טיול משפחתי לדרום אפריקה אם אתם אוהבים טבע, נופים ובעלי חיים -; זהו היעד בשבילכם. מתואר מסלול טיול משפחתי (הורים + 4 ילדים גילאי 4-16) בן 17 יום. טיפים כלליים: מועד הטיול: טילנו בעונת החגים (סוף ספטמבר -; תחילת אוקטובר). בדרום אפריקה אביב (העונות הפוכות מאשר אצלנו). בשנה בה אנחנו היינו המקומיים התלוננו שהחורף עדיין לא עזב. רוב הימים היו יפים אך מדי פעם ירד גשם. לבוש -; כמו לסתו אצלנו. מכנסיים קצרים וארוכים, חולצות קצרות + עליוניות. מעילים דקים לימים גשומים. ציוד: בחלק גדול ממסלולי הטיולים יש מסעדות שמוכרות בעיקר המבורגר וציפס. נחמד להביא צידנית רכה וציוד לפיקניקים, להצטייד בבקרים ולהנות מפיקניק בטבע. תקעי החשמל שונים מאשר בארץ. כדאי לקנות בתחילת הטיול מתאם (לתקע בעל שלוש שיניים קצת יותר קשה למצוא, מומלץ להביא מהארץ מעביר משלוש לשתיים ואותו לחבר למעביר המקומי). מגורים: במסלול יש lodge רבים ואני מניחה שאין בעיה למצוא חדר. יחד עם זאת, לפחות בעונה בה אנחנו היינו מחשיך מוקדם (18) ואחרי החשכה לא נעים להסתובב ולחפש. אנחנו הזמנו מראש את כל המלונות, זה מקטין את הספונטניות אבל מפנה את כל שעות האור לטיולים. להזמנות נעזרנו בסוכנת מקומית -; אינגריד זהבי. היא נשואה לישראלי (אסא) ודוברת עברית. אפשר ליצור איתם קשר במייל, בסקייפ או בנייד והכל בעיברית. הם מגיעים לארץ מספר פעמים בשנה ואפשר להסדיר את התשלום בשקלים. מכירים מקומות בהם ניתן לקבל אוכל כשר. היינו מאוד מרוצים מהמלונות שארגנה לנו. תוך כדי הטיול היתה זמינה ומוכנה לסייע בפתרון בעיות שהתעוררו (עיכוב בטיסה וכו). פרטי ההתקשרות איתה: אינגריד: [email protected], נייד: +27828505055 אסא:
[email protected] (למיילים בעברית), נייד: +27722065060
בחלק גדול מהמקומות מצויין: self-catering. אלו בדכ דירות מרווחות הכוללות גם מטבח מצוייד היטב. אם אתם מעדיפים להכין בעצמכם את האוכל -; אפשר לחפש את המקומות האלו (כדאי להצטייד בהתחלת הטיול במצרכים בסיסיים (מלח, שמן וכו). חיבור לרשת: לא נפוץ. ברוב המקומות לא קיים, בחלק קיים בתשלום. בבודדים wifi חופשי. משך הטיול: דרום אפריקה ענקית וברור שבטיול אחד ניתן לראות רק מעט ממנה. בנקודות רבות במסלול יש אפשרות לאטרקציות שונות -; רפטינג, טרקים מודרכים, רכיבה על סוסים או טרקטורונים, שמורות טבע ועוד. כמה זמן תקדישו לפעילויות האלו בכל מקום תלוי בהעדפות שלכם. תרופות: כדאי להתיעץ במרפאת מטיילים. אנחנו קבלנו המלצה לטיפול מוונע נגד מלריה באיזור הקרוגר. כולנו נטלנו את הטיפול ללא שום תופעות לוואי. מסלול: תחנה ראשונה -; פארק הקרוגר נחתנו ביוהנסבורג באיחור של 12 שעות. התכנון המקורי היה לקחת את הרכב ולנסוע מיד לפארק הקרוגר. מכיוון שהגענו בלילה במקום בבוקר החלטנו שעדיף לא לנהוג בלילה (בצד שמאל של הכביש!) ויצאנו לדרך רק למחרת. המרחק לחלק הדרומי של הקרוגר הוא כ 400 קמ' (כחמש שעות נסיעה). התגוררנו ב Kruger Park Lodge Golf Club, Hazyview, Mpumalanga. הלודג' ממוקם 13 קמ' מהשער הקרוב ביותר של פארק הקרוגר (phabeni gate) והוא למעשה כפר נופש הכולל מלבד יחידות הדיור גם מסעדה (לא בדקנו), מגרשי גולף וטניס, מגרש משחקים קטן ושלוש ברכות שחיה (קטנות גם כן). בצמוד ללודג' מקווה מים קטן בו רובצים היפופוטמים וסביבו מסלול טיול (שמתחיל בשלט : יש להזהר מהיפופוטמים, תנינים ובילהרציה. ויתרנו). יחידת הדיור היא בקתה מפוארת לה גג עשוי קש, היא כוללת 3 חדרים עם 2 מיטות ומקלחת ושרותים צמודים לכל חדר ומטבח מצוייד. בסמוך מרכז מסחרי בו ניתן להצטייד במצרכים. בהתאם להמלצות שקבלנו התייצבנו בשער הפארק עם פתיחתו בשעה 6 בבוקר. ההסבר הוא שהסיכויים לראות את החיות גדולים יותר לפני שעות החום. אולי בגלל שלא היינו בעונה החמה ראינו את החיות לכל אורך היום ולא דווקא בבוקר. עלות הכניסה היא 192 ראנד למבוגר ו 96 ראנד לילד (גילאי 2-12). אין כרטיס משפחתי. יש את ה park card שעלותו גבוהה מאוד והוא משתלם רק למי שמתכנן כניסות מרובות לקרוגר או לפארקים אחרים. צריך לקנות גם מפה (35 ראנד). ההתמצאות בתוך הפארק בעזרת המפה קלה מאוד. מסומנים הכבישים המרכזיים (באדום) והצדדיים (בצהוב), מתחמי הארוח, איזורי הפיקניק. בכניסה מצוין היכן נראו החיות העיקריות ביום הקודם. אפשר לנסות לכוון את הדרך בהתאם או פשוט לסמוך על המזל. אנחנו נכנסנו בשער phabeni, עלינו על הדרך העוקפת במטרה לאתר חיות שבאות למקווי המים. המשכנו למחנה skukuza (מתחם הכולל אפשרויות לינה, מסעדה, שרותים וכו) ומשם למעלה עד ל tshokwane, מקום בו אפשר לעצור לפיקניק או לארוחה קלה במזנון. ירדנו לכיוון מחנה ה lower sabie ועלינו שוב לכיוון ה skukuza והיציאה דרך שער פול קרוגר. היינו בפארק 12 שעות (מהפתיחה ועד הסגירה). לא התרשמנו שיש צורך בסיורים מודרכים, אפשר בהחלט לגלות את החיות גם בנסיעה ברכב פרטי. אין יתרון לדרכים הצדדיות על פני המרכזיות (בכל מקרה מדובר בכבישים צרים בהם מותר לנסוע 50 קמש לכל היותר). איתור החיות הוא עניין של תשומת לב ובעיקר הרבה מזל. כמובן כשרואים מספר רכבים שעוצרים -; לעצור ולבדוק על מה מסתכלים, כך מגלים את החיות שמוסוות היטב. רשימת החיות שהספקנו לראות ביום אחד: פילים, גירפות, אנטילופות מסוגים שונים, ימפלה, זברה, קופים, חזירי בר, גנו, קרנף, תנין, יען, צבים, סוריקטה, אריות (בשלושה ארועים שונים!), נמר וסוגים רבים ויפים של עופות. בני הדור הצעיר התעייפו מהנסיעה הממושכת וממשחק איתור החיות. לאור זאת ולאור ההספק היפה שלנו החלטנו להמשיך למחרת לכיוון גרסקופ ולא להכנס שוב לקרוגר. מדובר בפארק ענק ובהחלט יש עוד מה לראות בו, ואיזורים אחרים בהם לא סיירנו. תחנה 2 -; מפומלנגה מ hazyview יצאנו בבוקר ל graskop (42 קמ'). דלגנו בדרך על מחנה פילים וכפר המדגים את החיים המסורתיים. באיזור גם פארק חבלים וחברות רבות המציעות טיולי יום כולל רכיבה כל סוסים או רכבי שטח, רפטינג ועוד. מגרסקופ המשכנו למעלה (על כביש R532) לאורך נהר ה treur . בדרך נקודות עצירה, רובן נקודות תצפית על המישורים של מפומלנגה מצד אחד ועל קניון נהר ה blyde מצד שני. כדאי להצטייד במפות של האיזור המחולקות חינם ומציינות בצורה ברורה את האטרקציות ואת הדרכים באיזור. ישנם שני מפלים יפים (berlin falls, Lisbon falls). ב bourke's luck potholes מטיילים טיול קצר (כ 700 מ) מעל וליד מפגש הנהרות blyde ו treur. עלות התשלום בכניסה 25 ראנד למבוגר, 15 לילד ו 8 למכונית. בשאר נקודות העצירה גובים 5-20 ראנד למכונית בלבד (השוני בין המקומות השונים קשור ככל הנראה למצב רוחו וכיסו של השומר באותו הרגע).ב god's window טיפוס קצר של כחצי שעה בתוך צמחיה מקומית יפה עד להגעה לנקודת התצפית. בנקודת תצפית סמוכה תקבלו את אותו נוף ללא צורך בטיפוס, אך הטיול עצמו מהנה וחבל לוותר עליו. הנקודה היפה ביותר היא ה three rondawels/wonderview, תצפית יפיפיה על קניון הבלייד. בסוף היום חזרנו לגרסקופ. ישנו שם ב le gallerie luxury accommodation. שלושה חדרים הממוקמים בתוך ביתו של הרופא המקומי. ארוחת הבוקר מוגשת בסלון. אנחנו קבלנו שני חדרים זוגיים שבקלות וברווחה נוספה לכל אחד מיטה נוספת. החדרים נעימים ומרווחים, אך ממוקמים על הכביש הראשי של גרסקופ. אומנם מדובר בעיירה קטנה אך ככל הנראה הבילוי של הצעירים הוא לנסוע ברעש רב על הכביש הסמוך... בעלת הבית עוסקת באומנות. על קירות החדרים תלויות תמונות לתצוגה ולמכירה. מתאים לחובבי אומנות ששנתם אינם קלה ורוצים להציץ לתוך חיי הלבנים באזור. ארוחת ערב אכלנו במסעדה הסמוכה, the glass house נעים וטעים. הרושם שהשאירה עלינו התצפית על נהר הבלייד היה כה גדול שהחלטנו שאנחנו רוצים להשלים את החוויה במבט מתחתית הקניון כלפי מעלה.לשם כך נסענו צפונה לשמורת נהר הבלייד, במקום חניון קמפינג גדול ומסלולי טיול ברגל (שלא כמו באירופה, המסלולים אינם משולטים בצורה ברורה והשלטים המזהירים מההיפופוטמים והקרוקודילים גרמו לנו לא להמר שנמצא את הדרך בלי שאחת החיות האלו תקדים ותמצא אותנו). קצה המסלול בדרך עפר. כשהגענו גילינו שהספינה עליה שטים היא רפסודה עם מעקה והצללה, עליה מסודרים כסאות פלסטיק. ההפלגה אורכת כשעה וחצי ובמהלכה המדריך החביב מסביר על הסביבה. השייט למעשה אינו על נהר הבלייד אלא באגם שנוצר מחסימת הערוץ על ידי סכר (שנבנה כחלק מתוכנית לקידום החקלאות באיזור). עלות השייט -; 600 ראנד למשפחה (3 מבוגרים + 3 ילדים). רצוי לברר את שעות ההפלגה ולהרשם מראש (בתקופה בה אנחנו בקרנו היו 2 הפלגות ביום בשעה 11 ו 15). בהמשך תכננו לבקר במרכז לשיקום חיות בר. כשהגענו התברר שאנו צריכים לחכות שעתיים עד לסיור הבא. החלטנו לוותר וליסוע למרכז שיקום ציטות סמוך: Hoedspruit Endangered Species Centre, WWW.hesc.co.za. במרכז רואים סרט מעניין בו במשך כחצי שעה מספרים את סיפור המקום, אחר כך מסיירים בג'יפים ורואים את החיות -; בעיקר ציטות אך גם אריות, כלבי פרא ועוד. החיות אומנם בכלובים אך החוויה שונה מסיור בגן חיות. במקום גם מסעדה חביבה וחנות מזכרות. האתר כולו מתוחזק ברמה ארופאית והוא יפה ומעניין. (130 ראנד למבוגר, 60 לילד) השילוט באיזור לוקה בחסר כך שכדאי להתמקם מראש בעזרת מפה טובה או GPS. אם בכל זאת אינכם מוצאים -; אפשר להיעזר במקומיים שעוזרים בשמחה בהכוונה. אחרי הצהריים חזרנו לגרסקופ. האטרקציה האחרונה להיום היתה ה big swing ממש בכניסה לישוב. נקשרים לכבל שאורכו 70 מטרים וקופצים מעל ערוץ הנהר. לבעלי לב חזק בלבד. העלות 350 ראנד. 50 נוספים אם אתם חוששים לקפוץ לבד ורוצים להתנדנד ביחד עם מדריך. מאושרים ומלאי אדרנלין סיימנו את היום במסעדת pancakesharrie's, ברחוב הראשי של גרסקופ. אכלנו פנקיקים מתוקים אך גם מי שמעדיף פנקייק דווקא עם שבלולים וצדפות יוכל למצוא את מבוקשו כאן. בדיעבד, מכיוון שבהמשך הטיול עוד מחכות הפלגות וגם חוות לשימור חיות בר יש באתרים נוספים עדיף לדעתי להשאר בסמוך לגרסקופ ולא להרחיק עד להפלגה על הבלייד. את בוקר המחרת התחלנו ב Pilgrim's rest. עיירה קטנה הסמוכה לגרסקופ ומשמרת את מסורת העבר של כריית זהב. מבקרים ברחובות רואים את הבתים היפים בהם היום חנויות מזכרות ומוזיאונים קטנים. אפשר לשחזר כריית זהב או להצטלם בבגדי עבר. עם הכניסה לעיירה מזנקים על הרכב מקומיים המכוונים אתכם לחניה סמוכה -; לא מנדיבות, בהמשך הם יגבו מכם כסף עבור השמירה על הרכב, אחרי שתחזרו לרכב תגלו שצץ פתאום שלט המכריז שזו רחצת מכוניות וינסו לגבות מכם תשלום גבוה גם עבור הרחצה. מעט מעיב על החוויה אך עדיין זו עיירה חמודה השווה ביקור. עם תום הסיור הזה התחלנו את הדרך בחזרה ליוהנסבורג. יש עוד מה לעשות באיזור -; לא הספקנו לבקר במפלי ה macmac או בבריכות הסמוכות, לטייל ברגל באזור (יש מסלול מעגלי של כ 7 קמ'), לבקר בנהר ה sabie (ברגל, ברפטינג, בטרקטורונים או סוסים) , לבקר בחוות פילים, מפעלי משי ועוד-; אך זמננו תם. צריך לצאת לדרך ליוהנסבורג לטיסת ההמשך. מכיוון שהגענו לקראת ערב והטיסה היתה בבוקר התאכסנו במלון שנמצא ממש בשדה התעופה- southern sun. היה שקט מאוד למרות הקרבה לשדה, ארוחת בוקר מצויינת, מתאים מאוד ליעודו כמלון ללילה לפני/אחרי טיסה. (http://www.tsogosunhotels.com/hotels/or-tambo-international-airport/pages/overview.aspx) דרך הגנים: תחנה 3 :tsitsikamma אחרי טיסה של כשעה וארבעים נחתנו בפורט אליזבת. קיבל את פנינו מזג אויר סגרירי וגשום. נסענו ללא עצירות לתחנה הבאה -; tsitsikamma village inn. אכסניה לה 49 חדרים, בנויים בסגנונות בניה שונים, בהתאם לסגנונות הבניה הקולוניאלית. חדרים מרווחים, ללא מטבחון בחדר. (http://www.tsitsikammahotel.co.za/) האכסניה נמצאת בכפר הקטנטן storms river שממוקם בסמוך לשמורת הטבע ציציקמה. אפשר להתאכסן גם בשמורה עצמה, בחדרים שנראים נחמדים מאוד. בציציקמה יש מסלולי טיול רבים. אנחנו בחרנו שני מסלולים, הראשון, ה trailwaterfall. מסלול לאורך החוף עד מפל יפה. חלק מהדרך עוברת בחורש, חלק אחר על הסלעים בסמוך לאוקינוס. על פי המפה אורך המסלול עד המפל כשלושה קילומטר. לנו זה נראה יותר. לקח לנו בין שעה וחצי לשעתיים לכל כיוון. המסלול השני שעשינו - ה brige trail. מסלול קצר בהרבה (כשעה סהכ), על שביל עץ מוסדר (אך במסלול מדרגות רבות) עד לגשר תלוי מעל ללשון של הים שחודרת בין מצוקי החוף. בציציקמה עוד אפשרויות -; שייט בקייק, צלילה, ועוד. אם אתם חובבי הליכה ברגל -; בהחלט יש סיבה לבוא ליותר מיום אחד. באיזור (אך לא באיזור המוגדר כשמורה) עוד אפשרויות מעניינות -; טיול למפלים אחרים, הצצה לעץ מקומי בן מאות שנים. אנחנו עשינו את ה canopy toursטיול בין צמרות העצים שכולו מעבר בין אומגות. עוברים מצמרת עץ אחת לשניה בטיול שנמשך כשעתיים נטו (כולל עליה ברגל של כ 600 מטר בסוף). ניתן לצאת לסיור מגיל 4 ועד 120 קג', המסלול מאובטח מאוד ומומלץ. היציאה מה storms river. (www.canopytour.co.za) יצאנו מציציקמה לכיוון knysna (94 קמ'). בדרך עצרנו ב monkeyland (http://www.monkeyland.co.za/ ) ו ב birds of eden (http://www.birdsofeden.co.za/ ). שני אתרים צמודים. ב monkeyland מסיירים עם מדריך לאורך מסלול של קילומטר בו חיים 10 מיני קופים שונים, רואים אותם ממש מקרוב ומקבלים הסברים מהמדריך. ה birds of eden הוא ערוץ נחל שחופה בגובה רב ברשת. השביל מוליך אותך בגבהים שונים של הערוץ כך שניתן לראות חלק מהציפורים מגובה הצמרות ואת האחרות על הקרקע. בשני האתרים מסיירים בעצם בתוך כלוב בו נמצאות החיות, אך בגלל השטח העצום ההרגשה היא של טיול בטבע. בסמוך נמצאת גם שמורת פילים ( www.elephantsanctuary.co.za (. אנחנו דילגנו על שמורה זו נכנסנו לשמורה הנמצאת 22 קמ לפני knysna -; (www.knysnaelephantpark.co.za). אחרי תשלום די גבוה בכניסה (200 ראנד למבוגר) התברר שמדובר בסהכ ב 9 פילים שבמשך כשעה ניתן להתקרב אליהם, לגעת בהם ולהצטלם איתם. ההסבר של המדריכים דל מאוד. נראה לנו ששוה לנסות חווה אחרת. תחנה 4 : Knysna ניסנה (כפי שמבטאים זאת) היא עיר נופש שיושבת על לגונה -; מפגש בין הנהר לאוקיינוס. איזור המיצר יפה מאוד ויצר את שני ה "heads". אנחנו לקחנו שייט בחברת featherbed tours (www.knysnafeatherbed.com) . השייט מביא אותכם לאחד ה heads , משם עולים על גבי רכבים פתוחים לפסגה ויורדים רגלית בתוך שמורת טבע (2.2 קמ') . בסיום הירידה ארוחת צהריים במסעדה וחזרה בשייט לנקודת המוצא. העלות 420 ראנד למבוגר, משך כ 4 שעות. נהנו מאוד. ישנו ב knysna river club (www.knysnariverclub.co.za). אתר יפה בו 25 דירות של חדר אחד או שניים לכל אחד שרותים ומקלחת צמודים (+ספה נפתחת בסלון), ומטבח. היחידה שלנו היתה ממש על שפת המים. ניתן להשאיל קיאקים ולשוט בלגונה. תחנה 5: Oudtshoorn Oudtshoorn מרוחקת 124 קמ' מ knysna. היא ידועה בחוות היענים שסביבה. אטרקציה נוספת הן ה cango caves (http://www.cango-caves.co.za/ ) שנמצאות 29 קמ' אחרי העיר. מערות נטיפים גדולות ומרשימות בהן ניתן לצאת לשני סוגי סיורים. הסטנדרטי, יוצא כל שעה עגולה, נמשך 60 דקות והאתגרי (יוצא כל 60 דקות מ 9:30 ועד 3:30), נמשך 90 דקות ומחייב הדחקות במעברים צרים. מיועד לאנשים רזים ומעל גיל 6. אנחנו עשינו את המסלול הסטנדרטי. היה נחמד ומעניין. בדרך חזרה לעיר תכננו לעצור במפלי ה rust en vrede waterfall. פונים מהכביש שמאלה לנסיעה של 11 קמ' בדרך עפר. בסופה הגענו לשער שהיה סגור (למרות שעל פי שעות הפתיחה שהיו מפורטות עליו היה אמור להיות פתוח). מכיוון שהיה יום סגרירי לא התעקשנו על טבילה בברכות של המפל וחזרנו ל Oudtshoorn. בעיר עצרנו על פי המלצות הגולשים במסעדת Jemimas שנמצאת על הכביש הראשי מול בית הכנסת. נחמד ונעים מאוד. המשכנו למקום הלינה שלנו -; De Zeekoe ( www.dezeekoe.co.za). מדובר בחווה גדולה ופעילה בה גם חדרי נופש. יש חדרים קונבנציונאליים אך אנחנו קבלנו 2 בקתות בלב החווה, ליד מאגר מים. בקתות עץ נחמדות בהן אח (וגם מזגן), 2 חדרי שנה ומטבחון קטנטן. נראה שהבקתות נבנו במקום, הן אינם מהוקצעות וביחד עם המיקום המבודד נותנות הרגשה של שינה בטבע ממש. חוויה אחרת וכפית. בחווה מציעים גם סיור חקלאי ואפשר להזמין סיור למפגש עם סוריקטות. הסיור מתחיל ב 6 בבוקר ונמשך כשלוש שעות במהלכן יושבים בדממה באיזורים בהן נצפו הסוריקטות ערב קודם ומחכים שיצאו ויתקרבו. לא מיועד לילדים ולחסרי סבלנות. בסמוך לחווה נמצאת חוות היענים ה safari ostrich show farm(http://www.safariostrich.co.za/ ). סיור בחווה נמשך כשעה וחצי במהלכו מקבלים הסבר על היען ועל החווה, רואים סוגים שונים של יענים, מרוץ בין יענים ואפילו אפשר להצטלם יושבים על יען או לרכב על יען. באיזור כמובן עוד שמורות טבע בהן ניתן לבקר, חוות חיות, יקבים ועוד. הנסיעה ל Oudtshoorn מרחיקה אותכם מקו החוף. בעת תכנון הטיול אתם צריכים לשקול האם האטרקציות המרכזיות (המערות וחוות היענים) מצדיקים בעינכם את הסטיה מהנתיב (חוות יענים ניתן לבקר גם באיזור קייפטאון). יצאנו על ה R329 לכיוון hermanus, כ 410 קמ'. בדרך הארוכה עצרנו לארוחת צהרים ושכשוך רגליים מרענן ב mossel bay והמשכנו על ה N2. תחנה 6: hermanus הגענו לפנות ערב ל marine square luxury holiday suites ( http://www.marinesquare.co.za/ ). דירה מרווחת ומעוצבת בה 3 חדרי שינה לכל אחד צמודים שרותים ומקלחת, מטבח מצוייד וסלון רחב ידיים, אך ללא נוף לאוקינוס. להרמנוס הגענו בזמן פסטיבל הלוויתנים. איזור הנמל היה תוסס, מלא אנשים ודוכנים, ועדיין האטרקציה המרכזית היא הים. עומדים ומביטים ומדי פעם מזהים במים שפריץ ואחריו קצה סנפיר. התחלנו את הבוקר עוד לפני שהפסטיבל התעורר בהליכה לאורך הטיילת ו"צייד" לויתנים. אחר כך הצטרפנו לשייט לויתנים. ההחלטה אם לשוט או להסתפק בתצפית מהחוף צריכה להתחשב בשלושה משתנים: כסף, נטייה למחלת ים ומזל. אם יש לכם מעט מדי מהראשון (יקר, 600 ראנד למבוגר, שעתיים) והרבה מהשני -; ותרו על השייט. אם אתם בסדר עם שני הראשונים -; תצטרכו להחליט כמה אתם סומכים על המזל. לנו לא היה. ראינו אומנם הרבה לוויתנים -; אך מרחוק. כשחזרנו לחוף ראינו אותם טוב יותר (ועם הרבה פחות בחילה). בכל מקרה המדריך בהפלגה היה נחמד מאוד והאהבה שלו לים בלטה בכל הסיפורים שסיפר. באותו יום המשכנו לשוטט בהרמנוס -; על קו החוף וברחובות הנחמדים הסמוכים. בסמוך להרמנוס עיירה מומלצת נוספת לביקור -; סטנפורד. אנחנו לא הספקנו. למחרת בבוקר עזבנו את הרמנוס לכיוון betty's bay (48 קמ'), שם עוצרים על החוף במושבת פינגווינים אפריקאים. הולכים על גשר מעליהם ונהנים מההליכה המצחיקה שלהם (ופחות מהריח). מעט לפני הפניה לחוף יש שמורת טבע נוספת -; Harold porter National botanical garden. בשמורה אמורים להיות מפלים ובריכות. מכיוון שהיה סגרירי ויתרנו והמשכנו ליעד הבא -; Stellenbosch (66 קמ). עיר זאת נמצאת בליבה של דרך היין המקומית. לכל אורך הדרך מפוזרים יקבים בהם ניתן לטעום ולקנות יינות. הגענו לstellenbosch, שוטטנו באיזור העתיק וברחובות היפים שסביבו וישבנו לאכול באחד מבתי הקפה הפזורים. מי שאינו נוסע עם ילדים יכול להקדיש יותר זמן לאזור, לטיול בין היקבים וב franschhoek הסמוכה. ישנם גם טיולי אופניים וסוסים בין היקבים באזור. אנחנו המשכנו בדרכינו לקייפטאון (53 קמ'). תחנה 7: capetown הגענו לחלק העירוני של הטיול שלנו -; וגילינו שגם בעיר הכוכב המרכזי הוא הטבע -; הר השולחן, הר האריה, החופים, הפנינסולה וכף התקווה הטובה. בקייפטאון היה מזג אויר יפה ולכן כבר בשמונה בבוקר (שעת הפתיחה) התייצבנו בתחנת הרכבל (205 ראנד למבוגר, בעונת החוף ילדים חינם, לפחות במועד הביקור שלנו). כשהגענו למעלה גילינו שהפסגה כולה נמצאת בענן (כמו בדרך כלל). טילנו על ההר ומדי פעם הצלחנו לראות בין קרעי הענן קצת מהנוף. סך כל הבילוי על ההר לקח לנו כשעתיים. בעונה צריך לקחת בחשבון את התורים שעלולים להיות ארוכים, בעיקר אם התמזל מזלכם ליפול על יום בו הפסגה לא מעוננת. ירדנו (ברכבל, אפשר לעלות ולרדת גם ברגל). מההר ויצאנו לכיוון כיף התקווה הטובה. עצרנו בנמל של houtbay , נמל קטן ויפה בו דוכני מזכרות, דייגים ומסעדות של מאכלי ים. בעודנו מתלבטים האם לקחת סיור לאי כלבי הים (60 ראנד למבוגר, 50 דקות), גילינו לא מעט כלבי ים שוחים בנמל עצמו. לאור נסיון הלווייתנים והבחילה שעדיין לא שכחנו נשארנו הפעם על החוף. משם המשכנו בנסיעה על קו החוף עד ל noordhoek, 9 קמ של דרך מדהימה, ה chapman's peak drive (כביש אגרה, 33 ראנד, לא לוותר!) ומשם לכיף התקווה הטובה. הכף הוא חלק משמורת הטבע של הר השולחן. אפשר להגיע עם הרכב עד בסמוך למגדלור של ה cape point ולעלות ברכבת (חלק מהדרך) או ברגל עד למגדלור העליון. משם אפשר להמשיך למגדלור התחתון, לבחור באחד מהסלולים האחרים או לחזור לחניה לנסוע ברכב לחוף עליו מוצב השלט -; cape of good hope . הנוף מאיזור המגדלור -; מדהים ביופיו. נפרדנו מהכף ויצאנו בחזרה לקייפטאון בדרך שנייה על ה M4 לכיוון simon's town. מעט לפני העיר יש חופים בהם ניתן לפגוש שוב את הפינגווינים האפריקאים. ההר השני בקייפטאון הוא הר האריה. לפסגה שלו צריך להעפיל ברגל. העליה אינה פשוטה, לקחה לנו כשעתיים, בחלקה האחרון טיפוס על סולמות. השביל הוא מעגלי ובמהלך הטיפוס מרוויחים תצפיות על הנוף מנקודות שונות. הנוף מהפסגה מקסים. אם המטרה שלכם היא הנוף בלבד -; סעו לזנב של האריה אליו אפשר להגיע ברכב. אם היום יפה ואתם רוצים טיול רגלי מהנה מאוד, אל תוותרו על העליה. קחו קצת נישנושים ותעשו פיקניק כיפי בפסגה. אפשר לרדת באותה דרך או להמשיך מהפסגה לכיוון הזנב. בדרך חזרה תפס אותנו גשם, הסלעים חלקים, פחות נחמד. לחלק העירוני של קייפטאון הקדשנו פחות (גם בגלל מזג האויר הגשום). די קל להסתדר עם רכב בעיר. אם אתם ללא רכב כדאי לעשות כרטיס לאוטובוס האדום שעושה סיבוב בנקודות המרכזיות בעיר (יש גם קו שיוצא מחוץ לעיר לאיזור הפנינסולה). כולל גם שייט תעלות. שווה להגיע ל waterfront, טיילת ארוכה ותוססת עם קניונים, הופעות רחוב, גלגל ענק ועוד. מאיזור זה גם יוצאת המעבורת ל robben island, האי בו היה כלוא נלסון מנדלה. עוד באיזור נמצא ה Two Oceans Aquarium, בו למעלה מ 3000 סוגים של בעלי חיים ימיים (כולל כרישים). יפה, מתאים בעיקר לילדים ולחובבי התחום. אנחנו בילינו שם כשלוש שעות. בחלק אחר של העיר נמצאים Company's Garden, גנים יפים (למרות שראשיתם יפה פחות -; הוקמו על ידי ילדי עבדים). באיזור זה נמצאים גם המוזיאון היהודי (http://www.sajewishmuseum.co.za/home/ ), ה South african Art Gallry (פרטים על המוזיאונים בעיר באתר: http://www.iziko.org.za/ ), ה greenmarket square (שוק מזכרות), סמטת הפרחים ועוד. לא רחוק ממוקמת מצודת התקווה הטובה והמוזיאון של מחוז 6 (http://www.districtsix.co.za/ ). לקראת הפרידה מקייפטאון ומדרום אפריקה, הספקנו לעלות על הזנב של הר האריה, לתצפית יפה אחרונה. ראינו וחווינו המון, אבל ברור שהספקנו רק טיפה באוקינוס הקסום והמרתק שנקרא דרום אפריקה.