מה אתם יודעים על אוכל פולני

תמיד אמרו לנו (ולא רק בבית פולני) לגמור את כל האוכל בצלחת. בפולין לא יצטרכו לבקש מכם. האוכל הפולני הוא, ברובו, אוכל ביתי, חם, משפחתי, כזה המוכר לנו (אם כי בגירסה קצת שונה) מהבית. המנות בדרך כלל "כבדות" (מכילות קמח או תפוחי אדמה), אך לצידן מככבים סלטים שונים, כשבראשם, הכוכב האמיתי, סלט הכרוב החמוץ.

לתחילת הכתבה

מנות פולניות מסורתיות

המנה הידועה מכולן היא הפירוגי (Pierogi), הידועה אצלנו גם כקרפלאך או ורניקס. אלה הם כיסונים (עשויים מתפוחי אדמה וקמח) הממולאים בתפוחי אדמה (פירה), בכרוב או בבשר, ומוגשים כשמעליהם בצל מטוגן. זוהי תהיה ודאי המנה הראשונה שתפגשו עם הגיעכם לפולין ובעמוד הראשון של כל תפריט.

מנה נוספת, פופולארית לא פחות, ומוגשת בדרך כלל כתוספת היא הביגוס (Bigos), מנה של כרוב ממולא בבשר. והמתכון: החומרים כוללים עלי כרוב (מכרוב גדול), 200 גר` בשר חזיר (אפשר גם בשר טחון), 250 גר` אורז, 20 גר` בצל, 30 מ"ל שמן, מלח ופלפל. אופן ההכנה: מערבבים את הבשר, האורז (שבושל מבעוד מועד), הבצל המטוגן והתבלינים. מניחים עלה ובצידו מעט מהמלית ומגלגלים, ליצירת מעין "רול". מניחים בסיר ומכסים במים ממומלחים. אופים בתנור עד להשחמה. ניתן להגיש את המנה הזו עם מעט שומן חזיר למעלה או רוטב עגבניות. איך אפשר לשכוח את הבורשט (Barszcz), הנקרא אצלנו גם "חמיצה". אפשר לשתות אותו חם בחורף, או קר בקיץ.

 מרק נוסף, הוא הז`ורק (Zurek). מרק הכולל ציר בקר או עוף, קוביות של בשר חזיר, שמנת חמוצה ופטריות. המרק מוגש בדרך כלל עם ביצה קשה. הסמיכות העדינה של המרק מתקבלת בזכות תערובת של קמח שיפון ומים (קבאס Kwas). למרק הזה ישנם אינספור של מתכונים (יש האומרים שמספר המתכונים של המרק זהה בערך למספר המחוזות בפולין) ובכל מקום יוגש מעט אחרת. המרכיבים של המרק בסיסיים והכנתו פשוטה, מה שהופך אותו לאחת המנות האהובות בפולין על ידי המקומיים.

תוספת מוכרת לנו היא הכוסמת (Kasza), המוגשת בעיקר לצד בשר. מאכלים נוספים, אותם תוכלו לראות על שולחן האוכל הפולני, הם תפוחי האדמה, המוגשים כתוספת כמעט לכל מנה, סלט מלפפונים מוחמצים עם בצל ושמיר ("אגורקי קישונה"), ברווז ממולא ברוטב מתוק (בדרך כלל רוטב אוכמניות) או ברווז צלוי בתפוחים ("קאצ`קה ז יאבלקאמי").

ויש גם פיצה, מסתבר. פיצה פולנית, הזפייקאנקי (Zapiekanki). זהו חצי בגט, או לחמניה (מעין פוקצ`ה) שמעליה גבינה מותכת, פטריות, בצל וקטשופ.

לתחילת הכתבה

קפה ותה

הפולנים נוהגים לשתות תה במהלך הארוחה או בסופה. את התה הם מכנים "Herbata", ובניגוד לאנגלים, אינם שותים אותו עם חלב, אלא עם לימון והרבה סוכר. את הקפה הם מכנים "Kawa" והוא, ממש כמו בכל מדינה מערבית, מוגש במגוון של סגנונות, החל מקפה נמס, אספרסו, קפוצ`ינו וכו`.

לתחילת הכתבה

אלכוהול

איך אפשר לבקר בפולין מבלי לנסות את הוודקה? הוודקה שוכללה עם השנים וכיום, מלבד וודקה נקייה ללא תופסות, תוכלו למצוא וודקה עם תוספת של עשבים ירוקים ("ז`וברובקה"), אותם אוכלים ביזונים, ומוגשת לצד מיץ תפוזים, וודקה עם דבש, ליקר דבש מצויין ("קרופניק") ועוד מגוון של טעמים. ואיך שותים את הוודקה? בבת אחת (Do dna!). עוד תוכלו למצוא כמובן את הבירה, מבירה מקומית ועד מגוון של בירות מיובאות.

לתחילת הכתבה

מתוקים

אומלט/מעין קרפ ממולא בריבה, פירות, גבינת קוטג` שמנה (Naleśniki) כשמעליה שמנת מתוקה, היא בין המנות האהובות על הפולנים, בייחוד כשמוגשת בארוחת הבוקר.

עוד אפשר למצוא את עוגת הגבינה (Sernik), עוגת התפוחים המוגשת לעיתים עם שמנת מתוקה בצד (Szarlotka), סופגניות (Pączki), לביבות מתוקות וכן סופגניות העשויות מבצק תפוחי אדמה ממולאות בשזיפים (Knedle).

לתחילת הכתבה

וידאו קצר עם כל המאכלים שהוזכרו בכתבה 

צפיה בסרטונים דורשת תוכנת פלאש
 להורדת התוכנה ניתן ללחוץ כאן