מידע כללי על סרי לנקה
כתרים רבים קשרו לסרי לנקה מבקריה: "גן-העדן הטרופי", "הדמעה של הודו", "לנקה המסתורית". מרקו פולו הגדיר אותה כאי הטוב ביותר בעולם, בהשוואה לאיים אחרים בגודלו. סוחרים ויורדי ים ערביים כינו את האי "סרנדיב" (אי התכשיטים, אי אבני החן), האנגלים יצרו ממילה ערבית זו מילה חדשה בשפה האנגלית – Serendipity – "גילוי של משהו מוצלח במקרה", ולא בכדי. סרי לנקה התברכה בעושר תרבותי ורוחני, במינים רבים של בעלי חיים אנדמיים (ייחודיים לאזור) ובנופים מרהיבים ומגוונים, החל מחופים מעוטרים בעצי קוקוס ובחולות-זהב, דרך צמחייה עשירה, אגמים, פארקים לאומיים ויערות גשם וכלה בערים עתיקות ומקדשים בודהיסטיים לרוב. כל אחד יכול למצוא בסרי לנקה את אשר אהבה נפשו.
סרי לנקה שוכנת בין קווי הרוחב 5-10, צפונית לקו המשווה, בקצה הדרום מזרחי של תת היבשת ההודית. שטחה הכולל הוא כ-65,000 ק"מ ואוכלוסייתה מונה כ-20.5 מליון תושבים. בעוד שחלקו הצפוני של האי הינו מישורי, חלקו הדרומי מכיל אזור הררי יפהפה (Hill Country), המעוטר ומשובץ במפלי מים, נהרות, צמחייה עבותה ובעלי-חיים לרוב. באזור זה נמצאים ההר הגבוה ביותר באי, פידורוטאלאגאלה (Pidurutalagala), שגובהו 2,524 מטרים והנהר הארוך ביותר, המאהאוולי (Mahaweli), הזורם ממרכז המדינה ונשפך אל האוקיאנוס ההודי בצפון-מזרח. (מפת סרי לנקה - לשימושכם).
הקבוצה האתנית העיקרית באי נקראת סינהלה (מספרם נאמד ב-14 מליון תושבים), על פי המסורת תושבים אלו הינם צאצאים של אריה (Sinha בשפה הסינהלית), אשר דמו (Le) זורם בעורקיהם. בהתאם, האריה מופיע על דגלה של סרי לנקה.
הפורטוגזים הגיעו לאי בתחילת המאה ה-16 והקימו תחנות מסחר לתבלינים המצויים לרוב באי. הפורטוגזים כינו את האי - Ceilao, שהינו שיבוש של המילה "סינהלה". את רגלי הפורטוגזים הדירו ההולנדים, אשר ביססו את שלטונם החל משנת 1658 ולמשך כ-150 שנה. גם ההולנדים התעניינו במסחר ובעשיית רווחים יותר מאשר בבני המקום או בפיתוח האי, וכינו אותו Ceilan או Zeilan.
את החותם הרב ביותר על סרי לנקה הותירו הבריטים, אשר במסגרת כיבושיהם, הגיעו אף לאי והיו הראשונים שכבשו את כולו בשנת 1815. הבריטים היטיבו לנצל את משאבי האי ותוך זמן קצר צצו מטעים רבים ברחבי המדינה: תחילה, התה כמובן, הקפה, הקינמון, עצי גומי ועוד. הבריטים הביאו למטעים אלו פועלים טאמילים מדרום הודו כדי לעבוד בהם. הבריטים כינו את האי Ceylon והכריזו על האנגלית כשפה הרשמית. סרי לנקה זכתה בעצמאות בשנת 1948, כדומיניון במסגרת חבר העמים הבריטי, ובשנת 1972, כחלק מהחזרה לשורשים, שונה שם האי לסרי לנקה (לנקה המרהיבה, המהממת).
הבודהיזם הובא לסרי לנקה במאה השלישית לפני הספירה, על ידי מאהינדה, נסיך הודי בן לשושלת מאוריה, ומאז ועד היום מהווה את הדת העיקרית באי, שסממניה ניכרים בכל מקום.
אטרקציות בסרי לנקה ואתרים שאסור לפספס
ביקור בסרי לנקה הוא חוויה בלתי נשכחת, שיכולה להתאים לכל אחד – זוגות אוהבים המבקשים לחוג את ירח הדבש בנופיה הקסומים, משפחות חובבות טבע ובעלי חיים, מטיילים המתעניינים בדת, בתרבות ובאומנות הבודהיסטית, וכל מי שחושק באילו מן הפעילויות המגוונות שהאי מציע: ספארי בפארקים הלאומיים, ראפטינג, רכיבה על פילים, מסלולי הליכה מרהיבים או סתם רביצה נינוחה לאורך חופי האוקיינוס ההודי.
העיר הקדושה אנוראדהפורה (Anuradhapura) היא מקום מושבה של הממלכה העתיקה ביותר מהמאות ה-5 ו-6 לפנה"ס. שם ישבו מלכים סינהלים והודיים במשך כ-1,000 שנים. במקום נמצאים, בין היתר, שרידיו של ארמון המלך, שבשיאו היה בן תשע קומות (!) ויכול היה להכיל עד 1,000 איש. ניתן לבקר ולהתרשם מהדאגובות (סוג של מבנים מקודשים, המכילים על פי האמונה שרידים הקשורים לבודהיזם) המצויות במקום. כמובן שאין לפספס את ה-Sri Maha Bodhi 0 – העץ המקודש העתיק ביותר בעולם, שניטע מענפי עץ הבודהי בהודו, שתחתיו ישב בודהה בשעה שקיבל את ההארה. ענף מעץ זה זה הובא לסרי לנקה במאה ה-3 לפנה"ס ומאז ועד היום, 2,000 שנה ברצף, שומרים ומטפלים בו נזירים במקום (אפילו בזמנים של כיבוש הודי). המקום מהווה אתר עליה לרגל לבודהיסטים המניחים תחתיו פרחי לוטוס ויסמין ופירות שונים כמנחה לבודהה.
אנוראדהפורה סבלה מהתקפות של שושלות הודיות ללא הרף. במשך כ-1,500 שנים היא החליפה ידיים בין שושלות מקומיות להודיות, ולבסוף, בשנת 1070, המלך הסרי לנקי ויג'איאבאהו הניס את בני שושלת צ'ולה ההודיים והקים עיר בירה חדשה בפולונרווה (Polonnaruwa), ששגשגה במשך יותר ממאתיים שנה. היא נחשבה לאחת הערים הנפלאות באסיה כולה. כיום, ניתן לראות בה עדויות לימי זוהרה, בין היתר, את שרידי ארמון המלך, פסלי ענק של בודהה ו-Gal Pota – תיאור מעללי המלך וכוחו המגולפים באבן ואומנות בודהיסטית יפהפייה בת כ-1,000 שנים.
בין אנוראדהפורה לקנדי, נמצאת העיר דמבולה. בעיר זו קיים אוסף מרהיב של מקדשים ומערות, הבנויים בינות סלעים בצלע ההר, בנוף עוצר נשימה. המסורת מספרת, כי אחד המלכים שנמלט מאנוראדהפורה, קיבל מחסה במערות מנזירים בודהיסטים במשך 14 שנים. לאחר מכן, עם חזרתו לשלטון, הקים, כאות תודה, את המקדשים במערות. מדובר על אוסף מרשים של למעלה מ-150 פסלי בודהה, ציורי קיר ואומנות בודהיסטית.
קנדי (Kandy), הינה "עיר הבירה" של אזור ההר (Hill Country), המעוז ההיסטורי של השלטון הבודהיסטי באי. במרכזה של קנדי נמצא אגם נפלא וסביבו מתנהלים החיים הסואנים של העיר: חנויות מכל מין וסוג, שווקים ובתי מלון. בסמוך לאגם, נמצאת אחת האטרקציות היפות של העיר הדאלדה מאליגאווה (Dalada Maligawa - 'מקדש השן'). זהו מקדש שבו נמצא בקודש-הקודשים, השריד הדתי החשוב ביותר באי – השן הקדושה של בודהה. מידי יום נערכים במקדש טקסים לכבוד השן הקדושה, במחזה צבעוני, המלווה בהלמות תופים ובמנגינות בודהיסטיות. במהלך הביקור בעיר מומלץ לצפות בערב הפולקלור המקומי, המציג ממיטב הריקודים והמוזיקה המקומית, ומגיע לשיאו במופע ההליכה היחפה על גבי גחלים לוהטות, לעיניהם המשתאות של הצופים.
נוארה אליה (Nuwara Eliya) עיר ההר היפה, שוכנת בגובה של כ-2,000 מטר מעל פני הים, ועל כן הטמפרטורה הממוצעת בה היא כ-16-18 מעלות ביום. עיר זו מוזכרת כבר ברמאיינה, האפוס המיתולוגי ההודי. העיר של היום הוקמה על ידי סמואל בייקר הבריטי, שחיפש מקום "אירופאי" בסרי-לנקה, שבו יוכלו הבריטים לשחק גולף, קריקט, ללגום תה להנאתם בגנים היפים ולצוד שועלים ביערותיה. ואכן, המגיע לעיר זו וסביבותיה משוכנע כי הוא נמצא אי שם באירופה ולא במדינה טרופית. בתי-המלון במקום שומרים על הצביון הקולוניאלי, והעיר מהווה נקודת יציאה נוחה לפארקים הלאומיים שמסביב, המכילים אגמים, מפלי-מים, מסלולי הליכה ונופים עוצרי נשימה לרוב. מנוארה אליה אפשר לצאת לטיול בהורטון פליינס (Horton Plains), שהוא גן לאומי גדול, ירוק ויפהפה, הכולל נחלים, אגמים ומפלים, ומהווה את ביתם של שלל סוגי בעלי חיים. יש מספר מסלולי טיול ופינות חמד בפארק, אך גולת הכותרת בו היא, ללא ספק, התצפית עוצרת הנשימה “סוף העולם” (World's End), שקרויה כך כי התחושה היא שהגעתם לקצה העולם וכולו נפרש תחתיכם.
אדאמ'ס פיק (Adam's Peak – “פסגת אדם”) הוא כינויו של הר חרוטי בגובה של 2,243 מטרים, הנקרא בסינהלית "סרי-פדה" (כף הרגל הקדושה), ואכן, בראש ההר, מוטבעת בסלע צורת כף רגל אנושית. לפי אמונת המוסלמים, כשאדם גורש מגן-עדן, היה זה המקום הראשון שבו הוא דרך. הבודהיסטים טוענים דווקא, כי זוהי כף רגלו של בודהה באחד מביקוריו באי. כך או כך, מי שיעשה את המאמץ ויטפס לפסגה, מובטח לו נוף בראשית עוצר נשימה.
אחד האתרים המרהיבים והמעניינים ביותר במדינה הוא סיגיריה (Sigiriya). שרידי המצודה העתיקה, שנמצאים בראש הסלע העצום הם בגדר ביקור חובה בסרי לנקה. הטיפוס על הסלע עלול להיות קצת מאתגר, אך בדרך למעלה רואים ציורי קיר, פסלים, בריכות מים עתיקות וכמובן, 360 מעלות של נוף ירוק עשיר שנשקף אליכם מהפסגה.
חובבי הטבע שביניכם יהנו מביקור בפארק יאלה (Yala Park) הקסום, שנמצא בחלק הדרום מזרחי של האי. הפארק משתרע על פני כ-1,000 קמ"ר, אך רק 141 קמ"ר ממנו פתוחים לביקור לקהל. המגיעים לפארק יוכלו לראות פילים, נמרים, תאו מים, תנינים, חזירי-בר, קופי לנגור, טווסים ומספר רב של ציפורים אנדמיות. הפארק ניזוק בצונאמי של שנת 2004, אם כי הנזק לבעלי החיים היה מועט. הם חשו בגל קודם לכן, טיפסו למקומות גבוהים וכך ניצלו. כיום יש במקום אנדרטה המנציחה את המאורע.
למרות שקולומבו (Colombo) אינה עיר הבירה הרשמית (הבירה האדמיניסטרטיבית והחוקתית הינה Kotte הסמוכה), היא משמשת כעיר הבירה בפועל וכמרכז החיים הפיננסיים והמסחריים. העיר קיימת כבר כ-2,000 שנה ונוסדה על ידי סוחרים מוסלמים, שהתיישבו בסמוך לנמל הטבעי שלה. הפורטוגזים הגלו את המוסלמים המקומיים, החלו לסחור בתבלינים, כשנמל העיר משמש להם כנמל מוצא ובנו מצודה להגן עליה. מצודה זו נפלה לאחר קרב ארוך לידי ההולנדים, שייסדו בה את החברה ההולנדית ההודית המזרחית לסחר בתבלינים ובטובין בשנת 1796. הבריטים הכריזו על קולומבו כבירת ציילון, והם אלו שהקימו את מרבית המבנים הנראים כיום בעיר: בית העירייה, בית הפרלמנט הישן, המוזיאון הלאומי ועוד. בעיר ישנם גנים יפים ופינות חמד בין השווקים.
מי שמעדיף להתרחק מהעיר הגדולה והסואנת, יכול לבקר בנגומבו (Negombo) הסמוכה, ואף יכול להגיע ישירות לעיירת החוף הקסומה משדה התעופה ולוותר לחלוטין על הביקור בקולומבו. בנגומבו אפשר לבקר בשוק דגים מסורתי, שהוא חוויה מעניינת (וריחנית) בפני עצמה או לטייל אל הלגונה הסמוכה לעיר.
ואיך אפשר בלי להתייחס לחופים? בהיותה אי, סרי לנקה מוקפת לגמרי בחופים מרהיבים. מי שיגיע לאי הקסום במהלך החודשים דצמבר עד מרץ, יוכל ליהנות מביקור בחופים בצד המערבי ובצד הדרומי של האי: חופים של עיירות כמו היקדואה (Hikkaduwa), מיריסה (Mirissa) ובנטוטה (Bentota) מומלצות בעיקר לחובבי הגלישה, אבל גם רובצים ומשתכשכים יוכלו למצוא בהן אטרקציות.
בין מאי לספטמבר, אפשר לבקר בחופים המרהיבים של מזרח האי: ארוגם ביי (Arugam Bay) היא אחד מחופי הגלישה המפורסמים ביותר באי, ורבים נוהרים אליה מרחבי העולם בתקופה זו של השנה ואף מתקיימות בה תחרויות גלישה בינלאומיות. בצפון מזרח האי נמצאת טרינקומלי (Trincomalee), עיר גדולה וקצת חסרת ייחוד, מלבד מקדש גדול ומרשים ששוכן על ראש צוק. אבל ממש צפונית לעיר זו, נמצאות שתי עיירות חוף קטנות וקסומות – אפוולי (Uppuveli) ונילאוולי (Nilaveli), שמציעות שפע של אופציות של פעילויות בחוף – החל מפאבים על החול ומסיבות חוף וכלה בשנרקול או צלילה באי היונים (Pigeon Island) הסמוך.
פסטיבלים וחגים בסרי לנקה
הפסטיבלים, הטקסים והפולחנים בסרי לנקה, מעבר להיותם מרהיבים, פונים לכל חמשת החושים. המפורסם שבהם הוא האסאלה פראהרה (Esala Perahera), המתקיים מדי שנה בעיר קנדי בין חודש יולי לאוגוסט. במהלך הפסטיבל השן הקדושה של בודהה נישאת בקופסה מעוטרת, המהווה העתק של המקדש, על גבו של פיל (המעוטר אף הוא) ברחבי העיר, כשהיא מלווה ברקדנים מסורתיים, במתופפים, במניפי דגל ממלכת קנדי העתיקה ובנושאי לפידים. העיר לובשת חג, צבעוניות התושבים מגיעה לשיאים חדשים והחגיגה רבה.
בכל חודש, במלוא הירח, מתקיים טקס ה-Poya, שהוא חג בעל ציביון בודהיסטי. המאמינים, נוהגים לבקר במקדשים משעות אחר הצהרים, להביא כמנחה פירות, פרחים, לעשות מדיטציה ולפצוח בתפילות. כמו כן, המאמינים נמנעים ביום זה מהנאות. טקס זה יפה במיוחד בכפרים הקטנים, שבהם מתגייסים כל תושבי הכפר לקשט ולהאיר את הדרך המובילה אל המקדש, להלביש את ילדי הכפר במיטב מחלצותיהם ולקיים עמם (ובעזרתם) את מצוות הבאת המנחה למקדש.
מה אוכלים בסרי לנקה?
סרי לנקה הינה גן עדן לחובבי פירות טרופיים ומאכלים חריפים. אין דבר מרענן יותר מלעצור בצידי הדרכים באחד מהחאדי (Khadi), דוכן לממכר פירות ולהתענג על אננס עסיסי, פאפאיה, מנגו, Jack-fruit, וכ-14 (!) סוגים שונים של בננות. כדי להרוות את צימאונכם, שתו את קוקוס-המלך (King Coconut), שחלבו מזין וטעים. המאכלים בסרי לנקה מתובלים היטב. נסו את הרוטי – מאפה משולש המלא בירקות או בבשר ומטוגן, את הקוטו רוטי – רוטי קצוץ דק. בנוסף, כדאי לנסות מיני אורז מקומי מתובל, וכן את ה-Dhal Curry, שהינו קארי עדשים טעים וחריף ואילו לקינוח, מומלץ לטעום את ה-Curd, שהוא יוגורט, העשוי מחלב של באפלו והמועשר בסירופ דקלים.
טיפים למטיילים בסרי לנקה
כיצד להגיע: החל מ- 6 בפברואר 2024, ארקיע מציעה טיסות ישירות לסרי לנקה. קו נתב”ג-קולומבו של חברת התעופה הישראלית יוצא וחוזר בימי שלישי, כאשר טיסת ההלוך היא טיסה לילה הממריאה בשעה 00:30 בלילה שבן שני לשלישי. משך הטיסה הינו 12:30 שעות מישראל לסרי לנקה, וכ- 13:00 שעות בכיוון הנגדי.
מתי לטייל: בסרי לנקה, בהיותה שוכנת בסמוך לקו-המשווה, ניתן לטייל כל השנה. הטמפרטורה באזור המישור היא כ-30 מעלות ובאזור ההר כ-20 מעלות. העונה באוקטובר-ינואר היא עונת Maha - מונסון צפון-מזרחי פוקד אזורים אלו באי, ואילו ביולי-אוגוסט בעונת ה-Yala, מונסון דרום-מערבי פוקד אזורים אלו באי.
אשרת שהייה: אפשר למלא בקשה לקבלת ויזה מראש באינטרנט, או לבקש רק עם נחיתתכם באי. בשני המקרים, אם יאשרו לכם את הבקשה, תקבלו אשרת שהייה בת 30 יום. קראו עוד על איך מוציאים ויזה לסרי לנקה »
מטבע: המטבע המקומי הינו הרופי הסרי לנקי, 1 דולר אמריקני ערכו כ-313 רופי; 1 שקל שווה לכ-85 רופי.
טעימה מסרי לנקה: