טיסת בוקר מוקדמת לאתונה עם ארקיע . אנחנו בהרכב של 2 זוגות ( אחיות ,גיסים ) בדרכנו לאי אנדרוס , האי השני בגודלו בקבוצת האים הקיקלאדים . רכב שכרנו דרך אופרן ( Europcar ) ניסן קשקאי . אמצע ספטמבר ( 21.9.23 ) התור בדלפק של חברת ההשכרה לא גדול , אם בכוונתכם לעלות עם רכב למעבורת , כדאי ליידע את חברת ההשכרה מבעוד מועד , בדלפק יבקשו עוד 25 אירו תוספת ביטוח לכל כיוון , את הרכב אוספים במגרש של החברה , מתאפסים על וויז ומפות גוגל ויוצאים לכיוון עיירה קטנה RAFINA שם נמצא הנמל ממנו יוצאים לאנדרוס ולאיים אחרים באזור . בתקופה זו של השנה יש 5 מעבורות ביום שמפליגות לאנדרוס ולאיים נוספים ( אנדרוס היא התחנה הראשונה ) . כרטיסים אפשר לרכוש און ליין אם ידועה לכם השעה המדוייקת שתגיעו או במשרדים הסמוכים לנמל . אנחנו רכשנו כרטיסים בנמל למעבורת הקרובה כך שהספקנו לאכול ארוחת בוקר מאוחרת באחד מבתי הקפה שמשקיף על הנמל ממרכז העיירה . מחיר כרטיס 25 אירו לאדם ועוד 50 אירו לרכב , בקו הזה יש גם מעבורות מהירות יותר שגומעות את המרחק בכשעה אחת במקום שעתיים , מחיר כרטיס למעבורת המהירה 38 אירו לאדם ,מחיר הרכב אותו הדבר . 10 דקות נסיעה מהנמל בעירה gavrio ממוקם המלון שלנו לשבוע הקרוב , משקיף מגבוה על המרינה והעירה batsi . מלון iliades הוא מלון בוטיק קטן (7 חדרים ) שנפתח ב 2021 . חדרים גדולים ומרווחים מקלחות גדולות ונוף בלתי נגמר .

מבט ממלון iliades לעירה batsi
נוף ממלון iliades

מתמקמים ונחים , ארוחת ערב במסעדת oti kalo .

יום 2 . ארוחת בוקר מגישים לחדר , את התפריט צריך לבחור ערב לפני . אחד מהדברים שמייחדים מאוד את האי אנדרוס הוא מסלולי ההליכה הרבים שפזורים לאורכו ולרוחבו . בעזרת עמותות אירופיות ואנשי המקום המסלולים מסומנים ומתוחזקים בצורה טובה מאוד . יש מסלולים בדרגות קושי שונות , מסלולים מעגליים , מסלולים מנקודה לנקודה ועוד וואריציות . אפשר להעזר בכמה אפליקציות ואתרים שמתמחים בנושא , אנחנו נעזרנו בעיקר ב andros routes וגם ב all trails . המסלול הראשון שאנחנו הולכים יוצא מחוף ים שצמוד לכפר giala מסלול מעגלי של כ 9 ק"מ דרגת קושי בינונית . בקצב טוב יקח כשלוש וחצי שעות , לנו לקח כחמש שעות . גם בספטמבר יכול להיות חם ולא תמיד יש מים לשתיה לאורך המסלולים , אז קחו כמה בקבוקי מים ומעט פרי , ותהנו הרבה .

מנוחה במסלול
מפת המסלול

למתקדמים יש גם מסלול של כ 100 ק"מ ומומלץ לעשותו ב 10 ימים andros route .

מימין העירה andros שבחלק מהמפות והשלטים עדיין נקראת chora

מי שמתעניין בצמחים , יכול להכנס לגן בוטני שנמצא על המסלול ( אפשר להגיע גם עם רכב ) , בגן תמצאו את מגוון הצמחים שגדלים באי .

מימין חוף הים הצמוד לכפר gialia משמאל הנחל ושאריות המים מהחורף האחרון , וגם ברבורים שמדי פעם גם שטים בים

בסוף המסלול מתישבים לבירה צוננת בבית הקפה הצמוד לחוף , ובהמשך , רחצה בים . חזרה למלון ובערב אנחנו אוכלים במסעדה שמשקיפה על batsi מסעדת giakoumis . למי שאוהב , מומלץ לנסות את השרימפס ברוטב אוזו .

יום 3 . אחד מהדברים שמזכירים בכל מדריך לאי אנדרוס זה את הרוחות שמנשבות ויכולות לשבש את ההנאה בטיול וברחצה . באחת מהשיחות עם מקומיים , המליצו לנו למהר ולהכנס לרחוץ בים מכיוון שאין רוח והים "פלטה" . אז כנראה שהיה לנו מזל , לאורך כל השבוע לא נשבה כמעט רוח ואם כן זו היתה רוח חלשה שממש לא הפריעה .

נוף לאורך מסלול 20

הבוקר אנחנו מצפינים לחוף zorkos המדהים , בדרך עוברים דרך נופים מרשימים . קצת לפני ההגעה לחוף נמצאת נקודת ההתחלה למסלול 20 , מסלול הלוך וחזור לא ארוך . בתחילת המסלול יש תצפיות יפות לכיוון החוף , זה ממשיך עם צעדה קצרה בתוך ערוץ נחל ( בספטמבר יבש ) , ביציאה מהערוץ מגיעים לאזור מצוקים של עשרות מטרים מעל לים . המסלול ממשיך עד לפתח מערה , יורדים בזהירות למטה ( אין פה גדרות סולמות ומעקות ) , מימין יש פתח שמצריך מעט התכופפות ומגיעים : the valian pirates cave .

הירידה לערוץ
בתוך המערה
מצוקים במסלול 20
חוף zorkos תצפית ממסלול 20

בסיום המסלול מתמקמים על החוף , רחצה בים ( אין רוח הים פלטה ) אחר כך ארוחת צהריים קלה במסעדה שמעל לחוף , ובחזרה למלון .

יום 4 . מסלול 17 הוא מסלול שרובו ככולו מתנהל באזור בנוי , תחילת המסלול מחניה של בית ספר מקומי ליד תחילת המדרחוב בעירה chora שלפעמים נקראת גם andros או andros chora . המסלול הוא מעגלי שתחילתו וסופו לאורך נחל ( יבש בספטמבר ) , רוב ההליכה היא לאורך חומות נמוכות ובתים פרטיים חלקם מטופחים וחלקם פחות .

לאורך מסלול 17
חומות חצרות ובתים , מסלול 17

בסיום המסלול עושים סיבוב לאורך המדרחוב היפה של העירה , נכנסים לגלריה של אומנות שמציגה אומנים מהאי ובהמלצת הבעלים , אנחנו יורדים לקו החוף לארוחת צהריים מאוחרת madouris . חוזרים לרכב ובדרך למלון עוצרים במעדניית הממתקים המפורסמת zairis . בערב קינחנו בקפה באחד מבתי הקפה של העיירה הקרובה batsi .

הירידה לקו החוף מהמדרחוב
מסעדת madouris

יום 5 . באנדרוס יש עדיין תושבים שנראה כאילו חיים בתחילת המאה הקודמת ( כולי קנאה ) , שוב אנחנו נפגשים עם החקלאי שמגיע עם שרפרף ודלי וחולב בידיים את הפרה שרועה ליד המלון . אז היום אנחנו ( ככה יצא ) קצת רומנטיים ונוסטלגיים . מתחילים את היום בנסיעה לכפר הציורי episkopeio , באזור העתיק של הכפר יש כמה אתרים מענינים , בינהם נמצא גשר קטן the bridge of love שהתפרסם מאוד בעקבות סצנת הנשיקה בסרט little england . אבל לפני הגשרים והנשיקות , יש לנו פנצ'ר ואנחנו ממהרים לעיירת החוף ormos korthiou . בתחנת הדלק המקומית מצאנו שירות אדיב ונחמד ותוך כמה דקות אנחנו בדרכנו חזרה ל episkopeio . הליכה קצרה לאורך פאתי הכפר העתיק ומגיעים אל הבריכה התחנה והגשר.

episkopeio
גשר
האהבה
מאכילים את הכבשים בעלי תאנה

נשיקות וחיבוקים על הגשר ( צילומים שלא עברו צנזורה ) . ממשיכים לחוף מפורסם "חוף הזקנה הקופצת" tis grias to pidima . החניה לאורך הדרך מעל החוף . בספטמבר לא היה מאוד צפוף , נראה שבחודשי הקיץ יהיה קשה למצוא מקום על החוף .

כשעתים על החוף וכבר כמעט ערב . אנחנו מחליטים להקדים את ארוחת הערב , ובדרך חזרה נכנסים שוב לעיירה ormos korthi איפה שתיקנו בבוקר את הפנצ'ר , למסעדה מאוד מיוחדת sea satin nino .

יום 6 .

מבט לכיוון צפון מהכנסיה בתחילת המסלול. מימין לדגל המגדלור (בפעם הבאה ) , באופק אפשר לראות את האזורים הדרומיים של האי אוויה

צפון אנדרוס מסלול cha1 . כשעה נסיעה בנופים פראיים : חוות , כפרים קטנים , חקלאות , עיזים , חצבים וגם ווילות יוקרתיות . מסלול מעגלי בדרגת קושי בינונית , עובר בנופים סתווים שמחכים לגשם . בתים של חקלאים מקומיים פזורים בשטח , עיזים מסתובבות . בחלק מהערוצים אפשר להבחין עוד בשאריות מים . המסלול לא קשה ולא מאוד ארוך , חשוב לציין שכמעט ולא תמצאו צל לאורכו , אז כדאי לקחת את זה בחשבון . לאורך המסלול יש הרבה חורבות ועדויות להתישבות יותר גדולה בעבר . היום האזור נראה כמעט נטוש וזה מוסיף הרבה לקסם ולמסתוריות .

חצבים ובתים נטושים

מדי פעם אפשר להבחין בים ובמפרצים . ואפשר לזהות בצמחיה את סימני הרוח שנושבת פה הרבה . בערך לאחר 4\3 מהמסלול עוברים על גישרון ברזל שצמוד לבית מגורים , ואז מופיעה כלבה ידידותית ובפעם הראשונה מתחילת המסלול שומעים קולות של אנשים ומכונות . זו כנראה חוות הדבש שמופיעה במפות גוגל ותהינו על קיומה . לא ברור אם יש פה "מרכז מבקרים " חנות ? , מהכיוון שהגענו לא היה פתח בחומה ובגדר , עוד כמה צעדים למעלה , מגיעים לדרך עפר שמובילה לשער חשמלי , כאילו נחת מהירח השער הזה , לא קשור בכלום למה שעשינו בשלוש שעות האחרונות . יש חוצפנים ממני שמנסים את מזלם , והנה השער נפתח ואנחנו מגיעים בדיוק שהגברים מתמודדים עם העמסה למשאית של משלוח דבש לאתונה . ובינתיים בעלת הבית מזמינה אותנו לשבת ומגישה מים ואוזו ומסטיקא . ולוקחת את הבנות לעשות סיבוב בביתה . בסיום העמסת הדבש , אנחנו יורדים למרתף הבית ומגלים מרכז מבקרים קטן , מכשירים לרדיית דבש , תצוגה של מכשירים ישנים של כוורנים \ דבוראים . והכל נקי וחדש . הגברת מתמודדת בסבלנות עם השאלות שלנו והאדון מציג אביזרים ומגיש טעימות . אחלה ביקור . וכמובן שקנינו , ונהנים מהדבש עד היום .

יום 7 העירה paleopolis מסלול מעגלי 9a .

נקודת ההתחלה למסלול 9

היום האחרון שלנו באנדרוס צפוי להיות גם היום הכי קריר עם מעט גשם בצהריים . בעירה paleopolis יש שרידים של בתים מקדשים ונמל רומאי , והיא נחשבה בעבר , עיר הבירה של האי . במקום יש גם מוזיאון שמציג ממצאים מחפירות שנעשו באזור . מסלול 9a או 9 ( משולב ) יוצא מנקודת תצפית על העירה ,

יורדים

המסלול יורד מצידו האחד של העמק ................. לאורך החוף .................. ואז מטפס מצידו השני .

לאורך החוף
מטפסים

spoon sweet הוא מאכל מסורתי של יוון והמדינות באזור , עם דגש חזק לאי אנדרוס . המקור של המאכל נמצא ברצון לשמר פירות לאורך זמן , גם מחוץ לעונה . הגירסה העכשווית מבוססת על סוכר ( שלא היה בנמצא בתקופות עתיקות ) והיא מוגשת כקבלת פנים או כקינוח . מרגע שלמדנו על המאכל , הסקרנות הובילה אותנו לחפשו בכל מקום שפקדנו והאמת שלקראת היום האחרון כבר פתחתי רשימה של דברים שלא הצלחנו לממש בטיול הזה ו spoon sweet היה בראש הרשימה את כל זה אני מספר בגלל בית קפה קטן שנמצא ממש על המסלול שעשינו . בדרך למטה סימנו אותו ככזה שאפשר לנשנש בו משהו בעליה לקראת סוף המסלול . הישיבה בחוץ , כמה שולחנות , גברת נחמדה , סלט ומנות שמבוססות על מה שיש במטבח באותו היום , וכמובן קפה ותה . ואז התחיל גשם . בהתחלה זילזלנו אחרכך זזנו מתחת לשיח , וכשזה כבר לא עבד , הצטופפנו בפנים עם הבנים שזה עתה חזרו מבית הספר ועוד כמה אורחים .

וזה מה שמצאנו על הקיר של בית הקפה

מיותר לשאול , אבל כמובן שטעמנו והיינו עדים לבישול ולמיון של ענבים ליצירת המעדן . אז זה המיקום גם למי שפשוט רוצה להגיע עם רכב .

וזהו , חוזרים למלון , אריזות וארוחת ערב במרינה של batsi .

היום כבר אמצע נובמבר , בחוץ עוד שומעים ירי ארטילריה מכיוון עזה , ורק עכשיו התפנתי לסיים את סיפור הטיול .

אז תהנו , ונשתמע בטיול הבא .