לכבוד: כל המגניבים שנוסעים למונגוליה.
הנדון: כל מה שרציתם לדעת ולא נמצא באף טיפים של המטייל.
התאריכים: סוף יוני עד תחילת אוגוסט. חודש ושבוע נטו במונגוליה.
לפני הכל: אני אציג בקצרה את המסלול שאנחנו עשינו, שיהיה מובן:
נסענו מהארץ ישיר לבייג'ינג - אחרי כמה ימים איפוס התחלנו נסיעה יבשתית למונגוליה (מפורט בהמשך) וכך גם חזרנו.
במונגוליה: שלושה ימים איפוס בעיר בירה בתחילת הטיול. אח"כ התחלנו נסיעה צפונה - שם עשינו טרק סוסים 8 ימים. משם - התכוונו לנסוע מערבה אבל מחשבון שעשינו זה נראה לנו קצר מדי בזמנים. אז נסענו דרומה למדבר גובי (תחילת המדבר) ואח"כ עשינו טרק רגלי - גם 8 ימים אם אני זוכר נכון. סוף הטרק הגיע למרכז מונגוליה ומשם חזרנו לאולן בטאר. מאולן בטאר נסענו לבייג'ינג בטרנס-מונגולית ומבייג'ינג הביתה.
אין פירוט על סין אבל אם תצטרכו הסברים נוספים -תכתבו לי. הייתי שם רק בבייג'ינג לקונקשנים, הספקתי לעשות שם קניות, לאכול, להסתבך בתחבורה ולהבין - שלשם צריך לחזור שוב..
למי מונגוליה מתאימה - מאפנייני טיול בשפתכם - מי שלא תהיו.
תרמילאים: זה לא הודו או נפאל. לא פוגשים חברה כל היום. יש ערים מרכזיות בכל איזור אבל חוץ מזה - אם אתם לא שם אתם כנראה מטיילים עם החברה שאתם בחרתם לצאת..
סטודנטים: זה טיול יחסית יקר אם אתם לא בקבוצה ו/או אין לכם כוח לקבוצה כי העלויות מתייקרות על הוצאות. אבל המדינה בהחלט מאלו שחודש ממצה אותה.. ובהחלט שונה משאר המזרח.
משפחות: רוב היום זה נסיעה. אלא אם אתם בטיול רגלי, עצירה או כאלה. יש אופציה לשכור רכב יותר יקר או פחות, אבל הוואנים המקומיים מותאמים למשפחות (7 נוסעים+נהג). אפשר גם להשכיר מדריך שיצטרף ולבחור איתו את התכניות. לא למשפחות שבאות לנופש חופש - טיול שמצריך בישול עצמאי, אוהלים והרבה שעשוע לילדים. ממש מומלץ!!
קאובואים: אין מה להגיד - אם אתם קוראים את זה, רק תקנו אח"כ את הכרטיס טיסה.
ניתן לארגן את הטיול והתכנית מהארץ. פשוט צריך להיעזר בהרבה ידע מקדים (מומלץ ממש) ולברר עם אנשים היו שם קודם. באופן עקרוני יש שם אינטרנט זמין לעוסקים בתיירות ומכבדים את עצמם. אך לא לסמוך על אלו ב100%.
אני בכוונה לא מכניסה תמונות ו/או מפות כי בעייני אין טוב ממראה העיניים שם.. וחוץ מזה - למה להרוס את הדמיון בתמונות של אנשים אחרים?!
ויאללה לעבודת הקריאה:
איך זה עובד?! שאלות נכון ולא נכון
(מהטיפים) ואמת (חווינו על בשרינו)
ש: איך עושים ויזה למונגוליה?
אנחנו והאמריקקים מקבלים ויזה אוטומטית בכניסה למונגוליה לחודש. ניתן להאריך עד 3 חודשים (2$ על כל יום נוסף). הבעיה היא הוויזות במדינות לפני ואחרי מונגוליה. לפי מה ששמעתי ועזרתי-הסינים דורשים מלא מסמכיאדה מהארץ כמו מצב חשבון בנק ומכתבי המלצה מסינים וכו'...
ש: איך עוברים מסין למונגוליה יבשתית:
שקר:
1. אוטובוס מבייג'ין לארליאן (עיירת גבול עם מונגוליה בצד הסיני)
2. משם מונית למעבר גבול ובמעבר שוכרים רכב שיעביר את שני הצדדים. הוא מחכה מחוץ לצד המונגולי של המעבר בתקווה שהוא לא גנב אותך בכסף ונשאר בצד הסיני.
*המעבר בצד המונגולי הוא בעיירה זמנהוף ושם יש רכבת ( יש זולה או יקרה) לאולן בטר.
אמת:
זוכרים את המעבר גבול של ירדן בבית שאן?! אז זה בערך דבר כזה. וכך עושים:
לידע כללי: זמן ההתעסקות בהתמצאות ונסיעות שהן באמת זולות יותר מהרכבת הטרנס-סיבירית משתווה למחיר נסיעה ברכבת הטרנס סיבירית מבייג'ינג למונגוליה (90 $). אלא מה? לרכבת הטרנס צריך לרכוש כרטיסים מראש כי זה לא כמו מנתניה לתל אביב. זו רכבת סליפר (שאפשר לישון בה!!) של 30 שעות. באמת יותר מומלץ!
קונים כרטיס במשרדי נסיעות של הרכבת. צריך לשאול איפה יש..
לאלו ההרפתקנים:
1. 2 יואן מאיפה שאתם לא נמצאים בביג'ינג יקחו אתכם לתחנה המרכזית של האוטובוסים (תשאלו איפה זה או שתבקשו שיכתבו לכם את זה במקום בו אתם מתאכסנים).
2. האוטובוס לארליאן לפחות ממה שאנחנו חווינו אחרי שעות של בירורים נמצא במסוף אחר שהוא מרחק הליכה מהמסוף של התחנה המרכזית - צריך לברר עם הסינים (בהצלחה!!) ושם משלמים על כרטיס לעיירת גבול בצד הסיני - ארליאן. אני לא זוכרת את המחיר.
*יכול להיות שיש אוטובוס מהמסוף המרכזי. צריך לשאול אולי ישראלים אחרים או לזכות באיזה סיני שמבין אתכם. אנחנו הגענו למסקנות שלנו אחרי שעות של מריטת עצבים וחוסר ניסיון להבין למה זה מסובך כל כך לקנות כרטיס לאוטובוס..
3. אחרי נסיעה של 13 שעות באוטובוס סליפר מגיעים למסוף שבו מתקיפים אתכם נהגי מוניות שרוצים לקחת אתכם לגבול (המעבר עם הדרכונים). הם מורידים כמה מאות מטרים משער הכניסה למעבר.
4. במעבר יש קטע: צריך לשלם לג'יפ שייקח אתכם לאיפה שנמצא הבניין של המעבר. הג'יפ עובר גם ביקורת גבולות בזמן שאתם מחתימים דרכון ואז הוא לוקח אתכם מהצד השני ושם אתכם בתחנת מוניות/בתחנת רכבת של העיירה זמנהוף (זה כבר בצד המונגולי!!).
*לא לשלם לנהגים שמעבירים את הגבול את כל הכסף מראש כי הם בורחים עם כל הכסף ולא מביאים אתכם לצד המונגולי.. (קרה לי. )
5. בזמנהוף יש סופרים, בנק ומסעדות לאכול.. משם יש תחנת רכבת שמביאה אתכם לאולן בטאר.
בשקלקלים מצלצלים, פחות מילים! מה עם הכסף?
אמת לאמיתה:
לא בסין ולא במונגוליה מקבלים שטרות קרועים/בלויים. רק חדשים של כספומט (ניסיון מבאס).
1$=1460 טוגרוק, נכון לקיץ 2013
1$=6¥ (הכסף הסיני).
בסין לא ראינו אף מקום של צ'יינג. רק כספומטים.
במונגוליה כל הזמן ניסו לעשות משחק על שערי המרה. אז תגידו באיזה מטבע אתם משלמים ושלא יזיינו לכם בשכל!
קחו מחשבון כיס!!
ש: מה מזג האוויר במונגוליה?
שקר: קיץ!
אמת: קיץ בסגנון חורף ישראלי עם שקיעות מאוחרות לאללה 21:00-22:00 ועדין יש אור. בקיצור בגדים נגד גשם יצילו לכם ת'תחת.
ש: אפשר להאריך את הוויזה מתי שרוצים?
כן. יש משרד הגירה ליד שדה התעופה באולן בטר. חוץ מזה יכול להיות שניתן לעשות את זה בעוד מקום. אני לא מצוות הלונלי פלנט.
אמת: הכי חכם זה לדעת מראש כמה זמן רוצים להאריך (ניתן להאריך רק פעם אחת) ולעשות את זה במעבר גבול. זה חוסך טרטור של נסיעה למשרד במיוחד.. וגם צריך תמונת פספורט! (אם אין לכם אז יש ליד המשרד הגירה מקום במרחק נסיעה (לכו חפשו את הנהג שלכם ושמישהו יסביר לו חח)
ש: מה הכי חשוב במונגוליה כשיוצאים-טיפ של אלופים?
שקר: הם לא יודעים אנגלית.
אמת: לתכנן את הזמן תוך כדי כי הוא חומק מבין האצבעות. פשוט לזכור שיש לחזור גם את מה שנוסעים. אחרת מתבטלות תכניות וזה די מבאס..
אמת 2: לבחור בפינצטה את האנשים שאתה איתם. זה מאוד אינטנסיבי. למרות שתמיד אפשר להתפצל, רק חבל על הכסף (של הרכב לדוגמא).
ש: מה יש לעשות במונגוליה או איך בודקים לאן ללכת ובאיזה מסלול כדאי לתור את השיגעון הזה?!
שקר: יש את סוכנויות שאפשר לבדוק בהם והם יגידו על האטרקציות ולאן כדאי ומה מומלץ.
אמת: לונלי פלנט (באנגלית זה יותר מאתגר) עם אטרקציות, ובכללי-הנופים משוגעים בכל מקום. יש אגמים, קרחונים, מדבריות, עמקים ומרחבים ירוקים אינסופיים. בכל מקום על המפה יש את כל האמצעים לתייר. רק תניחו את האצבע על מפה! נורא תלוי באופי של החבר'ה. אנחנו הלכנו על סגנון מעיינות
חמים ומפלים וטרקים משוגעים ועל זה ביררנו.
ש: צריך לעשות בוקינג להוסטל לפני ההגעה למונגוליה?
שקר: חייבים! בעונה יכולה להיות תפוסה מלאה.
אמת: יש ציידי תיירים ברכבת שהם בעלי האכסניות (הם נותנים שירות חינמי להוסטל ולרכבת לכשתעזבו), יכול להיות שהתמזל מזלנו, אבל תמיד מסתדרים בסוף (אלא אם אתם ממש צהובים).
אגב, כשחזרנו לאולן בטאר מהטיול אחרי חודש עשינו מלא טלפונים והכל היה מפוצץ (גם היינו 5-בעייתי משהו), אז שווה גם את זה לסגור מראש-ראו פרק רכב.
ש: איך מתניידים במונגוליה?
שקר: רכב עם מדריך, ועדיף גם מתרגם קזחי שיודע את השפות המקומיות.
אמת: טרמפים/אופנועים/השכרת רכב/סוסים ואת הכל ניתן לעשות דרך סכנויות בערים השונות או אחרי תקופה מול אנשים שנראה לכם. בקיצור-לכל צורה יש את האופי המיוחד שלה. אז רק לזכור מתי צריך לחזור ולאן, כדי לא לפקשש את המשך הטיול.
לכל מי שיש לו פחות מ90% זמן מצטבר בניווט צבאי (מפות):
1. מפות טופוגרפיות: השלטון הסובייטי עשה אחלה עבודה והשאיר לנו יופי של מפות עם קווי גובה 1:50,000, אך כמובן שהם מלפני 30 שנה. אז הן יעילות להבנה כללית ולטרק רגלי וגם בערבון (הרחבה בפרק המדיה).
2 מפות כבישים: חפשו בחנויות באולן בטר מפות תיירים עם הכבישים. בדרך כלל גם יופיעו אטרקציות אז זה יכול לעזור.
3. מפות סימון שבילים: פחחחחחח. ברור שאין. "אז איך יוצאים לטרק מאגניב איפה שבא לנו?!" זום אין בגוגל מפס נותן יופי של תצ"אות. שיעור קצר בניווט ובניית ציר מכל חבריכם ליחידות הלוחמות ואתם פיקס. שמים על דיסק און קי ומדפיסים מפות בחנויות. (הרחבה בפרק המדיה).
(יש לי במייל מלא מפות שעשינו. אז אם אתם רוצים לראות שלחו לי מייל או שאלות ואני אפרט איך עשינו)
אז מה לקחת למונגוליה?
אמת ורק אמת:
1. אוהל-מי שבא מניו זילנד אז האוהלי קיץ סבבה. פשוט שיהיה עמיד נגד גשם חזק.
2. גזיות (יש שם לקנות בלוני גז-זה לא זול. אני לא זוכרת מחיר)
3.מעיל גשם! חובה. וכיסוי גשם לתיק כמובן.
4. דיסק און קי, כרטיסי זיכרון ואייפון (יש פרק שלם על מדיה בהמשך)
5. תיק טוב ומקלות הליכה (לכל מי שלא בא לו לאלתר מקל כי הוא נורא מגניב)
6. לדרמן וחבורתם..
7. GPS - ממש מומלץ. למרות שהסתדרנו בלי. אם יוצאים לטרק או שמעניין אתכם עניין ההתמצאות, תדעו שאין ווי-פיי זמין בכלל והמפות לא מעודכנות, לכן כדי לחפש את הנקודות לפני או לטרק. הכי מדויק שלנו היה זה המפות מהגוגל מפס שהכנו.
8. שלוקר עם מנשא, סתם בשביל הנוחות. פשוט על הסוסים אין איך לשתות ולכו תעצרו את כל הקבוצה בשביל להוציא מאיפשהו בקבוק מים.
9. סתם בשביל הלהגיד-ציוד טוב יכול לשפר לאללה את החוויה. מכנסיים, גרביים ונעליים טובות.
10. ציוד חורף: כפפות (חלק השתמשו מזה ברכיבה על סוסים), כובע וחם צוואר, סופט של ומיקרו פליז. כל השאר תלוי בכמה אתם נמסים בגשם.
11. יש לא פחות מ3 פעמים מדורות אז אם יהיו גפרורים, מצתים ונייר טואלט עם שמן אקסטרה זה יעזור. בעיקר שהעצים רטובים.
12. חבל אישי (מעברי מים, עזרה בקשירת ציוד על הסוסים וחבל כביסה).
13. כלי אוכל - אם אתם מתחילים עם רכב אז אפשר להשאיר את מה שמקבלים, אם לא אז להביא את כל מה שנחוץ בשביל בישול עצמאי.
14. פנס בן זונה!!!
ש: כמה עולה להשכיר רכב?
שקר: 65-75 דולר ליום לא כולל מדריך. רק נהג וציוד בישול.
אמת: התשלום על הרכב מתחלק בכמות האנשים שברכב (7 זה המקסימום) והדלק הוא בערך 1:4 (בנות: 1 ליטר לכל 4 קילומטר שהאוטו נוסע). מחירי הדלק משתנים ממקום למקום אבל נעים בין 1550-1700 אם אני זוכרת נכון.
*שאלה חשובה שצהובים יהגו לבדם ואחרים-תקראו היטב: חותמים חוזה שמשכירים רכב?!
*עוד משהו חשוב: כל מי שפגשנו ואנחנו שילמנו את כל הכסף לרכב מראש. לא רצוי, אבל זה מנהג המקום. נסו את מזלכם בלהתמקח על זה.
אין שקר אלא רק סיפור שהיה כך היה:
הנהג שלנו עשה בעיות באחד הימים ולא היה לנו גיבוי מהסוכנת רכב. נפנפו לנו בחוזה שחתמנו עליו. אז למען הסר ספק, אתם יכולים להשתתף בכתיבת החוזה (ניתן פה ייעוץ עורך דיני חינמי); תוסיפו שבמידה ואתם לא מרוצים מהשירות או שהנהג לא לרוחכם אתם מקבלים את הכסף חזרה, או איזשהו הסדר כזה כספי.
אני עוצרת רגע את פרק השאלות לכמה דברים אקוטיים בנושא רכב:
1. אתם צריכים מפה וכיוון כללי אליו אתם שואפים להגיע.
2. יש שני מיכלים לרכבים המגניבים האלה. ולכן ממלאים משני הצדדים. (לבחורות מביניכן, סליחה!)
3. האוטו כן מתחמם לפעמים (גם האווירה, אבל זה תלוי במי בחרתם שישב לידכם או מה אכלתם) ולכן קחו את הזמן כערבון מוגבל למרחקים שבא לכם לדפוק-זה לא כביש הערבה! הדרכים עקלקלות וקשות.
5. יש חוק תיירים שלנהגים מותר לנהוג עם תיירים רק עד 19:00. עכשיו תלוי כמה אתם והנהג בענייני חוק וסדר. בחירה שלכם. לא ראינו פעם אחת משטרה.
6. יש מקומות מעבר שעולים כסף (בין המחוזות) אז אל תתפלאו אם הנהג פתאום יבקש כסף על זה (הרבה פעמים שלנו שילם, זה איזה 500 לבן אדם אם אני לא טועה..)
7. תכנון הרכב צריך להיעשות מנקודת ההתחלה וחזרה לנקודת ההתחלה. כלומר, מאולן בטר וחזרה (אם שם השכרתם) בכל כמות הימים שהחלטתם לשכור את הרכב. ברם, ניתן לעזוב את הרכב לפני תום הזמן שלכם ולשחרר אותו לנסיעה לבדו לבירה.
8. שיהיה לכם את הטלפון של האיש קשר בסוכנות.
9. ואחד החשובים: למי שחוזר בתום ימי הרכב לסין/רוסיה- לבקש מהסוכנות שיקנו לכם כרטיס לרכבת הטרנס. כבר חודש מראש אין כרטיסים וזה יכול לחסוך עד 50-60 $ על קנייה מראש! עלה לנו 90$ לבייגינג. 30 שעות נסיעה. אלא אם מחליטים לחזור דרך ארליאן וזה גם יכול להיות זול.
10. גם חשוב לאללה: לא חייבים רכב לכל הימים במונגוליה, אל תהיו עצלנים! יש היום אצבע מעולה לטרמפים ואם לא יש כזה כלי עם כנפיים (מטוס) והכי מגניב זה להשכיר איזה אפנוע. כי חבל לקחת ל30 יום ואז להיזכר שבא לכם סוסים/רגלי. גם ככה משלמים על כל יום גם אם לא נוסעים (ואז לפחות חוסכים את הדלק). אפשר להשכיר רכב גם במורון וגם באולגי ובטוח בעוד מקומות ומקסימום לסגור עם מישהו שיקח אתכם. יש גם מלא וואנים שהם מוניות וכאלה.
11. להביא מטעני רכב עם יציאות usb ומפצל. גם רמקולים לאמ.פי למקרה שהמערכת לא קוראת את
האמ.פי שלכם אלא אם אתם יכולים לעלות על גל רדיו של הרכב ואז האמ-פי שלכם יהיה מעולה. (מציל מנפלאות המוסיקה המונגולית)
12. לנהג יש את החוזה עם השמות שלכם ובמקומות מסוימים (צאגנור, הכפר איילים בצפון) זה משמש פרמיט, וגם הנהגים חוטפים על זה קנסות. אז אל תכעסו אם פתאום תרצו לצרף אנשים ותסורבו.
חזרה לפרק השאלות.
ש: איך מתקיימים מבחינת היגיינה ואוכל:
שקר: עושים קניות ביציאה מאולן בטר ("הנהג ייקח אותכם, הוא מכיר את ההכי זול")
אמת: ביציאה מאולן בטר באמת יש משהו דמוי שוק/רמי לוי אבל אין בו מבחר בכלל ולא הכי זול. הייתי ממליצה כן ללכת לחפש דברים שאוהבים בשוק השחור או בחנויות בעיר.
עצירה על האוכל ומים:
לא מצאנו במונגוליה טבליות טיהור למים, הבאנו מהבית או מנפאל. בעיקרון צריך לבחור את המקור מים טוב טוב שאין חיות בקרבת מקום שמחרבנות ישר לתוך המים ואם לא כך הדבר אז קדימה הפועל!
אין תבלינים ו/או ירקות ופירות כמו בארץ (אין גם קוטג' למי שתהה). למי מכם שהולך לבשל ו/או מגיע מהארץ זה מה שמומלץ להביא:
קוואקר, במבה, קפה, טחינה, דבש ותבלינים (אבקת מרק, קינמון וכאלה). שכחתי גם חטיפי אנרגיה ופירות יבשים.
למתפנקים: קוסקוס, פתיתים, שוקולד השחר, במבה, שקדי מרק ופופקורן (הכי מדליק עם וודקה)
אז מה כן יש שם:
אורז ופסטה, טונה דוחה (עדיף סרדינים), סולת (אין בכל מקום), אבקת חלב ונס קפה, אננס מיובש ומלא ממתקים ושתיה מתוקה, לחם יש לפעמים ואבקת חלב במקום חלב לדייסת סולת. יש גם קמח ושמרים. עשינו מלא פעמים פיתות! שוקולד, מרגרינה וריבה ועוגיות לקפה יש בלי סוף ועם הרבה מבחר. יש ירקות-לרב זה שום ובצל, כי השאר לא להיט בכלל. התבלינים היחידים שיש זה מלח וסוכר.
המלצה: סבון נוזלי וסקוץ' עם מגבת למהלך הטיול!!
אנמים או מרגישים חסך רציני בבשר: תמיד אפשר להציע כסף בגרים בדרך..
*סיגריות: ביציאה מאולן בטאר יש באחת התחנות דלק כאמל ב2000 טוגרוק. סהכ המקומיות לא משהו והמצתים חרא (אם הם משמשים גם למדורה). בכל מקרה אם לא בא לכם לסמוך על המקומיות תדאגו לזה מראש. גם אין להם דראם (למרות שראינו בשתי הזדמנויות דראם מקומי אצל איזה מדריך ובאיזה גר. לא היה את זה למכירה). גם אין סמים!!
רוץ בין סוסים, רוץ ודהר...החוקים:
1. ע"פ חוק סוס עולה 10$ ליום (בטוגרוק) ומדריך זה עוד 10$ לקבוצה. על כל 5 אנשים מדריך.
2. סוס ציוד זה לא כסף נוסף. הוא לוקח הכל ולכן לא מומלץ לחסוך ממנו משקלים ולהתפנק מבחינת אוכל וקור.
3. אין צורך בניסיון קודם למרות שזה יכול לעזור לאללה.
4. קנייה של סוס: אם אתם מומחים, לא מפחדים מגנבים או כנופיות, יודעים ומוכנים כלכלית להיות עם סוס צמוד-אשרכם. הלוואי עליי. לא לקחתי את הסיכון כי אם הייתי נפצעת אז היה קצת מבאס. (צריך גם לחשוב על הציוד)
5. השכרה של סוס ויציאה לבד: על אותו עיקרון.
6. איפה ניתן להשכיר? בכל מקום במונגוליה! לאן שלא תלכו... זה גם ממש מומלץ! תגידו לאן בא לכם ללכת/מה בא לכם לעשות והמדריכים אתכם.
7. אוכל בטרק סוסים: הוא לא כולל את המדריכים. אז קחו לעצמכם.
השרירים החבוטים מהנסיעה הארוכה-טרק רגלי!
בנים יקרים-כוסית ככל שתהיה ומגניבה בטירוף-אתם הולכים לסחוב בשבילה את האוהל (שיהיה שימושי, בהצלחה!), נסו שהיא לא תבוא עם חברה שלה וחברה של חברה שלה. גם ככה הן לא רוצות להתקלח בנהר כי זה יותר מדי פרוצדורה...
*ברגלי סוחבים אוכל עליכם לכל ימי הטרק שאתם לא תהיו בעיר-בהצלחה.(או שתתכננו להיות בעיר אחרי יומיים)
*התוואי והמזג אוויר לא צפויים-ביצות, סבך גבוה, בולדרים, עליות, ירידות וכו'... לפחות תעשו לבנות הכנה מנטלית! גם ככה אנחנו הולכות כמו צב ושיהיו להן מקלות. לא לוותר על זה. אנחנו סובלות בשקט (אם
התמזל מזלכם)
1. אין סימוני שבילים. יש מקומות שהם מתוירים יותר ואז ניתן להגיע אליהם עם מפת תיירים פשוטה (ממש לא עם סימונים טופגרפיים).
2. אנחנו בחרנו איזור על המפה באופן הכי שרירותי שאתם יכולים לחשוב עליו ועשינו הצלבות מידע עם המפת כבישים שהייתה לנו ועם הלונלי פלנט מבחינת ערים להצטייד בהן, אטרקציות שיש לעשות, כסף להוציא ונקודות שאפשר להתנייד בהן.
3. ציוד לטרק צריך לתכנן לפי הגעה לערים כדי לא לסחוב אוכל מיותר. ואם אתם הולכים על שיטת לכובש את המקום -אז אל תסמכו על אוכל או מקומות בדרך וסחבו את הכל אתכם.
4. אוהל וכל זה - ניתן להשכיר בכל מיני מקומות (מומלץ באולן בטאר לדעתי, אם אתם באים כבר מטיול אחר ואתם לא רוצים להמשיך עם הציוד או לקנות במיוחד)
5. מים - צריך לבנות על מקורות מים בדרך ולוודא את המרחקים ובהתאם לזה לצאת עם כמות המים ליום.. אנחנו לא סחבנו יותר מ-3 ליטר לבן אדם. פשוט לחשב את המים לבישול-צחצוח-ושתייה. המים באגמים צריכים לעבור בדיקה על ידכם.. שימו טבליות ותראו שהם לא ג'יפה מדי..
6. כסף - קודם כל קחו מזומן תמיד. למרות שהיום די רגיל לראות כספומטים אפילו בעיירות הנידחות. בעיקרון הוא ישמש אתכם רק כשתגיעו לעיירות או אם תרצו לקנות משהו מהמקומיים. בכל מקרה אתם אם כל הציוד והאוכל עליכם אז תקציבית זה תלוי במה קניתם. אני חושבת שאנחנו תמיד היינו עם 20,000 טוגרוק ספייר לבן-אדם ומשם התקדמנו.
כל הטכנולוגיה הזאת...
שקר: תתנתקו, מי צריך את הדברים האלה?!
אמת:
נכון שאנחנו בטיול. אך יש מידע חשוב, כמו מיילים, טיפים ומפות או אפליקציות שיכולות לעזור מאוד כשאתם לא מתמצאים, אם איבדתם את הפנקס או שמרתם באייפון. לכן ממש מומלץ לצלם את הדברים החשובים בצילומי מסך כדי שלא תהיו תלויים בווי-פיי.
1. לאנדרואיד (אל תנסו באייפון) יש אפליקציה של המפות הסובייטיות - soviet military offline maps - מפות טופגרפיות מצוינות, אך לא מהשנים האחרונות, אז להתחשב בתוספות תכסית של כבישים, כפרים וכאלה.
2. אין ווי פי-אז עושים צילומי מסך של טיפים, טלפונים, מקומות ושמות במונגולית או בעיקר את המפות.
3. סים מקומי לעשות טלפונים (כדי לא להתחנזר על הנהג), להשיג בטי מובייל או בכל חנות. מומלץ עם חבילת אינטרנט.
4 יש ווי-פי בערים ובהוסטלים בחינם וחופשי וטוב.
5. כל אפליקציית מילון מונגולי/רוסי/סיני לאנגלית או עברית יועילו לכם
6.יש גם אפליקציות שהן אוף ליין (ללא צורך באינטרנט). פשוט לחפש-תיירות, מילון, המרות, בוקינג.
הידעתם?!
1. השפה במונגוליה היא מונגולית (אל תנסו להבין).
2. אולן בטאר לא כל כך אפורה כמו שאומרים. היא סבבה לאללה ומערבית לכל דבר. יש בה סוכנויות, קניונים וחנויות ציוד טיולים ומקומות לצאת.
3. קזחיות לא מגלחות שערות בשום מקום!!
4. המונגולים ניחנו בתרבות אירוח מדהימה! להביא פיציפקעס ולא כסף שנכנסים לגר.
5 הם מזקקים אלכוהול מחלב סוסים.(לא מומלץ)
6. התה שלהם מלוח (יותר קל לעיכול שחושבים עליו כמרק).
7.הם ממש טובים במפות (שתראו להם) למרות שהם בחיים לא השתמשו בכאלה.
8 בכללי-תאכלו מתוך נימוס, גם אם לא טעים ואתם תקיאו את זה אחכ. טעמים של חמוץ-מלוח-ושומני מהבשר יהפכו להיות טעמים נרכשים והם מלווים במה שנקרא "ריח גר".
9. במסעדות יש גולאש ושאר שילובים של בשר-אורז-פסטה וזה טעים לאללה!!
10. יש איפה להשאיר את הציוד שאתם לא רוצים לקחת במהלך הטיול - ניתן להשאיר ברכב במידה והוא חוזר להוסטל שלכם או לסוכנות. ניתן להשאיר מראש בהוסטל שאתם יוצאים. לפני היציאה לטרק - אם אתם חוזרים לאותו מקום..
דברים שבדיעבד הייתי עושה:
1. אם הייתי יודעת שאני כל החודש כמעט אהיה ברכב, הייתי מתאמצת להביא איזה סיר פויקה מהארץ. גם ככה הוא יושב ברכב.
2. הייתי משקיעה באוכל שמביאים מהארץ (באמת שהמבחר שם הוא לא גדול)
3. לא הייתי משכירה רכב ל-25 יום מתוך כל הטיול של חודש ושבוע. יש לזה יתרונות לא מבוטלים, אבל זה גרם לנו לדוגמא "לבזבז" 8 ימי רכב כי עשינו טרק רגלי.
4. הייתי בודקת את אופציית האופנוע - בתנאי שהייתי יודעת להתעסק איתו..
עד כאן להפעם! אני יודעת שלא דבקתי בגרסת האמת ושקר, המידע היה טרי מהטיול. בסוף כל מה שמחליטים יוצא שווה ואין חראטות וגם לא מתקלחים הרבה.. (סתם שתדעו) כל הטיפים המשעממים של למי להתקשר ומאיפה להזמין קחו מלמטייל, פה יש טיפים מעט יותר ברמה.
שניני