1. מינכן: בירת חיטה בגנים ובחצרות
כיצד ניתן להתחיל ולחשוב על בירות ומבשלות שיכר מבלי להזכיר את בירת בוואריה שבגרמניה –הלא היא מינכן (München). כאן מותר להתחיל ולשתות בירה החל המשעה 9:00 בבוקר! מינכן נחשבת בכל העולם למעוז מבשלות הבירה היוקרתיות ולמוקד חגיגות האוקטוברפסט השנתיות. מלבד הפסטיבל הידוע, מינכן מטפחת אטרקציות בירה נוספות לאורך כל השנה. לצד המבשלות המוכרות יותר, פורחת בשנים האחרונות גם תעשייה של בירות בוטיק ומבשלות עצמאיות.
אחת החוויות השוות בגרמניה ובמינכן בפרט, היא חצרות וגינות הבירה (Biergarten). ניתן לזהותן בקלות באמצעות שולחנות העץ הארוכים והישיבה המשותפת. לרוב תהיה גם תזמורת עליזה שתנגן ברקע והצוות יילבש תלבושת בווארית תקופתית. הבירה בגרמניה נחשבת לזולה יותר מקוקה קולה לדוגמה, ליטר יעלה לכם בסביבות 3 אירו (אז מה הפלא שמתחילים לשתות ב-9 בבוקר?)
מה שותים כאן: בשל חוק הטוהר הגרמני לבירות, שקבע עוד במאה ה-16 כי ניתן להפיק בירה באזור בוואריה רק ממים, שעורה וכשות (לתת), תמצאו כאן בעיקר בירת חיטה (Weizenbier) בהירה.
איפה שותים כאן: בית הבירה Hofbräuhaus נחשב לאחד מבתי הבירה המפורסמים ביותר בגרמניה, והוותיקים ביותר במינכן. במקום, שהחל לפעול במאה ה-17 ביקרו רבים, בהם גם מוצרט ולנין ועד היום הוא מהווה מקום מפגש פופולארי (אם כי קצת רועש) לאלה המעוניינים ללגום בירה מקומית ולהאזין למוזיקה בווארית חיה. אתר אינטרנט: www.hofbraeuhaus.de
מקומות בולטים נוספים בעיר הם חצרות הבירה אוגוסטינר קלר (Augustiner Keller), הוותיקה ביותר במינכן, והחצר של הירשגרטן (Hischgarten) שנחשבת לגדולה מכולן.
- אוגוסטינר קלר – כתובת: Arnulfstrasse 52, אתר אינטרנט www.augustinerkeller.de
- הירשגרטן – כתובת: Hirschgarten 1 אתר אינטרנט: www.hirschgarten.de
נמאס לכם מבירת חיטה? נסו את בירת הבוטיק הכהה שמייצרים ב-Giesinger Bräu, מבשלת בירה קטנה שהתחילה את דרכה במוסך משפחתי בשכונה מנומנמת במינכן, והפכה לסנסצייה בעיר, הודות למאמצי השיווק האינטנסיביים של בעלי המבשלה, שרצו לעשות מהפכה בבירה הבווארית המוכרת.
- כתובת: Martin-Luther-Straße 2
- אתר אינטרנט: www.giesinger-braeu.de
2. פראג: פילזן בבתי בירה של פעם
תושבי צ'כיה בכלל ופראג בפרט ידועים בצריכת הבירה האדירה שלהם – ממוצע של קצת מעל 150 ליטרים לאדם בשנה. בפראג שוכנים כמה מהשחקנים המובילים בסצנת הבירה המקומית ואת הבירה החלו לייצר כאן עוד במאה ה-12.
מה שותים כאן: צ'כיה היא מקום הולדתה של בירת הפילזן (לאגר בהירה, במקור מהעיר פילזן, בוהמיה). הפילזן היא בירה בהירה ומרירה מעט בטעמה, שלרוב נמזגת קרה יותר משאר הבירות ונחשבת למשקה מרווה במיוחד שנגמע בקלות. חצי ליטר בירה מקומית בפראג יעלה לכם בערך 32 קרונות (שווה ערך ל-6 ש”ח) אז אולי כבר שווה יותר להזמין ליטר?
איפה שותים כאן: המבשלות הגדולות בצ'כיה הן: Pilsner Urquell, Gambrinus, Budvar
ו-Bernard. לצידם פועלים גם מבשלת מנזר סטראהוף (Klášterní pivovar Strahov), שמהווה אתר אותנטי במיוחד לביקור בנבכי ההיסטוריה של הבירה הצ'כית, עם רישומים ותיעודים מהמאה ה-17. אתר אינטרנט: www.klasterni-pivovar.cz/en
בית הבירה הגדול והפופולארי ביותר בעיר נקרא “המוזיאון לבירה” (Prague Beer Museum). כאן יציעו לכם למעלה מ-30 בירות שונות מהחבית, כולן במזיגה ויש אפילו מסלולי טעימות משתלמים במיוחד.
- כתובת: Smetanovo nábř. 205/22, 110 00 Staré Město
- אתר אינטרנט: www.praguebeermuseum.cz/en
בתי הבירה העתיקים בעיר, שמשמשים גם כמסעדות, נחשבים בפראג למוסדות שהביקור בהם הוא בגדר חובה. הבירה תמיד תהיה מצוינת ותוגש קרה והאוכל יהיה כבד, מחמם וטעים ביותר. נסו את בית הבירה Restaurant U Jindřišská Tower, הסמוך למגדל אבק השריפה. זהו מקום שמשרת בעיקר מקומיים והחוויה האותנטית בהתאם. כתובת: Jindřišská 972/26, 110 00 Nové Město
חוויה מקומית ייחודית תמצאו גם בספא הבירה Prague Beer Spa Bernard, כן כן, זה בדיוק מה שאתם קוראים. מדובר ספא נקי ומטופח לכל דבר, המאפשר לכם לטבול באמבטיות עץ חמות מלאות בבירה, תוך כדי לגימת בירה מברז סמוך ואישי משלכם (זאת לא אותה בירה בה אתם מתרחצים, אל דאגה).
- כתובת: Týn 644/10, 110 00 Staré Město
- אתר אינטרנט: www.pivnilaznebernard.cz/en
3. בריסל וברוז': בירת פירות זה כאן
בלגיה נחשבת בעיני רבים למולדת הבירה הטובה בעולם, וכיום פועלים במדינה הקטנה למעלה מ-120 מבשלות שיכר, המייצרות מעל ל-350 סוגי בירה שונים. על כן, ביקור בבריסל ובברוז' לא יהיה שלם ללא רביצה רצינית וממושכת בכמה מבתי הקפה והפאבים המקומיים.
מה שותים כאן: בין הבירות המומלצות בבריסל תמצאו מבחר עשיר של בירות בטעמי פירות. גולת הכותרת, בעיני רבים מלוגמי הבירה הקבועים, היא הבירה הנפלאה אשר מיוצרת במנזרים המקומיים, שבה ריכוז האלכוהול מגיע ל-8 עד 11.5 אחוז! חצי ליטר בירה בלגית טיפוסית יעלה לכם כ-4 אירו ובשל ריכוזי האלכוהול הגבוהים, חשוב לשתות אותה לאט ולא להגזים.
איזור ברוז' (Bruges), בדרום-מערב המדינה, הוא מקור הבירה הבלגית (Lambic Beer) שאותה מייצרים בתהליך של פרמנטציה (תסיסה) ספונטנית. סוג הבירה הזה הוא בעל טעם יבש, סיידרי עם טעם לוואי מעט חמצמץ.
איפה שותים כאן: בבריסל מפוזרים המון בתי קפה, המגישים בירה בטעמי פירות, כגון La Mort Subite (שפירושו בצרפתית הוא “מוות פתאומי”). כאן תמצאו את המגוון הטוב ביותר של בירות בעיר.
- כתובת: Rue Montagne aux Herbes Potagères 7
- אתר אינטרנט: www.alamortsubite.com/en
לא מפחדים מרוחות ושדים? נסו את הבר Le Cerceuil (מצרפתית, ארון הקבורה), המעוצב כחדר מתים עם ארונות קבורה, גולגלות, קטיפה שחורה ועוד, כתובת: Rue des Harengs 10-12
את המסע אחר הבירה האותנטית של ברוז', כדאי להתחיל בבר Brugs Beertje (דב קטן, בתרגום מילולי). כאן ניתן לטעום מאות סוגים של בירה טיפוסית לאיזור זה.
- כתובת: Kemelstraat 5, 8000 Brugge
- אתר אינטרנט: www.brugsbeertje.be
4. דבלין: גינס זה כל הסיפור
האירים יודעים לשתות ויסקי ובירה כמו שצריך וגם מתגאים בזה. הם אפילו המציאו חג רשמי לשתייה שהפך למסורת עולמית – חג פטריק הקדוש. בכל פאב שתבקרו בדבלין, תהיה לרוב מוזיקה חיה מלהיבה ואווירה סוחפת במיוחד, כאן זה לא מופע תיירותי אלא הדבר האמיתי.
מה שותים כאן: דבלין בירת אירלנד ידועה בעיקר בזכות הבירה גינס (Guinness) – בירה יבשה, כהה ועתירת אלכוהול (7-8 אחוז) בעלת טעם שרוף במקצת, שהפכה לסמל לאומי. מאז תחילת הייצור, לפני יותר מ-250 שנים, הפכה מבשלת גינס לגדולה בעולם ולמוצר הייצוא המרכזי של אירלנד. את הבירה כאן שותים בפיינט (450 מילילטר) ומחיר ממוצע לפיינט גינס יעלה לכם בין 3.4 ל-4 אירו.
איפה שותים כאן: בדבלין תמצאו מעל 1,000 פאבים שונים. הפאב האירי המסורתי הפך גם הוא למושא חיקוי בכל העולם, עם עיצוב המתאפיין בעץ כבד, חלונות זכוכית צבעוניים ועיצוב אפל במקצת (שמתכתב מעולה עם הבירה הכהה). מומלץ להתחיל את חווית הבירה בפאבים הדבלינאים הוותיקים ביותר כדוגמת:
- The Brazen Head – כתובת: 20 Lower Bridge St, Merchants Quay, Dublin
- Doheny & Nesbitt – כתובת: 5 Baggot Street Lower, Dublin
- O'Donoghue's – כתובת: 15 Merrion Row, Dublin
אחת מאטרקציית החובה בעיר היא ביקור וסיור מודרך במוזיאון גינס (Guinness Storehouse). זה לא עוד סתם מוזיאון בירה, אלא בניין בן שבע קומות מושקעות, הסוקר את תולדות הבירה, מציע שוטים של טעימות, מלמד אתכם איך למזוג פיינט ועוד. בסוף הסיור תוכלו גם לשבת בבר הממוקם בקומה האחרונה ומשקיף ב-360 מעלות על העיר דבלין, ולשתות פיינט גינס כמובן.
- כתובת: St James's Gate, Ushers, Dublin 8
- אתר אינטרנט: www.guinness-storehouse.com/en
5. אמסטרדם: בירה עתיקה על אופניים
אמסטרדם איננה היעד הראשון שעולה לנו בראש כשאומרים לנו בירה, אולם מבשלות הייניקן, גרולש (Grolsch) ואמסטל (Amstel) הן מהגדולות בעולם, ותעשיית הבירה כאן משגשגת עוד מהמאה ה-14. ההולנדים הם שתייני בירה נלהבים, ואמסטרדם מציעה ברים לרוב וסיורים מודרכים במרכזי מבקרים ומבשלות, המגוללות את ההיסטוריה המרתקת של הבירה ההולנדית.
מה שותים כאן: בין אם זה אמסטל או הייניקן (ממילא שתיהן נמצאות כיום בבעלות אחת) או גרולש, באמסטרדם תשתו לרוב בירת חיטה בהירה, המבושלת בתהליך איטי ועשויה ממים, לתת וכשות. חצי ליטר בירה יעלה לכם בסביבות ה-5 אירו.
איפה שותים כאן: כדאי להתחיל את המסע אחר הבירה באמסטרדם בפאב Wildeman, פאב עתיק ושובה לב בעיצובו, המציע מבחר של כ-200 בירות שונות ומציע גם מסלולי טעימות משתלמים.
- כתובת: Kolksteeg 3, 1012 PT Amsterdam
- אתר אינטרנט: www.indewildeman.nl
כדאי מאוד לקפוץ גם ל-Arendsnet, פאב עתיק עם מבחר של בירות מיוחדות ממבשלות מקומיות. זוהי הזדמנות נהדרת לטעום בירות מקומיות, שלא תמצאו בשום מקום אחר בעולם.
- כתובת: Herengracht 90, 1015 BS Amsterdam
- אתר אינטרנט: www.arendsnest.nl
אמסטרדם גם מציעה חווית שתיה ייחודית בדמות ה-BeerBike. למי שלא מכיר, מדובר במתקן מזיגה נייד לכשמונה אנשים, הנוסעים במעין אופניים מרובי מושבים ברחבי העיר וגם שותים כמובן תוך כדי (אל תדאגו, המדריך בדרך כלל ינווט).
מתכננים חופשה באירופה? הנה עוד כמה כתבות שיעשו לכם תאבון לעוד:
- כמעט הכל על האוקטוברפסט במינכן »
- Happy Hour בברים השווים בעולם »
- בואו רעבים: 9 שווקי אוכל שאסור לפספס באירופה »