הקדמה

פפואה ניו גיני (Papua New Guinea) היא גינאה החדשה בעברית, או בקיצור פפואה, עדיין איננה על מפת התיירות העולמית והישראלית ולמרות שאחוז נכבד מהתרמילאים שבכל זאת פוקדים אותה הנם ישראלים, בהתחשב במספרם באוסטרליה או במזרח זוהי טיפה בים. בשיא העונה לא ימצאו יותר מ 15- 20 ישראלים במדינה. בשאר הזמן מספרם נימדד בבודדים. אם אתם מחפשים נוחות, מסעדות, תחבורה מסודרת, חיי לילה וכו` אולי עדיף שלא תגיעו לפפואה. אולם אם בתרבויות ואנשים מעניינים חשקה נפשכם, פפואה היא המקום.

 על אי ששטחו כמעט 463,000 קמ"ר (20 פעם מדינת ישראל) עם אוכלוסייה של כ- 5,295,816 נפש (ההערכה נכונה לשנת 2003) מדברים כ 717 שפות שונות שמהוות יותר משליש כל השפות האינדיג`ינות בעולם, עובדה המבטיחה שוני תרבותי רב בין השבטים והמקומות במדינה. המונח אינדיג`ינוס (Indigenous), אגב, מתאר משהו שנוצר באופן טיבעי באיזור מסויים ובדרך כלל בא לתאר צמחים ובעלי חיים. אנשים אינדיג`נים הם הילידים, התושבים המקוריים של האיזור ושפתם היא שפה אינדיג`נית. על מנת שיוכלו לתקשר בניהם רוב הפפואנים מדברים, מעבר לשפתם המקורית, גם Pidgin שפה הנשמעת כאנגלית עילגת ביותר ("איך קוראים לך" ישמע בפיג`ין What name belong you").

לתחילת הכתבה

גיאוגרפיה ואקלים

פפואה נמצאת באי טרופי גדול שממוקם מעט דרומית לקו המשווה. האי מחולק לשניים כאשר פפואה ממוקמת בחלק המזרחי שלו ואילו החלק המערבי נקרא Irian Jaya והוא שייך לאינדונזיה. שכנותיה הקרובות של פפואה הן אוסטרליה, אינדונזיה (לאורך הגבול עמה יש מתיחות), איי שלמה (גם עמה קיימת מתיחות) ומיקרונזיה. פפואה מורכבת מאי מרכזי וסביבו איים קטנים וגדולים נוספים להם נתייחס כאן בתור "האיים החיצוניים". בכל האיים האקלים גשום ביותר, כאשר יש חלוקה כללית לעונה יבשה ורטובה (או ניתן לומר- עונה גשומה ועונה עוד יותר גשומה). הגשם לא ממש מפריע לטייל כי הטמפ` הן קבועות (פרט לאזור ההרים). הטמפ` הממוצעת בפפואה לאורך ימות השנה היא סביב 30 מעלות.

פנים האי המרכזי הררי ביותר (2000-4000 מטרים), דבר היוצר מערכת אקלימית ואקולוגית ייחודית באי טרופי. במקומות הגבוהים, הטמפ` יכולות להיות נמוכות בערבים וכדאי להצטייד בלבוש חם. הצמחייה באזורים אלה משלבת מאפינים אלפינים וגם מאפינים של יערות גשם. הנופים מרשימים ביופים וישנם מטעי קפה ותה רבים.

 פנים האי המרכזי, למרגלות ההרים,כמו אזור נהר ה-Sepik , ביצתי, חם ולח ביותר. הקרקע מכוסה בצמחיית ג`ונגלים והתנועה שם קשה. באיים החיצוניים ולאורך החופים האקלים טרופי ונוח. חופים רבים מדהימים ביופיים- חול לבן ועצי דקל, וכולם מוקפים בשונית אלמוגים צבעונית ויפה. לאוהבי הטבע פפואה היא מדינה מרתקת. יש בה צמחייה מגוונת ביותר, חיות כיס כמו קנגורו העצים וסנאי מעופף, ציפורי גן עדן, קזוארי (קרוב כחול של היען), פרפרי ענק, סוגי חרקים רבים ועולם חי מימי עשיר ביותר הכולל כרישים, צבי ים ועוד.

לתחילת הכתבה

אטרקציות ופעילויות

הצלילות בפפואה הן מהיפות בעולם ובמחירים סבירים בהחלט. אתרי צלילה מעולים: Milne Bay, Tufi, New Ireland, New Britain, Madang, Manus . השנירקול יפהפה כמעט בכל חוף.מעבר לכך, ישנם טרקים, תרבות מרתקת שבכל אזור בפפואה שונה, והפסטיבלים שנקראים ה-Highland Show ומתקימים בגורוקה ובמאונט האגן. למידע על פסטיבלים נוספים מהאתר של משרד התיירות של פפואה לחצו כאן.

זמן טיול סטנדרטי: חודש עד חודשיים.

לתחילת הכתבה

עלויות ולינה

בנוסף על היותה מדינה יחסית מסוכנת ונטולת תשתית תיירותית , פפואה הנה גם מדינה יקרה למטייל במיוחד בהתחשב בתמורה עבור הכסף. במחיר של 10-15 דולר לינה ללילה ניתן לקבל חדר מעופש (ולפעמים רק את "הזכות" לישון על הרצפה בבית של מקומי), מים קרים, ושירותי בול פגיעה. אך יש גם אפשרויות אחרות. מומלץ ללון ברשת האכסניות בשם Luthran Guest House שנמצאות בכל עיר ראשית (למשל בערים - Port Moresby, Lae, Madang, Mt. Hagen, Goroka), הן אכסניות אלה מעולות בלי יוצאת מן הכלל. כדאי מאוד להזמין בהן מקום מראש בטלפון.

 באכסניות אלה מקבלים תמורת כ- 15$ חדר יפה ונקי, מקלחת חמה, וארוחות ערב ובוקר ביתיות. יש הנחה לסטודנטים (15 קינה הנחה בהצגת תעודת סטודנט). יש עוד אופציות סבירות ואף יותר זולות אחרות: בפורט מורסבי ומדנג ה-CWA נקי ונחמד, ב-Alotau, ,Mendi ,Popondetta ו-Wewak האכסניות שמצוינות בלונלי פלנט כזולות ביותר הן טובות, ונותנים בהן הנחה לסטודנטים. באי Manus מומלץ בחום להגיע ל-Levi Poloman שהוא בעל אכסניה ליד החוף ובפנים האי בהן הארוח מושלם פשוט.

ב-Wabag נמצא בית הספר הפרטי עליו כתוב בלונלי פלנט שהוא נחמד ללינה, אך כדאי להתקשר אליהם לתיאום מראש. כדאי לציין שבכל המקומות המרוחקים התנאים באכסניות בסיסיים ביותר. חשוב מאוד בכל המקומות, להסכים מראש על גובה התשלום. אם ישנים בבית של מקומי- חובה לשלם בדרך כלשהי גם אם המארחים לא ביקשו זאת מפורשות. אפשר לגמול על האירוח באורז, כסף (לא פחות מ-10 קינה) או במזכרות מישראל.

כסף:
כל ענייני הכספים מנוהלים בבנקים בלבד. המחאות נוסעים אפשר לפדות רק בבנקים בערים המרכזיות (טוב, במקומות אחרים אין בכלל בנקים...). בבנקים מקפידים מאוד על התאמת החתימה לזו שמופיעה בדרכון. אין מכשירי ATM, ניתן למשוך כסף עם כרטיסי אשראי מפקידי הבנק. החלפת כספים מתבצעת רק בבנקים. במקרה חרום בו הבנקים לא פתוחים ניתן למשוך/להחליף בבתי מלון וזאת עם עמלה גבוהה.וקוריוז לסיום- יש שווקים בספיק שהם בין המקומות האחרונים בעולם בהם מתקיים סחר חליפין- עיסת עץ תמורת צדפים, דגים תמורת אורז וכ"ו. אפשר להשתתף...

מטבע: 
 עלות טיול של חודש במדינה יסתכם בערך ב 1000$, לא כולל טיסות אליה וממנה. המטבע המקומי, הקינה Kina, חזק יחסית ושערו יציב יחסית ולכן כדאי להתעדכן בשערו הנוכחי. בכל מקרה המחירים נקובים בקינה וכמעט לא עולים, כך שפיחות הקינה הוא לטובת המטיילים.

לתחילת הכתבה

ויזה ותחבורה

רוב המטיילים לפפואה מגיעים בטיסה מסידני , בריסביין או קיירנס שבאוסטרליה אולם ישנם טיסות גם מהפיליפינים וסינגפור. רבים ממליצים לא לנחות בפורט מורסבי,שהיא עיר לא נעימה במיוחד (זו עיר הבירה שאליה מגיעות רוב הטיסות), אלא לקחת טיסת המשך לעיר אחרת בהתאם לתכנית הטיול: מי שמתכנן לבקר באזור פנים האי המרכזי יוכל להגיע בטיסה ישירה ל- Mt. Hagen. עיר שמשמשת נקודת מוצא לטיול באזור נהר הספיק היא Wewak, ומי שרוצה להתרכז ברצועת החוף של האי המרכזי ובאיים יוכל להתחיל את הטיול בנקודות שונות-יש פירוט בפרק שמוקדש לאזורים אלה בהמשך.

חשוב לציין כי כל אחד משלוש האזורים האלה בפפואה עומד בפני עצמו ושונה מרעהו מבחינת אקלים ונוף, תרבות, אטרקציות ואופי הטיול, אווירה והלך רוח (לפרטים הכנסו אל כל אחד מהפרקים הבאים). רבים בוחרים אזור אחד מהשלושה ומטיילים רק בו : מי שמעונין בצלילות ואווירה רגועה מתרכז בחופים ובאיים החיצוניים, מי שמחפש טרקים או רוצה לראות את פסטיבל ה-Highland Show מתרכז בפנים האי המרכזי ואלה שבוחרים לטייל באזור הספיק זוכים בחוויה שונה של נוף ותרבויות. מי שטייל בכל פפואה חש כאילו היא מורכבת משלוש מדינות שונות, כביכול, שמתקימות בתוכה.


ויזה ניתן להשיג במדינה ממנה אתם טסים לפפואה. לא ניתן להוציא בארץ.
 לגבי דרישות הויזה- www.pngtourism.org.pg/general.htm

 רשימת הנציגויות של פפואה בעולם-www.geocities.com/skyfdn/PNGembassies.html

 בתוך פפואה ניתן להגיע בטיסות ממקום למקום. במקרים רבים זו הדרך היחידה (אם לא כוללים הליכה של כמה ימים או שייט) להגיע ממקום למקום. אל האיים החיצוניים ניתן להגיע באמצעות שייט. חשוב לדעת שתעודת סטודנט תקנה לכם הנחה של 25% בטיסות פנימיות.

לתחילת הכתבה

בריאות

ברוב אזורי המדינה ישנו סיכון להידבק במלריה. ניתן למנוע את המחלה ע"י נטילת תרופות מונעות ובעיקר נקיטת אמצעים להתגוננות בפני עקיצות יתושים כגון ביגוד ארוך ומריחת דוחה יתושים. אין חיסון נגד המחלה. למידע נוסף על הכנה רפואית לפני ביקור בפפואה לחצו כאן .במרכז בריאות למטייל מקבלים יעוץ רפואי גם לפפואה. טיפים חשובים: אל תקנו כילה במיוחד עבור הטיול בפפואה . ברוב המקומות בהם תשנו ישנה כילה. קחו אתכם נייר דבק פשוט. הוא מצוין לסתימת חורים שתמיד ישנם בכילות של האכסניות. ולגבי המים: מים מינרלים ניתנים להשגה כמעט בכל מקום וכן, בכל המקומות ניתן לטהר מים בהרתחה. אולם חבילת כדורי כלור או יודין לטיהור בהחלט לא יזיקו. אם (חס וחלילה, טפו טפו טפו...)חוטפים מלריה בפפואה או בכל צרה רפואית אחרת- יש לפנות מיד למלון הכי יקר באזור (או למיסיונר הקרוב ביותר במקומות מבודדים) לעזרה.

לתחילת הכתבה

ציוד ובטיחות

ציוד נוסף שאסור לשכוח: 
 שנורקל ומסיכת צלילה (גם אם אתם לא צוללים בדרך כלל)- כל פפואה והאיים מוקפים בשונית אלמוגים, כל חוף הוא חגיגה. מעולה גם לאוהבי הצדפים. הכניסו אל התרמיל גם מתנות נוצריות כגון גלויות, (של המקומות הקדושים לנצרות לא של חוף ימה של ת"א...) וצלבים קטנים. הם יכולים להוות הכרת תודה ואפילו תשלום עבור הכנסת אורחים ועזרה.

כביסה:
בד"כ עושים לבד. במעט אכסניות אפשר לקבל את השירות במחיר גבוה יחסית, והאיכות סבירה. בבתי ההארחה הלותרנים אפשר לפעמים להשתמש חינם במכונת הכביסה אם מבקשים יפה.

בטיחות וטיפים לגבי התנהגות :

  • בעיירות לא כדאי לצאת בלילה, במיוחד ביום שישי שלאחר קבלת המשכורות (פעם בשבועיים) כי אז כולם יוצאים לשתות.
  • לא רצוי לנסות ולהגיע למקומות "שהאדם הלבן עוד לא דרך בהם", למרות שזה אפשרי. האוכלוסייה המקומית עלולה להיות מאוד תוקפנית ומפוחדת. אם בכל זאת מגיעים לאזורים ההכי נידחים בפנים האי- לקחת מדריך מקומי.
  • אם בכל זאת מישהו רוצה להגיע למקום שלא נחקר, אז ככל הידוע לנו, הג`ונגלים שבמרכז האי ההררי New Britain עדיין לא נחקרו. לכל הרפתקה כזאת יש להתארגן בקבוצה, לשכור מדריך ומאבטח, להצטייד בביטוח מתאים. בקיצור, לנסות ולהתארגן בצורה האחראית ביותר שאפשר ולהיות מודעים לסכנות.
  • למי שמרגיש בודד ומחפש עוד כמה תיירים- הרוב (מהמעט) מרוכזים במדנג, ב-Sepik וכמובן ב- Goroka וב-Mt. Hagen בזמן ה-Show.
  • לא כדאי להתלבש מצוחצח ויפה מדי, לא כדאי להראות "סימני עושר": לא לנפנף במכשירים משוכללים כדי לא לעורר את תשומת לבם של שודדים למיניהם. במקרה של שוד- כמובן שיש לתת לשודד כל מה שהוא מבקש ולא להסתכן באלימות מצידו. מי שחווה חוויה לא נעימה זו, יכול להתנחם במחשבה שהאלימות בפפואה בד"כ רווחת בין המקומיים לבין עצמם ואין כאן כוונות זדון כלפי תיירים באופן ספיציפי.
  • במקרה שוד (לא עלינו), וגם בלי קשר ניתן לנצל את שירותי המשטרה המקומית החביבה.אם רוצים להגיע למקומות בעיתיים ומנותקים או כשמגיעים למקום חדש ואין מקום לינה פנוי אפשר להשאיר בתחנת המשטרה את תרמילי הגב ולקבל עצה ותחושת ביטחון .
  • קניות: חשוב לדעת שלא נהוג להתמקח בפפואה- זה עלול להעליב את המקומיים.
  • ובקשה אחרונה: היו שגרירים של רצון טוב: בפפואה תפגשו מקומיים שיתלהבו מהיותכם ישראלים. העובדה שהגעתם מארץ הקודש תעורר תהודה גדולה. אל תנצלו את תמימותם של אנשי פפואה בנושא זה והתייחסו בכבוד לסקרנותם ושאלותיהם.בקיצור, ייצגו את כולנו בכבוד.

לתחילת הכתבה

אוכל

  • בימים הראשונים בפפואה אפשר לטעות ולחשוב שלכולם יש בעיות חניכיים חמורות. מה שנראה כמו כתמי הדם שיורקים המקומיים על המדרכות עלול להלחיץ קצת...ולשווא...מדובר בBetel nut- אגוז שלועסים (ויורקים על המדרכה)בכל פפואה. למעשה זהו סם נרקוטי קל, משהו שדומה לגת של התימנים. כששואלים "Do you chew?" בפפואה הכוונה אינה למסטיק. אם תרצו לנסות, קחו בחשבון שהטעם מאוד מר (אפילו תוספת של מקל חרדל עם תמצית לימון לא עוזרת) , לכך יש להוסיף את הצבע האדום בו נצבעים הפה והחניכיים...
  • אוכל פפואני מקורי- זו חוויה גסטרונומית נוראית ומשעשעת. בין המנות המקובלות תמצאו קליפת עץ טחונה ואפוייה, נחש מבושל בעלי בננה ועוד מטעמים כגון אלה. לפני שנכנסים לפניקה כדאי לעשות סיבוב בדוכני השווקים ולקנות פירות וירקות טריים וזולים.
  • אם בכל זאת חייבים אוכל איכותי אז בכמה ערים ניתן לאכול ארוחות -טובות בבתי מלון יוקרתיים המחיר הוא כ-20-30 קינה לארוחת ערב.
  • האוכל בבתי ההארחה הלותרנים מצויין.
  • מוסד קולינרי מעניין הוא ה- Kai Bar( "קאי קאי" זה אוכל בפיג`ין). זוהי גירסת ה-fast food המקומית והתוצאה בד"כ מזוויעה, עם מעט יוצאים מהכלל. מוכרים בקאי באר המבורגרים, צ`יפס, עוף ועוד. כל האוכל מטוגן בהמון שמן, אבל המחיר זול: כ-5 קינה לארוחה.
  • בסופרמרקטים בערים הגדולות יש לפעמים דוכנים עם אוכל מוכן סביר וזול. ניתן גם להצטייד שם ברוב המוצרים הבסיסיים (במחיר קצת יותר גבוה מבאוסטרליה) אם רוצים לבשל לבד.
  • כשמתארחים אצל מקומיים בד"כ מקבלים ארוחות פשוטות מאוד, לא מתובלות ומשביעות. בכל אזור מגישים את המנות האופיניות לו (דגים בספיק ובים ואורז, תפוחי אדמה ובטטות בהרים). לפעמים יש הפתעות.
  • אסור לשכוח לטעום את החטיף הלאומי ה- beef cracker.

לתחילת הכתבה

תרבות

בפפואה תרבות מגוונת שהתקהתה מעט עקב המיסיונרים הנוצרים שהפכו את רוב התושבים לנוצרים אדוקים ודחקו את המסורות הפגאניות. למרות זאת, לכל מקום יש עדיין סממנים ייחודיים משלו- כמו מסורות כישוף באיי Milne Bay, שבטי התנין ב-Sepik ומורשת קניבלית (שרווחה עד לפני 50 שנה לערך) בהרים ופנים האי. ארוע התרבות המרכזי באי הוא ה-Show (פרטים בהמשך) אבל כל האי הוא כמו מוזיאון ענק וחי לאנתרופולוגיה. באופן כללי, ניתן לומר שאוכלוסיית ההרים ופנים האי היא נצר ללוחמים ועל כן מעט יותר אגרסיבית, ואילו האוכלוסייה לאורך החופים ובאיים החיצוניים בעיקר יותר שלווה ו"איטית".

לתחילת הכתבה

תקשורת

  • תקשורת באמצעות טלפון היא איכותית למדי (לא קיימת בכל המקומות).
  • אינטרנט קפה ניסיוני יחיד (כנראה) שייך לקוריאני בגורוקה (נמצא במרכז העיר). חוץ מזה אפשר "לשנורר" מהמחשבים הניידים של המיסיונרים.
  • משלוח דואר דרך הים הוא זול מאוד ואיטי מאוד (עד 6 חודשים). גם דואר האוויר אמין. כדאי לשלוח רק מהערים המרכזיות.

משרד התיירות:
PNG Toursim Promotion Authority
כתובת:
2nd Floor MMI Haus, Town, Port Moresby
PO Box 1291, Port Moresby
National Capital District
Papua New Guinea
טלפון:6753200211
פקס:6753200223
 דוא"ל:[email protected]

וטיפ נוסף לסיום:
אל תקחו מילה או הבטחה של מקומי כדבר "סגור". הרבה מספרים שקבעו עם מקומי שיבוא בשעה מסויימת. כשהגיע, באיחור של שלוש שעות, ראו שבכלל אין לו שעון. לשאלה "למה קבעת איתי זמן כשאתה לא יודע בכלל מה השעה?" ענה " אני יודע שאתם התיירים אוהבים לקבוע זמן, אז קבעתי".

 לסיכום, פפואה היא לא יעד עבור כל מטייל אלא ובעיקר עבור ההרפתקנים שבינינו. אלו מכם שבכל זאת יחליטו לנסוע צפויים לחוויה שתישאר איתם לכל החיים.

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה