לאוורת קייב-פצ'רסק
לאוורת קייב-פצ'רסק (Kiev Pechersk Lavra) היא אחת האטרקציות המעניינות ביותר בעיר, והוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. מדובר במתחם של מבנים דתיים שפעילים עד ימינו. אם תגיעו אליו, תוכלו לראות כנסיות ומנזר, לטפס לראש מגדל הפעמונים ולבקר במספר מוזיאונים לאומיים. גולת הכותרת של הביקור במקום היא סיור במערות המנזר העתיקות, שנחפרו במאה ה-11 למטרות התבודדות. תוכלו לבקר בחלק מהמערות, שמשמשות כחדרי תפילה וכתאי קבורה לכמרים שהתבודדו בה. מדובר במקום קדוש מאוד, לכן שימו לב שיש להתלבש בצניעות, ונשים חייבות בחצאיות ובכיסוי ראש. הכניסה למערות ולכנסיות חינם, אך הביקור במגדל ובמוזיאונים כרוך בתשלום.
- כתובת: Lavrska street, 9
- שעות פתיחה: קיץ: 8:00-19:00, חורף: 9:00-18:00
- דמי כניסה: למתחם ולמערות: 15 גריבנה; לכל התערוכות והבניינים: 50/25 גריבנה לסטודנט וילד/מבוגר; לכל תערוכה בנפרד: כ-20/10 גריבנה לילד/מבוגר.
קתדרלת סנט סופיה
קתדרלת סנט סופיה (Sofia Kyivska) היא הקתדרלה המרכזית בקייב ואתר מורשת עולמית נוסף של אונסק"ו. סנט סופיה נבנתה במאה ה-11, ובכך היא אחת הקתדרלות העתיקות במזרח אירופה, אך היא השתמרה היטב, והמבקרים בה יכולים להתרשם מהפרסקאות ומהפסיפסים המפורטים שבה. למעשה, המבנה הלבן בעל הכיפות הירוקות, ומגדל הפעמונים שבכניסה הם אחד מהמראות האייקוניים ביותר של העיר.
- כתובת: Volodymyrska St, 24
- שעות פתיחה: מדי יום 10:00-18:00, מלבד רביעי: 10:00-17:00 וחמישי שסגור.
- דמי כניסה: לקתדרלה: 3 גריבנה, למגדל 10/6 גריבנה לילד/מבוגר.
מנזר סנט מייקל הגדול
מנזר סנט מייקל הגדול (Mykhaylivs'kyi Zolotoverkhyi Monastyr), בעל החזית התכולה-לבנה והכיפות המוזהבות, נמצא בהמשך הרחוב מסנט סופיה. אם תגיעו למתחם, שנבנה בסגנון בארוקי במאה ה-12, תוכלו לבקר בכנסייה הפעילה, לשוטט בגנים המטופחים ולטפס במעלה מגדל הפעמון, שממנו תשקיפו על האזור כולו.
- כתובת: Mykhailivska ploscha
- שעות פתיחה: 8:00-19:00, תפילות מדי יום ב-8:00 ו-17:00 ובימי ראשון גם ב-10:00
כנסיית סנט אנדרו ומדרון אנדרייבסקי
כנסיית סנט אנדרו (Andriyvs'ka Tserkva) שנמצאת בראש גרם מדרגות, היא כנסיה נוספת שמומלץ לבקר בה בקייב. הכנסיה המלכותית חדשה יותר מהקודמות (בנייתה הושלמה ב-1762), אך גם היא נבנתה בסגנון בארוקי, כמיטב המבנים המרשימים בעיר, וכיפותיה הירוקות נראות למרחוק. המבנה נמצא כעת בשיפוצים, לכן ייתכן ולא תוכלו להיכנס אליו, אבל כדאי לעלות במדרגות כדי לחזות בנוף היפה של העיר שנפרשת מלמטה ושל הנהר.
לאחר הביקור, תוכלו להמשיך ל"מדרון אנדרייבסקי" (Andriyivsky Uzviz), שהוא הכביש המקסים שיורד מהמנזר ומתפתל מטה, לכיוון העיר התחתית. זהו רחוב יפהפה ועתיק, שרצוף בחנויות בוטיק, גלריות אומנות, מוזיאונים קטנים, בתי קפה, מסעדות, פאבים וחנויות מזכרות מיוחדות.
- כתובת: Andriivs'kyi uzviz 23
- שעות פתיחה: מדי יום 10:00-18:00
קתדרלת סנט ולדימיר
קתדרלת סנט ולדימיר (St. Volodymyr's Cathedral) שנמצאת במרכז העיר, היא אחד המבנים הקדושים ביותר לקהילה האורתודוקסית בקייב. בניגוד לקתדרלות והכנסיות שהוזכרו עד כה, המבנה הגדול נבנה בסגנון ביזנטי, והדבר ניכר במיוחד בצבע (צהוב בהיר), בשבע הקשתות שמרכיבות את התקרה והגג וכמובן, בפרסקאות הצבעוניות שמעטרות את החלל הגדול שבפנים. הקתדרלה נבנתה במאה ה-19, לציון 900 שנים של הגעת הנצרות לאוקראינה, וזהו אחד המקומות הטובים ביותר לצפות בהם בתפילה אוקראינית אורתודוקסית בעיר.
- כתובת: 20 Taras Shevchenko Blvrd
- שעות פתיחה: 6:00-19:30, תפילות מדי יום ב-8:00 ו-17:00, בימי שבת וראשון ב-7:00, 10:00 ו-17:00
פארק מארינסקי וארמון מארינסקי
פארק מארינסקי (Mariyins'kyi Park) הוא אחד הפארקים האהובים על המקומיים וגם על התיירים. הגן הגדול והירוק כולל שלל שבילי הליכה, פסלים ומזרקות, ובסופי השבוע הוא מתמלא במבקרים שבאים לנוח, לשחק או לטייל בו ולא נדיר לראות גם שמיכות פיקניק. מהפארק יש תצפית יפה על הנהר שזורם מתחתיו.
פארק מארינסקי לוקח את שמו מארמון מארינסקי (Mariyins'kyi Palats) ששוכן בתוכו. הבניין הגדול נבנה במקור לכבוד הקיסרית הרוסיה אליזבטה פטרובנה, אך בנייתו הושלמה רק ב-1752, אחרי מותה. במהלך השנים הבניין שימש למטרות שונות, החל מבית אירוח לבני משפחת הקיסרים, דרך בית ספר לחקלאות ומוזיאון וכלה בכך שבימינו הוא המקום שבו נערכים טקסיים ממלכתיים רשמיים. אך זהו לא המבנה המקורי: הוא נשרף בתחילת המאה ה-19 ושוחזר מספר פעמים מאז. גם כיום הוא נמצא בשיפוצים, כך שתוכלו לראות אותו רק מבחוץ.
באבי יאר
אמנם לא מדובר ב"אטרקציה", אך מי שמתעניין בהיסטוריה יהודית חייב לבקר ביער באבי יאר (Babyn Yar), שנמצא בשולי קייב. הפארק, בעל המראה הפסטורלי, הוקם למעשה על גיאות ההריגה שבהם הנאצים טבחו בעשרות אלפי מקומיים, ביניהם רבבות יהודים, במהלך מלחמת העולם השניה. אפשר לבקר באנדרטה הגדולה בצורת המנורה, לזכר שואת יהודי אוקראינה או באחת האנדרטאות שמציינות את רציחתם של בני קייב במהלך השלטון הנאצי.
פסל אמא מולדת
במהלך הטיול בעיר, תקבלו לא פעם הצצה לפסל של אישה, שניצב על על גבעה שצופה על כל האזור. זהו פסל אמא מולדת (Rodina-Mat), שגובהו 62 מטרים (לשם השוואה: גובהו של פסל החירות בניו יורק הוא 46 מטרים בלבד) ויחד עם הבסיס הוא מגיע ל-91 מטרים. הפסל מציג אישה שמחזיקה ביד אחת חרב ובשנייה מגן – ובעצם מגינה על העיר קייב.
הפסל הוא חלק ממוזיאון המלחמה הפטריוטית הגדולה שמתייחס למלחמה בין גרמניה לברית המועצות. במוזיאון תוכלו ללמוד על ההיסטוריה של המלחמה, וסביבו יש מיצגים שכוללים מטוסים וכלי תחבורה אחרים ששימשו במלחמה, כמו גם מבנה בעל אש-תמיד לזכר הנופלים. לא צריך לשלם דמי כניסה למוזיאון על מנת להגיע לפסל עצמו.
- כתובת: Lavrs'ka 24
- שעות פתיחה: שלישי-ראשון 10:00-17:00
- דמי כניסה: 10/3 גריבנה לסטודנטים/מבוגרים, תצפית 36/91 מטרים: 50/200 גריבנה.
שערי הזהב של קייב
שערי הזהב של קייב (Zoloti vorota) היו שער הכניסה העיקרי לקייב העתיקה והמבוצרת, בתקופת פדרציית Kievan Rus במאה ה-11. המבנה אמנם פורק במרוצת השנים, אך שוחזר על ידי הסובייטים בסוף המאה ה-20, למרות שיש ויכוח לגבי מראהו (כיוון שלא בטוחים איך השערים המקוריים נראו). זהו שריד היסטורי מעניין, ולכן כדאי לבקר בו אם תגיעו לאזור רחוב ולודימיר (Volodymyr) ורחוב יארוסלב ואל (Yaroslaviv Val).
רחוב קרשצ'אטיק וכיכר העצמאות
רחוב קרשצ'אטיק (Khreshchatyk) הוא אחד המרכזיים בקייב, ולכן מהווה תחנת חובה לכל מי שמגיע לביקור בעיר. הרחוב, שמתפרש מכיכר אירופה עד לכיכר בסרבסקה (Bessarabska) מציע שלל אפשרויות לקניות, לבילוי ולאוכל, שכן יש בו שפע של חנויות מסוגים שונים, בתי קפה, מסעדות, פאבים, מועדונים ועוד. לכן מומלץ להגיע אליו בבוקר וגם בערב, אך בעיקר בסופי שבוע, כיוון שאז הוא סגור לתנועה ומתקיימים בו שווקים, מופעי רחוב ואירועי חוצות שונים.
לרחוב קרשצ'אטיק יש גם חשיבות פוליטית רבה, בזכות כיכר העצמאות (Maidan Nezalezhnosti) שנמצאת בו. הכיכר, שהיא המרכזית בעיר, שיחקה תפקיד חשוב במהלך המהפכה של שנת 2004, ואכלסה הפגנות בדרגות שונות של אלימות. כיום, תוכלו לראות בה את עמוד העצמאות הגבוה המתנוסס בה, שלעתים יש זרי פרחים מונחים לרגליו, ומזרקה.
צפו בנקודות המשיכה העיקריות של קייב: