סקירה כללית
איסלנד הינה מדינת אי השוכנת בבדידות מזהרת בצפון האוקינוס האטלנטי, מדרום לחוג הארקטי, מערבה מנורבגיה ומזרחה מגרינלנד. כשמביטים על המפה, היא נראית קטנה לעומת גרילנד, אבל כשמטיילים בה רואים שהיא כה גדולה, עד שגם שלושה שבועות בקושי מספיקים לטיול בין כל האטרקציות היפות בה.
שטחה של איסלנד הוא כ-103,000 קמ"ר – פי ארבע ממדינת ישראל. אין בה צפיפות אוכלוסין, כיוון שמתגוררים בה כ-330,000 תושבים שכמחציתם בעיר הבירה רייקאוויק. תיירים, לעומת זאת, מגיעים אליה בהמוניהם, וב-2017 הגיעו כ-2,200,000 איש!
רקע היסטורי: בעברה חיו כאן הוויקינגים, שהיו פגאנים והפילו חיתתם על תושבי אירופה. במאה ה-11, עם התפשטות הנצרות, תם עידן הוויקינגים ונותרנו רק עם "הסאגות" - הסיפורים המתארים את עלילות המלכים והאלים. איסלנד קיבלה את עצמאותה מדנמרק ב-1944.
למה כולם נוהרים לאיסלנד?
נופים וולקניים, גייזרים, קרחוני עד אדירים, מפלים שוצפים מרשימים, הרים צבעוניים, נהרות שחוצים ברכב, סוסים גזעיים נמוכים במיוחד, פיורדים, ציפורים מיוחדות שילהיבו לחובבי ציפורים, קרייטרים עם אגמים ירוקים בלועם ומרחצאות בחיק הטבע. כל אלו מושכים את התיירים מרחבי העולם, בעיקר שוחרי טבע.
עונות ומזג אוויר
מזג האוויר באיסלנד הינו הפכפך, ולכן יש להיערך לכל מזג אוויר בכל שעות היום. האיסלנדים אומרים: אם אינך אוהב את מזג האוויר כעת – המתן כמה דקות והוא יהיה גרוע יותר.
העונה הנוחה ביותר לטיול באיסלנד היא הקיץ בין אמצע יוני לאמצע אוגוסט. זו העונה "החמה" יותר – מקסימום 15 מעלות צלזיוס ביום בממוצע, ומינימום 2-10 מעלות בלילה. השלגים כבר הפשירו ברובם, הכביש הטבעתי אינו חסום ורוב הדרכים לפנים הארץ כבר נפתחות עד סוף יוני. תוכלו לבדוק את מצב הדרכים פה »
דרכי העפר המשמשות לפנים הארץ נקראות דרכי F על פני המפות, ויש לבדוק גם את עבירותן. תוכלו לעשות זאת כאן »
בנוסף, שעות האור ארוכות, ואפשר למשוך את הטיול יותר.
אך אליה וקוץ בה, כי החודשים האלה ידועים גם לתיירים אחרים בעולם. כדאי להשתדל להתחיל את הטיול באמצע יוני ולגלוש לתחילת יולי. בגלל העונה הקצרה יש להיערך לטיול זמן רב מבעוד מועד – כ-8-10 חודשים מראש, ולהזמין הכל.
עם זאת, מעניין ומסעיר לטייל במהלך החורף, בין נובמבר לאפריל. קיימת תיירות חורפית מצומצמת למדי, שמיועדת בדרך כלל לצלמים, הרפתקנים ואוהבי האתגרים. הטמפרטורות נעות סביב (1-)-(15-) מעלות. אגב, אם אתם מעוניינים לצפות בזוהר הצפוני, התקופה הטובה ביותר היא בין ספטמבר לאפריל.
חמישה דברים שאסור לפספס באיסלנד
1. לנדמנלאוגאר (Landmannalauger)
מסלול לנדמנלאוגאר (Landmannalauger) מתאים הן למיטיבי לכת, שעבורם זהו טיול לשלושה ימים עם לינה בשטח או בבקתות (שיש להזמין מראש), וגם לאלו שפחות בכושר, באמצעות סיורי ג'יפים ליום שלם, שבמהלכם מגיעים להרים צבעוניים וגם ללוע הר הגעש Ljotipollur, ובו אדמה אדמדמה ואגם כחול במרכזו, מפלים, הר געש אימתני למרחצאות חמים בחוץ.
2. שייט לווייתנים
חוויה מדהימה לצפייה בלווייתנים ובדולפינים. הם מתקרבים לספינה ורואים אותם ממש מקרוב! ניתן להצטרף לשייט לוויתנים ב-Dalvic, השוכנת בצפון איסלנד במפרץ מוגן, לכן הגלים אינם מטלטלים את הספינה. לקראת סוף השייט מתנסים בדייג עצמאי ועושים ברביקיו מהדגה. אין לבנות על ארוחה – זו רק טעימה.
3. צפייה בפאפינים
ישנם מספר מקומות שבהם תוכלו לצפות בפאפינים – הציפור הלאומית של איסלנד – הנמצאות על האי בין אמצע מאי לאמצע אוגוסט, ולאחר מועד זה לא תמצאו אותן. תוכלו לצפות בציפורים השמנמנות, הנקראות באיסלנדית Lundi, ממרחק של מטר וחצי (!) מבורגפיורדור (Borgarfjörður eystri). כ-10,000 זוגות פאפינים מגיעים למקום זה, שבצפון מזרח האי, מדי עונה. הם מקננים במחילות החל מחודש אפריל ואז קשה לראותם.
תוכלו לצפות בפאפינים גם בפיורדים המערביים, בצוק Látrabjarg, וכן ב-Dyrhólaey, השוכנת בדרום האי קרוב ל-Vik.
4. לגונות קרחונים
אם אתם בוחרים לבקר רק בלגונת קרחונים אחת, היא ככל הנראה זו התיירותית ביותר: Jokulsarlon, שבדרום מזרח איסלנד. בלגונה הזו תמצאו אייסברגים – שברי קרח כחלכלים מקרחון וטניוקול (Vatnajökull). שם תוכלו גם לשוט ברכב אמפיבי, שבתחילה נוסע ביבשה ואחר כך נכנס למים ושט במשך כחצי שעה סביב האייסברגים הגדולים. לחלופין, תוכלו גם לשוט במשך כשעה בסירות זודיאק בלגונה.
כדי להעצים את החוויה וההנאה, מומלץ להקדיש יום ללגונות קרחונים נוספות, שנראות שונות זו מזו. לדוגמה: ב-Heinabergsjokull, שנמצאת בדרום איסלנד ומערבית ל-Hofn, תוכלו לראות ביום בהיר שבו השמיים תכולים, את ההרים המושלגים המשתקפים במימיו, ואין מראה יפה מזה; ב-Fjalsjokul, ששוכנת מערבית ליוקולסרלון יש גושי קרחונים שרוכבים זה על זה בצפיפות רבה; החוויה בלגונת Svinafellsjokul היא הדרמטית מכולן, שכן מטפסים על גבעה, רואים ממנה את הלגונה והקרחונים, וככל שמתקדמים, כך הקרחונים הולכים ומתקרבים, עד שכאילו סוגרים עליכם.
5. משולש הזהב או מעגל הזהב
טיול באיסלנד לא יהיה שלם ללא ביקור במשולש הזהב, שנמצא במרחק לא רב מרייקאוויק הבירה. מהו הזהב שמוצאים כאן? שלל אוצרות טבע!
- מפל גולפוס (Gullfoss, “מפל הזהב”) נשפך מנהר Hvita לתוך קניון בפריסה רחבה, ומיד לאחר הנפילה פונה בחדות שמאלה לחניון צר, בשאון רב ושופע מים.
- גייזיר (Geysir) – המקום שממנו תופעת הגייזרים קיבלה את שמה. הגייזר הראשון נסתם אמנם, אך כיום מתפרץ כאן הגייזר הקטן סטרוקור (Strokkur), המתנשא לגובה של כ-30 מ'.
- טינגוליר (Þingvellir) –שמורת הטבע הראשונה באיסלנד, שהוגדרה בשנת 1928, וב-2004 הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק”ו. בשנת 930 נוסדה במקום האסיפה הכללית, הפרלמנט, שנחשב לאחד העתיקים בעולם! בנוסף, המייחד שמורה זו, הוא שכשנכנסים לפארק ופוסעים על השביל, עוברים בין שני לוחות טקטוניים, של אירופה ושל אמריקה, כשהם מורמים מעל פני הקרקע. זהו המקום היחיד בעולם שבו ניתן לחזות בתופעה שכזו.
- קרייטר Kerið – לוע של הר געש מלפני 3,000 שנה, שבמרכזו שוכן אגם טורקיז (שלא שוחים בו). הצבעים השונים של שיפולי הלוע, המכוסים באדמה אדמדמה או טחב ירקרק, משווים למקום יופי רב. הקרייטר נגיש מאוד ממגרש החנייה, ויש לשלם דמי כניסה התורמים לשימור המקום.
חמישה דברים נוספים שכדאי
1. שמורת הטבע מכתשי לאקי
בשטחי שמורת הטבע מכתשי לאקי (Lakagigar) נמצאים 136 הרי געש, כשהגדול ביותר הוא לאקי, שעליו מטפסים בימינו. בשנת 1783 אירעה בו ההתפרצות הגדולה ביותר באיסלנד אי פעם, והגזים הרעילים המיתו את המרעה והכבשים באיסלנד, אך גם התפשטו לאירופה ולאסיה ופגעו ביבול של רוסיה וסין, וגרמו לתקופת רעב אפילו ביפן!
המראות של שפע הרי הגעש, הליכה ביניהם ואפילו כניסה לתוכם – יפהפיים בצורה שקשה לתאר. בנוסף, ניתן לראות מקרוב גם אגם לוע. אפשר להגיע לשמורה זו ברכב פרטי או בסיור מאורגן בסופר ג'יפ ליום שלם.
2. איי ווסטמן
הארכיפלג שמרכיב את קבוצת איי ווסטמן (Westmen) מונה 15 איים, ושוכן דרומית לאי איסלנד. האיים התגלו על ידי הוויקינגים הנורבגיים לפני כ-1,000 שנים, עת רצו להשאיר את עבדיהם האיריים (“Westmen” – “מערביים”) במקום מסתור.
בין כל ה-15, רק האי המרכזי, הנקרא Heimaey, מיושב, ותוכלו להגיע אליו במעבורת. השייט יוצא מ-Landeyjahofn, אורך כ-35 דקות, וכדאי לעלות עליו כבר ב-10:00, שכן הוא מתוזמן היטב עם יציאת ספינה המקיפים את האיים במשך שעה וחצי. השייט סביב האיים הוא חווייתי גם עבור חובבי ציפורים, כי במהלכו רואים הרבה פאפינים וגם מיני ציפורים נוספים.
בבית הקפה Kro, שנמצא קרוב למקום יציאת הספינה לשייט, מקרינים סרט בחינם על ההתפרצות המפורסמת של הר הגעש השוכן באי, ופעולת הצלת התושבים המופלאה באותו הלילה. באי קיים מוזיאון פומפיי של הצפון, שמעניין לבקר בו.
כדאי להגיע לאי ללא הרכב, ולקחת סיור מאורגן סביבו, כי מה שרואים מהספינה לא רואים בסיור עם האוטובוס המוביל לפינות חמד כמו “רגלי הפיל”. פרטים על המעבורת והסיורים ניתן למצוא באתר הזה »
3. קניון Kolugljur
קניון יפהפה, שעומקו 40-60 מטרים והוא נמתח על פני שני ק”מ. בקניון זורם נהר Víðidalsá, שנשפך למפלים מרהיבים שגובהם כ-25 מ'. המפלים נקראים Kolufossar, על שם הענקית Kola מהאגדות, שהתגוררה במקום והיתה שולחת ידה לדוג סגי סלמון בנהר, ומשליכה אותם לחור, שם היו מתבשלים בלילה.
4. שמורת הטבע Leirhnukur
כשנמצאים בימת מיוואטן (Mývatn), ונוסעים לכיוון הקרייטר שנקרא קרפלה (Krafla, שגם אותו אין להחמיץ). בצד שמאל של הכביש, די קרוב לקרפלה, נמצאת שמורת הטבע הזו, ובה אדמה צבעונית עם גבעות מעשנות וברכות בוץ מבעבעות. זהו מקום שיד אדם בקושי נגעה בו – פראי מאוד.
5. מפלי גלוגפוס
מפלי גלוגפוס (Glugafoss), שנקראים גם “מפלי החלונות”, נמצאים בדרום איסלנד, קרוב לישוב בשם Hvolsvöllur על כביש 261. יש שביל שמוביל ממגרש החנייה למרגלות המפלים. כדאי לעלות למעלה בשביל, ולראות גם מפל חבוי.
איך מטיילים – עצמאי או מאורגן?
טיול עצמאי
איסלנד היא מדינה של הרבה טבע ולכן כדאי לנסות להשקיע זמן בבניית טיול שמתאים לרצונכם, לאהבות שלכם, לקצב שלכם, כך שלא תחמיצו אף אחת מהאטרקציות הגדולות, תוכלו להגיע לכמה לגונות ולאסוף חוויות מיוחדות כמו נסיעה בסופר ג'יפ, שיביא אתכם למקומות שקשה להגיע אליהם ברכב רגיל.
עדיף לשכור רכב. ישנן מספר חברות מקומיות, שעדיפות על הבינלאומיות, שבדרך כלל יקרות יותר. חברת Blue Car מאוד אמינה ושירותית. המטייל העצמאי צריך למעשה לבחור בין שתי אפשרויות:
- שכירת רכב 4X4 – אין בעיה עם דרכי F וניתן להיכנס לכל הכבישים ודרכי העפר.
- רכב פרטי – צריך לדעת מראש לאיזה כבישים אסור להיכנס, ויש להשתמש בטיול מאורגן עם רכבי סופר ג'יפ או בתחבורה ציבורית של אוטובוסים.
גם אם שוכרים רכב 4X4, ולנהג אין ניסיון עם מעבר נתיבי מים, עדיף שלא להיכנס למקומות אילו, שכן אין כיסוי ביטוחי לנזק שנגרם כתוצאה מתקיעה בנהר, וגם לא בטוח שיהיה מי שיחלץ אותך.
טיול מאורגן
אפשרות אחרת היא לבחור בטיול מאורגן, שלרוב נמשך בין 8 ל-14 ימים. טיול כזה מתאים גם למי שלא עומד לרשותו זמן לתכנן מסלול, גם למי שאוהב שמישהו אחר יטפל בכל ענייני הלוגיסטיקה וגם למי שמעדיף לצאת לדרך בעקבות מדריכים מנוסים, שמכירים את השטח ויודעים להתנייד בו ביעילות ובקלות.
אופי הטיול באיסלנד מחייב נסיעות ארוכות בטבע, חלקן באזורים שוממים, לא תמיד באזורים בהם יש קליטה למכשירים סלולריים. הצטרפות לטיול מאורגן מורידה את המעמסה של סכנות בדרכים והתמצאות בשטח, הגעה מאטרקציה לאטרקציה, שלא נמצאות במרחק הליכה או בנסיעה קצרה זו מזו והופכת את הטיול לנוח ולמעניין יותר. המדריך יכול לנצל את זמן הנסיעות להסברים על תופעות הטבע שמאפיינות את המדינה ועל השטחים בהם אתם עוברים.
יחד עם זאת - אם אתם אוהבים לתכנן טיולים עצמאיים, לא איכפת לכם להתחיל תכנון טיול באיסלנד חצי שנה מראש ואתם לא אוהבים לטייל עם אנשים זרים, ייתכן וטיול מאורגן יקרוץ לכם פחות. אחרי ששקלתם את כל היתרונות והחסרונות, כדאי לדעת שישנן חברות ישראליות שונות שמוציאות טיולים מאורגנים לאיסלנד ולכן חשוב לשים לב מה כלול במחיר, באיזה מלונות ישנים ואיפה הם ממוקמים, לכמה ימים נוסעים, האם האטרקציות מעניינות ומתאימות ליכולת הגופנית שלכם והאם ישנן פעילויות אופציונאליות בתשלום נוסף.
מסלול טיול לדוגמה
טיולים באיסלנד בדרך כלל מקיפים את האי, כך שאפשר לתכנן את המסלול עם כיוון השעון וגם נגד הכיוון. היתרון באפשרות של עם כיוון השעון הוא שכך משאירים את המקומות היפים ביותר לסוף הטיול.
הנה מסלול לדוגמה שאורך שבועיים:
יום 1: רייקאויק – כנסיית הדלגלרים (Hallgrímskirkja) – כנסייה לותרנית המיתמרת לגובה 74 מ' המבנה הגבוה ביותר ברייקאויק, פסל הספינה הוויקינגית, אולם הקונצרטים עם המבנה המיוחד Harpa. אם נותר זמן וכוח – סמטאות רייקאויק חמודות ומסעדה או בר או הופעה, אם מתקיימת.
יום 2: יציאה מרייקאויק לחצי האי סנייפלסנס (Snæfellsnes), ביקור בצוקים היפים של ארנסטפי (Arnarstapi), והליכה לאורך המצוק הבזלתי המחורץ לכיוון הלנר (Hellnar) צפייה על הר סנייפלסיוקול (Snæfellsjökull) המעוטר שלג, שהתפרסם כלוע המוביל לעומק כדור הארץ בספרו של ז'ול וורן "המסע לבטן האדמה".
יום 3: פיורדים מערביים – נסיעה. עצירה במפלי דיניאדי (Dynjandi) שמורכבים משבעה מפלים שונים, כשאחד גבוה. להשתדל להגיע לעליון, כי המבט מלמטה אינו זהה למבט מלמעלה. להגיע לאיספיורדור (Ísafjörður). לינה כאן.
יום 4: יציאה מוקדמת מאיספיורדור לאורך הפיורדים הצפוניים, ומדי פעם תמצאו תצפיות עם משקפות להשכרה שבאמצעותן תוכלו להביט על כלבי הים “מקרוב”. לקחת בחשבון לאורך הדרך עצירות כדי לשאוף את הנוף המדהים. לינה ב-Havamstangi. בנמל יש שייט לצפייה בכלבי ים, וגם מוזיאון כלבי ים.
יום 5: יציאה לכיוון הצוק המפורסם Hvitserkur – צוק השמלה הלבנה בגובה 15 מ'. נסיעה לאקוריירי (Akureyri) לביקור בכנסיית Akureyrarkirkja, שממנה נשקף נוף יפה של המפרץ, סיור בגן הבוטני ומוזיאון אברי המין הראשון בעולם (לא חייבים). סיור בעיר העתיקה. כדאי לישון בכל מקום ליד Dalvik, כי למחרת מומלץ לצאת לשייט לווייתנים, שכן הים בדרך כלל רגוע יותר בבוקר.
יום 6: שייט עם חברת Arctic לצפייה בלווייתנים. היתרון בשייט זה לעומת זה היוצא ממקומות אחרים, הוא שהוא נמשך זמן רב בתוך מפרץ מוגן על ידי הרים ולכן רגוע. בנוסף, לקראת סוף השייט ניתן לדוג דגים ואחר כך החברה מכינה אותם ומכבדת את התיירים.
ביקור במפל Godafoss – מפל האלים שנראה כמו פרסה, כדאי לצפות בו משתי גדותיו. לינה במיוואטן (Mývatn) לשני לילות. למי שעיתותיו בידיו כדאי אפילו ארבעה לילות. מומלצת לינה הצופה לאגם, כדי ליהנות ממנו בוקר וערב משנה צבעיו. למי שנשאר במיוואטן יותר זמן, כדאי לשקול נסיעה לאסקיה עם סופר ג'יפ, עם אוטובוס או עם רכב פרטי (פחות מומלץ).
יום 7: אתר דימובורגיר (Dimmuburgir) – המצודות השחורות – שלושה שבילים מובילים בין סלעי הלבה, שלהם צורות שונות כיד הדמיון הטובה. ביקור ב-Hverarönd, שם רואים תופעות געשיות של בוץ מבעבע, עשן מיתמר מהאדמה עם ריח של ביצים סרוחות באוויר וכמובן, נוף מרשים. נסיעה לקרפלה (Krafla), שהינו לוע של הר געש שאגם במרכזו בצבע ירקרק, שיש להקיפו.
בחזור, לכיוון אגם מיוואטן בצד ימין, אתר נוסף לביקור – ליירנוקור (Leirhnukur) – אתר עם פעילות גיאותרמית, שבו אדמה בשלל צבעים וריח של ביצים סרוחות, אבל שווה! בדרך לקרפלה קיימת תחנת כוח גיאותרמית בשם קרפלה, שם מתקיימים גם סיורים מאורגנים ללימוד השיטה האיסלנדית לאספקת אנרגיה נקייה.
אפשר לערוך קניות – לרבות מזכרות – ב-Reykjahlid. בסופרמרקט שם יש גם אתר מידע, המספק אינפורמציה ומפות על האזור.
למי שאוהב לטבול במרחצאות – Mývatn Nature Baths. לרשותכם בריכה גדולה עם מים תרמיים כמו המרחצאות הקרובים לרייקאויק רק זולים יותר. יפה לא רק לטבול, אלא גם פשוט לשבת על המרפסת ולהשקיף על הנוף.
יום 8: נסיעה למפל דטיפוס (Dettifoss) תחילה על הגדה המזרחית – זהו המפל עם שפעת המים הגדולה באירופה והוא מרשים מאוד. לאחר מכן, קחו את כביש 864 לגדה המערבית של המפל, כדי לצפות בזוויות אחרות של המפל. בדרך למגרש החנייה לבקר גם במפל סלפוס (Selfoss), שאף הוא מרשים. בנקודה זו יש אפשרות לנסוע לקניון אסבירגי (Asbyrgi), שהוא קניון בצורת חצי פרסה ומאוד יפה לצפות בו. קחו בחשבון שהדרך אליו הינה דרך עפר. לחלופין, אפשר לחזור לימת מיוואטן, שבה כדאי לבקר במספר אטרקציות נוספות:
- Hofdi – שביל יפה בין עצים המוביל לאגם מיוואטן.
- Kálfastrandavogar – אזור של הפילארים – עמודונים של לבה בתוך האגם.
- Skutustadir – אזור של לועות הרי געש מדומים – מרהיב מאוד. לבעלי הכושר ניתן לטפס למעלה, ולמי שאינו במיטבו – אפשר להתבונן מלמטה.
- מוזיאון ציפורים (Sigurgeir's Bird Museum) ושמורת ציפורים וברווזים, הנמצאת קרוב למוזיאון.
יום 9: יציאה ממיואטן לכיוון כללי Egilstadir ועלייה צפונה 70 ק"מ למי שמעוניין לבקר בצוקים, שאליהם מגיעים מדי שנה 10,000 זוגות פאפינים. המקום נקרא בורגפיורדור (Borgarfjörður Eystri), ויש בו שביל הליכה מעץ, המוביל במרחק 50-70 ס"מ מהמוני הפאפינים. גם הדרך לכאן יפהפיה עם הרים צבעוניים. חוזרים לאגילסטדיר ופונים מזרחה לפיורד יפהפה Seydisfjordur. עוצרים ליד מפל גבוה. יוצאים מהפיורד באותה הדרך. לינה ב-Eskyfjordur.
יום 10: נסיעה לכיוון Hofn, כשבדרך עוצרים באוסף האבנים של פטרה (Petra's Stone Collection), ובו תוכלו לראות אבנים בצבעים שונים מרחבי איסלנד, ליד ישוב בשם Stvarfjr.
המשך הנסיעה ל-Djivogur, שמשם יוצא בשעה 13:00 שייט לאי Papey. השייט נמשך ארבע שעות. הנמל מאוד יפה, ויש בו פסלי אבנים בדוגמת ביצי ציפורים ויש גם מוזיאון עם שלד לוויתנים. לינה בהופן.
יום 11: מהופן פונים מערבה לעבר לגונת קרחונים Heinabergsjokull, הנמצאת קרוב לישוב Hafrafell. ממשיכים מערבה ללגונת הקרחונים המפורסמת Jokulsarlon, שבה שטים עם רכב אמפיבי או בזודיאק בין הקרחונים.
אפשר גם לבקר ב-Fjalsjokul – לגונת קרחונים יפה נוספת. בלגונת Svinafellsjokull, שנמצאת מערבית לקודמת, תוכלו לצפות על הקרחון והאייסברגים מצד אחד, וללכת קרוב אל הקרחון בצידה השני. תוכלו גם ללכת על הקרחון בליווי מדריך. לינה שני לילות באזור ישוב Kirkjubaejarklaustur, כדי שיהיה אפשר לצאת על הבוקר לסיור מאורגן עם סופר ג'יפ לשמורת לאקי.
יום 12: סיור מאורגן בסופר ג'יפ לשמורת לאקי (Lakagigar).
יום 13: בישוב ויק (Vik) ליד חנות המזכרות, יש שביל לכיוון הים, שבו ניצבים שלושה סלעים מפורסמים לצפייה. המשך נסיעה לכיוון מצוקי דריהוליי (Dyrhólaey), המעניינים. מדובר בצוק מרשים בגובה 120 מטרים, שפירוש שמו המילולי הוא "חור בדלת". החול שם שחור ומצד שמאל של החול מבנה בזלתי כמו במערת המשושים.
אחר כך ממשיכים למפל Skogarfoss המרשים, שגובהו 60 מטרים ויש אפשרות לעלות ל”פסגתו”.
בהמשך הנסיעה תגיעו למפל Seljalandsfoss, שכדאי להגיע אליו בסוף היום, שכן אז השמש יוצרת עליו קשת יפהפייה. אפשר גם ללכת מאחורי המפל ולראותו כווילון.
לאלו שהטיול הינו ל-15: יום כדאי ללון ב-Hvolsvollur, כדי לצאת למחרת לאיי ווסטמן (Westmen) עם המעבורת הראשונה של 10:00 ולבלות יום שלם בשייט סביב האיים ובאוטובוס המקיף את האי. אופציה נוספת לעבור עם הרכב לשם ולבצע סיבוב יבשתי עם הרכב שלכם. מוזיאון פומפיי של הצפון מעניין לביקור.
למי שהטיול הינו ל-14 יום: הלינה בסלפוס (Selfoss).
יום 14: ביקור במשולש הזהב הפורסם: מפל גולפוס, הגייזר, טינגוליר (Pingvellir), קרייטר Kerid וטיסה הביתה.
לנוסעים ל-15 יום: מומלץ מאוד יום סיור עם סופר ג'יפ בשמורת Landmannalaugar – אחת השמורות היפות עם חולות צבעוניים, עם קרייטרים שגדותיהם אדמה אדמדמה, עם מרחצאות חמים בחיק הטבע, מפלים והר הגעש הקלה.
לנוסעים לשלושה שבועות אפשר להרחיב גם למקומות הבאים:
- להגיע לצוק לאטרביארג (Látrabjarg) שהינו הצוק המערבי ביותר באיסלנד, שם גם ניתן לצפות בפאפינים וציפורים נוספות. בנוסף, חוף החולות האדומים Rauðisandur.
- יום נוסף בפיורדים הצפון מערביים עם שייט שיוצא מאיספיורדור לשמורת Hornstrandir, שבה ישנם צוקים ומפרצים מיוחדים. המקום מהווה גן עדן לחובבי טבע.
- בדרום המדינה שמורת סקאפאטל (Skaftafell) שבה רואים את קרחון ואטניוקול. בשמורה מרכז אינפורמציה ורק צריך לבחור אילו מהשבילים בוחרים. תלוי בכושר הגופני שלכם. ניתן לבלות כאן יום.
- יום סיור עם סופר ג'יפ לאסקיה (Askya), שם תראו לוע הר געש שבתחתיתו אגם ובנוסף אגם ויטי וכן קניון בדרך.
- אגם מיוואטן – יום נוסף כדי להספיק הקפה שלמה מסביב לאגם ולבקר בכל האטרקציות בניחותא.
- סיור מודרך היוצא מרייקאויק למערה בבטן האדמה בקרחון לנגיוקל. אתר אינטרנט: intotheglacier.is
- טרק לנמנלאוגר-תורסמורק הוא 55 ק"מ ואפשר להוסיף לו עוד 25 ק"מ כך שהוא יכול להמשך ארבעה ימים ואולי חמישה, תלוי בכושר הגופני. מידע נוסף לתכנון הטרק כאן »
- מרייקיאויק דרומה לחצי האי רייקאנס, אזור פעיל מבחינה גיאולוגית. ברייקאנס לבקר בגשר שנבנה בין שני לוחות טקטוניים הבולטים מעל פני הקרקע. בריכות בוץ מבעבע וריח ביצים סרוחות. את היום כדאי לסיים בלגונה הכחולה. כל מה שניתן לראות באזור זה נמצא פה »
המלצות למסלולי טיול במזרח, דרום ומרכז המדינה »
רעיונות למסלולי טיול במערב וצפון המדינה »
הגעה למדינה
עד 2017 כל הטיסות לאיסלנד היו עם קונקשן אחד לפחות, אך מאז התחילה חברת WOW האיסלנדית לטוס ארבע פעמים בשבוע, ישירות מהארץ לאיסלנד בזמן של 7.15 שעות ובעלות זולה במיוחד (מאי: כ-374$, תחילת יוני: כ-500$ ואמצע יוני-סוף קיץ: 600-700$).
שימו לב שטיסות עם WOW הן לואו קוסט, עם כל המשתמע מכך – משלמים תוספת על מזוודה ועל אוכל. היתרון הוא שהטיסה מגיעה לרייקאוויק בשעה 13:10, כך שתרוויחו הרבה שעות אור ביום הנחיתה. לעומת זאת, אם תבחרו בשילוב של אל על עם איסלנד אייר, תנחתו רק בערב ואז תפסידו יום טיול.
היתרון בחברת WOW שהטיסה מגיעה לרייקאויק בשעה 13.10 ומרוויחים הרבה שעות אור וביקור ביום הנחיתה. לעומת זאת אם בוחרים שילוב של אל-על עם איסלנד אייר הטיסה מגיעה בערב ואז מפסידים יום טיול.
אפשרות אחרת היא לטוס עם אייר באלטיק, שבה העלות תהיה כ-500$, אבל אורך הטיסה יהיה 10 שעות ויותר. אמנם תנחתו ב-14:00, אבל משך הטיסה ארוך מאוד.
בכל מקרה, כדאי להזמין טיסות כ-6-10 חודשים מראש, כדי ליהנות ממחירים זולים יותר.
תחבורת פנים ושירותי תיירות נוספים
נהיגה – מי שרגיל בארץ להתנועע עם רכב צמוד, שינהג כך גם באיסלנד, כי אין פשוטה ממנה לנהיגה. השילוט באנגלית, וגם התושבים דוברים אנגלית. בנוסף, אין כמעט מחלפים מסובכים, למעט סביב רייקאויק, כך שהאופציה הנוחה ביותר הינה באמצעות רכב פרטי או 4X4. לפני יציאה לדרך כדאי לבדוק את מצב הדרך באתר הזה »
תחבורה ציבורית – שימו לב שהיא אינה מגיעה לכל מקום, כך שחשוב לתכנן את מסלול הנסיעה בהתאם:
- חברת האוטובוסים BSI, היא החברה העיקרית באיסלנד. אתר אינטרנט: www.bsi.is
- חברה נוספת היא Rekjavik Excursions, ותוכלו לבדוק את רשימת היעדים שלה כאן, ואת לוחות הזמנים כאן. אתר אינטרנט: www.re.is
- החברה גם מוציאה סיורים מאורגנים למקומות המתויירים. פרטים נוספים כאן »
- גם חברת Grey Line מבצעת סיורים מאורגנים. אתר אינטרנט: grayline.is
סיורים מאורגנים ליום עם סופר ג'יפ – רכבי ענק, שכל גלגל בהם הוא בגובה מטר, ונהגיהם מיומנים במיוחד. היתרון שלהם הוא שהם נכנסים לשטח, שמכונית רגילה ואפילו רכב 4X4 אינם יכול לצלוח: מורידים אוויר בצמיגים כדי שהזיזים לא יחתכו אותם, והם עוברים בקלות מעברי מים של נהרות. כדאי להצטרף לסיור בסופר ג'יפים ליעדים שמעוניינים לבקר בהם, אבל חוששים או לא מיומנים מנהיגה בנהרות. המקומות שכדאי להצטרף לסיורים בסופר ג'יפ הם:
- מכתשי לאקי – מומלצת חברת Secret Iceland. אתר אינטרנט: secreticeland.com
- שמורת לאנדמנאלאוגר – מומלצת חברת Extreme Iceland. אתר אינטרנט: www.extremeiceland.is
- שמורת אסקיה (Askja) – מומלצת חברת Geotravel. אתר אינטרנט: geotravel.is. כיוון שהקלדרה שאליה מגיעים דורשת נסיעה ארוכה של יום שלם, אם אתם קצרים בזמן, תוכלו לוותר עליה ולהגיע לנגישות יותר.
עלויות, יוקר, תקציב משוער
המטבע המקומי הוא הקרונה האיסלנדית (ISK), ושוויו, נכון לפברואר 2018, הוא כ-29 קרונות לשקל, וכ-100 קרונות לדולר.
טיסה: עולה 500-700$ לכרטיס, תלוי בתקופה וכמה זמן מראש מזמינים.
חדר במלון: המחיר משתנה בהתאם לרמת החדר, ואם תזמינו חדר עם שירותים משותפים, תוכלו גם לשלם 30% מאשר על חדר עם שירותים צמודים. גם כאן הכלל הוא להזמין זמן רב מראש, כי הזולים נחטפים מהר. יכול לנוע בין 400 -1200 ₪.
אפשרויות לינה אחרות: ישנן חוות שהעלות עשויה להיות זולה יותר, דירות או בתים בשיווק דרך אתר Airbnb. קמפינג הינה צורת הלינה הזולה ביותר, אבל מספר אתרי הקמפינג אינו גדול. יש לזכור כי בלילות הטמפרטורות קרות מאוד.
המלצות למקומות לינה של גולשי למטייל ב”טיפים” »
מזון: ארוחה במקדונלד'ס היא הכי זולה – 1,600 קרונות; ארוחה במסעדה תעלה 2,300 קרונות;
בירה מקומית חצי ליטר תעלה 1,100 קרונות; קפוצ'ינו 529 קרונות. כדאי להכין תרמוס עם קפה ולהצטייד בחלב, וכך אפשר לחסוך בקניית קפה. מים מינרלים אין צורך לקנות, כיוון שמי השתיה מהברז טובים בכל איסלנד וקרים. רק להביא בקבוק ריק או שניים כדי למלא במי שתייה מהברז.
בהרבה מסעדות תוכלו לקנות מרק זול ומשביע, ולעתים אפשר למלא את הצלחת שוב, ללא תוספת עלות. כדאי לבדוק.
השכרת רכב: תלוי בסוג הרכב ואם אתם בוחרים פרטי או 4X4. כדאי לבדוק את ההבדלים בין החברות, ולא להסתמך על ניסיון עבר שלכם או של אחרים. קיה סופרטאג' לשבועיים תעלה 205,000 קרונות, ואילו טויוטה יאריס תעלה כ-147,000 קרונות. בדקו בין אתרי ההשכרה למחרים נוספים.
דלק: דלק 212 קרונות לליטר.
פירוט מחירים ניתן למצוא באתר הבא »
סופר ג'יפ: סיור מאורגן ל-Landmannalaugar יעלה כ-30,000 קרונות לאיש, למכתשי לאקי – כ-32,500 קרונות לאדם, ולאסקיה הסיור יעלה כ-34,900 קרונות כל אחד. לסיורי הסופר ג'יפים מבקשים תשלום במזומן.
מוניות: לא כדאי להשתמש בשירות מוניות באיסלנד, כי המחיר המתחיל של המונה הוא 5.10 יורו. כלומר, על מרחק של 15-20 דקות הליכה, תחוייבו ב-15.50 אירו!
טיפים על תחבורה של גולשי למטייל »
כסף: כדאי להצטייד מראש בכסף מזומן מהארץ בחנויות Change, כיוון שרק בערים קיימות מכונות ATM, וחבל על הזמן. יש להצטייד גם בכרטיס אשראי, כי בתחנות הדלק זו שיטת התשלום העדיפה והנוחה. אפשר לשלם גם במסעדות בכרטיס אשראי. התשלום בכרטיס אשראי גובה כסף מפעולות ההמרה של חברות האשראי. אפשר למשוך כסף עם כרטיס האשראי ב-ATM.
לרוב שמורות הטבע – הכניסה חינם.
הטבות לפנסיונרים ולגיל השלישי
כרטיס רייקיאוויק, שמקנה מגוון רחב של הנחות במסעדות, בבתי קולנוע, בסיורים מאורגנים ובקונצרטים עולה באופן רגיל למבוגרים: 24 שעות – 3,700 קרונות; 48 שעות – 4,900 קרונות; 72 שעות – 5,900 קרונות.
- מעל גיל 70 הכניסה למוזיאון ברייקאויק היא חינם בהצגת דרכון.
- מעל גיל 65 לגלריות ברייקאויק 50% הנחה.
לרשימת המקומות ופירוט ההנחות ניתן לקרוא להלן »
כמו לכל אזרחי איסלנד בני 67+, גם לתיירים כדאי בכל מקום לשאול אם ניתנת הנחה ל-Seniors. אפילו במסעדות, בתי קולנוע, שייט לוויתנים וכל סוג אטרקציה אחרת. ההנחה ניתנת בהצגת דרכון או רישיון נהיגה.
חגים ופסטיבלים
ה-17 ביוני – יום העצמאות של איסלנד: יש שלל חגיגות ברחובות רייקאוויק ובערים אחרות ברחבי המדינה, וניתן לראות גם חוגגים עם ציורים צבעוניים על הפנים.
יוני (אין מועד קבוע) – פסטיבל הלובסטר: מתקיים ב-Hofn a Hornafirdi, ובו תוכלו ליהנות מחגיגות ססגוניות ושמחות, וכמובן גם מטעימות.
בשבוע השני של אוגוסט – חג הגאווה: אמנם נועד לכל קהילת הלהט”ב, אבל הלבוש הססגוני ברחובות מתאים לכל אחד לצפייה.
על חגים ופסטיבלים שונים במהלך השנה ניתן לקרוא באתר המתעדכן הבא »
קניות ושווקים
קניות: איסלנד אינה המקום לחוויית קניות, כיוון שהכל יקר, וגם לא מתמקחים פה על מחיר. אם אתם מתעקשים על מזכרות, יש באיסלנד מוצרי צמר, כמו סוודרים יפים, כובעים וכפפות מצמר הכבשים האיסלנדיות. רק קחו בחשבון שהמוצרים אינם זולים, ואינם מתאימים לחורף החם בישראל (אולי רק לאזורי ההרים).
מגנטים יפים יש בכל חנות מזכרות, ואילו לנכדים הקטנים אפשר לקנות בובות פרווה בדמות פאפין – שהיא הציפור הלאומית של איסלנד. מתנה מקורית – קונדום עם עטיפה של הר געש, הזוהר הצפוני, גייזר, ומעיינות כמו הלגונה.
על כל אלה ועל אופציות רכישה אחרות, ניתן לקרוא כאן »
אוכל: הרשתות הטובות ביותר להצטייד בהן במוצרי מזון זולים במהלך הטיול הן Netto ו-Bonus (הסופרמרקט הראשון נמצא כבר במרחק של כמה ק”מ משדה התעופה).
אתר שעושה סדר וממפה את כל רשתות הסופרמרקטים באיסלנד תוך ציון מדגם של מספר מוצרים ומחיריהם »
בטיחות ובריאות
- אין צורך בחיסונים מיוחדים כדי לטייל באיסלנד.
- המים מהברז ראויים לשתיה, ובאזור מיוואטן ניתן לחוש בטעם מוזר למים, בגלל הפעילות הוולקנית. אם הטעם מפריע לכם – כדאי לקנות בקבוקי מים מינרליים.
- השירותים בתחנות הדלק לרוב נקיים מאוד.
- במקרה חירום מבחינה רפואית הטלפון להזעיק עזרה ראשונה הינו 112.
- בתי חולים קיימים ברייקאויק הבירה ובאקורירי, יש מרכזים רפואיים נוספים באגילסטדיר, איספורדור וסלפוס. רשימת בתי החולים ומרכזים רפואיים ברחבי איסלנד עם כתובותיהם ניתן למצוא בקישורית »
קהילה יהודית
- עד כה אין באיסלנד בתי כנסת ואין בתי חב"ד, אך בימים אלה בונים את שניהם ברייקאוויק.
- מזון כשר ניתן למצוא שכן תוצרת רבה מיובאת מארה"ב ויש סימון עליה, אבל לא בכל המדינה.
- שימו לב שלחם עלול להיות מיוצר עם שומן חזיר.
- ירקות ופירות דגים טריים או מעושנים ניתן למצוא במרכולים ולגביהם ככל הנראה אין חשש.
הבלוגים של למטייל
קריאה בבלוגים היא דרך נהדרת לקבל מידע בלתי אמצעי ממטיילים מנוסים, שכבר ראו עולם, ורוצים לחלוק מסלולים, טיפים, חוויות ומסקנות – כדי להפוך את הטיול שלכם לטוב יותר.
מכירים את הבלוגים שלנו? רבים מהם נכתבו על ידי מטיילים ותיקים כמוכם – וחלקם אפילו כתבו את המדור הזה! כדאי מאוד להציץ גם בהם, ללמוד מניסיונם ולשאוב מהם השראה, כך שתוכלו לתכנן את הטיול שלכם בצורה הטובה ביותר! הנה כל מה שגולשי למטייל מספרים על איסלנד »
אגב, כשתחזרו, תוכלו גם אתם לכתוב את סיפור הטיול שלכם, בדיוק בצורה שתבחרו, במילים שלכם, וכמובן, עם התמונות שלכם – כדי שחוויותיכם יוכלו לעזור גם למטיילים אחריכם.
טיפים להתנהלות באיסלנד
- להיערך כל יום למזג אוויר הפכפך, ושיהיו בהישג יד גם מעיל רוח/גשם וכובע צמר אבל גם כובע נגד שמש.
- כשקובעים שעה לסיורים מודרכים להקפיד להגיע במועד.
- כששוכרים רכב מחברה מקומית, לקחת מהחברה את מספרי הטלפון של הבעלים של החברה, כדי שיהיו באמתחתך למקרי חירום.
- בכל בוקר לפני צאתך לדרך חשוב לבדוק מה מצב הכביש למסלול של אותו היום.
- לפני שמגיעים לאזור מיוואטן, כדאי להצטייד בכילה כנגד היבחושים הרבים הקיימים באזור, שכן הם מאוד טורדניים. כשקיימת רוח הם אינם כה פעילים. מומלץ לבדוק בארץ בחנויות המטיילים ואם לא מצאתם – חפשו בתחנות הדלק.
רוצים לקרוא עוד על הטיול של רחל לאיסלנד ולמדינות אחרות ברחבי העולם? היכנסו לבלוג »
ואיך טיול באיסלנד נראה בדקה אחת? צפו בנופים המרהיבים של ארץ האש והקרח:
טיולים מאורגנים ברחבי העולם
רוצים להתארגן על הטיולים הכי שווים? יש לנו את הכתובת בשבילכם! איילה גיאוגרפית מארגנים ומפעילים מגוון טיולים מאורגנים בכל רחבי העולם: טיולי ג'יפים בחו”ל, טרקים מאורגנים, טיולים רגליים קלים לחובבי טבע ועוד. הירשמו עכשיו לטיולים הכי מרתקים:
טרקים ברחבי העולם:
- טרק מאורגן באוסטריה »
- טרק מאורגן באלבניה »
- טרק מאורגן בבולגריה »
- טרק מאורגן בגאורגיה »
- טרק מאורגן במון בלאן »
- טרק מאורגן בניו זילנד »
- טרק מאורגן בספרד »
- טרק מאורגן בקרפטוס »
טיולי ג'יפים ברחבי העולם:
- טיול ג'יפים באיסלנד »
- טיול ג'יפים בבולגריה »
- טיול ג'יפים בגאורגיה »
- טיול ג'יפים ביוון »
- טיול ג'יפים במונטנגרו »
- טיול ג'יפים בקירגיזסטן »
- טיול ג'יפים בקרפטים »