אני אוהבת ערים גדולות. אני אוהבת למצוא את הקסם שלהן, ללכת לאיבוד בתוך הסמטאות ולגלות מקומות קטנים ומפתיעים, והאמת, שאתונה לא ממש הייתה ברשימה שלי. היא לא נראתה לי עיר מגניבה ומעניינת, ובייחוד, לא חשבתי שיש לאנשים שלא אוהבים ארכאולוגיה מה לראות בה.

אז טעיתי... חברה מהעבודה אמרה לי שהיא ממליצה עליה ומה ששכנע אותי סופית זה המחיר והמרחק. מחיר ממוצע עומד על 100-200$ לכרטיס, הטיסה אורכת רק שעתיים והלינה בעיר היא מהזולות שהכרתי. כבר בדרך משדה התעופה הרגשתי בבית. העיר לא נראתה לי מאיימת, חלקים ממנה היו מנומנמים בשעות הערב המאוחרות וחלקים אחרים נראו כאילו שזו שעת צהריים. הגעתי לעיר לשלושה ימים והאמת שהייתי שמחה לעוד כמה...

שכרתי דירה בשכונת תיסיו (Thiseio) השקטה. זהו רובע מתחדש ושקט, שצמוד למתחם האגורה הישנה ובו מגוון גדול של טברנות וגם פינות ירוקות. המיקום שבו לנתי אפשר לי להיות קרובה מאוד למטרו וגם לשכונת פסירי (Psirri), ויחד עם זאת הדירה הייתה באזור שקט מאוד מול פארק קטן שבו פועל שוק עם דוכנים שונים.

ביום שלמחרת הלכתי לתחנת הרכבת של תיסיו. זו התחנה הוותיקה בעיר ולכן כל הרכבות שנוסעות בקו זה מלאות בגרפיטי צבעוני. הקו הזה עמוס במיוחד, אך מאפשר להגיע לאזורים מרוחקים יותר של העיר. המלצה חשובה: אין כיתוב באנגלית בתחנות, אז כדאי להצטייד בגוגל מאפס להתמצאות קלה.

יום 1: טורפים את העיר

כדי להכיר את העיר לקחתי סיור אוכל בקבוצה קטנה דרך Alternative Athens עם מדריכה מקסימה בשם אנטיגוני, שלצד הטעימות מכל מה שיש לעיר להציע, לימדה אותנו הרבה מאוד על ההיסטוריה של אתונה, על ההבדלים בין השכונות השונות, על הקפה היווני והאוכל היווני, ובכלל על מנהגים מקומיים.

אנטיגוני היתה ממש מקסימה והפגינה ידע נרחב. האנגלית שלה היתה מאוד טובה וברורה וזו אכן הייתה חוויה התחלתית מצויינת להיכרות עם העיר. הסיור עלה 50 אירו לאדם וכיוון שהיינו ארבעה אנשים, הוא היה גם מאוד אינטימי.

במהלך הסיור עברנו ממקום למקום ובכל אחד למדנו קצת, טעמנו קצת והמשכנו הלאה. למדתי למשל שבאתונה אפשר לטעום בקלאווה מדהימה! את הבקלאוות הכי טובות בעיר, לצד מאפים ומתוקים נוספים, תמצאו ממש בקרבת כיכר סינטגמה – אחת הכיכרות המרכזיות בעיר. אתר אינטרנט: www.karakoygulluoglu.com

מקום נוסף שבו נוהגים המקומיים לרכוש בקלאוות מקומיות הוא Konstantinidis Pastry, למי מכם שמעוניין לגוון, אתר: konstandinidis.com

עוד דברים שטעמנו הם: שמן זית איכותי, גבינה קשה וטעימה שנקראת גרביירה, זיתים מושלמים וגם כל מיני דברים לא מוכרים... המשכנו לשוק הבשר ושוק הדגים, שהיו קצת קשוחים למי שלא רגיל, אבל הכל היה נקי ומסודר. המחירים פה כל כך נמוכים לעומת מה שאנחנו רגילים בארץ, שאולי תתפתו אפילו לעשות קניות הביתה :)

ידעתם שהיוונים לא רוקדים? הם מתנועעים אמנם יחד ומוחאים כפיים, אבל הם לא מרגישים מספיק בנוח לרקוד. הם אוהבים לחגוג עד שעות הלילה המאוחרות, ארוחת הערב שלהם מתקיימת רק בעשר בערב ולכן בשעות האלו כל הטברנות מלאות.

אחד הדברים הטעימים חיכו לי ב-Bougatsa Thessaloniki. מקום ותיק המתמחה בהכנת בצק פילו ממולא בקרם מתוק או מילוי מלוח שנקרא בוגטסה, שם עושים את המאפה הזה מול העיניים בצורה מעוררת התפעלות! כתובת: Platia Iroon 1.

הסופלקי היווני הוא אחד הדברים הטעימים שיש למי שאוכל בשר. יש עם עוף וגם עם חזיר והמנות יוגשו לכם בשיפודים על צלחת. אך כמובן שהמנה האתונאית המנצחת היא הגירוס, שהוא מאוד דומה לשווארמה, רק עדין יותר. השילוב עם הפיתה הקטנה והיוגורט המקומי פשוט מצוין! יש תחרות קשה בין המקומות שמצהירים שבהם ניתן למצוא את הגירוס הכי טוב.

המקום שבו אכלתי גירוס מושלם הוא hoocut, שנמצא לא רחוב מהשוק, ומציע תפריט מגוון שמבוסס על בשרים ופיתות בצורות שונות. מומלץ! עמוד פייסבוק: www.facebook.com/hoocut. ברשימת המומלצים תמצאו גם את ‪Neoklassiko

וכמובן אי אפשר בלי הוורסיה המקומית לסופגניות – הלוקומאדס (lukumades) – אלו הם כדורי בצק קטנים עם תוספות של דבש או שוקולד. המקום שבו מומלץ לטעום את הכדורים המתוקים האלו הוא: www.lukumades.com

מעבר לכך, במסעדות המקומיות תמצאו גם הרבה ירקות מבושלים, ציזיקי מעולה ושלל תבשילים טעימים עם בשר או דגים ועם חומרי גלם מקומיים.

יום 2: יורדים למחתרת לסודות אמנות הרחוב

ביום השני שלי בעיר בחרתי לצאת לסיור גרפיטי, כך הבטחתי לעצמי לשוטט במקומות הכי סודיים ולגלות את ציורי הקיר היפים, וגם להבין את המסרים שלהם. רבים מהציורים מבטאים מסרים פוליטיים ודתיים והם גם ביטוי למאבקים ולהיסטוריה של המדינה.

לסיור הזה יצאתי עם המדריך ניקוס, אף הוא מחברת Alternative Athens ואין לי קשר אליהם, הסיור פשוט יצא ממש מקצה השכונה שבה גרתי ואני שמחה מאוד שבחרתי בו. יש בעיר עוד חברות שמציעות סיורים כאלו ואחרים, תוכלו לבדוק ולבחור את מה שנשמע לכם הכי טוב, בגדול המחירים די זהים.

בסופו של דבר היינו חמש נשים מכל מיני מקומות בעולם עם מדריך מקומי, פרוע ושובב. התחלנו את היום בשכונת תיסיו וממנה המשכנו לשכונת גאזי (Gazi) המחתרתית, שבה מסתתרים הרבה מאוד ציורי קיר עם מסרים פוליטיים. למדנו על האמנים המפורסמים ומניין הכל התחיל. המשכנו לשכונות מטקסורגיו (Metaxourgeio), וקרמיקוס (Kerameicos) וסיימנו את הסיור בפסירי.

בשעות היום נעים מאוד לשוטט כאן, אבל כדאי לדעת לאן ללכת כי יש פה גם אזורים פחות מעניינים. בלילה השכונה הופכת לאזור מובהק של חיי לילה עם ברים מאוד נחשבים ושוקקים. אי אפשר להתחמק מציורי הגרפיטי הרבים בעיר, הם מקשטים כל בניין וקיר פנוי, הם מספרים את "דבר ההמון", לעיתים את מצוקתו או את מחשבותיו הפוליטיות ונותנים במה ודרור להלך הרוח החברתית.

משם המשכנו ברגל לפסירי (Psirri), השכונה שמקיפה את כיכר איירון עם רחובות צרים ומפותלים, שכולם מלאים בכתובות גרפיטי, ציורי קיר וכל מיני הפתעות. ברחובות תמצאו מסעדות קטנות וציוריות, חנויות אומנות קטנות, בוטיקים שונים וגם חנויות תבלינים. בשעות לילה כל האזור מואר באורות קטנים וצבעוניים, השולחנות מתפרשים על המדרחוב והשכונה הופכת לאזור בילוי גדול.

ציורי הקיר מביעים הרבה מאוד משמעות שאם תטיילו לבד לא בהכרח תדעו מהי. הסיפורים מאחורי הציורים הם שנתנו לנו את העניין והחיבור האמיתי. למה שימש הציור קודם, מיהו האמן שעומד מאחוריו ועוד פרטים סודיים שתדעו רק עם הדרכה של מישהו שמבין. מעבר לכך, השכונה פשוט מעניינת וכיפית, חלקה הגדול מלא בבתי קפה ומקומיים המשוטטים עם הכלבים שלהם.

זו שכונה צבעונית ושוקקת שמאוד נחמד להסתובב בה. יש כאן גם הרבה מסעדות אסיאתיות ועוד אופציות לאוכל לא יווני למי שמעוניין.

יום 3: שופינג ועוד כמה דברים שכדאי לגלות

אתונה היא יעד מושלם לשופינג. אמנם לא ברמה של מדריד או לונדון, אבל בהחלט מספק על ידי רחוב אחד ארוך בשם ארמו (Ermou), שלאורכו שלל חנויות ורשתות, ביניהן H&M, זארה ועוד, ולצידן מאות חנויות מקומיות, מוצרים ומותגים יווניים ועוד.

חוץ מאופנה, נעליים ושלל אביזרי לבוש תוכלו למצוא פה גם שווקים של ממש ברחוב Athinas הקיים מאז המאה ה-19, תוכלו למצוא במקום בשרים, פירות ים, פירות ומוצרי מזון אחרים. שימו לב לזיתים טריים, תבלינים ריחניים וגבינות.

לחובבי קניות העיר היא למעשה שוק אחד גדול, כשכל האזורים המרכזיים בו – מכיכר מונסטיראקי (Monastiraki) ועד כיכר סינטגמה (Syntagma) פרושים רחובות מלאי חנויות, דוכנים, מזכרות ועוד. כל זה לצד שוק פשפשים עם דוכנים של ענתיקות, רהיטים ועוד. מונסטיראקי הוא המקום עם הקניות הטובות ביותר ביוון. ותוכלו למצוא בו תכשיטים בעבודת יד, תקליטים, מוצרים מקומיים ועוד.

כשתצעדו בין הדוכנים הרבים תוכלו להגיע מבלי להבחין לאזור הפלאקה (Palaka) שבו גם כן מבוכי רחובות וסמטאות צרות עמוסות בחנויות תיירותיות עם מזכרות כמו סבון משמן זית, בקבוקי אוזו, זיתים, תכשיטים ועוד. לא תמיד תבחינו בהבדל בין השווקים שמתחילים בשכונת מונסטיראקי וממשיכים עד לפסירי ולפלאקה.

כשסיימתי לסרוק את כל החנויות והגעתי לשכונת פלאקה התיירותית, התחלתי לטפס לכיוון האקרופוליס ובין הסמטאות הצבעוניות של הפלאקה. אם תלכו דרך האזור הצפוני של האקרופוליס תוכלו לגלות את שכונת אנפיוטיקה הייחודית. למרות מיקומה בלב העניינים היא מבודדת יחסית ושקטה מאוד. אין בה חנויות מזכרות או מסעדות תיירותיות, אלא ממש אנשים שגרים בבתים קטנטנים עם דלתות עץ כחולות.

השיטוט בסמטאות הצרות המרוצפות באבן, העציצים המטופחים והחתולים החביבים השרו עלי שקט ורוגע וגם כמה תמונות טובות. זה נתן לי את התחושה שאני משוטטת בכפר של גמדים. אם תשוטטו בין הבתים תמצאו גם כמה נקודות תצפית מרהיבות דרך גגות הרעפים של הפלאקה אל גבעת ליקביטוס (Lycabettus).

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה