אל סרי לנקה הגעתי עם אשתי לירח הדבש שלנו (יולי 2014), לסרי לנקה הגענו במקרה אחרי התלבטות והסיבה שאני רושם את הפוסט (מה שאני לא נוהג לעשות) היא בגלל שמצאנו מעט מידע מועיל לאנשים בגילנו (27), כאלה שבאים בלי משפחה ולא בהמשך לטיול הגדול שלהם. אז ככה, קודם כל קצת מידע מקדים: בסרי לנקה יש 21 מליון אנשים באי שהוא (בערך) פי שתיים וחצי מישראל, רובם מרוכזים בעיר הבירה שנקראת קולומבו וכל השאר מפוזרים באי (בעיקר מהמרכז דרומה). בסרי לנקה הייתה מלחמת אזרחים מאוד קשה של סניגלים בודהיסטים מול טמאלים מההינדו. המלחמה התחילה לפני כמעט מאתיים שנה כשהבריטים שלטו במקום (הם הביאו את הטמאלים לעבוד) והתחילה לצבור תאוצה חזקה לפני שלושים וחמש שנה, לפני חמש שנים (2006) על נשיא סינגלי שהחליט לסיים אותה (נחשב שם לגיבור ענק), בעקבות כך הוא עשה המון דברים רעים מאוד, הרג המון טאמילים וב2009 הוא סיים אותה לחלוטין כאשר הוא השמיד את רוב הטאמילים במדינה (יש המון מידע בלונלי פלנט על זה), צודק או לא (אני לא נכנס) מה שחשוב הוא שהיום סרי לנקה היא מקום נקי ממאבקים, שנבנה מחדש ואת המלחמה רואים (לא מרגישים) רק בצפון שהוא דיי שבור. אחרי שסיימתי את זה אני אנסה לתאר בצורה המועילה ביותר את האי כדי שתוכלו להבין למה לצפות:
מה עושים שם: בסרי לנקה יש המון אופציות לדברים שונים:
-היסטוריה: המון מקדשים עתיקים והריסות, הבולטים בהם הם פולונרואה, עיר הבירה השנייה הכי עתיקה שלהם, שם יש המון הריסות (אותי זה פחות הרשים) וכמה פסלים מאוד יפים של בודהה. קנדי שהיא עיר התרבות שלהם שם נמצא מקדש השן שהוא המקדש הבודהיסטי הכי קדוש בעולם בגלל שן של בודהה שנמצאת שם, מעניין להגיע בערב לטקס שלהם אבל לדעת שעמוס מאוד. סינגריה מבחינת היסטוריה היא הכי מעניינת לפי דעתי בגלל שתי דברים מקדש הזהב, מקדש חצוב בסלע עם המון פסלים של בודהה והארמון (שממנו נשארו עתיקות) אבל כדי להגיע אליו עולים אלף מאתיים מדרגות (שווה לקום מוקדם כדי להגיע לפני כמויות התיירים), הליכה יפה ונוף מדהים. חשוב לדעת שהם לא צוחקים בכל מה שקשור לבודהה, לא מצטלמים עם הגב אליו, מורידים נעליים ומכסים כתפיים וברכיים, הם אנשים נעימים אבל לא יסבלו שום דבר בקשר לבודהה.
- חופים: סרי לנקה היא אי מה שאומר שיש להם מלא חופים, בצד המערבי יש חופים קשים שלא מתאימים לרחצה (בעיקר קיט), בדרום ובדרום מזרח יש חופי גולשים בעיקר ערים כמו גאלה וארוגמבה. בערים של המזרח יש חופי רחצה מדהימים ובתוליים ברובם (איזור טירנקומלי).
- חיות: בסרי לנקה יש המון חיות אבל המרכזית בהם היא הפילים להם יש היסטוריה מורכבת עם האנשים, הדרום נמצא יאללה פארק מקום ענק שאליו שוכרים ג'יפ, יחסית יקר (כניסה עולה חמישים דולר) אפשר להעביר שם לילה ושם רואים פילים (לא הרבה) טאו לבן, קצת קופים, תנינים, פיתונים ואם יש לכם מזל למורים (סוג של נמר בסכנת הכחדה), הדבר הטוב ביותר שם (מבחינתנו) היה הלינה בבית על העץ באמצע הספארי שהיה מגניב. הפילים שהם החיות המרכזיות של האי מעניינים הרבה יותר, הם זזים כל יום קרוב ל25 קילומטר כדי למצוא אוכל מה שאומר שהם זזים בין הפארקים ככה שחשוב לדבר עם מדריך לראות לאן להגיע כדי לראות אותם, אנחנו פגשנו אותם במירנרווה (עדר של ארבע מאות) היה מקסים והם חיות מדהימות. חשוב לדעת שהם פילים פראיים, הם זזים על כבישים ויש להם בעיות עם החקלאים המקומיים, לא מתעסקים איתם! לא יורדים להאכיל אותם ואם לקחת רכב והחלטתם לנסוע לבד לברוח ברגע שאתם רואים אותם לע הכבישים (הם הרגו כמה וכמה אנשים). למי שרוצה לרכב או להאכיל את הפילים זה נמצא בקנדי שם אפשר לעשות מה שרוצים כי אלה פילי שבי. בסרי לנקה יש היום 4,500 פילים.
צלילה- בסרי לנקה יש המון לגונות ומקומות צלילה שהמפורסמים בהם נמצאים במזרח (אי היונים בטרינקומלי הוא אחד שלא הפסקנו לשמוע עליו. בכל זמן בשנה יש משהו אחר לראות, למי שמגיע שינואר פברואר יש הזדמנות לראות ליוויתנים כחולים בדרום (ואם אתם מתחברים לדייג קיימת גם אפשרות לשחות איתם למגיעים ביוני יש הזדמנות לשחות עם עדרים של חמש מאות דולפינים במערב וביולי יש צבי ענק שמגיעים לגאלה ככה שלא חסר שם, שווה לבדוק לפני עם מדריך כבר מהארץ.
גלישה- סרי לנקה מפורסמת בגלישה שלה, רוב הגלישה מתרחשת בארוגמבה בדרום מזרח, הם מכירים ישראלים ואוהבים אותם, יש שם גלישה לכל מי שרוצה ממתחילים ועד מקצוענים. קיט הוא ספורט עולה שם ונמצאו כמה מקומות מעניינים במערב ככה ששווה לבדוק.
טיולים- בסרי לנקה יש כמה מסלולים מפורסמים, בניו אורליה (נקראת גם בריטניה הקטנה) יש את סוף העולם שזה מסלול מרשים של עשר קילומטר או כף האדם ששם הבודהיסטים מאמנים שבודהה צעד וההליכה לשם עוברת דרך חמשת אלפים מדרגות (הליכה של שבע שעות בקצב גבוה). בנוסף יש להם מסלול על הר באזור אלה של כמה ימים על מצוקים.
-; אוכל: בסרי לנקה אוכלים חריף, חשוב לדעת את זה, לרוב שותים תה (מצויין). רוב האוכל המקומי שם הוא אורז וקארי או בורקסים חריפים, בנוסף יש להם המון פירות ים (בקר הולכים פחות אבל עדיין אפשר למצוא המבורגרים בערים מוסלמיות יותר).
בנוסף יש להם המון פירות מגניבים לפי עונה, לנו יצא לטעום ראבוטן (סוג של ליצ'י גדול ושעיר), מנגו קטן (נרקא כמו פסיפלורה רק בטעם מנגו, דוריאן שנחשב ל"מלך הפירות" גדול, קוצני אבל עם פרי בטעם שמזכיר אנונה רק במרקם חמאה.
סרי לנקה נסגרת לחלוטין בשעה עשר, הפאבים נסגרים והכול נכבה (חוץ מהפליאוף של המונדיאל שבשבילו הפאבין קיבלו אישור מיוחד מהמדינה). באופן כללי הם חולים על קריקט ורואים רוגבי גם. אחנו שכרנו שם נהג מה שעשה לנו את הטיול, לנהג משלמים בין 50-60 דולר ליום אבל בלעדיו קשה הרבה יותר ומשלמים הרבה יותר, בהתחלה היינו קצת חשדנים אבל אחרי יום נתנו לו להוביל, הוא הבין אותנו בדיוק וסגר כל מקום לפי רצוננו, הוא עזר בכל דבר, סגר לנו מקומות לינה מצויינים, לגבי לינה יש המון אופציות שמתחילות בגסטהאוסים של 40-60 דולר ונגמרות בבתי מלון של מאות, אישית אנחנו העדפנו גסטהאוסים כי הכל נסגר מוקדם וככה ישבנו עם מקומיים ותיירים צעירים, במקום לשבת לבד במלון. בנוסף בזכות המדריך יצא לנו לאכול אוכל מקומי, לשבת באזורים של המקומיים, מקומות כמו רסטהאוס שהביאו הבריטים ושם כל העובדים נחים צהריים עם אוכל ואלכוהול או כמו לגונות אליהם מגיעים לשתות אחרי ששטים בסירה אליהם (בקיצור מעניין) בנוסף הוא עזר לנו ";להתארגן" דרך חברים שלו ככה שיצא שבמקום לשלם עשרים דולר על 2 שילמנו חמישים על מאה (שהמבין יבין). קצת על האלכוהול: המשקה המקומי שלהם נקרא ערק ומכינים אותו מקני סוכר או קוקוסים (דומה לג'ים בין) יש להם בירה בריטית שנקראת LION בירה טובה מאוד ואם תכירו מקומי תוכלו לבקש ממנו ממנו את האלכוהול המחתרתי שלהם (חזק מאוד) הסיגריות שלהם בריטיות שאפשר למצוא גם בארץ Dounhiil, golden life, benson הם השולטות שם ומרלברו אפשר למצוא אבל קשה יותר
המלצה אחרונה שאני יכול לתת היא מדריך, בסרי לנקה יש תחבורה ציבורית סבירה מינוס, מוניות הם דבר יקר אבל הטוק טוקים הם דרך יעילה מאוד לזוז. מדריך פותר את רוב הבעיות, חוסך כסף מול המקומיים ועוזר להגיע למקומות שקשה יותר להגיע כי הם לא מופיעים בלונלי פלנט. אנחנו בקושי פגשנו תיירים ואת רוב הזמן העברנו עם מקומיים (אם רוצים לפגוש תיירים הולכים למקומות של לונלי פלנט וכמעט תמיד הם שם). ענף התיירות של סרי לנקה הוא ענק והמדריכים עובדים אחד עם השני, לא יכול להגיד על נקודה אחת בה הרגשתי שהם מרמים אותי עד רמה שזרקתי לפח בטעות קופסאת סיגריות עם מאה דולר ובבוקר המדריך שיכל באותה מידה להשאיר את זה אצלו החזיר לי את הכסף. המדריך שלנו היה ננדיקה עם אחלה אוטו אם אתם מעוניינים המספר שלו הוא 0094779753203, אחלה אנגלית, אחלה גבר, עבד המון שנים בספארי ויודע כל דבר שיש על החיות בסרי לנקה, מומלץ בחום.
קצת על מקומות:
בלק ביוטי בגאלה- אחלה גסטהאוס, קטן, נחמד, נוח, אנשים טובים עם אחלה אוכל שאם תבואו להם בטוב תוכלו לשבת ולשחק איתם קארום, המשחק המקומי שלהם שהוא שילוב בין שולחן שש בש לסנוקר.
Wiew point villa- באלה, אחלה מקום, יפייפה, נעים ואנשים נחמדים ברמות, שווה כל רגע רק בגלל הנופים.
שער באריות בסיגריה- נוח, נעים, בערב ויוצא שכולם יושבים במקום אחד ושותים עד אמצע הלילה וזה בלי קשר לעובדה שפילים מגיעים לגדרות שלהם בלילה לאכול בננות.
- יש עוד המון מקומות טובים אבל שוב, נהג יעזור לכם להגיע לכולם.
מקווה שעזרתי קצת, אם מישהו רוצה לשאול משהו הוא מוזמן ואני אנסה לעזור