איך אומרים טעים ביפנית?

המטבח היפני הוא מהמפורסמים בעולם. בואו לגלות עולם שלם של טעמים שלא הכרתם שייקחו אתכם לחוויה חושית שמתעלה על כל מה שחשבתם שאתם יודעים על אוכל. הכירו את ההקפדה היפנית, ההשקעה והאסתטיקה הקולינרית שיגרמו לכם להתאהב בתרבות האוכל של יפן
נטע מייזלס
|
תמונה ראשית עבור: איך אומרים טעים ביפנית?
depositphotos | akiyoko74

ביפנית המילה לטעים היא "אויישיי", מילה שלא תפסיקו לומר כשאתם ביפן! ממסעדות מישלן ועד דוכני אוכל רחוב, יפן עושה בית ספר לכל הפודיז שחושבים שהם מכירים אוכל יפני אבל אף פעם לא היו שם, כי פשוט אין מקום להשוואה. היפנים לא מוותרים על חומרי גלם טריים, מטבח עונתי וסטייל מנות אסתטי ומוקפד, וכל ביס מכל מנה ביפן הוא חוויה בפני עצמה. כדאי לקחת בחשבון שהטעמים והמרקמים ביפן אולי עשויים להיות לא פשוטים לחיך הישראלי ולבוא עם ראש פתוח.

מה אוכלים ביפן?

אספנו עבורכם 10 מאכלים יפנים קלאסים שאתם חייבים להכיר ולנסות בטיול שלכם:

סושי

סושי הוא ה-מאכל של יפן! אחת המנות הפופולריות ביותר בעולם בכלל ובקרב היפנים בפרט. סושיות רבות מגישות דגים טריים ומובחרים עם אורז לבן בצורתו המסורתית שהיא ניגרי-סושי שהומצאה ככל הנראה בתקופת אדו בסביבות שנת 1824 כאופציה למזון מהיר טעים וטרי.

הסושי עצמו הוא מנת ביס קטנה של אורז עם דג או מאכלי ים שונים כגון צלופח, סלמון, טונה או בשר סרטנים. ישנן גם סוגים שונים של סושי צמחוני המורכב מירקות עם אורז. מנות הסושי מוגשות לצד ג'ינג'ר כבוש, מחית שורש ווסאבי חריפה ורוטב סויה. צנון דייקון כבוש ועלי סישו הם קישוטים פופולריים למנות הסושי המוקפדות.

אורז

אורז אולי ישמע לכם כמרכיב הכי פשוט, אבל האורז הוא שומר הסוד להבנת החיך היפני. אורז מבושל הוא תמיד חלק מרכזי במטבח היפני והוא הגידול החשוב ביותר ביפן, הן היסטורי והן תרבותי כבר למעלה מ-2000 שנה. האורז מעובד למגוון מוצרים כולל אלכוהול, חומץ וקמח. בתרבות היפנית אחת הדמויות החשובות בדת השינטו ביפן הוא "אינארי או קאמי" שהוא הרוח של השועלים, אורז וסאקה-יין האורז שמוגש כמנחה טקסית במקדשים ברחבי יפן.

סאקה

סאקה הוא משקה אלכוהולי העשוי מאורז מותסס המכונה לעתים קרובות "ניהונשו" ביפנית (כדי להבדיל אותו מ"סאקה" שביפנית יכול להתייחס גם לאלכוהול באופן כללי). היסודות לסאקה הטוב הם אורז איכותי, מים נקיים, עובש קוג'י ושמרים ובדומה ליין, סאקה מגיע במגוון טעמים המשתנים במורכבות ובניואנסים. את המשקה הנפלא אפשר למצוא בכל סוגי המסעדות, איזאקיאות וברים ובתי המשקאות ביפן.

מאצ'ה

מאצ'ה או תה ירוק הוא משקה מעורר בצבע ירוק עז והוא, כנראה, המשקה הפופולרי ביותר ביפן וחלק בלתי נפרד מתרבות האוכל היפנית. סוגים שונים של תה זמינים ונצרכים בכל נקודה של היום. חוויית שתיית המאצ'ה מאפשרת עצירה מחיי היום יום והתבוננות נוכחת פנימה לעצמכם, במיוחד כאשר משלבים שתיית מאצ'ה שהוכן על ידי נזירים במקדש או כחלק מטקס התה היפני המפורסם שבו המאצ'ה הוא המרכיב המרכזי.

טקס תה מלא ורשמי הוא אירוע מכובד בן שעות ארוכות ונערך על ידי אלו שעברו הכשרה של שנים רבות ולמדו את מיומנות ודקויות טקס התה העתיק. עם זאת, רוב טקסי התה המותאמים לתיירים הם בגרסה מקוצרת כדי להעביר את ההרגשה ולקבל הצצה למנהג התרבותי וההיסטורי החשוב הזה.

אוקו-נו-מיאקי

הפירושו המילולי לאוקו-נו-מיאקי הוא:"לטעמו" המאכל הפופולרי מורכב מבלילה וכרוב צרובים במחבת גדולה או בסוג של פלאנצ'ה יפנית ענקית, ולה מוסיפים תוספות לפי הטעם כמו בשר תמנון, שרימפס, בשר חזיר, בטטה או קימצ'י. המנה זמינה בכל רחבי יפן, אך פופולרית במיוחד בערים הירושימה ואוסקה ואוכלים אותה בדרך כלל במסעדות שמתמחות במנה או בדוכני אוכל רחוב המיועדים לאוקו-נו-מיאקי.

ראמן

ראמן הוא מנת מרק עם איטריות ותוספות. מדובר באחת המנות הפופולריות ביותר ביפן. הראמן נחשב למאכל זול וזמין באופן נרחב, מה שהופך אותו למנה אידיאלית עבור כל המטיילים בתקציב נמוך. מסעדות ראמן אפשר למצוא כמעט בכל פינה ביפן ובכולן יש אינספור וריאציות של מנת האטריות האייקונית הזאת.

טאקויאקי

טאקויאקי הוא אוכל רחוב מהמפורסמים ביפן, שמגיע בצורת כדורי בלילה מטוגנים מלאות בנתחי תמנון שעושים במקום! מנת טאקויאקי כוללת בדרך כלל כשמונה כדורים שמעליהם פתיתי בוניטו מגולחים (קטסואובושי), פתיתי אצות אנורי ומוזיפים ברוטב מיונז וטאקויאקי. החלק החיצוני של כדור הטאקויאקי הוא חום זהוב מעורר תאבון והחלק הפנימי רותח, אז נא לאכול בזהירות.

קארי יפני

עוד אופציה זולה ומשביעה תוכלו למצוא בקארי היפני, הוא זמין בקלות ברשתות ומסעדות שמתמחות במנה. אל תתבלבלו את הגרסה של הקארי היפני עם הקארי ההודי כאילו מנות שונות לחלוטין. המנה מורכבת מנזיד סמיך עם תפוחי אדמה, גזר, בצל, בשר ואורז.

יאקיטורי

שיפודי ביס קטנים מנתחי בשר (עוף, בקר וחזיר) צרובים בגריל. יאקיטורי הוא מנה מושלמת עם כוס בירה קרה ואפשר למצוא יאקיטורי בדוכני רחוב ופסטיבלים או באיזאקיאות, אבל מנות היאקיטורי הטובות ביותר מוגשות במסעדות מיוחדות, הידועות בשם יאקיטורי-יה שמתמחות במנה.

אוניגירי

משולשי אורז עטופים באצת נורי וממולאים בתוספות כמו אומבושי (שזיף יפני כבוש), ביצה, דגים כמו סלמון וטונה טריה, צלופח ועוד. אוניגרי הם ארוחה מהירה, משביעה ולא פחות חשוב: זולה, וניתן למצוא בחנויות הנוחות הרבות שנקראות קונביני שנמצאות בכל פינה ביפן.

איפה אוכלים?

לארוחה משתלמת

האופציה האהובה ביותר על ידי תיירים ומקומיים כאחד היא ללא ספק חנויות נוחות יפניות הנקראות קונביני (Konbini) שיבוש יפני ומקוצר של קונביניאנס סטור (convenience store). הקונביני שונות בתכלית מחנויות נוחות בכול מדינה אחרת בעולם והם פתוחות 24/7 והם המקום המושלם שבו אפשר לעשות הכל, החל מלשלם חשבונות ועד לאסוף חבילות וכמובן, לחטוף ביס עד מאוחר בלילה.

שלוש רשתות הקונביני הגדולות ביפן הן: 7/11 ( 7-Eleven) פמלי מארט ( FamilyMart ) ולוסון (Lawson).

בערים ביפן יש קונביני בכל פינה (ובדרך כלל יותר מאחד). לא משנה לאן תלכו, סביר להניח שתמצאו קונביני בכל מקום, וגם אם אתם ביפן רק לביקור קצר, הקלות והנוחות של הקונביני תגרום לכם להתאהב בחנויות נוחות יפניות כפי שלא דמיינתם.

לארוחה תרבותית

סעודת הקאיסקי (kaiseki): ארוחה המסורתית מרובת מנות. הקאיסקי מאופיין במנות מרובות מעוצבות להפליא על ידי שף מיומן תוך שימוש במרכיבים מקומיים ועונתיים, ויוצרים חווית אוכל הוליסטית. התמקדות ברעננות, אסתטיקה ויזואלית מאוזנת וטעם,

בחווית קאיסקי אלגנטית, תוכלו להנות ממספר מגוון של מנות המוגשות אחת אחרי השניה, שכל אחת מהן כוללת מגוון של צבעים, מרקמים ושיטות בישול שונות, כדי ליצור הרמוניה קולינרית.

מטבח הקאיסקי, שהתפתח במשך מספר מאות שנים, ככל הנראה התחיל בקיוטו בקרב המעמד העליון בתקופת האיין ומאוחר יותר אף קיבל השפעות שונות מהמטבח הצמחוני של הנזירים הבודהיסטים, ומטקסי התה ששואפים לקחת את הזמן ולהנות מהרגע.

לארוחה יוקרתית

פשוט גשו למדריך מישלן היוקרתי ובחרו כל אחת מהמבחר שובר השיאים של מסעדות הגורמה עטורות השבחים בטוקיו.

סצנת האוכל של טוקיו החולשת על מגוון רחב של קטגוריות ומושגים קולינריים. ומציעה כ 55 מסעדות חדשות שמקבלות שני כוכבי מישלן, וכ-12 מסעדות עם 3 כוכבי מישלן.

כמו כן קיוטו ואוסקה לא מפסיקות להופיע ברשימות כמקומות החמים בעולם הגסטרונומיה הבינלאומי. קיוטו עם ההיסטוריה והתרבות שלה, עם מנות מסורתיות העשויות מחומרי גלם עונתיים ותודעת שירות משובחת, היא יעד חובה לכל מטייל המעוניין לגלות וליהנות מאירוח יפני.

אוסקה, שפיתחה סצנה קולינרית ייחודית משלה, מציעה מגוון רחב של מאכלים, ממעדנים מקומיים ועד להצעות בינלאומיות.

מדריך מישלן לטוקיו 2023 »

מדריך מישלן לקיוטו ואוסקה 2023 »

איטאדהקימאס!

יעדי הכתבה

כתבות מומלצות עבורך על יפן

אטרקציות ביפן

מלונות ומקומות לינה ביפן

מדריכים ונותני שירות ביפן

נהגים ביפן

הזמנת חופשה ליפן

חדשות התיירות והתעופה

המיוחדים שלנו

קצת השראה לטיול הבא

עפים על העולם: כל מה שצריך לטיול תרמילאים

מתארגנים לטיול: ציוד, ביגוד, המלצות וטיפים לדרך

ביטוח נסיעות לחו"ל: כל מה שצריך כדי לטוס בראש שקט

מגזין החיים הטובים: לייפסטייל והשראה לחופשה

חופשה של פעם בחיים

תמונות מהטיול: היעדים שהכי כיף לצלם

הכתבות הכי נצפות השבוע

הפוסטים הכי נצפים השבוע

הטיפים הכי נצפים השבוע

כתבות ומדריכים לחופשת סקי