מזרח איסלנד
מזרח איסלנד הוא אזור עם הרבה פיורדים מבודדים, ובהם כפרי דייגים קטנים וציוריים. בעיני רבים, אזור זה נחשב להכי פחות מעניין באיסלנד. ביליתי כמעט שבוע שלם בפיורדים המזרחיים, כאשר מרבית הימים היו גשומים ועם ערפל כך שלא זכיתי לראות הרבה, אז מי שמתכנן לבקר באזור זה, כדאי לחפש עוד מידע במקורות נוספים.
בורגרפיורדור (Borgarfjörður) ווופנאפיורדור (Vopnafjörður) – אלו הם שניים מהפיורדים הצפוניים במזרח איסלנד והגעתי לשם לחלוטין במקרה בעקבות טרמפ ביום גשום מאוד עם מי שעתידים להיות הסבים המאמצים שלי באיסלנד: זוג גיאולוגים דנים, שיצאו לחפש אחר אבנים מיוחדות בסביבה. זהו אזור לא מתוייר ועם זאת מכיל כמה מסלולי הליכה נחמדים. הפיורדים עצמם דומים מאוד לפיורדים המערביים, כך שאין הרבה חידוש בדבר למי שביקר במערב. עבורי זו הייתה בעיקר חוויה אנושית מעניינת.
סיידיספיורדור (Seyðisfjörður) – נחשב ל'פיורד התרבותי' בגלל שבעיירה הצבעונית והמקסימה הזו התקבצו מגוון אמנים, ויש בה גלריות, מיצגים ואירועי תרבות לאורך כל השנה. זוהי גם עיר נמל חשובה אליה מגיעות מעבורות מאיי פארו ויעדים באירופה. מהעיירה ניתן לצאת לטרק מפלים בעמק ווסטדלור (Vestdalur Valley), מסלול של כשמונה ק"מ, ארבע שעות הליכה, המתחיל ליד ה-HI הוסטל שבחלקה הצפוני של העיירה. מידע נוסף על העיירה ומה לעשות בסביבה תמצאו באתר האינטרנט: www.visitseydisfjordur.com
חוות סטאפאפטל (Stafafell) – חווה שנמצאת על צומת הכבישים של כביש 1 וכביש ההרים F980 בדרום-מזרח איסלנד ובה הוסטל וקמפינג (www.stafafell.is), וממנה אפשר לצאת לטיולים בשמורת הטבע לונסוראפי (Lónsöræfi) היפה והמבודדת, עליה יפורט תחת 'מרכז איסלנד'.
למידע נוסף על מזרח איסלנד כנסו לאתר האינטרנט: www.east.is
דרום איסלנד (ממזרח למערב)
דרום איסלנד הוא סוג של פנינה בזכות הטבע המרהיב, המגוון והנגיש – בשונה ממקומות אחרים במדינה, כאן הכל קרוב לכביש 1 ומאוד קל להגעה. אם אתם אוהבים לצאת למסלולי הליכה ולא רק לדלג בין נקודות עניין, אפשר לבלות יותר משבוע בדרום איסלנד מבלי שיהיה משעמם לרגע.
הנה רשימת יעדים מעניינים בדרום איסלנד, ממזרח למערב:
לגונת הקרחונים יוקולסרלון (Jökulsárlón)
אגם קרחונים מרהיב היחיד מסוגו באיסלנד אשר נוצר עקב שבירת קרחון ואטנאיוקוטל (Vatnajökull) לים. אפשר לטייל עצמאית לאורך גדת האגם ולהתקרב לקרחון עצמו, לשוט בסירה בין שברי הקרחון באגם, להצטרף להליכה מודרכת אל הקרחון ומערות קרח יפות, או פשוט לשבת להתפעל מצורות שברי הקרחונים המרהיבות, ולקוות לזכות לראות את מושבת כלבי הים שחיה שם. ליד האגם יש בית קפה, אבל אין קמפינג מסודר או בית הארחה.
פעם בשנה, לקראת אמצע אוגוסט, יש במקום מופע זיקוקים בחצות כשהזיקוקים נורים מתוך הלגונה. שווה לברר מראש מתי זה קורה ולתכנן את ההגעה לשם בהתאם. הלגונה נמצאת 370 ק"מ מזרחית לרייקיאוויק על כביש 1. אתר אינטרנט: www.icelagoon.is
פארק סקאפטאפטל
פארק סקאפטאפטל (Skaftafell) הוא אזור פופולארי לטיולים בדרום איסלנד, ומהווה את חלקו הדרומי של הפארק הלאומי ואטנאיוקוטל (Vatnajökull National Park), משם אפשר לצאת למגוון טיולי יום, טיולי טיפוס מודרכים על הקרחון ולפסגה הגבוהה ביותר באיסלנד, אטרקציות אקסטרים על הקרחון כמו רכיבה על אופנועי שלג ועוד.
במקום יש מרחב גדול לקמפינג, מרכז מבקרים קטן, קפיטריה (די יקרה, אז כדאי להתכונן ולבוא מצוידים מבחינת אוכל) וחברות טיולים. אין בתי הארחה או מלונות בתוך הפארק, אלא רק בסביבה ומאוד מומלץ להזמין להם מקום הרבה זמן מראש. הפארק נמצא כ-320 ק"מ מזרחית לרייקיאוויק על כביש 1. הנה המסלולים העיקריים בפארק:
מפל סוורטיפוס (Svartifoss) – הגרסה האיסלנדית לבריכת המשושים ברמת הגולן, נמצא במרחק של כחצי שעה הליכה מהקמפינג ואפשר לשלב את זה כחלק ממסלול מעגלי ארוך יותר. המקום המושלם לטבילה מרעננת ביום חם.
טיפוס לפסגת קריסטינארטינדר (Kristínartindar) – מסלול מעגלי של כ-18 ק"מ, כשבע שעות הליכה, לפסגה בגובה של 1,126 מטר ממנה נשקף נוף מרהיב לעבר הקרחון. שווה לחכות ליום שמש בשביל המסלול הזה.
עמק מורסאדלור (Morsádalur) – עמק מדהים ורחב ידיים שנראה מלמעלה כמו מריחה של צבעי שמן. יש מספר מסלולים שעוברים דרך העמק הזה: מורסאסרלון (Morsárlón), הליכה לאגם הצמוד ללשון הקרחון, כשבע שעות הליכה. קיוס (Kjós), מסלול בעמק צבעוני בין פסגות המגיעות לגובה 1,000 מטרים אל עבר לשון של קרחון, 10-12 שעות, אפשר להקים אוהלים חופשי בעמק קיוס וכך לפצל את המסלול ליומיים. באיארסטדסקוגור (Bæjarstaðaskógur), אזור מיוער עם עצים שהם יחסית גבוהים לאיסלנד, לשם בחרתי ללכת בעקבות סיפורים על מעין חם חבוי, שבאמת נמצא שם, אבל הוא מאוד חבוי ולא על מסלול מסומן. חמש-שמונה שעות.
הצוקים הדרמטיים של ויק
עיירת הנמל הקטנה ויק (Vík) הפכה לאטרקציה בעיקר בגלל החופים השחורים, הצוקים הדרמטיים, סלעי הענק המבצבצים מהים (Reynisdrangar) וקשת סלעית טבעית המחברת בין הצוקים לים בגובה של 120 מטר (Dyrhólaey). ויק גם מפורסמת בגלל שכמה מקני גידול הציפורים הגדולים באזור הקוטב הצפוני נמצאים ממש בסמוך אליה, אז במהלך הקיץ ניתן לצפות בהמוני ציפורים, ביניהם גם הפאפינס (puffins) המפורסמים.
ויק הוא מקום הישוב הגדול ביותר בסביבה לכן אפשר למצוא שם מגוון מקומות לינה, כולל קמפינג, מסעדות וסופרמרקט. העיירה נמצאת כ-180 ק"מ מזרחית מרייקיאוויק על כביש 1.
מפל סקוגפוס
מפל סקוגפוס (Skógafoss) המרשים מגיע לגובה של 60 מטר והוא נמצא ליד העיירה סקוגר (Skógar). זוהי גם נקודת הסיום של טרק ששת הימים מלנדמנלאוגר לסקוגר (פירוט תחת 'מרכז המדינה'). מקום נחמד מאוד לעצירה קצרה ומרעננת בדרך, נמצא 150 ק"מ מזרחית מרייקיאוויק על כביש 1.
משלוש הזהב – ת'ינגווליר, גייזיר וגולפוס
'משולש הזהב' הוא כינוי לשלושה אתרים הנמצאים יחסית בסמיכות אחד לשני:
הפארק הלאומי ת'ינגווליר (Þingvellir) – פארק לאומי בעל חשיבות היסטורית וגיאוגרפית כאחד. שם הוקם הפרלמנט האיסלנדי הראשון וזהו אחד המקומות באיסלנד שבהם ניתן לראות את הבקע הנוצר מהתרחקות הלוחות הטקטוניים. בפארק יש מספר מסלולי הליכה קלים ונעימים, מרכז מבקרים אינפורמטיבי, ואפשרות לצלול באגם הסמוך. נמצא 45 ק"מ מזרחית מרייקיאוויק. אתר אינטרנט: www.thingvellir.is
גייזיר (Geysir) – זהו שמו של הגייזר הראשון שהתגלה בעולם במהלך המאה ה-14, ולכן קוראים לגייזר "גייזר". אותו הגייזר המפורסם התפרץ בזמנו לגובה של 80 מטרים, אך למעשה, הגייזר הפעיל היום אינו Geysir, אלא סטרוקור (Strokkur) והוא מתפרץ לגובה של עד 40 מטר כל עשר דקות בערך. תהיו בהיכון עם המצלמות! נמצא 100 ק"מ מזרחית מרייקיאוויק.
מפל גולפוס (Gullfoss) – אחד מהמפלים הגדולים והמפורסמים באיסלנד. שווה לטפס בשביל המוביל מעל למפל על מנת לראות את הנוף היפה לעבר הקרחונים. כמו כן, זהו המקום שממנו תופסים טרמפים למרכז המדינה על דרך קיולור (Kjölur), שעליה מפורט תחת 'מרכז איסלנד'. נמצא 115 ק"מ מרייקיאוויק. אתר אינטרנט: www.gullfoss.is
עמק הנהר החם רייקיאדלור והעיירה קווראגרדי
בעמק רייקיאדלור (Reykjadalur Valley) המוסתר נמצא פלא גאותרמי, אחד האהובים עלי באיסלנד. בעמק הזה זורם נהר חם, רותח למעשה, ולאורכו יש בריכות מים ובוץ מבעבעות ואדי מים רותחים מכל עבר. מי שיתמיד וילך במעלה העמק, יגיע בסופו של דבר לחיבור של הנהר החם עם נהר קר שזורם מהקרחונים, אשר יוצרים יחדיו נהר חם בטמפרטורה מושלמת לרחצה. ניתן להקים אוהל בטבע חופשי.
הגעה: אל העמק מגיעים דרך העיירה קווראגרדי (Hveragerði), עיירה קטנה הידועה בגידולי חממות ובתוכה גם יש אזור גאותרמי יפהפה עם בריכות בוץ וגייזרים. המסלול מתחיל מחניון שנמצא בקצה הצפון-מערבי של העיירה ומשם יש מסלול של שלושה ק"מ הליכה (לכיוון) עד למפגש הנחלים, הדרך חזרה היא אותה הדרך. העיירה קווראגרדי נמצאת 45 ק"מ מזרחית לרייקיאוויק על כביש מספר 1.
למידע נוסף על קווראגרדי והסביבה היכנסו לאתר האינטרנט »
הלגונה הכחולה
אתר הספא המפורסם ביותר באיסלנד הוא הלגונה הכחולה (The Blue Lagoon) שנמצא צפונית לעיירה גרינדאוויק (Grindavík), כ-45 ק"מ דרום-מערבית לרייקיאוויק, בנסיעה על כביש 41. הכניסה כרוכה בתשלום ויש כל מיני חבילות ודילים, חלקם כוללים גם הסעה הלוך ושוב מרייקיאוויק, כל המידע באתר האינטרנט: www.bluelagoon.com
איי ווסטמן
קבוצת איי ווסטמן (The Westman Islands, Vestmannæyjar) נמצאת מדרום לאיסלנד ונחשבים לצעירים מאוד במונחים גיאוגרפיים בגלל שנוצרו ב-10,000 השנים האחרונות, והאי הצעיר ביותר הוא סירטסיי (Surtsey), שנוצר בהתפרצות געשית תת ימית בשנת 1963.
האי המרכזי בקבוצת האיים ובו מתגוררים אנשים הוא היימאי (Heimaey), והנוף שם דרמטי למדי: הנמל מוקף צוקים גבוהים בעוד שני הרי געש מתנשאים ממש מעל העיירה המרכזית. באי יש כמה מסלולי הליכה יפים וביניהם טיפוס על הרי הגעש שיצרו את האי, הלגאפטל (Helgafell) ואלדפטל (Eldfell), אפשרות לשיט, השכרת אופניים, מגרש גולף ענק, קמפינג ומגוון אפשרויות לינה ומוזיאון שמקרינים בו סרט מעניין על הפעילות הוולקנית באי (www.eldheimar.is). זה יעד שמומלץ רק למי שיש לו זמן ממושך באיסלנד.
הגעה: יש טיסות שיוצאות מרייקיאוויק (עשרים דקות) ומבאקי (Bakki, שש דקות), או באמצעות מעבורות. אחת יוצאת פעמיים ביום מנמל ת'ורקאקסהופן (Þorlákshöfn, כשלוש שעות הפלגה), וישנם אוטובוסים מהתחנה המרכזית ברייקיאוויק שנוסעים לנמל ומתואמים לזמני המעבורת, או מעבורת מנמל לנדאיאהופן (Landeyjahöfn, כ-25 דקות הפלגה).
מרכז איסלנד
אלו הם המרחבים הפראיים של איסלנד: שטחים רחבי ידיים של קרחונים, מדבריות לבה, הרים, נהרות, מקומות גאותרמיים מופלאים עם מעיינות וגייזרים, הרים צבעוניים וכמעט ללא נפש חיה. הנה הצצה לחלק מהאוצרות שיש למרכז המדינה להציע:
טרק לאוגאווגור (Laugavegur) – אחד הטרקים היפים ביותר בעולם
מדובר במסלול היפה ביותר באיסלנד ובהחלט נכנס לעשירייה הפותחת שלי בעולם. יפה שם ברמה כזו שלפעמים צריך לשפשף את העיניים בשביל להיווכח שהנוף הזה אמיתי: הרים צבעוניים כמו ציור שמן מטריף, קרחונים, הרים ירוקים מנוקדים בתוך מדבריות לבה שחורות וצחיחות, נהרות, מעיינות חמים, עמקים מוריקים, מפלים ועוד. בנוסף, אחד הדברים המוצלחים במסלול שהוא מגוון בטירוף, בכל יום הנוף משתנה לחלוטין. זהו בהחלט טיול חובה בביקורכם באיסלנד, אין מילים לתאר את היופי הזה, צריך להגיע לשם ולראות בעיניים בשביל להאמין!
מדובר טרק של ארבעה ימים (55 ק"מ) מלנדמנלאוגר (Landmannalaugar) לת'ורסמורק (Þórsmörk), עם אפשרות להארכה של יומיים (25 ק"מ נוספים) עד לסקוגר (Skógar), ברמת קושי בינונית-קשה. הטרק נקרא גם טרק לנדמנלאוגר על שם מקום תחילת הטרק.
המסלול פתוח מסוף יוני עד תחילת ספטמבר, ובדרך כלל עושים אותו מצפון לדרום. לאורך הטרק יש בקתות הרים שתצטרכו להזמין מראש בגלל שהוא כה פופולארי, אך אם תרצו – תוכלו להקים אוהבל בצמוד אליהן במקום לישון בתוכן. שימו לב שמזג האוויר עלול להשתנות לעתים תכופות במהלך הטיול, אז חובה להצטייד בציוד לכל סוגי מזג האוויר (קר, חם, גשם וכו').
אסקיה וצפון קרחון ואטנאיוקוטל
בחלקה הצפוני-מזרחי של מרכז איסלנד שוכן הר געש מיוחד במינו בשם אסקיה (Askja). בתור טרמפיסטית באיסלנד, שמעתי סיפורי אלף לילה ולילה על אלו שנכשלו להגיע לאסקיה וחיכו ימים לטרמפ שלא עצר, ולכן, הפעם החלטתי לצאת לטיול מאורגן של שלושה ימים שיצא ממיוואטן (Mývatn) והגיע לאסקיה ולמספר יעדים נוספים בצפון קרחון ואטנאיוקוטל (Vatnajökull), הקרחון הגדול ביותר באירופה.
יש מספר חברות שמוציאות טיולים שכאלה כמו למשל North Travel, ובדרך-כלל הטיולים האלו יוצאים רק פעם בשבוע אז מומלץ ביותר להזמין מקום מראש. שימו לב כי יעדים בדרום קרחון ואטנאיוקוטל מפורטים בכתבה תחת 'דרום איסלנד'.
הנה היעדים העיקריים, מצפון לדרום:
הר הרדוברייד (Herðubreið, גובה 1,682 מטר) – אחד ההרים המפורסמים באיסלנד בשל צורתו הדומה לשולחן, יש אפילו אלו שמכנים אותו 'המלכה של הרי איסלנד'. להר יש מדרונות מאוד תלולים ואמנם יש לו פסגה, אבל נראה כי כל חלקו העליון הוא פלטה מישורית ורחבה.
הפירוש המילולי של השם הרדוברייד באיסלנדית הוא 'כתפיים רחבות', וכך באמת נראה ההר. הוא נמצא כ-25 ק"מ צפון-מזרחית לאסקיה ורואים אותו במהלך הנסיעה לאסקיה על כביש השטח F88. הבקתה הקרובה להר נקראת Thorsteinsskáli Hut (שלושים מקומות), והטיפוס על ההר הוא טיפוס מקצועי בלבד.
הר הגעש אסקיה – כל מה ששמעתי על אסקיה הוא אמת ואפילו יותר מזה. מדובר בהר געש עצום, שבמכתש שלו יש אגם רחב ידיים ומרשים, ולצדו, במכתש קטן בתוך המכתש הגדול יש אגם שנראה כי מימיו הם בצבע חלב. הקטע המדהים שהוא שהמים הלבנים האלו חמימים ואפשר לרדת ברגל אל המכתש הקטן ולשחות באגם. ליד ההר יש בקתת הרים, Dreki hut (ובה 60 מקומות), ומי שמצליח להגיע לאסקיה שלא במסגרת טיול מאורגן, ממש מומלץ לעשות לילה בבקתה.
קוורקפיוטל (Kverkfjöll) – הרים אלו הם חלק מקרחון ואטנאיוקוטל, ואחד המקומות המיוחדים שזיכו את איסלנד בכינוי 'ארץ הקרח והאש'. באזור זה תוכלו לראות פלאי טבע כמו מערות קרח שנחצבו בתוך הקרח בגלל זרימה של נחלים חמים או חום גאותרמי בחלקים מסוימים בתחתית הקרחון, מעיינות חמים מתחת לקרחון (שניתן להגיע אליהן רק בחורף עם רכבי שלג), ואת חיבור הלוחות הטקטוניים שנראה שם כמו בקע גדול בקרחון. הבקתה הקרובה היא sigurðarskáli lodge (שבה 75 מקומות וקמפינג), ואפשר להזמין טיולי קרחונים ישירות מול הבקתה.
טיפוס על קרחון ואטנאיוקוטל – ניתן לטפס על הקרחון כחלק מקבוצה מודרכת ועם ציוד טיפוס, וזוהי חוויה שכדאי להשקיע בה את הכסף. רק כדאי לנסות לצאת לטיול הזה ביום עם מזג אוויר טוב, אחרת הריינג'רים של הפארק לא יהססו ויורידו אתכם מהקרחון אפילו באמצע הטיפוס. אם תצלחו את כל הטיפוס תוכלו להגיע לגובה של 1,800 מטר על הקרחון ולחוות את המרחבים ואת הנוף המטורף שנשקף משם. ניתן לטפס על הקרחון גם מחלקו הדרומי בסקפטפטל (Skaftafell), פירוט תחת 'דרום איסלנד'.
למידע נוסף על מסלולים ויעדים באזור הקרחון, כנסו לאתר: www.vatnajokulsthjodgardur.is/en/areas/odadahraun
דרך קיולור
דרך קיולור (Kjölur), או בשמה הנוסף דרך קיאלווגור העתיקה (Kjalvegur Hinn Forni), היא נתיב עתיק החוצה את מרכז המדינה הפראי מדרום לצפון דרך הרמה של קיולור (650 מטר), אזור הנמצא בין קרחון לנגיוקול (Langjökull) לבין קרחון הופסיוקול (Hofsjökull). כיום עובר בנתיב זה כביש F35, ועל אף שמרבית הכביש אינו סלול הוא נחשב לעביר ביותר מבין כבישי מרכז המדינה מכיוון שיש גשרים מעל לכל הנהרות וניתן לנסוע שם גם עם רכבים פרטיים (רק בדקו קודם מול חברת ההשכרה אם הביטוח מכסה נסיעה בכבישים שכאלה, ושהכביש והגשרים אכן פתוחים לתנועה).
ניתן להגיע גם עם אוטובוסים היוצאים מרייקיאוויק או מאקוריירי (Akureyri), וכמובן בטרמפים. הכביש, שאורכו כ-170 ק"מ, מתחיל בדרום ממפלי גולפוס (Gullfoss) האימתניים ומתחבר בצפון לכביש הטבעת (כביש 1) באמצע הדרך בין העיירות ורמהליד (Varmahlíð) ובלונדוס (Blönduós).
אלו הם המקומות המעניינים ביותר לאורך הדרך (מדרום לצפון):
קרלינגארפיוטל (Kerlingarfjöll) – זהו רכס הרים שהינו חלק משרשרת געשית ארוכה במרכז איסלנד, מקום מדהים עם מגוון צבעים ששוטפים את העיניים, מקרחונים קטנים, צמחייה אלפינית נמוכה, אדמה בצבעים משתנים בהתאם למינרלים במקום, ואזור גאותרמי בשם קווראדליר (Hveradalir) שהוא מעין עמק מעיינות חמים ולאורכו פתחי אוורור רותחים הבוקעים מהאדמה, כך שנדמה שהולכים לפעמים בתוך ערפילים. את האזור מומלץ לחקור ברגליים דרך שפע של מסלולי יום ולסיים בבריכות החמות המפנקות אשר מותאמות לרחצה.
מבחינת לינה, במהלך הקיץ יש מגוון אפשרויות לינה, חדרים משותפים (Dorm), בקתות פרטיות בגדלים שונים ומרחב קמפינג. למידע נוסף על קרלינגארפיוטל והזמנת מקומות לינה, היכנסו לאתר האינטרנט: www.kerlingarfjoll.is
קווראווטליר (Hveravellir) – מקום גאותרמי מרהיב ביופיו עם המון בריכות רותחות ומבעבעות, הטמפרטורות שם כל כך גבוהות שעל מנת ליצור מעיין חם שניתן לרחוץ בו מזרימים לבריכה אחת מי מעין חם מצינור אחד ומי קרחונים מצינור אחר, וכל זה באמצע מרחבים אין סופיים של טבע מבודד. יש אפשרות לישון בבקתות בהזמנה מראש או באוהלים בסמוך לבקתה, ולצאת משם לכמה מסלולי יום שקיבלו את השמות: המסלול הירוק (שלושה ק"מ, שעה), המסלול האדום (12 ק"מ, שלוש-ארבע שעות) והמסלול הכתום (21 ק"מ, ארבע-חמש שעות). זהו גם המקום ממנו מתחיל (או מסתיים) טרק דרך קיאלווגור העתיקה המגיע לקוויטארנס, עליו יפורט בהמשך. אתר אינטרנט: www.hveravellir.is
טרק דרך קיאלווגור העתיקה
טרק של שלושה ימים באורך של 41 ק"מ בדרגת קושי קלה-בינונית, אשר עוקב אחר דרך קיאלווגור העתיקה (Kjalvegur Hinn Forni), הדרך המסורתית ברמת קיולור (Kjölur) שבה הלכו ורכבו עם סוסים בעידן טרום המכוניות והכבישים.
המסלול נמשך בין קוויטארנס (Hvítárnes) לבין קווראווטליר (Hveravellir), הוא עובר ממזרח לקרחון לנגיוקול (Langjökull), ונקרא גם טרק קיולור. זה היה טרק הביכורים שלי באיסלנד, והוא מומלץ שכזה מכיוון שהוא יחסית קל ולא מאוד עמוס. אחד הדברים הטובים במסלול הוא שמסיימים את שלושת ימי ההליכה באתר הגאותרמי היפהפה קווראווטליר (פרטים תחת 'דרך קיולור').
לינה, ציוד ועוד: במהלך הטרק ניתן לישון בבקתות הרים בהזמנה מראש דרך אתר האינטרנט של ארגון התיירות האיסלנדי, FÍ, או באוהל בסמוך לבקתות. הבקתות פשוטות, תצטרכו להביא עמכם כלי בישול ושק”שים, ובחלקן יש מים זורמים (יש גם בנחלים בדרך). הבקתה בקווראווטליר הינה פרטית, וההזמנה הינה ישירות מולם באתר האינטרנט. המסלול מסומן ברוג'ומים ומקלות גבוהים המסמנים את נתיב ההליכה, ולמרות זאת בעיני חובה לצאת למסלול עם מפה כי יש חלקים שעשויים להיות לא ברורים.
חלוקת ימי המסלול, מדרום לצפון:
- יום ראשון – מבקתת קוויטארנס (Hvítárnes) לבקתת ת'וורברקנאמולי (Þverbrekknamúli): כ-15 ק"מ, כחמש שעות הליכה ללא הפסקות. תוואי המסלול נמשך בחלקו לאורך נהר פולקויסל (Fúlakvísl), המסלול די מישורי ועובר בצמחייה נמוכה.
- יום שני – בקתת ת'וורברקנאמולי לבקתת ת'יופדליר (Þjófadalir): כ-14 ק"מ, כחמש שעות. זהו היום היפה של הטרק מכיוון שמגיעים ממש קרוב לקרחון ומקיפים ממערב הר יפהפה בשם הרוטפל (Hrútfell, כ-1,396 מטר), שניתן לטפס עליו אם מוסיפים עוד יום טיול. במהלך היום גם חוצים נהר גועש באמצעות גשר עץ ועוברים ליד שדה לבה עתיק.
- יום שלישי – מבקתת ת'יופדליר לקווראווטליר: 12 ק"מ, כארבע שעות ללא הפסקות. במהלך המסלול יש אפשרות להאריך אותו בשעתיים בערך ולטפס להר בשם ראודקולור (Rauðkollur, גובה 1,075 מטר) בשביל ליהנות מתצפית יפה על כל הסביבה. בסופו של היום מגיעים לפינוק של סוף הטרק, המעיין החם בקווראווטליר.
שרשרת מכתשי לאקי
לאקי (Laki) או לאקאגיגר (Lakagígar), היא שרשת של מכתשים געשיים באורך של 25 ק"מ אשר נמצאת בין הקרחונים ואטנאיוקוטל (Vatnajökull) ומירדלסיוקוטל (Mýrdalsjökull), בחלק הדרומי של מרכז איסלנד. המכתשים האלו נוצרו במהלך ההתפרצות אדירה שנמשכה שמונה חודשים רצופים בין השנים 1783-1784. במהלך ביקור במקום אפשר לטפס לתצפית ולעשות מסלול קצר של כחצי שעה העובר בתוך אחד המכתשים.
אפשר לבקר שם כחלק מטיולי יום מאורגנים היוצאים מרייקיאוויק ומסקפטפטל (Skaftafell), או עצמאית ברכב שטח בלבד בנסיעה על כביש F206 (כ-45 ק”מ ושעתיים לכיוון), שמתפצל מכביש 1 מעט דרום-מערבית לעיירה קירקיובאויארקלאוסטור (Kirkjubæjarklaustur, ונראה אם תצליחו להגות את השם הזה). אם אתם מעוניינים להישאר לישון באזור, יש בקתה ואתר קמפינג בשם בלאגיל (Blágil), כ-15 ק"מ דרומה מלאקי.
שמורת הטבע לונסוראפי (Lónsöræfi)
שמורת טבע שנמצאת בחלק המזרחי של מרכז איסלנד, ממזרח לחלקו הצפון-מזרחי של קרחון ואטנאיוקוטל (Vatnajökull). מרחב מבודד של הרים, עמקים, נחלים, מפלים ומעיינות חמים, ובו תמצאו גם הרים צבעוניים בדומה לאלו שבלנדמנלאוגר (Landmannalaugar). יש כמה מסלולים המתאימים למיטיבי לכת ולכאלה שאוהבים להיות לבד בטבע, שכן זה אזור שמגיעים אליו משמעותית פחות מטיילים.
מי שיוצא למסלולים בשמורה, ובטח אלו שמתכננים לעשות את המסלול המלא שנמשך ארבעה-שבעה ימים, חייב להתארגן מראש על כל המידע שהוא זקוק לו, זה מקום מאוד מבודד שדורש יכולת ניווט טובה מאוד על ידי מצפן ומפה טופוגרפית, כמו כן, חלק מהמסלול עובר על לשון של קרחון וצריך ציוד טיפוס קרחונים (התייעצו לגבי זה לפני היציאה לדרך).
אפשר לטייל עצמאית בשמורה או כחלק מטיולים מאורגנים של חברות טיולים, ומי שלא רוצה לעשות את כל המסלול, ניתן להגיע לקצוות שלו, להר סנאפטל (Snæfell, גובה 1,833 מטר) מצפון (כביש 4X4) ולסטאפאפטל מדרום ולעשות טיולי יום מעגליים.
הגעה – אפשר להיכנס לשמורה משלושה כיוונים:
- מצפון-מערב: מהר הגעש סנאפטל שנמצא צפון-מזרחית לקרחון ואטנאיוקוטל ואליו מגיעים בדרך 4X4. משם יש מסלול העובר על לשון של קרחון אייאבקאיוקוטל (Eyjabakkajokull) ונכנס את תוך השמורה, מבקתת Snaefellskali לבקתת Geldingafell (כ-15 ק"מ, שש-שמונה שעות).
- מצפון מזרח: מעמק גיית'טלנאדלור (Geithellnadalur), הוא העמק שנמצא דרומית לקרחון הקטן ת'ראנדריוקוטל (Þrándarjökull) במזרח איסלנד. פתחו של העמק נמצא כ-27 ק"מ דרומית לעיירה דיופיווגור (Djúpivogur) בפיורדים המזרחיים. ההליכה בכיוון הזה עד לבקתת Egilssel הראשונה ממזרח, היא מאוד ארוכה ועושים אותה ביומיים, לכן חובה להקים אוהל באמצע הדרך.
- מדרום: הכניסה לשמורה מדרום היא ממקום בשם ייליקאמבור (Illikambur), בקצה נסיעה של 25 ק"מ על דרך ההרים F980 שמתחילה מהפיצול עם כביש 1 ליד חוות סטאפאפטל. זוהי אחת מדרכי העפר המאתגרות באיסלנד ומתאימה לנסיעה אך ורק לנהגים מיומנים עם רכבי 4X4 בגלל חצייה של נהר גדול עם זרימה מהירה ונסיעה על דרך צרה לצד תהום. הבקתה הראשונה מדרום, שהינה בקתת Múlaskáli, נמצאת כארבעים דקות הליכה מייליקאמבור בירידה, מיד לאחר חציית גשר רגלי שעובר מעל לנהר.
טרק ארוך מצפון לדרום השמורה, מהר הגעש סנאפטל לייליקאמבור – המסלול עובר בין ארבע בקתות ההרים שבשמורה, ואפשר לחלק את המסלול גם אחרת ולהקים אוהל ברחבי השמורה. הנה חלוקת ימי ההליכה:
- מבקתת Snaefellskali לבקתת Geldingafell: כ-32 ק"מ, כולל כחמישה ק"מ הליכה על לשון של קרחון. יש אפשרות שיקפיצו אתכם מהבקתה ישר לקרחון ואז נחסכת לכם חלק מההליכה.
- מבקתת Geldingafell לבקתת Egilsse: כ-15 ק"מ, שש-שמונה שעות הליכה.
- מבקתת Egilssel לבקתת Múlaskáli: כ-12 ק"מ, חמש-שבע שעות הליכה.
- מבקתת Múlaskáli ויציאה מהשמורה: מינימום 11 ק"מ, שש-שמונה שעות הליכה, בשביל להגיע למקטע על כביש ההרים F980 שממנו קל יחסית לתאם איסוף מראש.
טרק יום לקניון קוואנגיל (Hvannagil Canyon), דרום השמורה: 14.3 ק"מ, כארבע-חמש שעות הליכה, מסלול מעגלי מחוות סטאפאפטל בוואדי צבעוני ומרשים, עם תצורות סלע יפות, המסלול ברמת קושי קלה-בינונית ומסומן במקלות. המסלול מתחיל בעליה מתונה לכיוון צפון ממש מאחורי הבקתה, עד שיורדים מעט בתלילות עד הקניון. מרגע הכניסה לקניון ההליכה היא במעין קשת לכיוון צפון-מערב ולאחר מכן לדרום-מערב, שימו לב שלפעמים צריך לחצות את הנחל מצד לצד בתוך הקניון.
ביציאה מהקניון תגיעו לשפך הנחל אל תוך הנהר הגדול יוקולסה (Jökulsá í Lóni) שיתגלה מדרום. משם, עקבו אחרי שביל העפר שייקח אתכם בחזרה לחוות סטאפאפטל. חשוב לצאת לטיול רק לאחר שביררתם כי בטוח ללכת בקניון וכי אין הצפה או סופת גשמים שבדרך.
עיר הבירה רייקיאוויק
רייקיאוויק (Reykjavík) היא עיר קטנה, צבעונית, צעירה ומפוצצת בכישרון ואמנות. מרכז העיר הינו יחסית קטן ואפשר ללכת בקלות ממקום למקום ברגל ולבקר במבחר מוזאונים, גלריות, מסעדות, בתי קפה ופשוט ללכת ברחובות מלאי הקסם של העיר. חיי הלילה של העיר לא מאכזבים, ותוכלו למצוא הופעות מוזיקה רבות, פאבים, מועדונים ופסטיבלים.
תערוכות ומוזיאונים
National Museum of Iceland – מוזיאון גדול ומאוד מושקע, שמספר את היווצרותה של המורשת והיסטוריה האיסלנדית.
- כתובת: Suðurgata 41
- אתר אינטרנט: www.thjodminjasafn.is/english
The Culture House – בתוך אחד הבתים היפים בעיר נמצא בית התרבות ובו תערוכת קבע מרתקת של מגוון ספרי סאגה ואדה עתיקים, כאשר המוקדמים ביותר הם מהמאה ה-12. במקביל, יש תערוכות מתחלפות מושקעות. בית התרבות הוא חלק מהמוזיאון הלאומי וכרטיס מאפשר כניסה לשניהם.
- כתובת: Hverfisgata 15
- אתר אינטרנט: www.culturehouse.is
Museum of Photography – מציג קרוב לחמש מיליון תמונות מתקופות שונות באיסלנד, שצולמו על-ידי צלמים מקומיים ובינלאומיים, מקצוענים וחובבנים.
- כתובת: Grófarhús, Tryggvagata 15, top floor
- אתר אינטרנט: www.borgarsogusafn.is/en/reykjavik-museum-of-photography
National Gallery of Iceland – הגלריה הלאומית של איסלנד אשר שמה דגש על אמנות איסלנדית מהמאות ה-19 וה-20.
- כתובת: Fríkirkjuvegi 7
- אתר אינטרנט: www.listasafn.is
פסטיבלים בעיר
יש בעיר מגוון פסטיבלים והופעות, אז שווה להתעדכן לפי תאריכי הטיול שלכם מה קורה בעיר, אולי יתמזל מזלכם ותגיעו בדיוק להופעה של Sigur Rós או ביורק. בנוסף, יש סוף שבוע אחד ארוך במיוחד במהלך השנה שקוראים לו Verslunarmannahelgi, ובזמן הזה כל האיסלנדיים יוצאים לעשות קמפינג ברחבי המדינה וחוגגים בפסטיבלים מקומיים קטנים, זה יוצא בסוף השבוע שקודם ליום ב' הראשון בחודש אוגוסט. הקמפינג והחגיגה הגדולים ביותר מתקיימים באיי ווסטמן (Westman Islands) בדרום איסלנד.
הנה רשימה של כמה מהפסטיבלים המובילים בעיר הבירה:
Secret Solstice – פסטיבל מוזיקה ענק שמתרחש לאור שמש החצות של הקיץ האיסלנדי. מתקיים במהלך אוגוסט. אתר אינטרנט: www.secretsolstice.is
Culture Night – יום שכולו תרבות איסלנדית, מהצהרים ועד חצות תוכלו לראות הופעות מגוונות, תערוכות, אירועי רחוב, קונצרטים, ריקודים ומופע זיקוקים גדול שחותם את היום. ליום אחד בשנה, רייקייאוויק הקטנה מלאה כמו מרכז תל אביב בשישי בצהרים. מתקיים במהלך אוגוסט, בדרך-כלל ביום שבת הקרוב ל-20 בחודש. אתר אינטרנט: www.culturenight.is
פסטיבל הג'אז האיסלנדי – מתקיים במהלך אוגוסט. אתר אינטרנט: www.reykjavikjazz.is
שבוע הגאווה – מתקיים בדרך-כלל במהלך השבוע השני של אוגוסט והוא חגיגה של אהבה וחופש באחת המדינות הכי גיי פרנדלי שיש בעולם. אתר אינטרנט: www.hinsegindagar.is/en
פסטיבל המחול האיסלנדי – שבוע של מיטב המחול מאיסלנד והופעות אורחות מחו"ל, מתקיים בסוף אוגוסט. אתר אינטרנט: www.reykjavikdancefestival.com
פסטיבל קולנוע בינלאומי – מתקיים בסוף ספטמבר. אתר אינטרנט: riff.is
Iceland Airwaves – פסטיבל מוזיקה בינלאומי מעניין שמתקיים במהלך נובמבר. אתר אינטרנט: www.icelandairwaves.is
Sónar Reykjavik – פסטיבל מוזיקה אינטימי שמתרחש בחורף האיסלנדי, במהלך חודש מרץ. אתר אינטרנט: www.sonarreykjavik.com
בתי קפה ומסעדות
יש שפע של מסעדות, ברים ובתי קפה בעיר, ורובם נראים פשוט מקסימים. מי שאוהב דגים ופירות ים ימצא שפע של מסעדות עם מנות טעימות וטריות הישר מן הים. ההמלצה האישית שלי היא לקפוץ לבית הקפה המקסים Café Babalú, שם תמצאו את עוגת הגבינה המפורסמת ביותר באיסלנד.
- כתובת: Skólavörðustígur 22A
- אתר אינטרנט: www.sites.google.com/a/babalu.is/babalu
לינה
בעיר יש מגוון רחב של מלונות והוסטלים, דירות ב-airbnb, והאפשרות המקומית, המעניינת והזולה יותר – Couch Surfing, שבה מתארחים בבתים של אנשים.
Reykjavík Campsite – הקמפינג מעט מרוחק ממרכז העיר, אבל אפשר לעשות זאת בעשרים דקות הליכה או לתפוס אוטובוס עירוני. בצמוד לקמפינג יש הוסטל (Reykjavík City Hostel) שאפשר לעשות בו כביסה אם צריך, וגם את הבריכה הטובה מבין בריכות רייקייאוויק ובה יש בריכות חמות בצורת חביות שהטמפרטורות שהלן עולות בהדרגה עד ל-42 מעלות!
- כתובת: Sundlaugavegur 32, 105
- אתר אינטרנט: www.reykjavikcampsite.is
חמישה דברים שתאהבו ותשנאו ברייקייאוויק. צפו:
מתכננים טיול לאיסלנד? הנה עוד כמה כתבות שעשויות לעניין אתכם: