גיברלטר הינה מושבה בריטית, הממוקמת בקצה הדרומי ביותר של ספרד ואף נושקת לאפריקה. שטחה משתרע על פני שישה ק"מ (כגודלה של רמת אביב) והיא מונה כשלושים אלף תושבים, מתוכם כ-600 יהודים וכשבעים ישראלים.
אפשר להגיע לגיברלטר בשתי דרכים: באמצעות שדה התעופה המקומי, בטיסה שמגיעה מלונדון או ממלגה שבספרד. אם תבחרו באופציה השניה, תצטרכו לשכור רכב ולנסוע כשעה ורבע עד לגיברלטר. על מנת להימנע מהפקקים הרבים בכניסה, תוכלו לחנות את רכבכם בצד הספרדי.
אפשר בהחלט לשלב טיול בגיברלטר יחד עם טיול מקיף בכפרים הלבנים והערים ההיסטוריות של דרום ספרד. ניתן גם כן לקפוץ לביקור חטוף למרוקו, באמצעות מעבורת (תוך 45 דקות בלבד). רק לא לשכוח דרכונים!
לאוהבי ההיסטוריה – טירות, תותחים ואווירה
מנהרות המצור הגדול (The Great Siege Tunnels) ממוקמות במעלה המצוק והן מהוות חוויה ייחודית למבקר בה. מנהרות אלה נחפרו בשנת 1779 בימי המצור הגדול על גיברלטר. ביקור במנהרות אלה ייקח אתכם חזרה בזמן, באמצעות האווירה המיוחדת, התאורה, המופע האור-קולי, בובות השעווה והתותחים השונים. לאורך המנהרות קיימות עמדות תצפית, המעניקות זוויות נוף מהממות לעבר ספרד וגיברלטר.
המוזיאון של גיברלטר (Museum of Gibraltar) הוקם בשנת 1930 וממוקם כדקה הליכה מרחוב הקניות הראשי. תוכלו ללמוד בו על ההיסטוריה של גיברלטר וגםעל החי והצומח בה. במוזיאון קיים מופע אור-קולי, המסביר על איך נוצר המצוק של גיברלטר וכן על הקרבות הרבים שהתחוללו סביבה במהלך ההיסטוריה. עלות כניסה שני פאונד בלבד.
הטירה המורית (Moorish Castle) ממוקמת במעלה המצוק וקיימת מהתקופה המורית מהמאה ה-11 ושימשה בעבר גם כבית סוהר. כיום תוכלו לתצפת מטירה זו על כל חלקה התחתון של גיברלטר וספרד.
תותח המאה טון (One Hundred Ton Gun) – בשנת 1870 ייצרו ארבעה תותחים מסוג זה. שניים נשלחו למלטה ושניים נשלחו לגיברלטר. כיום נותר רק תותח אחד והוא ממוקם בסמוך למפרץ Rosia, שבו עגנה ספינתו של אדמירל נלסון לאחר קרב טרפלגר המפורסם. עלות כניסה שני פאונד בלבד.
בית המושל (The Convent) הוא בניין עתיק, המשמש היום כביתו של מושל גיברלטר, המתחלף כל שנתיים מתוקף סמכותה של מלכת אנגליה. במקום זה נערכים מידי שנה מסיבות קוקטייל וסיורים בגנים המשגעים (שימו לב כי לא מתאפשרת כניסה לבית המושל אלא בהזמנה בלבד). מחוץ לבית המושל ניצב שומר מטעם הוד מלכותה ומידי יום מתקיים טקס חילופי משמרות. ממול בית המושל ניתן לראות את בית ראש הממשלה ושני תותחים בחזיתו.
נקודת אירופה (Europa Point) היא הנקודה הדרומית ביותר בגיברלטר ומהווה אטרקציה מיוחדת, המשלבת מבנים היסטוריים ותצפית על אפריקה. בנקודה זו גם נפגשים מיימי האוקיינוס האטלנטי עם הים התיכון. כאן ניתן לראות את אחד מסמליה הבולטים של גיברלטר – המגדלור. מגדלור זה הינו היחיד מחוץ לבריטניה שעדיין נשלט ומופעל על ידי הרשויות הבריטיות. בסמוך למגדלור נמצאת האנדרטה לזכרו של הגנרל הפולני הידוע סיקורסקי שנהרג בהתרסקות מטוסו בגיברלטר. במידה והגעתם לגיברלטר עם ילדכם הקטנים ואתם זקוקים לכמה דקות של מנוחה, תוכלו ליהנות במקום זה גם מקפיטריה ומגן שעשועים רחב ידיים.
לאוהבי האקסטרים – נחיתה באמצע הכביש
שדה התעופה בגיברלטר נמנה במקום הרביעי ברשימת שדות התעופה המסוכנים בעולם. לעובדה זו יש כמה וכמה סיבות, אך העיקרית שמביניהן היא העובדה כי מסלול הנחיתה וההמראה חוצה את הכביש המרכזי של גיברלטר. כאשר מטוס אמור להמריא או לנחות כל תנועת כלי הרכב נעצרת וכן הולכי הרגל הרבים. כאשר המחסום יורד (ל-10 דקות לערך) כל שנותר זה להמתין בסבלנות ולראות מחזה שלא רואים כל יום.
המדרגות הים תיכוניות (Mediterranean Steps) הן למעשה מסלול הליכה, המוביל את המטפס לנקודה הגבוהה ביותר במצוק ועובר בכמה מוצבים עתיקים וממנו נשקפים נופים מרהיבים של הים התיכון. המסלול אורך כשעה ורבע של טיפוס במעלה ההר ומכיל מספר רב של מדרגות, כך שאינו מתאים לבעלי לב חלש, בעלי כושר גופני ברמה נמוכה או כאלה המפחדים מגבהים. מומלץ לעשות את המסלול בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הצהריים המאוחרות. הכניסה חינם!
לאוהבי הטבע והחיות – קופים, פרחים ושייט
מערת סנט מייקל (St Michael's Cave) היא מערת נטיפים משגעת ומוארת, אשר מושכת אליה תיירים רבים מכל רחבי העולם. יהודי מקומי יקר בשם סולומון צרויה הגה בזמנו את הרעיון להפוך מערה קסומה זו לאולם קונצרטים. כולם אהבו את הרעיון וכבר שנים שמקיימים מופעים רבים ושונים במקום זה.
קופי המקוק (Apes' Den) – בשמורה שבמעלה ההר תוכלו לפגוש להנאתכם בקופים מסוג מקוק ברברי . גיברלטר הינה המקום היחידי בכל אירופה שבו תוכלו למצוא קופים חופשיים בטבע. אף אחד לא יכול להסביר איך הגיעו קופים אלה לגיברלטר, אך האגדה מספרת כי אם קופים אלו ייעלמו מגיברלטר בריטניה תאבד את שליטתה במושבה זו.
שימו לב, כי האכלת קופים אלו אסורה על פי חוק ומי שעובר על חוק זה צפוי לקנס של עד 500 פאונד, וחבל! מה עוד שלא מומלץ, זה לחשוף את חפציכם האישיים בפני קופים אלו (דוגמת טלפונים ניידים, מצלמות ותיקים). אגדה מקומית והומוריסטית מספרת כי לקופים אלה יש מערת אוצר ובה חבויים כל מיני חפצים יקרי ערך שנגנבו במשך השנים מהתיירים… ראו הוזהרתם!
שייט דולפינים – מזג האוויר הנוח של גיברלטר מושך אליו חיות רבות כמו ציפורים, צבים, דגים, לוויתנים ודולפינים. אחת החוויות המיוחדות היא שייט בספינה וצפייה בדולפינים. יש מספר חברות שונות המפעילות את השייט, הנמשך בסך הכל בין שעה לשעה וחצי. התקופה המומלצת היא מיוני עד נובמבר. עלות השייט הינה 25 פאונד.
הגנים הבוטניים (The Alameda Gardens) – בגנים תוכלו ליהנות ממבחר רחב של סוגי עצים וצמחים נדירים, כולל עץ הדרקון המפורסם. כך שלא משנה כלל אם אתם חובבי יוגה או שלא, הליכה אפילו הקצרה ביותר בגנים אלו תכניס לכם פרופורציה קצת אחרת על החיים העסוקים שלכם: השעון שם עוצר מלכת, הציפורים מצייצות, המפלים זורמים, הרוח נושבת בבריזה נעימה והשקט, אוי איזה שקט… והכניסה חינם!
לאוהבי הקניות – חנות דיוטי פרי אחת גדולה
Main Street הוא רחוב הקניות הראשי. מכיוון שבגיברלטר אין מע"מ ומכס על מרבית המוצרים, היא נחשבת בעצם לחנות דיוטי פרי אחת גדולה, שבה אפשר לרכוש מוצרים רבים בהנחות משמעותיות, לעומת ישראל ומדינות אחרות באירופה. עיקר הבדלי המחירים נמצאים במוצרים כגון: סיגריות, סיגרים, משקאות אלכוהוליים, בשמים, קוסמטיקה ועוד.
בכיכר קייסמט (Casemates Square), הממוקמת בתחילתו של רחוב הקניות הראשי, תוכלו לשוטט בין החנויות השונות וליהנות מארוחה טובה באחת המסעדות הרבות הממוקמות בה. נקודה זו מצויינת לתחילת מסלול הטיול, מכיוון ששם ממוקם מרכז המידע הראשי לתיירים, שבו תוכלו להצטייד במפות וגם לקבל חתימה בדרכונכם כמזכרת מביקורכם הבלתי נשכח בגיברלטר. עלות החתמת הדרכון הינה שני פאונד בלבד.
Ocean Village הוא אזור קניות החדיש, הממוקם ממש על המרינה. כאן תוכלו ליהנות מחנויות מותגים, מסעדות טובות, פאבים וקזינו, ואף ללון בבית מלון הייחודי והחדש על אוניית הפאר ה-SunBorn.
לתיירים שומרי המסורת
הקהילה היהודית בגיברלטר מונה כשש מאות יהודים. קהילה זו הינה אורתודוקסית, חמה ומאוד מחבקת. כל תייר אשר יבקש להצטרף לשולחן השבת תמיד מוזמן לפנות לרב חסיד, רב הקהילה והוא כבר ידאג לכל השאר.
בגיברלטר ישנם ארבעה בתי כנסת: "נפוצות יהודה", "שער שמים", "עץ החיים" ו"אבודרהם". יש לבדוק מראש אם בית הכנסת כזה או אחר פתוח מכיוון שהם מבצעים רוטציה ביניהם וכך הם שומרים על שימושם של כל בתי הכנסת.
בנוסף, יש בגיברלטר גם גן, בית ספר יסודי יהודי ובית ספר תיכון (לבנים ובנות בנפרד), שתי חנויות כשרות, מאפיה כשרה, מקווה ושתי מסעדות (חלבית ובשרית). בראש המצוק ישנו בית קברות יהודי עתיק ובו קבורים צדיקים רבים, הנקרא "שער היהודים", אך אין קוברים בו עוד. בשנים האחרונות הקימו בית קברות חדש, הממוקם סמוך לשדה התעופה, שבו נקברים יהודים בלבד, עם חלקה וכניסה נפרדת משאר הדתות.
העלייה למצוק וטיפים נוספים לדרך
לא מומלץ לעלות למצוק ברכב שכור, כיוון שהדרך למעלה לא בטוחה ומפותלת – אפילו לתושבים המקומיים היא לא פשוטה, אז קל וחומר לתיירים שזו עבורם הפעם הראשונה. עדיף לעלות ברכבל או במונית (מוניות גדולות בלבד – בגיברלטר אין מוניות קטנות).
הרכבל הוקם כבר משנת 1966 וממוקם מרחק הליכה מהגנים הבוטניים. העלייה באמצעות הרכבל מעניקה לתייר חוויה בלתי נשכחת עם הצפייה לנוף עוצר נשימה. מכאן ניתן לראות שלוש מדינות (גיברלטר, ספרד ומרוקו), שתי יבשות (אפריקה ואירופה) ואת נקודת המפגש בין האוקיינוס האטלנטי לים התיכון. הרכבל עוצר בשתי תחנות קבועות ובשתיהן תוכלו ליהנות מקופים הפזורים בכל מקום. עלות הרכבל כעשרה פאונד.
חברת מוניות מקומית ומנוסה מעלה תיירים מדי יום למעלה המצוק. המסלול אורך כשעה וחצי, שבמהלכן תוכלו לקבל הסברים קצרים על שמורת הטבע ועל ההיסטוריה רבת השנים של המקום. עלות המונית כ-25 פאונד לאדם.
אם אתם קצרים בזמן ואין לכם זמן להמתין בתור או שאינכם רוצים לקחת טיול רגיל כאחד האדם, תמיד תוכלו לשכור מדריך טיולים פרטי - וכן ,יש אפשרות גם למדריך בשפה העברית. חברת Financial Tours הינה החברה היחידה בגיברלטר הדוברת עברית ומדריכיה מוסמכים מטעם הממשלה המקומית. אתר אינטרנט: www.gibraltartourguide.com
טיפ מספר 1: ניתן לרכוש כרטיס משולב לשמורה במרכז המידע לתיירים בכניסה לגיברלטר או ברכבל עבור האתרים הבאים: הרכבל, הקופים, מערת הנטיפים, מנהרות המצור הגדול והטירה המורית בעלות של 25 פאונד לאדם. חשוב רק לזכור שהמרחקים בין האתרים השונים בשמורה הם גדולים, כך שאם יש איזושהי מגבלה פיזית או שאינכם מטיבי לכת רצוי להגיע למקומות אלו באמצעות הדרכים שציינתי לעיל.
טיפ מספר 2: כפי שציינתי בתחילה, בעיקר בחודשי הקיץ הכניסה והיציאה לרכב בגיברלטר עלולה להיות כרוכה בפקקים ממושכים, עקב בדיקות במעבר הגבול. על מנת להמנע מהמתנה ממושכת זו ניתן לחנות את הרכב בצד הספרדי, לחצות את מעבר הגבול ברגל ולעלות בגיברלטר על אוטובוס מקומי.
אילת מאמו שי הינה דוקטורנטית החוקרת קהילות יהודיות קטנות ברחבי העולם, מחברת הספר "רילוקיישן דרלינג, רילוקיישן" ושותפה בחברת Benefit Business Solutions Ltd, אשר מעניקה שירותי ייצוג ופתרונות ניהול לחברות הפועלות מגיברלטר.
מתכננים טיול לדרום ספרד? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם: