14/10/12
טיפים לטיול בניו זילנד
אהלן, רשמתי בשבילכם כמה טיפים שצברתי מהחוויה המדהימה שלי בניו זילנד בין החודשים ינואר למרץ בתחילת השנה, מקווה שתמצאו בהם המלצות וטיפים מועילים, ניסיתי לגעת בהכל ולעשות את זה מסודר.
בקצרה על הטיול שלי: טיילתי אני וחבר נוסף במשך החודשיים בואן שקנינו, התחלנו בכרייסצ'רץ וסיימנו באוקלנד רוב הטיול התמקדנו בטרקים אבל גם שילבנו דברים נוספים שעשינו שם.
אשמח לקבל תגובות ולענות לשאלות פה בבלוג, עשו חיים!! עומר
A.בארץ:
1.ויזה לניו זילנד היא לרוב ל- 3 חודשים אלא אם יש דרכון אירופאי, או אישור עבודה.
2.תוציאו כרטיס חבר במ.מ.ס.י מקבלים כרטיס AAA ובניו זילנד ממירים אותו לAA ומקבלים כל מיני הטבות כמו מפות ערים ודרכים (ואם אני זוכר נכון אז גם שרותי גרר), בכל מקרה זה בחינם (הכרטיס חבר לא עולה כסף בשנה הראשונה ואפשר לבטל אותו אח"כ בלי עלות).
3.אם אתם כבר במ.מ.ס.י אל תשכחו להוציא או לחדש את הרישיון נהיגה הבינלאומי שלכם.
4.להצטייד במפות דרכים טובות שכוללות כמה שיותר נתונים חשובים (תחנות דלק, מקומות של טרקים ועוד). אומנם יש לחלקנו GPS אבל בסופו של דבר תמיד נעזרים במפה.
5.לא להביא מהארץ אוכל, נעליים מלוכלכות, ציוד קמפינג מלוכלך או כל דבר אחר שייגרום לניו זילנדים לעכב אתכם בשדה התעופה. (אותי הם עיכבו על סנדביץ' ונעליים עם בוץ שעה וחצי).
6.לפני ההגעה לניו זילנד יש להרשם מראש לאכסנייה, לדעת את הכתובת ואת השם שלה (עוד סיבה לעיכוב שלי ולתחקור שעברתי בשדה"ת).
B.ההתחלה:
8.בגלל שניו זילנד גדולה ומחולקת לשני איים (north island, south island ועוד אי קטן שדרומי לאי הדרומי בשם stewart island), ממליץ בחום לתכנן פעילויות מרכזיות (כמו טרקים והתאריכים אליהם נרשמתם לדוגמא) אותן תרצו לעשות, לסמן אותן על המפה ואז לקבוע ציר נסיעה הגיוני. זה יחסוך לכם הרבה זמן של נסיעות הלוך וחזור.
9.ממליץ בחום להתייעץ עם תרמילאים שתפגשו באכסניות על מה הם עשו בניו זילנד (טרקים, אטרקציות וכו', זה המידע הכי עדכני שתשיגו), זה הוסיף מלא דברים לרשימה שלי כשהייתי שם.
C.כללי:
10. לבקר כמה שיותר ב peninsula(חצי אי), שם לדעתי רוב הנופים היפים בניו זילנד בנסיעה ברכב.
11. לאוהבי הדייג, בניו זילנד לא חסר נהרות, אגמים וכמובן ים בהם ניתן לדוג, ציוד הדיג יחסית זול (בערך 50$ לחכה סבירה) ובערך 9$ לקרס (אפשר גם לקנות בסופרים פירות ים ולשפד אותם כפיתיון).
שימו לב, בים הדייג הוא חופשי, אבל באגמים ובנהרות צריך רישיון (באזור ה160$ לאדם ויש גם רישיונות יומיים), מי שנתפס כשהוא דג בלי רישיון צפוי לקנס (שוב, זה עניין של כמה בא לכם להתעסק עם החוק בניו זילנד) מידע על מקומות מומלצים לדיג ניתן לקבל בDOC או ב I center.
12. חובה להצטייד בתרסיס דוחה Sand flyes, היתושים הקטנים עם העקיצות הכואבות. לא להביא תרסיס מהארץ, בנ"ז התרסיסים הרבה יותר טובים.
13. From Picton to Wellington (מהאי הדרומי לצפוני) המעבורת לוקחת בין שעתיים לשלוש, חובה להזמין כרטיסים מראש וכדי להבטיח מקום לרכב שלכם (לזוג מבוגר ורכב ואן המחיר נע בין 300-320$).
D.רכב:
14. בניו זילנד בכל טיול שאורכו חודש וחצי ומעלה ממליץ בחום לקנות רכב ולא להשכיר, כספית זה יוצא הרבה יותר משתלם ויכול לחסוך לכם אלפי דולרים!!
15. בחירת הרכב (אם זאת שיטת הטיול שבחרתם) צריכה להתאים לסוג הטיול שאתם מתכננים: מתכננים לישון ברכב, קנו ואן גדול שניתן לשים בו מזרון זוגי ולאבזר אותו, מתכננים לישון באכסניות, לקנות סטיישן או פרייבט שהם יותר זולים. (אני ישנתי לרוב ברכב אבל לעיתים גם באכסניות ולכן העדפתי לקנות ואן)
16. ממליץ לצייד את הרכב בsalvation army, לא חסרים כאלה בניו זילנד וניתן לקנות שם הכל, ממזרן לרכב, כלי בישול למיניהם ועד לבגדים לטרקים והכל במחירים מגוכחים.
17. זמן הצטיידות כולל קניית רכב, אבזורו, שפצורו ועד יציאה לדרך אמורים לקחת לכם בין 3-5 ימים, מעבר לזה זה כבר בזבוז של זמן.
18. אתר לקניית/מכירת רכב gumtree.co.nz שימושי ביותר.
19. Wof - warrant of fitness בדיקת בטיחות ותקינות הרכב, שימו לב שכל רכב מחויב בבדיקה כזאת אחת לחצי שנה אם הרכב שלכם הוא מעל 6 שנים על הכביש (הרי אתם לא הולכים לקנות רכב חדש), כלומר אם אתם רוצים לקנות רכב ותאריך הWOF שלו עומד לפוג, אתם בהחלט יכולים לדרוש הורדה במחיר כי אתם תשלמו על הWOF החדש וכל התקלות שייתגלו.
20. Reg -; Registration או רישיון לרכב, נורא פשוט וקל לעשות, הולכים לדואר ומשנים שהרכב יהיה על שמכם ובאותה הזדמנות גם מחדשים לו את הרישיון, למעשה תהליך הרישום נועד כדי שיהיה מי שייקח אחריות במקרה ומשהו קרה (תאונה או משהו כזה) אפשר לעשות רישיון לכמה חודשים שרוצים והמחיר בהתאם (אנחנו עשינו ל3 חודשים). ד"א במהלך התהליך הם מבקשים מכם את הכתובת שלכם בנ"ז אליה יישלחו הדו"חות או כל דבר שקשור לרכב, זאת שטות אחת גדולה, תנו כתובת פיקטיבית כמו לדוגמא המקום בו רכשתם את הרכב.
21. בקניית רכב אל תחשבו פעמיים, תשקיעו 100$ ותעשו לו בדיקה מקיפה ע"י מוסכניק, אני עשיתי את זה ולרכב החליפו שני גלגלים ופנס בתיקון שעלה מעל 100$ אותו שילם המוכר (זה היה הסיכום בינינו).
23. מכירת רכב -; מומלץ כבר שבוע לפני שאתם מתחילים למכור את הרכב בפועל, לפרסם באתר Gumtree, אני ממליץ להזהר מאנשים שרוצים לשלם לכם דרך הpaypall, אומנם זה כמו כרטיס אשראי אבל מי רוצה להסתבך עם זה בחו"ל ככה שהכי טוב זה להתעסק עם מזומנים בלבד.
השלב השני הוא להכין מודעה ולתלות אותה על הרכב שלכם (אפשר להדפיס בכלום כסף בספריות), השלב השלישי הוא לעבור בכל האכסניות ולתלות את המודעה של הרכב שלכם, או לשים את זה בקלסר שלהם (האכסניות לא לוקחות על זה כסף). אם כל זה לא הצליח אז אפשר לשים את הרכב בcarmarket (לא ממליץ על זה שבAuckland, מאוד ממליץ על זה שב Christchurch) או לנסות למכור אותו בשוק המכוניות, שתי הדרכים עולות כסף.
לדעתי האישית, אם אתם מוכרים בChristchurch אז תנסו למכור בcarmarket ואם לא מצליח אז תמכרו בשוק רכבים שבסופ"ש. באוקלנד שמעתי ביקורות רעות מאוד על הcarmarket ולכן הייתי מוכר ישירות ביריד (זה מה שאנחנו עשינו), יש שני ירידים מרכזיים באוקלנד, בשבת ובראשון, אנחנו מכרנו בשבת אז לא היינו צריכים להגיע לראשון, אבל לפי הבנתי היריד שבראשון הוא הגדול מביניהם ושם הסיכויים למכור גדולים יותר.
E. מחירי לינה:
24. אכסניות (BACKPACERS) -; המחיר תלוי בעיר, במיקום בתוך העיר, בסוג האכסנייה (מסיבות או רגועה) בסוג החדר (משותף/פרטי), כמות האנשים בחדר,איבזור החדר (שירותים/מקלחת בפנים/בחוץ) אבל בתכל'ס הרוב לוקחים חדר סטנדרטי של 8 אנשים עם מקלחת שירותים בחוץ וזה עולה באזור ה30$ ללילה (אבל זה מאוד תלוי בכם ומה אתם מחפשים בטיול).
25. Campsites(לרכבים) בין 0-15$ ללילה לאדם (זה באתרים של הDOC) לרוב הCampsites יש תנאים בסיסיים של שירותים, ומים זורמים לשתייה, ליקרים שביניהם יש גם כיריים, מקלחות, שרותי כביסה ועוד. יש Campsites פרטיים שעולים יותר (יכול גם להגיע לעד 30$) אבל התנאים שם בהתאם.
26. ניתן גם לישון ברחוב ברכב ולחסוך הרבה כסף, חשוב לי להבהיר שבניו זילנד זה לא חוקי ואם יתפוס אותכם פקח (כמו שקרה לי) הוא יכול לקנוס אתכם בסכומים של 200$ לאדם (אנחנו יצאנו עם אזהרה), תחליטו לבד אם זה שווה לכם ובכל מקרה, אם החלטתם לעשות את זה אז תעשו את זה בחוכמה, לא לישון ברחובות ראשיים, לא ליד DOC וגם לא בחנייה של סופרים (יש להם שומרים משלהם שמסמנים לך עם גיר על הגלגל אם אתה חונה מעל לשעתיים, ויכולים לגרור לך את הרכב).
27. יש אכסניות שמאפשרות לישון אצלם עם הרכב בחנייה, המחיר הוא כחצי ממחיר חדר ותוכלו להשתמש בכל השירותים שהאכסנייה מספקת, יש גם אכסניות שמאפשרות למי שלא יישן אצלם להשתמש במקלחות או בכביסה תמורת תשלום סימלי (בין 3-5$).
F.אוכל:
28. תעשו קניית מזון מרכזית בערים הגדולות, עדיף "להסחב" עם אוכל ולא לקנות בכל מקום אליו מגיעים (בתנאי שיש לכם רכב מספיק גדול לאחסן הרבה אוכל). זה יחסוך לכם הרבה כסף על קניות כי בערים הקטנות המצרכים יקרים בהרבה מברשתות הגדולות שבערים. ממליץ להצטייד במזון לפחות לשבועיים שלושה.
29. שמות הסופרים גדולים בניו זילנד paknsave, countdown, new world.
G.Doc, מז"א, I center:
30. חשוב חשוב חשוב - האויב מס' אחת של המטייל בניו זילנד הוא עננות. לפני כל טרק, כל נסיעה לאזור מסוים במדינה, וכל פעילות אחרת חובה לבדוק את מז"א הצפוי לשבוע הקרוב. מז"א בניו זילנד אומנם הפכפך ומשתנה כל הזמן, אבל זה עדיף מכלום. עננות וגשם יכולים להרוס לכם טרקים, אטרקציות ועוד וחבל (מניסיון אישי רב וכואב).
31. Doc (department of conservation) "רשות שמורות הטבע" של ניו זילנד, בסניפים שלהם בערים הגדולות ניתן לקבל מלא מידע חיוני על כל טרק, לעשות מנוי לבקתות (מנוי לbackcountry tracks) אפשרות להרשם לטרקים (בחלקם זה קריטי להרשם שבוע מראש או שלא יהיה לכם מקום), לבדוק זמינות לטרקים, לקבל מידע חיוני ביותר על מז"א הצפוי, למצוא שותפים לטרקים או לסגור "דילים" על נסיעות לטרק/מטרק וככה לחסוך את הכסף של השאטלים (הסעות), שהם יחסית יקרים או את הצורך לעמוד בסוף הטרק ולנסות לתפוס טרמפ להתחלת הטרק כי שם החנתם את הרכב (רוב הטרקים לא מעגליים).
32. הDOC סגורים בשבת וראשון ברוב המקומות, אז אם לא נרשמתם לטרק, לא בדקתם מז"א או אין לכם מידע אחר שרציתם לקבל, נדפקתם! תצטרכו להמתין עד יום שני, לכן פשוט שימו לב לימים (מניסיון אישי).
33. בכל עיר וכפר בניו זילנד יש מרכז יעיל מאוד בשם I center שמפרט את כל הפעילויות שאפשר לעשות באזור, כולל טרקים פרטיים, סיורים בעיר ופעילויות ספורט שונות, מומלץ להכנס לשם כדי לקבל מידע על האזור, לקחת מפות התמצאות בעיר ובאזור ובכלל.
H.ערים מרכזיותואזורים:
אי דרומי
34. Christchurch-; העיר הגדול באי הדרומי ונק' ההתחלה של הטיול שלי, מקום מעולה לקניות (רכב, ציוד, מזון, מחנאות) car market, Packn'save (קניות) ענק ולא רחוק ממנו מקום לקניית ציוד מחנאות. במרכז העיר מספר פאבים נחמדים, קזינו, ומסעדות, אבל חשוב לי לומר שלדעתי מדובר בעיר רפאים שהרעידות אדמה פגעו בה בצורה קשה מאוד, כשאני הייתי שם לא היו כמעט אנשים במרכז העיר (נכון לינואר 12).
35. Dunedin-; עיר הסטודנטים של האי הדרומי,חיה ותוססת, עם ברים/פאבים מסעדות וחיי לילה, יש DOC גדול בו ניתן לקבל מידע על טרקים בסביבה (אין טרק מפורסם באזור, אבל אפשר להרשם משם לטרקים של הפיורלנד וככה יש מרווח של כמעט שבוע בין הרישום לטרק, קלאסי לרוב הטרקים, תלוי בעונה). חוץ מזה יש שם שני סיורים תיירותיים ומומלצים, הראשון הוא במפעל של קדברי, למי שאוהב שוקולד. הסיור סה"כ נחמד, הם לא מספרים שכמעט את כל השוקולד, כבר לא מייצרים שם יותר אבל מקבלים ממתקים במהלך הסיור. המפעל השני הוא מבשלה של SPEIGHTS BEER , אחת הבירות הפופולריות בניו זילנד, הסיור לדעתי משעמם, אבל בסוף נותנים חצי שעה לשתות מ6 ברזים שונים של בירה, שני הסיורים ביחד לא יקרים.
יש את הרחוב התלול בעולם שגרים בו אנשים, והעיר היא אחלה נקודת הצטיידות לקניות ותדלוק
בסמוך יש את otago peninsula שם יש חוף בשם sandfly bay , בנקודת תצפית של הDOC שנמצאת שם ראיתי בפעם הראשונה אריה ים, פינגווינים וכלבי ים. בהמשך יש מקום לתצפית על אלבטרוס (הציפור העפה הגדולה בעולם), ממליץ לעשות את הכל.
36. Catlins -; אזור ירוק, עשיר בצמחייה ומרעה דרומית לדנדין, אין יותר מידי מה לעשות שם חוץ מלהנות מהנסיעה בדרכים היפות, נקודה אחת ששווה לציין Nugget point, משם נסענו לCurio bay, המדהים, בערב שווה להיות שם ביער המאובנים ולראות את הפינגווינים צהובי העין הנדירים ממרחק של מטר כשהם חוזרים מהים ובבוקר ללכת למפרץ עצמו ולהכנס למים hector's dolphin הנדירים והקטנים (1.5 מ').
37. Te Anau-; נק' יציאה לטרקים המרכזיים בFiordland, כמו הKepler, Milford Sound ועוד.
יש שם את אגם Te Anau ומרכז DOC גדול יחסית. למי שלא יוצא לעשות את המילפורד בגלל בעיית מקום (צריך להזמין מעל חצי שנה מראש או להיות ממש בר מזל), מומלץ בחום לעשות את הנסיעה עד למילפורד ואת המילפורד קרוז (אפשר בקיאקים, סירה או לצלול).
38. Queenstown -; בירת האקסטרים של ניו זילנד, Skydiving, Bungee(רגיל, עם אופניים, עיניים מכוסות ועוד) Canyon Swing ועוד ועוד. חיי לילה מטורפים, מלא מסעדות וברים, אגם קפוא ונופים משגעים, רוב האנשים "נתקעים פה לפחות לשבוע ואפשר גם יותר, לנו יצא להיות שם ב3 פעמים שונות ולהתנסות בחלק מהחוויות של המקום, אין ספק שזאת העיר הכי שווה בניו זילנד. המלצות אישיות:
קודם כל, הרחוב הראשי, שם ניתן למצוא כמעט הכל נקרא Shotover Street.
אוכל: fergburger, ההמבורגר הכי מפורסם בניו זילנד (יצא לי לאכול שם 5 פעמים), המחיר נע בין 12-18$, יש סוגים שונים של בשר (ציד, כבש, פרה ועוד). גלידות מקומיות מעולות כמו הPatagonia או הגלידה שליד הFergburge. מאחורי הרחוב של הFergburger יש גם חנות בשם Remarkable Sweet Shop שמוכרת פאדג' מעולה. ליד הFergburgerיש את המאפייה שלו שמוכרת Shepherd's Pie, סוג של מאכל לאומי ואחלה למאנץ' שאחרי מסיבה ובמעלה אותו הרחוב יש גם את Fat Badgers Pizza אם בא לכם ליפול על פיצה ענקית ומעולה (32-36$ למגש של 20 אינץ').
מקומות לינה: יש שניים שמומלצים, תלוי במה אתם מחפשים, הראשון נקרא X-BASE , אכסניית מסיבות, עולה בסביבות 30$ ללילה. השנייה היא גם ההמלצה שלי, אכסנייה במרחק רחוב משם בשם ADVNTURE QUEENSTOWN)ליד (subway, האכסנייה מס' 1 בניו זילנד (באמת, הם זכו בפרסים), לא יקרה מידי (33$) ומאובזרת מקצה לקצה (כשתהיו שם, תבינו), המטבח מצויד, אפשר לקחת אופניים למשך היום בחינם, אחלה חדרים שבעולם, שירותי כביסה ואינטרנט (מקבלים קרדיט אינטרנט בהתחלה בחינם), אחלה אנשים, והמיקום פצצה, לא אין לי אף חבר שעובד שם שאני מפרסם בשבילו, זה באמת כזה טוב!!
עוד פעילויות מומלצות: במז"א טוב, לשכב על החוף שליד Lake Wakatipu, הנוף מטורף ואפשר להכנס לאגם (למרות שהמים קפואים),אפשר לעלות עם הרכבל ולרדת למטה בחזרה עם אופני שטח ועוד עשרות פעילויות אפשריות.
39. Wanaka -; עיירה כ"כ שקטה ושלבה שאפשר להשאר בה שנים, המלצות:
לאכול בREDSTAR, המבורגר הרבה פחות מפורסם מהפרג'בורגר ולדעתי הרבה יותר טעים. אגם שאפשר להתבצל בו שעות, סיבוב של שעה בmount iron, יש משם אחלה נוף של כל האזור, חובה לראות סרט בPARADISO , בית קולנוע הכי אדיר שהייתי בו עד היום עם כורסאות ואווירה ביתית, ממליץ לנסות בהפסקה את העוגיות שוקולד צ'יפס שהם מכינים במקום ואת הגלידה הביתית המצוינת שלהם, puzzling world גם הוא נחמד מאוד, ובI CENTER שסמוך לאגם אפשר להרשם לפעילות על אחד הקרחונים שהם התחנה הבאה במסלול, מומלץ מאוד להצטייד היטב בוואנקה כי זאת התחנה האחרונה בחוף המערבי עד ל Greymouth שהמחירים בה שפויים.
40. Fox glacier & franz josef -; שני קרחונים צפונית לWanaka בחלק המערבי של ניו זילנד, יש כמה אפשרויות: טיול חצי יום/יום שלם על הקרחון, טיסה מעל הקרחונים או טיפוס עם גרזנים (ice climbing), אני עשיתי את האחרון והוא מומלץ בחום, אומנם מעט יקר 265$ לחצי יום אבל מתי עוד יצא לכם לטפס על קרחון, זה מזכיר במעט טיפוס קירות למי שהתנסה, אבל החלק הבאמת אדיר הוא שבגלל השינוי בקרחון, בכל יום המדריך בוחר בקיר חדש שנוצר וככה אתם בעצם עושים טיפוס שאף אחד לפניכם עוד לא ניסה.
41. לדעתי, על החלק המערבי של האי הדרומי הייתי מוותר הוא די משעמם ואין שם משהו ממש מיוחד ששווה לראות/לעשות (צפונית לקרחונים ועד לNelson Lakes.
42. Arthur's Pass- הנסיעה לשם (המעבר שמחבר בין המזרח למערב האי) היא סטייה מהמסלול, יש בעיירה את הטרק (כ4 שעות) ומעבר לזה אין מה לעשות שם, לדעתי שווה לסטות מהדרך ולעשות את הטרק רק אם יש מז"א טוב, אם לא אז לוותר (אני עשיתי את הטרק בעננות, לא ראינו כלום וסתם בזבזנו יומיים שם).
43. Nelson Lakes -; ליד Lake Rotoiti יש מס' מסלולי טיולונוף מדהים, אנחנו העברנו לילה בcampsite של הdoc שליד האגם רק כדי לעשות את הטרק ל Angelus Hut שנמצאת ליד lake angelus עליו שמענו ממס' מטיילים שפגשנו שאמרו שזה הטרק היפה ביותר בניו זילנד. לצערנו מז"א רע תפס אותנו והחלטנו לוותר על הטרק (טרק של יומיים). אם המז"א הצפוי לא טוב, אין מה לעשות באזור ואפשר להמשיך צפונה בלי לעצור שם (שימו לב שהעיר nelson והאגמים הם לא אותו מקום (מרחק של שעתיים נסיעה, אז לא להתבלבל).
אי צפוני
44. Wellington -; עיר הבירה של נ"ז מזכירה קצת את ת"א בצפיפות שלה ובמחירים הגבוהים, אנחנו הסתובבנו קצת והחלטנו לוותר על העיר גם ממחסור בזמן ופשוט המשכנו הלאה.
45. New playmouth -; מוקדי עניין -; חוף ים עם חול שחור, שקיעות מדהימות והקרבה ל mount Taranki, מדובר בהר געש שעומד במרכז peninsula.
46. Lake Taupo -; העיר מקבילה של queenstown באי הצפוני, כאן תמצאו את הskydive הכי זול בניו זילנד, לא לפספס את ה ה Huka Falls המדהימים (בנהר שוצף כזה עוד לא נתקלתם). העיר היא נקודת יציאה לWaitomo caves שם יש מערה מלאה בתולעים זוהרות, ואת ה Black Water Rafting, לצערי אנחנו משיקולים כספיים וויתרנו על שניהם, חוץ מזה נראה שיש כאן אחלה חיי לילה, אנחנו אישית לא חווינו אותם כי כמעט ולא נשאר לנו זמןאבל עם תכנון נכון שווה להשקיע שם כמה ימים.
47. Rotorua -; עיר תיירותית בטירוף, שמענו רבות על המעיינות החמים בעיר אבל לא ידענו שהם עולים הרבה כסף, אפשר למצוא גם מקומות כאלו בחינם אבל צריך סבלנות או לשאול מישהו שהיה שם, אנחנו בחרנו לעבור דרכה ולא להתעכב שם.
48. Coromandel -; זה גם השם של הpeninsula וגם של העיר, שמעתי עליה כ"כ הרבה על כמה שיפה שם. יש מס' מקומות מרכזיים ביניהם hot water beach - יושבים סמוך לים בשעת השפל וחופרים בור באדמה, החול במקום לוהט מפעילות שמתרחשת מתחת לאדמה וכשנכנסים מים מהים לבור, נוצר מעין ג'קוזי, פעילות נוספת היא הליכה בת 45 דקות ל Cathedral Cove, שם יש מערה פתוחה משני הצדדים וסלע ענק מצדה השני, לדעתי האישית המקום לא מרשים כפי שמתארים אותו. לדעתי כל הנסיעה לקורומנדל הייתה מיותרת ולא התלהבתי מהנוף שם אחרי שחוויתי את הנוף של האי הדרומי.
49. Bay of islands -; עוד מקום נורא מפורסם ש לדעתי לא שווה את ההגעה אליו, מדובר במקום נורא תיירותי ונורא יקר וגם אחרי שנכנסנו לI center עדיין לא הבנתי מה האטרקציות שם.
50. Cape Reinga -; הנק' הצפונית ביותר בניו זילנד, יש שם מגדלור ואומרים שניתן לראות את שני הימים, הים הטזמני והפסיפיק נפגשים. המקום יפה ומרשים והנופים שבדרך אליו הם אולי היחידים באי הצפוני שהזכירו לי במעט את אלו של הדרומי, הרבה שטחים ירוקים פתוחים ואין הרבה רכבים.
51. Auckland -; אכסניה מומלצת Frienz, אחלה של אנשים ואחלה מיקום.שווה לעלות לתצפית על העיר מה sky tower.
I.טרקים כללי (המלצות):
52. Great walks & backcountry tracks אלו שני הסוגים של הטרקים שניתן למצוא בניו זילנד. ההבדלים העיקריים ביניהם הם המחיר, כמות האנשים, איכות הבקתות ואיכות השבילים, אין שום הבטחה שהGreat walks יפים יותר מהbackcountry tracks. קחו בחשבון שלמטרק ממוצע יצא לעשות קצת משניהם, לGreat walks צריך להרשם מראש ובbackcountry לקוות שיהיה מקום פנוי בבקתות.
53. לbackcountry יש כרטיס בשם "backcountry hut passes" שמאפשר לינה בכל הבקתות של הDOC במחיר קבוע, לחצי שנה (אנחנו הישראלים, עם ויזה לשלושה חודשים, לא צריכים יותר מזה המחיר הוא 92$), מחיר כרטיס לבקתה הוא 5$ אבל רוב הבקתות עולות 15$ ככה שבחישוב מהיר אם יוצא לכם לישון ב7 בקתות ומעלה, משתלם לכם לקנות את הכרטיס (תקף כמובן רק לבקתות שבbackcountry .
54. כאשר יודעים שמז"א הולך להיות מעונן או גשום, לפחות בחלק מהימים של הטרק, לא צריך לבטל את הטרק (מהסיבה הפשוטה שאז לא תעשו טרקים בכלל, לי אישית מתוך חודשיים וקצת בניו זילנד, היה מעל חודש של עננות/גשם וזה בעונה היבשה!!), פשוט צריך לתכנן אותו יותר טוב. לרוב החלק עם הנופים הכי יפים של הטרק הוא באמצע ולכן אם התחזית מראה שיש יום או יומיים יפים בשבוע של גשם אז שווה לתכנן שהימים האלו יהיו בחלק האמצעי והשווה יותר של הטרק, הגיוני לא?
55. אם ישנים בטרק בבקתה, שווה לבדוק איזה ציוד מחכה לכם בבקתות, יש בקתות שמצוידות בכיריים, ציוד בישול וכו' (יכול לחסוך לכם נשיאת משקל.
56. ציוד:
שק"ש - חובה לכל טרק של מעל יום, תרסיס נגד יתושים -; שיהיה אתכם קבוע, אטמי אוזניים -; אנשים נוחרים בבקתות, ספר וקלפים -; לפעמים יכול להיות ממש משעמם בבקתה כשמסיימים טרק מוקדם, פנס -; חובה, בבקתות יש כיבוי אורות ובחלק מהמקומות יש מערות שאפשר להכנס אליהן רק עם פנס, ביגוד -; בטרק של יום בו המז"א טוב אפשר ללכת עם תיק קטן ולקחת משהו חם בתיק כמו חולצה תרמית או פליז, בטרק של מס' ימים אני לא לקחתי סיכונים, להביא ביגוד שלדעתכם יחמם אותכם כמו שצריך, אני לכל טרק לקחתי לפחות זוג גרביים תרמי אחד, מכנס גטקס, חולצה תרמית קצרה וארוכה, חולצה ארוכה, פליז, מעיל גשם, כפפות, כובע צמר וחם צוואר ובטרק אחד שירד עלינו שלג גם יצא לי ללבוש את הכל ביחד.
57. בגלל המז"א ההפכפך עליו דיברתי כ"כ הרבה, אני ממליץ לפני כל טרק להתעדכן במז"א בDoc, וכמה שיותר קרוב לזמן היציאה לטרק יותר טוב.
58. שווה שיהיה לכם אוהל מכמה סיבות,לינה באוהל בטרק עולה שליש ממחיר הבקתה ואתם יכולים להשתמש בכל השרותים שהבקתה מציעה מלבד השינה בה. (חשוב לקחת בחשבון שלא כ"כ נעים לישון בגשם באוהל ועוד לקפל ציוד רטוב בבוקר). סיבה נוספת לקחת אוהל היא האפשרות להוסיף טרמפיסטים לנסיעות אתכם ולאפשר להם לישון באוהל שלכם, זאת אחלה דרך להתחבר לאנשים והנחמדים שבהם גם יציעו לשלם אתכם את מחיר הדלק בנסיעות מה שהופך את זה לכדאי כלכלית.
59. לאחר שעשיתי מספר קטעים בשביל ישראל וסחיבת משקל רב בעיקר בשביל "להתפנק בטרק" הבנתי שהפינוק האמיתי הוא לא בקיבה, אלא בגב, רחמו עליו. אל תסחבו אוכל מיותר ויוקרתי, התפריט שלי אומנם קיצוני אבל הוא דוגמא טובה למשקל קל של אוכל, הוא כלל: יום ראשון סנדביצ'ים עד הערב ואח"כ א.בוקר -; שיבולת שועל ותה, א. צהריים -; פ.יבשים ותפוח או גזר וחטיף אנרגיה (או שניים), א. ערב -; אורז עם פ.יבשים ורוטב (מעולה), חפיסת שוקולד וזהו. אם בכל זאת בא לכם אקסטרה אז קחו קרקרים שלא שוקלים ונקניק סלמי בשביל הפחמימות . דוגמא לדברים שלא הייתי ממליץ לקחת: פחיות, קופסאות, טונה, לחם, ירקות כמו עגבניה או מלפפון. היתרון הענק הוא שהיינו קלים, אומנם קצת רעבים אבל מתרגלים, וכשנגמר הטרק וחוזרים לעיר האוכל פשוט הרבה יותר טעים, בקיצור חסכוני וטוב לגב.
J.טרקים והליכות שאני עשיתי:
אי דרומי:
60. Rakaia gorge walkaway -; כ13 ק"מ קו אווירי מהעיירה Methven,השביל הראשון שעשינו בניו זילנד, לקח לנו כ-4 שעות, אחלה בשביל להתחיל לפתח סיבולת ולחמם שרירים, הנוף יפה -; ממליץ.
61. Mt Sunday -; נסיעה בדרכי עפר מהעיירה שנקראת Mount Somers אל המקום בו נמצאת Edoras עיר הבירה של Rohan מ"שר הטבעות", הנסיעה ארוכה וקל ללכת לאיבוד, אבל הנוף משם פצצה וכל ההליכה היא כשעה וחצי -; ממליץ
62. Mt John -; מערבית לLake Tekapo עם צבעי התכלתהעזים שלו יש שביל הליכה מעגלי שלוקח כ 3 שעות והוא משמש לתצפית מצוינת על האגם המדהים הזה, ממליץ בחום ללכת ולא לנסוע לפסגה, גם כי הנוף בדרך שווה את זה וגם כדי להעלות סיבולת למסלולים היותר רציניים שבהמשך -; מומלץ.
63. Mt cook, Muller Hut -; את הטרק ניתן לעשות ביום אחד ארוך (מהבוקר ועד אחה"צ) כמו שאנחנו עשינו, החכמים יותר יעדיפו לישון את הלילה בבקתה ולקום לזריחה משגעת ולשקיעה מרהיבה, הלינה בבקתה עולה כ30$ למרות שלא מדובר בgreat walk (כרטיס backcountry לא תופס) וכרטיס ניתן לקנות בDOCשבתחילת המסלול, המסלול נחלק לשתיים, עלייה בשביל מסודר (כשאני עשיתי את הטרק אפילו סידרו שם מדרגות) ועלייה תלולה לבקתה, מאתגר. בשלב מסויים נגלה נוף משגע של קרחונים בצד אחד, עמק פתוח מצד אחר וMount Cook המושלג, בשלב השני של העלייה מתחיל להצטבר שלג על ההר והפסגה כבר מושלגת (תלוי בעונה, אבל רוב השנה היא כזאת), אחד הטרקים היפים ושהכי נהנתי בהם בניו זילנד (היה מז"א מדהים בלי ענן בשמיים) -; מומלץ בחום.
64. Hump Ridge -; טרק פרטי בחלק הדרום מערבי של האי הדרומי, יוצא בקרבת עיירה בשם Tuatapere שהיא בירת הנקניקיות של ניו זילנד (באמת יש שם אחלה נקניקיות, בדקנו). הטרק הוא 3 ימים והאמת, חוות הדעת שלי עליו היא חצויה, היום הראשון הוא כולו טיפוס תלול מאוד ביער עתיק ומדהים, ביום השני יש ירידה תלולה מאוד עם מלא מדרגות והחבר שעשה איתי את הטרק שיש לו בעיות ברכיים סבל מאוד, היום השלישי הוא יום קצר וההליכה בו היא סמוך לים, בכל אחת מהבקתות יש "שומר יער" שמכין פורידג' (מעיין שיבולת שועל) למטיילים בכל בוקר, הסיבה שדעתי חצויה היא שבטרק הזה יצא לי לראות ביום האחרון דולפינים, אריה ים, פינגווינים, כלבי ים, וצביים, מצד שני ירד עלינו מבול במשך יומיים ושם למדנו בפעם הראשונה לשים לב למז"א -; לא חובה.
65. Routeburn (great walk) -; הטרק הוא 3 ימים אבל אינו מעגלי אז כדי לעשות אותו יש מס' אפשרויות: 1. לקחת שאטל/טרמפ מקווינסטאון להתחלה של הטרק ובסיום לחזור עם השאטל/טרמפ לעיר 2. להאריך את הטרק ביומיים ולעשות עוד מסלול שהוא backcountry בשם Greenstone או Caples (שני טרקים שונים שמגיעים לאותו המקום), מה שמחזיר אתכם לאותו הצד של ההר למרחק של כ20 ק"מ מהחנייה של הרוטברן משם אפשר לקחת טרמפ להתחלה של הטרק. הטרק עצמו יפה מאוד, בסופו אפשר לעשות טרק צדדי למקום שנקרא key Summit שם יש אחלה תצפית וכל הסיפור לוקח כשעה וחצי, אני נורא התלהבתי דווקא מהGreenstone שבניגוד לRouteburn היה בבקעה ולא בשיא גובה, המז"א שלנו היה לא מדהים ואני די בטוח שאם המצב היה שונה הטרק יכל להיות פי אלף יותר שווה ממה שאני זוכר אותו אבל בשורה התחתונה -; מומלץ.
66. Kepler (great walk) -; לדעתי אם צריך לבחור בינו לבין הרוטברן הייתי בוחר בו, בטרק שלוש בקתות אבל מטעות אישית אני ממליץ בחום לעשות אותו בשתי לילות ולא שלוש, ליד הבקתה הראשונה יש מערה מרהיבה שחובה להכנס אליה וכמה שיותר עמוק (למי שאין קלסטרופוביה), היום השני הוא הליכה על רכס והנוף מדהים (במז"א טוב), ואז יש ירידה תלולה לבקתה השנייה, ביום השלישי צריך להגיע לבקתה השלישית, להכנס לאגם המדהים Lake Manapouri ולהמשיך ללכת או עד לסוף המסלול (זה יום ארוך) או עד לRainbow Reach ומשם לתפוס טרמפ חזרה לרכב. -; מומלץ.
67. Rees/dart track + cascade saddle + pylon -; מדובר בטרק הכי יפה שאני עשיתי בניו זילנד, דווקא כאן הגשם שירד רק ביום הראשון היה לטובתי, הוא פשוט נתן להכל מראה מדהים, הטרק אינו מעגלי ולכן מומלץ להחנות בצד אחד (אנחנו התחלנו מהRees) ולקחת טרמפ מהקצה השני (אפשר גם להחנות בצומת שבין הריס לדארת' ואז לתפוס טרמפ להתחלה וטרמפ מהסיום). הריס/דארת' הוא טרק של 4 ימים ואם מוסיפים לזה את היום השווה בהחלט (שוב תלוי מז"א) של הטיפוס עד לפיילון אז 5 ימים של נופים מדהימים -; חובה!
68. Arthur´s Pass -; קיבלתי עליו מלא המלצות חמות, העלייה תלולה אבל לא רצחנית, כל הסיפור הוא כ4 שעות, אני עשיתי אותו במז"א מעונן בטירוף ככה שאני לא יכול להמליץ על הנוף מלמעלה, אבל מהמעט רווח בעננים שהיה בשליש גובה האזור נראה מדהים, אם מז"א לא טוב ממליץ לוותר על הסטייה מהדרך ולא להגיע לשם במיוחד -; מומלץ
69. Angelos Hut -; לצערי המז"א לא אפשר לי לצאת לטרק הזה שנמצא בNelson Likes National Park אבל חברים שטיילו איתי ועשו אותו במז"א טוב אמרו שלדעתם הוא הטרק היפה בניו זילנד, הטרק הוא יומיים, הבקתה נמצאת ליד אגם -; ממה שמספרים מומלץ.
70. Abel Tasman (great walk) -; טרק עם נוף לים או מהים, תלוי איך מחליטים לעשות אותו.
אפשר לעשות את כולו ברגל (אבל צריך להתחשב בזמני גאות ושפל), אפשר לעשות רק חלקים ממנו כשtaxi boat לוקחת אותך ומחזירה אותך, אפשר לעשות אותו בקייאקים והכי טוב לדעתי זה לשלב יומיים קייאקים ויום הליכה, אם אין זמן או בעיות מז"א, אז מומלץ לעשות רק את החלק האמצעי של הטרק (הוא מחולק לשלושה), יש הבדלים מטורפים של 4.8 מ' בין הגאות והשפל ב Torrent Bay, שזה הנקודת סיום של החלק השני. - מומלץ
71. Mount Taranaki -; ממליץ למי שרוצה לטפס על ההר להתאכסן ב the missing leg, אכסנייה שנמצאת מחוץ לNew playmouth ולצאת מוקדם בבוקר (נגיד 5 ככה), לטיפוס. נושא מז"א כאן הוא קריטי כי במז"א מעונן/גשום/מושלג כמעט ולא אפשרי לטפס אותו וגם כי אנשים רבים נהרגו שם בגלל מז"א הפכפך ולכן טפסו רק בימים של מז"א טוב. הטיפוס עד לבקתה הראשונה (בקתה פרטית שלא ניתן להרשם אליה דרך הDOC) הוא אחד הקשים שנתקלתי בהם בניו זילנד, גם הגשם, הרוחות והעננים לא עזרו אבל השיפוע התלול היה רצחני -; מומלץ במז"א טוב בלבד
72. Mount tongariro -; יציאה מWhakapapa Village, יש שתי דרכים לעשות את הטרק, או לעשות את הTongariro Northern Circuit (great walk) או לעשות את ה Tongariro Alpine Crossing אני עשיתי את הראשון ביומיים (לרוב עושים ב3 ימים) 8 שעות הליכה בכל יום, דילגנו על ה3 שעות הראשונות של הטרק בעזרת שאטל (20$) שלקח אותנו להתחלה של הalpine crossing הנופים מהטרק מדהימים ויש כ"כ הרבה דברים שווים בדרך, קודם כל הכי מומלץ זה לטפס על Mount Ngauruhoe או בשמו משר הטבעות Mount Doom, זה הר געש שהתפרץ לאחרונה ב1975, אין שביל מסומן לטפס עליו והטיפוס מוגדר קשה ומסוכן (על כל צעד למעלה הדרדרנו חצי צעד למטה) ובכל זאת הרבה אנשים עושים את זה ובצדק, הנוף למעלה פשוט מדהים, ובתוך הלוע של הר הגעש אפשר לראות נטיפי קרח (תלוי בעונה כמובן) ובפסגה יש עשן מה שמעיד על כך שההר עדיין פעיל, אח"כ אפשר לראות את Red Crater, הEmerald Lakes עם צבע הטורקיז החזק שלהן, והנוף שמשתנה למדברי ממש באמצע ניו זילנד וזה בגלל שאחרי ההתפרצות האחרונה הצמחייה עוד לא התאוששה לגמרי. -; מומלץ!!
נ.ב שמעתי גם דברים טובים על הAlpine Crossing אז אם בא לכם לראות את אותם הדברים (חוץ מהחלק המדברי) ובלי לישון בבקתה ניתן לעשות את הטרק הזה שלוקח 8 שעות ויש שאטל שייקח ויחזיר אותכם בסופו.
73. Mount Maunganui -; כל הסיפור לוקח כשעה עם תצפית נחמדה, אני חושב שאפשר לוותר.