בהכנות לטיול לרומא וטוסקנה חיפשנו גם לראות טבע.
בהצצה במפה רואים אגם גדול באמצע איטליה, לא רחוק מטוסקנה.
אגם טראסמינו נמצא 50 דקות נסיעה מסיינה ומכיוון שאת שלושת הימים האחרונים התכוונו לבלות בסביבות סיינה בה לקחנו מלון החלטנו לבקר באגם.
במעט קריאה שביצעתי לפני הטיול למדתי על הסיפור המרתק של הצלת 27 יהודים עשירים המעיר פרוג'ה באי המהלך המצוד הנאצי בסוף מלחמת העולם השנייה.
לאחר שהתמקמנו במלון ב 25/07/2015 ולאחר הטיול המהנה בקולה ובסן ג'מינג'אנו ביום המחרת, החלטנו ב 27/07/15 לנסוע לאגם טראסמינו.
הכנסנו את היעד Tuoro Sul Trasemino ל GPS ויצאנו לדרך נפלאה באוטוסטרדה צרה של 100 קמ”ש בתוך שטחים כפריים ירוקים.
לאחר 35 עברנו שלט המכריז כי יצאנו מטוסקנה ונכנסנו לאומבריה.
לאחר 50 דקות ומעט טעויות של ה GPS הגענו לחופו של אגם טראסמינו, חוף חולי מעט תיירים זהובי שיער ואדומי עור שכבו על מגבות.
כשהתקדמנו על המזח הגיעה סירה המעבירה לאי והקפטן קרא לנו. תמורת 5 יורו לנוסע הושטנו אל האי.
האי כולו מכוסה בצמחיה עבותה ומעט מנומנם. ליד המזח היו שתי חנויות מזכרות ובית קפה אחד.
התקדמנו לעבר נקודת ה Tourist Information. מחוץ למבנה הסבירה מדריכה באיטלקית לתיירים על נקודות עניין במפה של האי.
נכנסנו פנימה וביקשתי מפה, הבחורה מסרה שאין מפה וצריך לקנות מדריך. שאלתי על המקום בו הסתירו את היהודים, Jews, והמדריכה לא הבינה על מה אני מדבר. המשכתי ואמרתי מלחמת העולם השנייה 1944 ואז היא אמרה כן, כן The Ebrei, כאן המקום להסביר שהאיטלקים כמו היוונים והרוסים מכנים אותנו עברים ולא יהודים, בינתיים נכנסה המדריכה השנייה ושאלה אותי מאיפה העניין, עניתי שאנחנו יהודים, שאלה מאיפה השבתי מישראל ואז היא אמרה שגם היא מישראל, מכאן עברנו לעברית היא ביקשה שנקנה כרטיסי כניסה למוזאון שבכנסייה (1 יורו הכרטיס) והבטיחה שתדריך אותנו.
שמה של המדריכה הוא שרה. שרה סיפרה לנו את סיפור גבורתם של בני האי שהסתירו את היהודים במצודה וכאשר כבר היה מסוכן מדי העבירו את היהודים בסירות דייגים לצד הבריטי, שוב תוך סיכון שכן תארו לעצמכם חייל בריטי עומד בעמדה ורואה 3 סירות דייגים מתקדמות אליו בחושך. סיפורם של הדייגים כמעט ולא הוזכר בעולם וביקשה שנפיץ את הסיפור על מנת שתיירים נוספים יגיעו מישראל לאי.
באי יש מספר כנסיות, מוזאון לתפירה ומסעדות דייגים המזכירות טברנות יווניות, הרחנו ריח תבשילים מגרה אולם לא נשארנו לטעום.
לאחר סיבוב קצר באי חזרנו בסירה לחוף, פרשנו מגבות ונכנסנו למים. להפתעתנו המים היו חמימים, נכון שהיינו בסופו של גל חום שפקד את מרכז איטליה, אבל אותו יום היה מעט מעונן.
לחובבי ההיסטוריה אציין כי לחוף האגם התקיים אחד משלושת הקרבות בהם חניבעל הביס את הרומאים.
לסיכום אגם טראסמינו הוא מקום חביב לגיחה ממסלול טוסקנה הרגיל. אפשר לשחות במימי האגם המתוקים, כדאי לבקר ב Isola Maggiora אפילו רק בשל הנקודה היהודית ולנסות את הטברנות המגישות דגים
יריב ריגר