר ל-4 באוקטובר. ברוב המקומות רשום שהעונה המומלצת היא עד תחילת ספטמבר. ותכל'ס, המזג אוויר היה מדהים. טיילנו לפי התחזית של גוגל שהייתה אמינה, וכל מקום שהגענו אליו היה שמשי. תפסה אותנו פעם אחת סופה בסוף הטרק לאלקול, והמשכנו הלאה לקוצ'קור. היורטות התחילו להתקפל אמנם (בסון קול), אבל לא היה מקום שלא הייתה בו יורטה כשרצינו. תלוי מה רוצים לעשות כמובן, לטיפוס ולמעברי הרים גבוהים במיוחד אולי תהיה בעיה.
- יש שתי קבוצות מומלצות בפייסבוק – ״קירגיזסטן - כל המידע וטיפים בין מטיילים״ וגם ״תרמילאים במרכז אסיה- קזחסטן, קירגיזסטן, טג'יקיסטן ואוזבקיסטן״ שתמצאו שם המון טיפים ואנשים שישמחו לעזור גם תוך כדי הטיול.
טיפים מהמסלול
- בבישקק אין יותר מדי מה לעשות. הופתענו לגלות כל מני אנשים שבילו בעיר יותר משבוע, אנחנו היינו שם רק יום בהתחלה ויום בסוף וגם זה היה קצת מוגזם. ישנו ב-Interhouse, הוסטל ברמה גבוהה מאוד ב-15$ לאדם. זה כנראה הכי יקר ששילמנו בטיול, אבל שווה את זה. יש אחלה מסעדות בעיר, אבל הטובה ביותר שגילינו בלילה האחרון היא Faiza (אוכל מקומי טעים ממש ושירות מבין אנגלית בכלום כסף). אם אתם בעניין לאוכל ושירות מערבי, אז לכו ל-Bella Italia.
לא הרגשנו שהעיר מסוכנת בכלל, ויצא לנו להסתובב בלילה ולצאת לפאב אחד ומסיבה אחת והיה די מגניב. האוש בזאר נחמד, אבל המקור (באוש) הרבה יותר מוצלח!
- בקרקול ישנו בגסטהאוס של Talai, שהיה מאוד מאוד נחמד. דובר אנגלית מצוינת וגם יודע להמליץ ולספר על כל הטרקים המעניינים בסביבה. הוא השאיל לנו את המפה שלו לטרק באלקול. הוא אפילו צלצל בערב אחרי שעזבנו לשאול אם הגענו בהצלחה לקוצ'קור, והציע שנצלצל אליו כל פעם שאנחנו מתקשים להבין מקומיים.
- הטרק לאלקול הוא אולי הכי מדובר בקירגיזסטן והחלטנו לעשות אותו ביומיים, עד לאלטין ארשן. היום הראשון באמת לא מסובך בכלל - הליכה מישורית של כמה שעות, ועליה רצינית של כשעתיים וחצי, אבל היום השני והעליה לאגם לא פשוטות בכלל ועם ציוד אפילו די קשות למי שלא בכושר ולא רגיל לטרקים. אנחנו החלטנו להשאיר את הציוד במחנה ולטפס כמעט בלי כלום (אפילו מים אפשר לקחת מהנהר), ולחזור באותו יום על עקבותינו לקרקול בלי להמשיך לפס, גם כי התחילה סופת שלגים והיה נראה שעדיף לחזור.
- בקוצ'קור ישנו בגסטהאוס מס' 12 ב-cbt, אבל הגענו אליו לבד. המשפחה הייתה מאוד נחמדה, למרות שלא הבינה אנגלית בכלל. באופן כללי העיירה הזו הייתה ממש נעימה ונחמדה, ויצאנו מכאן גם לרכיבה על סוסים בקול-קוק, מהנופים היפים ביותר שראינו בטיול, וגם ליומיים ביורטה על גדות סון קול.
- סארי צ׳לק היא שמורת טבע רשמית במדינה שלא נמצאת במסלול של רוב המטיילים, למרות שיש גסטהאוס אחד (English speaking guesthouse) שמלא בישראלים, ונראה שרק אנחנו פספסנו את ההמלצות. בכל אופן – אנחנו בחרנו לעלות עם האוטו ולישון באוהל בשמורה על האגם, ולצאת משם להליכה. לא תוכלו לפספס את עשרות עצי התפוחים והאגסים בסביבה.
- סארי מוגול מקום מדהים ומומלץ ממש. נוף מטורף ומושלג מול רכס הפמיר, ויש הרבה מה לעשות, בין טיולים יומיים עד לטרקים כמה ימים. ה-cbt מאוד אינפורמטיבי, אבל לא היינו ממליצים לישון בגסטהאוס שלהם, גם כי יקר וגם כי יחסית למחיר (1000 סום) התמורה לא ממש טובה. אפשר להסתובב בכפר החביב ופשוט למצוא הומסטיי בעצמכם (ב-650).
- חוץ מהמקומות האלה, היינו גם בארסלנבוב (האמת, ציפינו ליותר) ורגע לפני החזרה באלה ארצ׳ה (אי אפשר לפספס את ההזדמנות לקפוץ לראות נופים מדהימים במרחק של חצי שעה מהבירה).
השכרת רכב בקירגיזסטן
כאמור, לחלק השני של הטיול החלטנו לשכור רכב, למרות שזה היה נשמע מאוד לא טריוויאלי כי היו מעט טיפים והמלצות באינטרנט על נהיגה עצמאית. שכרנו דרך חברה בשם Iron Horse Nomad, שמנהל אותה ריאן, אמריקאי שגר כמה שנים בקירגיזסטן.
- יש מבחר מכוניות 4x4 במצבים שונים, אנחנו לקחנו טויוטה 4runner ב-90$ ליום (השכרה של למעלה משבוע).
- דרוש רישיון בינלאומי, ואם אין אז ריאן יכול לתרגם את הרישיון במסמך רשמי וחתום וזה מספיק, בעלות של 15$.
- הדלק במדינה מאוד מאוד זול. 44-47 סום לליטר. סתם לדוגמה, מיכל של 35 ליטר יעלה 80 שקל.
- רוב הכבישים במצב טוב לנהיגה. הכבישים הראשיים בין ערים מרכזיות הם אספלט במצב סביר ביותר (בישקק-אוש, סביב איסיק-קול), ולפעמים ממש טוב (דרך הפמיר דרומית לאוש). יש גם דרכי עפר בהרים במצב טוב. צריך להיזהר כמובן ממזג אוויר בעייתי.
- השילוט טוב ובינלאומי. מהירות בכביש בינעירוני 90, בכביש עירוני 60 ובהרבה מאוד אזורים 40 ליד בתי ספר, ויופיע שילוט מתאים.
- המשטרה באופן כללי ידועה כמושחתת ביותר במדינה, וכנהגים מרגישים את זה יותר. עצרו אותנו כארבע פעמים. פעמיים לביקורת, ופעמיים כי חצינו את המהירות בממש מעט, פעם אחת אנחנו בטוחים שביימו את זה. הקנס הרשמי הוא בין 1000 ל-2000 סום (אפשר לשלם במקום בכרטיס אשראי), אבל הם יציעו לכם לשלם שוחד של כ-500 סום, א ויותר. מסיפורים ששמענו תיירים לא יוצאים בפחות מזה. כל העסק הזה די בדיחה. צריך להתווכח איתם ולנסות לצאת בלי כלום.
- אחד הדברים המוצלחים ביותר ברכב הוא שאפשר באמת ליהנות מהדרך ולהיות עצמאי, היו המון מקומות שעצרנו בהם – ערים קטנות ולא ממש מתוירות שפשוט עצרנו ועשינו סיבוב. הנסיעה מבישקק לאוש מדהימה ומגוונת. בין מעברי הרים יפים, נסיעה על נהר הנרין, מעבר עדרי סוסים, חמורים וכבשים עלהכביש. בכל אזור יש משהו מיוחד שמוכרים בצידי הדרך - יוגורט באיזור שאחרי בישקק, דבש ומלא כוורות באיזור טוקטוגול, אבטיחים ומלונים באזור אוש.
לכל שאלה ופרטים נוספים, מוזמנים לפנות אלי ואשמח לעזור.