אמ;לק: איזור נהדר לטיולים בכל הרמות, מאוד ירוק ויפה.
כיוון שלא מצאתי חומר בעברית על המקום (וגם שם לא ראינו ישראלים), החלטתי לכתוב משהו על המקום המקסים הזה. אני ואישתי טיילנו בחלק הצרפתי (המערבי) באמצע אוגוסט 2015.
הרי הז'ורה הם רכס הרים המצוי צפונית-מערבית להרי האלפים בשטחן של צרפת ושווייץ. מדובר ברכס לא גבוה במיוחד - הפסגות הגבוהות בו הן, בערך, 1800 מטר – אך הוא פשוט איזור יפה ונוח מאוד לטיולים לכל הרמות. הוא דורש מעט מאוד מאמץ יחסית לתמורה שהוא נותן מבחינת נופים. אנחנו (אני ואישתי) עשינו בעיקר מסלולי הליכה יומיים והתניידנו ברכב. הטיול שלנו בז'ורה היה רק יומיים, אך זה היה המקום האהוב עלי בשלושת השבועות של הטיול שלנו בצרפת ואיטליה.
לאיזור הגענו אחרי כמה ימים גשומים בעמק אאוסטה באיטליה. חיפשנו מקום שהוא לא יותר מידי רחוק ושאפשר לעשות בו הליכות, ומצאנו המלצה על הז'ורה בספר "צרפת – מיטב המוסלולים" של "לונלי פלאנט" ("העולם"), שבאופן כללי נורא עזר לנו בטיול.
המקום הראשון שהגענו אליו, אחרי 6 שעות נסיעה (גם כן "קרוב"), היה Moirans-en-Montagne. נסענו לשם, כי ראינו בבוקינג שיש שם מלון, אך לא הייתה אפשרות להזמין שם מקום דרך האתר. כשהגענו לעיר, היא הייתה די שוממת (הגענו בראשון בצהריים שזה יום חופש שלהם, אבל גם שביקרנו שם כמה ימים אח"כ המקום לא היה ניראה שוקק), המקומות היחידים שהיו שם די פעילים היו אתרי קמפינג, ומוזאון הילדים musée du jouet. המלון שחיפשנו היה סגור.
בדיעבד התברר לנו שהרוב המכריע של המלונות באיזור סגור בתקופה הזאת, והרבה מהתיירות שם היא עם קמפרים והלינה באתרי קמפינג, יש אפילו כאלה עם בריכה!
תוך כדי חיפושים אחר מלון פתוח, הגענו לנקודת תצפית מדהימה על נהר L'ain,בנקודה שנקראת Le Regardoir.
אחרי המלצות של מלצר נסענו לעיר הגדולה Lons Le Saunier, זו עיר שנמצאת בעמק למרגלות הרכס, בצד השני של הנהר, שם ישנו במלון Nouvel-Hotel, שהיה בסדר, אבל לא יותר מזה.
בבוקר של יום שני הלכנו לtourist information, כדי לקבל המלצות לטיולים, שם התברר שהז'ורה מחולק לכמה איזורים, ואפשר לקנות מפה לכל אזור ב5 יורו. בנוסף, הם המליצו ללכת לכפרים Chateau Chalon ו Baume les Messieurs-, לטענתם אלו הכפרים הכי יפים בצרפת (אזהרת ספויילר, הם באמת מאוד יפים).
אחד הדברים הנהדרים בז'ורה זה שמסלולי ההליכה שם בנויים בשיטת הצמתים. הולכים מצומת אחת לשניה, כאשר בכל צומת יש שילוט לצמתים אחרים מסביבה, כך שאפשר לבנות איזה מסלול שרוצים. בכל השבילים שלנו יצא להיות בהם, השבילים היו מסומנים מאוד ונוחים להליכה.
את היום הראשון התחלנו במסלול במסלול באיזור הכפרים Granges-sur-Baume ו-Baume-les-Messieurs (השתמשנו במפה של איזור מספר 1). האיזור מאוד יפה ומאוד ירוק, בדרך עברנו דרך מפלים במקום בשם Cascade-des-tufs. המפלים לא היו גועשים, אך זה מקום נחמד לעצירה. בהמשך היום נסענו ל Chateau Chalon שהיא עיר יפיפיה שבנויה על קצה הר, כך שגם יש ממנה נוף נהדר.
את הלילה העברנו במלון Les Rouliers בעיירה Les Piards, שנמצאת בשמורה עצמה. זה היה אחד מהמולונות הפעילים היחידים שמצאנו והוא היה מאד זול יחסית, אבל המקום משמש כפאב מקומי ונותן קצת תחושה לא נעימה של בורדל, לכן לא נשארנו בו. הארוחת בוקר הייתה סבירה.
ביום השני קנינו את מפה מספר 10 (נגמרו להם העותקים המקוריים אז קנינו עותק מצולם ב2 יורו) וטיילנו באיזור העיירה ILAY. התחלנו בשביל שבעת המפלים Les Cascades du Herisson (יש למקום אתר אינטרנט), אחרי שקיבלנו עליו המלצה בתחנת מידע. השביל באמת נחמד אבל הוא היה מאוד עמוס, והמפלים לא היו מרשימי במיוחד. למעשה, לא זכור לי שראינו איזשהו מפל גועש במהלך הטיול, כניראה כי זה אמצע אוגוסט. משם המשכנו למסלול קליל על גדת האגם le-Grand-Maclu ממזרח ואז המשכנו לשביל מקביל (ממזרח) שנמצא ממש מעל האגם. אמנם העלייה לשביל הייתה לא פשוטה אבל הנופים ממנו היו מדהימים, יש באופק מספר אגמים. בסוף הדרך הגענו לנקודת תצפית מדהימה בשם PIC DE L'AIGLE, הנקודה משקיפה על האיזור בצורה פנורמית (בערך 300 מעלות). אם אתם רוצים ספויילר, אפשר לראות את התצפית כאן. יש לתצפית הזו חניון מאוד קרוב, כך שאפשר להגיע אליה ברכב.
חשוב לציין שאלו רק המקומות שהיינו בהם שהם רק קמצוץ ממה שיש לאזור להציע.
טיפים כללים:
- tourist information זה אחלה דבר, בצרפת יש אותם כמעט בכל מקום.
- אפליקציית ניווט מעולה שלא מצריכה חבילת גלישה – HERE, פשוט מורידם את המפות מראש.
- הספר "צרפת – מיטב המוסלולים" של "לונלי פלאנט" ("העולם") – הוא מעולה לטיולים עם רכב. באופן כללי אני חושב שמדריך טיולים זה מצויין.
- כשאנחנו היינו (באוגוסט), היה נראה שרוב האנשים מטיילים באיזור עם קמפרים (קראוונים) וישנים בקמפינגים. מלונות פעילים היו, בעיקר, בעיר .Lons Le Saunier
- מומלץ להזמין מלונות מראש.
- הערך של האיזור בוויקיפדיה כאן