היא מכונה “הוורד של צפון תאילנד” ולמרות שנוסדה לפני 710 שנים בדיוק, פירוש שמה הוא “העיר החדשה” – צ'אנג מאי (Chiang Mai), בירת צפון תאילנד. העיר הוקמה ב-12 באפריל 1296 על ידי המלך מנג ראיי הגדול ומהר מאוד הפכה להיות המוקד הבודהיסטי הגדול ביותר בכל צפון תאילנד ובירת ממלכת לאנה (Lanna) הקדומה. זו הסיבה שהעיר וסביבותיה שופעות במקדשים ומנזרים יפים, שכדאי לבקר בהם. בצ'אנג מאי תוכלו להבחין בקלות בשילוב מעניין בין אופי מסורתי ודתי ובין היותה אחת הערים הגדולות והמתויירות ביותר בתאילנד.
ביקרתי שם בימים האחרונים של חודש יולי, שהם, לכאורה, לא התקופה הכי מומלצת לטיול בתאילנד (עונת המונסונים). אז נכון, מדי פעם, החל לרדת גשם ללא כל התראה. אבל כל מקלחת כזו נמשכה 20-30 דקות בלבד, שלאחריה העיר התרעננה ובאוויר הורגש סוג של בריזה קלה ונעימה. צל העננים ומזג האוויר החם היו שילוב מנצח, שאיפשר לנו לגלות כמה מקומות, שאת חלקם המוני התיירים קצת פחות מכירים.
1. בודהה צופה בכם
בצ'אנג מאי והאזור יש שפע מקדשים מהממים. וואט פרה סינג (Wat Phra Singh) נחשב למפואר והמרהיב מכולם, אבל כדאי לשים לב למתחם וואט צ'די לואנג (Wat Chedi Luang). כאשר תצעדו למתחם מהכניסה הראשית ברחוב פאפוקלאו (Phapokklao), יקבלו את פניכם מקדשי פגודה מהממים, בגווני זהב, שיש בוהק ורעפים אדומים, עם קצוות משוננים. פילים מפוסלים שומרים על הכניסה למקדש הקדמי, אליו כדאי להיכנס (אל תשכחו לחלוץ נעליים) ולגלות פסל בודהה ענק מזהב. אגב, אם אתם מתכוונים להתיישב על השטיח האדום, מול הבודהה הנוצץ ולהרהר קצת במהות החיים, דעו שחייבים לשבת על הברכיים, כך שכפות הרגליים שלכם מופנות לאחור, מתחת לישבנכם, אחרת בודהה ממש ייעלב.
מה שנתן למתחם את שמו הוא מה שתגלו בחלק האחורי של המתחם – מקדש עצום, עשוי אבן ודמוי פירמידה, שבנייתו הסתיימה בשנת 1481, פחות או יותר. פעם זה היה המקדש הגבוה ביותר בצפון תאילנד ומכאן גם השם “לואנג”, שפירושו “גבוה” או “ארוך”. שפיץ המבנה דמוי הפירמידה מגיע לגובה של 98 מטרים ובתוכו יושב לו בודהה מוזהב, שמשקיף על הנעשה תחתיו.
עד שנות ה-90' של המאה הקודמת, המקדש הזה עמד בשיממונו, אז נכנס ארגון אונסק”ו לעניינים והמקום החל לעבור שיקום מאסיבי. מסביב למבנה האבן הענקי, תמצאו כמה מקדשים קטנים ויפים, פסל בודהה שוכב ופסל בודהה ישוב ושמן, בסגנון סיני. אם אתם לא יודעים באיזו שנה במחזור הסיני נולדתם, עכשיו יהיה הזמן הנכון לברר – למרגלות המקדש פזורים פסלי כל בעלי החיים במחזור הסיני. בדיקה קצרה באינטרנט תגלה לכם באיזו שנה סינית נולדתם ויש לכם סלפי עם פסל החיה שלכם.
אגב, בסיום הביקור כאן, כדאי להיכנס לבית קפה קטן מול הכניסה למקדש, בשם Poppy's Kitchen. תוכלו למצוא כאן מזגן חזק, קפה טוב וסטיקי רייס נפלא עם מנגו. אחלה מקום להפסקה ונשנוש.
רוצים לראות את רחובות העיר והמקדשים בדרך שונה? תוכלו לצאת לסיור סגוויי של כשעתיים בעיר. גם אם לא השתמשתם מעולם בכלי הזה, תוך כמה דקות תלמדו איך לרכוב עליו וכל מה שנותר לכם לעשות זה להצטרף לקבוצה ולראות את העיר (כולל מקדשי וואט פרה סינג ו-וואט צ'די לואנג), דרך הגלגלים. מחיר: כ-2,000 בהאט, כולל שתיה קלה וחטיף. אתר: www.segwaygibbon.com
2. בילוי אינטימי עם פיל או שניים
טיול בתאילנד הוא הזדמנות מצוינת להסתכל לאחד מבעלי החיים המופלאים ישר בעיניים. לפילים יש משמעות ותפקיד חשובים מאוד בהיסטוריה התאילנדית וגם מקום של כבוד בתרבות שלה, עד היום. נתחיל מזה שהפיל הוא אחד מהסמלים הלאומיים והוא מיוצג גם בסמלים רשמיים של רבים מהמחוזות בתאילנד, כולל זה של צ'אנג מאי. החיה האינטיליגנטית הזו שימשה במשך דורות ככלי תחבורה ומשא, אבל מאז שהחלה לפרוח תעשיית התיירות בתאילנד, הפיל הוא בעיקר אטרקציה פופולרית. וזו הטרגדיה הגדולה, כי אז החלו לצוץ חוות לשעשוע התיירים, בהן הפילים משחקים כדורגל, מציירים ועוד כל מיני פעולות שהן לא ממש בטבע שלהם. אבל הדבר הנורא מכל הוא מנהג הרכיבה על הפילים – הפיל אמנם נראה כמו בעל חיים חסון, אבל מסתבר שעמוד השדרה שלהם לא יכול לשאת את הרוכבים ואת מתקני הרכיבה, שנוטים להעמיס עליהם והגב שלהם נשבר. פשוטו כמשמעו.
בשנים האחרונות החלה ממשלת תאילנד לקדם תיירות לחוות שיקומיות, אליהן מחלצים פילים פגועים, אחת מהן היא Lanna Kingdom Elephant Sanctuary, בצ'אנג מאי. הכיתוב “NO RIDING” מופיע באדום בולט בכל אחד מהברושורים ועמודי האינטרנט של החווה הזו, שבה חיים כרגע ארבעה פילים-פליטים. עם הגעתכם לכאן בבוקר, תחליפו לבגדי עבודה די מצחיקים ואז יגיע אליכם המהוט (המטפל של הפיל) עם אחד מדיירי השמורה. במהלך היום אתם תוציאו את הפיל לטיול בחווה, תכינו לו ארוחה דשנה ותאכילו אותו (כן, זה אומר לקחת גוש עיסתי ולהניח לו על הלשון). תוכלו לחבק אותו כמה שתרצו, ללטף אותו ואם אתם ממש בראש טוב, תוזמנו להיכנס עם הפיל לבריכה, לרחוץ ולקרצף אותו. הוא מצידו עשוי בהחלט להשפריץ עליכם מהחדק. כל זה תמורת 2,500 בהאט לאדם (חצי מחיר לבני 8 ומטה), כולל העברות מהמלון ואליו, שתיה לאורך היום וארוחת צהריים אורגנית, מקומית וטעימה ביותר (פאד תאי אמיתי!). במקום יש שירותים, מקלחת, מגבות ומדריכים דוברי אנגלית. מומלץ. אתר: lannakingdomtours.com
3. חייכו אל האיברים הפנימיים שלכם
תאילנד נחשבת לבירת המסאז' הבלתי מעורערת. אם אתם מחפשים אופציה מעט יותר מעניינת מאשר סתם עיסוי, תוכלו לצאת אל גני טאו (Tao Gardens) – מרכז יוגה, בריאות וספא ששוכן בתוך מתחם גנים פורחים, במרחק של כחצי שעת נסיעה מצ'אנג מאי. את המרכז הקים המאסטר הגדול עם השם המחייב מאנטאק צ'יה (Mantak Chia), שחקר את תרבות הטאו והגה על פיה תורת ריפוי ייחודית לו, לטענתו. העיקרון הוא מאוד פשוט והאמת שדי הגיוני: מצב רוח טוב הוא טוב לבריאות. או כפי שהם מנסחים את זה: “חייך אל האיברים הפנימיים שלך והם יחייכו אליך בחזרה!”. תוכלו ליהנות כאן מעיסויים מסוגים שונים, במחירים הנעים סביב 2,000 בהאט ל-60-90 דקות. לא זול במונחים תאילנדיים, אבל התפריט הוא כה מגוון: עיסוי בסגנון טאו, עיסוי בארבע ידיים, עיסוי ניקוי רעלים, עיסוי יוגה ועוד.
תוכלו גם להגיע לכאן לפרקי זמן ארוכים יותר, כולל לינה, כדי ללמוד איך לחייך יותר לאיברים שלכם: טיפולי הרזיה, ניקוי רעלים, הידרותרפיה, רפואה סינית, צום ויוגה הם חלק מהאפשרויות וכמובן שתוכלו גם ללמוד את שיטת המדיטציה של מאסטר צ'יה, המשלבת נשיפות ואנחות מסוגים שונים. כל אחת מטפלת באיבר פנימי אחר. למשל, אם תנשפו עם הצליל “צ'ווווווווווו”, הכליות שלכם יודו לכם. לעומת זאת, אם תבחרו להוציא אוויר עם הצליל “ווווהוווווו”, זה יועיל מאוד לטחול ועוד כמה מאיברי הבטן שלכם. לפני שמגיעים, כדאי להשאיר את הציניות מחוץ לשער ולזרום עם החייכנות וההילה שעוטפות את המדריכים כאן. אתר: tao-garden.com
4. אבירי המגש העגול
מה הדבר הראשון שעולה לכם בראש, כשאתם חושבים על ארוחה עם מופע פולקלור? נכון, “מלכודת תיירים”. ברוב המקרים זה באמת כך, אבל ב”קום קאנטוקה” (Khum Khantoke) זה אחרת. כמובן שתוכלו לראות פה תיירים אבל גם מקומיים רבים, במשפחות וקבוצות, שבאים לבלות וזה כבר סימן טוב. לאחר שתחלצו נעליים, תיכנסו אל מתחם הפגודות, תחת כיפת השמיים. במרכזו רחבה גדולה ובמה, עליה להקה מסורתית כבר מנגנת. מסביב פזורים מקומות הישיבה – שולחנות וכריות על הרצפה ומקומות ישיבה שקועים ברצפת עץ. ואז יתחילו לזרום למרכז השולחן מאכלים טעימים ואופיינים לצפון תאילנד, על מגשי ה-Khantoke העגולים.
בזמן שאתם תבלו לכם עם המנות השונות על המגש העגול, על הרחבה יופיעו להקות מחול שונות, קבוצות תיפוף, מחול חרבות וגם מעט סצינות מהתיאטרון המסורתי המקומי של תרבות ה-Lanna. כולם יהיו לבושים בתלבושות המסורתיות והססגוניות. המחירים לא יקרים. אתר: www.khumkhantoke.com
5. סלט בדרך משדה התעופה
אופציה שונה לארוחת ערב קלילה ומהירה יותר מצפה לכם במסעדה האורגנית אוקאג'ו (Ohkajhu), שאת הירקות והפירות שלה הם מגדלים בחוות משל עצמם. במסעדה שבמבנה עץ יפה, לא הרחק משדה התעופה, תמצאו תפריט ענק של סלטים: עם בשר, עוף, פירות ים, מנות דגים, סלטים צמחוניים ועוד אפשרויות טעימות. מרגישים יצירתיים? תוכלו להרכיב בעצמכם את הסלט שלכם ולבחור אחד מרטבי הבית. המנות גדולות, כך שבטוח תצאו מכאן שבעים. אל תשכחו להזמין את אחד מקנקני השייקים המעולים שלהם והכל זול ביותר. אחלה ארוחה קלילה, בדרך אל או משדה התעופה. כתובת: 25th Nongjom. אתר: www.ohkajhuorganic.com
6. לבלות בשוק הלילה
אחת מאטרקציות החובה בצ'אנג מאי היא שוק הלילה (Night Bazar), שנמתח על פני קילומטר ברחוב Thanon Chang Khlan (פשוט בקשו מנהג המונית להגיע לשוק הלילה והוא ייקח אתכם לשם). מדובר בסוג של גן עדן לאוהבי המציאות, הקשקושים, הטישרטים, הכובעים ובעיקר החיקויים. בעוד שבמהלך היום מדובר בעוד רחוב של חנויות, כשיורד הערב על המדרכות, מתחילות להיפתח הבאסטות, אחת אחרי השניה. נדמה שכולן מציעות את אותם הדברים, אבל השיטוט כאן כיפי, רועש וקצת הזוי. בתוך הפסאז'ים שבצידי הרחוב חבויות חנויות שונות, פה ושם גלידריה או מופע ריקוד תאילנדי, של ילדות בלבוש מסורתי, אשנבי החלפת כספים ומכוני עיסוי (לא במובן השלילי של המונח). כאן תראו את המחזה המוכר של שורות הכורסאות, עליהם מרוחים מטופלים, שנהנים מפוט מסאז' וגם מבחר אקוואריומים, לאמיצים שהולכים על פדיקור דגים.
אבל אם אתם רוצים ליהנות מפוט מסאז' במקום מעט יותר אקסלוסיבי, כדאי לעלות אל הסניף המקומי של רשת ספא תאילנדית בשם Let's Relax, שנמצא ממש במרכז הרחוב, מעל מסעדת מקדונלד'ס. תמורת 450 בהאט (לעומת כ-200-250 בהאט ברחוב – עוד כעשרים ש”ח) תיהנו במשך 45 דקות מפינוק אמיתי, בחדר שקט ונקי. מוסיקה חרישית, מיזוג נפלא מרחף על הפנים, כורסאות מפנקות ורכות ומעסות מקצועיות. בסיום כמובן שתקבלו עוגיות אורז טעימות ותה מקומי מרגיע. יופי של סיום ליום שלכם בעיר. פתוח עד חצות. כדאי לבדוק אם יש מבצעים באתר האינטרנט. אתר: www.letsrelaxspa.com
7. מקום שווה ללינה
אחד המקומות השווים ללון בהם בצ'אנג מאי הוא הריזורט הקטן סיריפאנה (Siripanna Villa Resort& Spa), ששוכן במרחק של כשני קילומטרים וחצי משוק הלילה. המלון הוא בן ארבעה כוכבים, אבל כדאי לזכור שארבעה כוכבים בתאילנד שווים הרבה יותר ממה שאתם מורגלים לו באירופה או ארצות הברית. 104 חדרים מפנקים יש למלון הזה, שבכל אחת מהשנים האחרונות זכה בפרס כזה או אחר. חלק מהחדרים המפוארים הם בכלל וילות, הסובבות את הבריכה המרכזית, בה תוכלו לבלות, לטעום משהו מהנשנושים המוצעים לאורחים ולהזמין לעצמכם שייק פירות טעים, בגרושים. אם מזג האוויר יפה, ייקחו אתכם בבוקר להתנסות קצת בעבודה בשדה האורז, שנמצא ממש מאחור. המלון מתאים יותר לזוגות, הארוחות (בוקר וערב) מעולות והשירות מצוין. השוו מחירים לבית המלון סיריפאנה בצ'אנג מאי »
8. כך תטיילו ותתרמו
תאילנד היא אחד מיעדי התיירות החזקים בעולם. מי שנהנה בדרך כלל מהשגשוג הזה הם העסקים הגדולים יותר – בתי המלון, מסעדות, קניונים, חברות תעופה וטיולים. הצמיחה הזו לא חלחלה כל-כך אל האדם הקטן, בכפרים ובעיירות. מיזם מקומי חדש בשם Take Me Tour שם לעצמו למטרה לשנות את המצב ולהביא את התיירים קרוב יותר אל האנשים בשטח. אתר חדש בשם זה מקשר בין תיירים ומקומיים, המציעים חוויות של יום אחד, במהלכו אפשר לצאת לסיורים, פעילויות או סדנאות אותנטיות. באמצעות האתר תוכלו למשל להזמין את יום הטיול בחוות הפילים או לתאם לעצמכם ביקור בכפר הקדרים מאונג קונג (Meung Kung), שם תוכלו ללמוד את רזי הפיסול בחימר מזקני הכפר. כך כולם נהנים: התיירים זוכים לראות יותר מתאילנד האותנטית והמקומיים נהנים גם הם מזרם התיירים. אתר: www.takemetour.com
בדרך לצ'אנג מאי עוצרים בבנגקוק
העולם נחלק לשניים: אלו שמתים על בנגקוק ואלו שלא אוהבים אותה. לא משנה היכן אתם בוחרים לטייל בתאילנד, אם זה הצפון, הדרום או במרכז, אתם תהיו חייבים לעבור דרך העיר וזו תהיה בחירה שלכם כמה זמן לשהות בה. היא אמנם סואנת, מבולגנת, פקוקה ויש בה סוג של כאוס, אבל יש סדר והיגיון בכאוס הזה. כביש מהיר, ישיר מנמל התעופה עובר מעל כל הבתים היישר אל תוך מרכז העיר, מערכת מטרו משומנת היטב (סקיי טריין) ואלפי מוניות שכולן עברו לגז הפכו את העיר הזו לנוחה וידידותית יותר. זו לא עיר לשוטט בה סתם כך, אבל אם אתם כבר עוברים ברחובות, בדרך ממקום למקום, כדאי פשוט להתמסר לצבעוניות והאנרגיה הבלתי פוסקת שלה.
העיר הזו היא סוג של גן עדן לאוהבי הקניות. כולם מכירים את קניון MBK הענק, שהוא הכלאה בין התחנה המרכזית ושוק בצלאל בתל אביב. אם אתם מחפשים מציאות, זה המקום בשבילכם. לא תמצאו כאן מותגים מפוצצים, אבל אם אתם רק צריכים איזה ג'ינס או נעליים, כדאי לקפוץ לכאן. בקניונים הגדולים והאקסלוסיביים יותר כמו סיאם פאראגון (Siam Paragon) וסנטרל וורלד (Central World) תמצאו את כל השמות הגדולים – רשתות האופנה המוכרות לצד מעצבי על. כאן לא תמצאו מחירים מפתים – אלו יהיו דומים מאוד לאלו שתמצאו בתל אביב. הביקור בקניונים האלה שווה רק בשביל להתרשם מהגודל ומכמה שהם נוצצים ומעוצבים. בעניין הזה, המקום היפה ביותר הוא קניון אמקרטייה (EmQuartier), החדש יחסית והמטורף. גם אם אתם לא בקטע של גוצ'י ופראדה, כדאי מאוד לקפוץ לפה, רק כדי להתרשם מהעיצוב העתידני, המפל והגן הטרופי שעל הגג, שדרות מעצבי העל וקומת האוכל המפתה. פתוח בכל יום עד 22:00. כתובת: 637 Sukhumvit Road.
אם אנחנו במצב רוח יוקרתי במיוחד, כדאי להכיר את בית המלון מרשת סט רג'יס (St. Regis) העולמית, הנחשב לאחד מהיוקרתיים והשווים ביותר בבנגקוק (חמישה כוכבים דה לוקס). חדרי המלון מעוצבים בדייקנות רבה והם צופים אל המדשאות של מועדון הספורט המלכותי וקו האופק של גורדי השחקים. הבטחה – המיטות והמצעים הם כה נוחים ומפתים, שלא תרצו לצאת מהם. אבל אם כבר יצאתם, תוכלו ליהנות מארוחת בוקר, שהיא לא פחות ממושלמת – המטבח פתוח בפני האורחים, כך שתוכלו לעמוד ליד השפים, כשהם מכינים את השפע המטורף של המנות והסגנונות לארוחת הבוקר: פאד תאי, מנות אורז, סושי, דים סאם, מאפים, גבינות, נקניקים, מתוקים, מלוחים, יוגורטים, חדר פטיסרי מיוחד ומה לא. חוויה אמיתית. אם מתחשק לכם קצת אוכל מערבי, במלון פועלת מסעדת שף איטלקית משובחת בשם ג'וג'ו (Jojo). כל בתי המלון מתהדרים ב”שירות אישי”, אבל כאן לוקחים את זה ברצינות ומעניקים לאורחים שירות באטלר בחינם. השוו מחירים למלון סט רג'יס בבנגקוק »
אם יש משהו אחד בתאילנד, שלא צריך המלצות מיוחדות בשביל לגלות אותו, הוא האופי המיוחד של התאילנדים. מצד אחד, מדובר בחברה מסורתית, המושפעת מאוד מהדת, עם קודי התנהגות שמרניים וחיבה עזה (ועבורנו אולי מוזרה) למשפחת המלוכה. מצד שני, החברה התאילנדית היא מאוד סובלנית כלפי השונה והאחר, גם בכל מה שנוגע למיניות ומגדר וזה לא דבר שהולך ברגל. כולם כאן מתקבלים בברכה ובחיוך אמיתי, מאוזן לאוזן.
הכתב היה אורח לשכת התיירות של תאילנד בישראל TAT וחברת התעופה NOK
ואיך כל זה נראה ב-3 דקות? צפו בסרטון ותגלו עוד מקומות שווים מצ'אנג מאי ובנגקוק: