לאחר ביקור קצר ומוצלח בקראקוב החלטנו לבקר בפולין שוב לזמן ארוך יותר. לא ידענו באיזה אזור נטייל, ולכן רכשנו כרטיסי טיסה לוורשה במחשבה שממנה נוכל להגיע לרוב חלקי פולין יחסית בקלות. במהלך ההכנה למסע ולאחר התלבטויות רבות החלטנו לבקר באזור הרי הסודטים שבדרום-מערב המדינה (שלזיה תחתית). בדיעבד התברר לנו שלאזור הזה של פולין קל יותר להגיע מפראג – רק שעתיים נסיעה ברכב.
Wrocław
נחתנו בוורשה בשעות הצהריים המאוחרות, קיבלנו רכב והתחלנו בנסיעה באוטוסטרדה מצוינת לעיר הבירה של שלזיה, וורוצלב. לאחר שלוש וחצי שעות של נסיעה בשעות הלילה המאוחרות הגענו למלון WenderEDU Business Center. הזמנו חדר משפחתי עם נוף לנהר "אודר" שעלה לנו 116 יורו לשני לילות ל-3 אנשים, אך להפתעתנו קיבלנו חדר נוסף כל כך גדול שנראה דומה יותר לאולם ריקודים בארמון. המלון ממוקם במרכז העיר עם חנייה בתשלום. ארוחת הבוקר הייתה טובה מאוד, אבל מי שירצה להזמין בו מקום צריך לקחת בחשבון שכל חדרי המלון נמצאים בקומות 3 ו-4, כשאין במלון מעלית, וגובה כל קומה קרוב לחמישה מטרים.
למחרת טיילנו בעיר. ורוצלב היא עיר יפה וצבעונית שמעניינת גם למבוגרים וגם לצעירים. אני לא רוצה לפרט יותר מדי כי ניתן למצוא לא מעט מידע באינטרנט. אציין רק כמה אטרקציות שלדעתי אסור לפספס.
- פסלי הגמדים הקטנים שמפוזרים בכל חלקי העיר.
- גן חיות מטופח מאוד.
- מופע מזרקות מים שנחשב לאחד הגדוליםשנחשבת לאחת הגדולות באירופה שמתקיים כל ערב בין 9 ל-10 בלילה ליד בניין HALA STULECIA שבאזור גן החיות.
Jelenia Góra
ביום השלישי של הטיול, לאחר נסיעה של כשעה וחצי, הגענו לעיר קטנה יחסית (כ-80 אלף תושבים) בשם Jelenia Góra. זאת עיירת-ספא שממוקמת באזור הפארק הלאומי של קרקונושה (Karkonoski Park Narodowy). עוד מידע עליה אפשר לקבל כאן. באזור ישנם לא מעט מסלולי הליכה יפים ברמות קושי שונות.
למחרת נסענו לכפר בשם Szklarska Poręba, ממנו יוצאים מסלולי טיול רבים לפארק קרקונושה. זאת עיירה מאוד מתויירת עם המון דוכני אוכל וחנויות מזכרות, ולא מעט תיירים, רובם פולנים, שמציפים את הרחוב המרכזי שלה. לאחר ביקור במרכז המידע לתיירים – שם קיבלנו מפה והסברים על המסלולים האפשריים – יצאנו למסלול למפל Wodospad Szklarki.
מסלול נעים וקל שעובר בתוך היער לאורך הנחל. המפל לא גדול במיוחד אבל יפה ופוטוגני.
היו לנו עוד הרבה תכניות לאזור אבל מתיחת שריר בקפיצה לא מוצלחת שינתה אותם.
מה שתכננו לעשות אבל לא עשינו:
- מסלול למפל Wodospad Kamieńczyka.
- עליה ברכבל מהעיר Karpacz להר Śnieżka – ההר הכי גבוה באזור.
- פארק החבלים Trollandia בSzklarska Poręba.
- מגלשות הרים ב-Karpacz.
Polanica-Zdrój
לאחר שיקום קצר נסענו לכיוון מקום הלינה הבא שלנו בעיר Polanica-Zdrój - עוד עיירת נופש רפואי שממוקמת בשלזיה תחתית. הכביש צר ועובר דרך כפרים כך שמהירות הנסיעה לא עולה על 50 קמ"ש, ונסיעה של 115 קילומטרים לקחה לנו יותר משעתיים.
בדרך עצרנו בשני מקומות מעניינים:
- כנסיית השלום שבעיר שווידניצה (Świdnica). הכנסיה הכי יפה שראינו עד היום, שנבנתה בשנת 1640 מעץ ובוץ, בלי אף מסמר. כאן תוכלו למצוא יותר מידע עליה. עלות הכניסה 8 zl.
- מצודת קסיונז' (Książ) מרשימה מאוד, מוקפת בפארק יפהפה.
| |
- כאן יש מידע מורחב. ישנן כמה אפשרויות של כרטיסי כניסה במחירים בין 33 ל-52 zl. קיים אתר לרכישת כרטיסים (אנחנו קנינו כרטיסים בקופה בכניסה למצודה). במצודה ישנם כ-400 חדרים אך לרוב ללא ריהוט (שנגנב על-ידי הנאצים במלחמת העולם השניה), נשארו תקרות מפוארות וציורי קיר. הסיורים בטירה ללא הדרכה אך ישנם שלטי הסבר באנגלית ופולנית.ניתן לבקר גם בטרסות גן שמקיפות את הטירה, בית-חממה, פארק עם עצים בני מאות שנים ואורווה שלא ביקרנו בה כי היא לא הייתה כלולה בכרטיס שרכשנו.
בערב הגענו ל-Apartment Marta (כאן העמוד שלהם בבוקינג)– מקום הלינה שלנו לשלוש ימים הקרובים. הדירה גדולה ומסודרת, בת שני חדרים. ישנם גם מרפסת שמש ומרפסת שירות, מכונת כביסה ומדיח כלים. המיקום נוח מאוד – כחמש דקות הליכה למרכז העיר ולפארק. בעלת הבית נחמדה ודוברת אנגלית.
למחרת בבוקר יצאנו למרכז המידע בתקווה לקבל מידע על מסלולי טיול באזור, אבל נתקלנו בבחורה שאמנם דוברת אנגלית טובה אך כנראה חסרת ניסיון. אז נכנסנו לחנות מזכרות ושם קנינו מדריך טיולים של חבל הרי השולחן – Góry Stołowe בפולנית שעלה 18 zl.
למרות שאנחנו לא דוברים את השפה הצלחנו להסתדר איתו מצוין. בספר אפשר למצוא תמונה, שם ומפה של מקום מסוים וגם כן מידע על אורך המסלול, משך ההליכה והצבעים של סימוני הדרך. אפשר להגיע לנקודת המוצא בקלות על-ידי חיפוש שם המקום ב-Google Maps.
המקום הראשון שביקרנו בו נקרא Białe Skały – זה מבוך בין סלעים עם מעברים כל כך צרים שלפעמים בקושי הצלחנו לעבור דרכם.
הכביש שמוביל למסלול צר מאוד ולכן פותחים את הכביש לכיוון אחד למשך חצי שעה ולאחר מכן לכיוון ההפוך לחצי שעה הבאה. שימו לב, בכניסה ממוקם שלט עם מערכת שעות. בכניסה לכביש משלמים 20 zl לרכב (במקום זה אפשר ללכת 3-4 ק"מ ברגל לאורך הכביש) ובנוסף בכניסה למבוך משלמים עוד 7 zl למבוגר ו-4 zl לילד.
המסלול הבא נקרא Szczeliniec (כך ניתן להקליד ב-Google Maps) ליד העיר Karłów, אורכו 4 ק"מ עם סימון צהוב.
חשוב לציין שבהתחלה חייבים לעלות במדרגות לגובה של כ- 120 מטרים ולאחר מכן מטיילים ב"יער" של סלעים עם נקודות תצפית לעמק. עלות החניה 5 zl ובסוף העליה משלמים עוד 7 zl למבוגר ו-4 zl לילד. נהנינו מאוד.
ביום הבא בחרנו במסלול ארוך יותר, Trasa 14 בספר, שאורכו 9 ק"מ.
הקטע הראשון של המסלול עובר לאורך הכביש – לא כל כך נעים אך לאחר כ-10 דקות כבר נכנסים לשביל שעובר בתוך יער יפה מאוד עם סלעים מרשימים בצורות שונות. לאחר מכן המסלול עובר ביער עם כמות אדירה של פירות יער (אוכמניות), אכלנו מעל ומעבר. הקטע האחרון של המסלול זה גשר עץ שמוביל דרך ביצה עם שלטי הסבר על החי והצומח. המסלול לקח לנו כ-5 שעות במקום השעתיים וחצי הרשומים בספר (קחו את זה בחשבון).
בסוף היום נסענו להזמין מקום לרפטינג בשםSki-raft בכפר Bardo. מומלץ להזמין מקום מראש עקב עומס המטיילים. אפשר גם לעשות הזמנה בטלפון 30300352784+. למחרת עשינו רפטינג רגוע ומהנה למשך כ-3 שעות.
Łódź
הנסיעה חזרה לוורשה מ-POLIANICA ZDROJ לוקחת כ-4.5 שעות, אז החלטנו לעשות עצירת ביניים ב-Lodz. בערב יצאנו לבלות במדרחוב Piotrkowska – המדרחוב ארוך למדי - כ-4 ק"מ, תוסס ומפוצץ בחנויות, בתי קפה ומסעדות מכל הסוגים. למחרת יצאנו למרכז הקניות Ptak שנמצא כ-10 ק"מ דרומית מ-Lodz. זהו אזור ענק המכיל ארבע מרכזי קניות עם כ-2500 חנויות מכל הסוגים, ובעיקר אופנה. המקום מפורסם מאוד בפולין ובמדינות מזרח אירופה, כל שנה מגיעים לכאן יותר מ-6 מיליון קונים. כמובן אי-אפשר לעבור אותו ביום אחד, אז בחרנו לבקר ב-Ptak Outlet המכיל חנויות עודפים של מותגים מכל העולם. למרות שאנחנו לא ממש חובבי קניות בלינו שם כמעט 5 שעות ובזבזנו סכום לא מבוטל של כסף. המבחר, (בעיקר של בגדי ספורט וטיולים) גדול מאוד והמחירים יכולים להגיע עד שליש מהמחירים בארץ.
Warszawa
בערב הגענו לוורשה. יצאנו לטיול בעיר העתיקה Stare Miasto. לא היו לנו צפיות גדולות לוורשה כי ידענו שהעיר נהרסה כמעט לחלוטין במלחמת העולם השנייה, אבל הופתענו לטובה. כמעט כל המבנים משוחזרים בהקפדה על פרטים הכי קטנים בצורה כל כך מדויקת שבזמן הטיול לרגע לא הייתה לנו הרגשת חיקוי.
את התוכניות ליום האחרון בוורשה שינה לנו מזג האוויר – 34 מעלות בצל. חיפשנו מקום ממוזג ובחרנו בשני מוזיאונים: מוזיאון ההתקוממות בוורשה Warsaw Uprising Museum ומוזאון מדע על שם קופרניקוסCopernicus Science Centre. מהמוזאון הראשון לא ממש התרשמנו כי הייתה הרגשה שאופן הגשת ההיסטוריה קצת מוטה. לעומת זאת, מוזיאון המדע היה מעניין ביותר. חשוב לציין שישנם תורים ארוכים בכניסה, עד 2-3 שעות המתנה, לכן מומלץ ביתר להזמין כרטיסים מראש דרך האינטרנט כאן. בהזמנת הכרטיסים צריך לבחור שעת ביקור, במידה ורוצים שעה מסוימת כדאי לבצע הזמנה יום-יומיים מראש.
מידעכללי
- שער המטבע הפולני zl כמעט זהה לשער השקל – נוח מאוד.
- עבור ארוחה לשלושה אנשים במסעדה מקומית שילמנו בין 50 ל-121 ₪. לעומת זאת המחירים ברשתות בין-לאומיות (מקדונלד'ס, פיצה האט) די יקרים.
- בערים הגדולות (כמו לדוגמה וורשה) כדאי לנוע במונית ולא ברכב פרטי כי מחירי החניה במרכז היער גבוהים יחסית. בוורשה נסיעה דרך האפליקציה UBER עלתה לנו בסביבות 11-15 ₪.