מתאים לכם אלסקה?
באופן כללי, הטיול באלסקה מתאים כמעט לכולם, בתנאי שהם אוהבים טבע. אלסקה היא יעד מדהים בכל גיל, ואפשר לעשות טיולים נפלאים גם בטיול שאחרי הצבא (רק תביאו אוהל טוב), בטיול משפחתי עם ילדים, או בטיול עם רכב שכור בגילאים יותר מתקדמים. אם אתם מחפשים יעד לחופשת בטן-גב על החוף, אם שופינג או חיי לילה זה הפוקוס העיקרי בטיול שלכם – אז יש מקומות יותר טובים להגיע אליהם. אוהבים טבע, בעלי חיים, מים זורמים ונופים מדהימים? מצוין, הגעתם למקום הנכון.
איך מגיעים לאלסקה?
רוב הטיולים מתחילים באנקורג', אליה ניתן להגיע בטיסות מנקודות רבות במערב ארה"ב (סיאטל, מיניאפוליס, לוס אנג'לס, סן פרנסיסקו ועוד) וגם מוונקובר בקנדה. הנה סוד קטן שיכול לעשות לכם את החיים הרבה יותר קלים, העיר אנקורג' גם מחוברת בטיסות ישירות לפרנקפורט, אותן מפעילה חברה בשם Condor. המחירים בדר"כ סבירים מאוד, וזמן הטיסה קצר משמעותית בהשוואה לטיסות דרך ארה"ב. למי שיבחר להתחיל את הטיול בדרום מזרח אלסקה, עדיף להגיע מהארץ לסיאטל ומשם לצאת בטיסה של Alaska Airlines אל אחת העיירות באזור. יש גם אפשרות להתחיל את הטיול בעיר הצפונית פיירבנקס, אבל רוב הטיסות שמגיעות לפיירבנקס עוברות דרך אנקורג' ומבחר הטיסות הישירות לארה"ב יהיה הרבה יותר מצומצם. מחפשים להשוות מחירי טיסות לאלסקה ? היכנסו עכשיו ללמטייל מרקט >>
פרט לטיסה, ניתן להגיע לאלסקה גם באמצעות המעבורות של חברת Alaska Marine Highway שמפעילה מעבורת שבועית שיוצאת מהעיירה Bellingham (ליד סיאטל), ומגיעה כעבור יומיים לעיירות בדרום מזרח אלסקה. אפשרות אחרת היא להגיע בנהיגה דרך קנדה. הדרך אמנם יפה מאוד, אבל עשויה להימשך שבוע ואפילו יותר – לא אפשרות מומלצת אם אתם מגיעים לאלסקה לזמן מוגבל. בנוסף, קחו בחשבון שרוב חברות ההשכרה לא מאפשרות לשכור רכב בקנדה ולהחזיר אותו באלסקה. לעומת זאת, מי שיש לו זמן ומחפש אפשרויות מעניינות (ולא אכפת לו לטייל בשוליים של העונה) יכול לבדוק את האפשרות של השכרה חד כיוונית של קרוואנים. חלק גדול מחברות הקרוואנים מחזיקות את הרכבים שלהם בארה"ב במהלך החורף, ואם אתם מוכנים לקחת רכב מארה"ב לאלסקה לפני העונה (או בכיוון ההפוך בסוף העונה), ואפשר למצוא מחירים מצוינים.
תחבורה באלסקה
אלסקה היא מקום שקשה להסתדר בו בלי רכב, אפילו בתוך הערים הגדולות. יש תחבורה ציבורית על בסיס אוטובוסים ורכבות אבל היא מוגבלת למדי, ובדרך כלל מאוד יקרה. ישנן כמה חברות שמפעילות קווים של שאטלים זולים יחסית בין העיירות המרכזיות (מיועד בעיקר לתרמילאים), אבל כמובן שברכב שכור יש לכם יותר שליטה על לוחות הזמנים, תוכלו לעצור לטייל לאורך הדרך, או סתם לצלם נופים יפים בדרך – ויהיו הרבה כאלה. בשורה התחתונה, טיול בנהיגה עצמית עם רכב שכור היא אופציה מצוינת, והמחירים של השכרת הרכב לא בשמיים. הרכבים יהיו לרוב במצב מצוין ואוטומטיים. לרוב הם גם יהיו זוללי דלק (ארה"ב, אחרי הכל), אבל הדלק כאן לא מאוד יקר.
בנוסף, יש גם את האפשרות של טיול בקרוואן, אופציה פופולרית בעיקר בקרב משפחות עם ילדים. בניגוד למה שנדמה במבט ראשון, קרוואן בדרך כלל לא חוסך כסף בהשוואה לטיול ברכב שכור ולינה במלונות, בעיקר עקב עלויות של דלק (צריכה מוגברת פלוס פלוס) ושל חניוני לילה. בנוסף, לא לכולם מתאים לנהוג ברכב גדול ומסורבל, ולהתעסק עם הצדדים הטכניים של הקרוואן. מצד שני, קרוואן גם יכול לעשות את החיים לקצת יותר קלים: המטבח שלכם צמוד אליכם ולא צריך להיות תלויים במסעדות, ולא צריך לארוז ולפרוק את המזוודות כל יום מחדש – פקטורים משמעותיים בעיקר אם אתם מטיילים עם ילדים, או אם אתם שומרי מסורת ושומרים על מטבח כשר. היתרון הגדול ביותר של קרוואן – הגמישות שמאפשרת לעצור ולישון בכל מקום שרוצים – לא ממש בא לידי ביטוי בטיול באלסקה, מכיוון שבכל מקרה סביר להניח שתהיה לכם תכנית מסודרת יחסית, ושיהיו לכם עוגנים אחרים בתכנית (למשל, תאריכי יציאה של מעבורות או של סיורים שהוזמנו מראש).
עניין נוסף שצריך לקחת בחשבון: באלסקה יש מערכת כבישים מוגבלת למדי, ואזורים שלמים (למשל אזור דרום מזרח אלסקה) שאין בהם כבישים בכלל. באזורים האלו התחבורה מתבססת בעיקר על טיסות ועל שייט במעבורות. הטיסות אמנם מייקרות את העסק, אבל בהחלט לא כדאי לוותר עליהן – בחלק מהמקרים הן יהיו כרוכות רק בתוספת תשלום קטנה ביחס למעבורות, והנופים המרהיבים של אלסקה מהאוויר הם כמובן משהו ששווה לשלם בשבילו.
לגבי המעבורות, קחו בחשבון שיש עיירות רבות באלסקה שרואות מעבורת רק פעם בכמה ימים, ולכן חשוב לבדוק ולוודא (ועוד פעם לוודא) שהתכנית שלכם מתאימה ללוח הזמנים של השיוטים. אם אתם מטיילים עם רכב חשוב מאוד גם להזמין את הכרטיסים מראש (ובמיוחד אם אתם מטיילים עם קרוואן, שתופס יותר מקום באוניה). אם אתם מטיילים ללא רכב, זה לא ממש קריטי ואפשר לצאת מנקודת הנחה שיהיה מקום. המעבורות ברוב המקרים נקיות, מסודרות, נוחות ואמינות, והאווירה מאוד לא רשמית – עד כדי כך, שבשיוטים הארוכים (יש מעבורות שלוקחות 48 שעות או יותר), תרמילאים מוזמנים לפתוח אוהל בסיפון האחורי. רק אל תשכחו להביא סרט הדבקה איכותי בתור תחליף ליתדות של האוהל.
קרוזים לאלסקה
שייט באוניית קרוז הוא חוויה של חופשה מפנקת, אוכל טוב ומנוחה, וגם מבחינה כלכלית מדובר על חבילה די משתלמת ברוב המקרים. אבל – וזה אבל גדול מאוד – אם באתם בשביל לראות את אלסקה ואתם לא מחפשים את הפינוקים והמנוחה, כדאי לזכור ששייט בקרוז מציע את אלסקה בגירסה המוגבלת והמצועצעת שלה. כמעט בכל השיוטים יהיו רק 3-4 עצירות לאורך הדרך, וכל האוניות עוצרות באותם נמלים. סיורי החוף שזמינים למבקרים בעיירות האלו יהיו תיירותיים, המוניים ושטחיים, ובאופן כללי, הפוקוס במהלך הקרוז הוא יותר על החוויה של השייט באנייה ופחות על אלסקה עצמה. זה כמובן בסדר כשלעצמו, אבל למה להגיע עד אלסקה בשביל זה, אם אפשר לעשות את אותו דבר במלון באילת או בשייט בים התיכון.
בשנים האחרונות התפתח שוק אלטרנטיבי מעניין מאוד של שיוטים באניות קטנות. מדובר על אוניות של עד 100 נוסעים, כשהרעיון הוא להציע שייט שמכסה פחות שטח גאוגרפי אבל מאפשר כניסה למפרצים קטנים ופיורדים מרהיבים שאליהם האוניות הגדולות לא יכולות להיכנס. בניגוד לקרוזים הגדולים, סיורי החוף כלולים בעלות השייט. האוניות לא עוצרות בעיירות החוף התיירותיות, אלא במפרצים מבודדים לאורך קו החוף הפראי של אלסקה, כאשר מי שמדריך את הסיורים הוא צוות המדריכים של האנייה. אם העניין העיקרי שלכם הוא לראות טבע ונוף ולא מסעדות וחנויות תכשיטים, זה הכיוון בשבילכם – אין הרבה דרכים יותר טובות לטייל באזורי החוף של אלסקה. מצד שני, וכמובן שיש צד שני, המגבלה כאן היא העלויות הגבוהות (ברוב המקרים המחירים מתחילים באזור ה-3,500$ לאדם לשייט של שבוע) והזמינות הנמוכה של החדרים. כאמור, מדובר על שוק שנמצא בתנופה חזקה מאוד בשנים האחרונות, ורוב האניות מתמלאות חודשים רבים לפני היציאה.
מחפשים מידע נוסף על קרוזים באלסקה? היכנסו למדור “למטייל קרוזים” >>
בנוסף, יש כמה מקומות באלסקה בהם ניתן גם לשכור יאכטות קטנות (4-6 נוסעים), מה שיכול מאוד להתאים למשפחות או כמה זוגות חברים. חלק מהיאכטות מגיעות עם שירות מלא (צוות האנייה דואג גם לאוכל) וחלקן עובדות בפורמט של Bareboat – כלומר, הצוות דואג רק להשטה של היאכטה ואתם דואגים להביא את האוכל אתכם. היאכטות יהיו יותר מוגבלות מבחינת השטח שהם יכולות לכסות ומבחינת הסיורים שהן יכולות להציע, אבל למי שמחפש שייט אינטימי באמת (ויכול לעמוד בעלויות) – זה בהחלט כיוון ששווה לשקול.
מתי כדאי לנסוע?
התשובה הקצרה היא בקיץ, והנה התשובה הארוכה: עד אמצע מאי סביר להניח שחלק גדול מהמקומות עדיין יהיה סגור (שמורות טבע, חברות טיולים וכו'), ושבילי הליכה רבים יהיו עדיין חסומים עם שלג. סוף מאי וחודש יוני מהווים עונת שוליים נוחה מבחינת מזג האוויר ושעות אור בלתי נגמרות. החודשים יולי-אוגוסט מהווים את שיא העונה מבחינת פריחה, מזג אויר, פעילות של בעלי חיים וזמינות של שירותי תיירות. סוף אוגוסט והחצי הראשון של ספטמבר מציעים יתרונות אחרים – צבעי סתיו מרהיבים (מומלץ במיוחד לצלמים) וסיכוי טוב לצפות בזוהר הצפוני. אחרי אמצע ספטמבר מזג האוויר כבר מתחיל להיות בעייתי, ורוב שירותי התיירות נסגרים בסביבות ה-15 לחודש.
במשך רוב הקיץ, הטמפרטורות נעות סביב 10-20 מעלות. זה אמנם סביר כמו שזה נשמע, אבל קחו בחשבון ש-10 מעלות בגשם וברוח ליד קרחון יכולות להיות, ובכן, קרירות למדי. יש סיכוי לגשם בכל רגע נתון, אבל שלג במהלך הקיץ הוא אירוע נדיר. באופן עקרוני, מזג האוויר לאורך החופים יותר קריר, ערפילי וגשום (ומכאן יערות הגשם הגדולים באזורים האלו), ואילו בפנים היבשת יש אקלים יותר יבשתי – טמפרטורות נמוכות מאוד בחורף, וגבוהות יחסית בקיץ (הרבה ימים של מעל 20 מעלות, ולפעמים גם 30) – אבל גם כאן יש סיכוי לגשם בכל שלב של הקיץ.
כמה עולה טיול לאלסקה?
שאלת מיליון הדולר, כמובן. על מנת לענות עליה, ננסה לפרק את החישוב לגורמים:
- טיסות – לגבי טיסות ישירות מהארץ לאנקורג' (כמובן, עם החלפת מטוסים בדרך), כל מחיר בין 1,500$ ל-2,000$ נשמע הגיוני, וכמה שמזמינים את הטיסה מוקדם יותר המחיר יהיה כמובן נמוך יותר.
- לינה – לינה באוהל בקמפינג יכולה לנוע בין 10-15$ לאוהל בחניוני קמפינג מסודרים, ללינה בחינם בכל מקום אחר (רק אל תעשו קמפינג בשטח פרטי של מישהו, אם אתם לא רוצים להתעורר עם רובה צייד מול הפרצוף באמצע הלילה). אכסניית נוער עולות כ-30$-35$ ללילה בחדר משותף, וחלק מהמקומות מציעים גם את האפשרות של חדר פרטי בעלות גבוהה יותר. מלונות בסיסיים, מוטלים, צימרים ו-B&B וכדומה, ינועו בין 170$-200$ ללילה. מלון באזור תיירותי יכול לעלות גם 250$ ומעלה. רוב המלונות הגדולים מציעים מחירים נמוכים יותר בשוליים של העונה, אבל המקומות הקטנים נשארים באותה רמת מחירים לאורך כל השנה. דבר אחרון אבל חשוב מאוד: כל עיירה באלסקה מטילה מס מקומי על לינה במלונות, המס משתנה מעיירה לעיירה אבל הוא נע ברוב המקרים בין 5% - 15%. כשאתם בודקים את המחירים באינטרנט, חשוב לוודא שאתם יודעים מה המחיר אחרי מס.
- רכב – בין 350$ לשבוע (רכב פרטי קטן) ל-1000$ לשבוע (רכב SUV גדול). ברוב החברות המחירים יהיו גבוהים יותר ביולי-אוגוסט בהשוואה ליוני או לספטמבר.
- אטרקציות – רוב שמורות הטבע לא גובות דמי כניסה, וטיולים רגליים הם כמעט תמיד בחינם. רפטינג קצר או טיול רגלי מודרך על קרחון יעלו בערך 80$ לאדם, שייט של כמה שעות בפיורדים יעלה בערך 150-160$ לאדם, טיסת נוף תעלה בין 150$ ל-350$ (תלוי איפה וכמה זמן טסים), וסיור לצפייה בדובים יכול לעלות כל סכום בין 320$ - 700$ לאדם, גם כאן תלוי איפה בדיוק עושים את זה וכמה זמן טיסה צריך כדי להגיע למקום. באופן כללי, קחו בחשבון שכמה מהדברים היותר יפים שאפשר לעשות באלסקה לא נמצאים ממש ליד הכבישים ולכן יש צורך לטוס אליהם או להגיע בשייט – והמחיר בהתאם.
מה כדאי לארוז? – ציוד וביגוד
אין צורך בביגוד ארקטי ובמעילים כבדים במיוחד, אבל בהחלט יש צורך להתכונן לכל סוג של מזג אויר, ולעתים כמה סוגי מזג אויר בו זמנית. הסיסמה הידועה היא "שיטת השכבות": במקום מעיל כבד אחד, לוקחים מספר שכבות בעובי משתנה, מה שמאפשר להשיל ולהוסיף שכבות לפי הצורך. הפריטים הקריטיים הם מעיל מחמם קל (פוך קל או מעיל פליז טוב יעשו את העבודה), ומעיל גשם (כלומר אטום למים אבל לא מחמם).
ציוד מומלץ אחר: נעלי הליכה נוחות ואטומות למים, מכנסי הליכה, כובע מחמם, כפפות קלות, וכמובן תיק קטן לטיולי יום, ולמי שצריך אז גם תרמיל גב גדול. לתרמילאים שמתכננים לישון בקמפינג, מומלץ בחום להשקיע באוהל קל ואיכותי שיהיה אטום למים לחלוטין – אתם לא רוצים לקנות אוהל ב-15$ בוול מארט ולמצוא את עצמכם צפים בשק שינה בלילה.
תקשורת, ויזות, ביטוחים וחיסונים
- ישנן מספר אופציות לתקשורת במהלך הטיול באלסקה. האחת, היא לרכוש כרטיס SIM מקומי, או לחילופין, סים בינלאומי של חברת למטייל. ניתן גם כמובן להזמין חבילת חו”ל מספק הטלפון המקומי שלכם, וחשוב לערוך השוואה על פי הצרכים שלכם ולראות מה הכי משתלם.
- ברוב המלונות וגם בחלק גדול מהמסעדות ובתי הקפה יהיה Wifi חינם. הקליטה הסלולרית (וגם הגלישה הסלולרית) טובה בעיקר בזמן השהייה בערים, והרבה פחות טובה בזמן הנסיעה בכבישים בין עירוניים. בשמורות הטבע בדרך כלל לא תהיה קליטה מכל סוג שהוא, ולמי שמתכנן לצאת לטרקים ארוכים, יש בהחלט מקום לשקול לקחת טלפון לווייני לחירום.
- אלסקה היא כידוע מדינה אמריקאית, ולכן יש צורך בוויזה לארה"ב. למי שאין - רצוי להתחיל ולטפל בעניין מוקדם ככל האפשר, בעיקר אם אתם בגילאים של אחרי הצבא.
- כאמור, חלק גדול מהמטיילים מזמינים את שירותי הקרקע זמן רב לפני היציאה לטיול. מכיוון שעונת התיירות באלסקה קצרה במיוחד (90 יום פחות או יותר), ספקי התיירות המקומיים לא לוקחים סיכונים וביטולי הזמנות יהיו כרוכים לעתים קרובות בדמי ביטול גבוהים. כדי לצמצם סיכונים, מומלץ לרכוש ביטוח נסיעות מוקדם ככל האפשר.
- לגבי חיסונים, בדומה לשאר ארה”ב, אין צורך בחיסונים מיוחדים, אבל אם היה חיסון נגד דובים, אולי כדאי היה לשקול…
הכותב, עופר גלמונד, הוא תושב אלסקה לשעבר ובוגר תואר שני מהאוניברסיטה של אנקורג'. ב-2010 שב לארץ והקים את "גלמונד מסעות גיאוגרפיים", חברת טיולים שמתמחה בטיולים לאלסקה ולמערב קנדה, ומציעה שירותי תכנון, יעוץ, והזמנות לינה ורכבים. באתר האינטרנט תמצאו מידע נוסף, מפות, טיפים ומסלולי טיול.