אודסה (Odessa) היא עיר קוסמופוליטית עוד מראשיתה. תושבי המקום גאים לספר שכבר עם הקמתה חיו בה אזרחים מלמעלה ממאה מדינות ותרבויות שונות. החלק שאותנו הכי סיקרן היה הסיפור היהודי שלה. לא בכדי משווים את אודסה לתל אביב.
עד מלחמת העולם השנייה בין 50 אחוז ל-70 אחוז מתושבי העיר היו יהודים, תלוי את מי שואלים. כל תושבי העיר שפגשנו, יהודים או לא, מצהירים שהתרבות היהודית והיידישאית הן חלק בלתי נפרד מסיפורה של העיר, הקולינריה המקומית ואפילו ההומור. כיום חיים בעיר רק כ-1.5% יהודים שמתרכזים בקהילה הליטאית ובחב"ד. ישנה גם קהילה רפורמית קטנה פעילה, הלל – גוף של סטודנטים יהודים, מרכז קהילתי "מגדל" וכמובן יהודים שאינם משתייכים לשום ארגון. נהוג לומר שבכל תושב אודסה יש לפחות 10% דם יהודי.
מרכז העיר, שהוא חלקה התיירותי, בנוי בצורת שתי וערב, כך שכבר תוך יום תוכלו להתמצא בה בקלות, מה גם שמרבית מוקדי העניין סמוכים אחד לשני.
תראו איזו עיר מרהיבה:
איפה כדאי לישון באודסה?
ככלל ניתן לסווג את מוקדי התיירות ובכללותם אזורי הלינה באודסה לשניים עיקריים. הראשון הינו רצועת החוף ארקדיה (Arcadia) והשני – מרכז העיר. אז איפה כדאי לישון? השאלה היא מה אתם מחפשים. ארקדיה, הסמוכה לחוף ולטיילת שוקקת מלונות, מועדונים והרגישה לנו קצת כמו אילת עם איה נאפה (כמו שאנחנו זוכרים אותה מלפני עשור), רק שבחורף המקום די נטוש.
אנחנו בחרנו ללון ב-Airbnb במרכז העיר, סמוך לרחובות המרכזיים, למוזיאונים, למונומנטים ובמרחק הליכה נוח מכל מה שקורה בעיר. זו גם אופציה מצויינת לשומרי מסורת ושבת. המלצה שלנו על רחוב בונינה, הדירה של ויקטוריה, דוברת אנגלית וחובבת ישראל. למידע נוסף » גולשי למטייל ממליצים מאוד על מלון לונדון ספא (Londonskaya SPA Hotel), גם הוא במרכז העיר.
אטרקציות וסיורים מומלצים באודסה
פתחנו את הבוקר הראשון בעיר בסיור חינמי אודסה דרך המקומיים (Free Tours Odessa / Odessa by locals). את הסיורים מעבירים סטודנטים או מקומיים, צעירים שחיים בעיר, אוהבים אותה ומעוניינים לשפר את האנגלית ולהכיר אנשים חדשים. הסיור אורך כשעתיים והעניק לנו הזדמנות להכיר את ההיסטוריה ואת הגאווה המקומית דרך הסיפורים שמאחורי המונומנטים, הרחובות הראשיים וגם פנינות נסתרות של העיר. וכל זה מנקודת מבט אותנטית ובגובה העיניים. זו גם הזדמנות להכיר תיירים נוספים במקרה ואתם מטיילים לבד.
החברה מארגנת סיורים נוספים בעיר. שמענו המלצות על סיור הגרפיטי, אך לא הספקנו להגיע אליו. ניתן להתעניין אצל המדריך. אנחנו ממליצים להרשם לסיור זה לתחילת החופשה על מנת להתמצא בעיר בהמשך.
- עלות: אמנם הסיור בחינם, אך נהוג להשאיר בסופו טיפ בסכום של בין 10$ - 20$
- אתר אינטרנט לתיאום מראש: www.freetour.com/odessa
בית האופרה – מבנה משגע ומרשים במרכז העיר, לא תוכלו לפספס. בית האופרה מציע קונצרטים, מופעי בלט ופילהרמונית. רצוי להתלבש בהתאם למקום שמהווה מוקד תרבותי משמעותי בעיר, בו תפגשו עם משפחות וזוגות מהעיר וכמובן עם תיירים רבים נוספים.
- עלות: אנחנו שילמנו 5 יורו על מופע צהריים ביום ראשון
- כתובת: Chaikovs'koho Ln. 1, Odessa
- אתר אינטרנט: www.opera.odessa.ua
מידע נוסף על הופעות באופרה, הופעות ברחבי העיר, תערוכות וחיי תרבות באודסה תמצאו באתר שהזכיר לנו את עכבר העיר שלנו, מאוד נגיש ובאנגלית.
- אתר אינטרנט: concert.ua/en/odesa
מדרגות פוטיומקין ושני הגנים – למדרגות, שמהוות מרכז עלייה לרגל לחובבי סרטים ומטיילים רבים, בוודאי תגיעו מספר פעמים במהלך שיטוטיכם בעיר. במקרה, בחרנו בפעם השלישית לא לעלות כרגיל במדרגות, אלא לפנות שמאלה וכך גילינו את גן טורקיה אודסה, ובו לא פחות מ-7 זוגות מתחתנים עורכים צילומי חתונה.
תהינו מה היה קורה לו בחרנו לפנות ימינה, וכך הלכנו שוב למקום וגילינו את גן יוון אודסה. שגם הוא מקסים ונעים, מקום מעולה לעצירה נעימה בעיר הרב – תרבותית.
- כתובת: Potemkin Stairs, Odessa
בניין העירייה שמתחבר גם לגן הטורקי, ממוקם גם בליבה של העיר, מוביל לשדרת פרימורסקי הנעימה והמוצלת ובה גם ממצאים ארכיאולוגיים ובסופה מדרגות פוטיומקין. כל שעה עגולה נשמע ההמנון מהבניין.
טרסה שבצ'נקו פארק (Tarasa Shevchenko Park) הוא פארק גדול נוסף על שמו של סופר אוקראיני מפורסם. בפארק ספסלים בצורת ספרים המוקדשים לספרות המקומית, תערוכות פרחים מתחלפות לעתים (כדאי לבדוק) ובקצה הפארק – לונה פארק קטן, גן משחקים ואטרקציות אחרות לילדים (בסופי שבוע). לאחריו אפשר לעבור דרך נמל אודסה המפורסם ולחזור למרכז העיר באותה דרך עד ההגעה למדרגות פוטיומקין חזרה.
- כתובת: Marazliivska St. Odesa, Odes'ka oblast
סיור בעקבות הוגים ציוניים או הקהילה היהודית - סוכנויות תיירות רבות מציעות הזדמנות להכיר את הקהילה היהודית המקומית בסיורים הממוקדים בתרבות היהודית העירונית ובתרומתה האדירה לעיר. אנחנו בחרנו לעשות את הסיור עם בת הקהילה המקומית, אלנה. הסיור כלל הליכה ארוכה, בלי עליות קשות, ברחובות העיר. מעבר לכל פינה ראינו חרוטים שמותיהם של אבות ומייסדי הציונות - ביתם של ז'בוטינסקי, שלום עליכם, דיזנגוף, שאול טשרניחובסקי, חיים נחמן ביאליק, פינסקר שהוא גם מקום מושבו של הוועד האודיסאי ועוד. ואכן, חבורת ההוגים הציוניים שבחרה באודסה כמקום מושבה היוותה חלק משמעותי מהתרבות העירונית, היהודית והישראלית.
הסיור עם אלנה עסק בעבר היהודי הרחוק של העיר ובקשר הציוני. הערך המוסף בסיור הוא היכרותה העמוקה עם הקהילה היהודית היום ובסיפורה שלה. היה מעניין, מרגש ומאיר עיניים. אלנה דוברת עברית, אנגלית ואוקראיינית.
- עלות: 60$ לסיור של עד שישה אנשים. ניתן לעשות גם סיור רכוב בתיאום מראש
- טלפון של אלנה: 38-0679357372+ (גם בוואטס-אפ)
- מומלץ להצטייד בנעליים נוחות
קבלו הצצה לקהילה היהודית באודסה:
שוק פריווז (Privoz) ממוקם בחלקו הפחות מתוייר של העיר, כעשרים דקות הליכה ממרכזה. מיקום זה מספק הצצה מעניינת לחיי היום יום שמחוץ לבועה התיירותית. השוק הינו עצום ומחולק בצורה גסה בין דוכני בגדים (ניתן למצוא זיופים מצוינים במחירי רצפה), פירות וירקות, תבלינים, בשר ועוד מוצרים שונים. לחובבי השווקים אין כאן חידוש גדול, אך בהחלט נהננו לראות צדדים נוספים של העיר.
השוק ידוע בזכות דוכני דבש מלכות בייצור ביתי, במחירים מצחיקים (שילמנו 70 גריבנה). היעזרו בגוגל טרנסלט כי המוכרים אינם יודעים מילה באנגלית. אם תצליחו לאתר מקומי דובר אנגלית הוא לרוב יסביר פנים וילווה אתכם לאן שתרצו. לדעתנו לא נעים להסתובב כאן בשעות הערב.
- כתובת: Pryvozna St. 14, Odesa, Odes'ka oblast
וככה עושים כאן שופינג:
בסמוך לשוק, ממש מולו, יש קניון עודפים גדול ובו חנות אלקטרוניקה, חנויות צעצועים, הלבשה תחתונה, חנות לציוד תינוקות ועוד. שווה לקפוץ אם יש לכם זמן.
בילוי קייצי בארקדיה
ארקדיה (Arcadia) הינו איזור תיירותי מפורסם בעיר, מוקף במלונות, רצועת חוף, מועדונים, מסעדות וחנויות תיירות שונות, מעין אילת של אוקראינה. אומרים שהאיזור עמוס ושוקק בתקופת הקיץ אך כשאנחנו ביקרנו בחורף הוא היה די ריק ועצוב. בחורף כמה שעות בודדות יספקו את החוויה.
במקום קיים קניון מותגים מוכרים גדול ואולם קולנוע ובטיילת תוכלו למצוא חנות בוטיקית וקטנה של יין דובדבנים מלבוב, כנראה מותג מוכר באוקראינה. ניתן לקנות כוס של 100 מ״ל לשתייה ב-80 גריבנה ובקבוקים לארץ. מקום מאוד נעים. כמו כן יש מספר חנויות קינוחים - גלידות, ופל ועוד מתוקים.
- כתובת: Arcadia, Odessa
הרפתקה פראית מתחת לאדמה: קטקומבות
גם העיר אודסה מצטרפת לרשימה ארוכה של ערים שבאמתחתן רשת מנהרות תת-קרקעיות מסועפת. לבחירתכם שני מוקדים לחוות את הקטקומבות - האחת בתוך העיר, בסמוך למוזיאון, ונחשבת יותר תיירותית ונוחה והשנייה במרחק כחצי שעה נסיעה מחוץ לעיר - ווילד קטקומבות (Wild Odesa Catacombs). הדעות לאיזו עדיף ללכת חלוקות, לדעתנו השיקול צריך להיות בעיקר של זמן ויכולת פיזית שלכם. את ההיסטוריה של רשת הקטקומבות בכל אירופה ובפרט באודסה תוכלו לקרוא במקורות שונים ובעיקר לשמוע בסיור.
הלכנו על חוויה יותר ״פראית״ והצטרפנו למדריך קונסטנטין שהקדיש את חייו לחקר הקטקומבות כך שהוא מכיר אותן, על כל הסתעפויותיהן, טוב מאת כף ידו. בנסיעה בת 30 דקות באוטובוס בינעירוני הגענו לכפר, ספק פרבר של אודסה. קונסטנטין, מלווה בפנסים, הוביל אותנו במשך כשעתיים דרך מנהרות מסועפות, ציורי קיר וחושך מוחלט כשהוא שוזר את סיפורה של העיר, הקהילה היהודית, אוקראינה והסיפור שלו עצמו בתשוקה רבה.
לוגיסטית יש לקבוע מראש את הסיור עם איגור, מנהל חברת התיירות דרכה קוסטנטין עובד ולבקש אותו. העלות היא 400 גריבנה לאדם. נפגשים ב-9 בבוקר בתחנה המרכזית של אודסה (לא רחוק משוק פריווז, כעשרים דקות הליכה ממרכז העיר) ונוסעים יחד איתו באוטובוס בעלות 12 גריבנה לאדם לכל כיוון. לחילופין, יש סוכנויות רבות שמוציאות סיורים לקטקומבות, אפשר למצוא אותן בגוגל.
- תיאום סיור עם איגור במייל [email protected]
קצת על ההיסטוריה של הקטקומבות:
כך תכירו את הקהילה היהודית באודסה
הקהילה היהודית באודסה חמה ונעימה ומורכבת משתי קבוצות מרכזיות - ליטאים וחב"ד. לכל אחת מהקהילות בית כנסת ומסעדות כשרות, חלקן במרכז העיר ואפילו יש בר כשר חדש וחלקן בארקדיה. התפריטים שלהם מגוונים - החל ממאפים ומנות חלביות, דרך מנות ישראליות וכלה בתבשילים ומנות יהודיות קלאסיות.
לכל קהילה גם מוסדות קהילתיים, ביניהם בתי יתומים יהודים. אמנם לא ביקרנו בבתי היתומים עצמם, אך נפגשנו עם הילדים בבית הכנסת – היה מרגש ומעניין ולמי שבעניין ניתן לתאם מראש ביקור במקום (אלנה מהסיור תוכל לסייע גם בזה).
טיפים שיעשו לכם את הטיול באודסה
התניידות בעיר: כאמור ניתן להתנייד במרבית העיר בהליכה נוחה על מדרכות רחבות. במידה ותזדקקו למונית אנחנו ממליצים על שירות המוניות דרך אובר (Uber). קל, זמין, ובהתחשב במגבלות השפה גם די יעיל.
שירותי חלפנות והמרת כספים: מומלץ להמיר כספים מחוץ לאיזור מרכז העיר. מספיק להתרחק עשר דקות הליכה ותקבלו שער משתלם יותר. את שער ההמרה הטוב ביותר מצאנו כשהלכנו לשוק פריווז, שם יש מספר לא מועט של ציינג'ים (Change) הוגנים. בנוסף, גם המון בנקים פרושים ברחובות, לתשומת לבכם סגורים בשבת ובראשון אז היערכו בהתאם.
תקשורת עם המקומיים: מעטים דוברי האנגלית בעיר, גם בקרב נותני שירותים בסיסיים לתיירים. רמת השליטה המקומית בשפה נעה בין חוסר אונים, חצי חצי (so so בשפת המקום) או שליטה טובה. דובר אנגלית שוטף התקשנו למצוא. ממליצים להיעזר בגוגל טרנסלייט (Google Translate).
איפה כדאי לאכול?
עבורנו הישראלים, מחירי המסעדות באודסה ממש לא יקרים והמסעדות מצוינות ברובן. אז מה מומלץ? על אובלקה (Oblaka) כולם מדברים, אך אנחנו התאכזבנו מאוד מהאוכל. אולי היא מתאימה יותר לשעת שקיעה עם קוקטייל ביד. בכל אופן האווירה כאן נחמדה, מושכת אליה את כל המי ומי והמקומיים מתלבשים במיטב מחצלותיהם.
- כתובת: Katerynyns'ka St. 27, Odesa, Odessa Oblast
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 11:00-1:00
- עמוד פייסבוק: www.facebook.com/oblakarestoran
טברנטה (Tavernetta) - מסעדה איטלקית מצויינת, מציעה גם מנות דגים טריים. שירות טוב, נקי מאוד ואוכל מעולה.
- כתובת: Katerynyns'ka St. 45 Odesa, Odessa Oblast
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 9:00-00:00
- אתר אינטרנט: www.tavernetta.ua
כבר עושה חשק לתת ביס:
גם מוניקה פינצה פסטה בר (Monica Pinza Pasta Bar) היא מסעדה מעולה ממש במרכז העיר. המלצרים דוברי אנגלית, כלי ההגשה פשוט יפהפיים, האוכל מצויין ואחלה מחירים.
- כתובת: Katerynyns'ka St. 23, Odesa, Odessa Oblast
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 11:00-23:45
- עמוד פייסבוק: www.facebook.com/Monica.Pinza.Pasta
החנות של השוקוליטריית לביב (Lviv Handmade Chocolate) נמצאת במדרחוב החנויות הראשי בעיר, עם קומה שנייה ובה שולחנות צופים לגן. יש במקום בית קפה לשבת וחנות שוקולד עבודת יד לקחת. טעים מאוד, חמים ונעים. מחירים טובים.
- כתובת: Derybasivska Street, 31, Odesa, Odessa Oblast
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 10:00-22:00
- אתר אינטרנט: www.chocolate.lviv.ua
גם שוק האוכל של אודסה (Odessa City Food Market) נמצא במרכז העיר. דוכני אוכל טריים ושתייה מדליקים המציעים מאכלים חוצי עולם – אסייתי, איטלקי, מזרח תיכוני ועוד וכן דוכן טבעוני למהדרין!
Odessa City Food Market
- כתובת: Rishelievska Street, 9А, Odesa, Odessa Oblast
- שעות פעילות: שני – חמישי, 11:00-23:00, שישי – ראשון, 11:00-1:00
- אתר אינטרנט: cityfood.market
וככה זה נראה:
יוצאים מחוץ לעיר: קפיצה קטנה לאומן
את הביקור שלנו באודסה התחלנו בנסיעה לקבר רבי נחמן בעיר אומן (Uman). הזמנו אוטובוס מראש, בעלות של 12 דולר לכרטיס הלוך ושוב. הנסיעה נעימה ואורכת כשלוש שעות וחצי, האוטובוס יצא בזמן, מחובר ל-Wi-fi, סרטים חדשים ומתורגמים לאנגלית ומוזיקה.
ירידה בתחנה המרכזית של אומן מבהירה לנו שהגענו לעיירה קטנה מאוד, לא תיירותית כלל עבור אזרחי העולם אך אהובה מאוד על ישראלים. שלטים רבים בעברית ואפילו "שלום" במערכת הכריזה. בעלות של 100 גריבנה נסענו לשכונה שסובבת את הציון, מקום מנוחתו של הרב.
האזור המדובר קטן מאוד, מספר רחובות, כולם עם שלטים בעברית וישראלים ויהודים הם היחדים שמסתובבים כאן. בשלטי החוצות תוכלו למצוא פרסומים להשקעות נדל"ן בעיר, חנויות קוסמטיקה, מסעדות ישראליות ואפילו עורכי דין מהארץ שיכולים לטפל בכל הבעיות שהשארתם מאחור. ברחבי השכונה תשמעו מוסיקה נחמנית טיפוסית בקולי קולות ותראו חנויות תשמישי קדושה.
הרבה שנים לפני מלחמת העולם השנייה החיים היהודים בעיירה שקקו חיים. הרב נחמן מברסלב, ששמו מלמד אותנו כי גדל בברסלב ולא באומן, ביקש להקבר בסמוך לשתי גבעות בהן הוטלו גופותיהם של 30 אלף מתושבי העיירה היהודים שנרצחו בפוגרום. כיום אין במקום כמעט קהילה יהודית, מלבד התעשייה סביב הציון, אלא מספר קשישים שנותרו מהקהילה ההיא.
למחרת טיילנו ברגל בגן סופיה (Sofiyivka Park) היפהפה, עליו אמר הרב "אין אומן זיין און אין סופיא נישט? ובתרגום – להיות באומן ובסופיה לא?" ואנחנו לא יכולים להסכים יותר. פארק ענק פרוש על מאות מטרים, עם אגמים, מזרקות, צמחיה יפהפייה ואפילו שטח מגודר למשפחת יעלים מתוקה. מקום נפלא לבלות בו את היום או את שעות אחר-הצהריים בקריאת ספר, פיקניק קל או התבודדות.
- כתובת: Kyivs'ka St. 12а, Uman', Cherkasy Oblast
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 9:00-19:00
- עלות: 3 דולר
- דרכי הגעה: אפשר להגיע ברגל, כרבע שעה הליכה מאזור הקבר
- אתר אינטרנט: www.sofievka.org
משם המשכנו לראות מה יש לעיירה להציע מלבד ההיבט היהודי. הגענו לרחוב הראשי שמסתיים בכיכר העיר המרכזית. נקי ומרווח, אך פשוט ביותר, אף אחד לא מדבר אנגלית ואין יותר מדי מה לראות. אם נתקעתם – יש במקום בית קולנוע שנראה מודרני לחלוטין עם סרטים חדשים ובסמוך אליו אחלה פיצרייה שאפילו דיברו בה קצת אנגלית. המשכנו למטה לגשר עם השלט המפורסם I love” Uman” והתיישבנו על ספסלים ליהנות ממזג האוויר והנוף.
בעיר יש מספר אוניברסיטאות שאפשר לבקר בהן ומוזיאון היסטוריה, אך לאכזבתנו כל המיצגים באוקראינית, אין אף איש צוות דובר אנגלית ונראה שהוא לא שופץ עידנים.
עשינו לכם חשק לטייל באודסה? מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם: