קצת היסטוריה

כבר בשנת 1919 נחנך הקו הראשון של המטרו של מדריד על ידי המלך אלפונסו 13. קו המטרו הראשון נסע ממרכז מדריד (Sol) עד לתחנת קוואטרו קאמינוס (Cuatro Caminos) ועצר בשמונה תחנות, מרחק של בסך הכל כ-3.5 קילומטרים. בתקופת מלחמת האזרחים השתמשו בתחנות המטרו כמחסה בזמן ההפגזות. עם סיום המלחמה, קרונות המטרו שימשו להעברת גופות וארונות קבורה ממקום למקום.

מטרו במדריד, צילום: איתמר ברקמטרו במדריד, צילום: איתמר ברק

נתונים כלליים

אורך סך קווי המטרו של מדריד: 4,292 קילומטרים, אשר ביניהם מפוזרות כ-300 תחנות שונות. בממוצע, פועלות 308 רכבות שונות בשעה. תחנות המטרו מצויידות ב-508 מעליות, 1,691 מדרגות נעות, 690 נציגים בקופות ובתחנות וכ-1,800 אנשי בטחון.

אז איך זה עובד?

המטרו של מדריד מאוד פשוט, מסודר וקל להתמצאות. לכל קו יש צבע ומספר שונה. בכל אחד מהקווים יש שתי תחנות קצה, מהן מתחיל ומסתיים השירות. כדי לדעת לאיזה כיוון אתם צריכים לנסוע, יש לעקוב אחרי הקו עד קצהו (בכיוון הנסיעה שלכם) ולראות מה שם תחנת הקצה. את השם הזה תצטרכו לחפש בשלטים. אם אתם לא בטוחים שאתם במקום הנכון, כל שאתם צריכים לעשות זה לחפש על הקיר את רשימת התחנות בהן עוברת הרכבת ולראות אם התחנה אליה אתם צריכים להגיע, נמצאת (רשימה כזו נמצאת בכל כניסה לקו חדש וברציף עצמו). בכל תחנה רשום שמה על הקיר בגדול, כך שלא צריך לרדת מהרכבת כדי לעקוב אחרי הנסיעה. בחלק מהרכבות מכריזים על שם התחנה הבאה עוד לפני כניסת הרכבת לתחנה. אם אתם צריכים להחליף רכבת כדי להגיע לתחנת היעד שלכם, חפשו במפה באיזו תחנה הקוים מתחברים ורדו מהרכבת בתחנה זו. אין צורך לשלם פעם נוספת עבור החלפת קו. ברגע שירדתם מהרכבת, כבר תוכלו למצוא שלטים המכוונים אתכם לקוים אחרים. פשוט עקבו אחר השילוט.

 בכל תחנה יש בדרך כלל מספר יציאות/כניסות. מפת האיזור, שנמצאת באמצע הרציף, תוכל לעזור לכם כדי להבין באיזו יציאה עדיף לכם לצאת. היציאות קרויות לרוב על שם הרחוב בו היציאה ממוקמת. אם יש מוזיאון קרוב או בניין חשוב ליד, ייתכן וכבר מתוך התחנה יהיה לכם שילוט וכיוון איך להגיע אליו (כמו למשל מוזיאון הפראדו מתוך תחנת Banco de España).

 לבעלי iPhone – תשמחו לדעת, שקיימת אפליקציה, בה מופיעה מפת המטרו המעודכנת ובנוסף, אפשר להכניס תחנת התחלה (לאיזו תחנה אתם נכנסים) ותחנת קצה (לאיזו תחנה אתם רוצים להגיע) והאפליקציה מחשבת את הדרך הכי קצרה עם פחות החלפות. בסוף החישוב, תקבלו פירוט של הנסיעה, איפה להחליף רכבת ולאיזה קו להחליף, כמה תחנות עוברים בדרך בסך הכל וכמה זמן תיקח הנסיעה. נחמד ויעיל.

תחנת מטרו במדריד, צילום: עמית פלדתחנת מטרו במדריד, צילום: עמית פלד

קניית הכרטיסים

קניית הכרטיסים למטרו גם היא מאוד פשוטה. עם הכניסה לתחנה, תראו מכונות אוטומטיות להנפקת כרטיסים. במכונות אלו תוכלו לקנות כל סוג של כרטיס. המכונות ידידותיות למשתמש ואפשר להחליף את השפה לאנגלית לנוחיותכם. שימו לב, שיש מכונות שמיועדות לתשלום במזומן בלבד, בכרטיס אשראי בלבד או גם וגם. להלן רשימה מפורטת של הכרטיסים אותם תוכלו לרכוש:

  • נסיעה בודדת - 1,5 יורו (Sencillo MetroMadrid) לנסיעה בקווי המטרו שבתוך העיר.
  • כרטיס משולב - 2 יורו (Sencillo Combinado) לנסיעה בכל קו מטרו אפשרי (גם מחוץ לגבולות העיר).
  • כרטיסיה של 10 נסיעות - 9.30 יורו (Metrobús 10 viajes) לנסיעה במטרו שבתוך העיר ובאוטובוסים.
  • כרטיס חופשי יומי - ניתן לקניה עבור יום אחד, יומיים, שלושה, חמישה או שבעה ימים. ספירת הימים מתחילה מיום השימוש הראשון. המחיר, החל מ-6 יורו ליום אחד ועד 25 יורו לשבעה ימים. ילדים עד גיל 11 משלמים 50% מהמחיר המלא.
  • תוספת שדה תעופה - 1 יורו (Suplemento Aeropuerto) לבעלי כרטיס מטרו, שיוצאים או נכנסים לשדה התעופה.
  • הנסיעה חינם לילדים עד גיל 4.

שעות פתיחה וסגירה

תחנות המטרו נפתחות בשעה 06:00. בשעה זו יוצאת הרכבת הראשונה מכל קצה של כל אחד מקווי המטרו. תחנות המטרו נסגרות בשעה 01:30. בשעה זו יוצאת הרכבת האחרונה מכל קצה של כל אחד מקווי המטרו. בשעות בהן אין מטרו, קיים שירות אוטובוסים שעובר באותו המסלול של קו המטרו וממוספר לפי קו זה, למשל, קו מספר 5, האוטובוס הלילי שיחליף אותו יהיה אוטובוס 5L. לא תמיד המסלול יהיה זהה למסלול המטרו, בגלל בעיות תעבורה.

כללי התנהגות

כשתסעו בפעם הראשונה במטרו, מיד תבחינו שיש כללים (לא כתובים) לנסיעה בשירות המטרו של מדריד. כדי להקל עליכם על ההתאקלמות, אספר לכם קצת מנסיוני על ההתנהלות של המקומיים במטרו: אחוז מאוד גבוה מתוך תושבי מדריד מעדיף את המטרו על פני כל דרך אחרת להגיע לעבודה, ללימודים או לבילוי. לרוב, הנסיעה במטרו לוקחת בין חצי שעה לשעה לכיוון (למי שלא גר באיזור המרכז) ולכן כל אחד פיתח לעצמו הרגל ותחביב לזמן הנסיעה. בכניסה לכל תחנה מחלקים עיתוני חדשות חינם, בדרך כלל בשעות הבוקר. תוכלו לראות אנשים קוראים עיתון, ספר עב כרס, משחקים בפלאפון או אפילו סורגים. בשעות העומס נהוג להרים את העיניים מידי פעם ולראות אם יש קשישים, נכים או נשים בהריון ולפנות להם את מקום הישיבה. ברגע שהרכבת מתקרבת לתחנה, כל מי שצריך לרדת מתרכז ליד הדלת. ייתכן וישאלו אתכם אם גם אתם יורדים בתחנה כדי לדעת אם תתנו להם לעבור או שהם יחכו שגם אתם תרדו.

 שימו לב, כשאתם יורדים מהקרון, האנשים ברציף מחכים בסבלנות עד שתרדו ורק אחר כך עולים לקרון. דבר נוסף, שיתפוס את תשומת לבכם, היא העובדה שאף אחד לא אוכל בזמן הנסיעה. אין חוק כתוב שאוסר זאת, אבל זה מאוד לא נהוג לעשות. תחנות המטרו והרכבות מאוד נקיות ויש נטייה לשמור על זה כך. לא זורקים זבל על הרצפה, אלא בפחים בלבד. חוק לא כתוב נוסף הוא עניין המדרגות: אם אינכם ממהרים, הצמדו לצד ימין במדרגות. הצד השמאלי שמור למי שממהר ורוצה לעקוף (כמו בנהיגה).

שאלות נפוצות

ש- אם התבלבלתי בכיוון הנסיעה, האם אצטרך לשלם שוב על הנסיעה?
ת- החלפת כיוון הנסעה היא בדרך כלל פשוטה מאוד ולוקחת דקות בודדות. אין צורך לשלם עוד פעם. עד הרגע בו אתם יוצאים (עוברים את שער היציאה), אתם יכולים להשתמש במטרו בלי הגבלה. רק ברגע שיצאתם החוצה תצטרכו לשלם שוב כדי להיכנס שנית. לפני היציאה, תמיד כדאי להציץ במפה של האיזור ולראות איפה אתם נמצאים (מפה זו נמצאת באמצע הרציף בכל תחנה ולכל כיוון).

ש- האם עובדי המטרו דוברי אנגלית?
ת- לא כולם. המטרו נבנה ונועד לתושבי העיר ולא לתיירים. הגישה המקומית היא שהתיירים הם אלו שצריכים להתאים עצמם למקום ולא ההפך ולכן, גם בתחנות שידועות כעמוסות תיירים, לא תמיד נציגי המטרו או הקופאים יהיו דוברי אנגלית.

ש- מה הדרך הכי מהירה להגיע משדה התעופה למרכז העיר?
 ת- כדי להגיע לתחנת Sol, יש לקחת את הרכבת שיוצאת משדה התעופה עד לתחנת בשם Nuevos Ministerios, שם להחליף לקו הכחול מספר 10 עד לתחנה בשם Tribunal. שוב להחליף לקו התכלת מספר 1 עד שמגיעים לתחנת Sol. לתחנת Gran Via יש לרדת תחנה אחת לפני Sol.

ש- אני מעדיף לראות את העיר. למה להשתמש במטרו ולא באוטובוס?
ת- הנסיעה במטרו היא הכי מהירה ולא תלויה בתנועה או באירועים מיוחדים (מצעדים, הפגנות, תאונות וכו'). כולם מכירים את המטרו וישמחו לעזור לכם בהתמצאות (גם אם לא מדברים אנגלית). המפה של המטרו מחולקת חינם בכל תחנה ובכל מרכז מידע והיא קלה להבנה. קווי האוטובוסים, לעומת זאת, מורכבים מאוד ולרוב, המקומיים לא ידעו לעזור לכם או להגיד לכם איזה קו מגיע לאן. אין מפה מסודרת של קווי האוטובוס במדריד. בדרך כלל, מקומיים מכירים קו אחד או שניים של אוטובוס, בהם הם משתמשים מידי פעם.

ש- האם יותר מאדם אחד יכול להשתמש באותו כרטיס?
 ת- בוודאי. כרטיסיה של 10 נסיעות ניתנת לשימוש על ידי עד 10 אנשים שונים. הכרטיסיה אינה אישית ולכן אפשר להתחלק בין כמה אנשים. שימו לב, ששאר הכרטיסים הינם אישיים ואינם ניתנים להעברה.

ש- אפשר להיכנס למטרו עם אופניים?
 ת- אפשר רק בשעות מוגדרות: ימי שבת ראשון וחגים לאורך כל היום. שאר ימות השבוע, מהשעה 10:00 ועד 12:30 ובערב מהשעה 21:00 עד לסגירה. המחירים נכונים למרץ 2012.

הכותבת הדר רגוניס היא ישראלית תושבת מדריד, מדריכה במדריד והסביבה ומנכ"לית חברת שירותי התיירות הספרדית Ragonis Tours Deluxe.
 דוא"ל לפניות: [email protected]

  
לתחילת הכתבה

רוצים לקרוא עוד על טיול במדריד? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם: