הדואומו וסביבתו
נתחיל להתוודע אל פירנצה דרך אחת מהכיכרות העיקריות ששמה הוא כיכר הדואומו. הדואומו של פירנצה, נקרא סנטה מריה דל פיורה (Santa Maria del Fiore) ונחשב עד היום לאחת מהכנסיות הגדולות ביותר בעולם. בכיכר הדואומו החיים תוססים מאוד, כששלל מבקרים ותושבים מכתרים את המבנה המרהיב הזה. הכניסה לדואומו חופשית וגם בשל כך עלולים להיתקל בתורים ארוכים.
- שעות פתיחה: ימי שני עד שישי בין 10:00 ל-17:00, ימי שבת בין 10:00 ל-16:45 וימי ראשון בין 13:30 ל-16:45.
- אתר אינטרנט: www.visitflorence.com/duomo.html
הכיפה העצומה של הדואמו, שהינה למעשה כיפה בתוך כיפה, תוכננה על ידי האדריכל הגאון, בן המאה ה-15, פיליפו ברונלסקי (Filippo Brunelleschi). היא בעלת קוטר של מעל לארבעים מטר וחולשת על קו הרקיע של העיר כולה. מדובר במבנה אדריכלי גאוני שיש בו פריצת דרך של ממש לאותה עת, ולשם בנייתה ברונלסקי המציא ציוד ומיכון מיוחדים.
החלק הפנימי של הכיפה מעוטר בציורי קיר מרהיבים המתארים את 'יום הדין האחרון' כשהאחראים להם הם ג'ורג'יו ואזארי (Giorgio Vasari) וזוקארי (Zuccari), בשלהי המאה ה-16. לטובת מי שרוצה לעלות את 463 המדרגות עד לראשה, יכול לזכות בתצפית נפלאה על העיר, ואולי גם להגיע לתובנה בנוגע לדרך שבה נבנתה. שעות פתיחה: שני עד שישי 8:30 עד 19:00, שבת 8:30 עד 17:00, ראשון 13:00-16:00. כניסה בתשלום.
בית הטבילה (Battistero) שמול הדואומו, הוא מבנה מתומן בן כאלף שנה. מבנה זה מפורסם בעיקר בזכות דלתות הברונזה המוזהבות שלו, שנמצאות בצידו המזרחי אל מול הדואומו, שאת המקוריות עשה מתחרה בן זמנו של ברונלסקי, בשם לורנצו גיברטי (Lorenzo Ghiberti). למרות שמדובר כעת בהעתק, אפשר להבין מדוע לפי המסורת מסופר שמיכלאנג'לו כינה אותן "דלתות גן העדן", ומאז ועד היום הן נקראות כך. למי שיכנס לבית הטבילה ויביט מעלה, יתגלו על התקרה פסיפסים מרהיבים מהמאה ה-13, המתארים את יום הדין האחרון.
- שעות פתיחה: 8:15 – 10:15, 11:15-18:30, ימי ראשון בין 8:15 ל-13:30 ובשבתות בין 8:15 – 18:30.
- למידע נוסף על הדואומו וסביבתו: www.duomofirenze.it
מאחורי הדואומו נמצא מוזיאון האופרה של הדואומו (Museo dell'Opera del Duomo) ובו מוצגות כמה מהיצירות המקוריות שצויירו במיוחד עבור הקתדרלה המרשימה. בין היצירות ניתן למצוא גם את דלתות “שערי גן העדן” (Porta del Paradiso) המקוריות.
- שעות פתיחה: שני – שבת, 9:00-19:30, ראשון, 9:00-13:30
- אתר המוזיאון: operaduomo.firenze.it/en
- טלפון: 39-055-2302885+
מגדל הפעמונים
מגדל הפעמונים - הקמפנילה (Campanile): המגדל מצופה לוחות שיש צבעוני ויקר ופסלים מרשימים מוצבים בגומחותיו. הקמפנילה עוצבה על ידי ג'וטו (Giotto), מבשר אמנות הרנסנס בן תחילת המאה ה-14. מוטיב החזרתיות, האיזון והפרופורציה שעליהם טרח, מבשרים את ערכי אמנות הרנסנס, כולל הצבת פסלים הקשורים כולם במספר שבע (שבע מידות טובות, מלאכות שונות, שבעה נביאים ועוד). היצירות המקוריות של מגדל הפעמונים ממוקמות כיום במוזיאון הדואומו בעוד שבחוץ נמצאים העתקים. אם תבחרו להיכנס למגדל, טיפוס עד מרומיו מאפשר תצפית מהממת על העיר כולה. בניגוד לכיפה, כאן מספר המדרגות עד לראשו הינו "רק" 414 מדרגות. שעות הפתיחה משתנות, לכן יש להתעדכן באתר. כניסה בתשלום.
כנסיית אורסנמיקלה
כנסיית אורסנמיקלה (Orsanmichele), היא אתר שמדגים באופן חי את הקשר ההדוק בין הגילדות של פירנצה לכלכלתה ובין דת וכוח. המבנה הוקדש לרב המלאכים מיכאל, סן מיקלה ושימש כאסם תבואה. מאוחר יותר במאה ה-14 הפך לכנסייה, כאשר בכל אחת מהגומחות שבחלקה החיצוני שיבצו הגילדות החשובות של העיר את פסל הקדוש הפטרון שלהן. לתצוגה ראוותנית זו נרתמו טובי הפסלים, ביניהם שמות גדולים כמו דונטלו (Donatello) וגיברטי (Ghiberti), שאחראי גם ל"דלתות גן העדן" שהוזכרו קודם לכן.
כיום, הפסלים בגומחות הם העתקים ואת המקוריים ניתן לראות במוזיאון של אורסנמיקלה בקומה השנייה ואחד נוסף במוזיאון הברג'לו (Bargello).
- שעות פתיחה: הכנסייה פתוחה כל יום בין השעות 10:00 ל-17:00, והמוזיאון פתוח בימי שני בין 10:00 ל-17:00 ובשבת בין 10:00 ל-12:30 והכניסה אליו חינם.
- אתר אינטרנט: www.visitflorence.com
פיאצה דלה רפובליקה
בתום הסיור חזרו לרחוב בשם Via Calzaiuoli (לכיוון הנהר) והמשיכו עד לכיכר הסניוריה (Piazza della Signoria). אם זמנכם מאפשר להאריך את המסלול, אז זו ההזדמנות לפנות ימינה (לפני כיכר הסניוריה) וללכת עד לפיאצה דלה רפובליקה (Piazza della Repubblica). הכיכר היא תזכורת למקום בו היה הפורום הרומי של פירנצה העתיקה ומשלהי המאה ה-16 ועד שלהי המאה ה-19 הגטו היהודי (ראה כתבה אודות פירנצה היהודית).
כיום האזור שוקק חיים, עצום בגודלו ורחוק מאוד מהגטו, שנכפה על היהודים במקום למשך שלוש מאות שנה. בתי קפה עמוסים, חנויות ושלל מבקרים פוקדים את המרכז העירוני הסואן הזה. למי שירצה לשנות כיוון מסלול טיול מכאן, יוכל לרדת מפיאצה דלה רפובליקה לעבר ויה דל קורסו (Via del Corso). הצעה לטיול כזה ראה כתבה - ויה דל קורסו.
פיאצה סטרוצי
מפיאצה רפובליקה חוצים את הכיכר לעבר רחוב בשם ויה סטרוצי (Via Strozzi), עוברים את פיאצה סטרוצי הקטנטונת ממנה נכנסים אל פלאצו סטרוצי (Palazzo Strozzi), הארמון שבנייתו החלה בשלהי המאה ה-15 ושיקף את מעמדה של משפחת סטרוצי העשירה.
פיאצה דלה סניוריה, הארמון העתיק וגלריית האופיצי
מכאן ממשיכים לטייל ברחוב Via Porta Rossa עד לפיאצה דלה סיניוריה (Piazza della Signora), שניצבת במרכז החיים הפוליטיים של העיר ומוקפת בכמה מהבניינים המפוארים ביותר בעיר. האכסדרה שבכיכר היא מעין גלריית פסלים פתוחה הפתוחה עשרים וארבע שעות ביממה, כאשר פסלו המדהים של צ'ליני (Cellini) "פרסאוס", והפסל "חטיפת הסבינות" של ג'אמבולוניה (Giambologna), בולטים במיוחד.
אחד מהפסלים הידועים ביותר כאן ובעולם כולו הינו דווקא העתק הפסל "'דוד" של מיכלאנג'לו, כאשר המקור עמד כאן עד לשלהי המאה ה-19 (המקור כיום נמצא בגלריית האקדמיה בפירנצה).
בדיוק מאחוריו מזדקר לו בגאון אחד מהסמלים הנוספים של העיר, "הארמון העתיק" ששמו באיטלקית - Palazzo Vecchio. מתחם הארמון נראה כמו טעות אדריכלית, משום שצורתו צורת טרפז, מיקום הכניסה מוזר ומגדל הפעמון הוא א-סימטרי לסביבתו. פנים הארמון עוצב מחדש על ידי ואזארי באמצע המאה ה-16 וממנו מוביל מסדרון מוגבה הנקרא Corridoio Vasariano, דרך האופיצי (Uffizi) אל "הגשר העתיק", שנקרא באיטלקית פונטה ווקיו (Ponte Vecchio). משם אל הארמון שבצידו השני של הנהר, שנקרא פאלאצו פיטי (Palazzo Pitti). דרך פרטית זו שימשה את משפחת מדיצ'י כדי לעבור בין שני ארמונותיהם השונים, מבלי להתערבב בהמון. בקצה הכיכר שוכנת גלריית האופיצי. כדאי לקרוא את כתבת "מסלול בין שני ארמונות", המתאר את האזור.
הגשר העתיק - הפונטה ווקיו
אם יורדים ברחוב עד לנהר של העיר, הארנו (Arno) ופונים ימינה מגיעים אל הגשר העתיק שנקרא באיטלקית הפונטה ווקיו (Ponte Vecchio). צורתו המיוחדת של הגשר הפכה אותו לאחד מסימני ההיכר של העיר, והוא עומד כך מאז 1345. במהלך השנים עבר הגשר מטמורפוזה והיום הוא עמוס חנויות תכשיטים וצורפים. לאחר תצפית ממנו על שני צידי הנהר, שבים אל מרכז העיר דרך רחוב Via Por. Santa Maria, ועוברים דרך שוק הקש הציורי, שנקרא באיטלקית מרקאטו נואובו (Mercato Nuovo), כלומר - השוק החדש, שנבנה במאה ה-16. ממשיכים לרחוב בשם Via Calimala, משם חזרה לפיאצה דלה רפובליקה היפה, אל ויה רומא ולבסוף מגיעים שוב אל הדואומו - נקודת ההתחלה של המסלול.
ארמון פיטי
מי שירצה לחוות את חלקה השני של העיר, יוכל לחצות את הגשר העתיק לצד השני של הנהר לאיזור שנקרא האולטרארנו (Oltr'Arno). עם חציית הגשר מגיעים לרחוב בשם Via Guicciardini, וממשיכים ללכת לאורכו עד שנפרש לשמאלכם ארמון פיטי (Palazzo Pitti) עצום הממדים, שצורתו המלאה כפי שנראית לנו כיום הושלמה רק במאה ה-19. הארמון תוכנן עבור משפחת פיטי בשלהי המאה ה-15, יריביהם של בני משפחת המדיצ'י. ולמרות זאת, במאה ה-16 משפחת מדיצ'י רכשה והרחיבה אותו לרבות גני בובולי שמאחוריו.
הארמון מכיל כיום מספר מוזיאונים, כאשר המפורסם שבהם הוא גלריה פלטינה (Galleria Palatina), בה נמצא אוסף עשיר שכולל גם מיצירות אחד מגאוני הרנסנס, האמן רפאל. מעל לגלרייה נמצאת אחת נוספת המציגה יצירות אמנות עד לתחילת המאה ה-20, ושמה גלרייה מודרנה (Galleria Moderna). לאחרונה נפתחה גם תערוכה מרתקת הסוקרת את התפתחות תעשיית האופנה האיטלקית לאורך המאה ה-20, עם דגמים ייחודיים של רוברטו קוואלי, דולצ'ה וגבאנה, פראדה, פוצ'י ועוד.
הכתבה הוכנה בסיוע ליאור אביב, מדריך טיולים מורשה ומוסמך החי בפירנצה, בוגר תואר שני (מצטיין דיקן) בתולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת פירנצה. מקיים טיולים פרטיים בעיר למשפחות וקבוצות, בכל הגילאים www.florenceasyouwish.com