פתיחה: יצאנו לחופשה קצרה ונפלאה של חמישה ימים ברומא בזמן חופשת חנוכה, כדי לספוג את האווירה של טרום כריסמס ברומא ולהנות ממזג האוויר הנעים ששורר ברומא בחודש דצמבר. רומא לא איכזבה וקיבלה אותנו באהבה ובמזג אוויר מעולה עם טמפרטורות בין 12-18 מעלות, כמעט ללא גשם.
הרכב: נסענו בהרכב חלקי, שני הורים ושני ילדים בגילאים 14 ו- 19.
לינה: שכרנו דרך Booking דירה דירה מקסימה בעלת ציון 9.8 במחיר סביר.
הסעות משדה התעופה וחזרה: השתמשנו בשירותי חברת ההסעות Romeo שהומלצה בחום בפורום זה.
ניווט בעיר: להליכה רגלית, השתמשנו באפליקציה Sygic שמלווה אותנו בכל הטיולים שלנו, וכרגיל עשתה את העבודה. לתחבורה ציבורית השתמשנו באפליקצית Moovit שהיתה מדויקת ואמינה.
כרטיסים: כדי לעקוף את התורים הארוכים רכשנו מראש את הכרטיסים הבאים:
היום הראשון- טיסה, הסעה לדירה, הצטיידות וטיול קרוב לדירה
תכנית היום הראשון:
- כיכר פטרוס הקדוש
- בזיליקת פטרום הקדוש
- מצודת וגשר סנט' אנג'לו
יצאנו בטיסת אל-על שהמריאה בשעה 6:10 . אל-על החליטו להפוך לחברת לאו קוסט במחיר מלא ובמקום ארוחת בוקר “פינקו” אותנו בכריך קטן. כדאי לעלות לטיסה שבעים או עם כריך שלכם.
נחתנו בשדה התעופה Fiumicino . פנינו אל נקודת המפגש של חברת Romeo וחיכינו כעשרים דקות עד שהנוסעים האחרונים שיועדו למונית שלנו הגיעו, החברה בבעלות ישראלית אבל כל הנהגים איטלקים, הנהג היה אדיב מאוד ועצר לנו מול דלת הדירה.
הדירה נמצאת סמוך למצודת סנט' אנג'לו, כיכר ובזיליקת פטרוס הקדוש.
בעלי הדירה עשו מאמץ מיוחד להכין לנו את הדירה בשעות הבוקר ונתנו לנו להיכנס כבר בשעה 10:30 לדירה.
הגענו לדירה יפה ומאובזרת באופן מלא. בדירה שמו לנו, סלסלת פירות, כיכר לחם, בקבוק שתייה, אריזות קורנפלקס אישיות לכל השהות, וריבות שונות. בנוסף, בכל בוקר השאירו לנו ליד הדלת קוראסונים טריים.
שם הדירה: St. Peter Home House
לאחר מנוחה בדירה והצטיידות בסופר הקרוב יצאנו לסיבוב באחד האתרים הסמוך לדירה, כיכר ובזיליקת פטרוס הקדוש.
מתוארת מפת אתרים של היום הראשון ומיקום הדירה.
הכניסה לבזיליקה נמצאת הצד הימני של הכיכר וכדי להיכנס, יש לעבור בדיקה בטחונית הכוללת מכונת שיקוף. הבזיליקה מהממת. חובה להיכנס.
בכיכר פגשנו בשומרי הוותיקן בלבושם הססגוני
לאחר הבזיליקה המשכנו לכיוון מצודת סנט' אנג'לו המרשימה והגשר מלא הפסלים שחוצה את נהר הטיבר. למעשה בכל ימי החופשה עברנו על הגשר ליד המצודה.
.
היום השני- יום פיאצות
תכנית היום השני:
- המדרגות הספרדיות ופיאצה אספניה-Piazza di spagna Spanish Steps
- ויה דל קורסו מרכז-Via del Corso
- גלרית אלברטו סורדי-Galleria Alberto Sordi
- מזרקת המשאלות פונטנה די טרווי-Fontana di trevi
- פנתאון-pantaon
- פיאצה נבונה-Piazza navona
את היום התחלנו בנסיעה קצרה במטרו לתחנת המטרו SPAGNA שליד המדרגות הספרדיות.
חרשנו את הסמטאות והתענגנו על חנויות לחג המולד.
המשכנו אל מבנה הפנתיאון המרשים
בדרכנו בסמטאות הגענו אל הגלידריה -Gelateria Della Palma
היה נחמד לראות חיילים איטלקים בעת חילופי משמרות.
היעד האחרון ליום זה היתה פיאצה נאבונה
וכמובן עוד ועוד חנויות מקסימות
בדרך לדירה עברנו שוב דרך הגשר של מצודת סינט' ג'ימס.
לאחר מנוחת אחר הצהריים יצאנו לסיבוב נוסף בעיר, כדי להתרשם מרומא המוארת לחג המולד.
היום השלישי- הרובע היהודי ורובע טרסטוורה
תכנית היום השלישי:
- וילה פרנזינה -Villa Farnesina
- בזיליקת סנטה מריה אין טראסטברה -Basilica di Santa Maria in Trastevere
- רובע טרסטוורה-Trastevere
- האי טיברינה- Tiberina Isola
- המוזיאון היהודי של רומא-Museo Ebraico di Roma
- בית הכנסת הגדול של רומאTempio Maggiore di Roma
- פיאצה ונציה-Piazza venezia
כדי להגיע אל הוילה, נסענו באוטובוס צפוף שעצר לנו צמוד לוילה פרנזינה. היינו המבקרים היחידים בוילה. הכניסה עלתה 18 יורו לארבעתנו
המשכנו לרובע טרסטוורה, היות והשעה הייתה מוקדמת הרובע היה עדיין מנומנם
נכנסנו לבזיליקת סנט מריה אין טרסטוורה, הכנסייה הראשונה בעולם שבה הורשו הנוצרים
להתפלל בפרהסיה.
המוזאון מספר את תולדות יהודי רומא שהגיעו לרומא בארבע תקופות שונות. בזמן שבית המקדש היה קיים הגיעו לרומא יהודים ביוזמתם. בעת חורבן בית המקדש הובאו יהודים לרומא כעבדים. יהודים נוספים הגיעו לרומא בעקבות גירוש ספרד, וקבוצת היהודים האחרונה הגיע לרומא מלוב בשנת 1967 בעקבות פרעות ופוגרומים.
מהמוזאון היהודי יצא סיור עם מדריכה אל בית הכנסת הגדול של רומא
היעד הרשמי האחרון ליום זה היתה פיאצה ונציה. מקום מדהים, אנדרטה בעלת גודל עצום, בכיכר לידה עמד עץ חג מולד ענק.
כדי לחוות שוב את אווירת הכריסמס ברומא, הלכנו לאורך ויה דל קורסו והסמטאות הצדדיות מפיאצה ונציה עד למדרגות הספרדיות שבהם הורגשה המולת החג באופן הכי משמעותי.
וכמובן בסוף הערב צעדנו בדרכנו הרגילה אל הדירה דרך גשר סנט' אנג'לו.
היום הרביעי- הוותיקן
תוכנית היום הרביעי:
- מוזיאון הוותיקן והקפלה הסיסטינית- Musei Vaticani
- פיאצה דל פופולו-Piazza del popolo
- ויה דל קורסו צפון-Via del Corso
את היום התחלנו בצעידה רגלית של רבע שעה אל מוזאון הוותיקן. היות ורכשנו כרטיסים מראש נכנסנו אל המוזאון בלי לעמוד בתור הארוך שנפרש לאורך כל הרחוב.
המוזאון עצום וסימון האגפים לא מאוד ברור. בחרנו במסלול הסיור הקצר (שגם הוא היה ארוך). כאשר התחלנו באזור הפסלים שהובאו ממצריים וסיימנו בקפלה הסיסטינית שבה אסור לצלם.
ככה נראות מדרגות היציאה מהמוזאון
לאחר שיצאנו מהמוזאון נסענו במטרו מתחנת Otaviano אל תחנת Flamimio הצמודה לפיאצה דה פופולו העצומה שבמרכזה עומד אובליסק מצרי נוסף. עלינו אל מרפסת התצפית של גני וילה בורגזה, כדי להסתכל על קו הרקיע של רומא.
מפיאצה דל פופולו ירדנו לאורך ויה דל קורסו ודרך הסמטאות המוארות לחג המולד, לעוד חנויות מקסימות. עברנו דרך המדרגות הספרדיות, פונטה דה טרווי ובמסלול הקבוע חזרה לדירה.
היום החמישי- הקולסאום
תוכנית היום החמישי:
- קולוסיאום-Colosseum
- קשת קונסטנטינוס-Arcus Constantini
- בזיליקת סן פייטרו אין וינקולי-Basilica di San Pietro in Vincoli
- שער טיטוס- Arch of Titus
- הפורום הרומאי -foro romano -forum romanum
- פיאצה דל קמפידוליו גבעת הקפיטולין-Piazza del Campidoglio
- ויה דל קורסו דרום-Via del Corso
הגענו אל הקולוסיאום באוטובוס שהפעם היה די ריק, שעצר ממש ליד האתר. ברחבת הקולוסיאום השתרכו תורים ארוכים. היות ורכשנו כרטיסים מראש נקבעה לנו שעת כניסה מדויקת שחיכינו לה מעט.
ברחבת הכניסה לקולוסיאום ניצבת קשת קונסטנטינוס
לאחר הביקור בקולוסיאום טיפסנו לעבר בזיליקת סן פייטרו אין וינוקולי, כדי לראות את פסל משה המפורסם שמשני צדדיו רחל ולאה. היה מרשים.
לאחר הביקור בבזיליקה, חזרנו אל הכניסה לפורום הרומאי כדי לצפות בשער הניצחון (לא ניתן לראות את תבליט המנורה מבחוץ). אין צורך לשלם שוב משום שכרטיס הכניסה כולל את כל הקולוסיאום, הפורום הרומי וגבעת פלטין. נאלצנו להמתין זמן רב בתור ארוך בשל הבידוק הביטחוני, בניגוד לקולוסיאום, לא היה תור מיוחד למי שרכש כרטיס מראש. ניסינו לדמיין איזה סבל זה היה יכול היה להיות, אם היינו נאלצים להמתין בקיץ בשמש בתור זה.
למעשה, עשינו טעות, הדרך הנכונה להיכנס אל הפורום כמעט ללא תור, היא לחזור עם הכביש שמוביל לקולוסאום, אחרי קשת קונסטנטינוס ולהיכנס אל גבעת פלטין, צריך לעלות אל גבעת פלטין, להשקיף מהגבעה אל הפורום הרומאי ואז לרדת לפורום ללא תור.
לאחר הכניסה לפורום עמדנו ברגשות מעורבים ליד שער טיטוס, שמציג בגאווה את חורבן בית המקדש ואת השלל שנבזז מבית המקדש.
הלכנו לאורך הפורום הרומאי והתרשמנו מהעתיקות ששימשו מרכז החיים של רומא העתיקה.
יצאנו מהפורום לקראת סופו מצד ימין (אין צורך לחזור לכניסה) במטרה להגיע אל אל גבעת הקפיטולין. בדרך את הפורום מזוויות ראייה נוספת.
אל גבעת הקפיטולין המרשימה, ניתן לעלות ממדרגות או מכביש הפונה שמאלה לפני פיאצה ונציה ומאפשר תצפית נוספת על הפורום.
דגם של פסל הזאבה המניקה את רמוס ורומלוס שהקימו את רומא. הפסל המקורי נמצא בתוך המוזאון.
את היום קינחנו בטעימה אחרונה מאורות הכריסמס ובסיבוב קניות שהתחיל בפיאצה ונציה ונמשך במעלה ויה דל קורסו.
הרחובות היו עמוסים מאוד בשל חג נוצרי שהיה ביום זה 8/12, היות וכל האיטלקים היו ביום חופש. חלק מהרחובות נחסמו כדי לאפשר לשיירה של האפיפיור לעבור.
רצינו להגיע לפיאצה ברבריני כדי לראות את החנוכיה של רומא, אבל לא ניתן היה להגיע בגלל ההמונים.
בזה הסתיים הטיול שלנו בחנוכריסמס. רומא היתה נפלאה ופינקה אותנו במזג אוויר מעולה.
למחרת בבוקר אספה אותנו מונית של חברת Romeo אל שדה התעופה. הנהג היה עצבני מאוד ונהג אל השדה במהירות מטורפת, לא היה נעים.
שדה התעופה של רומא מאוד יפה, מרווח ואסתטי. אחרי שדה התעופה העלוב של ברלין שממנו טסנו בטיול הקודם, זה היה שינוי מרענן.
קצת טיפים:
- לא להתקרב למוכרים אפריקאים שמנסים להתיידד עם תיירים בטריקים שונים. הם ניגשים ללחוץ ידיים, אומרים לכל משפחה family nice, מציעים צמידים במתנה, כל זה במטרה לעקוץ תיירים. לא ללחוץ להם ידיים, לא לענות להם, פשוט להתעלם.
- חובה להזמין כרטיסים מראש לוותיקן ולקולסאום כדי לעקוף את התורים.
- לשים לב בתכנון הטיול, לחגים של תושבי המקום. ה 8/12 הוא יום בשורת ההריון של מרייה- כל האיטלקים בחופש. הרחובות עמוסים באופן מאוד לא סביר.
- מומלץ להתקין בטלפון אפליקציית Tour man , האפליקציה נותנת הסבר קולי מעניין על כל אתר שתבקרו בו ברומא (מלבד הסבר מפורט בתוך מוזאון הוותיקן ובתוך הקולוסאום).