טיול של שבוע ביורקשייר

אנחנו משפחה בת ארבע נפשות, שכוללת שני בני נוער בני 18 ו 15 - גיל לא קל לטיול, בוודאי שלא טבע (משעמם?).

את פסח 2014 העברנו ביורקשייר, צפון מזרח אנגליה.

טסנו עם איזיג'ט למנצ'סטר, שהיו מאד בסדר ביחס לחברת לואוקוסט (לפחות בהשוואה לוויזאייר). נחתנו באמצע הלילה, לקחנו רכב וישנו במלון בשדה התעופה (Premier Inn - בסיסי וזול יחסית).

בבוקר יצאנו לכיוון פארק הפסלים של יורקשייר (Yorkshire Sculpture Park) - מדובר בפארק פתוח, הרבה טבע מקסים, כולל כבשים וטלאים שמטיילים חופשי ונחל. הבן הגדול חובב אומנות כך שמוזיאונים (לאומנות!) תמיד מתקבלים בברכה.

המקום מקסים - מלא פסלים ועם הטבע הנהדר מסביב אפשר להיות שם כמה שעות בלי להניד עפעף. טיפ חשוב - אל תשלמו על החניה עד שאתם מסיימים. קחו את הכרטיס אתכם והעבירו אותו בעמדת התשלום ליד החניה רק בסיום, כי לא ניתן להעריך מראש כמה זמן נמצאים במקום.

משם המשכנו כחלק מהקטע האמנותי לגלריית The Hepworth Wakefield. היה חביב, לא הרבה יותר מזה.

סיימנו את היום ביורק, במסעדה של ג'יימי אוליבר (טיפ בנפרד). לנו ב St Raphael - סביר, היתרון בעיקר במיקום - מרחק הליכה ממרכז יורק, וחניה חינם.

למחרת טיילנו ביורק - עיר מקסימה. מאד כיף להסתובב בחלק העתיק שלה. יש בה גם הרבה מוזיאונים מומלצים - לא נכנסנו כי הם לא עניינו את הטף. אבל הם מאד נהנו מהשיטוט בין החנויות היפות ברחובות. טיילנו על החומה וטיפסנו גם למצודת קליפורד (ה"מצדה" היורקשיירית של העם היהודי). סיממנו באותו יום באאוטלט הנמצא דרומית לעיר ב Fulford - קניות ובני עשרה תמיד הולך...

שימו לב לנסוע ביורק רק היכן שמותר - חלק ניכר ממרכז העיר אסור לנסיעת רכבים ומלווה בקנסות.

בלילה לנו בחווה פעילה מקסימה Bay tree farm ליד Fountains Abbey - ראו טיפ נפרד.

את היום השלישי התחלנו בסיור במנזר Fountains Abbey. נכנסו דרך הכניסה של האגם שעוברת בפארק Studley Royal. ראינו (מרחוק) את עדר הצבאים הגדול ואת הכנסיה שבראש הגבעה. הדרך לשרידי המנזר עוברת גנים היפים, והמנזר עצמו מקסים. יש לא מעט כמותו ברחבי יורקשייר - אני אישית יכולתי לבקר בכולם - הם מהלכים עלי קסם.

משם המשכנו ל brimham rocks - אתר טבע של סלעי ענק בכל מיני תצורות. ואיך הנוער משועמם הטבע שלי הסתדר? פשוט מאד - אפשר לטפס על הסלעים (בכל גיל כמעט, כולל מטפסי הרים בני 70 לערך שהגיעו עם הציוד).

משם המשכנו לעיירה הרוגייט שנחשבת אחת העיירות היותר מטופחות באנגליה. אישית התקשיתי להבחין למה, אבל אולי זה היה בגלל שמזג האוויר היה קפוא ואפור. בכל מקרה - יש מסלול יפה מגני valley לגני הרלו קאר (הלכנו רק חלק ממנו) - הגנים מאד יפים.

חוויה שאסור להחמיץ בהרוגייט זה את בית התה של בטי - יש לה כמה סניפים ברחבי אנגליה (או רק ביורקשייר?, גם ביורק היה), בדרך כלל יש תור לא קצר להיכנס. זה שלנו זרם יחסית מהר ותוך דקות ספורות היינו בפנים. מדובר במוסד ותיק, עם תה ועוגות מאד טעימים (יש גם אוכל, לא ניסינו).

בערב בשעה תשע בדיוק שמענו את הנושף בקרן של ריפון. בכיכר השוק של Ripon מתקיים בכל ערב בכל תנאי מזג אוויר טקס קצר שבו איש (קשיש למדי) במדים מקיף ספסל בכיכר ובכל פינה נושף בקרן שבידו. לאחר הנשיפות הוא מסביר לקהל על הטקס. לא נשארנו להקשיב (קר, כבר אמרתי??) אבל בגדול זה משהו שאמור לשמור על בטחון התושבים.

ארוחת ערב אכלנו אצל מריו - מסעדה איטלקית (לאור בררנות בת ה 15, רוב המסעדות אליהן הלכנו היו איטלקיות. תמיד יש פסטה ופיצה). מסעדה קטנה וחביבה קרוב לקתדרלה של ריפון מצד שמאל. אוכל סביר ולא מאד יקר.

למחרת התחלנו באתר the Forbidden Corner לא רחוק מ Leyborn. מדובר בחויה לכל המשפחה שבה כל דלת נפתחת וכל שביל בגן מובילים להפתעה אחרת. היו שם לא מעט משפחות עם ילדים קטנים, חששנו שזה ילדותי מדי לנוער שלנו, אבל הם נהנו מכל שניה, והקטנה התאכזבה מאיזה שתי אטרקציות שלא הצלחנו למצוא...

חשוב - אין רכישת כרטיסים במקום - הכי נכון זה להכנס לאתר האינטרנט http://www.theforbiddencorner.co.uk/ ולהזמין.

היעד הבא היה מחלבות ונסליידייל בהואו - מחלבה ענקית שמייצרת הרבה סוגי גבינות, מפורסמת בעיקר מסרטי וואלאס וגרומיט בתור הגבינה החביבה עליהם, וכמובן שניתן למצוא אותם בחנות הענקית שבמחלבה. ניתן לסייר במחלבה, יש חנות מזכרות גדולה, חנות ענקית לגבינות, כולל אפשרות טעימה מכל הסוגים - ובהחלט טעמנו - לא יכלתי לאכול יותר כלום באותו יום... וגם בית קפה. Wensleydale creamery ב gayle lane, hawes. את הצהריים העברנו בפאב אנגלי באותה עיירה - התקיים משחק כדורגל בין ליברפול למנצ'סטר סיטי, והגדול צפה במשחק עם האוהדים הבריטים בעודו מחליף חוויות (ותמונות!) עם חבריו חובבי הכדורגל בארץ.

המשכנו למפלי Aysgarth - הדרך עוברת בשמורת הדיילס המקסימה.

חונים ויורדים ברגל לגשר שעל הכביש ממנו יש תצפית על המפלים העליונים. ניתן לגשת אליהם - כמה דקות הליכה. אנחנו ויתרנו והמשכנו למפלים האמצעיים והתחתונים, בין מרבדי פריחה לבנה כשהנהר על מפליו מלווה אותנו. אפילו הנוער לא קיטרו אל מול היופי. חזרנו ככל שניתן לאורך הנהר.

ניסינו גם את מפלי hackfall בין Mickley ל Masham רק שהקטנה מרדה וסירבה ובעלי נשאר איתה ברכב. הגדול ואני קצת התברברנו אז החלטנו לוותר ולשוב.

רצינו גם לבקר במבשלת הבירה BLACK SHEEP BREWERY  שרבים מהפאבים המקומיים מתגאים במכירת תוצרתם - אבל לצערנו היה סגור.

למחרת נסענו לחוף המזרחי. עצרנו בהלמסלי (העיירה עצמה קטנטונת וחביבה, נקודת עצירה בדרך). לי יש את שרידי המנזר Rievaulx Abbey למי שוהב. אני כזכור מכורה.

יש גם בפארק הצמוד להלמסלי שמורה מומלצת של ציפורי טרף The International Centre for Birds of Prey at Duncombe Park - הנוער שלי ויתר.

נקודת העצירה הבאה היתה ב Goathland - ייחודו בכך שבסרט הראשון של הארי פוטר צילמו שם את תחנת הרכבת. למעשה העיירונת היא הלוקיישן של סדרת הטלויזיה heartbeat - אבל אנחנו לא מכירים אותה... בכל אופן, זה היה די בדרך לויטבי והנוער חובבי הארי פוטר חפצו - אז עצרנו, הצטלמנו, והמשכנו.

העצירה הבאה- Robin Hood's Bay. כפרון דייגים תיירותי. אנחנו לא עפנו ממנו. חביב. הצוקים והחופים בצד המערבי של אנגליה יותר מרשימים (זה כבר שייך לטיול אחר).

סיימנו בויטבי - עיירת דייגים מתוקה ביותר, שמאד נהנו להסתובב בסמטאותיה, לטייל על המזח שלה, ולעלות את מלוא 199 המדרגות המובילות לכנסיה ובית הקברות העתיקים שלה, וכמובן - שרידי הטירה שלה...

לנו במקום מקסים (בית קימברלי)ואכלנו במסעדה נהדרת (קוזה נוסטרה - ברור שאיטלקית) - ראו טיפים בנפרד.

למחרת הנוער חפץ לטייל שוב בעיירה כי אמש החנויות כבר היו סגורות. יצאו בשלל רב!

המשכנו לטיול טבע קצר May Beck and Falling Foss - המסלול נמצא 10 דקות דרומית לויטבי. ה GPS לא הצליח למצוא אותו (גוגל כן) - בגדול הדרימו על B1416 - זה מסלול לא ארוך, והטבע לא מדהים אבל נעים להסתובב בו. אם אתם רוצים להגיע לאתר העיקרי - ותרו על may beck וסעו ישירות לחניה של falling foss - האטרקציה העיקרית היא לא המפלים שאותם תראו גם, אלא בית התה השוקק שאנשים מגיעים במיוחד אליו. יש גם אוכל, שממה שראינו בשולחנות הסמוכים (בחוץ בגן, לא יושבים בפנים, אז לא מתאים לגשם) אבל אנחנו ירדנו על העוגות הנהדרות שלהם - זול וטעים שחבל"ז.

הדרמנו ל Filey, כפרון דייגם תיירותי נוסף, ודילגנו על Bridlington שככל הנראה דומה יותר לויטבי.

הגענו ל Beverley - שנחשבת לאחת מהיפות בעיירות בריטניה. לצערנו כבר כל החנויות היו סגורות כך שחתכנו די מהר, אבל בשעות הפעילות המקום בוודאי תוסס ושווה ביקור.

את היום האחרון של הטיול העברנו במרכז של לידס - מאד מודרני, עמוס חנויות לשמחת הנוער.

ברשימת האטרקציות היו עוד רבות שלא הגענו אליהן, הן מפאת קוצר הזמן, הן מפאת עניין (או ליתר דיוק חוסר עניין) של הצאצאים הפרטיים.

מי שמעוניין בקובץ המקורי של התכנון עם כל רשימת האטרקציות, מוזמן לפנות אלי ואשלח לו בשמחה.

טיול נעים!

יעל.