עיר של מקדשים
הייחוד שלה בא לידי ביטוי בסגנונות הארכיטקטונים המיוחדים, בריקודים, במוזיקה, באוכל ובפסטיבלים. גם תושבי צ`אנג מאי רואים את עצמם נעלים על "בני דודיהם" בבנגקוק. גם לאורך ההיסטוריה צ`אנג מאי הייתה שונה משאר חלקיה של תאילנד. האזור שסביבה, המבודד ע"י ההרים והג`ונגלים המקיפים אותו, התפתח בצורה עצמאית תחת השפעתם של הבורמזים ושל התאילנדים שהיגרו מדרום סין. צפון תאילנד היה מבודד ועצמאי כמעט לגמרי עד לתחילת המאה העשרים שבה הגיעה הרכבת הצפונית אל עמק פינג.
צאנג מאי תאילנד, הנקראת גם "הורד של הצפון", אמנם מספקת שינוי מרענן מבנגקוק, אך אין לטעות ולחשוב שהיא עמוסה בבתי עץ ובסמטאות כפריות. העיר נמצאת בשינוי תמידי, ובמאבק קלאסי בין הדחיפה הלאומית לתיעוש לבין הרצון לשמר את איכות החיים המסורתיים. לדאבונם של רבים נראה כי בעלי הרכוש והספסרים המסחריים הדוחפים לתיעוש, מנצחים בצ`אנג מאי. לוחות המודעות ליד נמל התעופה המפרסמות את מגרשי הגולף העירוניים, האחוזות המקומיות, מלונות הפאר, מרכזי הקניות הממוזגים והמפעלים העירוניים, הם עדות למסחר המודרני שהשתלט על העיר. צ`אנג מאי, כמו בנגקוק, סובלת מזיהום אוויר חמור, רעש אינסופי ופקקי תנועה אפילו ברחובות הקטנים ביותר.
התחזית היא כי בעוד פחות מעשור הליכה בנחת ברחובות צ`אנג מאי לא תהא עוד דרך בריחה נעימה מההמון והרעש אלא איזכור לרעש והזיהום האופיינים לבנגקוק. צ`אנג מאי נוסדה בשנת 1292 ע"י המלך מנגריי, ששלט בכל האזור הצפוני במשך 21 שנים וייסד שושלת ששלטה בצפון תאילנד במשך יותר ממאתיים שנים. המעמד האוטונומי של צפון תאילנד נמשך עד שנת 1939, שבה הופל הנסיך ששלט בצ`אנג מאי ואת מקומו תפסה ההנהגה מבנגקוק.
צ`אנג מאי מהווה מאז הקמתה במאה ה- 13 את המרכז הדתי של צפון תאילנד, וכתוצאה מכך יש בה המון מקדשים ומרכזים דתיים. הארכיטקטורה של המקדשים בצפון תאילנד שונה מאוד מהארכיטקטורה של המקדשים בבנגקוק, מקדשי הצפון מתאפיינים בעיטורים צעקניים ובתגליפי עץ המושפעים מהתרבות הבורמזית. לאחר הקמת צ`אנג מאי בשנת 1292 הורה המלך מנגריי לבנות עיר מבוצרת שאורך חומותיה בכל צד יהיה 1,500 מטרים. כיום כל מה ששרד מהעיר המבוצרת הוא עשרה מטרים מתעלת המגן ושחזור מודרני של חומות ושערי העיר, השער המפורסם ביותר הוא שער Tapae.
בין חומות העיר העתיקה יש מקדשים רבים ואל כולם ניתן להגיע במהירות עם אופנוע שכור או עם טוק טוק. כל האתרים שיפורטו בהמשך מתפרשים משער Tapae צפונה עד דרך Chaiyapoon. סיור בעיר העתיקה נמשך בד"כ כשלוש שעות, למטיילים שקצרים בזמן מומלץ לבקר בשני המקדשים המרשימים ביותר בתוך חומות העיר העתיקה Wat Chiang Man ו- Wat Pra Singh .
האגדה מספרת שמקדש Chiang Man (בפי המקומיים Wat Chiang Man) נבנה ע"י המלך מנגריי בשנת 1296 במהלך בניית צ`אנג מאי. כל המבנים הנוכחיים, מלבד הפגודה המרכזית העתיקה, שוחזרו ונבנו מחדש במהלך המאה ה-19 והמאה ה-20. ממול לשערי הכניסה עומד מקדש עתיק שמגולף בצורת דמותו של Erawan, הפיל בעל שלושת הראשים שמשמש כסמל לפטרונות המלוכה. מימין למקדש העתיק (המקדש המרכזי) נמצא בניין בעל ארכיטקטורה מדהימה, שמוכר בזכות הדמויות המקודשות ובזכות שני שערי האריות המרשימים שלו. מימין לו נמצא פסל של בודהה העשוי מבדולח, שנקרא Pra Setang Khamani. התאילנדים מאמינים שלפסל יש סגולות שיכולות להוריד גשם, ולכן הפסל הוא הקישוט המרכזי בפסטיבל Songkran השנתי.
מימין לבודהה מבדולח נמצא ,Pra Sila פסל של בודהה העשוי משיש, שעוצב בסגנון ה- Pala מהמאה השמינית. שני פסלים אלו מוערצים מאוד ונחשבים לדמויות החזקות ביותר בצפון תאילנד. משמאל למקדש המרכזי יש היכל תפילה קטן ומודרני והיכל תפילה ישן שנבנה במאה ה- 19 ומוקף בפרחים ובאריגי כותנה עדינים. בין היכל התפילה הישן לפגודה עומדת ספריה שנחשבת ליצירת אמנות של גילוף עץ. מאחורי המקדש המרכזי מתנשא אחד מהבניינים המעניינים ביותר בקומפלקס, פגודה מהמאה ה- 15 שנתמכת ע"י 15 פסלים של פילים. מקדש Pra Singh (בפי המקומיים Wat Pra Singh) נבנה במאה ה- 14 כדי לאפסן את אפרו של המלך Kham Fu, וכדי לשמש כמרכזה הדתי של ממלכת לנה.
המקדש נחשב למפורסם ביותר בצ`אנג מאי ולא בכדי, שהרי הקומפלקס של המקדש מורכב מכמה בניינים הבנויים בסגנונות ארכיטקטוניים משתנים. המקדש המרכזי בקומפלקס נבנה בשנת 1925 ושוקם רק לפני מספר שנים. מאחורי המקדש המרכזי עומד היכל תפילה המעוצב בסגנון לנה ועשוי רק מעץ. מאחורי היכל התפילה עומדת סטופה מעגלית, שנבנתה במאה ה- 14 ויעודה המקורי היה אחסון אפרו של המלך Kham Fu. הסטופה מוגבהת ע"י פסלי פילים מקודשים שנבנו מלבנים ומגבס.
המבנה היפה ביותר במקדש ובכל אזור צפון תאילנד הוא ה- Viharn Laikam, קפלה קטנה הנמצאת בפינה הדרום מערבית של המקדש. הקפלה נבנתה בשנת 1811 בסגנון לנה, לפני שההשפעות של בנגקוק החלו לשלוט בצפון. המראה החיצוני של המקדש הוא תערובת יוצאת דופן של פרופורציות מושלמות ועבודת גילוף בעץ. ציורי הקיר במקדש הם השמורים ביותר באזור צ`אנג מאי, ולכן מספקים הצצה אל המסורות הדתיות והאזרחיות בסיאם של המאה ה- 19. דמות הבודהה הנמצאת במרכז המקדש חשובה יותר מציורי הקיר. זוהי דמותו של Pra Buddha Singh, שנוצרה בצפון תאילנד במאה ה- 15, ונחשבת לבודהה המסתורי ובעל הכוחות החזקים ביותר. ניתן למצוא העתקים של ה- Pra Buddha Singh במקדש Mahathat בבנגקוק.
סמוך ל- Wat Pra Singh נמצא המקדש הזעיר Wat Pra Pong לו חלונות ודלתות יפהפיים העשויים מעץ טיק ומגולפים בצורות משונות של סירות טבועות, גיבורים מיתולוגיים, נהגי מרכבות, וסצנות מזירות קרב. דרומית למקדש על דרך Samlan נמצא מקדש עץ ישן, ששוקם לפני מספר שנים, ונקרא Wat Muang Yakon. מקדש נוסף באזור הוא Wat Puak Hong, שהפגודה שלו נבנתה במאה ה-17 בהשפעה סינית. בפינה הצפון מזרחית של התעלה הישנה תוכלו לבקר ב-Wat Chai Sri Phum, לו היכל תפילה קטן ואלגנטי, מקדש גדול עם דלתות מגולפות ויפות, ופגודה ייחודית המעוטרת בעמודים רומים ובארבעה פסלי בודהה מוזהבים.
Wat Pa Pao הוא מקדש ישן בעל קסם רומנטי ופואטי. בשטח המקדש יש פגודה קטנה ויפה, ומנזר שאן גדול עם גילופי עץ מיוחדים וחלונות צבעוניים. לעומתו, מקדש Chiang Yuen הוא מקדש די רגיל, מלבד הסטופה הלבנה והמסיבית העומדת בחצר האחורית והפאביליון הסיני המתומן. מקדש Duang Di מוסתר בסמטה מעגלית קטנה, וידוע בעבודת העץ היפה ובעיטורים בסגנון הבארוק שלו שהם הטובים ביותר בצ`אנג מאי. בקרבת מקום נמצאת מצבת הזיכרון לכבוד המלך מנגריי, מייסדה של צ`אנג מאי, שנבנתה בשנת 1975
Wat Chedi Luang נקרא על שם הפגודה המסיבית הקבורה מאחורי המקדש המודרני. הפגודה נבנתה בשנת 1401 ע"י המלך סם פנג קן ונהרסה כמעט כליל ברעידת האדמה שהייתה בשנת 1546. כיום עומד במקדש בודהה מברונזה שנבנה בשנת 1441, ועל הקירות שסובבים אותו יש הסברים על עברו של בודהה ועל תורתו. שלט כחול קטן על דרך Soi 6 מסמן את הכניסה למקדש Mengrai הקטן שבו נמצא פסל מברונזה של בודהה שמתנשא לגובה של 4.5 מטרים, ויש הטוענים שזה היה גובהו של המלך מנגריי בעצמו.
לתחילת הכתבה
מקדשים ואתרי קניות
שער התפילה במקדש מוזהב ומעוטר ביצורים מיתולוגיים צבעוניים. גם מחוץ לחומות העיר העתיקה על Tapae Road יש מקדשים רבים, שניתן להגיע אליהם עם אופנוע או עם טוק טוק. ארבעת המקדשים היפים והחשובים ביותר נמצאים בין אזור הקניות לשער Tapae. מקדש Saen Fang מוקף גדר שמזכירה את חומת העיר העתיקה, וכמו שאר המקדשים בצ`אנג מאי גם הוא מחולק לכמה בניינים נפרדים שעוצבו למטרות ספציפיות. הפגודה של המקדש בנויה בסגנון בורמזי עם ארבע פינות דמויות תותח, שמשיות, וצבים מוזהבים על הקומה השניה. מאחורי הפגודה עומד בניין הבנוי גם הוא בסגנון בורמזי, ששימש כמעון לנזירים ונצבע בצבעים אבסטרקטים ומודרניים.
בכיוון הנגדי ל- Wat Saen Fang נמצא מקדש ה- Bupparam. במתחם המקדש יש שלושה מקדשים קטנים שאחד מהם מסמל את העבר, השני את ההווה ושלישי את העתיד של הארכיטקטורה התאילנדית הדתית. מימין נמצאת מצבה גבוהה, ססגונית ואותנטית המייצגת את כל ה"גימיקים" שמשתמשים בהם בארכיטקטורה התאילנדית המודרנית: צבעים ראוותניים, בנייה מבטון במקום מעץ, צורת בנייה מהירה ולא יסודית, וחיות מיתולוגיות משונות הדומות יותר לדמויות של דיסני מאשר ליצורים התאים המסורתיים. האטרקציה העיקרית במתחם היא מקדש קטן מעץ שנבנה לפני שלוש מאות שנים. ממערב לשער Tapae נמצא מקדש Mataram, שניכרות בו השפעות בורמזיות. בתוך מתחם המקדש נמצא מקדש קטן, אליו נכנסים מכניסה נפרדת המגולפת בצורה יפהפיה בדמותו של בודהה המטיף לחיות.
סמוך למקדש יש פגודות בורמזיות מרשימות המעוטרות באריות ענקיים. מעבר לכביש נמצא מקדש Chettawan המורכב משלושה היכלי תפילה וממקדש קטן נוסף בעל גמלון מגולף מעץ המסמל את המאבק הנצחי בין הטוב לרע. חיי הלילה בצ`אנג מאי הם לא סוערים כמו בבנגקוק, אך גם בצ`אנג מאי ניתן לבלות במועדוני לילה רבים, פאבים ומסעדות שיש בהם הופעות חיות. הפאבים התוססים והמערביים יותר ממוקמים לאורך נהר פינג על דרך Charoenraj. פאבים ובארים קטנים נוספים מרוכזים גם לאורך דרך Moon Muang קרוב ל- Tapae Gate בצד המזרחי של העיר העתיקה. ב"פינה" הצפון מערבית של העיר יש מספר מועדונים שמנגנים בהם מוזיקת קאנטרי וג`ז.
קניות הן חלק בלתי נפרד מהביקור בצ`אנג מאי, שידועה במלאכות היד המופלאות שלה המהוות סימן היכר לעברה של העיר. באזור Bor Sang ו-Sankampaeng מצויים מפעלים רבים למלאכות יד שניתן לבקר בהם, לצפות בתהליך היצור ואף לרכוש בהם יצירות שנוצרו במקום. באזור ניתן לבקר במפעלי משי תאילנדי, כותנה, קרמיקה, מוצרי עור, כסף, מטריות, גילוף עץ, תכשיטים ועתיקות. כדי להגיע למפעלים ניתן להשכיר טוק טוק לכל היום, הנהג כבר יקח אתכם למפעלים הפופולריים ביותר. שוק הלילה הנמצא על דרך Chang Klan הוא הבילוי הלילי המומלץ בצ`אנג מאי, וניתן למצוא בו את כל סוגי מלאכות היד. השוק הוא מקום מצוין לקניות אם אתם לחוצים בזמן, והמבחר בו פשוט מדהים!
לתחילת הכתבה
אטרקציות מחוץ לעיר
מחוץ לעיר: האתרים הבאים נמצאים מחוץ לצ`אנג מאי וניתן להגיע אליהם עם אוטובוסים ציבוריים, אופנועים מושכרים או טוק טוק (שיחסכו לכם המון זמן). המוזיאון הלאומי של צ`אנג מאי ממוקם על הכביש המהיר ליד Wat Chet Yot, ומספק סקירה כללית על סגנונות האמנות השונים של תאילנד. בקומה המרכזית של המוזיאון ניצב פסל ענק של בודהה העשוי ברונזה ומתנשא לגובה של שלושה מטרים. זהו אחד מפסלי הברונזה הגדולים ביותר שנמצאו אי פעם בתאילנד. בקומה זו מוצגות יצירות מהתקופה הפרה היסטורית בקנצ`נבורי, פסלי ברונזה מ- Lopburi ואוסף מרשים של תמונות בסגנון Chiang Saen.
בקומה העליונה של המוזיאון מוצגים חפצים הקשורים למלאכות יד וליצירות ביתיות. בין המוצגים ניתן לראות בגדים צפון תאילנדים מסורתיים, תופים ענקיים המוגבהים על עגלות, קרון אורז ישן, מיטה מלכותית המכוסה בכילה וארונות מתים מהמאה ה- 19. באותה קומה מתקיימת תצוגה של שבטי ההרים וחדר מיוחד מוקדש לאמנות השאן הבורמזית. המוזיאון פתוח בימים רביעי עד ראשון בין השעות 9:00 ל- 16:00.
גם מנקודת מבט היסטורית וגם מנקודת מבט ארכיאולוגית נחשב Wat Chet Yot - "מנזר שבעת הצריחים" למצבת הזיכרון החשובה ביותר בצ`אנג מאי. המקדש נבנה ע"י המלך טילוקה בשנת 1455. הוא משמש כמרכז לבודהיזם תאילנדי (Lanna Thai Buddhism). במנזר יש פגודה מרשימה בעלת שבעה צריחים אשר העניקה למנזר את שמו. Wat Suan Dok - "מנזר הפרחים" נבנה בשנת 1383 כדי לנצור את זכרו של בודהה. כעת עומד במרכזו מקדש גדול שנבנה בשנת 1932, ונחשב למבנה הדתי הגדול ביותר בצ`אנג מאי. בחלל הפנימי כמה עמודים צבעוניים ואוסף מרשים של פסלי בודהה. בחצר, גן גדול שבו פגודה לבנה ויפה שבה מאופסן אפרם של אצילי צ`אנג מאי.
המנזר ידוע כמרכז בו נשים זקנות וחביבות מציעות מסאז` תאילנדי אותנטי, במחירים זולים במיוחד. מנזר Wat Umong ממוקם במרחק של כחמישה ק"מ מערבית לצ`אנג מאי, בסוף הדרך המתפתלת והארוכה. זהו מנזר היערות העתיק ביותר באזור שנבנה בשנת 1380 כדי לשמש כמקום התבודדות לנזירים שרצו לתרגל בשלווה תרגילי מדיטציה. הקירות הפנימיים של המנזר עוטרו בציפורים ובפרחים בסגנון סיני. המנזר היה נטוש עד שנת 1948 כאשר הגיעו אליו נזירים מקומיים כדי להקים אותו מחדש. כיום פעילה במנזר קהילה גדולה של נזירים תאילנדים ומערביים. הנזירים מתגוררים בצריפים קטנים ביער סמוך לאגם הנמצא ממערב למנזר. מומלץ להגיע אליו רק עם רכב (אופנוע, מכונית) שכור.
מקדש לא שגרתי בתאילנד הוא Wat Ku Tao שנבנה במהלך המאה ה- 17 כדי להכיל את אפרו של שליטה הבורמזי של צ`אנג מאי. המקדש מעוצב בצורה ביזארית, ובסגנון סיני, והוא דומה לחמישה חצאי כדור שמסודרים בסדר גודל יורד. המבנה המשונה הזה זכה לכינויים רבים ואחד מהם הוא "ערימת דלעות". המנזר ממוקם על Soi 6 מעבר לדרך Chotana, במרחק של כמה מאות מטרים מצפון לשער הפילים. בתוך אוניברסיטת צ`אנג מאי הנמצאת על דרך Huay Kaew מספר 239, נמצא מרכז המחקר השבטי שבו יש מוזיאון קטן וספריית מחקר עם מידע רב על שבטי ההרים המקומיים.
במרכז מתקיימות תצוגות רבות של תלבושות, מנהגים, ועבודות יד של רוב השבטים. רוב הספרים בספריה הם בתאילנדית, אך ניתן למצוא מספר ספרים באנגלית. המרכז נמצא בבניין 15 בקצה המערבי של הקמפוס וקשה להגיע אליו ללא תחבורה פרטית. המרכז פתוח בימים שני עד שישי בין השעות 8:30 ל- 17:00.
הטיול הפופולרי ביותר מחוץ לצ`אנג מאי הוא טיול של חצי יום (כ- 20 ק"מ מערבית לצ`אנג מאי אל הר Doi Suthep או ליתר דיוק למקדש Prathat (או בפי המקומיים Wat Prathat Doi Suthep) ולסטופה המוזהבת מהמאה ה- 16 שמשקיפים על צ`אנג מאי מפסגת ההר, מגובה של 1,053 מטרים. הארכיטקטורה של המקדש צנועה יחסית לסטנדרטים התאילנדים, אך נוף העמק הנשקף מהפיסגה המאפשר תצפית פנורמית כל העמק שמסביב ומפלט מהצפיפות של צ`אנג מאי מפצה על כך. המקדש עצמו נחשב בקרב הצליינים התאילנדים, לאחד המקומות הקדושים ביותר מכיוון שהם מאמינים שבו נמצאים שרידיו של בודהה.
הסטופה המרכזית נבנתה בשנת 1383 לאחר שפיל לבן שנשא את שרידיו של בודהה נעצר בדיוק במקום שבו היא ממוקמת, הריע שלוש פעמים וכרע ברך לכבוד בודהה - כל הסימנים הללו הם סימנים מבשרי טובות עבור התאילנדים ולכן נבחר המקום לנקודה בו תוקם הפגודה. כדי להיכנס למקדש צריך לטפס במעלה 304 מדרגות שלצדן מתפתלים שני פסלי דרקונים מיתולוגיים, שמסמלים התקדמות הומניטרית מהארץ אל הנירוונה, השלווה העילאית. המקדש הנוכחי הוא קומפלקס של כמה בניינים ששוקמו ע"י שליטים שונים מהמאה ה- 16. מיניבוסים יוצאים למקדש משער Chang Puak הנמצא על דרך Manee Noparat, ומ- Tapae Road ממול לבנק בנגקוק.
לתחילת הכתבה
גן החיות ושבטי ההרים
גן החיות השני בגודלו בתאילנד שנמצא על הדרך שמובילה להר Doi Suthep יכול להיות תחנת עצירה מעניינת בדרך חזרה מהמקדש. במתחם הגן ניתן לבקר גם בגן בוטני, ובשמורת טבע לציפורים, לראות אוסף גדול של זוחלים, קופים, צבאים, פילים אסייתים ופינגווינים. בכניסה לגן ניתן לקבל מפה כללית של הגן. הגן פתוח למבקרים מדי יום בין השעות 8:00 עד 17:00. במרחק של כחמישה ק"מ מעבר ל- Wat Doi Suthep נמצא ארמון Phuping שמוגדר כמעון החורף הרשמי של משפחת המלוכה התאילנדית ומוקף בגני ורדים וסחלבים. ניתן לבקר בארמון בימי שבת וראשון ובימי חג בין השעות 8:30 עד 16:30. ניתן להגיע לארמון עם מיניבוסים היוצאים משער Chang Puak בצ`אנג מאי.
אחת החוויות הבלתי נשכחות מתאילנד הוא הביקור והשהייה בקרב שבטי ההרים של צפון תאילנד. רוב אנשי השבטים הם מומחים לחקלאות, והם היגרו לצפון תאילנד במאה האחרונה מלאוס ומדרום סין דרך בורמה. כיום למרות ניסיונות הממשל לגרום להטמעה שלהם בחברה התאילנדית, אימצו להם שבטי ההרים שפה משלהם, תלבושות, מנהגים אנימיסטיים ותודעה אתנית חזקה. אזור ההרים שבצפון תאילנד הוא ביתם של שבטי ההרים התאילנדים ומומלץ לבקר בו ואף לצאת בו לטרקים ולרפטינג. צ`אנג מאי מהווה נקודה טובה ליציאה אל אזורי הכפר.
כפר שבטי ההרים המסחרי והקודר ביותר בצפון תאילנד הוא כפר Doi Pui שממוקם כשלושה ק"מ במעלה הדרך מארמון .Phuping בכפר ניתן להצטלם עם הכפריים הלבושים בתלבושות המסורתיות, לקנות עבודות יד באיכות ירודה ולשלם כסף עבור צפייה בתושבי הכפר שמעשנים אופיום... בצ`אנג מאי יש הרבה סוכנויות וגסט האוסים שמארגנים טרקים וטיולי ג`יפים אל אזורי ההרים, ואל העמקים שמסביב לצ`אנג מאי. אפשר כמובן גם להשכיר ג`יפ או אופנוע ולצאת לטיול עצמאי באזור. אחד המקומות שמומלץ לטייל בהם בסביבת צ`אנג מאי הוא באזור ההר והפארק הלאומי Doi Inthanon, שמתפרש על פני 1,005 קמ"ר ומתנשא לגובה של 2,565 מטרים. בפארק ניתן לבקר בשלושה מפלים יפים: מפל Wachirathan, מפל Siriphum ומפל Mae Pan וכן לבקר בשתי התיישבויות של שבט Meo ושבט Karen.
בפארק יש גם יער, המכוסה בסחלבים פראיים. מומלץ להגיע אל הפארק ברכב פרטי, רצוי עם אופנוע. מפל המים היפה ביותר בכל אזור צ`אנג מאי הוא מפל Mae Klang הנמצא במרחק של כ- 58 ק"מ ממערב לעיר, לרגלי הר Doi Inthanon. המפל מספק תפאורה מושלמת לפיקניק ולמנוחה. במרחק של כעשר דקות נסיעה ושעתיים הליכה ממפל Mae Klang נמצאת מערתBorichinda שבפתחה ניתן לערוך פיקניקים.
גיא Ob Luang הוא אזור פראי נוסף שמומלץ לטייל בו. הגיא ממוקם במרחק של כ- 88 ק"מ מצ`אנג מאי והוא תחום ביערות עד ובהרים. עוד מילה אחת לפני סיום - צ`אנג מאי היא אחת האטרקציות הפופולריות ביותר בתאילנד ולא בכדי. היא התברכה בסביבה טבעית קסומה ויפה, יש לה היסטוריה מפוארת, אנשיה חביבים ומסבירי פנים ויש בה מקומות בילוי מיוחדים, סעו ותהנו!
יוצאים לטיול תרמילאים בצ'אנג מאי? כל המידע החשוב לטיול שלכם באתר "עפתי" >>
לתחילת הכתבה