מאיה שלנו חוגגת 16 באוגוסט וכפיר 11 בסוף יולי וזו תמיד סיבה טובה לחופשת קיץ משפחתית שווה במיוחד, עומר שלנו בצבא אז ההרכב קצת מצומצם והפעם החלטנו לבקר בפורטוגל, הסיבה האמיתית היא שחיפשנו מופע מוזיקה שווה וראינו שהארי סטיילס מופיע בליסבון ביולי, מצאנו טיסות במחיר ממש ממש טוב (טיסות סדירות TAP/ELAL בשעות הכי טובות בפחות מ 500 דולר לאדם) אז אמרנו יאללה כולם עושים דרכונים פורטוגלים בואו נראה על מה מדובר וכך יצאה לדרך תוכנית חופשה ל 9 ימים בפורטוגל.
פייר מודה שבאופן מוזר אני לא יודע הרבה על פורטוגל , שמעתי על ליסבון ופורטו אבל לא יצא לי לבקר שם מעולם וגם לא התעניינתי במקום כך שנאלצתי להשלים פערים ולקרוא הרבה על פורטוגל באתרי האינטרנט על מנת להבין כיצד לתכנן את הטיול , הייתה לי טיסה לליסבון ב 17.07.23 הגעה ב 09:30 , הופעה של הארי סטיילס ב יום למחרת 18.07.23 וטיסה חזרה ב 24.07.2023 בשעה 22:00 ומפה צריך למלא בתוכן....
לפני שתמשיכו לשאר הפוסט הנה שני פוסטים קצרים עם טיפים מהחוויות שלנו על ליסבון ועל דרום פורטוגל (שלא תצטרכו לקרוא הכול אם אתם ממהרים :-) )
ההחלטה להתמקד בליסבון ובדרום הגיעה בעקבות התובנות שלי מהמחקר הקטן שלי על המקום כי רוב הטיולים של הישראלים מדברים על ליסבון לכיוון פורטו וחזרה והיה נדמה לי מהתיאורים וגם מהאנשים ששמעתי שכן ביקרו שם שמדובר ב מסלולים אשר מותאמים יותר לאנשים מבוגרים שרוצים לטייל בנופים מדהימים , לפגוש כנסיות ומבצרים יפים שזה סופר מגניב אבל פחות הכיוון שרצינו לחופשה משפחתית עם הילדים. אני כיוונתי יותר לחופשה של כיף ומה שאנחנו קוראים "צ'יל" ימים רגועים של אוכל טוב , נופים בקטנה , ים שמש ו פאן. ולכן עברתי לאתרים באנגלית ונחשפתי יותר לדרום פורטוגל לחופים שלה ולעיירות החוף ואמרתי "או ! זה הכיוון שלנו". כשאני מתכנן טיול אני גם תמיד נוהג לחפש אטרקציות ואירועים מיוחדים שאולי זמינים בתאריכים ובאמת מצאתי כמה דברים נחמדים כמו פסטיבל ימי הביניים באובידוש (שהוא צפונית לליסבון) המתרחש רק בין יולי 20-30 דבר שהשפיע על תוכנית הטיול ומכאן נולדה התוכנית הבאה:
17-19 – בליסבון מה שנותן לנו יומיים מלאים בעיר (ב 11:00 כבר היינו במלון אחרי טיסה)
19 – 22 – בדרום פורטוגל בעיירה בשם Albufeira שנתן לנו 3 ימים בדרום פורטוגל
22-24 – חזרה לליסבון שנתנה לנו יומיים בליסבון וכללה שני טיולים יומיים מחוץ לליסבון (אובידוש ו קשקאיש)
לליסבון יצאנו מישראל ב 17 ביולי בשעה 05:00 בטיסה של TAP החברה הפורטוגלית , מדובר בטיסה סדירה שהייתה באמת מאוד נוחה אחלה מטוס , אחלה שירות טיסה של כמעט 6 שעות שעברה ברובה בשינה של כולנו , נחתנו בשדה התעופה ב 09:30 שעון מקומי המזוודות יצאו מהר, עברנו ביקורת דרכונים ציק צ'אק לקחנו מונית (כן מונית מהשדה זול ופשוט) כך ש באזור 11:00 היינו כבר במלון שהיה ממוקם שני צעדים מ מעלית סנטה ג'וסטה. מכיוון שממש לא הכרנו את ליסבון וגם מההסברים באתרים היה לנו קשה לדעת היכן כדאי לבחור מלון, אתי החליטה כי היא מתמקדת באזור שער אוגוסטה שנראה מקום מרכזי עם מלא מסעדות וברים ומחפשת ליד מלון שיראה טוב. מצאנו אחלה מלון דירות (Grape Harbor Prata Apartments) שהכינו לנו את החדר כבר ב 13:00 (למרות שהצ'ק אין זה מ 15:00) קיבלנו דירה חמודה, נקיה, ומרווחת עם שירות סופר טוב ואדיב. מכיוון שהשעה הייתה 11:00 והחדר יהיה מוכן ב 13:00 אמרנו נלך לאכול ארוחת בוקר ונטייל באזור , כחלק מהכנת המסלול איתרתי מראש מספר מקומות מומלצים לארוחת בוקר והלכנו למקום שנקרא Dear Breakfast שהיה חמש דקות מהמלון שלנו, וממש כמו בהמלצה מדובר בבית קפה סופר טרנדי וכיפי וטעים אז מומלץ ! ישבנו לאכול ואח"כ סיירנו באיזור ברחובות המדהימים , ירדנו לנהר והגענו לשער אוגוסטה וכיכר קומרסיו , לא צריך הרבה פשוט ללכת ולהינות מכל צעד. למלון הגענו ב 14:00 לשנ"צ לפני האטרקציה הבאה.
סיור בליסבון עם רכבי ה Twizy שהם רכבים חשמליים קטנים (שתי מקומות) לנהיגה עצמית שמגיעים עם GPS ומסלול מוכן מראש סביב העיר ואטרקציות מרכזיות, קבעתי עם הבחור (המאוד נחמד) ב 16:00 במקום המפגש (ששוב היה חמש דקות מהמלון) לקבלת הסבר קצר ולקחנו שני רכבים , אתי עם מאיה ואני עם כפיר. הקונספט ממש נחמד אתה נוסע לך בעיר ויכול לעצור היכן שבא לך ולחקור את העיר בקצב שלך (אנחנו לקחנו את הרכבים ל 4 שעות שזה ממש ממש מספיק) ה GPS מדריך אותך כולל הסברים קוליים (באנגלית). בתכלס לנו היה ממש כיף וזו אחלה דרך להכיר את העיר.
כמה דגשים: ה GPS שלי לא עבד למשל בהתחלה ועקבתי אחרי אתי, לא כל כך קל לשמוע ולהבין את ההסברים כי יש רעש מהרכב והכביש והסאונד של ה GPS לא 100.... אז רצוי להכיר מראש את האטרקציות , והרכב הוא ללא מזגן ודיי סגור כך ש למזלנו לא היה סופר חם אבל.... בנוסף זו חוויה לא זולה (85 יורו לרכב ל 4 שעות). ובכל זאת הייתה חוויה ממש כיפית כי אפשרה לנו לעצור במקומות וליהנות ללא הליכה מרובה. יש ספק נוסף של שירות דומה עם רכבים פתוחים ומגניבים לא פחות אולי שווה לשקול (spinach cars). בכל אופן הגענו לכל המקומות השווים עצרנו , הצטלמנו , אכלנו המבורגר ליד מגדל בלם המדהים ושתינו פינה קולדה בתוך אננס ובירה טובה, וכמובן את הקינוח המסורתי pastel de Nata במאפיה העתיקה pasteis de belem וגם במתחרה (הפחות טוב אמנם אבל לא רע בכלל Manteigaria) ועצרנו בתצפיות השונות ועברנו בכיכרות מדהימות בקיצר סופר מומלץ. סיימנו ב 20:30 בערך עם המון אנרגיות בזכות השנ"צ והמשכנו לטייל ברחובות עד 23:00 אכלנו ארוחת ערב באחת המסעדות פשוט תענוג.
למחרת ב 18.07 לקחנו בבוקר סיור מודרך עם איתמר בליסבון הקלאסית , אמנם הוא לקח אותנו לאזורים שכבר ראינו אבל ההסברים הייחודיים והעצירה במקומות מסויימים שלא תמיד שמים אליהם לב שווה הכול וכמובן שנחשפנו גם לשכונות מתוך סמטאות שלא ממש ראינו מהנסיעה ב twizy. הסיור לא ארוך (כשעתיים) ומאוד מומלץ לשלב סיור כזה בכל עיר שמגיעים , לפעמים גם פוגשים זוגות או משפחות ישראלים שכיף לדבר איתם ואפילו להמשיך יחד בכל אופן היה ממש כיפי טיילנו עד כ 16:00 בעיר אכלנו במסעדה מגניבה (יש בלי סוף) והלכנו לשנ"צ במלון לפני ההופעה של הארי סטיילס שהתחילה ב 20:30.
ההופעה של הארי סטיילס The Love Tourהייתה בעצם התירוץ להגיע לפורטוגל כחלק מהמתנה שלנו ליום הולדת ה 16 של מאיה. אני אישית לא הכרתי את האומן לעומק אבל שמעתי שהוא נותן אחלה הופעות ומאיה כמובן עפה על הבחור. ההופעה בהחלט ענתה על הציפיות , המקום של ההופעה היה ממש במרכז ליסבון על הנהר, מלא דוכני אוכל ושתיה שווים ("קצת" יותר מושקע ממה שאנחנו רגילים בישראל) היה קל מאוד להגיע לאזור ולחבור למלא צעירים וצעירות (וגם כמה מלווים מבוגרים יותר 🙂) לבושים בבגדים צבעוניים , בחזור היה צריך לצעוד קצת על מנת להגיע לתחנת הרכב שהייתה ממש ממול או לאזור של מוניות ומשם שניה ואתה במלון. בקיצר הופעות בליסבון מבחינת ארגון ומיקום - מומלץ !
19.07 בבוקר התעוררנו במלון הדירות המקסים שאגב כלל גם ארוחת בוקר מוגשת בסל עם המאפים המסורתיים (פסטל דה נט) וקרואסונים סופר טריים וטעימים בנוסף לביצים וגבינות שיש במקרר וזה ממש אחלה. ארזנו יצאנו לאסוף את הרכב ששכרנו , בליסבון אין צורך ברכב אנחנו שכרנו רכב על מנת לנסוע לדרום ואח"כ גם בימים בהם תכננו לבקר באובידוש וקשקאיש ומשם לשדה. לקחנו אובר לסניף השכרת רכב במרכז העיר אספנו את הרכב ומשם יצאנו מייד דרומה לכיוון אלבופירה.
דרום פורטוגל:
הנהיגה בפורטוגל סופר קלה , אין פקקי מחץ כלל , שילוט מאוד ברור ואם משלמים כמה יורו למכשיר האוטומטי באוטוסטרדה אז גם אין צורך לעצור ולשלם במעברים (יש לשים לב שבחלק מהאוטוסטרדות אין אפשרות לשלם וחייבים את המכשיר אבל את זה יסבירו לכם). סך הכול מליסבון לחבל אלגרבה באוטוסטרדה לוקח כשעתיים וחצי נסיעה ללא עצירות, נופים נחמדים (לנו הזכיר מאוד לנופים של אזור בית שמש/עמק האלה). בגדול הטיול שלנו בדרום היה קצר של 3 ימים לכן לא היינו בכל החבל שהוא גדול ומגיע עד הגבול עם ספרד ויש שם לא מעט אטרקציות ונופים שניתן להינות מהם, אנחנו חיפשנו מקום מרכזי וקיבלנו המלצה מחבר מקומי על העיירה Albufeira שהיא מאוד חיה ותיירותית, יש לה עיר עתיקה וציורית עם המון מסעדות, ברים וחנויות חוף ים גדול ומהמם והכל במרחק הליכה כך שזה אחלה מקום לישון בו. מבדיקה שלנו לגבי בתי מלון בכלל בדרום מצאנו כי בתי המלון לא בסטנדרט יוקרתי כלכך (יש כמה בודדים אבל הם סופר יקרים) כי המקום הוא יותר פשוט במהותו וזה גם קיסמו ויש לקחת זאת בחשבון. אנחנו מצאנו מלון במיקום טוב בשם Cerro Mar Atlantico שיש בו חדרים שהם דירות עם שני חדרים ומטבח , יש כמה מתחמים ולכל מתחם בריכה (אפשר לבחור בכל בריכה שתרצו לבלות בה) וחדר כושר וספא ואפילו מינימרקט צמוד, עלות ללילה הייתה כ 250 יורו למשפחה. לא מדובר בחדרים מפוארים כלל אבל מאוד מרווחים מלון למשפחה.
עם הגעתנו החננו את הרכב במלון (יש חניה בשפע) וירדנו ועלינו (העיירה ממוקמת על גבעה עם המון עליות וירידות) לעיר לאכול צהרים ומשם לחוף (Praia do Tunel) יש כמה דרכים להגיע לחוף או מאחד השדרות של מרכז העיר דרך מנהרה (מפה השם) או מהאזור הגבוה של העיירה שם יש מסעדות עם תצפית יפיפיה לחוף ומעלית שיורדת אליו. בכל מקרה חוף גדול מסודר עם מסעדות , מסאזים על החוף , והשכרת סירות פדלים עם מגלשות ממש חמוד, ו יש שם גם מצוק נחמד שאפשר לקפוץ למים מכמה גבהים לאוהבי האקסטרים (בקטנה) פשוט יפה וכיף. לקראת 17:00 ישבנו לדרינק במסעדת החוף ומשם למנוחה במלון. בערב חזרנו למרכז העיר העתיקה אכלנו ארוחת ערב באחת המסעדות וסיימו את היום.
בגדול התוכנית שלנו לדרום הייתה לבקר בכמה חופים שנוכל, ופשוט להנות והפעם (בניגוד לטיולים קודמים שלנו בעולם) לא להעמיס באטרקציות , כך שלמרות הפיתוי ויתרנו על ביקור בפארקי המים (יש 2 ממש קרובים) אבל מי שכן בא לו אז שווה לנסות את ה Slide & Splashשנראה ממש שווה, וישם גם את sand cityלראות פסלים מחול ומיני גולף בקיצור הרבה דברים לילדים וגם טיולי קייאקים ושייט לגדולים יותר, אפשר גם לשלב כי הימים באמת ארוכים אור מ5:00 עד 21:00, לנו בבוקר היה נעים בצהריים חם מאוד עד שעות הערב ואח"כ קריר נעים כך שאפשר בהחלט לשלב אטרקציות למי שיש אנרגיות. בעיירה יש סוכני אטרקציות שקשה לפספס כך שלא חייבים לסגור מראש ותמיד מומלץ לבדוק מחירים באינטרנט.
בערבים לאוהבי הבילויים יש המון פעילות במרכז העיר העתיקה וגם בסטריפ שזה מספר רחובות באיזור החדש יותר (מאוד קרוב אחד לשני) מהשעה 22:00 המטבחים נסגרים וחלק המסעדות הופכות למועדונים של ריקודים , קריוקי ולהקות רוק חיות (חלקן ממש טובות כמו ב black bull ) כמות ממש גדולה של מקומות , אפשר פשוט לעבור ממקום למקום לשתות לרקוד להינות ולעבור למקום הבא מומלץ !
ב 20.07 קמנו בבוקר בצ'יל ( משמע יקיצה טבעית , התארגנות עצלה ויציאה באיזור 11:00) והחלטנו לנסוע לחוף מדהים שנקרא Praia de Nossa Senhora da Rocha, בדרך עצרנו לאכול ארוחת בוקר במסעדה הראשונה שראינו , ואז הגענו לחוף באיזור 12:30 חוף מטורף החנינו למעלה בחניון שממנו הולכים על הצוק שחוצה שני חופים , יש שם נקודות צילום מדהימות, ואז ירדנו רגלית לחוף המערבי , שם יש מסעדה (לא יקרה) וגם דוכנים שאפשר לקחת שייט לכל מיני מערות או לשכור קיאקים , אנחנו ישבנו בחוף. היופי שם זה דבר שקשה לתאר במילים התמונות ממחישות אבל כמובן להיות שם זה משהו אחר, שימו לב שהמים סופר קרים (זה האוקיינוס האטלנטי) שקטים יש חלקים רדודים אבל מהר מאוד הופך לעמוק , הקור של המים זו חוויה מטורפת , קור באמת חודר עצמות טיפ: תקפצו למים ישר אל תנסו להתרגל בהדרגה זה לא יקרה, אבל קור מעורר בקטע אחר וכיפי ברגע ששוחים וזזים במים נהנים מאוד, הפלא האמיתי זה כשיוצאים מהמים ופשוט כיף מיידית מומלץ !
מהחוף הזה אפשר לעבור דרך מנהרה מגניבה שחצובה בתוך הצוק לחוף השני שהוא מהמם גם כן, מדובר בטבע סלעים וצורות ייחודיים בקיצר מלא נקודות לצילום.בילינו בחוף שעה וחצי ומשם החלטנו ללכת לחוף נוסף שנקרא Marinha Beach שיורדים אליו ומגלים את יופיו תוך כדי זה פשוט מטורף, חוף קטן וציורי גם שם הצטלמנו וישבנו כשעה וחצי ואז חזרנו למלון לנוח ומשם לארוחת ערב בעיירה. הפעם החלטנו ללכת לסטריפ שזה רחוב בחלק העליון והחדש יותר של העיירה שגם מלא במסעדות וברים ואכלנו במסעדה איטלקית מצויינת שנקראת Urban Pizza מסעדה מעוצבת עם מוזיקה חיה כיפית ברקע אחלה לזניה ופיצות במחירים סבירים מאוד מומלץ.
21.07 קמנו בצ'יל ובחרנו לנסוע לחוף באזור העיר Lagos שהיא עיר עתיקה מוקפת חומה מאוד יפה, החוף נקרא Praia dona Ana, לפני שיורדים לחוף יש מסלול הליכה על דק עץ עם תצפית על הים והחופים , אויר טוב ונקודות צילום ובכלל כיף ללכת , ואח"כ ירדנו לחוף עצמו ושוב מדובר באחד החופים המהממים והכיפים , גם פה יש מסעדה ואפשר להשכיר מיטות שיזוף ומציל והכול , בילינו כמה שעות ואכלנו צהריים במסעדה שבחוף (אחלה אוכל , ומחירים סבירים) בכלל מצאנו שבמסעדות על החופים המדהימים המחירים טובים יותר מאשר בעיירות עצמן… ומשם החלטנו לצאת לביקור בעיר העתיקה של Lagos , מצאנו חניה חינם ממש בתוך החומות (יש שילוט מאוד ברור לגבי חניה ויש גם חניון בתשלום מחוץ לחומה)) והתהלכנו בסמטאות המהממות , הגענו לטיילת ענקית עם שוק נחמד , שתינו קפה וקינוחים בקיצר כיף , יש מלא מסעדות כמובן למי שרוצה וחנויות ומה לא. משם חזרנו למלון לנוח ובערב ירדנו שוב למרכז אלבופירה לאכול ולספוג אווירה. גם עקבות ההמלצה של חברים מקומיים וגם ממה שראינו לא היינו ממליצים לישון ב Lagos היא פחות תוססת מ Albufeira למרות שהיא מקסימה בהחלט.
ב 22.07 היום האחרון בדרום היינו צריכים לפנות את החדר ולחזור לכיוון ליסבון, התלבטנו מה בא לנו לעשות , ובגלל שהחלטנו על חופשת צ'יל הרגשנו שלא ניצלנו את מתקני המלון ובחרנו לבלות את הבוקר בבריכה המרכזית, ארזנו מזוודות ושמנו ברכב הכנו בגדי החלפה והתמקמנו בבריכה עד הצהריים המאוחרות, משם קפצנו לארוחת צהריים מאוחרת שוב ב urban pizza (כי נהננו מאוד מהלזניה בפעם הקודמת) ויצאנו חזרה צפונה לכיוון ליסבון. הגענו לליסבון בסביבות 19:30 הפעם למלון בחלק אחר של העיר (Sap Bento Gallery Apartment) שזו דירה בבניין מגורים בקרבת Bairo Alto אזור מגניב נוסף של ליסבון. התארגנו בדירה , מקלחות מנוחה קצרה ויצאנו לאכול ארוחת ערב הפעם החלטנו לבקר ב timeout market שזה שוק אוכל מקורה סגנון שרונה מרקט , המלון שלנו במרחק הליכה משם. השוק נחמד מאוד , מקורה, מאוד רועש , חם מבחינת היצע האוכל מדובר באוכל לא זול כלל (אפילו יקר) ולא מתאים לכל אדם כך שאם אתם בררנים באוכל אולי פחות מומלץ (בכלל אנחנו לא חושבים שמדובר במקום חובה) האיזור עצמו מאוד נחמד, יש לא מעט מסעדות סביב השוק וגרפיטי אז כן להגיע לאזור לטייל אבל לא בהכרח לאכול.
23.07 התחלנו את הבוקר בליסבון בצ'יל בארוחת בוקר באחת המסעדות ליד המלון (יש מלא), התכנון הוא לבקר באובידוש (Obidos) שזו עיירה מימי הביניים מוקפת חומה עם מבצר קטן בראשה שעה נסיעה צפונית מליסבון, ביולי (בדר"כ בין ה 20-30 לחודש) יש פסטיבל ימי הביניים בתוך המבצר שממש שווה לבקר ,יש אנשים מחופשים לאבירים ונסיכות ואפילו אפשר לשכור תחפושות אם רוצים להיכנס לאווירה , שווקים עם אוכל ושתיה ייחודיים כמו פעם , הופעות סוסים וקרקסים כל טוב !
אובידוש היא מקום שעוצרים בו בכל טיול לפורטוגל בדר"כ בדרך לפורטו , אני ממליץ לנסוע במיוחד (בטח עם ילדים) רק אם יש שם את הפסטיבל (הבנתי שבאפריל יש פסטיבל שוקולד) אחרת זה לא חובה מאוד תלוי בילדים ובזמן שיש לכם. ההופעות והאטרקציות מתחילות בצהריים כך שלא צריך למהר ואפשר להגיע בנחת, יש שם הרבה חניה ממש מתחת למבצר אנחנו הגענו ב 15:00 כזה ואנשים שהגיעו בבוקר יצאו כך שהתפנו מקומות חניה והעסק מאוד נגיש. מאוד נחמד מחוץ לחומות יש שוק מגניב, ונכנסים לחומות לכיוון המבצר מאוד חיי ותוסס, בתוך המבצר מלא הופעות ודוכני אוכל (בעיקר חזיר שימו לב למי שזה בעייתי) ושתיה (יש אדם מחופש לנזיר שמסתובב ומציע סנגריה קרה ב 2-3 יורו ממש נחמד) בקיצר חוויה ממש מרגישים בתוך סצנה מסרטי אבירים ופיות. סיימנו באיזור 18:00 וחזרנו לליסבון החננו את הרכב במלון ויצאנו לארוחת ערב בעיר עד 23:00 ומשם למיטה.
24.07 את היום של הטיסה מאוד התלבטנו כיצד להעביר, הטיסה הייתה בשעה 22:30 כך שיש לנו יום מלא ורכב מצד אחד אהבנו מאוד את ליסבון אבל די מיצינו בטח הילדים, חשבנו על ביקור בסינטרה עיירה שהרבה ממליצים אבל מבדיקה הבנו שזה לא מקום בשביל ילדים, מדובר בלעבור מטירה/מנזר/מבצר אחד לשני, רוב הילדים פחות בקטע… ולכן החלטנו לפתוח את הבוקר ב LXFactory שזה מתחם בליסבון עם מסעדות וחנויות, מקום סופר טרנדי וסופר מגניב עם מלא מקומות לשבת לארוחת בוקר צהריים או ערב. זה מקום שחובה לבקר בו גם ביום וגם בלילה ממש מומלץ. אחרי ארוחת הבוקר קינחנו בעוגת השוקולד של Landeau Chocolate שזה פשוט חובה ! (יש כמה סניפים) עוגה נדירה וחוויה מקסימה. משם נסענו ל Cascais מדובר על עיר חוף יוקרתית 30 דקות נסיעה מליסבון, יש שם אחלה מרינה, וסמטאות חמודות שוקקות חיים עם מסעדות וחנויות , ואפילו חוף מגניב לחלוטין , כלומר יש כמה חופים שאפשר לבחור, אחד ממש בסוף המדרחוב מול כיכר עם פודטראקס מגניבים , אבל אם ממשיכים עוד קצת אפשר למצוא חוף קטן ומהמם בין סלעים, עם מקום להשכרת מיטות שיזוף , מסעדה ואפילו מקלחות חוף (אם רוצים להתקלח ולהחליף בגדים לפני הטיסה).. העיירה מזכירה את העיירות של הדרום והאמת מדובר בבחירה ממש ממש טובה לסיים טיול כזה בתחושה של חופש , מצאנו מסעדה איטלקית מטורפת על אחת הסמטאות שנקראת De Benedictis - Gastronomia Italiana מומלץ מאוד !!!! ,ואפילו נכנסנו לחצי שעה מסאז לרגליים (אחד הטובים) לכל המשפחה בהחלט חשוב לסיום מושלם. ב 19:00 יצאנו לכיוון השדה והגענו תוך כ 45 דקות ומשם הביתה.
לסיכום: פורטוגל בכלל ועם הילדים בפרט היא יעד מאוד מומלץ, ארץ מאוד מזמינה ונעימה יש בה עושר של נופים וחוויות והיא לא מתאמצת ולא מוגזמת אלא פשוט, זורמת, ונעימה, היא לא יקרה אבל גם לא זולה דרמטית, האוכל שם סבבה (היא לא איטליה וגם לא ישראל), והיא לא עמוסה כמו מדינות אחרות. למי שרוצה חופשה של חופים ואטרקציות של פאן הדרום ממש ממש מומלץ. למי שמגיע למספר ימים מועט לליסבון ה ממש כיפית ,קשקאיש יכול להיות אחלה אופציה לקפיצה ל "יום ים".