1. כנסיית סנטה פליצ'יטה
אחרי חציית גשר פונטה וקיו של פירנצה, לצידו הדרומי, ממשיכים ועולים במעלה הרחוב. כמעט מיד נפתחת כיכר קטנה, שבמרכזה עמוד אפור וגבוה ומאחוריו כנסייה בצבע צהוב, עם שער ברזל. זוהי כנסייה חבויה ו"חינמית", בשם סנטה פליצ'יטה (Santa Felicità), שהיסודות שלה הם עוד מהמאה החמישית לספירה והמראה הנוכחי שלה הוא מהמאה ה – 18. למי שיבחר להכנס לתוכה (לא בזמני תפילה ובהתאם לשעות המצויינות בפיתחה), ימצא בצידה הימני קפלה (Cappella – חלל קטן לתפילה) המגודרת בשער ברזל ובה יצירה מהמאה ה – 16 של אמן בשם פונטורמו (Pontormo). תמורת תשלום סמלי, ניתן להדליק את האור בקפלה ולהתרשם מעוצמת הצבעוניות והיופי של הציור, וזאת למרות הנושא הדרמטי של תיאור ישו המת עם סימני הצליבה על גופו.
- כתובת: Piazza di Santa Felicita

2. פאלאצו פיטי
חוזרים לרחוב ממנו נכנסנו לכיכר, ויה גואיצ'ארדיני (Via Guicciardini), וממשיכים ללכת לאורכו, עד שנפתחת כיכר רחבת ידיים, שעליה שולט מבנה אדיר. זהו פאלאצו פיטי (Palazzo Pitti), ארמון שבנייתו החלה עוד בשלהי המאה ה – 15. חלקו המרכזי והראשוני נבנה ביוזמת בנקאי עשיר בשם לוקה פיטי (ומכאן שמו של הארמון עד היום – 'פאלאצו פיטי'). לאחר שזה פשט את הרגל, המבנה עבר ידיים והלך והתרחב עד למאה ה – 19, בה הושלם לצורתו הנוכחית. כיום הארמון מכיל בחובו גנים ומספר מוזיאונים. את כרטיסי הכניסה יש לרכוש תחילה בקופת הכרטיסים שבזרוע הדרומית של המבנה, ורק אז להכנס אליהם דרך השער הראשי. שניים מתוך המוזיאונים הם גלריה פלטינה (Galleria Palatina) וגלריה מודרנה (Galleria Moderna), הממוקמים אחד מעל לשני. הכניסה אליהם היא באמצעות כרטיס אחד משולב. בגלריה פלטינה נמצא אוסף יצירות מתקופת הרנסנס והבארוק, כשהמפורסמות שבהן הן של אותו גאון מתקופת השיא של הרנסנס, רפאל, או בשמו האיטלקי רפאלו (Raffaello). עם אותו כרטיס וללא תוספת תשלום, ניתן לעלות לקומה שמעל, באמצעות מדרגות או מעלית, ולהיכנס לגלריה מודרנה (Galleria Moderna). הגלריה מכילה יצירות משלהי המאה ה – 18 ועד לתקופה שבין שתי מלחמות העולם. בין היצירות השונות, נמצא גם אחד מהאוספים החשובים ביותר בעולם של ה'מאקיאיולי' (Macchiaioli) - כינוי שקיבלו קבוצת ציירים, שפעלו בפירנצה במחצית המאה ה – 19. המאפיין של ציירים אלה הוא הגישה שכל מה שהעין שלנו רואה, מורכב למעשה מאור וצל. לפיכך, להעברת רעיון זה הם ציירו נושאים שונים באמצעות כתמי צבע. זו בדיוק הסיבה לכך שקיבלו את השם 'מאקיאיולי' (תחילה כשם גנאי) ואם היינו רוצים לתרגם את שמם לעברית, היינו מכנים אותם "המכתימים", או "הכתמיים" ('מאקיה' macchia באיטלקית משמעותו 'כתם').
- כתובת: Piazza Pitti, 1
- אתר גלריה פלטינה: www.firenzemusei.it/00_english/palatina/index.html
- אתר גלריה מודרנה: www.firenzemusei.it/00_english/moderna/index.html

3. טרטוריה לה קאזהלינגה
תוך מספר פסיעות דרומה, במורד ויה מאג'יו (Via Maggio), המקביל לפאלצו פיטי, נמצא רחוב צר בשם ויה מיקלוצי (Via Michelozzi). כאן נמצאת מסעדה משפחתית, בשם 'טרטוריה לה קאזהלינגה' (Trattoria La Casalinga), שמשמעותה "עקרת הבית". המסעדה נפתחה על ידי סב המשפחה בשנת 1962 ומנוהלת עד היום על ידי הדוד, האבא, האמא והילדים. הטרטוריה ההומה ידועה מאוד בין התושבים המקומיים ונראה שלא רק ביניהם. למרות שנותיה הרבות, הטרטוריה מחליפה חלק מהתפריט שלה מדי יום, זאת כדי לגוון לסועדים המזדמנים והקבועים שפוקדים אותה בצהריים ובערב (למעט בימי ראשון, אז היא סגורה). בין מבחר המנות הפיורנטיניות שמוצעות בה, נראה שהמנה בה הם מתגאים ביותר היא לה אחראית האמא של המסעדה, רביולי ממולאים בגבינת ריקוטה ותרד ומוגשים ברוטב של חמאה ומרווה (Ravioli al burro e salvia). אם בחרתם להכנס ולאכול כאן, מומלץ בדרך כלל לבצע הזמנה מראש או לחילופין לקחת בחשבון, שנדרשת סבלנות והמתנה, בעיקר בעונות המתוירות יותר. במסעדה עצמה, ברגע ששולחן יתפנה ותורכם יגיע, אתם תופנו בדרך כלל באיטלקית נמרצת למקום שלכם. מעל למפת הבד של שולחנכם, תונח מפת נייר לשימוש חד פעמי. בנוסף, יוגש לכם תפריט שהוא לא יותר מאשר דף מצולם פשוט, בו לעיתים עדכונים שונים בכתב יד. בסיום הארוחה אחד מהמלצרים, שעל פי רוב הינו מבני המשפחה, יתייצב לידכם ותוך שהוא משתמש בזכרון בלבד, יפרט באוזניכם את המנות שאכלתם ואז יציין את המחיר הכולל.
- כתובת: Via Michelozzi 9
- אתר אינטרנט: www.trattorialacasalinga.it

4. כנסיית סנטו ספיריטו
במרחק של פסיעות מעטות מהמסעדה, כאשר מפנים את הגב לרחוב מאג'יו (Via Maggio), נפתחת כיכר גדולה ובצידה הימני (הצפוני) מבנה גבוה וצהוב עם חזית מרשימה מאוד בפשטותה. כנסיית סנטו ספיריטו (Santo Spirito), כלומר 'רוח הקודש', שנכון לכתיבת שורות אלה הכניסה אליה חינם, הינה מבנה מהמאה ה – 15. פרויקט בנייתה הופקד בידי פיליפו ברונלסקי (Filippo Brunelleschi), ראשון אדריכלי הרנסנס, אותו אחד שאחראי גם לכיפת הקתדרלה האדירה של העיר. למרות ש'סנטו ספיריטו' נעשתה בסופו של דבר באופן שונה מזה שהתכוון אליו האדריכל, עדיין מדובר ביצירת מופת מתקופת הרנסנס. בין היצירות היותר מפורסמות בכנסיה נמצא 'הצלוב' (Il Crocifisso) העשוי עץ, שנחשב לעבודת נערות של מיכלאנג'לו. היצירה אינה מוצבת בחלל הראשי של הכנסייה אלא בחדר צדדי שלה וכדי לראות אותה רצוי לבקש מהשומרים בכנסייה להוביל אתכם אליו. ביציאה מהכנסייה וחזרה לעבר ויה מאג'יו, פונים צפונה, ומתקדמים לעבר הנהר. באופק הלא רחוק, כבר רואים איך הכביש ממשיך על גשר בשם 'סנטה טריניטה' (Ponte Santa Trinità) על שם הכנסייה שנמצאת מעברו השני.
- כתובת: Piazza Santo Spirito
5. גלידריית סנטה טריניטה
רגע לפני חציית הגשר ממוקמת בצד שמאל גלידריית סנטה טריניטה (Gelateria Santa Trinità). בין הטעמים המוצעים בה, אפשר למצוא את זה הקרוי 'בואונטאלנטי' (Buontalenti). טעם זה הינו על שם האדריכל הפיורנטיני בן המאה ה – 16 בשם ברנארדו בואונטלנטי (Bernardo Buontalenti), שהמציא את הגלידה המודרנית, כפי שמוכרת לנו כיום. טעם אחר הוא זה שמכונה הצ'וקולטה פונדנטה (Cioccolata fondente), המתבסס על השוקולד עטור הפרסים אמאדי (Amedei). בחדר הסמוך נמצאים מוצרי מזון טוסקניים שונים, בהם ה – 'צ'אלדה ממונטהקטיני' (Cialda di Montecatini), שהוא סוג של וופל שטוח, אותו ניתן לאכול לבד, להוסיף עליו גלידה או לטבול אותו במשקה המתוק והמאוד אלכוהולי 'וין סאנטו' (Via Santo).
- כתובת: Piazza Frescobaldi, 11-12/r, Ponte Santa Trinita
- אתר אינטרנט: www.gelateriasantatrinita.it

לתחילת הכתבה
הכותב הוא ליאור אביב, מדריך טיולים מורשה ומוסמך החי בפירנצה, בוגר תולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת פירנצה. אתר אינטרנט:www.florenceasyouwish.com, דוא"ל: [email protected]
להמלצות "חמישייה מקומית" נוספות מרחבי העולם הקליקו כאן.
רוצים לקרוא עוד על טיול בפירנצה? הנה קישורים נוספים שכדאי לקרוא:
טיול בויה דל קורסו - מרכזה ההיסטורי של פירנצה >> ביקור בפירנצה - טיול בין שני ארמונות >> מפת צפון איטליה >>