הקדמה למסע רביעי בבולגריה
זו הפעם הרביעית שלי במדינה המדהימה הזו בולגריה . מדינה ששובה את ליבי מחדש בכל ביקור . בעיקר בגלל הלבביות של תושביה ומסלולי הטיול היפים שלה שמשרים עלי נינוחות ורוגע בכל פעם שאני מטייל בהם. בולגריה היא ארץ שלווה ומסלולי הטיול בה פחות צפופים ומתוירים מאשר אלו של מערב אירופה, גם המפורסמים שבהם. יחד עם זאת הפעם רציתי לחוות קצת בולגריה שאינה במסלול התיירים הקלאסי שמטיילים בה עוד פחות מאשר במסלולים המוכרים. בדרך כלל אני משלב את הטיולים עם סמינרים ופסטיבלים הקשורים למחול והפעם שילבתי בטיול את פסטיבל הפולקלור בפלובדיב המתקיים בכל שנה כך שה"מחקר" שלי התמקד הפעם גם בפלובדיב בה שהיתי לסירוגין כשבוע . אזורי הטיול שבחרתי יכולים לשמש גם כטיול יום מסופיה ומפלובדיב למי שמגיע לאחת משתי הערים המרכזיות האלו ורוצה לצאת למסלול יום ולחזור למלון .
מכיוון שרוב הטיולים שלי לבולגריה הם טיולי תרמילאות באוטובוסים ורכבות כללתי בפוסט גם כמה טיפים שיסייעו בסוג כזה של טיול תוך התייחסות פה ושם לאתרים מטיולי קודמים .
פירוט תחנות המסע
21.07 -22 gara lakatnik (נהר יסקר)
23.07-24.07 פלובדיב : גן הצאר סימיון , מדרחוב , סיור באתרים רומיים בעיר , מסגד Djumaya
25.07 מבצר אסן , מנזר בצ'קובו , מפל Slivodolsko Padalo
26.07 אל מורדות הרי רילה
27.07- ארכאולוגיה, אמנות וארכיטקטורה בפלובדיב
28.07 - מוזיאון אתנוגרפי פלובדיב , youth hill
29.07 בתי הרנסנס הבולגרי בפלובדיב , kalofer
30.07 -הנחל הלבן ליד קלופר
31.07 עיר העתיקה של קרלובו , מפל Suchurum Waterfall
01.08 הרכבל בסופוט
02.08 מקומות נסתרים בפלובדיב
03.08 שדה תעופה סופיה
21.07 מסופיה לgara lakatnik (נהר יסקר)
נחתתי בשדה התעופה בסופיה בצהריים ולמעט התקנת סים לא התעכבתי ונסעתי ברכב הסעות שהזמנתי מראש ישירות לgara lakatnik . עיירה קטנה על גדת נהר יסקר שממנה יוצא שביל הטיול לצוקי לקטניק.
התמקמתי במלון הביתי "מרצ'לה" (Къща за гости Марчела ) שהתגלה כמלון חביב ביותר עם בעלי בית ששמחים לייעץ ולעזור וכמנהג המקום לא שולטים כמעט באנגלית. בבעלותם מסעדה והאוכל פשוט מסורתי וטעים .
למעשה אין אופציות אחרות ללינה ביישוב אבל יש ביישובים סמוכים, מכיוון שרציתי לטייל בצוקים היפים הסמוכים ליישוב בחרתי דווקא להתאכסן כאן. מיד לאחר שהתמקמתי ונחתי מהטיסה יצאתי לטייל , הכלבה של בעלי הבית יצאה איתי , מסתבר שהיא נוהגת ללוות אורחים בטיולים והבעלים מאוד מרוצים מהעניין . חציתי גשר וניגשתי לראות את המעיין לצד הכביש "Jitolyub" , מעיין מרשים ליד מסעדה שבדרך כלל לא זוכה ליותר מדי תשומת לב היות ואינו מתחרה ראוי למה שיש לבולגריה להציע והוא מחוץ למסלול המרכזי של התיירים. רק בסופי שבוע עוצרים לידו אוטובוסים של מטיילים . עניין שעוד יחזור על עצמו ברבים מהמקומות בהם טיילתי הפעם שהיו מעט מחוץ למסלול התיירים המרכזי.
הצצתי גם למערה "Temnata Dupka" (The Dark Hole) שהיא הרביעית באורכה בבולגריה. המערה נראית כמו מבוך ואורכה 9 קמ' . המערה אינה מוכשרת לתיירים ולכן לא ניתן להעמיק בה בהעדר ציוד מתאים. שוטטתי קצת סביב הפתח וחזרתי למלון שם סיפר לי הבעלים שבסופי שבוע עומד לא רחוק מהפתח תושב מקום חובב מערות עם ציוד לסיור מערות ומחכה לתיירים מזדמנים אותם הוא מוביל אל מעמקי המערה. מכיוון שהגעתי בסוף שבוע רשמתי לעצמי את האופציה הזו אך ייתכן שניתן ליצור איתו קשר דרך בעלי המלון גם בימים אחרים.
22.07 מסלול צוקי לקטניק , עמק פטרינסקי והמערה Temnata Dupka
ב8 בבוקר לאחר ארוחת בוקר טיפוסית צנועה של לחם , גבינה ריבות ביתיות וקפה (7 לבה - 14 ש"ח) יצאתי לטפס על הצוקים שליד העיירה "צוקי לקטניק" . הטיפוס לא קשה במיוחד למי שבכושר סביר ויש שני נתיבים אפשריים שמגיעים אל אנדרטת "Septemvriytsi 1923" . למי שבכושר טוב העלייה תיקח פחות משעה ובאחד הנתיבים אף הוכשר מסלול ריצה אל הפיסגה . בחרתי בנתיב הריצה משום שהוא נכנס לעומק היער היפה אף כי הוא המסלול שהסימון שלו פחות ברור . בחור בולגרי שפגשתי בהתפצלות השבילים טען שלדעתו המסלול הזה גם הוא מגיע לפיסגה . השתכנעתי ושנינו צעדנו יחד . בדיעבד התברר שהמסלול שבחרתי יותר יפה ממסלול העלייה הרגלי בעיקר כי הוא עובר ממש על שפת המצוק (עם דרדרת קלה). אפשר לצפות בצוקים מקרוב , יש מערה קטנה בדרך ובאחד המקומות הוא עובר בפתח יפה חצוב בצוק כדי לעלות כלפי מעלה.
האנדרטה בראש הצוק מתייחסת למרד ספטמבר 1923 שבה המפלגה הקומוניסטית נכשלה בניסיון לתפוס את השלטון בבולגריה. אלפים שילמו בחייהם על נסיון המרד. הנוף הנשקף מהאנדרטה שבפיסגה אל הנהר והעיירה שמתחת מרהיב ביופיו . פגשתי רק שני מטיילים בשעות הבוקר בהן טיילתי , בדיעבד התברר לי שרוב המטיילים הבולגרים מגיעים לקראת אמצע היום ותיירים מחוץ לבולגריה לא מגיעים כמעט בכלל למקום. למעשה תנועת המטיילים הערה יחסית קיימת רק בסופי שבוע ובמהלך השבוע ייתכן ולא תפגשו אף אחד במסלולים.
מהאנדרטה ניתן לרדת בחזרה אל גדת נהר יסקר או לבחור בכמה מסלולי המשך. אני בחרתי במסלול מעגלי לכיוון מקום ששמעתי אודותיו ביקורות טובות Petrenski dol River Valley ומשם חזרה אל המערה בה הייתי אתמול. מדובר בנחל הררי נינוח ויפה , אפשר ללכת לאורכו עד לנהר יסקר או לחתוך לכיוון מערות הנמצאות לצדיו וחזרה אל מערת Temnata Dupka בתחילת המסלול .
הלכתי מהאנדרטה לכיוון הנחל בשביל מיוער . המסלול מסומן לכל אורכו ואף כי הסימון אינו קפדני במיוחד מדובר בשביל סדור יחסית שמתפתל בתוך היער עם נקודות תצפית על הצוקים. אני השתמשתי גם במפת ניווט חינמית שהורדתי מחנות google ששמה map of bulgarua offline. המפה לא מפורטת במיוחד אבל מאפשרת לעקוב אחרי המסלול בצורה מדויקת ופועלת גם ללא אינטרנט . יש מפות טובות יותר ומפורטות יותר בתשלום ואציין אותן בסוף הפוסט .
הגעתי אל הנחל בנקודה גבוהה יחסית שלו שבה הוצב שלט שמזהיר את המטיילים לא להמשיך כלפי מעלה משום שמדובר בשמורת טבע סגורה. בעל המלון הזהיר אותי לפני כן שעשוי להיות קצת צפוף בגלל שמדובר בסוף שבוע . ובכן בעל המלון לא ביקר בשום שמורת טבע ישראלית כמובן. במקום אליו הגעתי הייתי לבד ולכן מיד טבלתי בבריכה מקסימה למרות המים הקרים והוצפתי בקולות ציפורים ומים זורמים. רק בהמשך הגיעו למקום שני צעירים שהיו חלק מקבוצה כלשהי וחזרו כלעומת שבאו . גם בהמשך ה"צפיפות" כללה מספר אוהלים בנקודה מסוימת , כמה מטיילים מזדמנים וחבורות צעירים בעיקר באזור שפך הנחל אל נהר יסקר. יש הרבה מקומות לעצירה וטבילה במורד הנחל במים הנעימים ( הם קרים מאוד רק במעלה הנחל)
שעת הצהריים כבר עברה מזמן ולכן נפרדתי מהנחל וניווטתי אל נקודת ההתחלה ליד המערה temnata dupka אליה הצצתי אתמול. המסלול חזרה כרוך בעליה שבשעות הצהריים התגלתה כמתישה קצת ולכן לא הייתי ממליץ עליה למי שאינו בכושר (מסלול דרגה בינונית ) . בעקבות הטיפ של בעל המלון חיפשתי איש עם ציוד מערות ואכן מצאתי כזה. הוא חיכה שתתגבש קבוצה ואז הכניס אותנו פנימה. בחלק בו טיילנו אין נטיפים , הם נמצאים בעומק המערה במפלס השלישי אליו ניתן להגיע רק בהתארגנות מראש . אבל יש מבוך מנהרות , נהר תת קרקעי הזורם בשצף ויוצר מפלונים ואגם .
חובב המערות התגלה כמדריך מנוסה שגם ידע לרתק ילדים עם מייצג לייזר על פני האגם ותאורה מתאימה אותה הפעיל כדי שנוכל לצפות בנהר הזורם . במערת לוע השטן אגב שנמצאת בהרי רודופי הנהר מרשים יותר ואולם המערה גדול יותר אך לא ניתן לצפות בזרימה ואילו כאן צפינו בפנורמה מלאה בזרימה התת קרקעית ובמפל . שילמתי 10 לבה (כ20 ש"ח) , המחיר ליחיד הוא לפי גודל הקבוצה . יחיד ישלם 25 לבה לסיור פרטי . ארוחת צהריים מאוחרת מאוד וטעימה אכלתי כבר במלון ונרגעתי בגינה המקסימה שלו.
23.07 גארא לקטניק - פלובדיב
למחרת בבוקר יצאתי ברכבת לפלובדיב בה התכוונתי להשאר כמעט שבוע בדירה שמצאתי בairbnb . למעשה בהעדר רכב שכור הרכבת היא הדרך הנוחה ביותר להגיע ולצאת מהמקום. מסלול הרכבת של קניון יסקר ידוע גם כאחד היפים בבולגריה ויש שמנצלים את המסלול לירידה בנקודות שונות לאורך הנהר לטיולים רגליים ואז חוזרים לרכבת ונוסעים לנקודה הבאה. כ70 קמ' מתוך ערוץ הנהר מהעיר novi iskar ועד Lyutibrod עוברים בערוץ קניוני מרשים . אם מחפשים מסלולי הליכה Gara Bov או gara lakatnik ואזור Lyutibrod הם מהמקומות עם מסלולי הטיול היפים ביותר.
המטרה שלי הייתה להגיע ברכבת לסופיה ומשם לפלובדיב. למרות החישובים שלי והיציאה בשעה מוקדמת הרכבת התעכבה בגלל עצים שנפלו על המסילה. הגעתי לסופיה באיחור ומשום כך פיספסתי את הרכבת המהירה. העדפתי לחכות לרכבת המהירה הבאה אליה היה לי כבר מקום שמור בכרטיס שקניתי בלקטניק במקום להיסחב ברכבות איטיות למרות העיכוב. יש לציין כאן שלמרות הקושי לדבר אנגלית עם בולגרים באזורי הפריפריה בדרך כלל בסופו של דבר הם ימצאו דרך להסביר הכל באמצעות פתקים ורצון טוב. וכמובן מומלץ להשתמש ב google translate או תכנת תרגום אחרת.
הרכבת מסופיה לפלובדיב הייתה רחוקה מלהרשים. למעט המושבים הנוחים בתאים לא היה בה מזגן ובגל החום הקשה שפקד את אירופה בסוף יולי זו הייתה מכה. בנוסף החלון שלנו נטה להסגר בפתאומיות במהלך הנסיעה כל כמה דקות עד שאני וסטודנט צעיר מסופיה מצאנו דרך להשאיר אותו למטה על ידי נייר מגולגל שדחפנו בחריצי מסילות החלון.
לאחר שהגעתי לפלובדיב וקיבלתי דירת סטודיו מהממת "סטודיו בוטיק ifm" יצאתי להצטייד באוכל . קניתי באחד מהמרכולים של רשת מאוד מומלצת בבולגריה billa . סופרמרקט מודרני , עשיר שמחזיק גם מלאי ראוי של מוצרים טבעוניים. גם ברשת זו כמו באחרות יש הבדל בין הסניפים הגדולים העשירים יותר שיהיו בהם גם מבצעים מיוחדים והקטנים שממוקמים בדרך כלל בתוך אזורי התיירות אבל כולם בסופו של דבר טובים מאוד. אנקדוטה קטנה ומאוד חשובה . מכיוון שלא היה לי כסף קטן לעגלה ניגשתי לבקש עזרה מהשומר בכניסה והוא נענע בראשו לצדדים. פניתי ממנו ורק באיחור נזכרתי שבבולגריה נענוע לצדדים הוא סימן ל"כן" ולא ל"לא" ואכן חזרתי אליו והוא עזר לי . אז תזכרו פרט קטן וחשוב זה .
חיכיתי לערב שיירד קצת החום ויצאתי לטיול הכרות אל המדרחוב של פלובדיב והפארק הסמוך Tsar Simeon Garden . מדובר בפארק המרכזי והוותיק ביותר של פלובדיב . הוא גדוש בפינות מקסימות שבהן מזרקות , פסלים , ספסלים למנוחה ובחלק הצפוני שלו אגם קטן ובו מתקיים מופע "מזרקות מזמרות" ב21:30 מדי ערב ביולי אוגוסט . יש לציין שבאתרים שונים מציינים זמנים שונים וימים שונים למופע כי זה תלוי בעונה . בכל מקרה בסופי שבוע המייצג פועל תמיד חוץ מאשר בחורף. ליד מיצג המזרקות ישנו גם משטח מזרקות צבעוניות מקסים שכמו בהרבה מקומות אחרים מהסוג הזה מושך אליו ילדים וילדות שמקפצים רטובים בין הזרמים העולים ויורדים
ליד הפארק בימי ראשון מתקיימת הרקדה החל מהשעה 18:00 בערך . ריקודים בולגריים בשלל סגנונות , ניתן להצטרף או סתם לצפות ברוקדים . באופן כללי תחום ריקודי העם בבולגריה ובמקדוניה הוא בעל חשיבות רבה לבולגרים והפך להיות אבן שואבת גם לתיירים שמגיעים לסמינרים שונים ולפסטיבלים. הידוע ביותר הוא הפסטיבל של קופריבשיטצה שמתקיים פעם ב4 שנים ועד לפרוץ מגפת הקורונה התקיים גם סמינר מוזיקה ופולקלור שנתי בפלובדיב . הוא עומד להתחדש ב2025 Folk Seminar Plovdiv. אולם מעבר לכך , בכל חגיגה ואירוע המשתתפים מתכנסים לרקוד , ילדים , מבוגרים, נשים ,גברים, נערים עם תסרוקות אופנתיות , נערות עירוניות עם הנייד ביד אוחזים זה בידי זה ורוקדים במעגלים. מסורת חיה ובועטת . חוגים של ריקודי עם בולגרים קיימים בהרבה מקומות מחוץ לבולגריה וגם בארץ .
עוד מקום ראוי לציון צמוד לפארק הוא הפורום הרומאי , חלק קטן של העיר הרומאית האדירה פיליפופוליס שקבורה מתחת לעיר הנוכחית . בכמה מקומות היא נחשפה לציבור ובכמה מקומות אחרים ניתן לצפות בחלקים ממנה בתוך ומתחת לבתי עסק. רוב התיירים אינם יודעים זאת אבל קטע מקסים נמצא ממש במדרחוב " ul. "Knyaz Alexander I בבניין מסחרי מעוטר מהמאה ה19 ממול לCity Art Gallery ואפילו בקצה התחתון של המדרגות הנעות בחנות הבגדים H&M .
המדרחוב של פלובדיב עם ארכיטקטורה של סוף המאה ה19 , מסעדות וחנויות שוקק חיים לאורך כל היום . לא בהכרח המקום הכי טוב לקניות אבל כן נהדר לשוטטות ולישיבה במסעדות ובתי הקפה. מסעדה מומלצת במיוחד במדרחוב היא סניף רשת Happy Bar & Grill . כדאי להזמין מקום לשעות הצהריים העמוסות מה גם שדרך האתר או האפליקציה מקבלים 15% הנחה על התפריט . מקום מומלץ נוסף הוא הגלידריה הנהדרת שיש שיגידו שהיא הטובה בפלובדיב שנמצאת קרוב לפורום הרומאי Ice Cream House Alfreddo או galeteria alfredo
כאן אציין שבבולגריה ברוב המקומות יש מים זמינים לשתייה בכל מקום . ברזיות של מים פזורות בכל מקום , בתחילת מסלולים ובמקומות מרכזיים בערים ופעמים רבות מדובר במי מעיינות מינרליים. גם במדרחוב יש ברזיה כזו לא רחוק מהמקדונלדס מול שלט together המפורסם
פלובדיב היא עיר ללא הפסקה, כזו שהבארים והמסעדות פועלים בה כמעט 24/7 ואירועי תרבות שונים קורים בה במהלך כל השנה . לכן כדאי להתעדכן באירועים השונים באתרWelcome to visitplovdiv.com | visitplovdiv.com
בסוף המאמר אציין עוד כמה אתרים ברשת מומלצים הקשורים לעיר.
יום ב' 24.07 - סיור הכרות עם העיר
מוקדם בבוקר בסביבות 7 עליתי אל פסל אליושה בפארק Bunarcık סמוך לדירה שלי. מזג האוויר עדיין היה קריר והטיפוס מרענן . בפסגה מספר מונומנטים מעניינים קשורים להיסטוריה של בולגריה . פסל חייל ענק משנות ה50 מהעידן הקומוניסטי מציין את שחרור בולגריה על ידי הרוסים מהמשטר הפשיסטי, אנדרטה לזכר הצאר הרוסי אלכסנדר השני ששחרר עם הצבא הרוסי את פלובדיב מהטורקים ב1878 ואפילו לוחית הקדשה לקוסמונאוט הרוסי יורי גגרין משנות ה60 . לצאר אלכסנדר השני מוקדשים אתרים ורחובות בבולגריה כמו גם מונומנטים רבים שקשורים לשחרור בולגריה על ידי הרוסים שהידוע בהם הוא המונומנט הענק והמרשים במעבר שיפקה
אולם החלק מהעניין ביותר בסיור הבוקר היה ללא ספק הצפייה בריקודי "האחווה הלבנה" Universal White Brotherhood שנערכים במקום . האחווה הלבנה היא ארגון רוחני שנוסד לפני 100 שנה בבולגריה . עקרונותיו הם הזדהות עם אנרגיית השמש, כקולקטיב של עוצמה משיחית, תוך שימת דגש על חוקי הקארמה וכמו כן שמירה על החי והצומח, תוך הימנעות מפגיעה כלשהי בטבע ובחוקיו. זו הסיבה שאת הריקודים הרוחניים השלווים רוקדים במעגלים במקומות גבוהים לאחר זריחת השמש. ישבתי על החומה של אנדרטת אליושה המלחמתית נהנה מהאווירה המיוחדת של המקום והריקודים המהללים שלום ואחווה .
לאחר מנוחה וארוחת בוקר פניתי אל נקודת הפתיחה לסיור, לשכת התיירות בכיכר האיצטדיון הרומי ( rimski studium). ליד הכיכר נמצא מסגד Djumaya. המסגד הנוכחי נבנה במאה ה15 ועיטורי הקיר הם מסוף המאה ה18 תחילת ה19 , בכניסה כמובן יש לחלוץ נעליים. ב2014 הותקף המסגד על ידי המון מוסת כנגד המיעוט המוסלמי בעיר. המופתי של פלובדיב תיאר את האירוע כ"פוגרום" .
מאוחר יותר פניתי לחקור את שרידיה הרומאיים של העיר. התחלתי עם שרידי האיצטדיון הרומי שעל שמו קרויה הכיכר. אין הרבה מה לראות . זו פינה קטנה של איצטדיון עצום הקבור מתחת לרובע קפאנה וקטעים ממנו נמצאים מעל פני השטח. אולם יש אפשרות לחווית תלת מימד שמשחזרת את החוויה של צופה באיצטדיון . אפשר לברר במשרד שצמוד לכניסה של האיצטדיון הרומי או בלשכת התיירות. לא ניסיתי אבל למי שמעוניין יש כרטיס רק לחוויה ויש כרטיס משולב עם חמישה אתרים נוספים ב19 לבה למבוגר ל( 38 ש"ח) וחצי מחיר לילדים. אני מאמין שזו יכולה להיות חוויה נחמדה , בעיקר לילדים .
המשכתי לחקור את עברה הרומי של העיר . בימי שני רוב האתרים (בתי המוזיאון ) סגורים אבל אתרי העיר הרומאית פתוחים כך שהתמקדתי בהם.
מומלצת במיוחד היא בזיליקת בישוף Bishop’s Basilica הגדולה.
ייחודה בדרך המעניינת וההחדשנית ובה מוצגים הפסיפסים הרבים שהשתמרו במקום . הסברים בשפה האנגלית והבולגרית . בקומה השניה ניתן לביים סרטון קצר שבו מתקיימת אינטרקציה בין המצולם לדמויות היוצאות מתוך הפסיפסים . אטרציה נחמדה לילדים .
ENTRANCE FEES - THE BISHOP'S BASILICA OF PHILIPPOPOLIS (plovdivmosaics.org)
בזיליקה אחרת במרחק הליכה היא הבזיליקה הקטנה אבל אין בה כמעט מה לראות חוץ משני פסיפסים מעניינים וסרטים על פלובדיב . עם זאת מכיוון שבכרטיס משולב מדובר בתוספת 6 ש"ח למבוגר ואפילו פחות לילדים או למשפחה (ראו באתר) ייתכן שהיא שווה הצצה קצרצרה למי שיש לו זמן פנוי .
במעבר התת קרקעי המקשר בין רובע קפאנה לבסיליקה הגדולה נמצא מוזיאון פרטי קטן ומולו חנות-גלריה נהדרת של תכשיטי זכוכית השייכת לרשת svetlana . המוצרים מגוונים ברמות גימור שונות ובטווח מחירים רחב , רוב התכשיטים במחיר שווה לכל נפש. במיוחד אהבתי את המדליונים עם עיטורי עץ החיים שזוהרים בחשיכה. מומלץ
אתר עמותת אומני הזכוכית בבולגריה ופירוט החנויות: Svetlana Art Glass |
בערב פגשתי בחבר מורה לריקוד ויחד עם משפחתו חברנו לתהלוכה שפתחה את פסטיבל הפולקלור שנערך במהלך ארבעת הימים הבאים. להקות מחול מאינדונזיה, יוון , בוסניה , פולין , מקסיקו וכמובן בולגריה הופיעו במהלך הימים בתאטרון הרומי בעיר העתיקה . בשעה 6 וחצי בערב כל יום התקיימה גם הופעה קצרה בבמת המדרחוב והיו גם כמה הופעות בפארק מרוחק יותר Lauta Park . הפסטיבל מתקיים כל שנה ביולי ופרטים עליו מופיעים באתר שהובא למעלה .
יום ג' 25.07 - אסנבוגרד, בצ'קובו וסביבותיה
קבעתי עם חבריי מפלובדיב, הזוג מיטקו וילנה לנסוע בבוקר יחד למנזר בצ'קובו אבל לפני כן בבוקר מוקדם עליתי לגבעה נוספת, גבעת דנוב danov hill הפעם כדי לראות את מגדל הפעמון הנשקף מעל העיר. הוא נבנה ב1809 עוד בתקופה בה פלובדיב הייתה תחת שלטון עותומני לזכר מגדל פעמון קדום יותר מ1611. המנגנון האוטומטי יוצר בוינה והותקן ב1883 והוא למעשה זה שמצלצל עד היום. גובהו 46 מטר ולא ניתן להכנס פנימה.
בינתיים הגיעו חבריי ונסענו תחילה למבצר אסן ולאחר מכן אל מנזר בצ'קובו. מבצר אסן נמצא על גבעה גבוהה מעל העיר אסנובוגרד שידועה בשל ריבוי הכנסיות שבה. שמו מציין את תקופת פעילותו העיקרית , ימיו של המלך הבולגרי הגדול איוואן אָסֶן השני (1190 - 24 ביוני 1241). מהמבצר נותרה שלמה רק כנסיה מימי הביניים שנראית נהדר על רקע נוף ההרים שמסביב. עם זאת פנים הכנסיה לא מעניין במיוחד. נותרו מעט ציורי קיר מושחתים, בעיקר הושחתו פני הדמויות, כנראה בתקופה העותומנית.
ירדנו מהמבצר אל מנזר בצ'קובו היפה שהוא השני בגודלו בבולגריה ומוקד עליה לרגל לבולגרים. זו הפעם השלישית שלי במנזר היפה הזה. הכנסייה מעוטרת בציורי קיר מבחוץ ומבפנים . הציורים רובם ככולם מתחילת -אמצע המאה ה19, התקופה בה נבנה המנזר הנוכחי לאחר שהקודם לו נחרב במאה ה15 ועד תחילת המאה ה19 התקיים רק אגף אחד ששוקם חלקית. החרבת המנזרים בתקופה העותמנית ובנייתם מחדש היא מוטיב חוזר בתולדות בולגריה. מנזרים רבים שוקמו בתחילת המאה ה19 כחלק מתנועת התחיה הלאומית שמכונה "הרנסנס הבולגרי" . הרנסנס הבולגרי החל במאה ה18 וקרא ליצירת סגנון בולגרי אותנטי כחלק מההתעוררות הלאומית הבולגרית והאדריכלות במאה כ19 שיקפה את הרעיון. בנוסף התפתח מחדש סגנון מרהיב של ציורי קיר (פרסקו). אחד הציירים הבולטים באותה תקופה היה זכארי זוגרף שציוריו מעטרים את אחת הכנסיות שבמתחם "כנסיית ניקולא הקדוש" . באחד מהציורים החליט זכארי זוגרף לצייר את עצמו יחד עם שני ציירים נוספים. אקט חדשני לאותה תקופה. (ראה בתמונה הבאה)
בתוך הכנסיה המרכזית קבורים שני אישים בעלי משמעות רבה להיסטוריה היהודית. האב קיריל והאב סטפן. שני אנשי דת אלו הם האחראים הראשיים לעצירת התכנית לשליחת יהודי בולגריה להשמדה על ידי הנאצים. תוך סיכון אישי עצום הכריזו שני האישים שיעצרו בכל מחיר את המשלוחים ויחד עם דמויות מפתח נוספות בממשל הבולגרי מנעו את השמדת יהודי בולגריה. שני האישים הוכרזו כחסידי אומות עולם ובמהלך השנים נעשו כמה מחוות הוקרה לזכרם, חלקן במנזר עצמו. אני הסתפקתי כמו אורחים רבים אחרים בהדלקת שני נרות לזכרם. סיפור הצלת יהודי בולגריה הוא סיפור מופלא והנה קישור לפודקאסט מרתק על הנושא : https://historia.co.il/2019/07/29/%D7%A4%D7%A8%D7%A7-329-%D7%91%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%9C%D7%A0%D7%95-%D7%90%D7%A3-%D7%90%D7%97%D7%93-%D7%9C%D7%90-%D7%99%D7%92%D7%A2-%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%A4-%D7%9E/
בכניסה למנזר מתקיים שוק איכרים קטן ומקסים. ייחודו במוצרים מבוססי צמחים מקומיים הנמכרים במקום. מגוון סוגי תה , פטריות מיובשות , דבש וגולת הכותרת תבלין הצ'ובריצה המפורסם. באופן מפתיע למרות שמדובר באתר תיירותי למדי המחירים נוחים למדי.
לאחר הביקור במנזר, מילוי מי מעיינות טעימים מהברזיות הפזורות במנזר וקניית מוצרים בשוק האיכרים יצאנו למסלול רגלי אל "מפל Slivodolsko Padalo Waterfall ". בולגריה משופעת בהרים והרבה מים זורמים, שילוב נפלא היוצר מפלים רבים . הרבה יישובים מתגאים במפל המקומי שלהם ואף רוקמים מיתוסים וסיפורים סביבו. רק ליד בצ'קובו יש מספר מפלים . המפל Slivodolsko Padalo שאנחנו כיוונו אליו הוא הגבוה במפלי הרי רודופי והוא צונח מגובה של 50 מטר. הוא לא מפל שופע במיוחד ובקיץ מתמעטים במים אבל התהום העמוקה אליה צונחים המים מרשימה למדי. הדרך אליו אורכת כשעה ובחלקה האחרון דורשת טיפוס מאומץ בסיוע חבלי מתכת מתוחים ויתדות. עם זאת הדרך עוברת לאורך נחל זורם עם פינות חמד בתוך יער ומיטיבי לכת יעשו את הדרך חזרה בפחות משעה. בתחילת המסלול נמצא מתחם של בריכות ומפלונים שנראה כלקוח מסרט. שמתי עין על המתחם כמיועד לטבילה ולאחר שצפינו במפל המרהיב חזרתי לפני חבריי והספקתי לטבול קלות במים הקפואים, רק בשביל החוויה.
החניה לתחילת המסלול היא בכביש הממשיך דרומה מהמנזר לאחר מנהרה ליד חוות דגים https://goo.gl/maps/bGv75axpDvZf6b5e6. יש לחצות את הכביש מהחניה אל תחילת המסלול .
הערות למסלול
א. יש לציין שישנו מסלול המשך לאחר המפל אל Chervenata Stena (Red Wall) Peak באזור היפה שמעל מנזר בצקובו ואפשר לחזור ממנו אל מנזר בצ'קובו. הוא מיועד למיטיבי לכת כך שחבריי לא היו בעניין.
ב. ממש בכניסה למנזר יש מסלול נחמד שמגיע למערה קטנה , קפלה וגם מפל קטן שלא כל כך מלא במים בחודשי הקיץ. מסלול קל לכל המשפחה.
ג. יש אתרים נפלאים בהמשך הדרך המובילה דרומה ממנזר בצ'קובו להרי רודופי . במיוחד שווה לטרוח ולהגיע אל אתר הגשרים הנפלאים שנמצא כשעה וחמש דקות נסיעה ממנזר בצ'קובו. אתר עוצר נשימה של נחל הזורם במערה עתיקה שהתמוטטה. אתר שביקרתי בו בעבר .
כך פחות או יותר הסתיים לו הטיול ובערב שוב נפגשנו מיטקו ואני לצפות במופעי פסטיבל הפולקלור בתאטרון הרומי .
יום ד 26.07 חוויה בהרי רילה
הבית של מיטקו נמצא בעיירה קטנה בשם varvare שנמצאת כחצי שעה מולינגרד. זו לא עיירה שראויה לביקור מיוחד ולכן אין טעם לפרט עליה למעט העובדה שבה ראיתי מערכת השקיה מסורתית שמושכת מים היישר מהנחל אל גינות הבתים כפי שזה נעשה כבר עידנים רבים.
יש מה להגיד על וולינגרד כמובן היות ומדובר בעיירת ספא שיש בה מעיינות מרפא והיא צוברת תאוצה בשנים האחרונות ולדעת רבים היא יעד מועדף על חובבי הספא. עם זאת יש לציין שיש עוד מקומות רבים קטנים וגדולים בבולגריה שבהם מעיינות מרפא. חלקם פרטיים במלונות וחלקם ציבוריים. אפילו בvarvara יש בית מרחץ ציבורי עם בריכה ( הייתי בבריכה כזו גם בספרווה בניה ממנה עולים לשבעת האגמים וגם ב"בניה" ליד בנסקו, פשוט תשאלו במלון בו אתם מתארחים או מקומיים) .
יחד עם חבריי עלינו מהעיירה אל אגם מלאכותי שנמצא במרומי הרי רילה . הדרך מקסימה, מטפסת על מורדות הרי רילה כשמדרום נשקפים הרי רודופי ומרחוק ניתן להבחין בהרי פירין.
האגם המלאכותי Belmeken Reservoir נמצא בגובה של 1920 מטר והוא הגבוה מבין מאגרי המים המלאכותיים בבלקן . משום ששנה שעברה ראיתי אגם מלאכותי יפיפה במקדוניה ( אגם ברובו) חבריי נשבעו שהאגם שאראה הפעם יפה מזה שראיתי במקדוניה. ובכן, אפשר להתווכח על כך, לא השתכנעתי, הוא יפה אך לא עד כדי כך. למרות הסביבה המרשימה אגם ברובו במקדוניה ציורי הרבה יותר. בבולגריה קיימת תרעומת מסוימת על צפון מקדוניה שבחרה להתנתק תרבותית, תודעתית ופוליטית מבולגריה למרות שהבולגרים רואים בה מחוז בולגרי לכל דבר והעניין עולה מדי פעם בדיונים שונים אפילו בנושאים כמו טבע ותרבות .
מה שחשוב הוא שהיינו בהרים בשיא גל החום שפקד את אירופה ולנו היה קריר ונעים .
הערות למסלול
יש לציין שהדרך שעלינו בה בחלקה מקבילה לקו הרכבת מבנסקו לולינגרד. ייחודו שהוא בנוי על מסילת רכבת צרה נדירה יחסית באירופה העוברת בתוך תוואי עוצר נשימה ביופיו בתוך ההרים ובהחלט ניתן לשקול טיול רכבות בקו הזה מבנסקו אל בירת הספא ולינגרד. הנסיעה אורכת כ4 וחצי שעות .
יום ה' 27.07- ארכאולוגיה, אמנות וארכיטקטורה בפלובדיב
את יום השישי לטיולי בבולגריה הפכתי ליום טיול עירוני בדגש ארכאולוגיה, ארכיטקטורה ואמנות והתחלתי אותו בפנינה אמיתית לכל אוהבי הארכאולוגיה. המוזיאון הארכאולוגי של פלובדיב. המוזיאון הארכאולוגי קטן ומשובח וכמעט ולא זוכה במבקרים בשגרה היות והתיירים שמגיעים לפלובדיב עסוקים יותר בבילוי במסעדות ושוטטות בעיר העתיקה. כשביקרתי היו יחד איתי עוד שני מבקרים אבל ייתכן שמגיעות אליו מדי פעם גם קבוצות . המוזיאון אוצר בתוכו ממצאים ממחוז פלובדיב. אמנם מדובר במחוז אחד אבל מה שיש במחוז אחד בבולגריה מרשים בקנה מידה שמוזאונים רבים אחרים יכולים לחלום עליו. ממצאים שחלקם בני יותר מ6000 שנה שכוללים צלמיות וכלים. תכשיטי זהב מתקופות שונות ובעיקר מהתקופה התראקית שבה שלטה הממלכה התראקית באזור (בין 1000 לפני הספירה לתחילת המאה הראשונה לספירה) , קסדת - מתכת מרשימה ששוויה 3 מיליון יורו והיא הוחזרה למוזיאון ב2016 לאחר 21 שנה בהם אבדו עקבותיה בעקבות גניבה, מיניאטורות של בית בובות פרה -היסטורי ועוד.
אחד הממצאים המרתקים במוזיאון הוא פסיפס מבית כנסת עתיק שהתקיים בפלובדיב בתקופה הרומית ובו מנורת שבעת קנים. למי שרוצה להתרשם יותר הנה קישור
לא רחוק מהמוזיאון קיים שוק שבימי חמישי הופך לשוק איכרים מקורה Thursday Market plovdiv . הסחורה נהדרת וטריה . אני קניתי בשוק פטל ודומדמניות שחורות ויצאתי לחפש את בית הכנסת.
מצאתי את בית הכנסת בסימטה צדדית ul. "Eliezer Kalev" 6. הוא היה סגור כמו שרוב המבקרים בו מדווחים אבל בכל זאת זכיתי להציץ בו מהחצר האחורית של בניין אחר.
חזרתי לכיוון העיר העתיקה ושמתי פעמיי אל הרחובות היפים סביב כיכר קונסטנטין וילנה הקדושים (pl. "Sveti Sveti Konstantin I Elena) שבהם ממוקמים כמה מהבתים היפים ביותר בפלובדיב העתיקה.
מדובר בבתי עשירים מתחילת המאה ה19 - סוחרים עשירים שחלקם בולגרים אך רובם ארמנים. הם התעשרו בעיקר מסחר עם הודו ואירופה בשמן חמניות ושמן ורדים . העיר נבנתה מחדש בסגנון "הרנסנס הבולגרי" מסוף המאה ה18 ועד אמצע המאה ה19, סגנון שיצר ארכיטקטורה מקורית ויחודית לבולגריה ששילבה אלמנטים מהבניה הטורקית - עותמנית עם קישוטיות מקומית ואלמנטים אירופאיים במובהק בעיקר בפנים הבתים. זה היה חלק מתכנית ה"תחיה הבולגרית" שנועדה ליצור מחדש לאומיות בולגרית גאה שלבסוף הבשילה גם לתנועה מהפכנית מאמצע המאה ה19 והביאה לעצמאות בולגריה. גם מנזר רילה המרהיב שהוא אתר חובה לכל מי שמגיע בפעם הראשונה לבולגריה בנוי בסגנון הזה וגם מנזר בצ'קובו שעליו כבר דיברתי .
בפלובדיב קיימת שיטה של כרטיסים משולבים שהם זולים משמעותית מכרטיס בודד . ישנה אפשרות לכרטיסיה ל5 אתרים ובוחרים את הבתים שרוצים לבקר בין שאר האתרים אבל השארתי אותו ליום אחר והחלטתי להתמקד בסיור גלריות. פלובדיב משופעת בגלריות פרטיות וציבוריות. הגלריות ציבוריות המרוכזות באזור העיר העתיקה ניתנות לביקור בכרטיס משולב במחיר 8 לבה (16 ש"ח) לאדם בוגר, מחיר לגלריה בודדת יעלה 4 לבה . קיימות הנחות לילדים , פנסיונרים ועוד.
התחלתי מכנסיית קונסטנטין והלנה( St. Constantine & Helena Church) כנקודת פתיחה לסיור. הכנסיה נבנתה ב1832 וגם היא נבנתה ועוטרה בשנים 1836-1840 בסגנון התחיה הבולגרי בין השאר על ידי זכארי זוגרף. במקום כבדות והדר האופייניות לסגנון יותר קלאסי מדובר בסגנון קליל יותר, זורם אפילו קומיקסי קצת. אסור לצלם בפנים אבל התיירים שנכנסים פשוט לא מתאפקים מלצלם בגניבה תמונה אחת או שתיים.
לאחר הכנסיה נכנסתי לגלריה הראשונה הצמודה לכנסייה המוקדשת לציורי איקונות ( דיוקנאות קדושים) . שם קניתי את הכרטיסיה שבה גם מצוינות הכתובות/ קיבלתי גם מפה מפורטת אבל האמת היא ש google maps סיפק לי את ההנחיה שהייתי צריך להגעה מה גם שהגלריות , רובן קרובות זו לזו .
ביקרתי ב6 מהגלריות ( קשה לבקר בכולן ביום אחד) שבהן נפגשתי עם ציור ופיסול בולגרי על כל גווניו ואפילו באמנות מקסיקאית מרשימה בגלריית Meksikansko izkustvo. בשנות ה80 כחלק מקשר דיפלומטי ותרבותי מתהדק בין מקסיקו לבולגריה נתרמו לפלובדיב אלפי פריטי אמנות ממקסיקו. רק חלק מוצגים לציבור בגלרייה
אחר הצהריים נסענו לאופרה "אטילה" בבמת האופרה הפתוחה בתאטרון הרומי של סטרה זגורה. אופרות ומחזות זמר בבמות פתוחות הן מסורת בקיץ בכמה ערים , לפעמים בחינם ולפעמים במחירים שווים לכל נפש . לאופרה אטילה הכרטיס עלה 30 לב (60 ש"ח). בפלובדיב קיימת קופה ממש במרכז המדרחוב לאופרות ולמחזות זמר בתאטרון הרומי .
יום ו' 28.07 - יום מנוחה ( youth hill , מוזיאון אתנוגרפי, תעלת חתירה)
לא עשיתי הרבה ביום הזה. יצאתי להליכת כושר מהירה אל הגבעה השלישית youth hill שמצאה חן בעיני פחות מגבעת אליושה . למעלה בפיסגה שילוב מוזר של בריכה ריקה ופסל . אנשים מתעמלים עם בוקר ונוף יפה. לא מדהים אבל מספק . אחר כך שוטטתי ללא מטרה מוגדרת במדרחוב תוך כניסה לחנויות השונות .
קפצתי לביקור במוזיאון האתנוגרפי שהוא בהחלט מעניין. הוא טוב מאוד למי שזו ההכרות הראשונית שלו עם תרבות בולגריה . יש בו אגף המוקדש לכלי מוזיקה עם אפשרות להשמעת קטעי מוזיקה לכל כלי ואגף תלבושות מאזורים שונים בבולגריה.
ביום שהגעתי הייתה תערוכה מעניינת בנושא כישוף שיכולה להתאים לכל המשפחה עם הסברים באנגלית ובולגרית .
מיטקו הגיע כדי לקחת אותי למקום חביב עליו - תעלת החתירה הארוכה . במבט ראשון אורכה של התעלה מרשים אבל ההליכה סביבו משעממת. לא הכרחי בשום צורה. יש פאב חביב בקצה המערבי של התעלה.
בערב כהרגלי באותו שבוע נפרדתי מפסטיבל הפולקלור בערב גאלה מרשים.
29.07 -ביקור בבתי המוזיאון של פלובדיב ונסיעה לkalofer
התכנון המקורי ליום הזה היה להגיע מוקדם לעיירה kalofer , להתמקם במלון ולצאת למסלול biala reka הנהר הלבן . אלא שבולגריה בכל זאת נמצאת במזרח אירופה והיא לא מדינה מערבית ואת התזכורת לכך קיבלתי בבוקר מוקדם. מצאתי באתר בולגרי של לוחות זמנים אוטובוס שיוצא בשעה 7 בבוקר מתחנת האוטובוס הצפונית , קמתי מוקדם והתייצבתי בתחנה רבע שעה לפני רק כדי לשמוע מהכרטיסנית שכבר שלוש שנים מאז פרוץ מגפת הקורונה הקו פעיל רק אחר הצהריים. הצצתי בלוח הזמנים , שם התנוססה בגאווה בשורת הזמנים של האוטובוס שנוסע לקזנלק ועוצר בקלופר השעה 7:00. כלומר אף אחד אפילו לא טרח לעדכן כבר שלוש שנים את האתר ברשת ואת הלוח בתחנה. טוב נו, משנים תכניות. אגב , זה לא מאוד יקר לקחת פשוט מונית עד קלופר. מדובר בפחות משעה נסיעה כך שהנסיעה תעלה כ150 שח . אבל לטיול תרמילאות יש חוקיות משלו וקיצורי דרך במוניות הן לא חלק מחוקי המשחק .
קניתי כרטיס לאוטובוס אחר צהריים ויצאתי לסיור בתים אותו הועדתי במקור ליום האחרון שלי בפלובדיב. גם במקרה הזה כמו שנהוג בפלובדיב יש אפשרות לקנות כרטיס משולב לחמישה אתרים. מחיר למבוגר 15 לבה (30 ש"ח) . אם רוצים לשלב מיצג 3D באיצטדיון הרומי הכרטיס יעלה 19 לבה וקיימים שילובים נוספים של כרטיסים. כרטיס לבית בודד עולה 5 לבה .
Old town | Tickets information (oldplovdiv.bg)
הבתים יפים , ממש ארמונות קטנים , חלקם משמשים כמוזיאונים לאמנות . מומלצים במיוחד :
Hindliyan House וStambolyan - House שבו מוצגת תערוכה של הצייר dimiter kirov
חזרתי לתחנה, עליתי על האוטובוס ולקראת 15:00 כבר הגעתי למלון chardaka בקלופר. המלון התגלה כאכסניה ביתית חביבה אותה מנהלת אישה מבוגרת . נרשמתי דרך booking אבל צריך לשים לב שהתשלום הוא במקום ולא דרך כרטיס האשראי איתו נרשמתם לbooking. במלון היה מטבח מאובזר ופינת קפה תה נדיבה ביותר בתוך סלון ביתי ונוח. בלצר האכסניה פינות ישיבה ושולחנות בתוך גן פורח .
החלטתי לצאת לעוד סיור שהיה מעט מיותר לאור ההליכה הרגלית המעייפת של אותו יום. בהמלצת בעלת המלון יצאתי אל מתחם פניציטה ( Местност Паниците“ Калофер ) שבו אמורה היתה להתקיים חגיגת פולקלור יריד לרגל חג בולגרי . הלכתי לאורך כביש ונחל רדוד שיוצר קניון ובריכות עד שהגעתי לאחו גדול , בגלל החג הרבה נופשים גדשו את הפינות היותר יפות בנחל. הטיול לא היה מרשים במונחי בולגריה והיריד לא היה מרשים בכלל. לא הבנתי מתי מתקיימות ההופעות ומכיוון שהייתי עייף חזרתי למלון. יש לציין שאל המתחם „Паниците“ ניתן להגיע בנסיעה של 10 דקות, הצטערתי שלא תפסתי לשם טרמפ . המתחם חשוב בעיקר משום שניתן להחנות בו רכב ולצאת משם לכיוון ההרים, למפל הגבוה בבלקן "ראייסקו פרסקאלו" . כשלוש שעות לכל כיוון או להר בוטב 4 וחצי - 5שעות. החלטתי לעשות את המסלול למפל יומיים אחרי אבל זה לא קרה כי בטיול פצעתי קצת כף הרגל והכאב שינה לי תכניות.
30.07 - שביל הנחל הלבן
את היום התחלתי בטיול נינוח בשביל כפרי המוביל מקלופר אל השביל האקולוגי של הנחל הלבן . משני צידי השביל עצי השזיף שמעטרים אזורים רבים בבלקן . עצים בצבעים שונים ובעלי פירות בטעמים שונים, חלקם בגודל ענבים וחלקם קצת גדולים יותר. באחד המקומות במקדוניה ששהיתי בהם הייתה מחלוקת מקומית לגבי השזיפים הטעימים ביישוב וכל מי שפגשנו הפנה אותנו לעץ אחר. עצי השזיפים הם בהחלט עניין חשוב בבלקן ולאו דווקא בגלל שהפירות הם חלק מהותי בתזונת תושבי האזור אלא בעיקר בגלל שמהם מפיקים את אחד ממשקאות הראקיה המפורסמים - ראקיה משזיפים. מדובר במשקה אלכוהולי חזק שמכינים ממגוון פירות מותססים. ראקיה מענבים תופסת את המקום הראשון בייצור אבל גם לראקיה משזיפים יש מקום מכובד. אני כבר קיבלתי במתנה ראקיה מסחררת ביתית מענבים ( 51% אלכוהול ) מחבריי בפלובדיב אבל בדיוטי פרי בסופיה נתקלתי במגוון רב מפירות שונים במחירים סבירים מאוד, שווה לנסות .
בכל אופן הלכתי לאורך השביל קוטף שזיפים , את חלקם אוכל ואת חלק שומר כדי להביא לארץ כמזכרת למשפחתי כשקבוצת כלבים החליטה להתלוות אלי בדרך ולאמץ אותי ללהקתם וכך מצאתי את עצמי מלווה בפמליה חלק מהדרך
לבסוף התעייפתי ותפסתי טרמפ עם חקלאי מקומי שנסע בדרך המשובשת מאוד לחווה של אח שלו . הוא סיפר לי שהוא איש צבא לשעבר ועכשיו עוזר בעסק משפחתי. לאחר שנפרדתי ממנו נקלעתי למנזר המקומי . מנזר נשים קטן יחסית וציורי "The Nativity of Mother of God". במנזר ניצבת כנסיה קטנה . לא היו לי ציפיות לגביה אבל נכנסתי לראות ודי הופתעתי מציורי הפרסקאות היפים. מאוחר יותר למדתי שהם צוירו ב2003 על ידי שני ציירים בולגרים מוכשרים. אגב בכנסיות רבות בבולגריה מככבים בין קדושי הנצרות ודמויות המופת מההיסטוריה הבולגרית דמויות מהברית הישנה דויד המלך , שלמה המלך נביאים שונים ולכבודו של אליהו הנביא יש אפילו חג במקדוניה .
מיד לאחר הכנסיה מתחילה ירידה קטנה אל פארק שממנו למעשה מתחיל השביל של הנחל הלבן. הגעתי מוקדם ולכן כמעט ולא היו אנשים בפארק למרות שמדובר היה בסוף שבוע. אמא עם כמה ילדים שהשתעשעו ליד המים ומטייל שרחץ את עצמו ואת בגדיו ( לחוד) בנחל .
בכניסה למסלול עצמו קידם את פניי שלט גדול שהכריז על "אי תקינות" המסלול ועל כך שהמסלול בשיפוצים . כבר קראתי לפני כן ברשת תמיהות רבות לגבי השלט שמוצב ללא הסבר בכניסה ועל כך שלמעשה השביל תקין לחלוטין. השלט הוצב לפני יותר משנה ומאז הרבה אנשים כבר ביקרו במקום והלכו לאורך כל המסלול כך שגם אני התעלמתי מהאזהרה והתחלתי לצעוד מתוך הבנה שאם אתקל בבעיה כלשהי אחזור על עקבותיי או אבחר בדרך חלופית.
הנחל מרשים מאוד. בחלקו הוא מהיר מאוד, שוצף מעל פני סלעים גדולים ויורד למטה במפלונים דרך נקיקי סלע. את המסלול הולכים בשביל פתלתל שעולה כלפי מעלה ועל גשרי עץ רבים מעל המים הסוערים. גשר אחד יותר יפה מהשני. קצת מזכיר את מסלול הגשר התלוי בבניאס רק שהמסלול הרבה יותר ארוך ועולה יותר גבוה.
מדי פעם נתקלתי בבריכות מזמינות במקומות שונים אבל המים קרים כקרח וקשה מאוד להסתגל אליהם. תהיתי אם אנשים קופצים לשחות בנחל ואת התשובה קיבלתי בדרך חזרה כשראיתי קבוצת צעירים קופצת למים וצווחת מההלם של המים הקפואים .
אחרי הגשר הרביעי מתחילה עליה תלולה וקצת קשה ושם לדעתי כבר פענחתי את מהות שילוט האזהרה בכניסה. לאור ההסברים הרבים, הצבעוניים והמופרטים שראיתי בדרך ( רק בבולגרית ) הבנתי שהמסלול הוכשר בשלב מסוים למשפחות עם ילדים אלא שבחלק מהמסלול תנאי השביל קצת מאתגרים ואפילו מסוכנים לילדים ממש קטנים . מישהו כנראה קצת נבהל מהרעיון שהוא יהיה אחראי אם משהו יקרה לילד שלא היה זהיר במיוחד והציב שלט שמזהיר מהמסלול. זו רק השערה אמנם אבל חלקתי אותה עם עוד מטיילים והם די הסכימו לרעיון . מה גם שבאמת לא ראיתי ילדים קטנים במסלול למעט בפארק בתחילת השביל.
לקראת סוף השביל ניצבת סככה עם תיבת עזרה ראשונה . הצצתי כל התרופות היו בתוקף, רעיון יפה. זה למעשה קצה המסלול והשביל מתעקל לכיוון היציאה. סטיתי מעט מהשביל ואחרי שהתקדמתי קצת דרך המים מצאתי בריכה נהדרת נסתרת לחלוטין ללא גישה מהחוף ולידה ערכתי לעצמי ארוחת צהריים עם טבילה אמיצה במים הקפואים. מהנקודה הזו אי אפשר היה להמשיך במעלה הנהר ואף יש שלט שמזהיר שמדובר בשמורת טבע סגורה כך שחזרתי בצעידה במים אל שביל החזור ואחרי שעה קלה יצאתי אל הפארק ומשם תפסתי טרמפ אל המלון . יש לשים לב שבשלב מסוים מצטלבים שני השבילים והחזרה היא בשביל אחר מזה שמגיעים איתו ויותר גבוה. ליד הגשר הרביעי יש לבחור על פי השילוט חזרה לפארק אחרת תחזרו שוב על המסלול (ששווה את זה למען האמת)
את ארוחת הערב אכלתי במסעדת плошаде במרכז העיר. מסעדה עם אוכל בולגרי מסורתי מוצלח. בעיקר אהבתי את מרק הטרטור שהיה טעים מאוד. מרק טרטור טוב הוא שילוב מאוזן של יוגורט, מים , תוספות שונות כמו שום , תבלינים לפעמים אגוזים כתושים. במקרה הזה האיזון במרק היה נהדר . עוד מנה פשוטה מאוד שהתגעגעתי אליה והזמנתי הייתה ה"צצה". מנת דגיגונים מטוגנים שהולכת נהדר עם בירה
שוטטתי קצת במרכז העיר באזור האנדרטה הענקית. הפסל המרכזי באנדרטה הוא של חריסטו בוטב המהפכן מהמאה ה19 . בוטב נטל חלק בארגון המרד של 1876 שבו ניסתה תנועת השחרור הבולגרית להשתחרר מהאימפריה העותמנית. המרד נכשל, הטורקים ביצעו טבח , שרפו עשרות כפרים ורצחו כ15000 איש רק בפלובדיב עצמה. אלא שהטבח וההרס התפרסמו בכל אירופה ושימשו כעילה לרוסיה להכריז לאחר שנה מלחמה על האימפריה העותומנית ולשחרר את בולגריה. בוטב עצמו נהרג במרד. האנדרטה ממול מוקדשת לשלוש מרידות שונות . היא נבנתה כנראה נ בתקופת השלטון הקומוניסטי כי חוץ מהמרד ב1876 , היא מנציחה גם את מרד ספטמבר 1923 שבו נכשל נסיון הפיכה קומוניסטי במדינה ואלפי קומוניסטים הוצאו להורג ו"שחרור" בולגריה על ידי הצבא הסובייטי ב1944 . חשוב לציין שהשחרור לא היה מהגרמנים כי הגרמנים מעולם לא כבשו את בולגריה אלא בסילוק המשטר הפרו נאצי שיחד איתו סולק המלך הבולגרי וכינון משטר קומוניסטי בבולגריה.
ליד האנדרטאות מוזיאון יפה המוקדש למהפכן חריסטו בוטב . גיבורי ההתקוממות נגד השלטון העותומני נערצים בבולגריה ובייחוד במרכז בולגריה סביב פלובדיב בה הייתה פעילותם המרכזית . בתים בהם שהו הפכו למוזיאונים ואנדרטאות הוקמו לכבודם בכל המרחב , שליד הרי הבלקן : קלופר , קרלובו , סופוט , קופריבישטצה ועוד.
31.07 קרלובו
קרלובו היא פינה מעניינת אך נסתרת מעט במרכז בולגריה. עיר שהפוטנציאל התיירותי שלה עדיין לא מוצה. קרבתה לעיירה הידועה קופריבישיטצה כנראה לא מסייע לה להתפתח אולי אפילו להפך. קופריבישיטצה היא פנינה ארכיטקטונית ואתר תיירותי מרכזי במרחק שעה נסיעה מקרלובו. אין ספק שקרלובו פחות מרשימה מקופריבשיטצה אבל בהחלט יש לה מה להציע. גם היא מעוז של הרנסנס הבולגרי וגם היא עמדה במרכז האירועים הסוערים של המרד נגד הטורקים ב1876. גם בה נמצא אתר הקשור באחד מגיבורי התחיה הבולגרית והמרד בטורקים שהוא וסיל לבסקי ובנוסף יתרונה הוא בקרבתה למסלולי טיול נהדרים בטבע.
מכיוון שהפציעה שלי הוחמרה בטיול לנחל הלבן מנעה ממני לצאת למסלול ארוך בהרים ויתרתי על התכנון הראשוני ויצאתי בבוקר מוקדם אל קרלובו .
הערה
מקלופר יוצאים מספר אוטובוסים ליעדים שונים :
לקרלובו : 6:40 , 8:30 , 16:15 (14:30 בראשון)
לקזנלק : 14:30
לפלובדיב 17:00
לסופיה ב13:30 (16:30 בראשון)
עם הגעתי לקרלובו פניתי אל המלון שהזמנתי hotel central . אף על פי שבאופן רשמי הכניסה לחדרים היא לקראת שתיים גיליתי שהחדר שלי כבר מוכן לקראתי.
מדובר במלון הנעים ביותר שהייתי בו. פשוט אירוח יוצא מהכלל. פינת קפה תה נהדרת בחדר, בעלים שמבקשים שתתייעץ איתם בכל עניין בנייד ואפילו הציעו לי הסעה על חשבונם לרכבל בסופוט אותה ניצלתי בבוקר שלמחרת. המלון ממוקם במרכז העיר ליד פארק מקסים ומסעדות ובמרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה. יופי של מקום ללון בו.
התחלתי במוזיאון הקרוב ביותר למלון, ביתו של וסיל לבסקי . וסיל לבסקי היה ממקימי תנועת השחרור שתכננה מרד באימפריה העותמנית. ב1873 הטורקים העות'מניים לכדו אותו והוציאו אותו להורג אולם פועלו הביא לבסוף למרד של 1876
זו לא פעם ראשונה שאני נתקל במוזאונים או אנדרטאות של דמויות חשובות מההיסטוריה הבולגרית בפסל של האמא בכניסה או כחלק מהאנדרטה. אמא הו אמא...
המוזיאון של וסיל לבסקי נחמד למי שרוצה לראות בית בולגרי אותנטי מהמאה ה19 ולהעמיק קצת בהיסטוריה הבולגרית.
אחר כך פניתי לחקור את העיר העתיקה של קרלובו שהתגלתה כפוטוגנית במיוחד. הסתובבתי בין הבתים עד שגיליתי שניתן גם לבקר בתוך הבתים. קרלובו היא עיר שמיועדת לתיירות פנים למרות שלטעמי היא בהחלט צריכה להתפתח לכיוון של תיירות חוץ. כנראה שזו הסיבה שהאתר שבו מוסבר על הביקור בבתים הוא בבולגרית Styleguide (webflow.io) עם זאת ממילא ניתן לתרגם בדפדפן את הדף לכל שפה שתרצו.
מחיר כרטיס ל4 בתים עלה 20 לבה למבוגר והוא כלל הדרכה צמודה. הסיור מתחיל מ"בוחלוב חאן" https://goo.gl/maps/FP6nMV5npJk8rthSA שבו גם ממוקמת קופת הכרטיסים. אלי הוצמדה מדריכה דוברת אנגלית אבל האנגלית שלה לא הייתה מושלמת מה גם שבמהלך הסיור מקבלים הסברים גם ממדריכים שאינם דוברי אנגלית אז העדפתי להקשיב להם בבולגרית ורק לשאול מה שלא הבנתי במקום לחכות לתרגום. הסיור נחמד ואינפורמטיבי ובמיוחד אהבתי את ביתו של המורה ואיש התחיה הבולגרית House Raino Popovich . בהמשך הסיור הפך מעט ביזארי כשבבית השלישי שהוא למעשה מוזיאון הראו לי בגאווה את החדרים שהוקדשו לנושא הוורדים.
קרלובו היא חלק מעמק הוורדים הגדול שממנו מגיע שמן הוורדים המפורסם . בירת העמק היא קאזנלק אבל בחודשי אפריל ומאי גם קרלובו לוקחת חלק בחגיגות הפריחה ונערכת בה תחרות יופי בשם "מלכת הוורדים" . בחדר אחד היו תמונותיהן של חלק מהזוכות במהלך 50 שנה האחרונות ובחדר אחר כמה בובות שעווה איומות של כמה מהזוכות . מסתבר שלאחרונה נוספה עוד תחרות שנקראת "מלכת הלוונדר" שבה המועמדות לובשות סגול בניגוד לוורוד של מועמדות מלכת הוורדים
רק דבר אחד הפריע לי במהלך בסיור והוא הרצון הבוטה למכור לי מוצרים שונים : שמן ורדים , לוונדר, תכשיטים ומזכרות. למה לקלקל סיור עם מסחריות עודפת?
בסופו של דבר דווקא קניתי פעמון רקום עבודת יד שכלל לא הוצע לי כי האמנית לא נכחה במקום
אחר הצהריים יצאתי לכיוון המפל המקומי Suchurum Waterfall.
קשה לטעות בכיוון של המפל משום שלמדרחוב המוביל אליו קוראים רחוב המפל
המדרחוב עובר, לאורכו של נחל הררי ובהדרגה הופך לפארק שנבנה לפני כ10 שנים ובו מים זורמים בערוצים קטנטנים לצד מדשאות ונשפכים אל הנחל . בהמשך הפארק הופך ליער של ממש ולבסוף מגיע לתחנה הידרואלקטרית שמאחוריה המפל. עוד לא חוויתי קרבה כזו של טבע ועיר ותהיתי האם מדובר בטבע עירוני או עיר שנמצאת בטבע?
המפל עצמו יפה ויש כאלו שיורדים מסביב לתחנה למטה אל בריכת המפל כדי לשבת לידה או לטבול בה.
כאן הבנתי עד כמה קרלובו פשוט זועקת מפוטנציאל תיירותי לא ממומש . אם כי מצד שני כמה שלווה ורוגע יש בעיר בהעדר עומס תיירים. אנשים לבביים בכל מקום וכמעט אין צעקות והתלהמות.
בדרך חזרה המדרחוב שהיה מנומנם בדרכי למפל התעורר לחיים. כמו בהרבה עיירות קטנות המדרחוב של היישוב מהווה את עורק החיים של העיירה הבולגרית. מסעדות , בתי קפה וגלידריות ממוקמות סביבו ובערבים הוא שוקק חיים. אפיל ובעיירות קטנות יחסית תמצאו מדרחוב הומה אדם בשעות הערב ובסופי שבוע בעיקר בקיץ.
מכיוון שלא קניתי ירקות ופירות החלטתי לחפש מקום שעדיין פועל בערב . צד את עיני מקום שנקרא fresh market. חשבתי שמדובר בחנות ירקות פירות. אך זה התברר כיותר מזה. מיצים טריים, שייקים, קפה לסוגיו סלטים מוכנים, אוכל מוכן, פירות יער וכן עוד פירות וירקות . יופי של מקום . כתובתו :
ulita "Gen. Zaimov" 31, 4300 Karlovo, בולגריה
https://goo.gl/maps/kzYM7azUsGBNNikU6
01.08 רכבל בסופוט
למחרת בבוקר הסיע אותי בעל המלון לסופוט לרכבל או יותר נכון מעין מעלית סקי פתוחה . לרכבל 4 תחנות אבל שתיים מהן בבניה רק השתיים התחתונות פעילות . התחנה העליונה היא בגובה 1500 מטר וממנה יוצאים מסלולים לבקתות הרים גבוהות יותר. ניתן להגיע במסלול ארוך יחסית לפסגת בוטב למרות שיש גם דרך נוחה יחסית לטפס אל הר מקלופר ומקרלובו .
לרכבל- מעלית אין לוח זמנים ברור והיא גם לא פעילה כל היום. כשהגעתי ראיתי קבוצה ממתינה לפתיחה בשעה 9:00 וקניתי כרטיס הלוך ושוב אבל אחד העובדים הזהיר אותי לבדוק אם יש בכלל עוד נסיעות כי הקבוצה שראיתי הולכת להרים ולא חוזרת באותו יום . בררתי , התברר שאמורה להיות קבוצה שעולה ב11:30 . הזהירו אותי גם להיות עד 14:00 חזרה בתחנה העליונה כי אם אין באותו יום יותר תיירים בשעה 14:00 יסגר הרכבל למרות ששעות הפעילות הרשמיות הן עד 17:00 . קצת מסורבל ולא נוח להתנהל ככה אבל ממילא בגלל הפציעה שעדיין לא החלימה לא התכוונתי לשוטט בהרים יותר משעתיים שלוש מה גם שרציתי לבקר מפל נוסף שנמצא בסופוט . בנוסף גיליתי שישנו שביל היורד מהתחנה העליונה למטה , כשעה הליכה בסך הכל , לא נורא .
הנסיעה ברכבל ארכה כ25 דקות , ארוך למדי ומהנה . רק שהעלייה והירידה מהמושב מפחידה מעט היות שעובדי המקום לא מאיטים את הרכבל כל עוד הם רואים שמדובר במבוגרים ולא בילדים או זקנים. ממש צריך לקפוץ מהרכבל בסוף . עם זאת יש עובדים במקום שיושיטו יד ויעזרו אם צריך ויאטו את הרכבל אם פיספסתם.
מהרכבל עליתי להר סמוך וישבתי מתענג על מראות העמק שלמטה וגלשני אויר שריחפו מסביבי
אחר כך עליתי בשביל המסומן אדום לבן עד לגובה של כ1700 מטר שם שוטטתי כשעה מעל הצוקים הציוריים וירדתי חזרה לרכבל. בסביבות 12 סימנו לי עובדי הרכבל שהם מפעילים אותו וירדתי למטה.
למטה בקרבת הרכבל נמצא מנזר יפה ולידו "תחנת הקמח של סבא סטויאן" המופעלת במים ומוזכרת בספרו של סופר המאבק לעצמאות במאה ה19 איוון ואזוב שהיה מהפכן נוסף על אלו שכבר הוזכרו. אחראי המקום שהוא גם המדריך מספר למבקרים על התחנה ועל הסיפור הסוער סביב דמותו של בויצ'ו אוגניאנוב שהרג שני חיילים טורקים שניסו לבזות את בתו הצעירה של הטוחן. וגם מצא בהמשך מקלט במקום כנמלט משלטונות האימפריה העותמנית. הכניסה למקום עולה 4 לב .
https://goo.gl/maps/gEpT2UyKGWweHsoFA
ניסיתי גם למצוא את המפל של סופוט ולא הצלחתי עד שהתברר לי שהוא מתייבש בקיץ ואין טעם להגיע אליו . במקום המפל מצאתי את הדבר הבא שלא ברור את מי הוא אמור להפחיד , ציפורים? אנשים?
החיפושים גרמו לי ללכת קצת לאיבוד . מה גם שהנייד התחמם וכבה באמצע יער. חזרתי לכישורי ניווט בסיסיים לא טכנולוגיים ונחלצתי מהיער חזרה לכיוון הרכבל . לצערי העיכוב גרם לי לפספס את האוטובוס מקרלובו לפלובדיב אבל בנו של בעל המלון הסיע אותי לתחנת הרכבת ומשם בסביבות 4 תפסתי רכבת חזרה לפלובדיב.
את שני הלילות האחרונים שלי בפלובדיב החלטתי להעביר במלון בוטיק יוקרתי. נפרדתי מדמות התרמילאי ושמתי פעמיי אל מלון coco שבמקרה יצא לי למצוא מבצע שלהם כמה חודשים לפני כן והוא מקבל באופן קבוע ביקורות מהללות.
המלון יפה מאוד. בניין עתיק מעוצב בקפידה מבחוץ ומבפנים בלב רובע קפאנה התוסס.
עם זאת לא התלהבתי יותר מדי מהמלון . עם כל יופיו הוא מתוכנן לתייר שמעוניין שישרתו אותו בכל דבר. אין בחדרים מקרר ופינת קפה ותה. אין שלט זמין למזגן אלא אם תבקשו משום שצוות המלון מגיע לווסת את הטמפרטורה . ארוחת הבוקר סבירה אך לא יותר מזה. מחירי המסעדה במלון יקרים יותר ממקומות אחרים וגם המלון עצמו יקר יחסית אם כי יש בו מבצעים מדי פעם כמו זה שמצאתי.
לזכות המקום אגיד שהצוות היה לבבי ומאיר פנים והחדרים נוחים ויפים מאוד. מי שממילא מתכוון לאכול בחוץ ושותה רק קפה ותה שמכינים בשבילו יהנה מהמלון . מה גם שיופיו של המלון באמת שובה לב ולאכול את ארוחת הבוקר עם הקפה בשמשיות המוצבות בכניסה למלון על מדרחוב היא חוויה כיפית במיוחד.
גם המסעדה שנבחרה בערב הייתה מסעדה נחשבת בפלובדיב הנמצאת ברובע קפאנה לא רחוק מהמלון- מסעדת tams house. כעיקרון המסעדות בבולגריה לא יקרות , גם במסעדה ממש נחשבת כמו זו בסופו שלדבר מחיר ארוחה מלאה יעלה בין 80-120 שח לאדם (ללא יין) במסעדות מסורתיות המחיר לארוחת יחיד תהיה סביב 40 שח לכל היותר ואף פחות מכך . גם מחירי ארוחות ברשתות כמו מקדולנדס או kfc זולים יותר מהמחירים בארץ .
המנות במסעדת tams יפות ומוגשות בצורה יצירתית. הן כוללות מרכיבים רבים אבל בסופו של דבר אני אישית לא מאוד התלהבתי מהטעם. היה סביר ומעניין אך לא יותר.
המשכתי לשוטט עוד זמן מה ברובע קפאנה שממשיך להיות תוסס ופעיל כמעט עד הבוקר .
02.08 הפתעות בפלובדיב
את היום האחרון בפלובדיב הקדשתי לחיפוש אחר הפתעות . הכוונה הייתה לצאת לשוטט ולמצוא את כל אותם דברים שלא נגלים לתייר מיידית. ירדתי אל המדרחוב והתעכבתי לשמוע נער שהפליא לנגן בכינור. הנער ניגן ליד פסל מיליו שעל פי הפולקלור המקומי היה דמות אהובה ורכלן לא קטן. אוזנו של הפסל קרויה לשמוע רכילות ויש שנעצרים להצטלם כשהם לוחשים לו משהו באוזן. אלא שהפעם הוא פשוט הקשיב למוזיקה.
לאחר מכן למרכז המסחרי "Shopping Center Excelsior". הבניין בן המאה ה19 עומד כמעט ריק. נפתח בו מרכז מסחרי ב2019 אבל רוב העסקים עזבו אותו בזמן הקורונה. ההפתעה הגדולה היא בקומת המרתף. יורדים במדרגות הנעות שאינן פעילות ומוצאים חלק מהאיצטדיון הרומי הענק שקבור מתחת לעיר החדשה יותר. מישהו טרח לצייר ציורי קיר בסגנון רומי ולתת למקום אוירה מיוחדת ומסתורית
לאחר מכן נכנסתי לגלריה העירונית והוזמנתי לפתיחת תערוכה שאליה הלכתי בערב. בקבלה ישב בחור נחמד שהחליט לצייר לי את מפת הגלריות של פלובדיב , מסתבר שיש עשרות גלריות בפלובדיב. הוא שלח אותי לראות את האודיאון הרומי בו התכנסה במאה השניה מועצת העיר פיליפופוליס ונערכו בו גם מופעים קטנים . הלכתי על פי הוראותיו ואכן מצאתי את המקום באזור הפורום הרומאי מאוחרי בניין הדואר.
ניסיתי גם להזמין כרטיסים למופע אומן בולגרי פופולרי שהופיע בתאטרון הרומי אבל כל הכרטיסים נמכרו. יחד עם זאת הבנות במרכז לתיירים הסבירו לי שיש עוד דרך לראות את המופע , כלומר דרך הגדר ולא מעט תושבים עושים זאת. הבטחתי לה לבדוק את העניין בערב.
את ארוחת הצהריים אכלתי בhappy bar and grill . הרשת משתדלת להגיש אוכל איכותי במנות גדולות ובמחירים סבירים. ארוחה מלאה עלתה לי פחות מ40 לבה ולא הצלחתילסיים הכל , חלק ביקשתי לארוז ואכלתי מאוחר יותר. האוכל לא מתוחכם מדי אבל בהחלט ברמה טובה מאוד , מגוון ומשביע .
המקום האחרון בו ביקרתי הייתה כנסיה שצדה את עיני מהיום הראשון הממוקמת בסמוך ל"בזיליקה הגדולה" . בפלובדיב יש לא מעט כנסיות בינהן כנסיה ארמנית מעניינת בעיר העתיקה אבל זו נראתה לי חגיגית במיוחד ושונה. שמה קתדרלת לואיס הקדוש (בבולגרית השם הוא סווטי לודויג ) והיא קתדרלה קתולית בשונה מרוב הכנסיות הפרובוסלביות בבולגריה ובפלובדיב בפרט . למעשה היא הקתדרלה הקתולית הגדולה בבולגריה. היא נבנתה ב1850 וחזותה עוצבה בסגנון נאו ברוקי . במאה ה19 הוצב בה אורגן שנהרס בשריפה שפגמה קשות במבנה . פנים המבנה שופץ לצורתו הנוכחית בשנות ה30 של המאה ה20. על התקרה מצוירת וריאציה מעניינת של הסעודה האחרונה של ישו.
הפרט המעניין לגבי הכנסייה הוא שקבורה בה הנסיכה האיטלקית מריה לואיזה שהייתה נשואה לנסיך פרידננד הראשון לימים מלך בולגריה הראשון. היא נפטרה לאחר לידה ב1899 והיא בת 29 בלבד . היא קבורה בסרקופג מרשים המפוסל בדמותה ובתחתיתו רשום בבולגרית : "אני עומדת למות אבל משמיים אשמור עליכם, הילדים שלנו ובולגריה".
אחרי פתיחת התערוכה המעניינת בגלריה העירונית אליה הוזמנתי הגעתי אל התאטרון הרומי כדי לגלות שזו בהחלט אפשרות מעניינת לראות את המופע מגדרות התאטרון הרומי. וכפי שאפשר לראות מהתמונה לא הייתי היחיד . לא נשארתי כל המופע כי מדובר בזמר בולגרי שעניין אותי רק מסקרנות וחזרתי למלון .
03.08 חזרה לסופיה
בבוקר נפרדתי מפלובדיב בטיול קצר על גדות נהר המריצה. תושבי פלובדיב לא אוהבים את הנהר שלהם אפילו בזים לו. במונחי בולגריה הוא לא מעניין במיוחד ולפי מה שהתרשמתי גדותיו מוזנחים מאוד ולא מפותחים . מי יודע, אולי בעתיד
אולי הוא גם מזכיר לתושבים את עברם הקומוניסטי בגלל הגשר והפסלים המוצבים עליו שבעיני רבים אינם יפים במיוחד
בכל אופן הגיע הזמן לחזור לסופיה לשדה התעופה . את האוטובוס הזמנתי דרך האינטרנט יומיים קודם . אם כותבים אוטובוס סופיה- פלובדיב מקבלים כמה אפשרויות . שימו לב שהאפשרות לאוטובוס מפלובדיב לשדה התעופה יקרה ולא משתלמת (בין 25 ל32 לבה) והיא קיימת רק אחר הצהריים ואילו לסופיה עצמה היא 8-10 לבה ויש אוטובוסים בשעות הבוקר גם. הזמנתי ל10:25 מתוך הנחה שאצטרך זמן לעלות על קו רכבת תחתית שמגיע לשדה תעופה או לקחת מונית. האוטובוס הגיע בנסיעה מחופי הים השחור לתחנת פלובדיב צפון ואיחר ממש קצת. לגודל הפתעתי התברר שיש לו תחנה בשדה התעופה בטרמינל 1 שלא מצוינת משום מה בפרסום שמשם ניתן לקחת שאטל לטרמינל 2. יצא שהגעתי הרבה יותר מוקדם ממה שתכננתי אבל לפחות בלי עצירות ביינים.
שדה התעופה של סופיה נוח ולא עמוס במיוחד . בדיוטי פרי ניתן למצוא מבחר לא גדול אמנם של גבינות בולגריות , נקניקים ומשקאות רקיה ועוד במחירים טובים למדי כך שאין בהכרח צורך לחפש חנויות שמוכרות את הסחורה לפני כן אלא אם כן מחפשים מוצר מסוים מאוד.
להתראות בולגריה, להתראות פלובדיב
מה לעשות בפלובדיב ( שלוש תכניות - קצרה , בינונית וארוכה )
קצרה - יום אחד
סיור בעיר העתיקה בין בתי הרנסנס הבולגרי , אפשר לקחת סיור חינם מודרך היוצא מהמדרחוב
להכנס לאחד הבתים: מומלצים במיוחד
Hindliyan House
או The house of Stambolyan - House of שגם מארח באופן קבוע תערוכה של דימיטר קירוב, צייר בולגרי מפורסם
להכנס לגלריה או חנות גלריה
לאכול במסעדה בקאפנה או בhappy (בצהריים 15% הנחה)
לקנות גלידה באלפרדו
להסתובב בפארק המרכזי בגן הצאר סימיון. ב9 וחצי מופע מזרקות
אם יש מופע קיץ זו הזדמנות לסיים עם זה את היום.
תכנית בינונית ליומיים
לבקר במוזיאון הארכאולגי או לחילופין , במיוחד אם מגיעים עם ילדים במוזיאון הטבע .
סיור בעיר העתיקה בין בתי הרנסנס הבולגרי , אפשר לקחת סיור חינם מודרך היוצא מהמדרחוב
להכנס לאחד הבתים או יותר . מומלצים במיוחד הם : Hindliyan House, או The house of Stambolyan - House of שגם מארח באופן קבוע תערוכה של דימיטר קירוב, צייר בולגרי מפורסם
לבקר במוזיאון הבסיליקה הגדולה
להכנס לגלריות מקומיות
תכנית לשלושה ימים בפלובדיב וסביבתה
להכנס לפחות לשלוש גלריות אמנות שונות מהמגוון הגדול שקיים
לבקר במוזיאון הארכאולגי או לחילופין , במיוחד אם מגיעים עם ילדים במוזיאון הטבע .
סיור בעיר העתיקה בין בתי הרנסנס הבולגרי , מומלצים במיוחד הם : Hindliyan House, או The house of Stambolyan - House of שגם מארח באופן קבוע תערוכה של דימיטר קירוב, צייר בולגרי מפורסם
אפשר לקחת סיור חינם מודרך היוצא מהמדרחוב
לעלות אל פסל אליושה בפארק Bunarcık Park
לבקר במוזיאון האתנוגרפי
לבקר באתרים הרומיים של העתיקה ( הבזיליקה הגדולה, התאטרון הרומי , הפורום ליד גן סמיון )
לצאת לטיול אל הקברים הטראקים באזור קזאנלאק או ליקבי היין שבסביבה.
לנסוע למנזר בצ'קובו , מפל Slivodolsko Padalo והגשרים המופלאים
ללכת לאחד הפאבים בעיר .
אתרים על פלובדיב
אתר שאהבתי במיוחד נקרא lost in plovdiv עם הרבה מידע מפורט על העיר וסביבותיה The ultimate Plovdiv guide. Explore Plovdiv like a local (lostinplovdiv.com)
אתר אחר רשמי יותר ברמת פירוט גבוהה הוא visitplovdiv כתובת אתר : https://www.visitplovdiv.com/ החלק המועיל בו במיוחד הוא לוח האירועים Culture calendar | visitplovdiv.com
אתר שמתמקד בבולגריה וגם בין השאר בפלובדיב Plovdiv and the Thracian Plain - BG Guide (bg-guide.org)
בעברית : אתר יפה על בולגריה ובכלל זה על פלובדיב הוא האתר של גילי חסקין בולגריה – מבט אישי | גילי חסקין – מדריך טיולים (gilihaskin.com)
מאמר טוב ומתומצת על פלובדיב באתר "המטייל " הוא הכירו את פלובדיב: המדריך לחופשה בעיר הבולגרית המקסימה | למטייל - למטייל (lametayel.co.il)
טיפים
לינה שלא במלונות : א. ישנה אפשרות ללינה במנזרים. לדוגמה - מנזר רילה, מנזר טרויאן , Cherepish Monastery (על גדת נהר יסקר)
ב. לינה בבקתות הרים היא אופציה נהדרת למטיילים במסלולים בהרים. עם זאת חלק מהבקתות מבוקשות מאוד בתקופת הקיץ ולכן כדאי לבדוק מול הבקתה עצמה תאריכים או באתרים מתמחים. בקתות מבודדות יחסית הן עניין לתרמילאים רציניים ולכן ההתנהלות מולם היא בהגעה למקום .-
איך למצוא מקומות מחוץ למסלול ? מקומות מיוחדים יש לחפש בכמה דרכים: א. בלוגים , פוסטים פרטיים רצוי באנגלית על מדינת היעד
ב. שיטה אהובה עלי - שיטוט וירטואלי במפת היעד בגוגל מפות, התמקדות בנקודה מסוימת במפה ואז קריאת ביקורות וחיפוש מאמרים ספציפיים למקום שגיליתם בו התעניינות . שיטה זו עדיפה על כתבות או מאמרים באתרי חדשות המתיימרים לחדש ולהפתיע אך בעיקר יניבו במקרה הטוב מלון יקר בבנסקו שהוא במבצע מחוץ לעונת התיירות ( למשל בנסקו אוף סיזון)
ג. לחפש אתרי טיולים מקומיים של מדינת יעד, להפעיל תרגום ולקרוא.
רעיונות למזכרות - לא התרשמתי שפלובדיב היא מקום טוב במיוחד לקניות של בגדים אבל מזכרות יפות יש בה למכביר. א. תכשיטים מכסף וזהב ב. תכשיטי זכוכית ג. חנות מזכרות טובה בפלובדיב בשם Andromeda Art ממוקמת לא רחוק מכנסיית קונסטנטין וילנה. יש חנויות מזכרות יפות ברובע קפאנה ד. חנויות עתיקות ווינטג'. הנה אחת מהן , חנות של צעצועים ישנים ul. "Otets Paisiy" 32А, 4000 Tsentar, Plovdiv,
תוכנות עזר למטיילים במסלולים בבולגריה ולא רק
אני השתמשתי לרוב באפליקציה חביבה בשם map of bulgaria . היא מאפשרת להתמקם בתחילת מסלול ולעקוב אחריו offline ללא שימוש בחיבור רשת. היא אמנם לא מפורטת אבל מאפשרת לראות לאן הולכים , להעריך את הזמן שנותר על פי אומדן אורך המסלול שנותר עד היעד. יש בה גם פה ושם ציונים של מקומות מעניינים רק ללא פירוט המאפשר להבין מה בדיוק יש במקום. שווה לעשות שיעורי בית על המסלול לפני השימוש במפה זו. בכל אופן היא בהחלט יעילה ועוזרת לא ללכת לאיבוד .
אפליקציה אחרת שגם מציעה מסלולים אבל השימוש בה פחות אינטואטיבי היא gaia gps. היא אוניברסלית ואפשר להשתמש בה במדינות רבות . על ידי הצבעה על מיקום המטייל ומשיכת האצבע אל מקום היעד האפליקציה מציירת מסלול מומלץ. פחות השתמשתי בה.
לאחרונה נחשפתי שאפשרות דומה יש בעמוד ענן הישראלית אבל שם שרטוט המסלול דורש שיעורי בית וציון מקומות רצויים . התוכנה יוצרת מסלול על תוואי השבילים הקיימים.
תוכנה אחרת , עשירה במסלולים בנויים ואפשרויות היא תוכנת alltrails. היא אמנם בתשלום אבל מאפשרת שבוע התנסות חינם.
כדאי להעזר גם בwikilok לבנות מסלולים . באתר יש אפשרות לבחון מסלולים שונים , להבין את רמת הקושי שלהם ואת אורכם . אופציה של ניווט בזמן אמת תעלה כסף .
כך או כך אל תשתמשו בגוגל מפות בניווט בשבילים אלא רק בכבישים או בערים . בכל הקשור בשטח היא לא מדויקת ומטעה גם אם לכאורה נראה שהמסלול משורטט בה.