בארוחת הערב של יום שישי החלטנו גיסי ואני בני ה60 פלוס לצאת לטיול תרמילים בקמבודיה ווייטנאם. הגבלנו את משך הטיול ל20 יום וקבענו כי הטיול יערך החל מאמצע חודש פברואר. מאחר ומזג האוויר בוייטנאם שונה מאזור לאזור החלטנו להתחיל את הטיול בדרום, הו צי מין סיטי ( סייגון) בעונה זו של השנה מזג האוויר נוח יחסית 25 – 32 מעלות חום בעוד שבצפון אזור סא פה מזג האוויר קריר 12 – 18 מעלות ומעט גשום. ככל שניכנסים לחודש מרץ מזג האוויר הולך ומתחמם. בכל מקרה מומלץ להצטייד בביגוד חמים.
מסלול הטיול
קמבודיה סייאם רייפ
וייטנאם – הו צי מין סיטי
דא לאת
הו אה
הוי אן
מפרץ הלונג ביי
סא פה
הא נוי
קמבודיה סייאם רייפ
ויזה אשרת כניסה
קמבודיה מחייבת את התיירים מישראל באשרת כניסה למדינה. אשרה זו מוגבלת בחודש ימים אך ניתן לבקש גם אשרה לתקופה של שלושה חודשים. ההליך פשוט ולא מסובך. עם ההגעה לשדה התעופה בסייאם רייפ יש למלא טופס בקשה לאשרת כניסה אותו מקבלים במטוס או במשרדי ההגירה בשדה התעופה. אל הבקשה מצרפים שתי תמונות פספורט ומשלמים 30 דולר. עם קבלת האשרה התייר מופנה לעמדות ביקורת הדרכונים. ישנן חברות פרטיות אשר עוסקות בניפוק אשרות כניסה אך הן גובות עמלה של כ 30 דולאר נוספים, ניתן לאתר אותן באתרי האינטרנט וכמובן להגיש את הבקשה כחודש עד שבוע ימים קודם שתצא לדרך. מאחר וההליך לקבלת האשרה באופן ישיר בשדה התעופה הינו פשוט וקל לא הייתי ממליץ להעזר באותן חברות פרטיות.
סייאם רייפ
לסיאם רייפ הגענו בטיסה מבנגקוק
עיר המחוז סייאם רייפ הינה עיר מרווחת ולא צפופה. האזרחים בה נעימים ומסבירי פנים. היעד המרכזי בטיול בסייאם רייפ הינם אתרי אנקגור. אתרים ארכיאולוגיים אשר נבנו עוד במאה ה12 כמקדשים הינדיים לעובדי אללים ובהמשך שונו למקדשים בודהיסטים. גם היום ניתן לראות כמרים בודהיסטים מברכים את באי המקום החפצים בכך. האתרים בנויים על שטח עצום ונמצא בהם ארמונות, מקדשים ומבנים שונים מתקופת השלטון ההחמרי. מרבית המבנים נהרסו גם כתוצאה ממלחמות מקומיות וגם על ידי עצי יער גדולים אשר בשורשיהם הרסו כל מבנה בקרבתם. האתר ייחודי ומרהיב ביופיו. חשוב להדגיש כי האתרים הארכיאולוגיים פרוסים על שטח גדול והמעבר בין אתר לאתר מצריך נסיעה ברכב, אופניים או הליכה ממושכת ומעייפת. בחודש פברואר מזג האוויר חם וחובה להצטייד במי שתייה וכובע. אנחנו בחרנו לעשות את המסלול באמצעות טוק טוק הרכב הנפוץ והמקובל ביותר באזור. נהג הטוק טוק אוסף אותך מהמלון מעביר אותך מאתר לאתר ואחדים מהם אף יספקו לך מים קרים. סיור כזה נמשך יום שלם. אנחנו הזמנו את הסיור דרך המלון ונהג הטוק טוק במקרה זה גם מורשה לתיירות על ידי משרד התיירות המקומי והאנגלית שגורה בפיו. עלות הסיור בטוק טוק כ 25 דולאר אך ניתן להוזילה אם תאתרו נהגי טוק טוק מחוץ למלון. כמו כן יש להוסיף דמי כניסה לאתרים על סך כ 40 דולאר לאדם ליום. ישנם אתרים המרוחקים מהאתרים המרכזיים אך אין הם שונים מהאתרים המרכזיים בקרבת העיר ולכן בחרנו שלא לסייר בהם. כמובן שהסיור בהם מחייב יום ביקור נוסף. את היום השני בחרנו להקדיש לעיר עצמה אשר במרכזה נמצא השוק המקומי העשיר בצבעים מוצף פירות אקזוטיים ועשירים בטעם, אננס , גק פירוט, דרגון פירוט ועוד ועוד. שקדים, אגוזים,קשיו, מיני ירק שונים. בסמוך לשוק ברחובות הסמוכים נמצא מסעדות רבות המגישות אוכל מקומי עשיר בטעמים. תמצאו בהם אוכל צמחוני, טבעוני, מקסיקני. מקדש בודהיסטי עם גן יפה מסביב נמצא ברחובות בקרבת השוק ולא רחוק משם אתר לאומנים מקומיים המבצעים את עבודתם לעיני כול. כמו גם מרכז הבילויים רחוב הפאבים. מאחר וסיאם רייפ קטנה כל האתרים המוזכרים לעיל נמצאים במפה המקומית שיספקו לכם בבית המלון.
משך הטיול בסייאם רייפ
היום הראשון הגעה לסייאם רייפ בטיסת ערב מבנגקוק. היום השני סיור באתרי אנקגור. היום השלישי סיור בעיר סייאם רייפ הכולל שוק מרכזי, מקדש בודהיסטי, אתר עבודות האומנים. היום הרביעי בשעות הבוקר טיסה לוייטנאם הו צי מין סיטי.
וייטנאם – הו צ'י מין סיטי
ויזה אשרת כניסה
הכניסה לוויטנאם מחייבת אשרת כניסה אותה ניתן לקבל בקלות וללא קשיים מיוחדים. את הבקשה יש להגיש באמצעות אתר האינטרנט לשגרירות וייטנאם. יש למלא את טופסי הבקשה באתר עצמו ולשלם 6 דולר. האישור מגיע למייל כעבור 48 שעות. עם הנחיתה בשדה התעופה התייר מופנה למשרדי ההגירה עליו להגיש את האשרה שקיבל במייל לצרף שתי תמונות פספורט ודרכון, לשלם 25 דולר וכעבור דקות אחדות הדרכון יוחזר עם האשרה. ממשרדי ההגירה התייר מופנה לעמדות בידוק הדרכונים.
הו צ'י מין סיטי
הו צי מין סיטי עיר מחוז המכילה כ 10 מיליון תושבים. עיר גדולה ורחבת ידיים. הכבישים בה עמוסים וסואנים, קטנועים ואופנועים מכל הסוגים ממלאים את הכבישים. להולכי רגל אין זכות קדימה גם לא במעבר חצייה. חציית כביש היא דבר מסוכן ומחייב עירנות רבה. הנהג הוייטנאמי הוא שתלטן גס רוח ולא מתחשב. כל זה נכון עד לרגע שהוא יורד מהרכב/ קטנוע. הו צי מין סיטי הינה עיר מסחר ומפגש של סוחרים מעמים שונים. מאכלסת בתוכה אוכלוסיות שונות, סינים, קמבודים, תאילנדים, ויטנאמים ועוד. אשר על כן היא נוחה לאדם הזר היא מסבירה פנים וסובלנית. אנשיה יסלחו לשגיאות האחר ויחפשו דרך לעזור לתייר. הו צי מין הינה עיר מערבית לכל דבר, עיר עשירה וצבעונית. מרבית האתרים המרכזיים בעיר נמצאים במרכזה. שוק בן טאם העשיר בצבעוניותו ואשר בו ניתן לקנות כמעט כל דבר. מרכזי הבילוי העיקריים שוכנים גם הם ברחובות הצמודים לשוק כמו גם משרדי התיירות השונים. במרחק קצר של כ 2 ק”מ משם נמצא מוזיאון המלחמה המנציח את מלחמת וויטנאם וההרס שגרמו החיילים האמריקאים. במוזיאון נראה תצוגת כלי מלחמה, טנקים, תותחים, מטוסים ומסוקים של צבאות ארה”ב ווייטנאם כן מוצגות תמונות של ההרס כתוצאה מהפגזות הצבא. פצועים והרוגים. בקומת הכניסה מוצגות תמונות משיחות השלום שניהלו הצדדים האמריקאים והוייטנאמים. מחיר הכניסה סימלי כ 1 דולר. בסמוך למוזיאון המלחמה נמצא את ארמון האיחוד וצמוד אליו פארק עשיר בצמחיה, פרחים ותצוגת כל נשק כבדים. עוד נמצא פארקים וגנים ציבוריים ובהם נראה פעילות חברתית של בני נוער, מפגשים חברתיים, פעילות ספורטיבית של בודדים וקבוצות. בצידה המזרחי של העיר ישנה טיילת לאורך נהר סייגון ולאורכה נמצא את המוזיאון המקומי. נמצא גם את פסלו של הו צי מין מנהיגה הנערץ של וייטנאם.
משך הטיול בהו צי מין סיטי
היום הראשון מוקדש לטיסה מסייאם ריפ להו צי מין. נסיעה למלון, המרת מטבע , סיור קצר להכרת העיר. טיילת נהר סייגון גן הו צי מין, מוזיאון העיר. היום השני ביקור במוזיאון המלחמה ארמון החירות פארקים וגנים ציבוריים שוק בן טאם, משרדי התיור הזמנת סיורים, שוק הלילה, מרכז הבילויים בקרבת שוק בן טאם. היום השלישי שייט על המקונג. היום הרביעי סיור במחילות קוצי וטיסת לילה לדא לאת.
שייט על המקונג
שייט בדלתת נהר המקונג הינה חוויה ייחודית ועשירה. נהר המקונג אשר מתחיל הי שם בסין זורם ועובר דרך מיאנמר, לאוס, תאילנד, קמבודיה וייטנאם נשפך לים סין. הנהר משמש כלי תחבורה ימי להעברת סחורות ממדינה למדינה מישוב לישוב לכל אורכו. בגדות הנהר ובנהר עצמו מתנהל מסחר ענף בסוגים שונים של סחורות מפירות וירקות דרך אורז, טפיוקה, קוקוס, חצץ, מלט, חול, מים ,דלק ברזל ועוד. אחד האתרים היותר מפורסמים הוא השוק הצף בעירה cai be. זהו מקום מפגש של החקלאים באיזור אשר מוכרים את תוצרתם בסירות. לשוק המתנהל על הנהר מגיעות עשרות סירות עם סחורות שונות ורבות הנמכרות בין בעלי הסירות כל אחד על פי צרכיו. השוק מתחיל לפעול בשעה 0500 בבוקר ומרבית הסוחרים עוזבים בסביבות השעה 1000 בבוקר. כדי לחוות ולצפות במסחר יש להגיע מוקדם בבוקר. קימות ספינות קטנות היוצאות מאזור דלתת המקונג סמוך להו צי מין סיטי למסלול טיול בין יומיים עם לינה, ספינות אלה מגיעות לשוק הצף בזמן שיא פעילותו. דרך נוספת ואולי נוחה יותר היא ללון בעירה cai be ובבוקר מוקדם לצאת לשייט אל השוק הצף בסירה מקומית. מסלול שייט בן יום אחד מתקיים בדלתת המקונג סמוך להו צי מין סיטי והוא כולל צפייה בספינות מסחר קטנות העוסקות גם הן במסחר אך כאן המסחר מתנהל ברובו עם הסוחרים היושבים על גדות הנהר. תרכשו גם קוקוס לשתיה מאחת הסירות בשוק. תשוטו בסירה מקומית בתוך תעלות הדלתה במקונג. במהלך הסיור תבקרו במפעלים מקומיים ליצור מוצרי אורז, טפיוקה, משקאות אלכוהוליים. מופע של להקה מקומית וארוחת צהרים הכוללת התנסות בהכנת דפי אורז ממולאים אשר יאכלו על ידכם באותה ארוחת צהריים. סיורי שייט על נהר המקונג תוכלו להזמין באותם משרדי תיור הנמצאים ליד שוק בן טאם. חשוב להדגיש משרדי התיור עובדים עם חברות שונות והמחירים שונים מחברה לחברה אך מרביתם עושות את אותו מסלול סיור. קימים סיורים לקבוצות של 8 איש במחיר של כ 35 דולר לאדם. את אותו סיור ודומה לו עם קבוצה של כ 20 מטיילים ניתן למצוא ב 17 דולר. בשני המיקרים החברות יאספו אותכם מבית המלון. ככל שתקדימו בהזמנת הסיור תהא לכם אפשרות הבחירה על פי הנוחות שלכם. ככל שתאחרו בהזמנת הסיור תיוותר לכם רק הנסיעה היקרה.
מחילות קוצי
מחילות קוצי נמצאות במחוז הו צי מין סיטי בעיירה קוצי. זהו אתר תיירות חובה. האתר בנוי על המחילות ששימשו את חיילי הויטקונג אשר נלחמו באמריקאים במלחמת ויטנאם. מחילות אלה נחפרו עוד בתקופת מלחמת העולם השניה כאשר חיילי הויטקונג לחמו בצבא הצרפתי אשר שלט בוייטנאם באותה עת. בהמשך שימשו גם כנגד הכוחות האמריקאים אשר באו להגן ולשמור על דרום וייטנאם מפני חיילי צפון ויטנאם אשר שאפו לשחרר את ויטנאם משלטון הקיסרים. באתר ניתן לנוע בתוך המחילות לראות מלכודות הרג ופציעה שפיתחו לוחמי הויטקונג במטרה לפגוע בחיילים האמריקאים. חווית הזחילה במחילות ממחישה את הקושי והמורכבות באיתור אותם לוחמי ויטקונג. באתר קיים מטווח נשק פעיל וכל אחד יכול לירות באחד מכלי הנשק הרבים ששרתו את הלוחמים באותה מלחמה. ( כמובן בתוספת תשלום ) לכל קבוצת מבקרים מוצמד מדריך מטעם האתר אשר מסביר ומוביל את הקבוצה באתר. את הסיור במחילות קוצי ניתן להזמין דרך אותם משרדים ליד שוק בן טאם. עלות הסיור כ 11 דולר כולל הסעה מהמלון כניסה לאתר וחזרה למלון. דרך נוספת וזולה באמצעות התחבורה הציבורית המקומית אשר יוצאת מהו צי מין סיטי עד לאתר בעלות של 1 דולר על זה יש להוסיף כרטיס כניסה לאתר בעלות של כ 2 דולר.
מחוז דא לאת
לדא לאת הגענו בטיסה מהו צי מין סיטי, טיסת ערב. שדה תעופה קטן ונוח. אוטובוס שרות של שדה התעופה מעביר את הנוסעים לעיר בעלות של כ 2 דולר לנוסע. עליכם להודיע לנהג היכן אתם מעוניינים לרדת. ציינו את שם בית המלון. האוטובוס עובר בנסיעה כמעט את כל העיר ועוצר בכל מקום שהנוסעים מבקשים. נוח מאוד. דא לאת ממוקמת באיזור הררי גבוה ומוקף יערות נהרות מפלים ולכן מזג האוויר שם קריר עד נוח מאוד.גם הצרפתים זיהו את המקום ובעת שלטונם בוייטנאם הכריזו על דא לאת כמקום עדיף למגורים ולנופש. הבתים, בתי המלון, מבני הציבור כולם בנויים בסגנון אירופאי צרפתי. העיר נקייה ומתופחת, לא תראו אדם זורק לכלוך אשפה לרחוב כפי שתראו בערים אחרות בוייטנאם. את הטיול בדא לאת בחרנו לעשות באופנועים עם “ איזי ריידר “ טיול שלא תשכחו. עלות הטיול 35 דולר לאדם. מיד לאחר ארוחת הבוקר במלון המתינו לנו בחניית המלון שני אופנוענים לא צעירים ( 45 -50 ) חבשנו קסדות רכיבה שסיפקה החברה ויצאנו לדרך. בחרנו בסיור המשולב הכולל אתרים בתוך העיר דא לאת, מפלים וטבע מחוץ לעיר. יום שלם של טיול כיפי ומדהים. בתוך העיר ביקרנו במקדש בודהיסיטי יפה, מוזיאון הרכבת הישנה, אגמים בתוך העיר ורכיבה אל מחוץ לעיר. שוב מקדש גדול ויפה ובהמשך אגם עוד אגם לאיסוף מיי הגשמים ומשם למפל דאתאנלא (Datanla falls). הכניסה לאתר כרוכה בתשלום. ירדנו ברגל בשביל ארוך ומפוטל בתוך חורש יפה ולעיננו נגלה המפל העליון.
המשכנו לעבר המפל התחתון אבל בחרנו לעשות את הירידה אליו ברכבל קטן בעלות של כ 1.5 דולר. גם מפל זה מרשים לא פחות. את העליה למגרש החניה בחרנו לעשות ברכבת הרים כיפית אשר נקודת ההתחלה שלה ברחבת המפל התחתון. (כרוך בתשלום של כ6 דולר לאדם) חוויה לילדים אבל גם לנו. משם רכבנו לכפר התרנגול, כפר שבמרכזו פסל ענק של תרנגול עם סיפור אגדה חמוד על זוג אוהבים שאבי החתן העשיר סרב לחתן את בנו עם הכלה הענייה, “כדי להנשא לבני עלייך להביא לי את התרנגול הצבעוני הנמצא ביער” אמר האב לכלה הענייה. התרנגול לא נמצא ולאחר שנים החתן נכנס ליער לחפש את אהובתו. שניהם לא נראו יותר….אכלנו ארוחת צהריים במסעדה מקומית והמשכנו לחוות גידול פטריות. משם למפל הפיל שהוא גולת הכותרת של הטיול. הירידה למפל תלולה ושווה את המאמץ.
ממפל הפיל המשכנו למפעל לייצור קפה. וייטנאם היא השנייה בעולם בייצור קפה אחרי ברזיל. חווה לגידול פרחים תצפית לעבר השקיעה וחזרה למלון.
בערב הלכנו לבקר בשוק הליליה הנמצא על גדות האגם במרכז העיר. שוק ליליה עשיר וגדול. ארוחת ערב אכלנו במסעדת השוק. בטיילת לאורך שפת האגם מצאנו חבורות של צעירים אשר התקבצו לשירה בציבור. למחרת בבוקר נאספנו לשדה התעופה על ידי חברת הסעות שהזמנו דרך המלון. נוח זול ויעיל. לדא לאת הקדשנו יומיים. היום הראשון הגעה לדאלאת בערב וסיור לילי באזור האגם. היום השני טיול אופנועים ושוק הלילה. היום השלישי טיסת צהרים לדה נאנג.
הו אה
הו אה העיר נמצאת במרכז הארץ ולמעשה שימשה כעיר הבירה בתקופת שלטונם של הקיסרים. בעיר נמצא את הארמונות המרכזיים. את מתחם העיר האסורה אשר שמשה את הקייסר וסריסיו. ארמון המגורים של אימו. בתי מקדש ועוד.העיר מוקפת חומה והביקור בה הוא חובה לדעתי.הביקור בעיר האסורה יכול להמשך כ 4 שעות ויותר. משם נסענו במונית שרות לפגודת העיר Thien Mu Pagoda הפגודה היא סמלה של העיר ממנה נשקיף אל נוף הנהר והעיר. עוד אתר היסטורי מעניין הוא אתר הקבורה של הקייסר. Tu Duc Tomb.
אתר קבורה מוקף תעלות מים וגנים יפים. שדרת פסלים המסמלת את שריו וסוסיו של הקיסר המגוננים עליו בקברו. גם לאתר זה יש להגיע במונית שרות מקומית. לאתר הקבורה הגענו בשייט על הנהר החוצה את העיר לכל אורכה (Nam Ma river). בקרבת האתר ירדנו מהסירה וטיפסנו אל ראש הגבעה ומשם בקטנועים של מקומיים הגענו לאתר. את הדרך חזרה למלון עשינו באותה סירה שהמתינה לנו. השייט בנהר מהנה. נ.ב הדרך הנכונה ביותר להגיע לאתר הקבורה היא באמצעות מונית שרות או סיור באוטובוס תיירים אותו תזמינו בבית המלון. את הערב הקדשנו למתחם הבילויים של העיר תמצאו בו מסעדות רבות פאבים מועדוני לילה ועוד. מרכז זה נמצא ממש על גדות הנהר בקרבת בתי המלון המרכזיים של העיר. לעיר הו אה הגענו באוטובוס שרות מקומי אשר יוצא מהתחנה המרכזית בעיר דה נאנג בעלות של כ 2 דולר לנוסע. מאחר ואנחנו גבוהים הנהג הושיב אותנו בספסל האחורי המרווח. את התרמילים הכנסנו לתא המטען. לתחנה המרכזית בדה נאנג הגענו משדה התעופה במונית שרות. לעיר הו אה הקדשנו יומיים. יום ראשון הגעה לעיר וסיור רגלי במרכזה ולאורך טיילת הנהר. היום השני סיור בעיר האסורה, פגודת העיר, אתר הקבורה, שייט על הנהר וביקור במרכז הבילויים. היום השלישי נסיעה דרומה לדה נאנג ובהמשך לעיר הוי אן. חשוב להדגיש העיר הו אה נמצאת מצפון לעיר דה נאנג וההיגיון אומר כי היינו אמורים לבקר קודם בעיר הוי אן אך מאחר ורצינו לעשות את השבת בבית חב”ד בעיר הוי אן נעשה השינו במסלול ולא הצטערנו. ראה הביקור בהוי אן.
הוי אן
הוי אן העיר הצבעונית נמצאת במרכז וייטנאם. עיקר הביקור בה הוא מרכז העיר. העיר העתיקה או העיר הישנה הנמצאת על גדות הנהר Thu Bon river. נסתובב ברחובות העיר העתיקה העשירים בחנויות ביגוד, תיקים וחייטים שישמחו לתפור לכם בגד תוך יממה אחת גם חליפות והכל במחיר הוגן. רחובות העיר הומים בתיירים והאווירה נעימה. בין הולכי הרגל הרבים תגלו נשים המוכרות פירות ומיני מאפה והכל בסלסלות נשיאת מואזנים. מסעדות תמצאו ברחובות החוצים את הרחובות הראשיים. גשר יפני עתיק יומין מעל תעלת מים מהווה חלק מהרחוב הראשי, זוגות צעירים שנישאו זה עתה יגיעו להצטלם ליד הגשר לברכה ואריכות ימים. עם רדת החשיכה הרחובות מתרוקנים והמסחר עובר לטיילת הנהר המוארת בתאורה צבעונית. מוכרי בלונים וצעצועים זוהרים מסתובבים ומציעים את מרכולתם. מסעדות יציעו מגוון רחב של אוכל וייטנאמי ואחר. שייטים יציעו לכם שייט רומנטי בסירתם המוארת לאורך הנהר המואר בשני גדותיו. את הנהר תחצו על גשר צבעוני ומיד תמצאו את עצכם בשוק הלילה העשיר ושמח. מלא דוכני אוכל מוכן. מיני מאפה, גלידה, מזכרות ועוד ועוד. מסעדות ומוסיקה. לאורך הטיילת תמצאו פאבים ומועדונים המלאים התיירים שרים ורוקדים. עוד אתר שכדאי לבקר בו הוא כפר הקדרים הנמצא בפאתי העיר על גדות הנהר ובמרחק לא רב ממרכז העיר העתיקה. בכניסה לכפר תידרשו לרכוש כרטיס כניסה במחיר סימלי ובתמורה תקבלו שובר מתנה אותו תנצלו בחנות המתנות אשר תעניק לכם פסלון עשוי חרס, קוף שורק, חתול או מוצר אחר אותו יצרו במקום. ברחובות הכפר תמצאו קדרים אשר יאפשרו לכם לראות אותם מייצרים כלי חרס וחלקם אף ייתן לכם להתנסות ביצירת כד חרס. מהוי אן נצא לסיור בשלושה אתרים. האחד אתר ארכיאולוגי My Son הנמצא כ 40 ק”מ מהעיר הדומה במראהו לאתר באנקגור שבסייאם רייפ אבל קטן בהרבה. אנחנו בחרנו לוותר. שני אתרים נוספים הסמוכים זה לזה Marble Mountains שם נמצא מספר מקדשים בודהיסטים, פגודות ומקדש בתוך מערה. אתר נוסף BA NA HILLS זהו אתר בילויים הבנוי בסגנון יורו דיסני עשיר במיבני טירות. גשר הזהב. פגודות מקדשים, פסל בודהה ענק מסעדות בתי קפה רכבלים ורכבות הרים, גנים מעוצבים בפרחים צבעוניים. האתר בנוי בראש ההר וההגעה אליו נעשית באמצעות רכבל הרים ארוך מאוד אשר נבנה על ידי חברה אוסטרית. לאתר זה ממליץ להקדיש כ 4 שעות כרטיס הכניסה לאתר 500.000 דונג כ 21 דולר והוא מקנה אפשרות שימוש בכל הרכבלים באתר למעלה.
להוי אן הקדשנו שני ימים היום הראשון כלל הגעה במונית להוי אן מהתחנה המרכזית בדה נאנג בדרך ביקרנו בבנה הילס (BA NA HILLS). הגעה למלון סיור בעיר העתיקה. ובערב ביקור בבית חב”ד. ביום השני טיילנו בכפר הקדרים ושוב בעיר העתיקה, הטיילת, שוק הלילה ומרכזי הבילוי. ביום השלישי מוקדם בבוקר יצאנו לשדה התעופה בדה נאנג במונית בעלות של כ 15 דולר.
בית חב”ד בהוי אן נמצא באחד הרחובות הראשיים של העיר מיקומו מופיעה גם במפות גוגל. הגענו לפני כניסת שבת לתפילת שישי וארוחת ערב. כ 170 צעירים ומבוגרים קיבלו את פנינו. את התפילה ניהל רב צעיר ונמרץ בתום התפילה ירדנו לחדר האוכל אשר היה ערוך בשולחנות עם מפות לבנות כלי אוכל, סלטים מסוגים שונים. הארוחה החלה בשירה וציבור שירי שבת. ארוחת שישי הוגשה על ידי עובדות המקום. ארוחה טעימה. וחשוב יותר הסועדים הצעירים יוצאי צבא אשר מטיילים במזרח הרחוק נפגשים האחד עם השני מחליפים חוויות קושרים קשרים חוברים לקבוצות, זוגות ומתכננים את המשך הטיול יחד או לחוד. לצידם אתה מוצא מטיילים מבוגרים בני קיבוץ ואחרים וכולם משתפים בחוויותיהם וממליצים יעדים חדשים לביקור. בבית חב”ד אתה מרגיש בבית. אתה מרגיש נוח אתה חש את אהבת הזולת. הארוחה הוכנה על ידי הרב, עובדות המקום נשים מקומיות המועסקות על ידי הרב ומספר צעירים ישראלים שהגיעו לסייע בהכנת הארוחה והשולחנות ובהמשך בתום הארוחה בפינוי וניקוי המקום. כל אחד משלם על פי ראות עיניו. התשלום מוגש לרב קודם לכניסת השבת או במוצאי שבת. יש כאלה שיעבירו את הכסף לחשבון הבנק של בית חב”ד אותו הם מקבלים מהרב. אף אחד לא מבקש ממך לשלם ואכן רבים מאותם צעירים לא משלמים. אתה מתקבל בחום בבית חב”ד גם אם אתה מגיע רק לארוחה ונעדר מהתפילה כפי שמרבית הצעירים עושים. הבית פתוח לכולם. חוויה ייחודית ומרוממת רוח. (ניתן לתרום לכל בית חב”ד בכל רחבי העולם. פרטים תמצאו באתר של בית חב”ד.)
הלונג ביי
להלונג ביי הגענו לאחר טיסה מדה נאנג להא נוי. ומהא נוי באוטובוס שרות מקומי. הנסיעה נמשכה כ 4 שעות במקום 3 שעות באוטובוס תיירים הנוסע ישירות מהא נוי להלונג ביי. אנחנו לא מצאנו מקום באוטובוס התיירים ולכן נאלצנו לנסוע באוטובוס השרות המקומי. הנסיעה הייתה נוחה אך התארכה שכן האוטובוס עובר דרך יישובים בדרך ולא בדרך הישירה והמהירה. יחד עם זה עלות הנסיעה הייתה כ 5 דולר בעוד שבאוטובוס התיירים העלות היא כ 15 דולר. בהלונג ביי בחרנו ללון במלון sun bay על מזח הספינות המשיטות למפרץ הלונג ביי באי Tuan Chau. מלון נוח חדרים יפים עם נוף למפרץ וארוחת בוקר עשירה. את השייט למפרץ הזמנו בדלפק הקבלה במלון בעלות של כ 38 דולר.ארוחת ערב אכלנו במסעדה מדהימה הנמצאת על האי בקרבת בית המלון 1958 כך היא נקראת. הזמנו מנות צמחוניות טעימות להפליא. בבוקר סמוך לשעה 0900 נאספנו מבית המלון באוטובוס אל הספינה איתה הפלגנו אל המפרץ ( מרחק של 100 מטר מהמלון). חשוב להדגיש כי כל הספינות היקרות והזולות כולן מבצעות את אותו מסלול בסטיות קלות. השייט במפרץ בין האיים הקטנים מדהים הנופים מרהיבים. המסלול כלל שייט לאי קטה בא (Cat Ba). טיפוס לנקודת תצפית על המפרץ כולו, ביקור במערת נטיפים צבעונית, ביקור בחווה לגידול צדפות פנינים, שייט עצמאי בקייק באזור חוות הפנינים, חוויה כיפית. כמובן ארוחת צהריים וקינוח פירות. השייט נמשך יום שלם. את המשך הערב בילינו ברחובות העיר הא לונג ובשעה 2200 עזבנו לכיוון סא פה באוטובוס לילה עם מיטות שינה בעלות של 350 דונג לאדם כ 15 דולר. באוטובוס אין שרותים אך הנהג עוצר מעת לעת כדי לאפשר להתפנות וחנייה ארוכה להפסקת אוכל שתייה קפה. קימות חברות נוספות המפעילות אוטובוס תיירים נוח יותר בעלות של כ 22 דולר. אנחנו לא הצלחנו להגיע אליהם. אחת החברות יוצאות מהאי קטה בה. משך הנסיעה כ 7 שעות כולל ההפסקות. האוטובוס מגיע עד לעירה Lao Cai ומשם במיני ואן עולים לסא פה הנסיעה במיני ואן היא על חשבון בית המלון. והנהג מגיע עד למלון אותו הזמנתם. חברת האוטובוסים סא פה אקספרס מורשית להגיע עד למרכז העירה סא פה ומשם רגלית לבית המלון או במונית מקומית. האוטובוס לילה של סא פה אקספרס נוח ומרווח ויש בו שרותים.
סא פה
סא פה עיירת מחוז הממוקמת באזור הררי גבוה מוקפת בכפרים העוסקים בעיקר בחקלאות, גידולי אורז, חרדל פירות וירקות. מטרת הטיול לסא פה היא המפגש עם השבטים השונים היושבים בכפרים מסביב לסא פה. הנופים הררים, במדרונות ההרים נבחין בחלקות לגידול אורז, תמונה בולטת לעין. עם הגיענו לסא פה בשעת בוקר מוקדמת ולאחר שהתמקמנו בבית המלון יצאנו לעבר הכפר cat cat הממוקם למרגלות סא פה במרחק של כ 2-3 ק”מ. בכניסה לכפר אנו נדרשים לשלם כ 2 דולר עבור הסיור בכפר. אנחנו יורדים בשביל מדרגות ועוברים על פני בקתות המסחר המציעות צעיפים, תיקים, ריקמה, צעצועים ועוד מעשי ידי נשות הכפר. המראה צבעוני. המשכנו לרדת עד לואדי בקצה התחתון של הכפר ומיד נגלה לעיננו מפל מים יפה מוקף גן פרחוני. Tien Sa waterfall.
משם נחזור לסא פה בדרך הררית העוקפת את הכפר cat cat הדרך מתפטלת במעלה ההר באמצע הדרך נעצור בבית קפה מקומי לתצפית על העמק, נשתה משקה קוקוס טבעי ונמשיך במעלה ההר נחצה נהר על גשר צר ונמשיך בכביש המוביל לעירה. כבר בכניסה לעירה נמצא חנויות לממכר ציוד למטיילים ממכנסי הליכה דרך נעלי הליכה, מעילים ועד לתרמילי גב. המחירים נוחים לכל כיס. כמובן שהמותגים מזויפים אך איכותם טובה. חזרנו לכיכר המרכזית ומשם טיפסנו לנקודת תצפית על הר סא פה (Ham Rong Mountain sapa). הכניסה לאתר כרוכה בתשלום והטיפוס לא קל אך שווה את המאמץ. בדרך עוברים גנים מטופחים, פינות חמד וישיבה, ממשיכים לטפס עד לנקודת תצפית מרהיבה ממנה ניתן לראות את כל העיירה וההרים מסביב לה. במרכז העירה תמצאו מסעדות לרוב אנחנו בחרנו במנות צמחוניות במסעדה וויטנאמית. ביום השני בחרנו לצאת לטריק לכפרים של הנשים בשחור. את הטיול הזמנו ערב קודם בבית המלון. בשעה 0900 נפגשנו עם שאר המטיילים שנרשמו לטריק והמדריכה המובילה מאחד השבטים אשר שלטה באנגלית תארה והסבירה את החיים בכפר, מיקומה של האישה בחברה השיבטית,חינוך בריאות ועוד. היינו כ 12 מטיילים ממדינות שונות הולנד, שוודיה, הודו. לאורך כל הדרך נילוו אלינו נשים משבט המונג לא צעירות וסייעו לנו בהליכה בשבילים הצרים במדרונות התלולים. המסע אל הכפרים היה מדהים חולפים על פני שדות אורז מטעים פלגי מים, הטריק אורכו כ 14 ק”מ של חוויה.
את היום השלישי בחרנו לעשות בטיול רכוב לעבר המפלים הכסף והזהב שני מפלים הסמוכים זה לזה. מפל הזהב הוא גם מפל האהבה. Golden waterfall. הכניסה למפל כרוכה בתשלום של כ 3 דולר אל המפל יורדים בשביל הליכה מסודר בתוך יער ולאורך הנחל המוביל למפל נראים המים הזורמים בגוון זהב ומכאן גם שמו של המפל. המפל גדול ומרשים. יצאנו משמורת המפל ונסענו לנקודת תצפית גבוהה בקרבת מקום ומשם חזרנו לכיוון מפל הכסף אותו ניתן לראות מהכביש. גם הכניסה אליו כרוכה בתשלום.
חזרנו לסאפה ומשם באוטובוס של חברת סא פה אקספרס היוצא מסא פה בשעה 1600 נסענו להא נוי. אוטובוס תירים נוח ומרווח. דיילת האוטובוס מחלקת שתיה וחטיפים. נסיעה מהנה כולל עצירות לשרותים וכלכלה. כ 5 שעות נסיעה כולל עצירות ביניים. לסאפה הקדשנו שלושה ימים. היום הראשון הגעה מוקדם בבוקר סיור בכפר cat cat ותצפית מהר סאפה. היום השני טריק לכפרים Ta Van. Giay ו Lao chai san. היום השלישי נסיעה למפלים.
הגעה לסאפה לסא פה הגענו באוטובוס לילה מהלונג ביי העיר. עלות הנסיעה כ 15 דולר. הנסיעה נמשכת כ 7 שעות כולל עצירות ביניים לשרותים והפסקת אוכל קפה. האוטובוס מגיע עד לעירה Lao chai ומשם במיני ואן המוביל אותכם אל בית המלון. הנסיעה במיני ואן ללא עלות שכן בית המלון מממן את הנסיעה הסדר הקיים עם בתי המלון בסא פה. לסא פה ניתן להגיע גם מהא נוי באוטובוס לילה, רכבת לילה מוניות מיוחדות ועוד.
הא נוי
הא נוי עיר הבירה של וייטנאם, עיר מערבית לכל דבר. אנחנו בחרנו להתארח במלון קרוב למרכז העיר על גבול העיר העתיקה. להא נוי הקדשו יומיים בלבד. יצאנו לסיור רגלי ברחובות העיר העתיקה, רחובות עמוסים בחנויות מסוגים שונים. בכל קטע רחוב תמצא מקבץ של חנויות המוכרות את אותם מוצרים. חנויות לממכר עצי במבוק, חנויות לממכר מוצרי ברזל, חנויות לממכר בגדים ועוד ועוד, הכבישים סואנים ועמוסים. חציית הכביש מחייבת זהירות רבה גם אם אתם חוצים במעבר חציה. ביקרנו במוזיאון בית הכלא האמריקאי, בית הכלא שימש בתקופת מלחמת וייטנאם כמתקן כליאה לטייסים האמריקאים אשר נפלו בשבי אך בעברו הקודם שימש את הצרפתים לכליאת וייטנאמים המורדים בשלטון הקיסרות. במוזיאון נעבור בין אולמות הכליאה עם תצוגת אסירים ויטנאמיים. מתקני העינויים ותאי הצינוק. התצוגה משאירה רושם עז על המבקרים.
משם עברנו למוזיאון האישה הוייטנאמית הנמצא בקרבת מקום, בניין בין ארבע קומות ובכל קומה תצוקה שונה. מקומה של האישה במשפחה, האישה בעבודת הבית והשדה, האישה כלוחמת, האישה באופנה. מוזיאון חמוד אך מי שביקר בכפרים או במוזיאון המלחמה בהו צי מין סיטי יכול לוותר על הביקור במוזיאון. משם המשכנו לאגם הקטן אגם הואן קיים (Trong Hoan Kiem) הנמצא בלב העיר ומסביבו חנויות מותגים מסעדות פארק. בשעות הערב חזרנו לאגם ולרחובות מסביב לאגם והמובילים לאגם כולם נסגרו לתנועת כלי רכב. הכל הפך למדרחוב ענק. נפרסו דוכני אוכל בגדים ועוד, שוק לילה ענק. מסביב לאגם הוקמו במות למופע זמרים, רקדנים נגנים, נפתחו מעגלי ריקודים. צעירים התקבצו לשירה בציבור, לנגינה בקבוצות, למשחקי חברה. ילדים עם הוריהם שיחקו במשחקי יצירה, במכוניות חשמליות. צעירים קפצו בחבל. דוכני אוכל גלידה ממתקים. כולם שמחים. בדלפק המלון נאמר לי כי חגיגות רחוב אלה מתקימות כל סוף שבוע ביום שישי ושבת. ממליץ בחום לתכנן את הטיול בהא נוי כך שיפול בסוף שבוע.
למחרת בבוקר יצאנו לכיוון המוזליאום של הו צי מין אתר רחב ידיים מתופח להפליא וחיילי משמר כבוד עומדים במשך כל שעות היום בפתח. טור ארוך של אנשים ממתין להכנס לאתר אשר נסגר לביקור בשעה 1400. ליד אתר המוזוליאום נמצא מוזיאון הו צי מין, בית הפרלמנט, משרדי ממשלה ומחנות צבא. מוזיאון להיסטוריה צבאית ובפיתחו תצוגת כלי נשק ומטוסים. סמוך מאוד למוזיאון הצבאי נמצא האתר המפורסם Citadel. אשר שימש את הצרפתים בעת שלטונם בויטנאם. באתר נראה שער כניסה עם מגדלי תצפית רחובות מגורים לחיילים הצרפתיים ומפקדיהם כיום האתר משמש כמרכז אומנים.
משם המשכנו לאגם הגדול המערבי Ho Tay ביקרנו בפקודת טראן קואוק (Chua Tran Quoc) הנמצאת בתוך האגם גם היא מיוחדת ומרהיבה.
בכל בית מלון תקבלו את מפת העיר והאתרים המרכזיים מסומנים בה. להאנוי הקדשנו יומים כאשר ביום השלישי בבוקר יצאנו לשדה התעופה הבנלאומי במונית. טיסה לבנגקוק ולישראל.