טיול של מקצוענים למזרח [חובת קריאה לכל מטייל]

טיול (של מקצוענים) למזרח ברוכים הבאים לפוסט לא רגיל, עם שלל אינפורמציה הכרחית וחיונית לכל מטייל (מכל סוג) ליעדים הבאים: תאילנד, סינגפור, הונג קונג ופיליפינים. כעת שאלו את עצמכם: האם אני טס/מתכנן לטוס לאחד מהיעדים האלו?
אם התשובה היא לא: ממליץ לכם לקרוא, להחכים, ולשנות את דעתכם.
אם התשובה היא כן: רוצו להביא עט ומחברת ורשמו הכל.

--------------------------------------------------------------

אז מאיפה אתחיל? מדובר בשלושה חברים בני 22, אחרי צבא, שתכננו לטוס לטיול של חודשיים סך-הכל.
התכנון היה להתחיל בתאילנד שלושתינו, לאחר מכן חבר אחד חזר לארץ, ואנחנו המשכנו הלאה לסינגפור, הונג קונג ובסוף לפיליפינים. את כל המלונות והטיסות הזמנו מראש קומפלט, למעט פיליפינים. הסיבות ברורות - בעיקר בתאילנד חודש דצמבר הוא עונת השיא, ולכן התפוסה במלונות מלאה לחלוטין והמחירים בשמיים. כך גם בטיסות. לכן מאוד מומלץ להזמין מראש גם אם זה יעלה ב"חוסר זרימתיות", שבפיליפינים (שם לא הזמנו כלום מראש) התגלתה כטעות שעלתה בזמן, מחיר, ועצבים רבים.

הטיפים הבאים נכתבו בדם, והוקדש עבורם זמן רב במהלך הטיול למען תיעוד, לכן אני ממליץ לקרוא הכל, ולרשום לעצמכם כמה שיותר. כמו כן אני ממליץ לקחת מפה. אם אין אז לקנות זה הכרחי מאוד, במיוחד בשלב התכנון. את המלונות הזמנו באתר Agoda, ואת הטיסות באתר Kayak או באתרי חברות הטיסה.

כמו כן, אנחנו לא נרשום את כל האטרקציות שיש, אלא בעיקר טיפים חשובים. את כל הדברים הבנאליים תמצאו בבלוגים אחרים. קחו הכל בערבון מוגבל. ייתכן וחלק מהטיפים עבדו לנו טוב, ולכם פחות. יש את פקטור המזל גם... מקווה שהם יועילו לכם כמה שיותר. אנחנו לא נוטלים אף אחריות על שום תוכן שנכתב כאן.

אז יאללה להתחיל!

טיפים כלליים לטיול:

1. סים מקומי: גם אם אתם רוצים שקט מההורים והחברים, מומלץ לקנות סים ולדעת איפה. לא בכל סים יש אינטרנט, שמהווה כלי עזר חיוני במקומות רבים. מה גם שללא ידע מקדים קשה להתמצא ולדעת מה לקנות, כיוון שבמקומות רבים הסימים כתובים בשפה המקומית, ותזקקו לשעות רבות לפענח מה מתאים לכם.
גם לתקשורת ביניכם הוא מאוד חיוני.
 ממליץ לא להתפתות ולקנות בארץ. הסימים של "למטייל" הם מפתים, אבל ללא אינטרנט. ולא, אין וויפיי בכל מקום, וגם אם כן - הוא איטי ונוראי. כמו כן יש את חברות הסלולר שממטירות מחירים מופקעים, ובהמשך תבינו שעדיף לקנות סים באותה מדינה הספציפית.

2. מזוודה: לא להביא כלום! ושוב - לא להביא כלום! גם לבזבזנים שמתכננים לקנות הרבה, וגם למטיילים שרוצים להקל לעצמם על הגב - לארוז כמה שפחות. האובר וויט בסוף הטיול כשאתם גם ככה עם גרושים אחרונים לא נעים בכלל. במיוחד לאלה שטסים מספר טיסות. הכל יש במזרח ובמחירים זולים בהרבה מבארץ. החל ממברשות שיניים ועד שמיכה דקה לאוטובוס. מזוודת חיקוי איכותית של סמסונייט עולה בתאילנד כ- 200 ₪, וטרולי כ- 100 ₪. ואם כן מביאים אז ממליץ להביא מזוודה נורמלית, שלא תתפרק לכם בדרך, ואם כבר מתפנקים אז עדיף עם ארבעה גלגלים. לאנשי המוצ'ילות - תביאו הרבה שקיות לאיטום, כיסוי לכל התיק, ואיזולירבנד כדי לשפצר, לתקן ולארוז למניעת רטיבות ומזיקים אחרים. ממליץ גם להביא כבל ומנעול גדול כדי לנעול את התיק בנסיעות ארוכות.
 אם נוסעים בטיול למספר יעדים עם אופי שונה כמו פיליפינים (איים וטבע) והונג קונג (עיר), למשל, כדאי להכניס מוצ'ילה בתוך המזוודה ולתכנן כך שתוכלו להשאיר את המזוודה בהונג קונג בשמירת חפצים או במלון, ותסעו לפיליפינים עם מוצ'ילה קלילים יותר.

3. ציוד מומלץ לטיול (שלא כולם זוכרים להביא):
- מגן לאייפון מפני רטיבות (אפשר לקנות בכל אתר דיל אקטסרים), עולה גרושים וחוסך הרבה באזורי חופים.
- מתאם אוניברסלי - אפשר להשיג בכל חנות חשמל, עדיף גם להביא מפצל...
- מטען נייד - מוצר מעולה שאפשר להשיג בתאילנד בכל פינה, או בכל אתר אינטרנט. מציל בהרבה מצבים (טיסות ארוכות, מדינות עולם שלישי ובעיקר מצבי חירום).
- שמיכה דקה - אפשר ומומלץ לקנות שם, אבל יעילה לנסיעות ארוכות.
- שק כביסה גדול - אין מה להוסיף יותר מדי... לא כולם זוכרים להביא.
- כרטיס אשראי של הדואר - עשינו דרך חברת הדואר. כרטיס מדהים שחוסך הרבה דאגות במקרה של גניבה (מטעינים סכום מראש וניתן לגהץ ולמשוך חופשי, אין גישה לחשבון הבנק שלכם גם אם גונבים. ניתן להטעין מהארץ בעוד כסף). לפרטים תסתכלו באתר חברת הדואר. העמלות די גבוהות אבל בדיעבד זה שווה את זה.
 - מגבת בלאי לבריכה/ים - שוב מוצר שניתן לקנות שם, אבל יעיל מאוד.
- אלקוג'ל
- דוחה יתושים - למרות מה שחלק אומרים, ממליץ לקנות במדינות עצמן. הם יעילים יותר כנגד היתושים המקומיים. מוצר חובה.
 - אפליקציית שערי מטבע - מומלץ מאוד.
שוב, הכל כמובן ניתן לקנות במזרח! בתאילנד במיוחד יש בכל מטר 7/11, ומוצרים כמו אלקוג'ל עולים לפחות בחצי מאשר המחיר בארץ!

4. אקספרס צ'ק אין בטיסות: מומלץ מאוד לעשות בלילה שלפני הטיסה עם טאבלט או משהו. חוסך זמן רב של עמידה בתורים.

-------------------------------------------------------------- תאילנד כללי: מדינת תיירות, נופש וטבע. יש בה הכל והרבה מהטיול היה מוקדש לה. אין מה לספר בגדול, רק חשוב לדעת להתמקח כמו שצריך, לבדוק טוב-טוב את המוצרי חשמל שקונים, ולא ליפול לרמאויות. טסנו לתאילנד עם אל-על, ובפנים עם חברות Thai שהייתה סבירה, ו- Bangkok Airways שהייתה מעולה.
זמן: קצת פחות מחודש
מסלול: בנגקוק (ארבעה ימים), קופנגן (שבוע), קוסמוי (חמישה ימים), קופיפי (ארבעה ימים), פוקט (ארבעה ימים), פאטייה (יום), בנגקוק (יום). סך הכל כולל ימי בין לבין יצא לנו כמעט חודש.

בנגקוק:
(*) יש שני שדות תעופה, לשים לב איפה נוחתים (הבינלאומי והמקומי). יש ביניהם שאטלים חינם. לא להחליף בהם כסף, השער על הפנים. בטיסות יוצאות משדה הבינלאומי יש וויפיי חינם, לבקש בעמדת אינפורמציה כרטיס עם סיסמא.
(*) בשדה הבינלאומי כשנוחתים, מומלץ לעלות שתי קומות לקומה 4 (המראות), ולקחת מונית משם. עולה פחות כיוון שאלה נהגי מונית שהסיעו נוסעים, ועלולים לחזור ריקים חזרה לעיר. הנסיעה לתוך העיר אורכת כ- 30-40 דקות ועולה כ- 400 - 500 באט.
 (*) סים קארד - לקנות בכניסה לקניון Pantip, יש עמדה עם נציג של חברת TRUE, ככה ניתן להתמקח ולהוציא הטבות נוספות. עלה 550 באט לחודש וכולל 100 דק' שיחה מקומית (זו ההטבה) פלוס 2 ג'יגה גלישה (די והותר לחודש).
 (*) ישנו במלון Bangkok Palace Hotel. - אחלה מלון במרכז העיר, קרוב להכל, יש חדר כושר, סאונה, בריכה, ארוחת בוקר מפנקת, חדר מצויין עם כל השירותים. יש שירות מזוודות בחינם לאורחי המלון. יש באזור מכבסה, תופרת ופוט מסאג'ים מעולים ומומלצים אחד אחד.
 (*) קניות: (אין הרבה מה לפרט, לכל אחד יש את הקסם שלו ולמי שיש הרבה זמן בבנגקוק - שיבלה)
- קניון MBK - שלל חנויות, בקומה שלישית כשפונים ימינה יש Fashion Center שזה מן מקבץ דוכנים עם בגדים ושלל מוצרים מאוד זולים ואיכותיים.
- קניון Pantip - קניון ענק עם כ-6 קומות עמוסות בציוד טכנולוגי זול וברובו איכותי.
- שוק Plaza - נמצא ברחוב פנימי, אז לשאול איך להגיע (קרוב לפנטיפ).
- שוק בין מגדלי הביוקי (חלק משוק הPartunam).
- קניון SIAM - בעיקר מותגים יקרים, אבל שווה להסתכל. אנחנו לא הלכנו.
- שוק Patpong (שוק הלילה) פתוח עד 2 בלילה בכל יום.
- שוק סוף השבוע (בשבת וראשון).
- שוק רחוב SUKOMVIT
- שוק רחוב QAWASAN
 (*) אוכל ופנאי:
- במגדל הביוקי 1 (יש שניים) בקומה האחרונה יש בופה מפנק שעלה 500 באט לאדם. יש מגוון עצום של מאכלים כולל יוקרתיים, מאכלי ים, קינוחים ועוד. חלק מהאוכל היה קר אבל השאר היה טעים וטרי. יש שם נוף מדהים על כל בנגקוק.
 - פאב The Game ברחוב SUKOMVIT (לומר לנהג מונית) - פאב אירי עם אוכל מצויין ואווירה אירופאית. יש סנוקר. ההמבורגר מעולה.
 - אוכל מקומי - דוכנים בכל פינה, להשתדל לאכול במקומות המלאים כדי לא לקלקל את הקיבה.
 - מקדשים - מקדש המלך, מקדש הבודהה השוכבת. אתרי חובה לדעתי.

קופנגן:
 (*) ישנו במלון Cocohut Hotel - מלון מפנק, במרכז האי, קרוב להכל כולל לפולמון. יש עלייה קטנה כשיוצאים אבל זה שטויות. ישנו בPool Terrace עם מיני בריכה לנו ולמספר חדרים. במלון יש חדר אוכל מצויין, מומלצת שם מנת האורז ועוף בתוך אננס! מי שלא אכל - לא היה בקופנגן. ההמבורגר שם לא משהו. ליד הבריכה יש דוכן שייקים אדירים, לבקש שייק בננה אוראו :). יש במלון וויפיי חינם בלובי, חוף משגע, מגרש כדורעף, בריכה והסעה מהנמל. יש גם שירות כביסות, להיזהר לא להביא גופיות, ולהעדיף לשטוף ביד כי הן מורידות צבע ומתכווצות במייבש. פאשלה של המלון שעבדה לטובתנו - היה לנו בחדר מחשב עם אינטרנט שבכללי עולה כסף, אבל עקב בעיות חיבור הם הותירו אותו בחינם. והוא עבד מצויין.
(*) האי מלא יתושים, ובשעות החשיכה במיוחד. להצטייד בספריי.
 (*) אוכל ופנאי:
 - FULLMOON - המסיבה המדהימה ביותר בטיול. לבדוק תאריכים ולבנות את השהות סביב הפולמון. שווה ביותר. יש מלונות שמבקשים מינימום 7 לילות שם, לשים לב. באותו חוף יש מסיבות כל יום, עם פעלולי אש. להיזהר מכייסים (גנבו לחבר אייפון). לבוא עם מינימום ציוד, מינימום כסף, להשאיר הכל בכספת, יש שם מכת גניבות גם למלונות אז להיזהר מאוד. למי שבא בזמנים אחרים לברר לגבי הHALFMOON או הBLACKMOON.
- מסעדת "מאמא שניצל" - מסעדה שאוהבת ישראלים, והישראלים אוהבים אותה. התפריטים בעברית, המלצרים גם כן. קשה לפספס אותה היא במרכז האי, ומלאה בשלטים כתומים של ישראלים רבים שנהנו רבות. שכחתי לציין שהשניצל מדהים.
- מסעדת "יאמי" - ממש מול המאמא שניצל, מסעדה ישראלית ביתית חדשה, מומלצת מאוד עם תפריט מגוון. בעל הבית ישראלי נחמד מאוד. מחירים הוגנים.
- חנויות ברחוב - חולצות, גופיות, כובעים, צמידים בעבודת יד (ממש מולכם). שווה להסתובב.
 - פאב ה- SAME SAME - פאב סקנדינבי איכותי.
 - פאב ה- AMSTERDAM - רחוק ממרכז האי. כחצי שעה נסיעה. פאב של סטלנים, אם כבר באים אז בשקיעה,רואים אותה מאוד יפה, אבל אין לדעתי מה להרחיק בשבילו. היה מפוצץ ולא היה מקום לשבת.
 - מסיבת בריכה כמעט כל ערב במלון Coral Bongalow - הסעות חינם מסתובבות במרכז האי.
 - מסיבת ג'ונגל (שלא היינו) אבל שמענו שמומלצת.
 - מסעדת "פפריקה" - גם כן ישראלית, יש וויפיי, וסוכנות נסיעות, החומוס טעים.

קוסמוי:
 (*) ישנו במלון Nora Lake View Hotel - וויפיי מהיר בטירוף, מלון סביר, לא לצפות ליותר מדי, המיקום מצויין במרכז רחוב CHAWENG. שהוא מרכז העניינים. בכלל עדיף להגיע לקוסמוי בזמן החגים - יותר מלא ויותר שמח. אך גם כן יותר יקר...
(*) להעדיף לנסוע ברחוב עם טוקטוקים פתוחים מאחורה, ולא עם מוניות. הטוקטוקים פחות נעימים אבל זולים משמעותית.
(*) המעבר בין קוסמוי לקופנגן הוא בסירה. לא ממליץ לנסוע בעונות טייפונים. מעבר לסכנה, זה לא נעים בכלל. הסירה גם לא במצב מדהים, וזה שייט של כ- 40 דקות.
(*) יש שלל סוכניות ישראליות עם מחשבים מחוברים לאינטרנט בחינם, למי שצריך.
(*) אוכל ופנאי:
- מסעדת PREGO - מסעדה איטלקית מעולה שהלכנו בהמלצת חבר. מעט יקרה, אבל האוכל מצויין. ממליץ על הפיצה ארבע גבינות והלזניה. נמצאת על רחוב CHAWENG.
- מסעדה תאילנדית מקומית מול מלון BURI RASA על רחוב CHAWENG. נראית תמיד מפוצצת, עם אורות פלורסנט, אין הפרדה בין המטבח לשולחנות. מסעדה משפחתית מעולה וזולה, חזרנו אליה פעמיים.
- גם כן על הרחוב, מסעדת SUSHI HOUSE - סושי טעים אבל יקר. שאר המנות סבירות.
 - דרך סוכנות "ישרא טורס" לקחנו טיול שכלל: פילים (רכיבה ומופע, לתת טיפ למרכיב על הפיל כדי שיצלם אתכם), צילום עם נמרים (עולה כ-200-300 באט תוספת), מופע תנינים (מופע מגניב, לשבת ממול ולא בצד), מופע קופים (מעפן, בסוף טועמים מקוקוס), טיול מפלים (מדהים שווה ללכת למפל העליון, מעט הליכה), פסלי בודהות (מקום נחמד להצטלם), ביקור במפרץ עם סלעים בצורות איברי מין (חוויה מצחיקה בעיקר לצילום), מקדש חביב, נופים בדרך, ובסוף נקודת תצפית עם נוף מדהים . כל הדרך היא בג'יפים ואוכלים הרבה אבק וקפיצות. להביא משקפי שמש ומשאפים לאסמטים. כולל ארוחה סבירה באמצע הטיול.
 - אזור הפאבים והמסיבות נמצא גם כן ברחוב CHAWENG - המועדון המרכזי הוא ה- Green Mango (שהבאסה בו שב- 3 וחצי מטאטאים אתכם ממנו), ובמלון ה- Arkbar (מלון של כל הישראלים) ממול שנסגר ב- 2. יש באזור עוד מסיבות ופאבים רבים. מפוזרים גם כן דוכני בננה לוטי (מן פנקייק מצויין עם שלל תוספות - מומלץ מאוד).

קופיפי:
 (*) ישנו במלון JJ Residence -מלון חביב במרכז האי, הכל שם במרכז הליכה. יש בריכה קטנה, מלון משפחתי, נקי ונעים. ביציאה מהמלון בצד ימין יש כביסה קטנה וטובה.
(*) השייט מפוקט לקופיפי אורך כ- שעה וחצי, אבל נסענו בספינה ירוקה ענקית בשם CHAO KOH והכל עבר חלק. כרטיס עולה בין 250 ל- 500 באט וזה שווה את זה. הספינה חדשה ומשוכלל מאוד.
(*) אי בעיקר לסתלבט ולמסיבות. אבל הטיולי איים מומלצים מאוד ומוגדרים כחובה לכל מטייל.
(*) אוכל ופנאי:
- מסעדת Breakers - מסעדה מערבית מצויינת.
- מסעדת "מדאם רוזט" - פאד תאי טוב, אבל שירות גרוע.
 - ליד יש מסעדה עם זירת אגרוף תאילנדית בחינם. משלבים שם תיירים ובעיקר תיירות. חוויה אמיתית.
 - דרך חברת ARISA הזמנו שייט שבעת האיים בספידבווט. חוויה כיפית ושווה מאוד. לוודא כמה נרשמו ושלא נפלתם על אנשים מעפנים אם אפשר. כאן מגן לצילום מתחת למים יהיה הכרחי. בדרך עושים שנורקלים ומבקרים במגוון איים, בין היתר בחוף מאיה לצילום ולנוח. השייט כולל שתייה קלה וקוקוסים לאכילה. כדאי להביא אוכל ושתייה כי בחוף מאיה הכל יקר מאוד.
 - יש את חוף המסיבות, מומלצים ה- SLINKY וה- WOODY's, יש מופעי אש על החוף ומסיבות עד הבוקר.
- לא ללכת למסעדת פיצה שכתוב בכניסה בעברית, ויש הרבה שלטים בעברית בפנים. האוכל והשירות על הפנים לטעמנו. לפי השילוט בפנים היו הרבה שנהנו, לשיקולכם.
 - דוכנים רבים במרכז האי - חולצות, מזכרות ובין היתר עמדת פלייסטיישן עם פרו אוולושן ומגוון משחקים לכל המתגעגעים למיניהם.

פוקט:
 (*) ישנו במלון Apsara Residence - מלון מעולה במרכז PATONG (מרכז העניינים). במרחק כשעה משדה התעופה (זמן סטנדרטי), ממוקם 7 דקות הליכה מהים, וממש מול רחוב ה- BANGLA שהוא רחוב המסיבות והאקשן. להיזהר שם מאוד מליידי בוייז, ומכייסים. רחוב צפוף וגדוש, בעיקר בזמנים שהיינו בהם - סילבסטר וכו'.
ברחוב של המלון של הרבה מסעדות, בין היתר שווארמה לבנונית מצויינת, ואינטרנט קפה למי שצריך ליד הMoney Exchange - עולה גרושים.
(*) אוכל ופנאי:
 - ברחוב ה - BANGLA יש את כל המסיבות, ומרכז חיי הלילה של פוקט. מפוצץ תיירים. מוכרים שם אייפונים במחירים זולים מאוד. לוודא שהם מקוריים. בהמשך הרחוב מגיעים לים, שגם שם יש מסיבות מטורפות.
- ***המסעדה הכי טובה בטיול*** - מסעדת Number Six ממש ליד ה- BANGLA - מסעדה צנועה וקטנה, עם תור משתרך בכניסה. אוכל תאילנדי מקומי מצויין וזול. פאד תאי ונודלסים טעימים.
 - למי שמתגעגע ל- יוגו, יש ברחוב BANGLA מסעדה בשם FROZINITY שמוכרים שם יוגורטים וגלידות טובות.
- מסעדת ROMA לא מומלצת. היא נחשבת יוקרתית ומפוצצת, אבל לנו הייתה חווית שירות גרועה, ואוכל לא טעים בעליל. כמו כן היא יקרה ומוגזמת.
 - אין טעם ללכת לאאוטלט של פוקט - יש שם את כל המותגים אבל נאמר לנו שהם יקרים מאוד. והנסיעה הארוכה לא שווה את זה.
 - באזור יש סוכניות ישראליות רבות. המומלצת והפיירית לדעתנו היא "כחול לבן" - לקחנו טיול אומגות ב- 1700 באט לאדם. היה אדיר! לדעתנו אין טעם לקחת את הטיול אומגות הארוך אבל לשיקולכם.
 - מסעדת REST@ - בסוף רחוב ה- BANGLA, פונים שמאלה, הולכים לאורך הים (כשהוא מימינכם), ובהמשך פונים שמאלה לרחוב קטן. אחלה אוכל וזול, מומלץ דים סאם שרימפס.

פאטייה:
השם של פאטייה הולך לפניה... ואין הרבה מה לפרט על המקום מלבד כמה טיפים קטנים:
(*) הנסיעה מבנגקוק לפאטייה עולה 1000 וכמה מאות באט. להשיג מונית עם נהג הגון.
 (*) ישנו במלון Sabai Wing Hotel - מפואר מאוד, יש וויפיי, מקלחת טובה, ארוחת בוקר מפנקת, בריכה ענקית, שירות מעולה.
 (*) טיפ חשוב: בפאטייה קשה למצוא מוניות חזרה לבנגקוק. הנהגים מסתובבים ברחובות ואז כשפונים אליהם, הם נוסעים בקטנוע חצי שעה להביא את המונית. לדאוג להזמין אחת מראש, אולי דרך המלון, ואפילו לשלם יותר כי אנחנו התמהמהנו שעות ברחובות. לא לעלות על מוניות מקרטעות וישנות. לנו נתקעה המונית באמצע שומקום, והנהג דרש תשלום מלא ורצה להשאיר אותנו שם. הוא איים עלינו ולא נתן לנו את המזוודות עד שנשלם לו. חוויה מאוד לא נעימה, לבסוף מצאנו מונית על הדרך. מסקנה: לוודא עם מי אתם עולים למונית, ולהעדיף לשלם מעט יותר למניעת תקריות כאלה.

-------------------------------------------------------------- סינגפור כללי: מדינה שצועדת לפני כולם, גם טכנולוגית, גם חינוכית אבל מעל הכל - היגיינית. הקנסות המופקעים הניתנים על כל השלכת פסולת מאוד מייחדים את סינגפור. יש לה תרבות מפוארת ועשירה, וציבור שדובר אנגלית ברמה גבוהה מאוד, מה שמקל מאוד על התיירים. טסנו לסינגפור וממנה בחברת CATHAI PACIFIC, חברה מדהימה ובין הטובות בעולם. מושבים מרווחים ומרופדים, שירות מעולה, אוכל מצויין, מערכת בידור חדשנית. היא גם לא יקרה בכלל. מצד שני, הם עושים בעיות אם מזמינים באשראי ולא מביאים אותו פיזית לדלפק שלהם. לשים לב, אחרת הם יבקשו לשלם במזומן. לוקחים כסף רב גם על משקל עודף של המזוודות (נסו לבקש הנחה מהדיילת קרקע, לנו זה עבד בגדול וקיבלנו הנחה של 70 דולר). כל התחבורה בעיר מתנהלת בעזרת
רכבת MRT מתוחכמת , נגישה ובנוייה בצורה חכמה מאוד. מגיעה לכל פינה בעיר, וזולה מאוד (כל נסיעה עולה כדולר - דולר וחצי. לעשות כרטיס EZ ולהטעין אותו כל כמה זמן לפי הצורך. לא שווה לעשות כרטיס תייר (עולה יותר מדי ומוקצב לזמן קצר כך שיותר משתלם לעשות כרטיס EZ).
 בכללי, לוודא תחזית, כי אנחנו נפלנו על כמה ימים טרופיים עם גשם חזק ולחות גבוהה של כמה שעות. שאר הימים היו קיציים ונעימים אז זה תלוי במזל שלכם.
זמן: שבוע

(*) סים קארד - מאז אסון ה- 11 בספטמבר, סינגפור לא לוקחת צ'אנסים מיותרים, ומחייבת כל אדם הקונה סים קארד להציג דרכון (הם גם סורקים אותו). רק לוודא שהולכים למקום מורשה (כמו חנות 7/11 שניתן לסמוך עליה).
 (*) ישנו במלון Perak Hotel - ממוקם ב- Little India, שהיא קרובה להכל. אזור מעט לא נעים למראית עין, אבל ספוג תרבות הודית ולא מזיק בכלל. המלון מצויין! נקי, שירות מעולה, ארוחת בוקר מצויינת, וויפיי בלובי. מאחוריו יש שלט בכחול LAUNDRY עם אחלה של שירות כביסה.
(*) אוכל ופנאי:
 - Little India - אזור נחמד להסתובב ולשוטט. הרבה דוכנים ומאכלים באווירה הודית אותנטית.
 יש שם קניון קטן בשם VERGE - יש בו סופר ענק עם מוצרים מקומיים ובינלאומיים, כמה חנויות ביגוד, וחנות פלאפונים שאפשר לקנות בה סים קארד. מטר
 - גם כן ב- Little India, ישנו מרכז קניות עצום בשם Mustafa Market. מדובר בכלבו עצום של הרבה קומות עם כל דבר שתעלו על הדעת, ויחסית בזול. יש מציאות! אפשר לקנות שם שוקולדים למשפחה ולחברים בזול. כדי להגיע צריך לרדת ברכבת בתחנת Ferrar Park. בהצלחה.
- מטר מהמלון שלנו, יש את מסעדת Shahi Kitchen, מסעדה הודי אותנטית. אוכל טעים וזול. להזמין נען גבינה או נען שום.
 - Marina Bay Sands Hotel - מלון מדהים והסמל ופאר של סינגפור. נבנה ע"י שלדון אדלסון, וע"י מהנדס יהודי. עולה לעלות לתצפית 23 דולר סינגפורי. האטרקציה המרכזית היא בריכת INFINITY , והכניסה אליה היא רק לאורחי המלון (אלא אם אתם קומבינטורים). מדובר בבריכה מהיפות בעולם, בגג המלון, אשר סופה מתמזג עם הנוף של כל העיר. חפשו בגוגל, שווה להבין במה מדובר. לוודא לפני את התחזית כי המקום פתוח.
תוך המלון הוא חוויה גם כן, יש מסעדות מעט יקרות, וקזינו מפורסם ועצום, יש להגיע עם דרכונים וחולצות עם שרוולים.
 - Gardens By The Bay - ממש ליד המלון, גנים בוטאנים יפיפיים, אנחנו ביקרנו ב- CLOUD DOM, נחמד לא יותר מדי.
 - Universal Studios Singapore - הפארק המפורסם. ממוקם באי סנטוסה. צריך לנסוע לתחנת Harbour Front ומשם לקחת רכבת אקספרס לסנטוסה. לקנות חבילה משולשת ב- 123 דולר סינגפורי בקופות של הפארק יום לפני, מקבלים כניסה גם לפארקים - S.E.A Aquarium ול - Adventure Cove. לבוא כמה שיותר מוקדם (אנחנו פתחנו את הפארק), ולא בשבת או ראשון כי מפוצץ. לבדוק איזה אטרקציות סגורות - לצערנו הרכבת הרים הייתה סגורה בשל תיקונים. מומלץ מאוד ללכת למתקן רובוטריקים ארבע מימדי, מופע שרק ארבע מימדי, מופע DONKEY SHOW, מופע MONSTER ROCK, מופע LIGHTS CAMERA ACTION, מופע עולם המים.
 - S.E.A Aquarium - האקווריום הכי גדול בעולם! מרשים מאוד.
 - Adventure Cove - פארק מים אדיר, אין הרבה מה להוסיף. ללכת למתקן שנורקלים - מומלץ מאוד. יש כמה אטרקציות פנימיות שעולות המון כסף, כמו שחייה והאכלת דולפינים ושחייה עם כרישים קטנים.
- בתחנת רכבת Harbour Front, למעשה מגיעים לקניון בשם VIVO CITY. קניון חביב אך מעט יקר. יש שם מסעדה מעולה בשם Dynasty Paradise - שווה מאוד. דים סאם בשמונה צבעים - מנה מנת הדגל של המסעדה. לחפש בקניון בובות בצורת דים סאם המחלקות הטבה של מגשי דים סאם 1+1 במסעדה.
 - גני החיות של סינגפור - ישנם שלושה - Singapore Zoo, Night Safari, & River Safari.
ל- River לא הלכנו, אבל השניים האחרים מדהימים. קודם כל, נוסעים לפארק דרך תחנת Ang Mo Kio, ומשם אוטובוס בקו 138 לגני החיות. הנסיעה אורכת כחצי שעה. מומלץ לקנות כרטיסים שם, עלה לנו 60 דולר סינגפורי לשתי האטרקציות. Singapore Zoo נחשב מהגדולים בעולם, והוא שווה ביותר. יש שם חיות מכל העולם, הופעות שוות (פילים, כלבי ים ועוד), כדאי לעקוב אחרי שעות ההאכלה. ה- Night Safari גם כן מומלץ. להתחיל עם ההופעות (הופעת אש, ומופע חיות), משם לרכבת המסתובבת בפארק, ולבסוף לקחת מפה ולעשות טיול רגלי בין הכלובים של החיות. חוויה שונה לגמרי בלילה. לפי התחזית, כדאי להצטייד במעיל גשם (עולה בפארק 5 דולר), הוא ענק ומשמש גם ככיסוי לתיק מוצ'ילה. בחזור מהפארק (וגם בהלוך) יש אוטובוסים ישירים למלונות. כדאי בעיקר לקחת בחזור, הם עולים קצת יותר אבל חוסכים זמן וטרטורים ברכבת.
 - צ'יינה טאון - לרדת בתחנה בשם זה ברכבת. מקום אדיר, שווקים בלתי נגמרים עם מגוון דוכנים באווירה סינית אותנטית. יש ליד שוק אוכל טוב בשם Maxwell, אוכל סיני הכי קלאסי שיש. ממולו יש פגודה גדולה, שווה להיכנס ולראות טקסים מסורתיים, למי שמתעניין יש מוזיאון למעלה.
 - רחוב ORCHAD - אחד מהרחובות המפורסמים של סינגפור. רחוב חביב להסתובב, יש שם את כל מותגי היוקרה המפורסמים - פראדה, ארמני, דולצ'ה וכו'. אין שם יותר מדי מה לעשות. די בזבוז זמן למי שראה את אזור המותגים החדש ליד המרינה ביי סאנדס (EXPO). אגב EXPO, יש שם מרכז מסעדות טוב מאוד עם מאכלים מכל העולם - בקומה הראשונה. ללכת על המקסיקני. יש בקומה העליונה מסעדה בשם PITA PEN, עם אוכל ים תיכוני-ישראלי (שווארמה, שקשוקה וכו') , לא אכלנו אבל נראה נחמד מאוד בEXPO אפשר למצוא כמה דוכנים של מוצרי ים המלח עם מוכרות ישראליות... למסור להן ד"ש על הדרך ;).

-------------------------------------------------------------- הונג קונג: כללי: מדינה שמאוד מזכירה את מנהטן. רק ש... אף אחד לא יודע אנגלית! מושבה בריטית לשעבר - אמת. אבל אנגלית? לא בלקסיקון של אנשי הונג קונג. בלי צחוק, להיעזר בשיחון מקומי. מה גם לבקש ממי שיודע אנגלית סבירה (כמו עובדי המלונות) לכתוב לכם על פתק את המונח המבוקש בסינית. להכין את עצמכם נפשית להרבה עצבים וקשיים בתקשורת. לעומת זאת, התחבורה שם מעולה. כשמגיעים לעשות כרטיס אוקטופוס (Octopus) אשר יעיל לכל אמצעי תחבורה (כולל אוטובוסים). בשדה תעופה הוא עולה 150 דולר הונג קונגי, מתוכם 50 הם פיקדון והשאר לשימושכם. לא לשכוח בסוף הטיול להמיר את הכרטיס הנותר ולפרוע את הפיקדון ואת שארית הכסף שנשאר לכם. ניתן להטעין את הכרטיס בכל פעם ב- סדרות של 50 דולר הונג קונגי. כמו כן, בשדה יש כספומט בשם TRAVELEX שם ניתן להוציא דולרים אמריקאיים, מה שלא ניתן בשאר הונג קונג.
זמן: תשעה ימים

(*) ישנו במלון - CityView Hotel. מלון מדהים ומהמפנקים בטיול. מיקום מדהים בלב האי קאולון, על רחוב NATHAN שהוא הרחוב הראשי, בדיוק ממול לתחנת הרכבת המקושרת לכל חלקי האי, לאי הונג קונג, וללנטאו. במלון יש ווייפיי בכל חלקיו, אין ארוחת בוקר, החדר מדהים - מיטה מפנקת, מקלחת גשם, חדר קטן וטוב. יש שמירת מזוודות זולה להחריד (5 דולר הונג קונגי עלה למזוודה אחת למשך שבועיים של שמירה). למלון הכי זול לקחת אוטובוס משדה התעופה בקו 21A, החיסרון הוא זמן הנסיעה הארוך. ישנה אופציה של רכבת אקספרס וחילופי תחנות בדרך, אך היא יקרה (60 דולר) לא כולל חילופי הרכבות בדרך למלון.
(*) אם יוצאים מהמלון בכניסה האחורית, פונים שמאלה, ואחרי הבי"ח פונים ברח' DUNDAS (לא ברחוב פיט, זה מבלבל), משם פונים ימינה ב- קוונג ווה סטריט, ואז שוב שמאלה ב- יין צ'ונג סטריט - יש מכבסה קטנה וטובה בצד ימין. בעל המכבסה מדבר באנגלית טובה (מחזה נדיר). לידו יש חנויות אסולו, ומסעדת SUSHI TAKEAWAY עם מסוע זז , ואוכל זול וטעים (8 דולר הונג קונגי לצלחת שלקחתם). הפחזניות מומלצות.
 ליד המלון יש סופר גדול מקומי בשם FUSION - כדאי לשאול. יש שם מלא ממתקים ושוקלדים בזול יחסית.
(*) אוכל ופנאי:
 - שוק TEMPEL RODE - שוק לילה חביב, יש דוכנים ואוכל מקומי.
 - אזור MONG KOK - יורדים בתחנה בשם זה. יש שם חנויות רבות מקוריות - אדידס, נייק וכו'. אין ממש מה להיכנס אליהן כי הכל יקר או כמו בארץ. שווה לחפש את המותגים המקומיים כמו BOSINI ולחפש סיילים ומבצעים בכניסה לחנויות. יש שם מרכזי קניות למוצרי טכנולוגיה זולים, בין היתר אייפונים בזיל הזול. יש שם אחלה מחירים ומציאות שוות. באזור זה יש גם שוק ענק ברחוב TUNG CHOI עם טור ארוך של דוכנים עם כל המוצרים ואביזרי הביגוד. מאוד מאוד זול ומומלץ.
בסוף השוק יש מסעדה צרפתית קטנה - מוכרים שם קרפים וצ'ורוס וכל מיני.
בתוך השוק יש מסעדה בשם TSUI YUEN RESTAURANT - מסעדה תאילנדית מלזית מצויינת - אוכל זול ומנות גדולות. שירות מעולה. היא ממקומית ברחוב TUNG CHOI 66.
 בנוסף ישנו קניון טכנולוגיה גדול בשם MCC - Mong kok Computer Center - אחלה מקום. להתחיל מהקומה העליונה ואז לרדת, כי זה לא נגמר ומפותל מאוד. יש מציאות שוות.
 - ויקטוריה פיק - נקודת תצפית מדהימה על הונג קונג, אתר חובה. לשלם ל- SKY TERRACE ויש הדרכה באוזניות.
 - מופע "סימפוניית האורות" - מופע לייזר מרהיב בחינם בו כל גורדי השחקים של הונג קונג לוקחים חלק, בכל יום בשעה 20:00 . להגיע ב- 19:30 ולתפוס מקום. המקום הכי שווה לצפייה הוא בדרום קאולון באזור TSIM SHA TSUI. ליד HONG KONG CULTURAL CENTER ובסמוך למגדל השעון, יש ספסלים.
 - בסמוך לשם יש קניון בשם STAR HOUSE, כדאי לוותר, יקר מאוד וגם האוכל.
 - בסמוך לשם יש מרכז TOURIST INFORMATION, לבקש חוברת של מסלולי הליכה בהונג קונג, אחד מהמסלולים כולל הסתובבות באזור ה- CENTRAL של הונג קונג וכוללת חוויה אותנטית של חנויות ודוכנים רבים של אוכל לא שגרתי, מוצרים מקומיים, חנויות ענתיקות ועוד. מומלץ מאוד.
 - אזור SHAM SHUI PO - יורדים בתחנה בשם זה. מלא מרכזי קניות של מולטימדיה, שווקים עצומים של הכל מכל ובזול. ללכת שמה ל- GOLDEN ARCADE CENTER - מרכז קניות טכנולוגיה זול וגדול.
 - באי הונג קונג ללכת לבניין BANK OF CHINA - אפשר בקבלה לבקש כרטיס מבקר ולעלות לקומה 43 - יש תצפית נחמדה על העיר.
 - באי הונג קונג יש את קניון IFC - מותגים מפורסמים, חנות APPLE ועוד. מקום נחמד להסתובב בו.
 - OCEAN PARK (אושן פארק) - הלונה פארק הכי מפורסם של הונג קונג. לא לוותר עליו. לנסוע לתחנת ADMIRALTY ברכבת, ומשם לקחת אוטובוס ישר לפארק. בתחנת הרכבת זו אפשר לקנות כרטיסים - עולה כ- 300 דולר הונג קונגי (לא זול בכלל). לקחת מפה מראש ולתכנן לאן ללכת. כדאי להתחיל עם החלק הרחוק של הפארק (הוא יותר שווה) ואז להתקרב לכיוון היציאה לאט לאט. להביא אוכל ושתייה מראש (!!!) יקר שם בטירוף. אטרקציות מומלצות - רכבת הרים HAIR RAISING (מתקן הדגל), רכבת הרים DRAGON, רכבת הרים MINE TRAIN (שהייתה סגורה, אך מומלצת). להביא מעיל גשם אם צריך, כי יקר שם, וכדאי למתקנים שנרטבים בהם. ללכת להופעות של הדולפינים ולמופע של הכלב ים. מופע הציפורים מעפן - אין טעם ללכת. מתקן הפלאש - מומלץ בחום לאוהבי המתקנים הפרועים. האקווריום חביב ומרשים, אך לא יחדש הרבה למי שכבר היה באקווריום בסינגפור :).
 - הבודהה היושבת הגדולה בעולם ב- TUNG CHUNG באי לנטאו - לרדת בתחנה בשם זה, לקחת רכבל או אוטובוס לכפר. אנחנו לקחנו רכבל שהיה לא זול אך מהיר (20-25 דקות) עם נוף מרהיב בדרך. לא כדאי לקחת ברכבל את תא הקריסטל... הם התחתית השקופה. מיותר למדי ולא שווה את הכסף. אחרי הנסיעה ברכבל הולכים כמה דקות ברגל, ויש את מנזר PO-LIN (שהיה סגור לשיפוצים) ואת הבודהה היושבת הגדולה בעולם. צריך לעלות אליה כ-200 מדרגות אבל זה שווה את זה. אני ספציפית עשיתי את זה חולה, אז נהנתי פחות אבל זה מומלץ מאוד. אגב חולה, לא עלינו, אבל בדרך חזרה לקאולון בתחנה בשם LAI KING יש בית-חולים בשם PRINCESS MARGARETH. בי"ח סבבה, לקנות שם כיסוי לפה כי זה מקום לא סימפטי. הפקידים מדברים אנגלית ככה-ככה, אבל הרופא להפתעתי דיבר באנגלית ברמה גבוהה מאוד.
 - מקאו - האי ההימורים של המזרח. מן העתק מאוד מוצלח של לאס ווגאס. יעד ביקור חובה. יש שני נמלים שאפשר לשוט מהם - אחד בSHUENG WAN באי הונג קונג, ואחד מTSIM SHA TSUI באי קאולון. אנחנו לקחנו מהאי קאולון, קנינו כרטיס שם. יש תעריפים שונים לשעות (בערב יקר יותר, אבל יפה יותר במקאו). לא לשכוח להביא דרכון. אנחנו לקחנו דרך חברת TURBO JET - לא להיבהל מהשם. לא מדובר בספידבווט, אלה בקרוז ברמה גבוהה מאוד. שייט של שעה ומגיעים. מקאו מחולק לאי מקאו (רוב המלונות שם - MGM, WYNN, ובין היתר מגדל מקאו שמרשים בגובהו אך לא עלינו עליו). בחצי השני של האי, במרחק של עשר דקות במונית יש עוד מלונות מרשמים כמו הוונישייאן המפורסם (ונציה). מאוד מרשים להיכנס, לא לשכוח דרכון וחולצה עם שרוולים.

-------------------------------------------------------------- פיליפינים: כללי: החלק היותר ספונטני של הטיול. נבנה יותר שרירותית ובשטח, עקב זרימה שלנו, ובגלל אסון הטייפון שפקד את הפיליפינים חודשיים לפני שהגענו. לא רצינו להזמין מראש כי לא ידענו איך יהיה המצב שם. בסופו של דבר נסענו לערים שלא נפגעו והיה מדהים. אין ספק שאם ניתן - מומלץ בחום להזמין כרטיסי טיסה מראש, ובעונת השיא גם מלונות. בכללי הפיליפנים היא מדינת איים מדהימה, כ-7000 איים, רוב התושבים שם דוברים אנגלית מצויינת.
למרות כל זאת היא מדינת עולם שלישי, ובעיקר בעיר הבירה יש סכנת חטיפות חמורה, ועל כך אפרט בהמשך. כמו כן קליטת האינטנרט בכל הפיליפנים היא גרועה. יש מקומות שיש קליטה סבירה, אבל עדיין. זה בעיה רצינית שם. טסנו בחברות: PHILIPPINE AIR (אחלה חברה!), CEBU PACIFIC (חברה סבירה) ו- AIR ASIA (חברה על הפנים). הסיפור שלנו מעט שונה, כי ברגע שנחתנו במנילה התקמבנו ע"י קרוב משפחה של חבר, וסודרנו כמו שצריך.
 בכלל בפיליפינים לבדוק תחזית, ולא לנסוע בשום פנים בעונה הרטובה.
זמן: שבועיים
מסלול: מנילה (יום-יומיים), צפון לוזון (מספר ימים), האי פאלאוון - אל נידו (ארבעה ימים), האי בורקאי (חמישה ימים)

מנילה:
 (*) ישנו במלון St. Giles Hotel - מלון מפואר ומפנק. במרכז העניינים. יש וויפיי בכל המלון, בריכה, חדר כושר, ארוחת בוקר מפנקת מאוד. למי שמתפנק והולך במקרה לישון במלון FAIRMONT , אז יש שם בופה משוגע. משוגע. משוגע. בכללי ממליץ לישון במקאתי סיטי (החלק המפותח והעסקי של מנילה).
(*) פנאי ואוכל: (במנילה בכללי אין יותר מדי מה לעשות. יום-יומיים מספיקים להכיר את המקום)
 - ליד המלון שישנו בו יש את אזור ה- BURGUS בו כל חיי הלילה של מנילה... תקראו עליו בגוגל :)
 - ליד המלון יש מרכז קניות בשם גלורייטה - מקום חביב להסתובב בו. למי שצריך חנות לקנות מפות של הפליפינים- יש שם חנות NATIONAL BOOK STORE.
 - מטר מהגלורייטה יש מרכז קניות עצום בשם GREEN BELT. אפשר להיאבד בו בשנייה, ולחשוב לרגע שאתה בארה"ב. יש שם את כל המותגים הכי מפורסמים בעולם, כולל רשת FOX הישראלית. יש שם מסעדה מומלצת מאוד, שקיימת כמעט בכל המזרח בשם - Pepper Lunch. מקבלים בשר עם אורז ומבשלים על המקום בתוך מחבת לוהטת שנשארת חמה למשך 20 דקות! נמצאת ב- Green Belt בכניסה 5.
- באזור יש את מתחם ה- FORT, מרכז בילויים חביב להסתובב, עם חנויות ומסעדות טובות. לדוגמה יש את ה- CHELSY עם אוכל מערבי טעים (המבורגר מדהים), מסעדת B&B Burgers Brewskies (המבורגר יותר מדהים, מומלץ לאכול מנות בשם NEAT או לרעבים - CALL THE NURSE). כמו כן ליד יש חנות גלידה וקאפקייקס טובה.
- סכנת החטיפות במנילה - להיזהר מאוד ולהיות עירנים. להעדיף להזמין מונית מהמלון, ולרשום את מספר הרישוי של הרכב למקרה הצורך. להקפיד לנעול דלתות.
 (*) לקנות סים קארד של חברת SMART (לא GLOBE, היא על הפנים). ניתן לקנות בחנות 7/11. מטעינים בכפולות של 500 פזו. חבילת אינטרנט לשבוע עולה 300 פזו.

צפון לוזון:
(*) צפון לוזון הוא בדרך כלל יעד חובה בפיליפינים. במידה ונוסעים לשם, כדי לתכנן את עצמכם טוב-טוב ולשים לב לשעות האוטובוסים. כל ההתנהלות שם היא בעיקר באוטובוסים בגלל הנוף ההררי ותשתית הכבישים הפרימיטיבית.
(*) בצפון לוזון מאוד קר עקב הגובה, להצטייד מראש בבגדים מתאימים.
 (*) לכפר בנאווי יש אוטובוסים ישירים ממנילה של חברות פלורידה ואויאמי, שיוצאים בערבים. נסיעה של כ-9 שעות. לבדוק שעות. הכי חשוב - לוודא עונות זריעה של האורז - אחרת אין מה ללכת. אנחנו וויתרנו על בנאווי בגלל שזו לא הייתה עונת הזריעה, ולא היה מה לראות בטרסות האורז (שזו האטרקצייה המרכזית שם).
 (*) אנחנו נסענו לסגאדה ולקחנו ממנילה מטרמינל COBAU אוטובוס של חברת VICTORY LINER, יוצאת כמעט כל שעה ולפעמים בפחות לבאגיו. הנסיעה אורכת שש שעות, אוטובוס סבבה לגמרי, להביא בגדים ארוכים כי קפוא בפנים, ואוכל ושתייה. יש מספר עצירות. יש הנחת סטודנטים למי שיש כרטיס - מאוד זול.
 מבאגיו לקחנו מונית לתחנת אוטובוס מרכזית שם, ולקחנו אוטובוס זוועתי של עוד 6 שעות נסיעה לסגאדה. האוטובוס פרימיטיבי למדי, בלי מזגן, וכמובן - כראוי לפיליפינים הוא נתקע באמצע, ונאלצנו להסתדר עם טרמפים. למרות כל זאת הנוף בדרך מדהים.
 (*) סגאדה יפיפייה, מעין כפר שוויצרי ציורי.
 (*) ישנו בגסט האוס בשם Sagada Guest House & Restaurant. מקום זול, נקי יחסית וטוב.
(*) אם ממשיכים ברחוב ממש בהמשך בצד שמאל, יש מסעדה חביבה עם אוכל מערבי טעים וזול. בהמשך יש עוד מסעדה בשם YUGORT HOUSE, שמומלצת בTRIP ADVISOR, היינו שם מקום נחמד הרבה תיירים ואוכל סביר.
 (*) דרך חברת SAGAS (הם על הרחוב הראשי) לקחנו טיול מערות - CAVE CONNECTION (חובה!!!) למערת SUMAGIN. מומלץ לכייפי, כדאי לקחת עוד מטיילים איתכם. עולה יותר זול ויותר נחמד. יש עוד מסלולים נחמדים שלא עשינו. מומלץ להביא פנס ראש, הם מקבלים לשלם 35 פזו - מס שקרי כלשהו. להביא סנדלים ולא חפצים יקרים כי נרטבים קצת. לא להביא שווצרים למרות הקור, כדי לא להיסחב. בכללי ללכת עם בגדים נוחים וקצרים כי צריכים להתנייד בתוך מערות צרות וחלקלקות.
 (*) בחזור מסאגאדה לבאגיו החלטנו להקל על הנסיעה הנוראית, ושכרנו עם כמה מטיילים וואן פרטי ב -7000 פזו. היה שווה את המחיר. התחלק בכולם, והיה נוח ומרווח. שדרגנו את החוויה יותר, בכך שביקשנו שבדרך יעצור לנו בכפר BONTOK בטרסות האורז, ששמענו שבאותה תקופה בשיא הפריחה. במקרה הוא היה המדריך של חברת SAGAS אז הוא עצר לנו בדרך והסביר לנו על הטרסות. היה מעניין ומרתק.
 (*) ישנה אפשרות להגיע לבונטוק ב-45 פזו בעזרת ג'יפ (ג'יפני) אבל בשעות מסוימות מאוד. היתרון בוואן הוא הניידות בשעות שנוחות לנו. (ניתן לבקש מכל תושב בסאגאדה אם יש לו וואן ורוב הסיכויים שהוא יקפוץ בהסכמה).
(*) לא להתקרב לרשת מסעדות ג'וליבי. פשוט אל.
 (*) באגיו בכללי היא מעין עיר די גדולה, יש שם מספר מסעדות וחנויות.

הוסאייאס - אל נידו:
 (*) לסאבו ובוהול לא נסענו עקב מזג האוויר ונזקי הטייפון האחרון.
 (*) אחרי הצפון, חזרנו למנילה וטסנו לאי פלוואן לכיוון הכפר אל-נידו. אופציה ראשונה היא לטוס לעיר PUERTO PRINCESSA כשעה ועשרים טיסה. בעיר הזאת אין הרבה מה לעשות. למי שבכל זאת ישן שם - יש מן נהר תת-קרקעי ששמענו שיפה.
 אחרי שמגיעים לפוארטו פרינססה, צריך לקחת וואן עם כמה אנשים והנסיעה לוקחת כ- 5 שעות. אנחנו לקחנו עם כמה ישראלים, עלה 600 לאחד, וניסו לדחוף לנו הרבה מקומיים פנימה עם מלא ארגזים. חשוב להתעקש ולא להסכים! הם מסוגלים לפוצץ את הוואן עד המקסימום ולפגוע בנוחיות שלכם. בכל אופן האופציה הזאת היא די פחות נוחה מבחינת נוחות, הנוף בדרך מדהים, אבל בחלקו הגדול הכביש לא סלול עדיין ובעונות גשומות לא מומלץ לנסוע בו. מאוד מומלץ להגיע לאל-נידו באור, כי קשה להתמצא שם בחושך.
 אופציה שנייה היא לטוס ישירות לאל-נידו ממנילה בעזרת חברת תעופה ITI. מדובר במטוס סילון קטן של כ-20 אנשים, הם בעיקר עושים טיסות ישירות עבור מתארחי הריזורטים המפוארים של אל-נידו, אבל בעיקרון כל אחד יכול. הטיסה לא זולה - עלה לנו כ- 6700 פזו. המטוס למרות גודלו דווקא היה בסדר גמור, ויש כשלוש המראות כל יום.
אין צורך להגיע לשדה כדי להזמין כרטיסים, ניתן לקנות ב- WHITE HALL במרכז אל-נידו או במסעדת ART-CAFE. חשוב לציין שמותר להביא במטוס זה עד 10 ק"ג משקל כולל מה שמעלים למטוס. על כל ק"ג נוסף משלמים 100 פזו. די קנס אבל בסופו של דבר האופציה הזאת חוסכת זמן ונוחות. שדה התעופה במרחק של כרבע שעה בטרייסיקל מהמלונות, והנסיעה עולה 200 פזו.
 (*) חשוב 1: באל-נידו אין כספומטים! להביא הרבה מזומן מראש, ובעיקר כסף קטן (לא שטרות אלפים) כי קשה לפרוט שם. יש מקומות שגם לא מקבלים אשראי, אז להתכונן עם מזומנים מראש.
 (*) חשוב 2: באל-נידו כל יום בין השעות 6 בבוקר עד 2 בצהריים אין חשמל !!! להיערך בהתאם, לשים לב שבמלונות רבים אין מים חמים אז לברר את זה מראש.
(*) כשמגיעים לאל-נידו, ובמידה ולא הזמנתם מלון, כדאי לקחת טרייסיקל ולבקש להגיע לרחוב הראשי של המלונות. מי שלא מזמין מראש (כמונו) צריך לחפש מלון-מלון, מה שלא היה פשוט בחודש ינואר (הייתה תפוסה מלאה בכולם) ובעיקר בסופ"שים.
 (*) אנחנו ישנו במלון InnGo במחיר סביר של 1500 לחדר לזוג. אחלה של מלון, יש מקלחת חמה, יש ווייפיי בלובי, וחדר סביר עם מזגן. מומלץ לבקש שלא לקבל חדר בפרונט של המלון כי יש רעש חזק של הרחוב (במקרה שלנו היה אוטו גלידה מקולל שפיטרל מתחת לחלון שלנו מ-7 בבוקר). כמו כן במלון יש שירותי כביסה טובים.
(*) מסעדה איטלקית מומלצת בשם Trattoria Altrov'e של תייר סלובני שבחר להשתקע שם. פיצה מדהימה ופסטה פסטו מומלצים מאוד.
 (*) סיורים: החלק העיקרי באל-נידו הם Island Hopping - כלומר סיורים בין האיים. ישנם ארבעה סיורים מוכרים בכל הסוכניות במחירים קבועים - מ- A עד D. לפי מה ששמענו A הוא הבסיס והכי מומלץ באל-נידו. ישנו גם סיור C שהוא בים הפתוח, והוא מומלץ גם כן אבל צריך לבדוק את מצב הגלים. במקרה שלנו הגלים היו גבוהים לכן לא עשינו אותו.
את הסיור שכרנו מחברת ARMAN. מדובר במקומיים אוהבי ישראל. הסוכנות שלהם קרובה מאוד למסעדה האיטלקית הנ"ל, ובכניסה יש דגל ישראל. קשה לפספס. כעיקרון עולה לאדם סיור A 1200 פזו בסירה של 10 אנשים, או 1500 אם רוצים פרטי. המחירים די דומים בסוכניות, חוץ ממחיר לפרטי שמאוד דומה למחיר הנרגיל ספציפית בסוכנות הזו לכן העדפנו להוסיף קצת כסף ולהתאים סירה פרטית ולצרכים ולשעות שלנו.
מקבלים שם ארוחה ובתמורה ל-100 פזו גם ציוד שנורקלים. השנורקלים די מיותרים כי ברוב הסיור אין דגים במים... בכל החברות צריך להוסיף גם 200 פזו מס שקרי של הממשלה. לא לשכוח להביא לסיור מים.
 (*) למתעניינים, שמענו שאפשר למצוא "סיור תרבותי" בתוך אזור אל-נידו בין הכפרים. אפשר לראות בעלי מלאכה מקומיים, קרבות תרנגולות (לא הומני במיוחד) וטועמים מהאוכל המקומי. עולה 1400 פזו לאדם.
(*) מסעדת ART-CAFE - מסעדה נחמדה מאוד, מעט יקרה אבל המנות גדולות וטעימות. נמצאת ב- Trip Advisor.
 (*) למי שמחפש חופי רחצה שווים - המפורסם באל-נידו הוא חוף "לוס קבניאס" - חוף מדהים. כרבע שעה מאל-נידו בטרייסיקל עולה 100 פזו, להביא מים ואוכל כי אין שם. יורדים מהטרייסיקל והולכים כ-5 דקות ברגל. יש חוף נוסף שהומלץ לנו לנסוע אליו והוא חוף "נקבאן". אנחנו וויתרנו עליו מהסיבה שצריך לנסוע אליו כ-45 דקות בטרייסיקל ועולה כ-1500 פזו הלוך וחזור.
(*) הערה קטנה: לשים לב באל-נידו, ליד מלון Rainforest Beach Hotel שיש בית עסק של תופר עם שלט קטן שרשום עליו "TAILOR". אנחנו אלה שרשמו את השלט הזה עבורם, כיוון שהם לא יודעים מינימום מנהל עסקים, ולא הציבו שלט בכניסה לעסק שלהם ;). עוד תרומה לציוויליזצייה.
 (*) להמשך הדרך ליעד הבא - בורקאי, הזמנו כרטיסי טיסה דרך סוכנות באל-נידו בשם El Taraw Ticketing Tours & Travel. הדרך המהירה לבורקאי היא לטוס ממנילה לקטיקלן, ומשם לקחת סירה לבורקאי. אין טיסות מהאי פלאוון לבורקאי. החיסרון בלטוס לקטיקלן, הוא שמותר להכניס במטוס עד 10 ק"ג והשאר משקל עודף כך שכל ק"ג עודף עולה 200 פזו.
 העדפנו לקחת את הדרך הארוכה יותר, והיא לטוס ממנילה לעיר קרובה בשם KALIBU. הנסיעה מקאליבו לקטיקלן היא כשעה וחצי. ממש בשדה אפשר לשכור וואן או רכב פרטי.
אנחנו לקחנו תייר נוסף, ושכרנו את הרכב הפרטי, עלה לנו בחרת ATAXI סך הכל 1300 פזו לשלושתנו. הכרטיס כולל כרטיס לסירה בין קטיקלן לבורקאי. מומלץ מאוד, נסיעה נוחה ונעימה. נוף מדהים בדרך. כשמגיעים לקטיקלן מגיע נציג של החברה שמטיס אתכם את כל התורים פנימה. לפני העלייה למעבורת צריך לשלם מס שקרי של 175 פזו (מס טרמינל ומס נוסף כלשהו).
 השייט בין קטיקלן לבורקאי אורך מקסימום 5 דקות. בחזור מבורקאי לקטיקלן אפשר להזמין את החברה שוב, אך היא לא מכלילה במחיר כרטיס למעבורת (שעולה 25 פזו).

הוסאייאס - בורקאי:
 (*) אי מתוייר מאוד, שמתקדם בצעדי ענק בכל שנה ושנה אל עבר האיים המתויירים ביותר בעולם. הוא אי מאוד קטן, שלמעשה מורכב מרצועת חוף ארוכה הנקראת WHITE BEACH, ומחולק לשלושה חלקים - STATIONS 1-3. בסטיישן 1 המלונות היקרים ביותר (שנגרילה בין היתר), ב-2 הסבירים, וב-3 הפחות סבירים. מיותר לציין שכל מה שעל החוף נחשב למלון יקר.
 כשמגיעים לנמל בבורקאי צריך לקחת טרייסיקל למלון הרצוי, או במידה ואין לכם מלון (כמונו) ללכת לטייל ברחובות. לבקש לנסוע לסטיישן הרצוי לפי כמות הכסף שתרצו להשקיע.
 בלילה הראשון ישנו במלון Bora Sky Hotel. ממקום בסטיישן 2. אחלה של מלוןף, עולה ללילה די יקר - 2750 לחדר לזוג. כולל ארוחת בוקר בסיסית (עם אופציה להביא לחדר), וויפיי, מזגן, מקלחת לא משהו. בחלק הפרונטלי של המלון יש רעש של הרחוב. ביום השני הם החליטו להקפיץ את המחירים בשל תירוץ בסגנון "תקופת השיא של המלון", אז יצאנו לרחוב ומצאנו מלון טוב בהרבה.
 המלון נקרא "Maxima De Boracay". נמצא מטר מה- Bora Sky גם כן בסטיישן 2. המלון הזה הוא מלון משפחתי חביב מאוד. ממוקם במרחק 5 שניות הליכה ממתחם הפנאי המרכזי של בורקאי - D-Mall. לילה עלה לנו 2000 פזו (יותר זול מבאגודה או סוכנויות טיולים), קיבלנו חדר מפנק, גדול, עם שתי מיטות זוגיות, וויפיי, מים חמים ,מזגן, מאוורר, מטבחון, מקרר גדול וחבל תלייה לבגדים. המארחת מקסימה, אוהבת מאוד את ישראל.
בכלל השהייה במלון היא תענוג, הצוות מאוד נחמד ועונה לכל הצרכים שיש לכם. כמו שאמרתי גם המיקום שלו מצויין, המחיר סביר בהחלט והוא מומלץ בחום.
 (*) ה- D-Mall הוא למעשה שדרת חנויות נחמדה, עם דוכני בגדים, מזכרות, מסעדות (גם מערביות וגם מקומיות), סופר מרקטים רבים, וחיבור לטיילת ה- WHITE BEACH המתויירת.
 (*) ב-D-Mall יש מספר מסעדות מצויינות מומלצות. אחת מהן היא ה- "Bite Club". מסעדת המבורגרים משוגעת. מחירים זולים. גם כן מומלצת- מסעדת "Tres Amigos" - מסעדה מקסיקנית מצויינת. מסעדה מומלצת נוספת היא "Arya" - מסעדה איטלקית מעט יקרה אבל שווה מאוד. ממוקמת ממש בצומת של ה-D-Mall עם החוף. הפסטה מדהימה. יש גם פאב נחמד בשם "Hobbit House" המבוסס על סרטי שר הטבעות וההוביט. נחמד להסתכל... הגימיק שם הוא שכל המלצרים הם גמדים. למרות כל אלה, ללא ספק המסעדה המומלצת ביותר היא מסעדת "Valhalla" - עם ציור של וויקיינג. מסעדה נורבגית-מערבית עם אוכל מדהים, בין הטובים שאכלנו בטיול.
יש שם הכל מהכל, טרי, טעים ומחירים סבירים. השירות גם כן מעולה. מנות מומלצות - אצבעות גבינה, Chicken Skewers (עוף מדהים בהשוואה לעוף המגעיל של המזרח).
(*) בצד השני של האי, מרחק של כ-10 דקות הליכה, יש רצועת חוף די ריקה מתיירים, ומלאה בגלשנים. נחמד להסתובב שם לראות.
(*) בסמוך ל-D-Mall יש סופר-מרקט גדול בשם Crafts. ממולו יש סמטה קטנה עם הרבה אינטרנט-קפה.
 (*) חשוב: לא לעשות Island Hopping לפני שמוודאים את מצב הים. אנחנו שילמנו 1800 לסירה פרטית, ורק כשהגענו לים, הם אמרו לנו שהגלים גבוהים ולא נוכל להגיע לסיבוב מסביב לאי, אלא סיבובון מעפן באזור הקרוב. זה היה בזבוז כסף מיותר.
 (*) מסיבות - בורקאי ידועה במסיבות המטורפות שלה, אבל חשוב לבוא בשעות מאוחרות, ובימים שהאי מפוצץ. הכי מפורסם הוא מועדון ה- EPIC ממש בחיבור בין ה- D-Mall לרצועת החוף. גם כן יש את ה- Summer's Plac, WAVE ועוד. האלכוהול בבורקאי יחסית זול.
 (*) ללכת למסעדה בשם Tibraz, כמעט כל היום יש שם צעירים העובדים בעסק בשם Pub Crawl. אטרקצייה נחמדה של סבב ברים עם מלא תיירים - מומלצת בTrip Advisor. הסבב מתחיל ב-8 בערב (די מוקדם) ונגמר ב-1 בלילה. הוא עולה כ-700 פזו לאדם, וכולל כניסה למסיבות (שעולה כסף בימים מפוצצים, בין 200-500 פזו למסיבה), צ'ייסרים חינם בכמה מקומות, והנחות נוספות. מקבלים גם חולצה צהובה כזאת, קשה לפספס אותם. לא לקחנו, אבל בדיעבד נראה שווה מאוד.
 (*) אטרקצייה נוספת היא ספינת ה-Mellow Yellow - ספינת מסיבות מגניבה ביותר. משלמים 500 פזו, לכמה שעות של מסיבה מטורפת על ספינה מסביב לאי. יש אלכוהול, מוזיקה ואווירה טובה. לוודא רק כמה נרשמו איתכם לספינה כדי שלא יהיה מעפן. למסור שם ד"ש לאיזבל :)

--------------------------------------------------------------

זהו (נשימה גדולה). אחרי כל החפירה הזאת, זה הטיול שלנו למזרח. אנחנו מקווים שהפקתם כמה טיפים יעילים ושתעברו חוויה משוגעת כמו שאנחנו עברנו!
 אתם יותר ממוזמנים להגיב, ולהמליץ הלאה.
אם יש שאלות - שאלו בכיף ואני אשתדל לענות על הכל.
תהנו !!

לא רק סרטונים וריקודים: כך הפכה טיקטוק למנוע החדש לתכנון חופשות לאייטם המלא
לא רק סרטונים וריקודים: כך הפכה טיקטוק למנוע החדש לתכנון חופשות
החופשה מתייקרת: עיר הבירה הפופולרית הכפילה את מס התיירים לאייטם המלא
החופשה מתייקרת: עיר הבירה הפופולרית הכפילה את מס התיירים
תשכחו מכרית צוואר מתנפחת: ענקית התעופה השיקה פיתוח שיעזור לכם לישון בטיסה לאייטם המלא
תשכחו מכרית צוואר מתנפחת: ענקית התעופה השיקה פיתוח שיעזור לכם לישון בטיסה
העצמה נשית בישראייר: שלוש טייסות חדשות הצטרפו לצוות הטיסה לאייטם המלא
העצמה נשית בישראייר: שלוש טייסות חדשות הצטרפו לצוות הטיסה
הקיף את כדור הארץ פעמיים וחצי: המסע האווירי המטורף של נשיא פיפ"א במהלך המונדיאל לאייטם המלא
הקיף את כדור הארץ פעמיים וחצי: המסע האווירי המטורף של נשיא פיפ"א במהלך המונדיאל
בשורה לישראלים: הוויזה לאירופה נדחתה שוב לאייטם המלא
בשורה לישראלים: הוויזה לאירופה נדחתה שוב
עכשיו זה רשמי: דרישת הוויזה לקולומביה עבור ישראלים תבוטל בקרוב לאייטם המלא
עכשיו זה רשמי: דרישת הוויזה לקולומביה עבור ישראלים תבוטל בקרוב
אזהרה לטסים לאיטליה: שיבושים וביטולי טיסות ברחבי המדינה לאייטם המלא
אזהרה לטסים לאיטליה: שיבושים וביטולי טיסות ברחבי המדינה
בצל המלחמה באיראן: שר החוץ של המדינה הידידותית הגיע לביקור תמיכה בישראל לאייטם המלא
בצל המלחמה באיראן: שר החוץ של המדינה הידידותית הגיע לביקור תמיכה בישראל
אזהרה חמורה במדינה הפופולרית: סכנה ממשית לתיירים ומקומיים ב-16 ערים לאייטם המלא