מצודת לונדון (מגדל לונדון) נקראת באופן רשמי "הארמון והמצודה של הוד מלכותה", אף שמלכי אנגליה לא התגוררו בה מאז המלך ג'יימס הראשון שמלך בין 1566 - 1625. מצודת לונדון נבנתה בראשית המאה ה-9 לספירה והיא שימשה בעיקר כבית כלא וגם כמקום הוצאתם להורג של לא מעט נתינים שהוכרזו כבוגדים. במרכז המצודה מתנשא לגובה "המגדל הלבן", ששימש כבית כלא.
מדי ערב, ב-21:40, מקיימים השומרים את "טקס המפתחות", שבו ננעלים שערי המצודה. הטקס נערך ברציפות במשך 700 שנה ולא נפסק אף בימי הבליץ שבתקופת מלחמת העולם השנייה. אפשר לצפות בטקס, אך יש להזמין כרטיסים זמן רב מראש ובכתב (פרטים באתר האינטרנט של המצודה). היום מבקרים במצודת לונדון מדיי יום תיירים רבים ונהנים מאוסף השריונים, כלי הנשק העתיקים ותכשיטי הכתר הנוצצים. במצודה מתקיימים גם אירועים ותערוכות מתחלפות.
ביקור בגשר מצודת לונדון האייקוני הוא חובה.
ממליץ להגיע במונית לרחוב Potters Fields ואז להמשיך ברגל מרחק מאוד קצר דרך בניין העירייה (City Hall) לטיילת לצד הגשר.
לדעתי הצד המזרחי של הגשר מאפשר זווית טובה יותר לצילום תמונות, ממנו גם אפשר לראות את מצודת לונדון.
שימו לב שאם יש שמש חזקה זה יפגע באיכות התמונות,
אז ההמלצה להגיע מוקדם בבוקר או בשעות אחר הצהריים.
אם הגעתם והשמש מפריעה, אפשר להתקדם עם הטיילת לרחוב Butler's Wharf ממנו אפשר לצלם את הגשר מצדו השני.
לעתים הגשר מתרומם למעבר ספינות אך צריך לבדוק באתר את המועדים המדויקים.
אנחנו הלכנו בהתאם לתאריך והשעה שהופיעו באתר אך הגשר לא התרומם וחיכינו שם חצי שעה בכל זאת.
לא הייתי עולה לגשר עצמו ברגל או הולך במיוחד למצודת לונדון..
מי שביקר במצודה אחת או שתיים בעולם אין צורך בביקור במצודת לונדון, התורים המחיר והדרך אליה לא מצדיקים את הביקור בה. למעט תצוגה של תכשיטי בית המלוכה בשאר החדרים המוצגים עלובים ברמה של זילזול. אתר מאכזב.
לעומת זאת הביקור בגשר המצודה (כניסה ותשלום בנפרד) הצמוד מכפר על האכזבה מהמצודה.
לדעתי שווה לבקר רק בגשר יש טיפוס למעלה, גשר זכוכית, מוזיאון קטן ונוף.
בחודש דצמבר הגענו למצודת לונדון בסביבות השעה 930 בבוקר. לא קנינו כרטיסים מראש כי רצינו להשתמש בכרטיסים 1+1 שמקנה הטראוולקארד. בשעה זו של הבוקר התור בקופות היה קצר מאוד. ליד הקופות ישנו צג המציין מהו משך ההמתנה לכניסה לתכשיטי המלכה. בשעה זו זמן ההמתנה היה אפסי כך שנכנסנו ישירות לצפות בתכשיטים. לאחר מכן הצטרפנו לסיור עם שומר המצודה. הסיור מתקיים כל חצי שעה ויוצא מהכניסה למצודה.
השומר מוביל בין מבנים שונים במצודה ומספר אודותיהם ואודות החיים כשומר במצודה. משך הסיור כשעה ללא עלות נוספת. כשסיימנו את הסיור התור לתכשיטי המלכה התפתל בתוך ומחוץ לכניסה למבנה התכשיטים והמשיך כמעט עד לנהר. אני מעריכה את התור כ3 שעות. מסקנה, יש חשיבות לא רק לקניית כרטיסים און ליין (אם כי כפי שכתבתי לא היה תור לקניית כרטיסים בשעה מוקדמת) אלא יש חשיבות רבה גם לתור לתכשיטי המלכה ואליו לא ידוע לי שאפשר להזמין כרטיסים.
הסיור נמשך כשעה. מועבר על ידי אחד מ-37 שומרי המלכה שגם גרים בתוך המצודה. הסיור מועבר בצורה הומוריסטית וכיפית ומספר על ההיסטוריה של לונדון והמצודה. מומלץ מאוד להצטרף.
לאחר מכן אפשר להמשיך לראות את תכשיטי משפחת המלוכה וללכת על החומות. אנחנו נכנסנו עם הטבת 1+1. צריך להדפיס או למלא שובר מראש ולהציג כרטיס Travelcard תקף.
ביקרנו באוגוסט ולא היתה אפשרות של הנחה של טרוולכארד, כשעברנו ליד הטירה הציע לנו סוכן מחנות המזכרות לרכוש בחנות את הכרטיס המשפחתי במחיר האינטרנט שהוא 57 פאונד לעומת 63 פאונד בקופה עצמה. המקום נקרא: Traders Gate, אפשר להכניס לגוגל Map ולמצוא בקלות. ההצעה באמת היתה משתלמת, במחינת עלות וחיסכון בזמן.
היינו במקום באוגוסט 2016 עם שלושה ילדים – בת 11, בן 8 ובת 5. שילמנו כ-50 פאונד לכולנו.
מקום מדהים בלונדון. מתחם מאוד גדול, שכולל שפע נושאים מעבר לתכשיטי הכתר שהם כמובן שיא הביקור. לפחות כשאנחנו היינו הייתה הצגה קצרה וחביבה לילדים (באנגלית כמובן, אבל עדיין נהנו).
אפשר לטייל על החומות, לראות תצוגת נשק עתיק (ופחות עתיק) במגדל, להצטלם עם שומרי המלכה בפינה פחות עמוסה ומרחק יותר קצר ועוד. כמובן שיש מסעדה ודוכני גלידות ושתייה במחיר סביר בהחלט. הייתה גם אפשרות להצטרף חינם להדרכות, אבל ויתרנו אז אין לי דעה.
אנחנו בילנו במקום במשך כשלוש שעות, אבל אפשר גם הרבה יותר.
מומלץ מאוד לבקר במצודת לונדון, היכן שבעצם מתחילה ההיסטוריה של הממלכה. במצודה מתקיימים סיורים מאורגנים, אולם ניתן לרכוש מפה ולשכור ציוד אודיו ולערוך סיור עצמאי ברחבי המצודה.
למצודה יש כמה אגפים וחדרים והסיור בכולם יכול לארוך זמן ממושך. אנחנו התמקדנו יותר באגפים ובאטרקציות שעניינו אותנו. ההגעה קלה ופשוטה באמצעות האנדרגראונד.
יש כל מיני הטבות במחיר הכניסה ושווה לבדוק מה יותר משתלם – כרטיס משפחתי / 1+ 1.
הגענו עם הפתיחה, המקום לא היה עמוס וקנינו כרטיסים במבצע 1+1 של חברת הרכבות.
במקום, מקבלים מפה עם ציון המקומות הרבים במתחם. חובה לבקר בתצוגת הכתר המלכותי The Crown Jewels – תצוגה זו שנשמרת בכספת גדולה, מציגה את העושר של משפחת המלוכה, כולל פריטים מיוחדים שמוצאים רק באירועים מיוחדים כגון פתיחת מושב הפרלמנט. לא ניתן לצלם בפנים.
מקום נוסף ששווה ביקור הוא White House – מבנה בן מספר קומות, שמציג את לבוש האבירים וכלי הנשק שהשתמשו בהם במשך מאות שנים. יש אפשרות לקחת סיור נקודתי שמתבצע רק במבנה זה.
סיור פופולרי נוסף הוא Yeoman Warders, שמתבצע על ידי שחקנים מחופשים בצורה הומוריסטית, ומתבצע רק בחצר ולא במבנים עצמם.
את שאר החלקים במצודה ניתן לתור לפי מידת העניין – ישנם מוזיאונים, תאי כלא, מצודות ומתקני ענויים, עורבים ואפילו בן גוריון שלנו מככב שם. כמו כן, ישנן פעילויות ייעודיות לילדים.
אנו בילינו כשעתיים וחצי במקום. יש להקצות למצודה לפחות שעתיים.
ללונדון טאואר מגיעים ברכבת התחתית בתחנה טאואר היל (לא לונדון ברידג'). זו תחנה בקו הצהוב/ירוק.
ביציאה מהתחנה מייד רואים את מצודת לונדון המרשימה. ניתן להיכנס אליה בתשלום.
אנחנו היקפנו אותה והגענו לגשר המצודה של לונדון. הלכנו לאורכו והחלטנו לעלות עליו (9 פאונד לאדם).
עולים במעלית למגדל הצפוני, הולכים לאורך הגשר עד למגדל הדרומי ומשם ממשיכים חזרה בגשר מקביל.
לאורך הגשר, חלונות תצפית על לונדון משני עברי הטמזה. כמו כן, על קירות הגשר מצויים כל הגשרים הגדולים בעולם עם כל הפרטים הטכנים עליהם. באמצע הסיור, ישנו סרטון נהדר וקצר המראה איך נבנה הגשר. בחלק מהגשר יש רצפת זכוכית, וניתן לראות את הנהר מתחת (אותי זה קצת הפחיד, כל הילדים קפצו ושכבו על הרצפה וכמובן הצטלמו).
הירידה למטה במעלית או במדרגות.
לאחר סיום ההליכה על הגשר, יורדים לצפות בחדר במנועים של הגשר ומסיימים, איך לא, בחנות מזכרות.
חוויה!