משתף פה פוסט שלי על חומר רב שנאסף מניסיוני וממנוסים ממני.
חלק מזה כבר ידוע לרוב, אבל יש כמה ניואנסים שגיליתי לאחרונה ולמדתי על בשרי אז ממליץ לכולם לשים לב לפרטים כי זה יכול לחסוך לא רק המון כסף, אלא עוגמת נפש (בפרט במקרי ביטולים, שינויים, הוספת כבודה, וכו'):
1. מנועי חיפוש כמו skyscanner לא רעים, אבל תוודאו שאתם תמיד במצב גלישה פרטית (Incognito) ולבטל “קוקיז” – כי אם אתם מתעניינים באופן חוזר ביעד מסויים, האלגוריתם שלהם יקפיץ את המחיר כי הוא ידע שאתם חמים על העסקה. וגם גיליתי שמחירי הלוך וחזור בחיפושים נפרדים ולא באותו חיפוש יוצאים יותר זולים בד"כ. גם חלק מחברות התעופה אינן מחוברות ל skyscanner למשל, southwest - אחת מהלו קוסט הגדולות והזולות שבארה"ב). גם התזמון מאוד חשוב - המחירים לא מתעדכנים באותו זמן בגלל פערי סנכרון בין המערכות השונות ולא בהכרח אם מזמינים יותר מוקדם מקבלים מחיר יותר טוב. רצוי 6 חודשים מראש אבל צריך פשוט להזמין שיש מחיר טוב - לפעמים המחיר ירד. הסבר מפורט על כך http://www.fly.tooty.co.il/איך-פועל-שוק-הטיסות.
כמו כן, גם Google Flights הומלץ כמנוע חיפוש טוב (ואולי קצת יותר אובייקטיבי).
2. בשום פנים ואופן לא להזמין דרך הסיטונאים כמו lastminute, gotogate וכו. רמאים וגנבים כולם. גם שם, רק לגלוש באינקוגניטו ולא לתת להם גישה למיקום או קוקיז. כבר קרה שהזמנתי טיסה ואיך שהכנסתי כרטיס אשראי המחיר קפץ ב 700 ש"ח בלי שיכולתי לשים לב. ואכלתי אותה. (אין אם מי לדבר שם, חלקם אף יש רק שרות לקוחות טלפוני שמשלמים לפי דקת שיחה תעריף פרימיום! - גם על טעויות שלהם). וגם נורא קשה לשנות אחכ.
אקספדיה וקאיאק הם יותר נורמליים, אבל טכלס אין סיבה אמיתית להזמין שם טיסות אלא עדיף באתר של החברה עצמה.
כלומר אחרי שמצאתם טיסה, או רכב - להזמין ישירות באתר של החברה, גם אם עולה קצת יותר (בד"כ זה עולה גג 5% יותר). אחרת, אם יש שינויים או ביטולים זה יקח שעה בטלפונים וריבים מול מוקדים שונים.
3. אם בכל זאת נפלתם בפח של הזמנת טיסות באתרים הללו אז תמנעו מהפיתוי לעשות באנדל עם מלונות ורכב - זה לא באמת חוסך כלום ולך תנסה אח"כ לעשות שינוי באחד המרכיבים בלי שיטרטרו אותך (אני עברתי 4 מוקדי שירות של 4 חברות שונות כדי לבטל הזמנת רכב מסכנה כי אונליין לא ניתן - ב Lastminute אמרו לי להתקשר ל Europcar, שם התקשרתי ל Rentalcars, שם נתנו לי מספר באיטליה של חברה שלא שמעתי עליה שלא מחובר, ואז חזרתי ל lastminute וזה בבירור... לא בטוח שאצליח לבטל או לשנות את ההזמנה)
4. בחברות עצמן -ל Wizzair יש מועדון לקוחות שנרשמים אליו בזמן ההזמנה (בלבד!) והוא זול מאוד ומוזיל מיידית את ההזמנה עצמה וגם מזוודות ומושבים וכו'. יש גם מדיניות ביטולים סבירה תמורת קרדיט לעיתים גם לכרטיסים שהם ללא ביטול. ב southwest (לטסים בארה"ב) אפשר להזמין ולבטל כמעט כל טיסה ולקבל קרדיט אז פשוט שומרים את זה לפעם הבאה שטסים. גם הרבה יותר קל לתקשר איתם ולמצוא קצת גמישות עם מדברים ישירות עם חברת התעופה ולא עם סיטונאי.
5. עלות מזוודות הכי זולה בהזמנה עצמה, אח"כ אם מעדכנים אונליין משלמים קצת יותר, ובשדה ישחטו לגמרי. כלומר: עדיף להזמין כבר ישר עם המזוודות שצריך. כנ"ל גם הזמנת מושבים. כמובן, הכל תלוי גם בחברה כל אחד מדיניות אחרת.
6. לדעתי כל נושא הלו קוסט מאוד בעייתי - לא תמיד אחרי כל התוספות והאופציות זה בכלל מוזיל משהו (יש חברות כמו Wizz Air שאפילו כבודת יד צריך לשלם אקסטרה לכל דבר שגדול מארנק!). שווה גם לבדוק פשוט טיסות סדירות הרבה פעמים זה אותו מחיר ושירות יותר טוב.
כנראה שבשורה התחתונה הזמנת טיסות לו קוסט כדאית כאשר לא צריך מזוודה או מקום שמור אבל לא בהכרח כאשר דרושות כל התוספות שבד"כ כלולות בטיסה סדירה.
7. הזמנת רכב: rentalcars לא רע, הזמנתי דרכם כמה פעמים, אבל גם כאן - עדיף להזמין בחברת השכרה בינלאומית מוכרת ואם המחיר לא משמעותית גבוה להזמין ישירות בחברה. ביטוח מורחב וביטול השתתפות עצמית יותר זול בדרך כלל ב RentalCars למרות שחברת ההשכרה לא מכירות בו, אבל בשתי תביעות שלי הם טיפלו יפה. אפשר גם להגיע לדלפק בלי ביטוח, ורק אם הביטוח שמציעה חברת ההשכרה משמעותית יותר יקר, אז במקום להכנס לאפקליציה ולהוסיף את הביטוח של RentalCars. מאידך, לרוב הביטוח של rentalcars זול משמעותי מזה של החברה עצמה ויש גם כאלו שמעידים שהפעילו ביטוח והיה בסדר גמור.
גם בשוק הרכב נכנסו חברות לו קוסט – כגון InterRent שהנה חברת לו קוסט בבעלות Europecar. כאן תשכרו רכב טוב וזול, אבל בדלפק יעשו לכם את המוות החל מהפחדות על הביטוח שרכשתם, דרך שדרוגים ממש לא משתלמים, וגרוע מכך – ב InterRent באנגליה ניסו לרמות אותי בכך שלא עדכנו שעת איסוף בפועל של הרכב או לא הכירו במחירי תוספות כגון בוסטר שפורסמו באתר או שסתם חייבו בלי שום סיבה. לכן, חשוב ביותר: וודאו שבמחשב מעדכנים את שעת איסוף הרכב הנכונה (אחרת ישאירו את שעת ההזמנה), ויתירה מזו: בהחזרה - אל תסמכו על הנציג שבודק את האוטו ואומר “הכל בסדר” – לכו לדלפק, קבלו חשבונית סופית ואישור בכתב שהחשבון סגור ואין תוספות. אני סמכתי על הבודק במגרש החניה ועד שהגעתי לטרמינל כבר חיכו לי חיובים שכדי לבטל אותם הדרך היחידה לפנות אליהם זה להתקשר למספר בינלאומי בתשלום לפי דקת שיחה!
8. מלונות: Booking.com, Hotels.com, Expedia - מאוד נוח וידידותי. ברוב המלונות ובפרט במקומות פרטיים קטנים (דירות, גסאהאוסים, וכו) בד"כ אפשר להתקשר ולהזמין בטלפון ב 10% פחות (רק טלפונית! כי לפי ההסכם שלהם עם בוקינג אסור להם לפרסם בשום מקום באינטרנט מחירים זולים מאלו בבוקינג, אבל בטלפון מותר להם). אפשר להזמין בבוקינג כדי לשריין, אז להתקשר למלון, מולו לבטל את ההזמנה בבוקינג בזמן שהוא תופס את המקומות אצלו. מעבר לחיסכון כ 10%, יותר קל להתנהל מולם אח"כ אם רוצים לשנות/לבטל/לקצר אפילו בזמן השהייה שם.
כמו כן, בעידן הבוקינג ראיתי שיש המון מלונות שלא עובדים איתם. כבר יצא לי לחפש מקום נורמלי במיוחד בעונת שיא כאשר נשאר רק הבררה בבוקינג או בהוטלס וגיליתי מקומות נהדרים (למשל, דרך TripAdvisor או סתם חיפוש בגוגל) שלא עובדים עם הסיטונאים. כלומר: זה שאין מקום נורמלי בבוקינג לא אומר שאין עוד מלא מקומות אחרים