במרץ 2023, יצאתי לטרק בן שלושה ימים עם חברת Oxalis באיזור פונג ניה. האיזור נמצא במרכז-צפון ויאטנם. מרחק נסיעה של כ 10 שעות ברוטו באוטובוס (אוטובוס שינה) מהאנוי.
(את הנסיעה באוטובוס לפונג ניה – הלוך וחזור – הזמנתי מראש בסוכנות נסיעות בהאנוי).

זהו האיזור הצר ביותר בויאטנם וגובל במזרח בים ובמערב בלאוס.

האיזור מאופיין באדמה גירנית, הרים, מים (גשם, נהרות) רבים, ויערות גשם. בתנאים אלה התפתחה שם מערכת המערות הקארסטיות מהגדולות בעולם ועד היום התגלו שם כ-300 מערות נטיפים.

חברת אוקסאליס מציעה מגוון של סיורים בשטח בדרגות קושי שונות ובאורכים שונים. מטיול בן יום אחד ועד לטרק בן שבעה ימים. הטיולים השונים שהם מציעים מפורטים באתר שלהם, אבל הם גם תופרים טיולים למשפחות ולקבוצות עצמאיות באופן שיתאים להרכב המסוים של הקבוצה. השירות שלהם מעולה והם עונים על שאלות גם באתר וגם בוואטסאפ.

הטרק היה חוויה יוצאת דופן. היופי של הטבע, הצעידה בתוך היערות, בהרים, בנופים יפהפיים, במערות מגוונות, הצטברו לכדי חוויה מיוחדת שלא תשכח. בנוסף – חבורת האנשים איתם טיילתי, וכן הצוות המארגן, היו נהדרים והיוו מקור הנאה משמעותי מהטיול, לא פחות מהנופים.

אתן פה הסברים מעטים על המסלול עצמו, אבל הרבה מידע על התארגנות שהיה חסר לי והיה מקל עליי אם הייתי יודעת מראש. אז למי שאין סבלנות, שיקרא רק על המסלול עצמו.

התחלת ה"מסע" היא בפונג ניה, שם אוסף המיני ואן של החברה את המטיילים השונים מבתי המלון שלהם, ונוסע לנקודת המוצא של הטיול שממוקמת כשעה ורבע נסיעה מפונג ניה. בנקודת המוצא מקבלים תדריך, ציוד, מים ותה וקצת כיבוד, ויוצאים לדרך. המקום מאוד מאוד מסודר.
בנוסף החברה בנתה בנקודה זו לודג' מפואר ויפהפה, שמשתלב בהר בצורה מרשימה מאוד וכל החלונות שלו צופים על הנוף היפה של העמק וההרים (Tu Lan Lodge).

אני בחרתי להצטרף לטרק שנקרא Wild Tu Lan Cave Explorer (TL3). הטרק הוא בן שלושה ימים. כאשר בסוף היום השלישי הם מציעים לישון בלודג' שלהם, לאכול ארוחת ערב אצל משפחה מקומית ולמחרת בבוקר לסייר סיור נוסף באיזור – לפי בחירה, כמו למשל סיור אופניים או טרקטורון (בתשלום נוסף). ב 1200, הם מוציאים את ההסעה בחזרה לפונג ניה.

אני ויתרתי על האופציה הזו. בתום שלושת ימי הטרק, חזרנו לנקודת המוצא סביב 1630, ולקחתי את ההסעה שלהם בחזרה לפונג ניה, כדי לקחת בלילה אוטובוס שינה בחזרה להאנוי (אפשר כמובן לסוע משם למגוון יעדים אחרים).

היום הראשון התחיל בשעה מאוחרת יחסית, לאחר נסיעה לנקודת ההתחלה, תדריך והתארגנות. התחלנו בהליכה במישור, לאורך שדות תירס, חציה של נהר (חולצים נעלים וחוצים) וכניסה לתוך הג'ונגל. לאחר צעידה נוספת וטיפוס, הכל יפה יפה, הגענו לכניסה למערת Rat (לא, אין שם עכברושים) שם אכלנו ארוחת צהרים. משם המשכנו בהליכה ממושכת, עליות וירידות ביער צפוף, עד שהגענו למחנה. ההליכה בתוך הג'ונגל היתה קשה בעיקר כי הכל מלא בוץ, ולא ככ משנה איזה נעלים נועלים, הן מתמלאות בשכבה של בוץ (בעונה המסוימת הזו) ואין להן אחיזה בקרקע, מה שמקשה על ההליכה, בעיקר בירידה, ומצריך שימוש רב בידיים. המחנה נמצא באתר מרהיב ביופיו, על שפת נהר. במחנה התארגנו, התקלחנו במים, וחלק מהאנשים בחרו להכנס למים ולשחות עד המפל. ארוחת ערב, שיחה לאור מדורה. הולכים לישון.

למחרת יצאנו למערה שסמוכה למחנה. השארנו את כל הציוד במחנה (מה שאיפשר לרבים מהבגדים מיום האתמול להתיבש בשמש על המתלים שלהם), טיילנו במערת Ken, אליה נכנסנו באמצעות שיט, ושבנו למחנה. משם יצאנו שוב לשיט לכיוון השני של הנהר, למערת Tu Lan. גם שם עשינו טיול יפה, וחזרנו למחנה לארוחת צהרים.

משם ארזנו את כל הציוד לו נזקקנו לצורך הטיול של אחר הצהרים. את שאר הציוד ארזנו בתיק אותו לקחו הפורטרים לנקודת הלינה הבאה. בנקודת זמן זו – אני ארזתי עליי חליפת צלילה שהבאתי במכוון מהארץ, ועד לפה, כיון שעתה הלכנו לכיוון מערת Kim שבה שוחים בתוך המים הקרים. החליפה סייעה לי מאוד ושמרה לי על החום, ולכן היה לי שווה להסחב איתה עד הלום. עם זאת, אף אחד אחר לא נעזר בחליפה וכולם נכנסו למים עם הבגדים (וגם הנעלים – חובה, כדי לא לחטוף מכות מסלעים). זה היה קר!! ולא ברור לי איך אנשים הסתדרו עם זה. במערה עלינו בחבלים, טפסנו, ירדנו, הלכנו לאורך המים ולבסוף נכנסו למים ושחינו בהם כמה מקטעים. והכל בחושך, עם פנסים. כיף גדול!!

ביציאה מהמערה הגענו לנהר שעל גדותיו ממוקם המחנה הבא. עוד נקודה יפהפיה. כיון שכבר היינו רטובים נהנינו מהמשך הטבילה במים. שוב – ארוחת ערב, התארגנות, שיחה לאור המדורה.

למחרת, טפסנו טיפוס ארוך למערת Song. את התיקים שסוחבים עלינו השארנו במחנה, כי נחזור אליו לארוחת צהרים. אז הטיפוס היה קל משקל. את כל הציוד שלא נזדקק לו היום ארזנו על הבוקר כך שהפורטרים יקחו אותו לנקודת המוצא של הטיול (כי בסוף היום מסתיים הטרק).
מערה זו היא המערה המרשימה והחוויתית ביותר לטעמי. סיירנו בתוך המערה, סיור ארוך, וירדנו בחזרה את כל הדרך.

אכלנו צהרים, אספנו את תיק הגב הקל וצעדנו לכיוון המערה האחרונה לאותו היום, ולטיול בכלל: מערת Hung Ton, מערה אליה נכנסנו באמצעות סירה ובה טפסנו על סולם גבוה. לאחריה צעדנו בחזרה, עלינו, ירדנו, חצינו נהר, והלכנו דרך שדות התירס, עד שחזרנו בחזרה לנקודת המוצא סביב 1630 (ומי שהמשיך ללילה נוסף, פנה לטו-לן לודג' הצמוד).  

טרק מעולה!! חוויה מומלצת מאוד מאוד.

מזג אויר: מרץ הינו חודש מצוין. לא קר מדי, לא חם מדי, וגם לא גשום מדי. בטיול הספציפי שלי לא ירד גשם בכלל, אבל כן היה מאוד מאוד לח. והאדמה היתה בוצית. היו רק מעט יתושים, ובכל זאת הצטיידתי בחומר נגד יתושים ומרחתי אותו כל הזמן. שיהיה.
בקיץ – מאוד מאוד מאוד חם, ויש יתושים, ולדעתי זה בלתי נסבל לטייל בעונה כזאת. עם זאת הם אומרים שבעונה הזו נהנים יותר מכניסה למים בנהר שצמוד למחנה, וגם למים שבתוך המערות, כדי להצטנן. אבל – לא בכל המערות יש מים, ובמהלך היום, במסלול, יש עליות וירידות מאמצות, ללא מים.
בעונת הגשמים הם לא מוציאים סיורים, כיון שהאיזור לרוב מוצף. 

ציוד: היציאה לטיול היא עם תיקים שלהם. בלבד. ממליצה להגיע למקום עם טרולי.
בתיק שהם נותנים, ושאותו סוחבים כל היום – שמים את הציוד לו נזקקים באותו היום (למשל קרם הגנה, חומר נגד יתושים, חטיפים אם רוצים). הם מספקים בקבוק מים ריק, לצורך מילוי מי שתיה, וכן קסדה, פנס, וקופסה ריקה ואטומה למים כדי לשים בה מה שלא רוצים שיירטב כשנכנסים למים (אם נכנסים, לא בכל הסיורים מוכרחים להכנס למים תו"כ הטיול).

בתיק שני – גם הוא תיק שהם מספקים, שמים את כל הציוד שצריך בערב למחנה. בגדים להחלפה, מגבת, כפכפים, כלי רחצה וכולי.

את הטרולי שהבאתם אפשר להשאיר אצלם. הם מסמנים את הכל ושומרים.

אוכל: החברה מספקת שלוש ארוחות ביום. הם מאוד מגוונים באוכל ויש הרבה ממנו. יש התחשבות גם בטבעונים/צמחונים, אלרגיות וכולי. עם זאת – אין אוכל בין הארוחות, ואני אישית הייתי רעבה בין הארוחות. אז או שאוכלים הרבה בכל ארוחה כדי שזה יספיק עד הארוחה הבאה, או שמביאים מהבית חטיפים/עוגיות/קרקרים וסוחבים, לכל מקרה שלא יהיה.

לינה: החברה מתחזקת מספר מחנות (קמפ) בתוך הג'ונגל, בנקודות שונות, בהתאם למסלול הטיול. בכל מחנה כזה יש אוהלים ללינה, שני אוהלי שירותים, אוהל להחלפת בגדים, איזור מקורה למטבח, ואיזור מקורה עם שולחן, לצורך הארוחות, וכן כסאות נוח. בנוסף יש מתלים כדי לתלות את הבגדים הרטובים בסוף היום (לא מתיבשים עד הבוקר, כי הלחות גבוהה). בתוך האוהל יש מזרן ושני שקי שינה. המחנות השונים ממוקמים במקומות פסטורלים, על נהר, לפעמים ליד מפל, וניתן להכנס למים בסוף היום, ולהתרענן. תענוג גדול!! (אם לא קר מדי). בנוסף יש אפילו אוהל של סאונה רטובה. הם מזרימים מי קיטור בריח של למון גראס לתוך אוהל קטן וניתן לשבת בו על שרפרפים ולהנות מסאונה נעימה בחיק הטבע.
מי שרוצה להתקלח במי הנהר, שיביא עמו סבון ביולוגי שלא מזהם את המים.

ביגוד: מומלץ לצעוד במהלך היום עם חולצה ארוכה ומכנסיים ארוכים (ביגוד של טיולים), כדי לא להשרט (הם מספקים כפפות, והן קריטיות). עדיף שתהיה חולצה ארוכה לכל יום, וחולצה קצרה לכל יום. כמובן גרביים ותחתונים. את המכנסיים לא מוכרחים להחליף כל יום, הם גם ככה מתמלאים בבוץ תוך שלוש דקות.

במרץ היה הרבה בוץ, אז גם הנעלים התמלאו בבוץ מיד. זה גם אומר שהאחיזה בקרקע היא מועטה עד לא קיימת וזה מקשה על הצעידה. נקטו משנה זהירות!! כדאי להביא כפכפים או סנדלים לערב, וגם בגדי ערב קלים, עדיף ארוכים, כדי לישון איתם. אפשר גם להביא בגד ים.

בהנאה!!