קצת היסטוריה
האוקטוברפסט המתקיים במינכן זו השנה ה-185, מכונה גם Wiesn בפי המקומיים. הפסטיבל מגולל את סיפורה של בוואריה. ארבע שנים לאחר היווסדה של הממלכה, התקיימה החתונה של נסיך הכתר לודוויג (Ludwig), שאחר כך יהפוך למלך לודוויג הראשון, והנסיכה טרסה, ב-12 לאוקטובר 1810, במינכן. חגיגות החתונה הרשמיות נמשכו חמישה ימים והוצגו כמחווה והלל למשפחת השלטון של הממלכה הצעירה. החגיגות בעיר כללו מירוצי סוסים באחו, מחוץ לשערי העיר.
כך נפלה ההחלטה לשמר את החגיגות ולחזור על האירוע הפופולארי גם בשנה הבאה. הרעיון של פסטיבל אוקטובר קרם עור וגידים ומאז המשיך למשוך מבקרים בכל שנה. לכבוד הכלה עם השם הארוך, האחו מעבר לשערי העיר נקרא, Theresens-Wiese, כלומר, האחו של טרסה. אתר הפסטיבל הקבוע שמר על השם Theresienwiese או בקיצור (בדיאלקט של תושבי מינכן), Die Wiesn, שמשמעו האחו או השדה. מאז הקמתו, הפסטיבל בוטל 24 פעמים בשל אילוצים וסיבות רבות ומגוונות, כגון, מגיפות הכולרה בשנים 1854 ו-1873 או תקופות של מלחמה במאה התשע-עשרה ובמאה העשרים. על אף שמו, מתקיימות החגיגות דוקא במחצית השנייה של חודש ספטמבר, משום שאז מזג האוויר נעים יותר בעיר והלילות עדיין חמימים.
הפסטיבל במינכן
בירת מדינת בוואריה, מינכן, מארחת באורח קבע את האוקטוברפסט (אתר: www.oktoberfest.de), אליו מגיעים כשישה מיליון מבקרים בכל שנה, שלוגמים יותר מחמישה מיליון ליטרים של בירה וצורכים יותר מ-200,000 נקניקיות ופרעצלים. הפעילות מתנהלת בעיקר באוהלי הבירה הענקיים (Beer Tents), המוצבים במקום על ידי מבשלות השיכר המקומיות, ומוקמים כחצי שנה מראש! כשהאוהל מלא (מה שקורה בדרך כלל במהלך היום), המשתתפים נוהגים לעלות על השולחנות לריקוד שמח. התפריט מאוד פשוט: פרעצלים, נקניקיות, חצאי עוף, ירקות מוחמצים ועוגיות ג'ינג'ר ענקיות בצורת לב. תפריט השתיה פשוט אף יותר – בירה, אך ורק בירת אוקטוברפסט, המבושלת במיוחד עבור הפסטיבל.
מתחם האוקטוברפסט הענקי מספק בידור כגון, קרוסלות, רכבות הרים וכל האטרקציות הכייפיות האופייניות ליריד, למבקרים מכל הגילים. החגיגות מלוות על ידי תוכניה קבועה מראש של אירועים מסורתיים, בליווי תזמורות כלי נשיפה רבות. אוהל הבירה Schottenhamel הוא אחד מהמקומות השווים והמבוקשים בפסטיבל, במידה ותרצו לחזות בטקסי הפתיחה הרשמיים. בשעת צהריים, ראש עיריית מינכן מתכבד לפתוח את חבית הבירה הראשונה באוקטוברפסט ומיד אחר כל כלל המבקרים מתחילים להרוות את צמאונם.
משתלם להגיע מוקדם על מנת לחוות את החגיגות מקרוב וזה בהחלט נחשב נפוץ, להגיע בסביבות השעה 9:00, לטובת תפיסת מקומות טובים. ילדים מתחת לגיל שש חייבים לעזוב את האוהל עד השעה 20:00, גם אם הם מלווים על ידי הוריהם. משפחות עם ילדים מוזמנות בימי ג' במהלך הפסטיבל, ליום כיף לכל המשפחה, עם מתקני שעשועים ודוכני אוכל מיוחדים.
ביום הפתיחה של הפסטיבל, ה-22/9 ייפתחו האוהלים בשעה 12:00, בשאר ימות השבוע, האוהלים נפתחים בשעה 10:00, ובימי שבת וראשון – החל מהשעה 9:00.
אירוע השיא של האוקטוברפסט הוא מצעד ה-Riflemen's Parade, בו צועדות תזמורות כלי נשיפה. כל הצועדים לובשים בגדים מסורתיים בווארים מוקפדים למשעי - מחזה צבעוני ונאה. המצעד מתקיים ביום א' הראשון של כל פסטיבל. אירועים חשובים ומרכזיים נוספים הם המצעד של בעלי מבשלות השיכר (Parade of Oktoberfest Landlords and Breweries) וה-Oktoberfest Mass או ה-Böllerschießen אל מול חזית פסל בוואריה.
הבירה
רק שש מבשלות מורשות לייצר את בירת האוקטוברפסט המסורתית של הפסטיבל – שש המבשלות שבישלו את הבירה לאותה חתונה היסטורית לפני 200 שנה. שש המבשלות הן: פאולנר, האקר פשור, שפאטן, הופבראו, אוגוסטינר ולוונבראו. כל בירה נמזגת אך ורק באוהלים שלה ובכוסות ליטר בלבד.
בירת האוקטוברפסט היא בירת לאגר בהירה, העשויה מלתת שעורה בווארית מובחרת בלבד, היא קלה לשתיה ומרווה במיוחד בחוזק 6% אלכוהול. היא מאופיינת בטעם מאוזן של לתת וכשות ובמרירות בינונית. הבירה מבושלת פעם אחת מדי שנה, במיוחד עבור פסטיבל האוקטוברפסט. הבירה עשויה בתהליך בישול איטי במיוחד, הנמשך מספר חודשים המתחיל בחודש מרץ ומסתיים באוגוסט. מדי שנה מוציאים מארגני הפסטיבל כוסות מיוחדות למזכרת, אותן ניתן לרכוש באוהלים השונים במתחם.
צפו וגלו מה בעצם קורה במהלך חגיגות האוקטוברפסט?
עובדות מפתיעות על הפסטיבל
• פסטיבל האוקטוברפסט הוא פסטיבל האוכל הגדול בעולם והיריד הגדול בעולם.
• מדי יום מבקרים בפסטיבל האוקטוברפסט כמעט חצי מיליון מבקרים ולוגמים במשך שבועיים של פסטיבל כמות המקבילה לתצרוכת הבירה החודשית של כל מדינת ישראל.
• משקל כל כוס בירה מלאה הוא כ-2.4 ק"ג. המלצריות אוחזות 6 עד 10 כוסות כאלה בכל סיבוב.
• האוהל הגדול ביותר בפסטיבל שייך לפאולנר ויכול לאכלס קרוב ל-11,000 איש, כולל החצר.
• בממוצע נמכרים במהלך ימי הפסטיבל כ-17,000 ליטר לכל מ"ר של פסטיבל, שהם למעלה מ-1,000 ליטר ליום למ"ר.
• במהלך הפסטיבל נמכרים: כ-522,000 עופות, 285,000 נקניקיות, כ-39 טון דגים וכ-58,500 שוקי חזיר.
כתבות נוספות שיעניינו אותך: