אלבניה שבמשך שנים רבות קרובה מאד ויחד עם זאת סגורה ומסוגרת. בשל עובדה זו לדעתי היא מאד מסקרנת ומלאת יופי טבעי.
הגעתי לטירנה והופתעתי מאד. נכון שאין בה קתדרלות גותיות או כנסיות רומנסות או אדריכלות מתקופות שונות. אולם תפגשו עיר תוססת ומלאת חיים. עתירת בתי קפה מודרניים ויפים, מסעדות בכל הרמות נקיות ומטופחות, ברים עם הקוקטיילים הכי מודרניים ובאווירה של כייף והנאה.
היופי הטבעי של העיר שמלאה בגינות ירוקות טבעיות הכוללות מגרשי משחקים לילדים ספסלים לשבת בשקט ולהירגע , המראה יוצר הרבה ירוק בעיניים בשילוב של מים זורמים. ואכן משפחות צעירות ומבוגרים מבלים בגני העיר.
הכיכר המרכזית בעיר נקראת כיכר סקאנדרברג. כיכר גדולה מרובעת מרוצפת, קרוב לכיכר תחנת אוטובוסים מוניות לכל חלקי העיר.
בהגיעך לכיכר בצד שמאל יש מסגד מהתקופה העות'מנית ניתן לסייר בפנים ללא עלות. אומנות של פרחים ועצים. שילוב של עץ בתוך המסגד. פנינה שמורה היטב.
ממול למסגד המוזיאון הלאומי של אלבניה בחלק העליון על הקיר יש פסיפס שמתאר את מלחמתם של האלבנים לזכות בחירות לאורך שנים רבות. המוזיאון סגור לשיפוצים בתקופה הקרובה.
בהמשך הכיכר מצויה כנסיה רוסית אורתודוקסית משיש לבן בוהק עם שיבולת חיטה בחזית והנושא האומנותי המרכזי בה - תחיית ישו.
במרכז הכיכר נישא לגובה רב מבנה מלבני בצבע צהוב -מלון אינטרקונטיננטל.
בצד הימני של הכיכר בניין האופרה. מסביב לכיכר מגדלי מגורים בסגנון מודרני בשילוב זכוכית.
Bunk' Art 1
מהכיכר בפנייה ימינה נמצא המאפיין של אלבניה וסמל שמוכרים בחנויות ביקור בבונקר שכמוהו נבנו בכל רחבי המדינה. הבונקר מכיל מנהרות תת קרקעיות עם ציוד מחייה לתקופה ממושכת בתוכו. אנו כישראלים המקום מעורר אסוציאציות מידיות למה שמצוי ברצועה.
בטירנה יש יותר מבונקר אחד לביקור במרכז העיר, ובונקר נוסף למרגלות הר Dajti ekspres.
בונקר Bunkr .Art 2
Dajti ekspres
בסיוע מקומיים בפרט צעירים שברובם דוברי אנגלית טובה. כיונו אותנו לקו אוטובוס שנמצא קרוב לכיכר
ונסענו לביקור בהר הצופה על טירנה. העלייה באמצאות קרונות רכבל ומתחת נפרש הנוף הירוק והעיר טירנה. בפסגת ההר יש מסלול הליכה שטובל ביער טבעי עם נקודות תצפית יפות מאד.
קרוב לנקודת הירידה מהרכבל יש מסעדה שהייתה מלאה עד אפס מקום. טיילנו בהר קרוב לשעתיים וירדנו חזרה מטה.
נכנסנו לביקור בבונקר הקרוב שהיה ענק בממדיו ומפתיע לגלות עד כמה אנשים ניהלו אורח חיים עם משפחות ילדים במנהרות תת קרקעיות.
בנסיעה באוטובוס בחורה מקומית צעירה המליצה לנו ללכת לבקר בבית העלים שנמצא קרוב לכיכר המרכזית מול הכנסייה הרוסית.
בית העלים
נמצא מול הכנסייה הרוסית. חוצים את הכביש ויש שלט קטן עם השם ואכן הבית מוקף בצמחיה של מטפס על פני כל הקירות. בתוך הבית ניתן לסייר ולראות את הפעילות החתרנית נגד המשטר הקומוניסטי. תצוגה של מכשירי קשר והאזנה, סרטים קצרים עם עדויות של פעילים שנתפסו על ידי המשטר.
הפארק עם האגם
הפארק נמצא בחלקה הדרומי של העיר. ניתן לטייל בעיר ולהתקדם אל הפארק. פארק גדול ירוק ומטופח ובמרכזו נמצא האגם. ניתן לטייל בהנאה לשבת להירגע על ספסלים. בהמשך השביל המרכזי מצוי בית קפה גדול עם כריכים עוגות שתייה חמה וקרה. מקום ירוק ורגוע בלב העיר.
מסביב לפארק ניתן לראות את מגדלי הזכוכית שנבנו לאחרונה.
נסיעות מחוץ לטירנה- קרויה.
נסיעה מחוץ לעיר בתחבורה ציבורית זולה מאד . ובתוך זמן קצר המיניבוסים מתמלאים בנוסעים מקומיים ותיירים.
נקודת היציאה נמצאת בטרמינל צפון דרום. ניתן לקחת אוטובוס מהכיכר המרכזית לשאול ולרדת בתחנה המתאימה. הליכה קצרה מובילה אל החניון הגדול שמלא רכבים שיוצאים למקומות שונים מחוץ לעיר.
עלות הנסיעה היא 500 לק. שווה ערך ל5 יורו.
נסענו לעיירה קרויה שנמצאת בהרים. האטרקציה המרכזית הוא מבצר ענק שחולש על פני השטח וניתן לבקר בו עם הדרכה או בלי. נקודות התצפית מדהימות ביופיין וכאן מגיעים אל החלק ההררי של אלבניה.
ירוק עד עם כפרים קטנים פזורים במרחב.
לפני ההגעה אל המבצר חוצים את הכפר ברחוב הראשי שמלא בחנויות המציעות מזכרות, פירטי לבוש, ומסעדות עם אוכל מקומי.
הביקור הוא לחצי יום .
בראט, עיר אלף החלונות
בבוקר השכמנו קום לקראת הנסיעה הארוכה לבראט. קידם אותו בוקר גשום מאד והתלבטנו אם לשנות את התוכניות?
לבסוף החלטנו שיוצאים לדרך ומזג האוויר יכול להשתנות במהלך היום. נסענו אל הטרמינל ומשם הצטרפנו למיניבוס שנוסע לבראט. מחיר הנסיעה היה 500 לק. הנסיעה ארכה שעתיים לכל כיוון יש שיפור בכבישים ובמהלך היום השמש זרחה והיה יום נעים לטיול. המיניבוס מגיע עד לתחנה מרכזית וכדי להגיע אל העיר עצמה צריך לקחת מונית לנסיעה קצרה.
אכן, בראט ייחודית באדריכלות שכל הבתים משני צדי הנהר חלונותיהם פונים אל הנהר. הבתים מהתקופה העות'מנית עם אדריכלות עות'מנית קלאסית. חלקם מטופחים וניתן לגור בהם וחלקם נטושים וזקוקים לשיפוץ. בטיפוס אל החלק הגבוה יותר יש כנסיה, אזור של בתי ספר ומסגד מהתקופה העות'מנית.
בראש ההר ניתן לראות שרידי חומה של מבצר , ועל ההר יש כנסיות.
אכלנו ארוחת צהריים נחמדה באחד הבתים שפתחו בו מסעדה.
בראט עיר יפה וייחודית.
לסיכום הטיול באלבניה היה מהנה מאד ומפתיע לטובה. מדינה שמבינה ורוצה לפתח את התיירות בה עם פוטנציאל אדיר.