סן מון לייק (Sun Moon Lake)
בסינית: (日月潭)
סן מון לייק האגם היפהפה, שזכה בשמו בזכות מראהו המיוחד – צידו המזרחי מזכיר שמש ואילו המערבי בצורת חצי סהר – הוא אחד האתרים המתויירים ביותר בטאיוואן. האגם הגדול ביותר בטאיוואן נמצא במרכז האי, מימיו כחולים וצלולים והוא מוקף בהרים גבוהים שיוצרים תפאורה נהדרת לזריחות יפהפיות ולשקיעות מרהיבות. לגדות הנהר יש מספר כפרים קטנטנים, הכוללים גם בתי מלון, מסעדות וחנויות מזכרות, כמו גם יישובים של שבט ה-Thao, שהוא אחד הוותיקים באי.
אסור לשחות באגם (מלבד באירוע שחייה המוני שמתרחש מדי שנה בסתיו), אך מותר לשכור סירת משוטים ולשוט במים הצלולים ואפילו להגיע לאי הקטן הקדוש, לאלו (拉魯島), שנמצא בלב האגם. לחלופין, תוכלו פשוט לצאת לשייט מאורגן, שיעצור בקרבת אתרים מעניינים באזור, ביניהם מקדש Wenwu (בסינית: 文武廟), שהוא הגדול ביותר בגדה הצפונית; כפר אבוריג'יני של הטאו (伊達邵); הפגודה Ci-en (בסינית: 慈恩塔), שנבנתה על ידי צ'אנג קאי שק לזכר אמו.
בנוסף, באפשרותכם לשכור אופניים, ללכת באחד מעשרות השבילים שמקיפים את הנהר ועולים אל ההרים ואל המקדשים הנמצאים על המדרונות. כדאי גם לעלות ברכבל הצופה על האגם מלמעלה. מומלץ להגיע לאגם באמצע השבוע, שכן בסוף השבוע הכל נהיה צפוף ועמוס יותר ובתי המלון הופכים יקרים יותר.
- כתובת: מחוז נאנטו (Nantou), מרכז טאיוואן
- אתר אינטרנט: www.sunmoonlake.gov.tw
אלישן (Alishan)
בסינית: 阿里山國家風景區
שמורת הטבע אלישן, שנמצאת במחוז צ'יאיי (Chiayi) במרכז האי, משתרעת על פני 415 קמ"ר וכוללת בשטחה נופים פראיים, שטחים טרשיים, מפלים, אגמים, נהרות, ארבעה כפרים ומטעי תה, שכולם מרושתים באמצעות מסלולי הליכה רבים באורכים שונים. מסלולים אלה נוחים ומסומנים היטב בסינית ובאנגלית, ותוכלו לקחת מפת שבילים באנגלית ממשרד התיירות שבכניסה. למרות שהשבילים מתוחזקים (כולל מדרגות, מעקות וכדומה), כדאי להגיע עם נעליים נוחות וטובות, על מנת להמנע מהחלקה. המקום גם מפורסם בקרב מטפסי הרים מקצועיים.
בתוך הפארק הלאומי יש שלושה קווי רכבת של ה-Alishan Forest Railway, שיביאו אתכם למספר מקומות יפים, שאפשר לטייל בסביבתם או מתחנה אחת לשניה. למרות שהתרגום המילולי של הפארק הוא הר אלי, מדובר בעצם ברכס הרים גדול, שפסגותיו מתנוססות בממוצע לגובה 2,500 מטרים. הנוף היפהפה שנשקף מכל עבר מביא לכך שזהו אתר נהדר לצפות בו בזריחה. כך שאם יתמזל מזלכם ויהיה מזג אויר טוב, תוכלו גם ליהנות מהאטרקציה שלשמה רוב התיירים המקומיים מגיעים לאלישן והיא לצפות בזריחה העולה מעל יושאן (Jhushan, אליה אפשר להגיע ברכבת אלפינית שנבנתה בתקופת השלטון היפני). אם מגיעים לפארק בסוף פברואר תחילת מרץ, ניתן גם להבחין בפריחת עצי הדובדבן הרבים שצומחים בפארק.
גם חובבי התרבות וההיסטוריה ימצאו עניין בפארק, שכן השבט האבוריג'יני Tsou התגורר באזור, ואפשר לראות עדויות לתרבותם העתיקה במקומות רבים. בנוסף, יש מספר מקדשים בשטח הפארק הלאומי, אך מקדש Shoujhen הוא הגדול והמרשים ביותר, בזכות חדר המכיל עשרת אלפים פסלים מיניאטוריים של בודהה, המוארים בנורות LED.
הפארק עלול להיות עמוס במהלך הבוקר, אך אם אתם מתכננים לישון באזור – כדאי להישאר עד שעות אחר הצהריים, אז הוא מתרוקן כמעט לחלוטין.
- כתובת: מחוז צ'יאיי (Chiayi), מרכז טאיוואן
- עלות: מבוגר 300 NT$ (כ-35 ש”ח), גימלאים וילדים מתחת לגיל 12 בחצי המחיר. חנייה לרכב פרטי עולה 100 NT$ (כ-12 ש”ח).
- אתר אינטרנט: www.recreation.forest.gov.tw
גם רוכשים כרטיס טיסה לטאיוואן וגם מקבלים מתנה – 250 ש”ח לקניית מזוודה. כל הפרטים כאן »
מקדש פו גואנג שן (Fo Guang Shan)
בסינית: 佛光山
מקדשים ובתי תפילה רבים מנקדים את טאיוואן, וקרוב לוודאי שתזכו לראות רבים מהם במהלך ביקורכם באי – גדולים יותר ופחות. מקדש פו גואנג שן, שנמצא במחוז גאושיונג (Kaohsiung) על רקע הרים יפהפיים מכל עבר, הוא המקדש הבודהיסטי הגדול והחשוב במדינה. לאחר שתעברו את הכניסה המרשימה, השביל הראשי יוביל אתכם לאורך שמונה פגודות גבוהות עד לאולם הראשי והמוזיאון, אל עבר פסל הבודהה המוזהב הענק.
- כתובת: No. 1, Tongling Rd Dashu, Kaohsiung 840, Taiwan
- שעות פעילות: ימי שני, רביעי, חמישי ושישי בשעות 9:00-19:00, בימי שבת וראשון בשעות 9:00-20:00, בימי שלישי סגור. האולם המרכזי נסגר שעה לפני שעת הסגירה הכללית.
- עלות: הכניסה בחינם, כמו כן יש מגרשי חנייה מוסדרים בחינם
- אתר אינטרנט: www.fgsbmc.org.tw/en
טאינאן (Tainan)
בסינית: 台南
טאינאן (מילולית=דרום טייוואן) נחשבת לעיר העתיקה ביותר באי, ונתפשת כאחת מבירות התרבות העיקריות של טאיוואן, בזכות ההיסטוריה התרבותית העשירה בה ומקדשיה הבודהיסטים והטאואיסטים הרבים. בנוסף, תרבות האוכל נפוצה מאוד בטאינאן ומאכלים טאיוואנים טיפוסיים החלו את דרכם כאן. העיר כולה (ובעיקר 20 שווקי הלילה שבה) עמוסה בדוכני אוכל רבים ומגוונים וטאינאן ידועה בעיקר בזכות חביתת האויסטרים, נודלס האויסטרים, עוגות האורז ולחמניות השרימפס. שניים מהשווקים המוכרים יותר הם: Dadong Night Market ו-Hua Yuan Night Market (המוכנה גם בשם Tainan Flower Night Market). שימו לב כי שווקי הלילה אינם פתוחים מדי ערב, אז כדאי לבדוק מבעוד מועד את שעות הפתיחה של כל שוק.
המבקרים בעיר יוכלו לבקר בשני המוזיאונים החשובים שבה: המוזיאון הלאומי לספרות טאיוואן, שממוקם בבניין העירייה הישן ומשמש לחקר, שימור והצגה של עבודות ספרות מקומיות; והמוזיאון הלאומי להיסטוריה של טאיוואן, שנפתח רק בשנת 2011 ונועד לאסוף, לשמר ולהציג פריטים תרבותיים ושרידים היסטוריים מהאי כולו. בנוסף, כדאי לבקר בבית הספר הראשון של קונפוציוס, שמכיל בתחומו בניין עתיק (1665) המוקף בגן מטופח. במקום מתקיימים טקסים קונפוציאנים מסורתיים.
העיר משופעת באתרים היסטוריים ובשרידים, ביניהם פרובינטיה (Fort Provintia), שנבנה בשנת 1653, ושומר ושופץ לאורך השנים. בשל כך הוא מעניין מבחינה אדריכלית ואומנותית, אך גם בזכות חשיבותו ההיסטורית, כיוון שהוא מכיל ספרייה עם מסמכים ומילונים בשפה עתיקה שהיתה נפוצה בעבר. גם מבצר אנפינג (Anping Fort, סינית: 安平古堡), שנבנה ב-1624 עוד שורד בעיר ושווה ביקור – בעיקר בשקיעה, בזכות הנוף המהמם הנשקף ממנו.
מחוז אנפינג הוא היעד הפופולארי ביותר לביקור בטאינאן, כיוון שזהו המרכז ההיסטורי של העיר, שבעבר שימש גם כבירת טאיוואן כולה. ברחבי העיר יש חנויות רבות מכל הסוגים – קניונים, מותגי אופנה וחנויות זולות, כך שחובבי הקניות יוכלו ליהנות בהם. מומלץ לקחת מפה-מדריך טיולים באנגלית מתחנת הרכבת.
הגן הלאומי טארוקו (Taroko)
בסינית: 太魯閣國家公園
גן לאומי זה הוא אחד מאתרי הטבע היפים והמרשימים ביותר במדינה כולה, שכן החלק המרכזי בו הוא ערוץ צר שנחצב בשיש על ידי נהר זורם. בנוסף למחזה יוצא הדופן הזה, יש בפארק גם צוקים מרשימים הנופלים אנכית אל תוך האוקיינוס (Qingshui Cliff), מקדשים, כבישי נוף, מסלולי הליכה ורכיבת אפניים, כמו גם מגוון רחב מאוד של בעלי חיים, ביניהם מאות סוגים של ציפורים, יונקים פרפרים ודגים, כמו גם מינים רבים של צמחיה, בזכות שינויי הגבהים הקיצוניים היוצרים מספר תצורות אקלים. בנוסף יש בפארק מספר שרידים פרה היסטוריים, זכר לשבט הטארוקו האבוריג'יני שחי במקום לפני אלפי שנים. ברחבי הפארק יש ארבעה מרכזי מבקרים שישמחו לספק לכם את כל המידע על הגן הלאומי.
- כתובת: מחוז הואליאן (Hualien), צפון-מזרח טאיוואן
- עלות: הכניסה לגן הלאומי הינה חופשית, מסלול ההליכה Zhuilu Old Road מצריך הרשמה מראש ליום הטיול, תשלום 200 NT$ (כ-24 ש”ח) וקבלת אישור (פרמיט), כמו כן, יש כמה טרקים שמצריכים אישורי טיול בהרים (Mountain Permits), כל המידע נמצא באתר.
- אתר אינטרנט: https://www.taroko.gov.tw/en
טאייטונג (Taitung)
בסינית: 臺東縣
טאייטונג (מילולית = מזרח טאיוואן) הוא המחוז השלישי בגודלו בטאיוואן, והוא מתפרש על פני שטח של 3,515 קמ"ר באזור הדרום מזרחי של טאיוואן (החוף לבדו באורך 231 ק"מ!). המחוז תחום בין ההרים לבין חוף הים, כך שבביקורכם בו תוכלו ליהנות מנופים עוצרי נשימה, אך גם מבריזה ימית נעימה, שמקלה על מזג האוויר הטרופי המהביל.
יש שבעה שבטים אבוריג'ינים שחיים עד היום באזור, שכן המחוז הנידח הצליח להתחמק במידת מה מהשפעת ההגירה הסינית המודרנית, לכן עד היום תוכלו לראות שכונות אבוריג'יניות המתחזקות את תרבותם הייחודית באמצעות חגים ומסורות משל עצמם. לצידם יש בתים יפניים מקוריים, שחלקם עוד בשימוש בימינו וחלקם נותרו רק שלדים מתפוררים, וסמטאות צרות ומפותלות עם בתים סיניים מסורתיים. כל אלה מוקפים באזור נרחב מאוד של שדות אורז ומטעים.
מי שמתעניין בהיסטוריה – ובעיקר בפרהיסטוריה – יכול לבקר בגן התרבותי Beinan, שהוא האתר הארכיאולוגי לחפירות פרהיסטוריות הגדול והחשוב ביותר בטאיוואן. יש סיורים קבועים בסינית, אך מי שמחפש סיור באנגלית יצטרך להזמין מראש. הנוף באזור ירוק ויפה, הכניסה חינם. אם אתם מחפשים דווקא מוזיאונים, כדאי לבקר במוזיאון הפרהיסטוריה הסמוך (National Museum of Prehistory, בסינית: 臺灣史前文化博物館, פתוח בשעות 9:00-17:00, סגור בימי שני), אליו הובאו עשרות אלפי פריטים מאבן ומחרס של תרבויות עתיקות שנמצאו באתר הארכיאולוגי. תוכלו גם ללמוד פה על שבטי האבוריג'יני של טאיוואן.
גם בטאייטונג יש מקדשים רבים בגדלים שונים, עם קישוטים שונים ולאלים שונים. מקדש Tianhou מקושט ומפואר מאוד וגם הפופולארי ביותר. חובבי הטבע הטבע העירוני ישמחו לבקר בפארק החוף ובפארק היער הצמודים אחד לשני (בצפון-מזרח העיר), בהם יש שלל מסלולי הליכה ורכיבה על אופניים, העוברים דרך היער ולאורך החוף. אפשר לשכור אופניים במקום. מי שמחפש עוד טבע קרוב ומסודר יכול לבקר בפארק Liyushan, שנמצא בדיוק בצידה השני של העיר – בקצה הדרום-מערבי, ליד תחנת הרכבת הישנה. שם תוכלו לטייל בשבילי ההליכה הרבים, ליהנות מנוף פנורמי מדהים של טאיטונג כולה, אך גם מתצפיות על ליושאן ומקומות אחרים.
קנטינג (Kenting)
בסינית: 墾丁
בקצה הדרומי של האי נמצא הגן הלאומי קנטינג עם חופים ואיים מדהימים ביופיים, אגם, יערות, מערות, דיונות חול ועוד שפע של אטרקציות כיפיות. ראיתם את הסרט "חיי פיי"? אז חלק מהצילומים בסרט נעשו שם.
זה המקום לספוג מזג אוויר טרופי ושמשי' להסתלבט באחד המפרצים הלבנים (כמו Shadao ו-South Bay), לראות את תצורות הסלע היפות ליד הים (Sail Rock, Kissing Rock, Jialeshuei ועוד), להקפיץ את האדרנלין בפעילויות ספורט ימי למיניהן, לחפש את האוצרות שמתחת למים בשוניות האלמוגים או לצאת להליכה נעימה לעבר החלק הדרומי ביותר של טאיוואן שם תמצאו את המגדלור הלבן (Eluanbi Lighthouse) ופסל המסמן שהגעתם לנקודה הדרומית ביותר באי.
בסביבה הקרובה נמצאים גם: אגם לונגלואן (Lungluan Lake) הוא נקודת תצפית טובה בתקופות נדידת ציפורים והוא נמצא מעט מערבית מקנטינג, והאזור המיוער מצפון (Kenting National Forest Recreation Area) מספק חוויה אחרת של מסלולי הליכה בין מספר מערות.
בערב, כאשר הרחוב הראשי של קנטינג מתעורר לחיים, זו גם הזדמנות ליהנות מחיי לילה תוססים של מסיבות ושפע של דוכנים וברים על המדרכות. אתר אינטרנט: www.ktnp.gov.tw/en.
שנייה לפני שאתם אורזים וטסים לטאיוואן, הזמינו כרטיס טיסה בקתאי פסיפיק וקבלו 250 ש”ח מתנה! לרכישת מזוודה. להזמנה לחצו כאן »
אתרי חובה בטאייפה
אם אתם מעדיפים לטייל ברחבי האי ולא לשהות זמן רב מדי בטאייפה, יש כמה מקומות שחייבים לבקר בהם בזמן המועט שהקצבתם לכם לעיר הבירה הגדולה: ביקור במגדל טאייפה 101 (台北101) הגבוה והמודרני יספק לכם נקודת תצפית יפה על העיר הפרושה לרגליכם ממרום קומות 88-91, כמו גם ביקור בקניון היוקרתי הנמצא בתחתית המגדל. ביקור במקדש לונג שאן (Lungshan Temple, בסינית: 龍山寺) שנבנה בשנת 1738, ייתן לכם הצצה לחיי הדת המעניינים של טאיוואן. שני המקומות האלה ישקפו לכם בצורה הברורה ביותר חלק מהניגודיות הרבה הקיימת במטרופולין הסואן.
בשעות הערב כדאי לבקר באחד משווקי הלילה של טאייפה, כמו למשל Huaxi Street Night Market (בסינית: 華西街夜市), שנמצא בסמוך למקדש לונג שאן, ולו רק בשביל לקבל קצת מושג על תרבות שווקי הלילה בטאייפה ולהתרשם מהשוק יוצא הדופן הזה בפרט.
אם יש לכם יותר זמן בטאייפה, אפשר לקרוא פה על אתרי חובה נוספים.
ביקור בבית מרחץ
תרבות בתי המרחץ נפוצה מאוד בטאיוואן, בעיקר בזכות הפעילות הגיאותרמית הרבה באי, כך שבמקומות רבים אפשר למצוא בריכות טבעיות עם מים צלולים ונקיים, ולא רחוק מהן (או למעשה, סביבן) בתי מרחץ או בתי ספא.
מסורת בתי המרחץ הגיעה לטאיוואן במהלך תקופת השלטון היפני (1895-1945), היות ותרבות האונסן (בתי מרחץ יפניים) נפוצה מאוד ביפן עד ימינו. למרות שעם תחילת השליטה הסינית המסורת התמסמסה מעט, אך בשנת 1999 החלה לשגשג שוב מחדש, בעידוד השלטונות. על פי האונסן, לרחצה במעיינות טבעיים יש סגולות מרפא, בזכות המינרלים שבמים.
בטאיוואן יש מעל 100 מעיינות טבעיים, שנבדלים ביניהם בטמפרטורות שונות ובמגוון הרכבים של מינרליים, וכדאי מאוד לחוות את תרבות בתי המרחץ המקומית. מי שמחפש פינוק אמיתי, יכול לשכור חדר במלון יוקרה, שיציע לו מעיין פרטי, אבל אפשר בהחלט להסתפק ברחצה בבריכות התרמיות הציבוריות שקיימות במקומות רבים. כדאי לדעת שבהתאם למסורת היפנית, הכניסה למים היא ללא בגדים ועם שיער אסוף, ותצטרכו להישטף בטרם תוכלו לטבול. בנוסף, פעמים רבות תתבקשו להביא כלי רחצה ומגבת משלכם.
המקומות הפופולאריים ביותר לבקר בהם בבתי מרחץ בטאיוואן הם בייטואו (Beitou, בסינית: 北投) ווולאי (Wulai, בסינית: 烏來), שתיהן נמצאות במרחק נסיעה קצר ממרכז טאייפה, הזדמנות מושלמת להירגע מהקצב הגבוה של העיר.
בייטואו הינה הררית ומיוערת, ויש בה את ריכוז המעיינות החמים ובתי הספא הגבוה ביותר בעולם. תוכלו לבקר בה במתחמים שכוללים בריכות במספר טמפרטורות ולעבור ביניהן, יש שם מרחצאות ציבוריות וגם בתי ספא מפנקים, הכל לפי הרצון והתקציב. ההגעה לשם נוחה מאד בתחבורה ציבורית: נוסעים בקו האדום במטרו עד תחנת Beitou ומשם בקו הוורוד עד לתחנת Xin Beitou.
וולאי היא עיירה אבוריג'ינית ציורית, שם תוכלו לטבול בשמחה בבריכות הציבוריות אל מול הנוף עוצר הנשימה שנשקף מהן. בנוסף, תוכלו לקבל טעימה מהתרבות המסורתית של השבט האבוריג'יני החי במקום. החסרון היחיד הוא שפחות נוח להגיע לשם בתחבורה ציבורית.
מסורת התה
תה הוא פן תרבותי חשוב במסורת הטאיוואנית, ואלמנטים רבים סובבים סביבו: יש חוות גידול תה כמעט בכל רחבי האי הקטן, כשבכל אזור מייצרים סוג אחר של תה, בהתאם לאקלים השורר בו. טאיוואן מייצרת ומייצאת שלושה סוגי תה: אולונג, שחור וירוק, שנחשבים לחלק מהאיכותיים ביותר בעולם. שלושת אלה מחולקים לתתי זנים, המובחנים על ידי מיקום, עונה וצורת הכנה. האולונג הצומח בטאיוואן מהווה עשרים אחוז מכלל הכמות העולמית.
חשבתם שקל להכין כוס תה טובה? בטאיוואן יש טקס שלם סביב בישול התה, טקס ה-Gongfu (בתרגום מילולי: הכנת תה במאמץ), שהגיע לאי מסין. לכל משפחה יש לפחות קומקום מזיגת תה אחד מחרס וכוסות שתייה קטנות ותואמות ובישול התה מגיע לכדי דרגת אומנות: החל מחימום הכוס, דרך יחס העלים לגודל הקומקום וכלה במזיגה. בנוסף, יש גם אביזרים נלווים לבישול: על מנת לבשל תה כמו שצריך, כלי אחד להרתחת המים, כלי אחר לבישול התה וכלי נוסף למזיגה. לפני שמוזגים לכוסות השתייה מוזגים קודם לכוסות הרחה, על מנת שהנוכחים יוכלו ליהנות מהארומה הנעימה של התה הטרי.
אם אתם לא מכירים משפחה טאיוואנית שתזמין אתכם לשתות כוס תה אצלם בבית, תוכלו תמיד לבקר באחד ממאות ואלפי בתי התה הפזורים ברחבי המדינה: יש מקומות גדולים ומסחריים בערים הגדולות, אך אם תצאו קצת מהמרכז ותמשיכו אל עבר הסמטאות – תוכלו למצוא את המקומיים יושבים, מבשלים לעצמם תה ומתרועעים אחד עם השני. את החוויה המיוחדת ביותר תוכלו להשיג במקומות נידחים מאוד – על צלע הר לאחר הליכה כאשר "מגיעה לכם" כוס טובה אחרי המאמץ או או בכפר קטן בהרים שם בדרך כלל תוכלו ליהנות מהנוף ולספוג את האווירה המקומית. בכל מקרה – זוהי חוויה מומלצת.
גם טסים לטאיוואן וגם מקבלים 250 ש”ח לקניית מזוודה – לחצו כאן למבצע החם »
כתבה זו נכתבה בסיוע משרד התיירות של טאיוואן והשלוחה הכלכלית והתרבותית של טאייפה בתל אביב
עשינו לכם חשק? הנה עוד כמה כתבות על טאיוואן במיוחד בשבילכם:
- ירוק, כחול וציפורים - הטבע בטאיוואן »
- קצת מכל דבר - אתרי החובה בטאייפה »
- העיירות הקסומות של טאיוואן »