ניו זילנד, המוגדרת כאחת הארצות היפות בעולם, נמצאת ברשימת היעדים שלי כבר שנים ארוכות. אבל, כדי ליהנות מכל מה שיש למקום להציע, צריך כחודש וחצי, ועוד כמה ימים להגעה וחזרה. וזה אף פעם לא מסתדר עם לו"ז עבודה עמוס, ילדים וכדומה.
בשנת 2024 הגיע הרגע שבו לקחתי הפסקה מתודית מהעבודה. גם לי וגם לבת זוגי היה ברור שבעדיפות ראשונה לניצול הזמן הפנוי, נצא לבקר במדינה המיוחדת הזו. ולא תיארנו לעצמינו עד כמה היא מיוחדת - הטיול, הטבע, הנופים, והאנשים עלו על כל הציפיות שלנו. בפוסט הזה אשתף את המסלול, החוויות וההמלצות שלנו לטיול - ואם זה יעשה לכם חשק להגיע לשם למרות המרחק, אז עשיתי את שלי...
אז מה מייחד את ניו זילנד?
1. מדינה מבודדת - ניו זילנד מורכבת משני איים, צפוני ודרומי, הנמצאים אי שם ליד אוסטרליה. ניו זילנד היא אחת המדינות היחידות שבתצפית על כדור הארץ מזווית מסוימת, רואים רק ים ומים מסביב. התמונה הבאה ממחישה היטב את הבידוד של ניו זילנד ביחס ליבשות ומדינות אחרות:
ולאלו ששמעו, או חושבים, שניו זילנד "קרובה" לאוסטרליה, אז המרחק ביניהן הוא מעל 2,000 ק"מ, ומצריך טיסה של כ-4 שעות. הדבר היחיד שבאמת משותף לשתי המדינות, הוא השפה האנגלית. בכל שאר הדברים - ממשל, תרבות, מזג אוויר, תוואי גיאוגרפי, טבע ונופים - הן שונות לחלוטין. הבידוד הגיאוגרפי של ניו זילנד ייצר תרבות, נופים ותופעות טבע ייחודיים, שאת חלקם לא ניתן לראות בשום מקום אחר בעולם.
2. טבע פראי ומבודד - בניו זילנד יש אוכלוסייה מצומצמת ביחס לשטחה העצום - 5 מיליון איש על תא שטח ענק, הגדול פי 10 ממדינת ישראל. 80% מהם חיים באי הצפוני שהוא חם וקטן יותר, ו-2 מיליון חיים בערים. כמו כן, כחלק ממיקוד מתמשך בשמירה על הטבע, רבים משטחי המדינה הוכרזו לפני שנים רבות כפארקים לאומיים. בפארקים אלה מתקיים ויסות של כמות המטיילים, וניתור צמחייה ובעלי חיים, כבר עשרות שנים. עובדה זו גורמת למקומות רבים במדינה להישאר בתוליים, כמעט ללא תהליכי עיור וללא פסולת. גם כמות המטיילים הגדולה לא מצליחה למלא את כל הטוב הזה, ובהרבה מקרים פשוט מרגישים שמטיילים לבד, גם כשמטיילים רגלית וגם כשמטיילים ברכב.
3. נופים מגוונים - ניו זילנד מחולקת לאי צפוני ודרומי. האי הדרומי קרוב לקוטב הדרומי ומאופיין בהרים מושלגים בכל ימות השנה, כולל בקיץ. זאת למרות שההר הכי גבוה במדינה הוא בגובה 3,700 מטר בלבד, פחות מחצי מהר האוורסט. משכך, למטייל הרגיל שאינו מטפס אלפיני, הביקור בניו זילנד מאפשר שילוב אידאלי של מסלולי הליכה סבירים מכל הסוגים, עם מגע עם שלג וקרחוני עד, בכל ימות השנה. מצד שני, האי הצפוני מאופיין במזג אוויר חם יותר, ויש בו חופי ים אינסופיים. החוף הארוך בהם הוא רצועת חוף ארוכה של כ-100 ק"מ, שניתן ליסוע לאורכה על החול ללא הפרעה עם רכב מתאים. האי כמובן גם מציע יערות טרופיים ויערות גשם, המגיעים עד לשפת חופי ים אקזוטיים, תופעות געשיות וגיאולוגיות מעניינות, פיורדים ולשונות ים ארוכים, בעלי חיים ייחודיים ועוד ועוד. והכל במדינה אחת.
4. אוכלוסייה ידידותית ואנגלית כשפה רשמית - ניו זילנד היא מדינה שבגלל הריחוק שלה משאר העולם, לא הייתה חלק מהסכסוכים העולמיים ולא השתתפה בהם. אין בה אתרי הנצחה, או אתרי קרב בולטים. יש האומרים שלאורך כל חיי המדינה ועד היום, לא נורה בה פגז אחד של תותח כחלק ממלחמה כלשהיא. כתוצאה מכך, כבר שנים רבות, תושבי המדינה מרוכזים בדברים שהם באמת חשובים - חופש הביטוי, בריאות, חינוך, שמירה על הטבע, וקבלת האחר. לראייה, ניו זילנד הייתה המדינה הראשונה שנתנה זכות בחירה לנשים. באופן כללי התושבים מאוד ידידותיים, מסבירי פנים, ורואים בתיירים הזדמנות עסקית, כמו גם הזדמנות למפגש עם אנשי העולם הגדול. בנוסף, השפה הרשמית במדינה היא אנגלית, ולכן התקשורת איתם זורמת וקלה, והטיול במדינה פשוט.
5. תרבות והיסטוריה מעניינת - רוב האוכלוסייה באי הגיעה מארצות שונות בעולם, וכיום מהווה 80% ממנו. מדובר בתמהיל רחב של מהגרים מכל מיני מדינות, שבאו להתיישב באי, ללא קבוצה אחת ספציפית שבולטת יותר מאחרות. שאר 20% הם התושבים המקוריים, המאורים. השילוב בין המהגרים למאורים הוא מעניין גם מבחינה היסטורית וגם מבחינה תרבותית - רבים מהתושבים החדשים כבר מזמן זנחו את ההגדרה העצמית שלהם כנוצרים, ואימצו בפועל את התרבות המאורית, כולל מופע ההאקה המסורתי. מופע זה מבוצע גם באירועים חשובים, כולל בפרלמנט, ומהווה סממן תרבותי מקומי לעוצמת האדם והקבוצה. בנוסף, ההיסטוריה וההתפתחות של ההתייחסות למאורים, כתושבי המקום המקוריים, היא מעניינת בפני עצמה. ההתייחסות התחילה כמובן בסכסוכים ודיכוי, אבל הגיעה עד למכתב התנצלות רשמי מהממלכה הבריטית, ועד להחזרת שטחי טבע נרחבים לבעלות המאורים, ושימור השמות המאוריים המקוריים של אתרי הטבע השונים. התייחסות זו מהווה דוגמא עולמית לאופן הטיפול באוכלוסיית מקור, בצורה מכובדת ומכבדת, גם אם אוכלוסיה זו הפכה למיעוט בשטח שלה. כדאי מאוד לקרוא על הנושא בוויקיפדיה או בכל מקום אחר לפני ההגעה לניו זילנד, מאחר והוא צץ לסירוגין בכל מיני שלבים בטיול - לא תבינו את הרקע אם לא תקראו על הנושא מראש.
מתי כדאי לטייל בניו זילנד?
העונה המרכזית הרשמית לטייל בניו זילנד היא בחודשים דצמבר עד מרץ, שהם חודשי הקיץ במדינה - בחודשים אלה כל מסלולי ההליכה והאתרים פתוחים, ומזג האוויר יציב יחסית. אנחנו החלטנו לטייל מיד בתחילת העונה, בין אמצע אוקטובר לסוף נובמבר. בתקופה זו נמצאים באביב, שמציע הרבה יתרונות - מעט תיירים יחסית לעונה המרכזית, כל או רוב מסלולי ההליכה פתוחים בהתאם לקצב הטיול מצפון לדרום, יש פריחה בכל המקומות כולל פריחת התורמוסים במרכז האי הדרומי, יש שלג משמעותי בהרים, ויש זמינות של כרטיסים מהיום להיום כמעט בכל האטרקציות המרכזיות. בתקופה זו של אוקטובר נובמבר כדאי לטייל באי הצפוני קודם, ואז להמשיך לאי הדרומי. כך תטיילו באי הדרומי והקר והגבוה, קרוב יותר לעונת הקיץ. במידה ומטיילים בשלהי עונת הטיולים, מרץ אפריל, עדיף הפוך, כדי לא להיקלע למזג אוויר חורפי מידי באי הדרומי. באמצע העונה זה לא כל כך משנה מבחינת מזג האוויר.
איך לתכנן טיול מוצלח בניו זילנד?
מזג האוויר משתנה תדיר בניו זילנד, בטח בתחילת ובסוף עונת הטיולים, ובטח באתרים הגבוהים ובטרקים בטבע. לכן, מיותר לתכנן טיול מלא ומדויק מבחינת אתרים ותאריכים - עדיף להשאיר גמישות לתנאי מזג האוויר, סגירת כבישים כזו או אחרת, ואפילו העדפות אישיות, אם פתאום שבעים מהטבע ורוצים לשהות כמה ימים בעיר מרכזית.
אנחנו חקרנו ונעצנו את רוב האתרים שרצינו לבקר בהם על המפה מראש, עוד בישראל, ולמדנו מראש סדר הגיוני למעבר ביניהם. אבל במפורט, תכננו רק 3-4 ימים קדימה, וזה עבד מצוין. בעונה שטיילנו בה לא היו בעיות למצוא מקומות לינה טובים, ולכל המקומות הייתה זמינות של כרטיסי כניסה מהיום להיום. במספר מקרים שהיינו צריכים, אכן יכולנו לשנות את הסדר, על מנת לבצע גיחות טבע עמוקות וטרקים ארוכים, רק במזג אוויר מתאים. האצנו הגעה לאזור מסוים, או עיכבנו הגעה אליו, בהתאם למזג האוויר הצפוי - זה הכרחי בחלק מהמקומות.
האתרים/אטרקציות שמצריכים הכנה מראש, בתלות בתחושת החובה שלכם לעשות אותם:
אטרקציות - אתר ההוביטים HOBITTON וה
חנייה והשיט ב-MILFORD SOUND.
מסלולי ההליכה המבוקשים ביותר בניו זילנד - MILFORD SOUND וה-ROUTBURN.
בכל המקרים האחרים לא היה עומס באתרים, ולא היו חסרים כרטיסי כניסה.
לגבי מסלולי ההליכה שלעיל, מדובר בטרקים של 3-4 ימים באורך מצטבר של כ-40-50 ק"מ. שניהם חלק מרשימת ה-GREAT WALKS של ניו זילנד, והידועים והמבוקשים שבהם. הכניסה למסלולים אלה והלינה בבקתות, מנוהלים על ידי הזמנת מקום חצי שנה מראש. המקומות בדרך כלל נתפסים כבר עם פתיחת אפשרות ההזמנה, על ידי חברות שמארגנות קבוצות ו"ספסרים" למיניהם. הסיכוי לתפוס מקום לבד הוא נמוך מאוד, וגם אז לוקחים סיכון לגבי מזג האוויר - מי יודע אם בימים שאתם תהיו שם מזג האוויר יהיה מתאים לטייל. אם אתם בעניין של טרקים כאלה, אז אתם בטח מכירים את הנושא. הפתרון היחיד לאי הוודאות ולהזמנה ברגע האחרון, הוא במחיר יקר מאוד אצל חברה פרטית, שגם אצלה מספר המקומות מוגבל (אנחנו תפסנו במזל שני מקומות בהתראה של יומיים בגלל ביטול ברגע האחרון). אז אם אתם בעניין של הטרקים האלה - תתארגנו מראש ותבחנו את האופציות שלכם.
לגבי ה-GREAT WALKS, מדובר במסלולים שהוגדרו ומנוהלים על ידי המדינה בצורה קפדנית, ונחשבים היפים במדינה. אחד מהם הוא אפילו מסלול קיאקים ארוך. הרשימה המליאה זמינה באתר הבא:
במהלך טיול של חודש וחצי לא ניתן לעשות באופן מלא את כולם - אנחנו הלכנו באופן מלא רק אחד מהם, ה-ROUTBURN, ועשינו חלק קטן ומעניין מכמה נוספים, והכל ללא תכנון זמן רב מראש.
אז באופן כללי, טיול גמיש הוא אפשרי ועדיף בעונות הקצה, אבל אם אתם מטיילים בעונה המרכזית כנראה שאין ברירה, וכדאי לתכנן טיול הדוק יותר כדי להבטיח זמינות מקומות.
באופן כללי מומלץ להקדיש כשבועיים לאי הצפוני, וכחודש לאי הדרומי. במהלך חודש וחצי אנחנו הרגשנו שכיסינו את כל האתרים המרכזיים, והספקנו לעשות את כל מה שרצינו. האם היינו יכולים לבלות עוד שבועיים במדינה היפה הזו ולחקור עוד מקומות? בהחלט כן! אבל הילדים מחכים בבית... הייתי אומר שביקור מינימום הוא חודש וחצי, והארכה לחודשיים מומלצת אם היא אפשרית.
מומלץ מאוד לרכוש לפני הטיול את "מפת האוצר של רותם". רותם חרש את ניו זילנד כמה פעמים, ויצר מפה ייעודית שפועלת על גוגל מפס, שמפרטת את כל המקומות ששווה לבקר בהם בניו זילנד. המפה גם כוללת הסברים ותיאורים מפורטים, ואנקדוטות מעניינות. התיאורים שלו מאוד מדויקים, והם עזרו לי להחליט אם שווה להגיע לאתר כזה או אחר, או שהוא פחות מעניין עבורי. מחיר המפה זניח ביחס לעלות הטיול, והיא עוזרת מאוד בתכנון. המפה זמינה לרכישה באתר הבא - מומלץ מאוד: https://rotemnz.com/%D7%A9%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%A7%D7%A6%D7%95%D7%A2%D7%99%D7%99%D7%9D/%D7%9E%D6%B7%D7%A4%D6%B8%D6%BC%D7%AA-%D7%94%D7%90%D7%95%D7%A6%D7%A8-%D7%A4%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%A8%D7%9B%D7%99%D7%A9%D7%94/
איך כדאי לטייל - ברכב או בקרוואן?
נושא הטיול בקרוואנים מאורגן בצורה מצוינת בניו זילנד, וטיול בקרוואן כנראה מוסיף לחוויית הטיול במקום. שכירת או רכישת קרוואן היא קלה, ויש הרבה אופציות טובות זמינות. ראינו מאות מטיילים בקרוואנים מכל מיני סוגים, בדרך כלל כאלה שמטיילים 3 חודשים ומעלה. מצד שני זו התעסקות - חשמל, מים, פתיחה סגירה, נהיגה איטית יותר, ציוד וכדומה. בטיול של עד חודשיים לא הייתי מתעסק בזה. מעל חודשיים אפשר לשקול. אנחנו שכרנו רכב והיה לנו מצוין, גם בגלל שאנחנו לא אנשים של לשבת לנוח כמה ימים מול נוף יפה שהתאהבנו בו בדרך...
במידה והחלטתם לשכור רכב, מאחר ושוכרים רכב לחודש וחצי, להלן כמה דגשים חשובים:
תעשו סקר שוק לאורך החודשים שלפני הטיול, גם אם כבר הזמנתם. יש פערים אדירים במחירים. לאחר חפירה לא מעטה בנושא השגתי רכב במחיר של 1500 דולר ארה"ב לחודש וחצי, לא כולל ביטוח מלא. את הרכב הזמנתי דרך מנוע החיפוש QEEQ (מומלץ מאוד - מחירים מצוינים ושירות 24/7) ואת הביטוח השלמתי באתר RENTALCOVER.COM בשליש מחיר מחברת ההשכרה.
את הרכב תזמינו לאיסוף באוקלנד שבאי הצפוני. אוקלנד מהווה את נקודת הנחיתה לתחילת הטיול, עם הרבה טיסות שמגיעות אליה מרחבי העולם. את הרכב מחזירים באי הדרומי, עם עדיפות להחזרה בקרייסטצירצ - זו עיר מושלמת לסיים בה את הטיול, גם מבחינת מיקום וטיסות חזרה, וגם מבחינת גודל העיר (קווינסטאון היא עוד אופציה להחזרת הרכב באי הדרומי). המחיר לעיל כולל את דמי ההחזרה במקום אחר מהאיסוף.
כדאי להזמין רכב מרווח שנכנסות בו שתי מזוודות גדולות בקלות, אבל אין צורך בהכרח ב-SUV או רכב 4X4 או משהו כזה. רכב משפחתי רגיל מסוג טויוטה קורולה או פורד פוקוס מספק בהחלט לטיול זוגי בניו זילנד.
נהיגה בצד שמאל - אם אין לכם ניסיון בנושא, תבינו שמדובר באירוע. כל ניו זילנד היא כבישים דו סטריים ללא הפרדה, אין בה אוטוסטרדות ולעיתים גם אין בכביש שוליים. אז על טעויות עלולים לשלם ביוקר. חובה לקחת רכב שהוא אוטומטי, ולשים לב בנהיגה. תהיו ערניים במיוחד בהתחלה, ובמיוחד כשאתם בסביבה שבה אין רכבים נוספים, שמזכירים לכם באיזה צד צריך לנהוג. לנו קרה פעם אחת שנסענו כ-5 דקות בכביש ריק בצד הלא נכון, ופתאום הופיע ממש מולנו רכב באמצע סיבוב. למזלנו התעשתנו מהר ונמנענו מתאונה. הנהג המקומי היה רגיל לתיירים משוגעים ולא כעס מידי. אז שימו לב לאורך כל הטיול.
האם צריך כסף מקומי במזומן?
אין צורך בכסף מזומן, וגם בפועל אין באמת איפה להחליף בצורה נוחה ועלות סבירה. בדקתי, והעמלות בבנקים ובאתרי החלפנות המקומיים שערורייתיים. המלצה שלי היא לא להביא NZD ולא להמיר ל-NZD מראש בארץ. הכל זמין בכרטיסי אשראי, ואם אתם מרגישים חובה לתת טיפ מזומן, תנו בדולרים ארה"ב שיתקבלו גם הם בברכה.
טיסה לניו זילנד
יש כמובן הרבה דרכים להגיע לניו זילנד בטיסה. כאמור מקום הנחיתה המועדף הוא אוקלנד שהיא העיר הכי צפונית במדינה. בדרך כלל עוצרים בדרך מישראל במדינות המזרח, בנגקוק, סינגפור וכדומה, או בדובאי. לא משנה איך תטוסו, בסופו של דבר מדובר בכ-24 שעות רצופות ללא מנוחה וללא מיטה. עצירה על הדרך בתאילנד או בסינגפור הוא אופציה טובה ומקלה. אנחהו עצרנו לשבוע בקוסאמוי והיה מושלם.
כמה דגשים לגבי מסלול הטיסה והוויזות הנדרשות:
אם אתם מגיעים דרך סידני, אתם צריכים ויזה לאוסטרליה. תתחילו בתהליך הרבה זמן מראש, זה לוקח זמן ולעיתים יש בעיות בתזמון קבלת הוויזה. לנו הייתה בעיה בנושא, שנפתרה רק דרך שינוי מהלך הטיסות בהלוך, כך שלא נעבור דרך סידני כנחיתת ביניים. בחזור הוויזות כבר התקבלו אז עצרנו בסידני. סוג הוויזה שצריך לבקש לאוסטרליה, תלוי בכוונות שלכם לבקר בסידני או באוסטרליה בסוף או בתחילת הטיול. האתר הממשלתי האוסטרלי יחסית ברור ומסביר מה צריך לעשות. בכל מקרה צריכים גם ויזה לניו זילנד - שם התהליך פשוט ומהיר יותר. מניסיון אישי, הזמן הנכון להתחיל בתהליכי הוויזה הוא שלושה חודשים לפני הטיסה הראשונה, אז שימו לב ותתכננו מראש.
אנחנו רכשנו כרטיסים של אלעל לבנגקוק, המשכנו לקוסמוי לשבוע מנוחה ובטן גב, ואז היינו מתוכננים לטוס לסידני אוסטרליה כנחיתת ביניים בלבד, ומשם לאוקלנד. בגלל בעיית הוויזה שינינו את המסלול וטסנו לסינגפור, ומשם ישירות לאוקלנד, בלי שום עצירה באוסטרליה. אם אתם לא מתכננים לבקר בסידני ו/או אוסטרליה , אז עדיף לחפש מסלול טיסה שבכלל לא נוחת או עובר דרך באוסטרליה. כך תחסכו גם הוצאות וגם כאבי ראש מיותרים. בדרך חזרה שלנו כבר התקבלו הוויזות שלנו לאוסטרליה, אז כמתוכנן עצרנו בסידני למספר ימים. היה נחמד, אבל לא ממש הכרחי אחרי טיול מושלם בניו זילנד...
בנוסף, בתכנון הטיסות, תוודאו שיש הרבה זמן למעבר בין טיסות. הייתי אומר שזמן סביר הוא לפחות 3-4 שעות - בגלל שמדובר במעבר במדינות שלא מבקרים בהן הרבה, ויש כמה וכמה טיסות עד שמגיעים לניו זילנד, צריך זמן ספייר כדי להתמודד עם עיכובים. כך תוודאו שיש מספיק זמן לעבור את רשויות ההגירה המציקות, וגם מספיק זמן עבור המזוודות לעבור לטיסה הבאה. אצלינו המזוודות לא הגיעו בטיסה האחרונה, ונאלצנו לחכות להן יום שלם באוקלנד.
וכאמור בכל הפוסטים - עדיף לא להביא שום אוכל איתכם או במזוודות. מה שצריך תקנו מקומית - בסופרים המקומיים בניו זילנד יש כל מה שצריך. אנחנו התייחסנו לאיסור הכנסת אוכל ברצינות, אבל בתמימותנו הבאנו צנצנת עם קפה נחלת שאנחנו אוהבים, כי "זה לא אוכל". זה נקלט בסריקות ובתשאולים שעשו לנו, ובסופו של דבר הרשו לנו להכניס את זה לניו זילנד. ולגבי כל שאר הסיפורים שרצים ברשת, על בדיקה של הנעליים ושל העפר בנעליים וכל מיני כאלה, מדובר באגדות אורבניות. כל נושא הבדיקות האלו אינו סיפור כזה משמעותי, והוא מנוהל בשדות התעופה בצורה ידידותית ומקצועית. רק תשימו לב לא להביא שום דבר מאכל והכל יהיה בסדר.
אוכל בניו זילנד
כמובן שאפשר לאכול תמיד במסעדות. בדרך כלל הן יקרות יחסית, ולא באיכות גבוהה. ניו זילנד היא לא מדינה "קולינרית". אין שם אוכל גורמה, אולי למעט מאכלי ים, שהם בכל מקרה לא הפורטה שלנו. אנחנו ברוב המקרים ישנו בדירות AIRBNB או דירות מבוקינג, שבהן אפשר לבשל עצמאית ולכבס בגדים. ומתי שרוצים להתפנק או שנמצאים באזור עם מסעדות טובות, אז תמיד אפשר לאכול בחוץ. לא נתקלנו באזור שלא הייתה בו זמינות של סופרמרקט עם סחורה מגוונת ומספיקה, ובמרחק סביר ממקום הלינה.
עובדות מעניינות/מצחיקות לגבי ניו זילנד
ניו זילנד נחשבת כמדינה שמשפיעה באופן שלילי על החור באוזון. הסיבה היא לא אחרת מאשר... פלוצים של הכבשים... בניו זילנד יש כיום כ-30 מיליון כבשים (פי 6 מכמות התושבים), ובשיא היו בה כ-70 מיליון כבשים. במהלך הטיול תבחינו באזורים שלמים עמוסים כבשים עד לאיפה שהעין רואה. פסטורלי ויפה, אבל עושה חור באוזון בגלל הגזים שהכבשים מפליצות...
התושבים המקומיים הם בעלי חוש הומור מפותח, ואפשר לצחוק איתם בכיף. בנוסף, שפת המאורים משמשת למתן שמות למקומות ורחובות, והיא מצחיקה ושונה. בהתאם, יש שלטים ושמות מצחיקים בכל מיני מקומות - שלטים כמו "הדרך הכי שכוחת אל בעולם", "ברוכים הבאים לשומקום", "חוף הקקה", "רחוב האב האב" וכדומה, נפוצים מאוד. אם תהיו ערניים תבחינו בהם לאורך הטיול.
הספורט הלאומי המרכזי הוא משחק הראגבי האלים, וביום הנכון בשבוע המקומיים מתקבצים בפאב המקומי כדי לראות אותו ביחד, בעיקר בערים. אם יוצא לכם להיות שם בזמן, זו חוויה נחמדה. אפשר גם לרכוש כרטיס וללכת למשחק בימי ראשון. אם יתמזל מזלכם ותלכו למשחק בינלאומי, תראו שם את מופע ההאקה של קבוצת ה-"ALL BLACKS" הידועה, שנחשבת לטובה בעולם בתחום הרגבי. מאז שהוקמה הקבוצה בשנת 1900, היא זכתה ב-80% מהמשחקים שבהם השתתפה.
הישוב בעל השם הארוך ביותר בעולם נמצא בניו זילנד ומקורו בשפה המאורית - Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. נראה אתכם קוראים את זה. כנראה שלא תגיעו ליישוב עצמו, כי הוא מרוחק מהמסלול הקלאסי של המטיילים במדינה.
בשפת המאורים, שמה של ניו זילנד הוא Aotearoa. משמעותו - אדמת הענן הלבן הארוך - הם קוראים לה כך בגלל שזמן רב בשנה, היא מכוסה עננים לכל אורכה.
אחת הערים הנחמדות בניו זילנד היא עיר שרואה ואינה נראית, בשם דנידין (DUNEIDIN). בעיר הזו גם נמצא הרחוב התלול ביותר בעולם - BALDWIN STREET.
בניו זילנד הומצאה קפיצת הבאנג'י וגם בוצעה קפיצת הבאנג'י הראשונה בעולם.
סדרת סרטי שר הטבעות ההוביט צולמה בניו זילנד. זוכרים שהתפעלתם מהנופים בסרטים האלה? עכשיו תוכלו לטייל בתוכם ולראות אותם במציאות. לקראת סוף הטיול ישבנו לראות את הסרטים שוב בטלויזיות בדירות ששכרנו - היה נחמד לראות אותם שוב וגם להבחין בנופים ולהגיד "הנה פה בדיוק היינו"...
ניו זילנד היא המדינה הראשונה לראות את הזריחה בכל יום ויום. זה אומנם טריקי לטעון את זה, אבל לפחות לפי שעון גריניץ וחלוקת אזורי הזמן המודרניים, זה נכון.
ניו זילנד היא אחת המדינות הכי בטוחות לטיול בטבע - אין בה נחשים, ואין חיות טרף בכלל. זאת בניגוד לאוסטרליה "הסמוכה" שהיא מלכודת מוות למטיילים לא זהירים או לא מנוסים.
תושבי ניו זילנד נקראים וקוראים לעצמם KIWIS, על שם הציפור הלאומית שנקראת KIWI. אבל הציפור הזו כל כך נדירה, שכנראה לא תצליחו לראות אותה במהלך הטיול שלכם.
ניו זילנד הייתה המדינה הראשונה שנתנה לנשים זכות הצבעה כבר בשנת 1893, והיא מובילה בתחום העצמת נשים. בהתאם, בהרבה מקרים, הנשים במדינה הן אלה שמציעות נישואין.
בניו זילנד יש ישוב בשום מקום עם רק כ-50 תושבים, שהתושבים שלו הכריזו על עצמם כרפובליקה עצמאית. כשעוברים שם, באמצע שום מקום, אפשר לעצור ולהחתים את הדרכון. שם הישוב הוא WANGANUI ועברנו בו בטיול שלנו.
עלות המחייה בניו זילנד היא בערך חצי מארצות הברית.
ניו זילנד מעודדת הגירה לתוך המדינה. אבל, אין הרבה כאלה שמוכנים להגיע ולגור כל כך רחוק משאר העולם. כדי לקבל תושבות בניו זילנד, כל מה שצריך הוא לגור שם 5 שנים ברציפות, להיות אדם ללא רקע פלילי, ולדעת לדבר אנגלית. אתם בעניין?...
רוב האוכלוסייה בניו זילנד, מעל 50%, אינה משויכת לדת ספציפית. המוסלמים במדינה מהווים 1% בלבד, בערך רבע מאוסטרליה שהיא המדינה השכינה הכי קרובה.
ניו זילנד היא אחת המדינות היחידות בעולם שהחליפה ערי בירה הרבה זמן לאחר הקמתה. ניו זילנד הוקמה בשנת 1840. אוקלנד שנמצאת בצפון האי הצפוני, כלומר רחוק יחסית משאר שטחי המדינה, הוכרזה כעיר הבירה שלה. לאחר כ-25 שנה, עקב החשש שתושבי האי הדרומי ירצו להכריז על הפרדה סטטוטורית, והרצון לחבר את כל תושבי המדינה סביב עיר בירה אחת מוסכמת, הוחלט ב-1865 להכריז על וולינגטון כעיר הבירה הרשמית של המדינה. וולינגטון נמצאת בנקודה הדרומית ביותר באי הצפוני, והיא הכי קרובה לאי הדרומי.
על שם איזה מקום בעולם נקראת ניו זילנד (או "זילנד החדשה")? אם תמשיכו לקרוא את הפוסט, תדעו - אני מבטיח שתופתעו...
את הטיול המפורט שלנו בניו זילנד אפשר למצוא בפוסטים הבאים שלי:
ניו זילנד - שבועיים באי הצפוני