סיימנו טיול מדהים במרוקו מה13-22 לנובמבר. טיילנו כשבוע קבוצה של 16 איש, וששה איש מתוכם נשארו לעוד שלושה ימים.
תיאור הטיול: טיסה הלוך לטנג'יר עם קונקשן של פחות משעה במדריד. טיסה חזור ישירה ממרקש.
המסלול: טנגי'ר->שפשוואן->פאס->מרזוגה וסהרה->טודרה->מרקש->אסווירה->אימליל->מרקש ->אוזוד->מרקש
סגרנו מיניבוס עם נהג ומדריך מיוסף נסירי. כל ההתנהלות מולו היתה מצוינת. הוא בדר"כ מארגן את כל הטיול - את התכנון, את הריאדים, את הפעילות. אני הוספתי אותו מאוחר. תכננתי הכל לבד והזמנתי בעצמי ריאדים. וחלק מהדברים שיניתי עקב המלצותיו.
המדריך של יוסף - חסן - היה מקסים, מאוד חביב, מאוד עוזר, אהב לספר הרבה, לענות על הכל. גם הנהג והמיניבוס היו מצוינים. הם גם עזרו לנו בקניות מראש של חד פעמי ובלוני גז וכל מה שבקשנו. הם עזרו בתקשורת עם כל הריאדים. הם כיוונו, הם היו קשובים לרצונות והשינויים שלנו. היה מעולה. בחלק השני עברנו למיני ואן עם נהג בלבד, וגם הנהג AYOUB והמכונית שלו היו מעולים ממש.
אני רוצה לציין את אבי רביבו שייעץ לי המון. אני רגילה להתייעץ הרבה, לשאול אנשים, לקרוא פוסטים/בלוגים/טיפים. והיה לי נוח מאוד לגלות את אבי ולסמוך על כל העצות שלו שהיו עצות זהב.
ישנו בעיקר בריאדים. הריאדים תמיד ממוקמים בעיר העתיקה באיזור לא נגיש למיניבוס. חסן הזמין תמיד מראש בחורים שבאו עם עגלה לקחת את המזוודות שלנו והוא ליווה אותנו ברגל. לנו זה היה סבבה, הוסיף לחוויה.
אוכל כשומרי כשרות: הלחם/פיתה המרוקאית נחשבת ככשרה ואכלנו אותה. בכל ריאד נכנסו למטבח והכנו לעצמנו חביתות בבקרים במחבתות שלנו. הבאנו הרבה ממרחים, אז אכלנו ארוחת בוקר בריאד, והכנו סנדוויצים (עם חביתות, טחינה, אבוקדו, סלט טונה וכו) לארוחת צהריים. הבאנו סירים שלנו ועדשים, קבנוס, אורז ועוד. קנינו ירקות. ובערבים הכנו בריאדים מרקים ותבשילים שונים.
מזג האוויר היה מצוין - רוב הזמן היינו עם חולצה קצרה. בערבים עליונית אחת. במדבר היה קר יותר והתלבשנו בהתאם.
סים - קנינו בשדה תעופה סים מקומי, 10 יורו ל10 ג'יגה. הוא היה מצוין.
פירוט הימים:
יום א: 6 בבוקר יציאה מTLV טיסות של איבריה עם קונקשן של שעה במדריד. הטיסה הגיעה בזמן והספקנו בלי בעיה לטיסת המשך (המזוודות עברו ישיר והגיעו לטנג'יר). ב13 הגענו לטנג'יר. 13-16 טיילנו בכף ספרטל, קפה, פיקניק, הליכה יפה לאורך הים, עליה לתצפית על מיצר גיברלטר. לאחר 3 שעות, מעבר מהיר עם המיניבוס בעיר, עצירה בדקטלון וקארפור להצטיידות (להשלים מה שלא התאים בבלוני גז ועוד). ונסיעה של שעתיים וחצי בהרי הריף לשפשוואן.
לינה: ריאד Cherifa. מדהים, מדהים, מדהים. ריאד מקסים. לקחנו 8 מ12 החדרים שלו. החדרים כולם מצוינים, גם הקטנים יותר. המון פינות מקסימות בריאד. צוות שירותי. היה איזור שבו אכלנו כולנו. גג מקסים. ההליכה מהחניה לריאד לקחה כעשרים דק בעיר עצמה. נהננו מאוד מטיול ראשון בעיר, כי גם בערב הדוכנים היו פתוחים וראינו את העיר הרגועה והיפה.
יום ב: אכלנו בריאד וטיילנו בעיר כל הבוקר. באחת בצהריים נפרדנו משפשוואן ויצאנו לכיוון פאס. לאחר שעה ורבע עצרנו בווזאן לארוחת צהריים ולביקור בקבר של ר עמרם בן דיוואן. והמשכנו עוד כשעתיים נסיעה לפאס. בפאס אכלנו ארוחת ערב במסעדה כשרה דראגון גלאט. היה מפנק ונעים לשבת במסעדה - סלטים וקוסקוס אחלה. הבשרים עצמם היו פחות טעימים.
לינה: ריאד Alya. אחלה ריאד, שוב מאוד שירותי, כל ה8 חדרים היו שלנו. הריאד פחות יפה מהקודם, וההבדלים בין רמות החדרים היו עצומים, שתי סוויטות ענק, ומצד שני שלושה חדרים קטנטנים. וגם היה חדר שהתלוננו שם על הנקיון. אבל
בגדול היה נקי ורוב החדרים היו טובים. הגג היה יפה. נהנינו גם מהריאד הזה.
יום ג: א בוקר בריאד, סיור בפאס (חלקו במיניבוס וחלקו ברגל). מבצר ותצפית, רובע הבורסקאים. שערים. המדרסות. בית כנסת אבו דנאן. בית הקברות (ללה סוליקה). קצת שוק. קצת זמן חופשי בשוק.
16 עזיבת פאס. מעבר באיפראן, נופים יפים. את הקופים לא ראינו, כי היה כבר חושך.
לינה: לאחר כשעתיים הגענו למלון מדהים שעה צפונית ממידלט, ליד אגם, hotel xaluca. הכל מעץ, בריכה מחוממת, סאונה, מסאג'ים. בישלנו שם ארוחת גורמה עם דגים ומצרכים במטבח עם הכלים שלנו. ובילינו בבריכה ובסאונה. התקשנו לעזוב.
יום ד: זריחה מדהימה וארוחת בוקר במלון. נסיעה של קצת יותר מ5 שעות למרזוגה. עצירות קפה, שירותים. ב15 הגעה לטרקטורונים במרזוגה. כל זוג על טרקטרון בחולות הסהרה. ומי שרצה גם עשה גלישת חולות. לאחר מכן הועברנו לג'יפים לסיור במדבר בשקיעה כשלוקחים אותנו למאהל שלנו במדבר. ארוחת ערב במאהל (שוב אנחנו בישלנו אתם בכלים שלנו, מצרכים גם וגם). ואז תה, ריקודים, הופעה וערב שירה במאהל.
יום ה: סיור גמלים בזריחה. ארוחת בוקר. פינוי. מעבר בקבר ר' שמואל אבו חצירא. נסיעה לעמק הטודרה. הליכה בנחל, כולל קפה וצהריים. מעבר בקניון טודרה. מעבר בקניון דאדס. מעבר כמעט בחושך בוורזאזאת והגעה בחושך לאיית בן חדו.
יום די קשה. אם היה לנו אפשרות לחלק את הנסיעה מהמדבר למרקש ליומיים שלמים ושינה באיזור הדאדס, אז היינו יכולים להנות מהנסיעה יותר, ככה עברנו מהר/בחושך הרבה מהמקומות היפים.
לינה: ריאד Kasbah Isfoula and Spa. שוב הבדלים גדולים בחדרים, שני זוגות קבלו חדר מלוכלך/מתוחזק גרוע. אחרים כן היו מרוצים. פה היו אורחים אחרים ולכן לא השתלטנו על המטבח. על שולחן בחוץ חתכנו המון ירקות למרק ותבשילים ואדם אחד נכנס לבשל הכל במטבח שלהם. גם פה היה מצוין בסוף העזרה שקיבלנו. היתה בריכה מחוממת קטנטנה, שלא ניצלנו.
יום ו: יציאה ב6:30 בבוקר מהריאד. בריאד הכינו לנו את הפיתות, ביצים קשות, מיץ תפוזים, ירקות חתוכים ופירות לדרך. ב8:30 עצרנו בדרך בנופים יפים של הרי האטלס לשחרית וארוחת בוקר, פיקניק שווה. והמשכנו למרקש. הגענו ב11:30 לעיר. שמנו דברים בריאד ויצאנו לסיבוב בעיר. השווקים, כיכר ג'מע אל פנה. ארמון באהיה. הסתובבות חופשית והתארגנות לשבת.
לינה: ריאד אזולאי. מדהים! 9 חדרים יפיפיים כולם. שירות נפלא. גג נהדר. חדר גדול על הגג עם שולחן לכולנו. הביאו לנו לחדר הציבורי מקרר, הבאנו מהקהילה היהודית פלטות ומיחמים. הזמנו אוכל קייטרינג לארוחת שבת בצהריים דרך אוחיון ממלון דיוואן.
בליל שבת נסענו לפני שבת לגיליז, התפללנו בבית כנסת בית אל ואכלנו במלון דיוואן. וחזרנו ברגל 50 דק הליכה דרך הכיכר הגדולה.
שבת: בבוקר התפללנו במלאח בבית כנסת אלעזמה. לאחר התפילה היה קידוש לאורחים ואיזק אוחיון המדהים עשה לנו סיור מקסים במלאח. הוא לקח אותנו גם לבית כנסת אלפסיין. אכלנו צהריים בריאד, טיילנו ונחנו.
מוצש הרוב טסו חזרה. שלושה זוגות נשארו ושוב הסתובבו במרכז, כולל נסיון כניסה לחפלה מרוקאית עם ריקודים, די עלוב היה.
ראשון: תפילה במנין במלאח, ארוחת בוקר, ונסיעה לאסווירה. מעבר במפעל לשמן אראגון. תכננו לוותר על העזים שעל העצים, אבל רואים את זה מהנסיעה עצמה. הגענו לאסווירה, עצרנו בקבר הרב פינטו. ואז לשערי המדינה. שוב לקחו לנו את הדברים לריאד. התארגנו בחדרים ויצאנו לפיקניק צהריים על חוף הים. טיילנו כל אחר הצהריים באסווירה, מאוד אהבנו אותה. התרגשנו בבית כנסת של הרב פינטו. וגם נכנסו לבית כנסת עם המוזיאון הקטן. ראינו שקיעה בנמל, קנינו ירקות ודגים בשוק הדגים. ובסוף חזרנו להכין ולאכול ארוחת ערב בריאד.
לינה: ריאד Watier במדינה. ריאד מאוד יפה, חדרים שונים ויפים, שטחים ציבוריים יפים. בישלנו במטבח שנראה שמיועד לאורחים. לא אהבנו את הבעלים, איש צרפתי לא נעים אבל הכל היה טוב.
שני: ארוחת בוקר בריאד ונסיעה של 4 שעות לאימליל. טיילנו למפלים, פיקניק צהריים מקסים והמשכנו עד הכפר. היה טיול נהדר. הגענו בערב חזרה לריאד אזולאי במרקש. נסענו לאכול ארוחת ערב במסעדת גריל בר (מישל). היה מצוין.
שלישי: תפילה בבית כנסת. איזיק לקח לסיור בבית קברות במרקש. ואז יצאנו לדרך לאוזוד. הדרך יפה. במפלים יש מסלול ירידה מאוד נחמד. כל המסלול מטיילים קופים סביבנו. למטה מתגלה תצפית יפה על המפלים המרשימים. אפשר לעשות שיט קצרצר אל המפלים או רק לעבור לצד השני. אכלנו שם צהריים, שתינו קפה בעליה. עלינו במדרגות חזרה למעלה. חצי יום מקסים.
ב18 חזרנו למלאח לקניות אחרונות, התארגנות בריאד. וב20 נסענו לשדה התעופה לטיסה ב22:45 ישירה ארצה באלעל.
היה טיול מגוון ונפלא! פגשנו אנשים נעימים ומקסימים וחווינו חוויות נפלאות.