מה מביא שתי משפחות מרובות ילדים לטיול בקרוואן בארץ הקרח והאש- איסלנד? תאמינו או לא אבל הסיבה לכך היא ילדתינו בת ה-16 שצפתה לפני כמה שנים בסרט "אטלנטיס" המצוייר שבו נאמר כי יש מדענים שחושבים שאיסלנד זו אטלנטיס. לאחר שיכנועים רבים, הצליחה לגרום לאמא ואבא לחקור קצת על טיול באיסלנד ולגרום להם להתאהבות ולטיול מדהים של שלושה שבועות בארץ הקרח והאש!
הטיול שלנו:
יום 1: טיסה של אלעל לפרנקפורט עוברת בנעימים, כך גם 9 שעות טיול בעיר עצמה ולאחר מכן טיסה של איסלנד אייר לרייקיוויק- בירת איסלנד.
אנחנו נוחתים בחצות באיסלנד, שתי משפחות, 7 ילדים, לילה שני ללא שינה. יוצאים מהשדה ושם מקבלות את פנינו שתי בחורות צעירות שעובדות בחברת הקרוואנים, כל משפחה הולכת עם אחת הבנות לקבלת הקרוואן. המפגש הראשוני עם הקרוואן די מרתיע, זה הוא הבית שלנו לשלושה שבועות הקרובים והוא בגודל של חדר בבית שלנו בישראל!!!
אנחנו מגיעים לחברת הקרוואנים ושם מתחיל שלב ההכרות שלנו עם היצור החדש. זה אמצע הלילה ואנחנו שפוכים וכמובן גם הילדים, הבחורות המקסימות מחברת ההשכרה מוציאות מהמחסן שמיכות ופורסות על הרצפה בשביל הילדים. הם ישנים ואנחנו עוברים את התהליך של קבלת הקרוואן עד לשעה 5 לפנות בוקר, מעבירים את הציוד מהמזוודות ויוצאים לדרך . הבנות מחברת ההשכרה ממליצות לנו על קמפינג נחמד וחינם בקרבת מקום ב- Gardur.
יום 2: לאחר שינה חטופה של שעתיים וארוחת בוקר אנחנו יוצאים לטיול יום ברייקיוויק! מתחילים להתרגל לנסיעה בקרוואן וגם מגלים כמה דברים חדשים, למשל- ממש לא כדאי ללכת לשרותים בזמן נסיעה, מספיקה עצירת פתאום אחת ועפים למקלחת שבאופן מפתיע נמצאת סנטימטר מהאסלה.
אנחנו מבקרים בכנסיית הדלגרים המקסימה, עולים לקומה העליונה וצופים על הבתים הצבעוניים והמגניבים של העיר. לאחר מכן מסתובבים בעיר והולכים לאכול ארוחת ערב מוקדמת. מהר מאוד ראשי הילדים כבר בתוך הצלחות ואנחנו מבינים שזה הזמן להתחיל לחפש מקום לישון. נוסעים לקמפינג של רייקיוויק, מתחברים לחשמל והולכים לישון.
יום 3: היום אנחנו עושים את מעגל הזהב! יוצאים מוקדם מהקמפינג ועוצרים בדרך לפארק הלאומי טינגווליר לארוחת בוקר. הפארק עצמו מקסים, אנחנו גם מבקרים במפל הקטן שנמצא בפארק. לאחר מכן אנחנו ממשיכים לכיוון מפל גולפוס האדיר! כמה עוצמה, כמה יופי! ישראלי טיפוסי לא רגיל לראות כמות כזו של מים בבת אחת, זה ממש גן עדן עלי אדמות בשבילנו! הקשת המדהימה שנוצרת מעל למפל משלימה את המראה. ממש חלום! אחרי מנוחה קלה מול המפל הילדים כבר לוחצים ללכת לפארק הגייזרים. הפארק מדהים, הגייזר שמתפרץ מגניב בטרוף, כמות התמונות שיצאה משם היא פשוט לא הגיונית!
אגב, בגבעה שעולה מאחורי הפארק נמצא משטח שבו כתבו תיירים באבנים את שמות הארצות שמהן הם מגיעים, ילדינו דאגו מהר מאוד שיהיה לישראל מקום כבוד בין השמות הרבים.
נוסעים לקמפינג מדהים ביופיו ב-Laugarvatn בקמפינג יש שרותים ומקלחות מצוחצחים וגולת הכותרת- פארק חבלים מקסים עם אומגה ממש גבוהה ורצינית. הילדים לא הסכימו לעזוב את המקום!
יום 4: אנחנו שמים את פעמינו לכיוון המפל Seljalandsfoss. לובשים מעיל ומכנס גשם ונכנסים מאחורי המפל! פשוט חוויה יוצאת דופן. משם אנחנו ממשיכים לכיוון מפל Skogafoss העוצמה שלו פשוט אדירה ולידו יש אפר שנראה ממש טרי מההתפרצות האחרונה. הילדים אוספים את האפשר לתוך בקבוקים. אנחנו מחליטים לעלות במדרגות התלולות בסמוך למפל וזה מקסים לראות את כמות המים האדירה שנופלת מגובה רב כל כך. למעלה יש משטחים עצומים של ירוק וכיאה לאיסלנד- פרות וכבשים רבות. פינוי מהיר של מיכל השרותים במקום שנמצא ממש בסמוך למפל ואנחנו בדרכינו לצוקי דירהולי!
קור אימים שם למעלה והרוח חזקה מאוד, אנחנו מצלמים כמה תמונות וחוזרים בחזרה לביתנו הקט והחמים.
היום לראשונה אנחנו מחליטים לישון חניה יבשה משום שאנחנו מתכננים להגיע לפארק סקפטפל מחר ולכן נישן באמצע הדרך. אנחנו עוצרים במקום מקסים שעובר לידו נחל נחמד ושלט שמורה שההר שאנחנו צופים אליו ונראה קרוב מתמיד הוא הקטלה הידוע לשמצה, קצת מפחיד אבל אנחנו כל כך עייפים ומאוד מרוצים מהנישה החמודה שמצאנו לנו בצידי הדרך.
יום 5: קמים בבוקר, מכינים פנקייקים! ויוצאים לדרכנו לכיוון פארק סקפטפל. מחנים את הקרוואן בקמפינג שבפארק. אנחנו הולכים לקנות כרטיסים לסיור על הקרחון הגדול ביותר בארופה-וטניוקול למחר בבוקר. בגלל שעוד יום שלם לפנינו אנחנו מחליטים לצאת לטיול בפארק, מקבלים קצת פרטים על המסלולים ויוצאים לדרך. מזג האוויר היה פשוט מקסים והלכנו עם חולצות קצרות! בדרך אנחנו עושים תצפית מלמעלה על הקרחון, הולכים בין עצים שלפעמים באופן מפתיע, קצת מזכירים חורש ים תיכוני. אנחנו מגיעים למפל סברטיפוס, הוא מזכיר מאוד את בריכת המשושים, ומשם מתחילים לרדת לכיוון הקמפינג כשבדרך אנחנו עוברים בבתי דשא שבתוכם יש מוזיאון קטנטן ונחמד. באיסלנד הילדים גילו שהם בקושי פוגשים נפש חיה ולכן הם מרשים לעצם להיות קולניים הרבה יותר ממה שהם בדרך כלל ולכן כל הדרך חזרה הם שרו בקולי קולות שירים ישראליים כשלפתע עבר זוג איסלנדי מחוייך ונבוך. הילדים השתתקו מאז החוויה המביכה והמצחיקה הזו.
יום 6: קמים בבוקר לסיור על הקרחון הגדול ביותר בארופה- וטניוקול! בגלל שחלק מהילדים קטנים מדי בשביל הסיור אנחנו מתפצלים, אנחנו מקבלים קרפונס ויתדות ולאחר מכן אוטובוס 4*4 לוקח אותנו לתחילת המסלול. צעידה קצרה של רבע שעה בין שיחים של ספק אוכמניות ספק משהו רעיל אחר, הילדים אכלו ונהנו, אף אחד לא מת.
לובשים את הציוד ומתחילים לצעוד על הקרח! אנחנו עולים במעלה הקרחון, מתנסים בשתיה בסגנון אלפיני ולומדים מה פשר השם ה"רולינג סטונז". המדריך שלנו הוא צעיר איסלני ויש שיגידו(בנות הנוער שבינינו) שהוא גם חתיך.
יורדים בחזרה לכיוון האוטובוס, סה"כ הסיור ארך בערך 2-3 שעות. טעימה נחמדה מהקרחון ומומלץ מאוד למשפחות עם ילדים.
מכיוון שרק אחה"צ החלטנו להמשיך את מסלולנו ולנסוע לכיוון לגונת הקרחונים! החלטה שהתבהרה כנכונה מכיוון שהחוויה של לישון בסמוך ללגונה הייתה יוצאת דופן(החניה בלגונה היא יבשה ולכן חשוב להתארגן בהתאם לפני) . אנחנו מגיעים ללגונה והיופי שוטף את עינינו. כלבי ים שטים להנאתם במים וכמות הקרחונים היא אדירה. הידיעה שאנחנו רואים רק טיפטיפה מכל קרחון היא מדהימה. מטיילים קצת ליד הלגונה, אוכלים ארוחת ערב והולכים לישון.
יום 7: קמים לקולן של אלפי ציפורים העפות מעל הלגונה ולריח נקי צח וקר. מכינים שוב פנקייקים ואוכלים על שפת הלגונה. אנחנו מחליטים לעשות שייט בסירה האמפיבית. השייט יפה מאוד. אנחנו מבינים שמה שאנחנו רואים מהחוף הוא ממש קמצוץ מהלגונה האדירה הזו. אחד המדריכים נסע באופנוע ים ומשה מהמים קרחון קטן, המדריכה שברה את הקרחון לחלקים קטנים ונתנה לכל אחד חתיכה, היא אמרה שכנראה לא יצא לנו אף פעם לטעום משהו בן אלפי שנים.
לאחר השייט אנחנו הולכים לטיול קטן על החוף השחור שליד הלגונה. המראה מדהים! עשרות קרחונים שנסחפו לים. חלקם נמצאים על החוף השחור וזה מדהים לראות את זה.
אנחנו נוסעים לכיוון העיירה hofn, אוכלים שם במסעדת דגים והולכים לישון בקמפינג באזור. באותו יום הבנו את היתרון האדיר של לישון בקרוואן ובעיקר באיסלנד. אנחנו מיצינו מאוד את השהות במקום מדהים כמו לגונת הקרחונים, אנחנו חווינו את המקום מכל זווית אפשרית והגמישות של הקרוואן איפשר לנו את זה. היכולת להמנע מחיפוש מתמיד אחר מקומות לינה או נסיעה אליהם, חסך לנו זמן ונתן לנו את האפשרות לישון בטבע עצמו!
יום 8: קמים ומתחילים לנסוע לכיוון העיירה Seydisfjordur, הדרך מקסימה ובדרך יש מפלים רבים. כדאי לעצור ולהתרשם מדי פעם מהנוף. העיירה עצמה מקסימה ושקטה. אנחנו מקפיצים אבנים בפיורד. מטיילים קצת בעיירה ומתחילים את נסיעתנו לכיוון אגם My'vatn. עוצרים בקמפינג בדרך.
יום 9: ממשיכים את נסיעתנו לכיוון אגם מיבטן ועוצרים בפארק הגאוטרמי- Hverarond. הריח מסריח כל כך אבל הנוף לא מהעולם הזה! עשן מכל עבר והרבה בוץ מבעבע. הילדים משום מה נהנים להכנס לעשן המסריח שבוקע מהאדמה. גם הגבעה שלצד הפארק נראית בוערת קצת ועשן עולה ממנה. אנחנו ממשיכים בנסיעה קצרה ל-Krafla מתרשמים קצת מהאזור ומחליטים לסיים את היום הגאוטרמי הזה בסיום גאוטרמי במיוחד- המעיינות החמים של מיבטן! גשם יורד עלינו, קור אימים בחוץ ואנחנו בג'קוזי אחד ענק וכחול, חוויה יוצאת מן הכלל!
אנחנו נוסעים לכיוון העיירה Husavik ועוצרים שם לחניה יבשה על צוק מול האוקיינוס.
יום 10: יום יותר באיזי, מטיילים באזור העיירה בודקים לגבי שייט לוויתנים אבל מחליטים לוותר לבסוף כי כבר עשינו בעבר שייט בקנדה וגם היום די גשום והסיכוי לראות לוויתנים הוא נמוך. אנחנו מבינים שההגעה לעיירה הייתה טרטור מיותר אבל לוקחים את זה בקלות, נהנים מהנוף באזור ומחליטים לחזור לכיוון אגם מיבטן.
ישנים בקמפינג באזור האגם.
יום 11: נוסעים לכיוון הר הגעש- Hverfell. קר וגשום אבל זאת איסלנד ושום מזג אוויר הפכפך לא יעצור אותנו! באנו מוכנים לכל תרחיש. מתלבשים טוב במכנס ומעיל גשם ומתחילים את העליה התלולה ללוע ההר. העליה נמשכת בערך רבע שעה. אנחנו עומדים מעל הלוע של ההר ולא קולטים שההר הזה התפרץ פעם, די מפחיד לחשוב על זה. אנחנו מקיפים את ההר מעל ללוע, אנחנו ממש בתוך ענן והתחושה הזויה ומפחידה, ממש מרגישים בעולם אחר. יורדים מההר רטובים, נכנסים ללכלך קצת את הקרוואן בבוץ ונוסעים לכיוון Hofdi. אנחנו הולכים בשביל מסודר ובצדדים יש צמחיה מטופחת. יש תצפית נחמדה על האגם ובתוכו תצורות סלע נחמדות. ממצים את העניין די מהר ומחליטים לנסוע כבר היום לכיוון Akurery! בדרך אנחנו עוצרים במפל- Godafoss המיוחד ופוגשים שם זוג ישראלים צעיר.
הדרך לאקוריירי מאוד יפה. אנחנו מגיעים לעיר "הגדולה" בערב ומתמקמים בקמפינג של העיירה.
יום 12: טיול רגלי רגוע בעיר. העיר יפה מאוד ויש בה הכול. אנחנו מספקים לבני הנוער אטרקציה שהם כבר מזמן לא חוו- טיול בין חנויות, לא שיש פה כל כך הרבה וגם אם יש אז מאוד יקר, אבל עצם החזרה לציוויליזציה מחזירה להם את השלווה והרוגע. אחה"צ אנחנו ממשיכים בדרכינו, פוגשים בדרך שוטר שמציע לנו עזרה במציאת מקום לינה ולוקח אותנו בליווי משטרתי למקום מדהים! אומנם חניה יבשה אבל ליד האוקיינוס ועם שתי בריכות גאוטרמיות ממש ליד. השעה מאוחרת, אנחנו כבר עייפים ומשאירים את הרחצה למחר בבוקר.
יום 13: קמים, לובשים בגד ים וקופצים לבריכות החמות והטבעיות. אחת ממש רותחת ואי אפשר להיות בתוכה יותר מכמה דקות והשניה נעימה בטרוף! אנחנו יוצאים סמוקי לחיים ומאושרים, מכינים ארוחת בוקר טעימה וממשיכים בדרכינו, אין יותר מדי אטרקציות בדרך וזה בעיקר יום נסיעות, בחצי האי וטנסנס אנחנו צופים בכלבי ים ועוצרים באחת החנויות בדרך לקנות סוודרים איסלנדיים טיפוסיים. מוצאים קמפינג נחמד בחצי האי ונשארים שם ללילה.
יום 14: מחליטים שהיום אנחנו ניקח את המעבורת לכיוון הפיורדים המערביים. הנסיעה ארוכה ולקראת אחר הצהריים אנחנו עולים למעבורת. השייט נחמד ועובר בנעימים. הילדים משתעשעים על סיפון המעבורת ברוח העוצמתית. אנחנו מאבדים כמה כובעים במהלך משחק זה. מגיעים לאי לקראת שבע בערב ומתחילים בנסיעה לכיוון צוק לאוטרבירג. הנסיעה קשה, ארוכה, מפותלת ואיטית. הכבישים הם לא כבישים והקרוואן קופץ כולו. מבינים שהיום כבר לא נספיק להגיע לצוק ועוצרים בצד הדרך ללינה. בלילה היו רוחות כל כך חזקות שפחדנו שהקרוואן יתהפך. התנדנדנו כל הלילה יחד עם הקרוואן מכווצים מפחד ומחזיקים אצבעות שהכל יהיה בסדר. לפי חברת ההשכרה אסור לנוע בזמן רוחות חזקות ולכן גם לא הייתה לנו אפשרות אחרת.
יום 15: לאחר לילה ללא שינה, קמנו בשלום, התאוששנו, אכלנו והמשכנו בדרכנו לכיוון צוק לאוטרבירג. כשהגענו לצוק גילינו שאין פאפינים, בכלל!! ידענו שהכמות שלהם תהיה קטנה כי הגענו באמצע אוגוסט וזה לא הזמן הכי טוב לראות אותם אבל לא ציפינו שלא נראה בכלל. אחד הילדים טען שהוא ראה אחד אבל ברגע שכולם הסתכלו הוא עף. הצוק עצמו יפייפה והנוף גם כן. זכינו לראות על הסלעים במים חבורת כלבי ים משתזפת. התחלנו בדרכינו הארוכה והמייגעת חזרה למעבורת, בדרך עצרנו במוזיאון פולקלור איסלנדי נחמד. עלינו על המעבורת ולאחר מכן אכלנו במסעדה בעיירה החמודה סטיקי ונסענו לקמפינג של העיירה.
סה"כ היה מאתגר מאוד, אומנם אלו לא היו היומיים הכי טובים שלנו באיסלנד אבל זכינו לראות את הפיורדים המערביים המקסימים. הבנו מה היא שממה אמיתית ומה היא שלווה ושקט אמיתיים.
יום 16: התחזית מבשרת רעות, בחצי האי סנפלנס גשום וכמובן שגם אצלנו. הרוחות חזקות ואנחנו מחליטים בעקבות כך לוותר על הכניסה לחצי האי סנפלנס. הרי כבר בימים הראשונים של הטיול החלטנו שלאיסלנד אנחנו עוד נחזור, אז צריך גם להשאיר דברים חדשים לפעם הבאה לא?
אנחנו מחליטים לנסוע לכיוון Hraunfossar. בדרך עוברים ליד הר הגעש הקטן Eldborg. שוקלים אם לעלות ללוע שלו אך מחליטים לוותר בגלל מזג האוויר הסוער למרות הלחץ המתון מצד הילדים שכן לעלות. ממשיכים בדרכינו, עוצרים בעיירה החמודה Reykholt ובפארק גאוטרמי קטן ויפה מאוד- Deildartunguhver, אנחנו רואים מים רותחים יוצאים מסלעים ונחל של מים רותחים. פשוט מדהים! במקום אנחנו נחשפים לתמימות האיסלנדית כאשר דוכן קטן של עגבניות עומד בצד הדרך ללא מוכר, רק תיבה קטנה לתשלום. אנחנו לוקחים שקית עגבניות ושמים את התשלום בתיבה ומרגישים חלק ממשהו מאוד יפה שנקרא אמון באנשים. אנחנו מוצאים בדרך קמפינג יפה ומחליטים לישון בו.
יום 17: הגברת שאחראית על הקמפינג מציעה לנו לנסוע לאחר הביקור ב-Hraunfossar למערות לבה באזור. אנחנו נוסעים למפלים. המראה פשוט מדהים! מלא מלא מפלונים קטנים ודקים יוצאים מהסלעים לתוך נהר בצבע תכלת מקסים! אנחנו הולכים על השביל לאורך הנהר וכשבדרך יש מפלים גדולים יותר וגשרים מעל לנהר. נהנים מהמקום עוד קצת ונוסעים לכיוון מערות הלבה. במקום יש כמות די גדולה של פתחים לכל מיני מערות. ההליכה בתוך המערות עלולה להיות מסוכנת משום שההליכה היא על אבנים די גדולות ובירידה ככה שבקלות אפשר להפצע שם. למורת רוחם של הילדים החלטנו לוותר על הפעילות האתגרית הזו ולהתחיל את נסיעתנו הארוכה לכיוון רייקיוויק. הנסיעה בהחלט הייתה ארוכה אך הנוף האיסלנדי הטיפוסי כרגיל- מדהים. אנחנו מגיעים לעיירה הוויקינגית- Hafnarfjordur שממוקמת קרוב לרייקוויק. מטיילים בה קצת, נכנסים למוזאון ההיסטורי שבמקום ומחליטים לחגוג את סיום הטיול במסעדת דגים במקום. נוסעים לכיוון העיירה קפלביק ושם נלון בקמפינג את הלילה האחרון שלנו באיסלנד לטיול הזה!
יום 18: קמים בבוקר, מכינים ארוחת בוקר דשנה שקיבלה מהילדים את השם המצמרר "הסעודה האחרונה". לאחר מכן שלחנו את ילדינו לסיור בין האוהלים והקרוואנים השונים בקמפינג ובידם כל מוצרי המזון שנשארו לנו מהטיול. לקראת צהריים נסענו לכיוון אתר ההשכרה של הקראוון. פרקנו את כל הארונות מציודנו לתוך המזוודות, ניקינו, כמובן שעברו לבדוק שאין שום נזק, כמובן שגם היה נזק. בליווי של אנשי חברת ההשכרה, עשינו את דרכינו לכיוון שדה התעופה, נפרדים מאיסלנד, נושמים את האוויר הנקי שלה עוד קצת ועולים למטוס לכיוון לונדון ומשם לארצנו היפה!
היה לנו העונג לטייל בארץ המדהימה הזו! ארץ שעדיין בתהליכי בריאה. האנשים תמימים וכל כך נחמדים, כאילו לא הספיקו עדיין להחשף לעולם האמיתי, הנוף לא מהעולם הזה והוא עדיין בבניה, שקט ושלווה הן תחושות שליוו אותנו כל הטיול, תחושה שאתה דורך במקומות שרגל אדם לא הספיקה לדרוך עליהן לפנייך. שלווה ומרחב אינסופי.
הטיול בקרוואן איפשר לנו את החופש הזה, לפתוח את הדלת ולהיות בתוך הטבע העוצמתי הזה. לחוות כל מקום עד הסוף. אז אומנם היינו הרבה בנסיעות כי הכבישים באיסלנד הם לא משהו, ועם קרוואן צריך לנסוע אפילו יותר לאט ואולי לפעמים היה לנו צפוף ולא נעים, היו ריבים והיו קשיים אבל זה היה חלק מהטיול שלנו. טיול בקרוואן באיסלנד מאפשר גמישות בלתי רגילה, ספונטניות ותחושה של טבע 24 שעות ביממה. שעות האור הרבות איפשרו לנו למצות את הימים עד תום וגם אם היו ימים של נסיעות ארוכות ומתישות תמיד היה איפה לעצור ותמיד היה גם זמן לכך. גם המזג אוויר לא הפריע רוב הזמן ובאנו מוכנים לכך.
מה שבטוח- התאהבנו באיסלנד ואנחנו עוד נחזור!