אוגוסט 2018 יצאנו לטיול של שבועיים ביוון, לאחר שהיתה לנו כבר התאהבות מוקדמת ביוון וביקרנו בחבל צומרקה, זגוריה, חצי האי פיליון והאיים אגיסטרי ופורוס (בלוג טיול בצפון יוון וחצי האי פיליון)
. חיפשנו לחזור לחלום היווני אבל במקומות אחרים.
חשוב לי לציין כי כבר בתכנון החלטנו לתכנן טיול רגוע וללא הרבה פעילויות ואטרקציות למרות שטיילנו עם 3 בנות בגילאים 7,8,10. הכרנו את השלווה והיופי של הכפרים היוונים ומהם ביקשנו ליהנות. כך יצא שקצב ההתקדמות שלנו בטיול איטי יחסית, קימת בוקר מאוחרת, ארוחות ארוכות, קריאה, שיחות, משחקים ופחות הספק יומי וסימון יעדים. עם זאת, כאחת שנעזרה באתר איי יוון, למטייל, Go travel, מסע אחר, TripAdvisor קבוצות המטיילים באתרי הפייסבוק ועוד, אני שמחה לשתף את המסלול המומלץ מהניסיון שלנו לטיול באזור.
להלן המסלול המומלץ שלנו לשבוע באזור חצי האי פולפונז ושבוע באנדרוס:
נחתנו באתונה בשעה 21.30 , בחרנו בית קטן באזור ארטימדיס, פרבר קרוב לשדה תעופה. הבית נבחר בעיקר בגלל שירות ההסעה שהם הציעו. לנוחתים בלילה, לדעתי פחות מומלץ להתחיל לנהוג בלילה.
למחרת בבוקר, אספנו את הרכב משדה התעופה ונסענו מערבה לכיוון פולפונז , לחציית תעלת קורינתוס – כדאי לרדת מהכביש המהיר ולעצור על הגשר ולראות את הספינות שעוברות שם ועומק התעלה המרשים.
מחוז ארגוליס
ביקור במיקניה אתר ארכיאולוגי מפורסם בו נמצאו שרידים מהתקופה הרומית. באתר יש מווזיאון ארכיאולוגי יפה מאוד, ובו שרידי פסיפסים רומיים וממצאים מהתרבות המיקנית . שימו לב שהאתר מפוצל לשני מקומות במרחק נסיעה/הליכה בין החניות.
ביקור באפידָוורוֹסאמפיתיאטרון – הנמצאת מזרחית לנפפיליו במרחק של כחצי שעה. מידע רב על המקום באתרי האינטרנט, למבקרים באוגוסט כדאי לעקוב אחר לוח אירועים ופסטיבלים שיש במקום.
הגעה לעיר נאפפיליו – היפה בערי יוון ואכן התגלתה כעיר מקסימה ומהנה לבילוי. עלינו למצודת פלמידי המשקיפה על כל האזור ודימיינו את מלחמות הכובשים באזור. ירדנו לרובע בובולינס (Bouboulinas) הנושק לים שם ונהנינו מהשיטוט ברחובות הציוריים בסגנון ונציאני, קפה פראפה, מבחר של גלידריות ומסעדות. מומלץ מאד להישאר ללון באזור ולבלות בערב, יש תנועה ערה ברובע בובלינס השוקק.
אנחנו בחרנו ללון בטולון – עיירת חוף המרוחקת 15 דק' מנאפפליו. בטולון התארחנו בדירות אירוח של Gregory Apartments עם בריכה ומארחים חביבים במיוחד. המקום היה בקירבת חוף טולון , רצועת חוף חולית ויפה עם בתי קפה ומסעדות , אטרקציות של מתנפחים בים ששימחו מאד את הבנות, וחוף נעים לרחצה מוגן מרוחות ונוף משגע.
בתכנון הטיול, עקב חשש מחום כבד של אוגוסט , בחרנו לא להמשיך ולרדת לחלק הדרומי של הפולפונז לאזור מאני, אך ממטיילים בשטח, נודע לנו שדרום פולופונז מאד מומלץ ומזג האוויר נעים – מבחינתנו השארנו מקום לביקור הבא ביוון.
מנאפפיליו המשכנו לחבל ארקדיה.
ארקדיה
חבל הררי ירוק ויפיפיה, כפרים ציוריים. עם בנייה מסורתית הבנויים על רכס הרי מנאלו. אנחנו לנו בכפר ויטיניה המקסים עם כיכר מרכזית מלאה בילדים בשעות הערב. הכפר דימיצאנה היפה מומלץ גם ללינה שם נמצא מוזיאון תחנת מים ויציאה למסלולי הליכה למנזר פרודרומוס המרשים שחצוב על סלע ההר (שימו לב שבימי שלישי המוזיאון סגור והמנזר בין 13 – 17 סגור).
למסלול ההליכה למנזר חשוב להצטייד במים, ונעלי הליכה וקצת צידה לדרך. אם רוצים למנזר פרודרומוס ההליכה כחצי שעה לכיוון, אם רוצים למנזר פילוסופו מדובר בהליכה של כמה שעות.
במרחק של כשעה מהכפרים בחרנו לנסוע לאגם לאדון (לאודנס) שם התמקמנו לפיקניק ליום שלם הבנות צרחו מהנאה בשחייה במי האגם הנעימים, לא נראו סירות קייאק וכל תיירות אחרת כפי שנכתב באתרים, היינו לבדנו עם הטבע והנוף היפיפה והיה קסום.
באזור ארקדיה מומלץ לעשות רפטינג בקניון לוסיוס, טיול בין הכפרים השונים, לכל כפר יש את הייחוד שלו והסיפור אותו כדאי להכיר ולשמוע מהמקומיים ששמחים לאורחים החדשים, במיוחד כשהם רואים ילדים, מראה שלא נפוץ בכפרי יוון המזדקנים עם בריחת הצעירים לערים.
מארקדיה המשכנו צפונה למחוז טריקלה קורניתייה.
טריקלה קורנתייה
מחוז המשובץ בכרמים ומטעי זיתים, תאנים, אגסים, כרמי ענבים מתוקים ומטעמי המטבח המקומי נעשים מתוצרת מקומית. הנוף מזכיר נוף ירושלמי וגלילי יחד באופן פראי יותר. עיקר התיירות בטריקלה הינה תיירות סקי בעונת החורף, לכן באוגוסט הכפרים דיי ריקים מתיירים ופעילויות. עיקר התיירות כאן יוונית ומעט מאד תיירות חוץ.
טריקאלה במרחק של חצי שעה ממפרץ קורינתוס. אנחנו התארחנו בכפר kato trikalaבבית הארחה מקסים Pera Alonia Guest House ובשעות הערב היינו מבלים במסעדת פלטאנוס המצויינת בכיכר הקטנה שצמודה לה הכנסייה ומשוחחים עם יושבי המקום. היות והתיירות רדומה באוגוסט אין הרבה פעילויות וחלק מהדברים שתוכננו לא יצאו לפועל. יש אפשרות לעשות טיול טרקטורונים אך מסתבר שמדובר בעלות של כ- 450 אירו למשפחה ליום טיול של 8 שעות לא פחות! כך שמבחינת ילדים קטנים זה יכול להיות יותר מדי. יש אפשרות לנסוע לאגם דוקסה שמצוי במרחק של כשעה וחצי.
אנחנו בחרנו לנסוע ברכבת קניון וראיקוס Varaikos - או רכבת קלבריטה-דיאקופטו. שהנסיעה לתחנה דיאקופטו כשעה מהכפר קאטו טריקלה, לצערנו בהגיענו לתחנה נאמר שכל הכרטיסים אזלו (לא הצלחנו לההזמין ערב מראש), שינינו מסלול לכיוון החוף וירדנו לחוף נהדר באזור.
בטריקלה יש גם חוות סוסים מקומית שצריך לברר עם הבעלים מתי הוא נמצא. אם מדובר בבוגרים אפשר לעשות רכיבה מחוץ לחווה, לילדים מדובר ברכיבה במעגלים בתוך החווה.
המלצה נוספת ששמענו מהיוונים על חוות סופים (ראנץ) שנמצא בסופיקו https://www.ranch.gr/ בבירור עם הראנץ מסתבר שהם לא עובדים באוגוסט (היוונים באוגוסט מבלים באיים ובחופים ולא בכפרים) כך שיכול להיות מומלץ לפעילות עם ילדים בחודשים אחרים בשנה.
באחד הערבים ירדנו לחוף קסילוקסטרו Xilokastro לטיול בטיילת וארוחה מצויינת בטברנה, התחושה היא בעיקר טעם של פעם עם הרבה פשטות, נדיבות, הנאה והערכה ממה שיש. מספיקה הצצה בבית קולנוע המקומי שפתוח לשמים ורצפה חולית עם כיסאות לא מסומנים להמחיש עד כמה חלקים ביוון נמצאים עשורים אחורה.
לאחר 3 ימים במחוז טריקלה היפיפה, השקט והנעים נפרדנו מהפולפונז חזרנו לאתונה (נסיעה של שעתיים) להחזרת הרכב ונסיעה לנמל רפינה למעבורת לאי אנדרוס.
האי אנדרוס
במרחק של שעתיים מעבורת מאתונה מנמלרפינה לאי אנדרוס לנמל Gavrio, הרגשנו שנכנסנו לתוך ציור יווני קלאסי , בתים כחול לבן בוהק בינות ההרים ונשפכים לחוף הים, סירות דייגים ובריזה נעימה לצלילי המוסיקה וריחות המטבח היווני, נעים מקסים ומרגיע.
התמקמנו בכפר באצ'י (Batsi) המומלץ שאכן מהווה מיקום נהדר במיוחד לשעות הערב בו אזור הנמל תוסס מטברנות ובתי קפה המולת תיירים ושמחה יוונית, והחופים שלו מזמינים ומאפשרים שחייה וישיבה במיטות שיזוף המוצלות. כדאי מאד לבחור לינה בקירבת החוף היות וסוגרים את המעבר לטיילת בבאצ'י לרכבים בשעות הלילה. אנחנו בחרנו ללון בדירות אירוח של
Likio Studios אשר ממוקמות 2 דקות הליכה מהחוף. מדובר בדירות מאובזרות עם מרפסות לדשא המטופח. הדירות פשוטות ובסיסיות אך נותנות מענה הולם למחיר ובעיקר למיקום והמארחת אנה דוברת אנגלית ונותנת מידע מלא על האי.
רוב התיירות באנדרוס של אתונאים ומעט תיירות חוץ מאיטליה. באמצע אוגוסט האי היה מלא ולמרות הביקוש הגבוה לעונה, לא היתה תחושת צפיפות בחופים (יש הרבה חופים והרבה מקום), כן יש עומס על מקומות לינה והשכרת רכב/ אופנוע ולכך רצוי להיערך מראש. אנחנו המתנו יומיים עד שהצלחנו להשכיר רכב באי (50 אירו ליום) אך בגלל ששהינו בבאצי הצורך ברכב היה פחות דוחק. למי בוחר ללון באזור ההררי חייב רכב.
באנדרוס עיקר הפעילות היא להנות מהחופים והטברנות. יש הרבה מסלולי הליכה עם חוברת מפות והסברים מרשימה, אנחנו עשינו טיול קליל ל foros caveמערת הנטיפים הקטנה בה מציידים בקסדות ראש ופנסים אישיים.
מומלץ לבקר לבלות יום בחוף Gialia ולסיים בערב בעיר חורה התוססת במדרחוב בבתי קפה, מסעדות וחנויות.
באחד הימים נסענו לחוף ויטאלי , הנסיעה מבאצי כ 40 דקות בדרך מפותלת והמשכה בדרך עפר עד החוף. החוף הוא לגונה יפה עם 2 מסעדות בר בחוף.
חוף נוסף שמאד נהננו בו, הוא חוף Chalkdimnionas דרומית לבאצ'י.
הפעילות האהובה על הבנות היתה ציור על גבי אבנים בחוף. יש סניף קטן של רשת jumbo בין באצי ל Gavrio שם ניתן למצוא צבעים ומכחולים.
אנדרוס אי עם טעם של פעם, רגוע, שליו , עם נוף בתולי, אוירה צנועה, אוכל טוב, הזמנה להוריד הילוך ולהנות מזג אוויר מושלם לקיץ.
טיפים ודגשים נוספים
- עלות לינה באזורים שצויינו סביב 100 אירו למשפחה (באנדרוס יותר מכך).
- עלות ארוחה משפחתית כ- 30-50 אירו.
- מומלץ להזמין ג'ירוס לילדים (כ 2.5 אירו) – לאפה עם שוארמה – את זה הן תמיד אהבו.
- להזמין fava- הגרסה המקומית לחומוס שמבוסס על אפונה צהובה.
- שימו באוטו תמיד תיק ים ושמיכת פיקניק לפריסה בכל מקום שיקרוץ לכם.
- תורידו שירים באופן לא מקוון באפליקציות דוגמת ספוטפיי כדי שתיהנו ממוזיקה בדרך.
- לנוסעים עם ילדים קחו משחקי קלפים (טאקי, רביעיות, race ועוד),חוברות, ספרים, וגם גומי למשחק... קשה למצוא יוונים בתוך הנייד, וכיף לפנות זמן למשחק ולא למסך.
- לשתות ולחגוג איתם את החיים.