סקירה כללית על המדינה

ניו זילנד, או אוטרואה (Aoteroa) בשפה המאורית (ארץ הענן הלבן הארוך), שוכנת בחצי הכדור הדרומי, היא חלק ממרחב אוקיאניה, הכולל בתוכו גם את איי מרשל, איי שלמה, ונואטו, מיקרונזיה, אוסטרליה, סמואה, פיג'י ועוד. ניו זילנד מוגדרת ממלכה של חבר העמים הבריטי. על דגלה הכחול כהה נמצא את דגל בריטניה המוקטן ועמו ארבעה כוכבים אדומים המסמלים את ה-Southern Cross שנראה בשמיים, ומופיע על עוד כ-13 דגלי לאום של מדינות נוספות בעולם.

בירתה היא וולינגטון (Wellington), הממוקמת בקצה הדרומי של האי הצפוני וממנה יוצאות ומגיעות מעבורות המעבר לאי הדרומי. העיר הגדולה ביותר במדינה היא אוקלנד (Auckland), שאליה גם מגיעות רוב הטיסות הבינלאומיות.

ניו זילנד, כאמור, מורכבת משני איים עיקריים: צפוני (North Island) ודרומי (South Island). במדינה ישנם עשרות איים נוספים, גדולים יותר ופחות, כאשר האי השלישי בגודלו לאחר שני האיים העיקריים הוא סיוטארט איילנד (Stewart Island), שבו מתגוררים כ-400 תושבים בלבד.

סך כל, האוכלוסייה בניו זילנד מונה כ-4.7 מיליון תושבים, כאשר מרבית האוכלוסייה (כ-77% ממנה) מתגוררים באי הצפוני. האוכלוסייה מורכבת מ-74% תושבים אירופאים, 14.9% מאורים (המתיישבים הראשונים בניו זילנד), 11.8% מהגרים אסייתיים, 7.4% תושבים מהאיים השכנים (איילנדרס בלשון המקומית), ו-2.9% של כל שאר הלאומים שהיגרו למדינה.

המתיישבים הראשונים שהגיעו לניו זילנד היו פולינזים, שהגיעו ויישבו את ניו זילנד בין המאה ה-13 למאה ה-15 ובמשך השנים פיתחו תרבות ייחודית שלאחר מכן כונתה תרבות "מאורית". האוכלוסייה במקום התנהלה בשבטים ותתי שבטים, החיים בשיתוף פעולה, מתחרים זה בזה או נמצאים במלחמה על שטחים.

האדם הלבן הראשון שהגיע לשטחי ניו זילנד היה אבל טסמן (Abel Tasman), חוקר ארצות הולנדי שהגיע אל המדינה במאה ה-17 ועל פי ההיסטוריה ניסה לעגון באי הצפוני, אך סירתו וצוותו הותקפו על ידי המיישבים המאורים. הביקור הבא של האירופאים בניו זילנד התרחש במאה ה-18, כאשר קפטן ג'יימס קוק, מגלה הארצות הבריטי, הגיע אל האיים במאה ה-18 וכינה אותם "ניו זילנד" על שם מחוז "זילנד" שבהולנד, שמורכב בחלקו מאיים.

אחרי קפטן קוק, החלו להגיע ספינות סוחרים אירופאיות, ששינו את פני האוכלוסייה המקומית ובהבאת נשק, מוצרי מזון ואף מחלות שונות, הפרו את איזון הכוח בין השבטים המקומיים. במהלך המאה ה-19 אוכלוסיית המאורים הצטמצמה ב-40% מגודלה המקורי, לפני הגעת האירופאים. ב-1835 הוכרזה ניו זילנד מדינה עצמאית, וב-1840 סופחה אל הממלכה הבריטית. ניו זילנד היא המדינה הראשונה בעולם שהעניקה את זכות ההצבעה גם לנשים (כבר ב-1893, כמעט 20 שנה לפני בריטניה!) וידועה בכך שמשרות השלטון הבכירות בה אוישו במקביל על-ידי נשים.

כיום, ניו זילנד משלבת אוכלוסייה ששורשיה בממלכה המאוחדת, לצד אנשי השבטים המאורים. התרבות המאורית נלמדת בבתי הספר במדינה, לימוד השפה המאורית הוא חובה ברבים מבתי הספר ויש מאמץ גדול לשמר את התרבות המאורית ואף גאווה גדולה בה, בשונה ממדינות מערביות רבות שדיכאו את אוכלוסיות המתיישבים הראשונים, לדוגמת אוסטרליה וארה"ב.

אך לא כך התנהגו בעבר. ההיסטוריה מספרת כי כשהגיע האדם הלבן לניו זילנד, המאורים נושלו מאדמותיהם וזכויותיהם ואף נהרגו במלחמות נגד "האדם הלבן" ובין השבטים, לאחר הבאת הנשק החם למדינה. בשנת 1840, נחתם בין הבריטים למאורים הסכם ואיטנגי (Treaty of Waitangi), שהכריז על ניו זילנד כמושבה בריטית וקבע את זכויותיהם של המאורים ואת בעלותם על השטחים שבהם ישבו. עד היום בעלות המאורים על שטחים בניו זילנד מנוהלת על פי ההסכם ההיסטורי.

ארץ הקיווי (הציפור והפרי גם יחד), התברכה בכל גווני הירוק שנבראו, בנופים עוצרי נשימה, בחיי פרא מיוחדים ובזמן שזז לאט לאט. המגיע אל ניו זילנד לא יוכל שלא להבחין בשלווה השוררת במדינה, בלי חדשות רעות בטלוויזיה ועם חיוכים של תושבי המקום שיגיעו אליכם מכל עבר. הזכר היחידי ל"יריבות בין מדינות" שתחוו בניו זילנד היא היריבות ארוכות השנים עם שכנתם אוסטרליה שמתמקדת בעיקר בלמי יש את קבוצת הרוגבי הטובה ביותר, מי המציא את קינוח הפבלובה ובכללי פשוט מתאפיינת בעקיצות הדדיות משעשעות למדי.

בניו זילנד תרגישו (וטכנית, גם תהיו!) בקצה השני של העולם, הרחק מההמולה, עם יופי בכל פינה וחיים פשוטים שקל להתרגל אליהם.

שפה ושליטה באנגלית

השפה המדוברת בניו זילנד היא אנגלית. גם דוברי אנגלית שוטפת יתקשו בימים הראשונים להבין את המבטא הניו זילנדי המעניין, ששורשיו במבטא הבריטי אך הוא מזכיר יותר את המבטא באוסטרליה השכנה – עם דיבור מהיר, בליעת מילים ואותיות (לא ממש מבטאים את האות R, לדוגמה) ושלל מילות סלנג מקומיות.

השפה השנייה המדוברת במדינה היא מאורית. לא תשמעו הרבה ממנה ברחוב, ותתקלו בה בעיקר בהופעות תרבות למיניהם, אך עם זאת, ישנו כבוד רב לתרבות המאורית ולשפתה ,ויש שימוש במספר מושגים עיקריים שתשמעו הרבה. בנוסף, רבים משמות העיירות והיעדים במדינה הם בשפה המאורית ולהם משמעויות שונות. ביטוי השמות יכול להיות אתגר שובר לשון אבל חייכם יהיו יותר קלים אם תנסו לבטא אותם נכונה!

מספר מושגים מאורים שכדאי לדעת:

  • קִיה אוֹרָה – Kia Ora – שלום/בהצלחה/לבריאות- ברכת השלום הנפוצה במדינה.
  • הַיירֶה מָאי – Haire Mai – ברוכים הבאים
  • טֶנָה קוֹאֵה – Tena Koe – שלום (לאדם אחד)
  • קֶיי טֶה פֶהֶה קוֹאֵה – Kei Te Pehea Koe? – מה שלומך? (לאדם אחד)
  • קֵיי טֵה פָּאי – Kei Te Pai – שלומי טוב, תודה/זה בסדר

מילות סלג שכדאי להכיר

הנה כמה מילים שכדאי שתכירו, כדי לא להתבלבל ולהבין על מה מדברים איתכם ומה רוצים מכם:

  • Kiwi – תושב ניו זילנד, או הציפור הלאומית. אם בא לכם את הפרי יש לומר “Kiwi fruit”.

  • G'day – ברכת שלום, קיצור של Good Day.

  • No Worries – בכללי אומר "אין דאגות", משתמשים בזה בעיקר כדי להגיד "בבקשה” או “אין בעד מה".
  • Sweet as – נפלא, נהדר. בנוסף, השימוש במילה "as" נעשה כדי לתאר כל דבר שהוא "מאוד", לדוגמה: אני ממש עייף: I'm tired AS!, היא ממש גבוהה: This chick is tall AS!
  • Cheers/Chur – משמש בעיקר כ"תודה", אבל גם כקריאת "לחיים".
  • Bro/Cuz/Cuzzzzy – אחי, חבר, כל מי שיש לכם קרבה אליו. דוגמאות: Cheers bro, chur cuz!
  • Eh? (נשמע יותר כמו Ay?) – הדרך של הקיווים לשאול סליחה? מה? או סתם לסיים משפט.
  • Jandals – כפכפים
  • Togs – בגד ים
  • Heaps – מלא, הרבה
  • Yeah Nah – דרכם המבלבלת להגיד "לא".
  • Taking the piss – זה לא אומר שמישהו מבקר בשירותים, זה אומר שהוא מתלוצץ/צוחק איתך.
  • Choice/Mean/Mint – נהדר/מעולה/מדהים.
  • Macca's – מקדונלדס.
  • Breakie – ארוחת בוקר.
  • Pissed/On the piss – שיכור/משתכר. לדוגמה: Are we going on the piss tonight bro?

גיאוגרפיה/ טופוגרפיה

ניו זילנד היא מדינה שנחשבת "מבודדת", ללא גבולות יבשתיים עם מדינות אחרות, כשאר המדינה הקרובה אליה ביותר היא אוסטרליה הנמצאת כ-1,600 ק"מ מצפון-מערב אליה.

שטחה הכולל של ניו זילנד הוא 268,680 קמ"ר (ניתן להכניס בה את ישראל 13 פעמים!), מתוכם כשליש מוגדרים כפארקים לאומיים ושמורות טבע המוגנות בחוק בשל סיבות תרבותיות, היסטוריות, סביבתיות ומדעיות. תוואי השטח במדינה מגוונים וכוללים רצועות חוף ארוכות, יערות, אגמים ונהרות רבים, הרים מושלגים, קרחונים, הרי געש פעילים, פיורדים, מפרצים ועוד.

כאמור, ניו זילנד מורכבת משני איים מרכזיים: האי הצפוני והאי הדרומי ומאיים נוספים הכוללים את סטיוארט איילנד (Stewart Island), שבעבר נחשב ל"אי הדרומי" של ניו זילנד עד ששונה שמו. איים מוכרים נוספים הם וואיהיקי (Waiheke Island), אורהפוקהפוקה (Urapukapuka Island), גרייט ברייר (Great Barrier Island) ועוד מאות איים נוספים, גדולים פחות ובדרך כלל לא מאוישים.

האי הצפוני – שטחו של האי הצפוני הוא 113,729 קמ"ר והוא האי השני בגודלו לאחר האי הדרומי. באי הצפוני תופעות טבע מעניינות המאפיינות את האזור וכללות בעיקר אזורים בהם פעילות געשית ערה – הרי געש פעילים ואזורים בהם פעילות תרמית הכוללת גייזרים ומעיינות חמים רבים. באי הצפוני נמצא האגם הגדול ביותר במדינה – אגם טאופו (Taupo). הנקודה הכי גבוהה באי היא פסגת הר רואהפהו (Mount Ruapehu) – הר געש פעיל שהתפרץ לאחרונה ב-2007.

האי הדרומי – שטחו של האי הדרומי הוא 151,215 קמ"ר והוא האי הגדול המדינה. לאורכו של האי מצוי רכס האלפים הדרומיים, הקרוב ברובו לחופו המערבי של האי. האי מאופיין בתופעות טבע, הכוללות קרחונים רבים שנוצרו בעידן הקרח, אגמים ונהרות רבים שנוצרו בעקבות כמות משקעים גדולה ותנועות הקרחונים. הקרחונים באי נמסים בקצב מהיר (חלקם נמסים ונעים ארבעה מטרים ביום!) דבר היוצר מפולות קרח ומפולות שלגים רבות. באי הדרומי נמצאת הפסגה הגבוהה בניו זילנד – פסגת הר קוק (Mount Cook) שגובהה הוא 3,754 מטרים, ועוד 18 הרים נוספים בגובה של מעל 3,000.

תיאור מסלול קצר ומסלול ארוך

מרבית המטיילים מגיעים לניו זילנד לשלושת החודשים שמקנה להם ויזת התייר, אך חלקם מגיעים לזמן קצר יותר. בכל מקרה, נהוג ומומלץ להקדיש שליש מהזמן שלכם לאי הצפוני, שבו ניתן למצוא חוויות תרבות ומעניינות ותופעות געשיות מרתקות ושני שליש לאי הדרומי, שבו מתרכז היופי הפראי האמתי של המדינה, שתוכלו לראות מקרוב במאות מסלולי ההליכה והטרקים המרשתים את האי.

כשמחליטים כיצד לתכנן את הטיול כדאי להתחשב בזמני הנסיעה ממקום למקום (האם תיסעו ברכב? אוטובוסים? תטוסו ממקום למקום?), בתקציב העומד ברשותכם, בחוויה בה אתם מעוניינים ולשאול את עצמכם אם תרצו להקדיש יותר זמן לטרקים או לאטרקציות שונות וחוויות עירוניות/תרבותיות.

תיאור מסלול קצר (כ-40 יום): אוקלנדשמורת קורומנדלרוטורואה והוביטון (לחובבי שר הטבעות)/ מערות ואיטומוטאופוטרק הטונגרירו קרוסינגוולינגטון (משם מעבורת/טיסה אל האי הדרומי) – פיקטון (במידה ולקחתם מעבורת) – נלסון  טרק האבל טסמןהחוף המערבי ופונאקייקיהקרחונים פרנץ ג'וזף ופוקסהר קוקוואנקהקווינסטאוןטרק הרוטברן/ טרק הקפלרטרק המילפורד/ הפלגה במילפורד סאונדדנידן וחצי האי אוטאגוקרייסטצ'רץ'.

תיאור מסלול ארוך (כ-90 יום): אוקלנדביי אוף איילנדס וקייפ רנגהשמורת קורומנדלרוטורואה והוביטון (לחובבי שר הטבעות, ההוביט) – מערות וואיטומו טאופוטרק הטונגרירו קרוסינגשייט בנהר הוואנגאנויטראנאקיוולינגטון (מעבורת/טיסה לדרומי) – פיקטוןקאיקורה חבל בלנהיים - נלסוןטרק האבל טסמןהפארק הלאומי נלסון לייקסהחוף המערבי ופונאקייקיארתור'ז פאסהקרחונים פרנץ ג'וזף ופוקס וואנקהקווינסטאון טרק הרוטברןטרק הקפלר טרק המילפורד – טה אנאו והפלגה במילפורד סאונדבלאףסטיוארט איילנד (במעבורת) – שמורת הקייטלינסדנידן וחצי האי אוטאגו הר קוק ואגם טקאפו קרייסטצ'רץ'.

5 דברים שאסור לפספס

  1. ספורט אתגרי – אם זו צניחה חופשית, קפיצת בנג'י או רפטינג – נופי ניו זילנד בהחלט ראויים להתגברות על הפחד! תושבי המדינה מתגאים מאוד בהמצאת הבנג'י ולוקחים את עניין הספורט האתגרי מאוד ברצינות – הבטיחות בכל החברות היא מהגבוהות בעולם והנופים מרהיבים ומשכיחים את הפחד די בקלות. ביקור בעיירה קווינסטאון, הנחשבת לבירת הספורט האתגרי בהחלט יכניס אתכם לאווירה, ושם תוכלו למצוא כל סוג של ספורט אתגרי העולה על דעתכם!
  2. טרק הרוטברן – אחד הטרקים היפים ביותר באי הדרומי, והוא מתפרש על פני שני פארקים לאומיים – Mount Aspiring ו-Fiordland. הרוטברן, שאורכו 32 ק”מ (יומיים-ארבעה) הוא טרק מיוחד במינו, שכן הנוף בו מגוון במיוחד ובו לא תפסיקו להיות מופתעים: מאגמים בצבעי טורקיז, יערות גשם, נחלים, מעברי הרים ולעיתים שלג – על הטרק ניתן ליהנות מתוואי השטח של שניים מהפארקים הלאומיים היפים ביותר במדינה.
  3. טרק הטונגרירו קרוסינג – מסלול באורך 19.4 ק"מ שנחשב למסלול היום הטוב ביותר בניו זילנד. המסלול הוא יחסית ארוך ומאתגר, אך הליכה בו תחשוף אתכם לתוואי שטח מיוחדים ונופים מרהיבים הכוללים הרי געש פעילים, מכתשים ואגמים בצבעי טורקיז זוהרים. במהלך המסלול תוכלו לטפס על שלושה הרי געש פעילים – הר רואפהו (2,797 מ'), הר נאורוהו (2,287 מ') והר טונגרירו (1,987 מ'), מפסגותיהם תוכלו לחזות בנוף הפארק הלאומי טונגרירו ואף לבקר בבריכות שחייה קרירות ומפלים מרהיבים. מסלול בלתי נשכח – לא לפספס!
  4. ביקור בקרחון – מהר לפני שהם נמסים לגמרי. כדאי לבקר בקרחונים פרנץ ג'וזף ופוקס המרהיבים, הנמסים בקצב מהיר במיוחד. הקרחונים שוכנים בחוף המערבי של האי הדרומי, לצד עיירות הנושאות את אותם השמות, במרחק כחצי שעה בלבד אחד מהשני. הנקודה הגבוהה ביותר של הקרחונים היא 250 מ', מה שהופך אותם לקרחונים הנגישים ביותר בעולם! הכי מומלץ לצאת לסיור טיפוס על הקרחון, המתאפשר עם מדריך מנוסה בלבד – תהיו בטוחים שזוהי חוויה בלתי נשכחת. בקרבת הקרחונים תוכלו לרחוץ בבריכות מעיינות חמים ולהגיע לתצפיות הצופות על רכס האלפיים הדרומיים וביניהם ההר הגבוה בניו זילנד, בגובה 3,724 מטרים – הר קוק (Mount Cook) היפיפה.
  5. ביקור בכפר מאורי – הכולל טקס קבלת פנים, ארוחת ערב מסורתית וסיור בכפר. רוטורואה היא יעד טוב ליהנות מחוויה תרבותית זו. התרבות המאורית היא חלק גדול מהתרבות הניו זילנדית, ביקור באחת הקהילות הוא חוויה מיוחדת במינה, שתאפשר לכם להכיר צד נוסף של ניו זילנד, מעבר לנופים המדהימים והטרקים. תוכלו לחזות בריקוד ההאקה המפורסם, לאכול ארוחת ערב מסורתית ענקית בשם "האנגי" (ראו “אוכל מקומי), וליהנות מאירוח מיוחד מאוד.

פארקים לאומיים בניו זילנד

מרבית הישראלים שמגיעים לניו זילנד, מגיעים בעיקר כדי לטרק, ואכן יש אינספור אפשרויות כאלה במדינה, בנופים מגוונים ורמות קושי משתנות. בין הטרקים הניו זילנדיים המפורסמים נמנים המילפורד, הרוטברן, הקפלר והאבל טסמן – טרקים אלה מדורגים בעשיריות הפותחות של חברות ואתרי התיירות והטיולים המקצועיים בעולם, ומתברגים בקלות לרשימות הטרקים שנחשבים לטובים בעולם. בניו זילנד יש 14 פארקים לאומיים הפרושים בכל רחבי המדינה ובהם תוכלו ליהנות מטבע שמור ותוואי שטח שונים:

פארקים לאומיים באי הצפוני

טה-אוראוורה (Te Urewera) – זהו הפארק הלאומי הגדול ביותר באי הצפוני, הממוקם בצפון-מזרח באי. בפארק יש יערות יפיפיים, מפלים מרשימים ואגמים. תוכלו לצאת בו לטרקים קצרים וארוכים ואף לשוט בקיאקים. היעדים הפופולריים בפארק הם אגם Waikaremoana ואגם Waikareiti.

טונגרירו (Tongariro) – הפארק הלאומי הראשון שהוכרז בניו זילנד ב-1887, הוא גם הפארק הלאומי הרביעי שהוכרז בעולם. הוכר כאתר מורשת עולמי בשל היותו אזור תרבותי ורוחני חשוב עבור המאורים, וגם בזכות התופעות הגעשיות המרשימות שנמצאו בו. הפארק ממוקם במרכז האי הצפוני ובתוכו תמצאו הרי געש מרשימים ואגמים בצבעים זוהרים, שנראים כמעט לא טבעיים! בפארק זה נמצא הטרק המפורסם Tongariro Alpine Crossing ואטרקציות נוספות כמו סקי בחורף ורפטינג בנהרות הפארק.

אגמונט (Egmont) – פארק לאומי זה ידוע בעיקר בזכות הר הגעש (הלא פעיל) הנמצא בו – הר טאראנקי (Mount Taranaki) – בגובה 2,518 מטרים שמפסגתו צפוי נוף מרהיב למי שבנוי וערוך לאתגר הטיפוס. מעבר לזה, כבכל פארק, קיימים מסלולי הליכה יפים מסביב להר ובקרבתו, הכוללים יערות גשם, מעיינות ומפלים מרשימים. הפארק נמצא על החלק והחוף המערביים של האי הצפוני.

וואנגאנוי (Whanganui) – במרכז האי הצפוני, מתפתל נהר הוואנגאנוי (אורכו 290 ק"מ!) בין הרי הפארק ועד ים טסמן דרך גבעות ועמקים. לאזור היסטוריה ייחודית והתרבות המאורית היא חלק בלתי נפרד מחוויית הפארק ושם תוכלו לבקר בשרידי כפרים מאורים שננטשו. בפארק מסלולי הליכה רבים ואף אטרקציות כמו סירות ג'ט, רפטינג וקיאקים לאורך הנהר.

פארקים לאומיים באי הדרומי ובסטיוארט איילנד

אבל טסמן (Abel Tasman) – זהו אמנם הפארק הקטן ביותר בניו זילנד (22,530 דונמים בלבד) אך הוא בעל שם ומוכר בזכות חופיו המוזהבים, מצוקי הגרניט הייחודיים וכמובן - טרק האבל טסמן הפופולארי (אודותיו יורחב בהמשך). האקלים בפארק מתון, נוח ומאפשר הגעה אליו בכל עונות השנה. הפארק ממוקם בקצה הצפוני של האי הדרומי ונגיש יחסית לפארקים אחרים במדינה. ניתן לנוע בו ברגל, בקיאקים או במוניות מים היוצאות מהעיירות הסמוכות.

קאהוראנגי (Kahurangi) – פארק לאומי זה, הנמצא בחלקו הצפוני-מערבי של האי הדרומי, הוא השני בגודלו במדינה. לשמו מספר פירושים, ביניהם: "החֹזקה היקרה" (Treasured Possession) ולא בכדי: בפארק ניתן למצוא מאובנים עתיקים, הרי העשויים ברובם מאבני שיש וציפורים נדירות. הפארק מאפשר מסלולים בנוף אלפיני, לצד נהרות ויערות גשם על החוף. מבין הטרקים והמסלולים בו נמנה הטרק הפופולרי Heaphy Track, המאפשר הנאה מכל נפלאות הפארק.

נלסון לייקס (Nelson Lakes) – ממוקם בצפון האי הדרומי וחולש על שטח של 102,000 דונמים. בפארק לאומי מרהיב זה מתחיל רכס האלפים הדרומיים המרשים ומתרכזים כל הנופים שעולים בדמיון שחושבים על ניו זילנד – נהרות, עמקים ירוקים, הרים סלעיים גבוהים, ואגמים צלולים. הפארק מציע מבחר מסלולים ברמות ואורכים שונים, כולל מסלולים מאתגרים הכוללים מעברים אלפינים וחציית מרחקים ארוכים.

פאפארוֹאה (Paparoa) – פארק לאומי הממוקם בחלקו הצפוני של חופו המערבי של האי הדרומי. בפארק תוואי שטח פראיים ומגוונים, המתפרשים מהחוף פנימה אל אזור ההררי ורכס הרי הגרניט. תופעות הטבע המגוונות בפארק הופכים את הביקור בו למעניין, כאשר אחת האטרקציות המרכזיות בו היא "סלעי הפנקייק" המפורסמים, הנמצאים בפונקאייקי (Punakaiki). במקום מערות אבן, נהרות, חופים פראיים והרבה אופציות למסלולי הליכה.

ארתור'ס פאס (Arthur's Pass) – הפארק ממוקם בלב האי הדרומי ומהווה את המעבר האלפיני-הררי הגבוה ביותר באלפים הדרומיים. הפארק מתאפיין בנופם של הרים גבוהים, עמקים תלולים ומסלולי טיפוס סלעיים, שבהם תדרשו להפעיל ידיים ורגליים יחדיו. בתחומי הפארק, בעמק ירקרק שוכנת העיירה הקטנה ארתור'ס פאס, ובה רחוב אחד בלבד. הפארק מכוסה ממזרח ומערב ביערות גשם (בצדו המערבי יותר סביר שירד גשם מאשר שתזרח השמש), במרכזו הרים מושלגים, מפלים גבוהים וקרחונים מרשימים.

ווסטלנד טאי פוּטיני (Westland Tai Poutini) – פארק לאומי זה מתפרש על מרבית החוף המערבי של האי הדרומי. הפארק, ידוע גם בשם "ארץ הקרחונים" הודות לקרחונים המפורסמים הנמצאים בו – פוקס ופרנץ יוזף – שביקור בהם הוא חוויה מרתקת ובלתי נשכחת. בנוסף לקרחונים, ברחבי הפארק ישנם הרים מושלגים, אגמים, נהרות וחופים פראיים בהם ניתן לבקר במגוון מסלולי הליכה.

אֲוֹראקי/מאונט קוּק (Aoraki/Mount Cook) – אחד הפארקים הלאומיים המרשימים במדינה, בו שוכנים ההרים הגבוהים ביותר והקרחונים הגדולים ביותר שיש לניו זילנד להציע. הפארק חולש על חופו המזרחי של האי ומזרחה ממנו – פנימה אל הרוב ממרכזו של האי הדרומי. גובה ההרים בפארק מגיע מעל 3,000 מטרים ונופיו כוללים, בנוסף להרים מרשימים גם אגמים בצבעי טורקיז, לדוגמא, אגם פוקאקי היפיפה (Lake Pukaki). מאוד קל להגיע ולטייל בפארק, עם כבישים ראשיים החוצים אותו ועיירות קטנות בהן ניתן ללון.

מאונט אספאיירינג (Mount Aspiring) – בפארק זה תמצאו נחלים, אגמים תכולים, פסגות מושלגות, קרחונים ומרחבים יפהפיים. מאונט אספיירינג הוא הפארק הלאומי השלישי בגודלו בניו זילנד והוא מציע מבחר גדול של טרקים, טיולי יום והליכות קצרות. בין היתר, עובר בפארק גם חלק מטרק הרוטברן (Routburn Track) – אחד הטרקים הפופולריים המדינה.

פיורדלנד (Fiordland) – זהו הפארק הלאומי הגדול ביותר בניו זילנד. הפארק ממוקם בדרום החוף המערבי של האי הדרומי ומוּכָּר כחלק מאזור מורשת עולמי. הפארק מכיל מיצרים רבים מכוסי קרח, מספק נופים דרמטיים הכוללים הרים גבוהים, פיורדים ומפלי ענק ובשטחו נמצאים שלושה טרקים מה"גרייט ווקס" (מסלולי ה"עילית" של ניו זילנד) – הקפלר, המילפורד והרוטברן המרהיבים ביופיים. בנוסף למסלולים, תיירים נוהגים ליהנות מנופיו של הפארק בשיט בסירה או אף הטיסות נוף מעליו.

ראקיוּרה (Rakiura) – כ-30 ק"מ דרומה מהאי הדרומי, נמצא סטיוארט איילנד, ש-85% משטחו הוא הפארק הלאומי ראקיורה. באי ניתן לצפות מקרוב בכלבי ים, פינגווינים ואם יתמזל מזלכם – בקיווי הציפור הלאומית ובציפורים רבות אחרות, ייחודיות לניו זילנד. האי הוא מהשטחים השמורים במדינה ובו נופים טבעיים הכוללים יערות גשם, חופים מרהיבים ודיונות חול. אם תגיעו לשם בזמן הנכון בשנה (בדרך כלל בין מרץ לספרטמבר) תוכלו אף לצפות בזוהר הדרומי (Southern Lights).

טרקים בניו זילנד

לפני שיוצאים לטרק/מסלול בניו זילנד ישנם כמה מושגים שכדאי להכיר:

DOC (בשמה המלא: Department of Conservation) – רשות הטבע בניו זילנד האחראית על שמורות הטבע, הטרקים, תחזוקת השבילים והלינה בהם.

Tramping – הליכה במסלול למשך יותר מיום אחד, בדרך כלל ברמת קושי בינונית ומעלה.

Great Walks – תשעת הטרקים המוגדרים כ"מסלולי עילית" של המדינה, הם המתוחזקים והפופולריים ביותר בניו זילנד.

Hut – בקתת עץ המשמשת ללינה במהלך טרקים ומסלולים שונים. כדי ללון בבקתה יש לרכוש כרטיס לינה מטעם ה-DOC. סוגי הבקתות שתתקלו בהם:

  • Great Walk Hut – בקתה הנמצאת לאורך/בקרבת אחד מתשעת ה-Great Walks. בבקתות אלה ישנם מיטות עם מזרונים, חימום, מים זורמים ועוד. מחיר הלינה הוא יקר ביחס לבקתות אחרות ואם מטיילים בשיא העונה יש להזמין מקום בהן זמן רב מראש, או להסתמך על ביטולים.
  • Backcountry Hut – בקתות הנמצאות מחוץ לאזורי ה-Great Walks. גם אלו בקתות נעימות לשהיה, אם כי רובן פחות מאובזרות מבקתות ה-Great Walks. רובן עולות 5-15$ ואין צורך להזמין אותן מראש, בגישת ה-First come first served. בקתות פופולריות במיוחד יעלו 36$ ואותן יש להזמין כמה ימים מראש אם מטיילים בעונה.

Backcountry Hut Pass – כרטיס התקף לשנה אותו ניתן לרכוש בסניפי ה-DOC. הכרטיס מאפשר לינה ללא הגבלה ב-Backcountry Huts ועשוי להיות משתלם למי שמתכנן יציאה לטרקים רבים.

לצאת למסלולים בניו זילנד זה דבר פשוט, הודות לתחזוקת השבילים, השילוט והמפות אותם ניתן להשיג בקלות. על אף הפשטות, יציאה כמעט לכל אחד מהטרקים היא דבר המצריך תכנון מראש הכולל בירור של מזג האוויר ומצב המסלול ולעתים הזמנה מראש של מקום הלינה. את כל המידע שאתם צריכים תוכלו תמיד למצוא בעשרות סניפי ה-DOC הפרושים ברחבי המדינה (רשימה של הסניפים תוכלו למצוא כאן) כדאי לשים לב שבמרבית הטרקים אין פחי אשפה ויש להשאיר מקום לאשפה אותה תייצרו המהלך המסלול.

הליכה בטרקים שברשימת ה-Great Walks היא נוחה למדי, בשל השבילים הקלים להליכה, הימצאות פקחים (Rangers) נחמדים בקרבת הבקתות שמוכנים לענות על שאלות והלינה בבקתות הנוחות שלעתים מכילות גם כיריים לבישול ומקלחות. הזמנת מקום לינה נעשית דרך אתר האינטרנט של ה-DOC ומאפשרת ויסות של כמות המטיילים במסלול בשיאה של עונת הטרקים.

בנוסף לבקתות, במסלולים השונים ישנם אתרי קמפינג רבים, שבהם ניתן ללון במחיר סמלי. כשלא מדובר ב-Great Walk, בדרך כלל תתבקשו להשאיר כסף ב-Honesty Box בכניסה לאתר (תיבה ללא משגיח, שאליה מכניסים את הכסף – בדרך כלל כ-5$ – בתוספת טופס עם הפרטים שלכם, כולל מספר רכב למקרה שאתם לנים בו).

כמובן שבניו זילנד יש אלפי מסלולים שונים ולהליכה במסלולים שלא נמנים ברשימת ה-Great Walks יש יתרונות מסוימים – על שבילים אלו יהיו פחות מטיילים בדרך כלל ולא יהיו עומס רב בבקתות/אתרי הקמפינג. בנוסף, ניתן להיות מעט יותר ספונטני שכן אין צורך להזמין מקום לינה מראש והמחיר הוא זול בהרבה מהלינה ב-Great Walks. אתר אינטרנט: www.doc.govt.nz

TreksTracker – אפליקציות שימושיות העוזרת בתכנון היציאה למסלולים הפופולריים, ומעדכנות כאשר מתפנים מקומות בבקתות ה-Great Walks. אתר אינטרנט: www.trekstracker.com

ואלו הם תשעת ה-Great Walks במדינה:

Tongariro Northern Circuit – המסלול בין 3 ל-4 ימים שמתפתל בין הר הטונגרירו והר נגאורוהוֹ בלב האי הצפוני. השביל עובר דרך תוואי שטח ייחודי מרהיב: מכתשים וולקאניים ועמקי קרחונים.

טיול אגם וואיקרמואנה (Lake Waikaremoana)  – נמצא בדרום-מערב הפארק הלאומי Te Urewera, האי הצפוני. 46 ק"מ שמתפרשים על 3 או 4 ימי הליכה, שבהם מקיפים את רוב האגם. חלק מההליכה היא ממש על שפת האגם, והשאר בהרים המיוערים שמעליו.

שייט בוונגנואי (Whanganui Journey) – למעשה זהו טרק-שייט בנהר הוואנגאנוי אשר בדרום מערב האי הצפוני. אורכו 145 ק"מ והוא עובר בין אינספור הרים, גבעות ובסוף נשפך אל הים. המסלול עובר לצד היער שמתפרש לאורך הנהר. ניתן לטיול של 5 ימים בסירת קאנוּ, או במסלול קצר יותר של 3 ימים.
טרק האבל טסמן (Abel Tasman) – טרק החוף המרהיב שממוקם בפארק הלאומי אבל טסמן, על החוף הצפוני של האי הדרומי. אורך כ-54.5 ק"מ שמתפרשים בין 3 ל-5 ימים, ניתן להתחיל אותו מכל קצה שתרצו, לבחירתכם ולשלב בהליכה גם שיט בקיאקים.

טרק הקפלר (Kepler Track) – נמצא בדרום מערב האי הדרומי ואורכו 60 ק"מ הניתנים לביצוע בין 3 ל-4 ימים. יתרונו המרכזי: זהו הטרק מעגלי, כך שאין כאב ראש סביב 'איך להגיע?' או 'איפה להשאיר את הרכב?'. המסלול מתאים לחובבי האתגרים הפיזיים מאחר וצפויות במהלכו עליות קשות. לאחר טיפוס לא קל, תזכו בתצפית לנוף מופלא של רכס הרי הקפלר והנהרות הזורמים בעמקים.

ההיפי טרק (Heaphy Track) – ממוקם בפארק הלאומי קאהוראנגי בצפון-מערב האי הדרומי, קטף את תואר הטרק הארוך ביותר מבין ה-Great walks. אורכו 78.4 ק"מ ואורך בין 4 ל-6 ימים. בחודשים מאי עד ספטמבר ניתן לצלוח את המסלול גם באופני הרים, הרכיבה אורכת ביון יומיים לשלושה.

טרק הרוטברן (Routeburn Track) – טרק באורך 32 ק"מ אותם ניתן לצלוח ביון 2 ל-4 ימים. טרק עשיר בעמקים מיוערים לאורכם של נחלים צלולים ואגמים בוהקים שיהפנטו אתכם. במהלכו נצפים בין ההרים נופי הפארקים מאונט אספיירינג ופיורדלנד.

טרק המילפורד (The Milford Track) – מדורג כמסלול הטוב והיפה ביותר בעולם. 53.5 ק"מ ב-4 ימים של נופו המרהיב של הפארק הלאומי פיורדלנד. השביל עובר בטבע פראי בחלק יפהפה של ניו זילנד: יערות שקטים, מעבר הרים, נהרות ומפלים. הלינה בו מתאפשרת אך ורק בבקתות שתרשמו אליהן (זמן רב מראש), חלקות אוהלים אינן בנמצא. אפשרות נוספת היא לצאת לשייט במילפורד סאונד עם סירה.

Rakiura Track – טרק זה נקרא על שם הפארק שהוא חלק ממנו, שכאמור, מתפרש על חלקו הדרומי של האי הדרומי וסטיוארט איילנד. זהו טרק שאורכו 37 ק"מ, מתאים לבעלי כושר ממוצע, ויימשך כ-3 ימים. מתאים לטיול בכל עונות השנה.

טרקים ומסלולים מומלצים נוספים

Tongariro Crossing – מסלול זה נחשב למסלול היום הטוב ביותר בניו זילנד. אורכו הוא 19.4 ק"מ ויחסית למסלול יום הוא ארוך ומאתגר, אך המאמץ בהחלט משתלם. במסלול תוכלו להיחשף לתוואי שטח מיוחדים כמו הרי געש פעילים על חלקם תוכלו לטפס, בריכות טורקיז זוהרות, מכתשים, בריכות ומפלים. המסלול נמצא בפארק הלאומי טונגרירו, בקרבת העיירה טאופו.

Travers-Sabine Circuit – טרק הנמצא בפארק הלאומי נלסון לייקס, בקרבת העיירה נלסון. מסלול באורך כ-80 ק"מ, אותם לוקח להשלים בין ארבעה ימים לשבעה ימים שלמים, אם בוחרים לקחת את הזמן ולצאת למבחר מסלולי המשנה לאורכו. הטרק חושף את ההולכים בו למגוון הנופים המרשים בפארק הלאומי שבו הוא נמצא, וההליכה המרובה בהחלט משתלמת שכן תוכלו לחזות בנופיו המרשימים של הכוללים הרים גבוהים, עמקים ירוקים ואגמים יפהפיים, בניהם אגם Rotoiti, שלאורכו תלכו ביום הראשון של הטרק, אגם Rotoroa ו-Blue Lake שידוע בזכות היותו האגם עם המים הצלולים בעולם.

Roy's Peak – מסלול יום יפהפה ופופולרי, הנמצא בקרבת העיירה וואנקה באי בדרומי. המסלול מטפס אל פסגת הר רוי – בגובה של 1,578 מטר – שממנה תוכלו לחזות בנופי האזור המרהיבים במלוא תפארתם. המסלול אורך 5-7 שעות הלוך-חזור ואורכו הוא 16 ק"מ. העלייה אל הפסגה היא די מתונה, עם מסלול רחב ונוח להליכה. בפסגת ההר תוכלו לראות את העיירה ואגם וואנקה ואת פסגות ההרים במאונט אספיירינג נשיונל פארק.

Greenstone and Caples – מסלול הנמצא בקרבת העיירה גלונרקי (הנמצאת ליד קווינסטאון) באי הדרומי, בעמקים Greenstone ו-Caples. שני עמקים אלה מתחברים באוכף מקלאר (McKellar Saddle) ויוצרים מסלול מעגלי של 59 ק"מ הלוקח כארבעה או חמישה ימים. ניתן, דרך מסלולים אלה, להתחבר גם לטרק הרוטברן המפורסם. המסלול הוא יחסית קל להליכה ומאפשר הליכה בטווי שטח משתנה, גשרים צרים, נופים מרשימים וחיות מקומיות שיבואו לבקר אתכם בהליכה.

לינה

למרות שחלק גדול מהמטיילים מגיעים לניו זילנד בעיקר בשביל לטרק – מן הסתם במהלך רוב הטיול לא תשנו בבקתות או באתרי הקמפינג שבמסלולים, וזה משאיר לכם שלוש אופציות: הוסטלים (Backpackers) , אתרי קמפינג ובתים של אנשים (או שילוב כלשהו של שלושתם).

הוסטלים

האופציה הפופולאריות (והיקרה) ביותר היא לישון בהוסטלים, שבהם יש אפשרות לישון בחדרים משותפים (בדרך כלל 4-8 מיטות) או בחדרים פרטיים לזוג או לשלושה. בהוסטלים יש בדרך כלל סלון, מטבח ופינת אוכל, ולפעמים יש גם חצר, אפשרות לאטרקציות, לכביסה וכו'.

בכל מקום שאליו תגיעו תמצאו הוסטלים לתרמילאים, אך אם אתם מעדיפים לישון ברשת מוכרת ולהוזיל עלויות על הדרך, כדאי לנסות את הדברים הבאים:

חברות במועדון YHA – ברשת ההוסטלים העולמית YHA יש כ-40 הוסטלים נוחים ונעימים ברחבי ניו זילנד. ההוסטלים ברשת שומרים על סטנדרט אחיד בכל המדינה, ונחשבים להוסטלים ברמה גבוהה, אם כי הם מעט יותר יקרים מההוסטל הממוצע.

הצטרפות למועדון עולה 25$ לחברות של שנה. חברות במועדון נותנת לכם 10% הנחה בלינה בהוסטלים של הרשת, הנחות שונות על אטרקציות ותחבורה, מפה מפורטת לתרמילאי בניו זילנד ועוד.

מומלץ להצטרף כחברים ברשת העולמית כבר מישראל, באמצעות רכישת כרטיס חברות באחת מאכסניות הנוער של אנ״א (הנציגות הישראלית של YHA), בסכום של 60 ש״ח ליחיד או 80 ש״ח למשפחה (הכוללת זוג מבוגרים וילדים מתחת לגיל 18). את רשימת ההוסטלים של אנ״א בישראל תוכלו למצוא כאן. לחלופין, ניתן גם להצטרף לרשת על ידי הרשמה באתר העולמי שלה, בעלות של כ-50 ש״ח לאדם.

אתר האינטרנט של הרשת: https://www.yha.co.nz/ 

הירשמות למועדון BBH 

BBH היא התאגדות ניו זילנדית של בעלי הוסטלים פרטיים. בניגוד ל-YHA, לא מדובר ברשת הוסטלים ככה שהסטנדרט שונה לגמרי בין הוסטל להוסטל. מדובר בסוג של הימור – וכנראה גם ההוסטל הטוב וגם ההוסטל הגרוע ביותר שתישנו בו בטיול שלכם שייכים לרשת BBH.

האווירה בהוסטלים של BBH היא מעט יותר ביתית וחמימה מההוסטלים של YHA, ובהוסטלים הטובים של הרשת אתם עשויים לגלות שמחכה לכם עוגייה טרייה או כוס שוקו חם.

רכישת כרטיס המועדון של הרשת יעלה לכם 45$, ותיתן לכם הנחה של 4-6$ על כל לילה באחד מההוסטלים החברים ברשת. בהזמנה הראשונה שלכם בתור חברי מועדון, תזכו להנחה משמעותית של 15$ אם תזמינו דרך האתר.

את כרטיס המועדון תוכלו לרכוש מראש באתר האינטרנט של הרשת, או בתשלום בהוסטל הראשון שתישנו בו.

אתר אינטרנט: www.bbh.co.nz

קמפינג

בניו זילד יש מאות אתרי קמפינג, שפזורים בשולי הערים וגם במקומות נידחים יותר. זוהי אופציה שימושית ונוחה, בזכות האפשרות לישון גם באוטו או בקמפרוואן ולא רק באוהל.

יש מגוון סוגים של אתרים, חלקם מפנקים ותמצאו בהם מגוון מתקנים כמו שירותים, מקלחות, אזורים לבישול ואפילו פינות טווויזיה ובריכות שחיה; אחרים בסיסיים מאוד ויאפשרו לכם לינה בלבד. אם אתם מטיילים עפ קמפרוואן, חפשו את האתרים עם גישה לחשמל.

שימו לב שאסור לישון בכל מקום שמתחשק לכם, אלא רק באתרים המוקצים לך. כדאי להוריד את האפליקציה Camper Mate שתציג לכם על המפה את כל המקומות שתוכלו לישון בהם.

לינה אצל מקומיים

משפחות "חיבורים" ו"HIT" – משפחות נוצריות אוהבות ישראל/משפחות יהודיות או ישראליות לשעבר המציעות אירוח חם וביתי. חלקן מבקשות תשלום סמלי על הוצאות האוכל/חשמל וחלקן שמחות לארח ללא עלות. מעבר לחיסכון בכסף, זוהי יכולה להיות חוויה נחמדה במיוחד הנותנת הרגשה ביתית במהלך הטיול.לעתים תתקלו באנשים נחמדים ומעניינים מאוד, ולפעמים רמת האירוח תהיה מעל ומעבר (אפשר למצוא הכל – החל מיחידת דיור נפרדת עם נוף לים וכלה במזרן על הרצפה). בכל מקרה, כדאי לזכור שמדובר בדרך כלל במשפחות דתיות שמכניסים אתכם לבתיהן, אז כבדו את חוקי הבית ואת אמונתן.

שימוש באתר "חיבורים" מתאפשר באמצעות הרשמה ללא עלות לאתר, שתאפשר לכם ליצור קשר עם המארחים ברחבי ניו זילנד. אתר אינטרנט: www.chiburim.com

כדי להצטרף למועדון "HIT", יש להירשם באתר האינטרנט, לספק פרטים כמו מס' הדרכון וכו', לצרף תמונת פספורט ולהנפיק כרטיס חבר. העלות לחברות במועדון בניו זילנד למשך שלושה חודשים היא 50$. אתר אינטרנט: www.hitinternational.net

Couchsurfing – קאוצ'סרפינג הוא אתר חברתי, שבו חברים אנשים ומטיילים מרחבי העולם. באתר תמצאו אנשים המציעים ספה/חדר בביתם, שבו מוזמנים ללון מטיילים ללא עלות. הצטרפות לקהילת הקאוצ'סרפינג העולמית היא אופציה שתאפשר לכם ללון ולבלות עם מקומיים, לשמוע את סיפוריהם ולחלוק את סיפורכם, להכיר צורות חיים שונות ולצאת מהסביבה התיירותית לזמן מה. באתר מארחים מכל הסוגים ולכל אחד יש פרופיל בו הוא מספר על עצמו ובו ניתן לקרוא פידבקים שונים מאורחים. בניו זילנד תוכלו למצוא מארחים בעיקר בערים הגדולות כמו וולינגטון או אוקלנד, אך לעיתים גם בעיירות קטנות יותר. מעבר ללינה ללא עלות תוכלו לחוות את החיים המקומיים כמו שהם ולשמוע את ההמלצות הטובות ביותר. אתר אינטרנט: www.couchsurfing.com

הגעה למדינה

אין טיסות ישירות לניו זילנד וניתן להגיע אליה בשתי טיסות או יותר עם עצירות ביניים. לרוב, הטיסות עוצרות ביעדים באסיה וכדאי לבחור בטיסות עם מרווח מספק ביניהן, שכן המסע הכולל אורך לפחות 26 שעות והטיסות הארוכות יכולות להיות מתישות ביותר! אופציה נוספת היא לבחור בטיסה עם עצירת ביניים של כמה ימים, ובכך להרוויח יעד נוסף לביקור ואיזון הג'ט לג בהדרגה.

מרבית הטיסות הבינלאומיות מגיעות לאוקלנד, שבה מחכים מחוץ לשדה תעופה אוטובוסים, הסעות ומוניות רבות במחירים הנעים בין 10$-30$ לנסיעה אל מרכז העיר (הנסיעה אורכת כ-40 דקות). אופציה נוספת היא טיסה אל קרייסטצ'רץ', שאליה מגיעות טיסות בינלאומיות רבות, אם בוחרים להתחיל את הטיול באי הדרומי.

אם אתם מגיעים מאוסטרליה, תוכלו להגיע בטיסה אל יעדים שונים בניו זילנד, מלבד אוקלנד וקרייסטצ'רץ', לדוגמה: קווינסטאון, וולינגטון או דנידן.

תחבורת פנים

בניו זילנד אופציות רבות לשינוע, הכוללות אוטובוס תיירים, אוטובוסים לתרמילאים, טיסות פנימיות, השכרת/קניית רכב ואף טרמפים.

השכרת רכב

מי שמעוניין להיות עצמאי וחופשי בטיול, ללא לוחות זמנים של אוטובוסים ואפשרות הגעה למקומות נידחים – נסיעה ברכב היא הפתרון המושלם. אם אינכם נמצאים במדינה זמן רב, השכרת רכב היא אופציה טובה במיוחד, שכן קניית רכב ומכירתו לפני עזיבת לוקחת המון זמן ואנרגיה, שעדיף להוציא על טיול ליעדים נוספים במדינה.

השכרת רכב לתקופה ארוכה עלולה להיות מעט יקרה, שכן יש להוסיף על מחיר ההשכרה גם את הוצאות הדלק הלא כל כך זול (ההוצאות כמובן מצטמצמות אם חולקים אותן בין מספר משכירים), אך לעתים משתלמת יותר מאופציות אחרות, שווה לעשות חושבים על אופי ומשך הטיול שאתם מתכננים לפני שמקבלים את ההחלטה אם לשכור או לקנות רכב.

מחירים ממוצעים לדוגמה: 15-50$ ליום לרכב קטן, 30-140$ ליום לקמפרוואן (שבו ניתן גם לישון).

חברות פופולריות בקרב תרמילאים, המציעות איסוף והורדה של רכבים ביעדים רבים במדינה:

Jucy – בין החברות הפופולריות בניו זילנד (ואוסטרליה) להשכרת רכב ואת רכביה הירוקים-סגולים יהיה לכם קשה לפספס בכל פינה במדינה. החברה מציעה מגוון גדול של רכבים במחירים יחסית זולים ואף מבצעים שונים על אטרקציות ברחבי ניו זילנד. אתר אינטרנט: www.jucy.co.nz

Apex – חברת השכרת רכבים נוספת הפועלת בניו זילנד (ואוסטרליה), הידועה בכך שאינה גובה ביטוח נהג צעיר לנהגים מתחת לגיל 25. לחברה פריסה רחבה בכל המדינה, ומחיריה זולים יחסית. אתר אינטרנט: www.apexrentals.co.nz

About New Zealand – חברת בת של Apex, המציעה רכבים מעט יותר ישנים (בני כעשר שנים) במחירים זולים במיוחד. סניפי החברה נמצאים בתוך סניפיה של Apex, וגם היא אינה גובה ביטוח נהג צעיר לנהגים מתחת לגיל 25. אתר אינטרנט: https://www.rentalcar.co.nz/

Wicked Campers – חברה המפורסמת בעיקר בגלל העיצוב החיצוני של הוואנים שאותם הם מציעים להשכרה, הכולל גרפיטי וציטוטים שנויים במחלוקת! החברה מציעה מגוון נחמד של קמפרוואנס, שבהם אופציה לישון, אחסון נוח ואף ציוד קמפינג ובישול שטח. אתר אינטרנט: www.wickedcampers.co.nz

Escape Rentals – בדומה ל-Wicked Campers, החברה מתמחה בהשכרת קמפרוואנס צבעוניים במיוחד, המותאמים לתרמילאים. לחברה מחירים אטרקטיביים וסניפים ברחבי ניו זילנד. אתר אינטרנט: www.escaperentals.co.nz

Quality Rentals – חברה ניו-זילנדית, שמנהל אותה בחור הודי נחמד במיוחד, שנדמה שעובד הרבה עם ישראלים. המחירים בדרך-כלל אטרקטיביים, ויש לה סניפים בערים המרכזיות בניו-זילנד. אתר אינטרנט: www.qualityrental.co.nz

NZ Backpacker Rentals – חברה הפונה לקהל התרמילאי ומציעה מחירים אטרקטיביים. לחברה סניפי ברחבי המדינה. אתר אינטרנט: www.nzbackpackerrentals.com

אוטובוסים

בניו זילנד חברות מקומיות המציעות נסיעות למרחקים קצרים וארוכים, בין ערים גדולות, עיירות קטנות ואף לנקודות התחלה וסיום של טרקים.

המחברות המרכזיות הם: נייקד באס (Naked Bus), אינטר סיטי (InterCity) הפועלות ברחבי ניו זילנד ומאנה באס (Mana Bus), הפועלת באי הצפוני בלבד.

חברות אלה מציעות גם כרטיסיות נסיעה (Bus Pass) המתאימות למי שתכנן את הטיול מראש, יודע את היעדים שאליהם הוא רוצה להגיע ומעוניין לחסוך קצת כסף על תעריף האוטובוסים. מחירים לדוגמה הם 10 יעדים ב-269$ או 20 יעדים ב-439$ – מחירים אלה לא כוללים את המעבורת בין האי הצפוני לדרומי שעולה כ-50$ לכיוון.

המחירים לנסיעה בודדת משתנים בהתאם למרחק ולכמה זמן הזמנתם מראש ויכולים לנוע בטווח שבין 5$ ל-70$, על כן תכנון מראש יכול לאפשר לכם בחירה באופציה המתאימה לכם ולחסוך כסף.

בנוסף לחברות הגדולות, באזורים השונים פועלות חברות תחבורה מקומיות, המציעות נסיעות ברחבי הערים, העיירות והמחוזות השונים. פירוט חברות אלה ימצא בכתבות על היעדים השונים.

סוכנויות תרמילאים

מי שעומד לרשותו זמן קצר וברצונו ליהנות מכמה שיותר יעדים, או שבכללי רוצה לטייל מבלי הטרחה שבתכנון ומעברים ממקום למקום, יוכל להיעזר באחת מסוכנויות התרמילאים במדינה. אלה מציעות מעין טיולים מאורגנים באוטובוסים, המשאירים לכם הרבה בחירה בשל היכולת לעלות ולרדת מהאוטובוס בכל אחד מהיעדים שאליו הוא מגיע ולהישאר בכל מקום כמה זמן שתרצו, שיטה זו נקראת Hop On Hop Off.

מעבר לשינוע, באוטובוסים ישנם נהגים שהם מעין מדריכי טיולים, שיאחדו את הקבוצה ויתנו מידע רב על כל מקום שבו תבקרו. חברות אלו מארגנות גם לינה בהנחה והשתתפות באטרקציות השונות במחירים מעט זולים יותר.

מחירי החבילות נעים בסביבות ה-599$ ל-899$.

שתי החברות העיקריות המציעות שירות זה הן Kiwi Experience ו-Stray Travel.

העברת רכבים ללא עלות

אם התקציב שלכם מצומצם, אופציה מעולה היא מיקום מחדש של מכוניותיהן של חברות השכרת הרכב ללא עלות (Car Relocation). השירות תלוי בצורך של החברות השונות ובדרך כלל מגיע ליעדים מוכרים כמו קרייסטצ'רץ , דנידן, קווינסטאון ואפילו נלסון (Nelson) בצפון האי הדרומי.

אופציה זו לא משאירה את אותו החופש של השכרת רכב, אך תקבלו את הרכב עם מיכל מלא, ותאריך מסוים שבו תצטרכו להגיע למיקומו החדש, לפעמים יומיים שלמים לנסיעה של 6 שעות, לדוגמה. החברות ידרשו רישיון בינלאומי וחתימה על מסמכי אחריות. זוהי אופציה שווה שחוסכת הרבה כסף! אתר אינטרנט: www.rentalcarrelocation.co.nz

קניית רכב

הדרך אולי הכי טובה ונוחה לטייל בניו זילנד, היא ברכב. קניית רכב מאפשרת לכם הנאה מעצמאות מוחלטת בטיול ואף כיסוי הוצאות כאשר מוכרים את הרכב לפני שעוזבים את המדינה.

אם אתם שני מטיילים או יותר, המטיילים לחודשיים ויותר, קניית רכב כמעט תמיד תשתלם יותר מהשכרה. אופציית הקנייה פופולרית ביותר בקרב תרמילאים מכל העולם, על כן ישנו שוק שלם של קניית ומכירת מכוניות בידי תרמילאים – לעתים תוכלו למצוא מטיילים שהחליטו למכור את רכבם ברגע האחרון ונאלצו להוריד את המחיר לרצפה – אם פגשתם חבר'ה כאלה, הרווחתם! אך השתדלו לא להגיע למצב זה בעצמכם ולפרסם את הרכב למכירה לפחות שבועיים לפני הטיסה שלכם.

סוגי הרכבים הפופולריים בקרב תרמילאים הם רכב פרטי, סטיישן (Station Wagon) או קמפר ואן (Campervan), שלעתים מגיעים גם עם ציוד קמפינג רב, בעיקר כשקונים אותו מתרמילאים שעוזבים את המדינה. רכב פרטי ישמש לנסיעה, כאשר הלינה תיעשה בהוסטלים או באוהל באתרי הקמפינג. אם תבחרו בוואן או בסטיישן, תוכלו לישון ברכב.

שימו לב שאין ללון בצד הדרך או באזורים שאינם מוגדרים כאתרי קמפינג! ישנם אתרי קמפינג רבים, חלקם ללא עלות או בעלות סמלית. בנוסף, הוסטלים רבים מאפשרים לינה בחניה ושימוש במתקני המקום בעלות נמוכה מעלות לינה בחדרים.

כדי להיות בטוחים שאינכם לנים במקום בו אסור ללון וכדי לגלות מידע על כל אופציות הלינה ברכב או אוהל, אתרי הקמפינג, תחנות דלק ועוד, תוכלו להוריד את האפליקציה המעולה Camper Mate, שבה תוכלו למצוא על המפה את כל האופציות העומדות בפניכם.

מחירי הרכבים משתנים ותלויים בגורמים רבים כמו סוג הרכב, שנת הייצור, העונה שבה רוכשים את הרכב, ציוד קמפינג המגיע עם הרכב, מצבו הכללי של הרכב ועוד... תמיד כדאי לעשות סקר שוק ואף להתמקח במחיר. הערכה גסה של מחירים: רכב פרטי – 750$-1,500$, סטיישן – 1,500$-2,500$, וואן – 1,500$–3,500$.

כמעט בכל הוסטל שאליו תגיעו תמצאו לוח מודעות של קניית ומכירת רכבים. דרך טובה למצוא רכבים זולים/למכור את רכבכם היא בלוח המודעות האינטרנטי המיועד במיוחד לתרמילאים www.backpack-car.com, או באתר Trade Me, שבו משתמשים רוב המקומיים וניתן להיתקל בו במציאות טובות www.trademe.co.nz

אופציה נוחה לקניית ומכירת רכב באוקלנד, היא היעזרות ב-BackpackerCarWorld, שהיא חברה המציעה עזרה בכל נושא הקנייה, המכירה, העברת הבעלות, בדיקת הרכבים וביורוקרטיות שונות ומייגעות. אתר אינטרנט: www.backpackercarworld.com

שימו לב שהמכוניות והוואנים שבהם נסעו מטיילים עברו הרבה ק"מ ותלאות, על כן יש לבדוק היטב את מצב הרכב שאותו אתם רוכשים, כמות התיקונים שנעשו בו, שנת הייצור ומד הקילומטרז'. מומלץ לקחת את הרכב לנסיעת מבחן כדי להימנע מהפתעות.

מספר תהליכים בירוקרטים ובדיקות שחובה להכיר לפני שרוכשים רכב בניו זילנד:

Warrant of Fitness (בקיצור WoF) – בדיקה תקופתית זו היא המקבילה לטסט בישראל. ברכבים שיוצרו משנת 2000 ואליך יש לבצע את הבדיקה אחת לשנה וברכבים שיוצרו לפני שנת 2000, אחת לחצי שנה. כשאתם קונים רכב יש לברר מתי הפעם האחרונה שהתבצעה הבדיקה ברכב ודרשו מהמוכר לבצע את הבדיקה אם תוקפה פג בקרוב. כמו כן, אם תבצעו את הבדיקה זמן קצר לפני מכירת הרכב, מכירתו תהיה קלה יותר. מחיר הבדיקה נע בין 50$ ל-60$ וניתן לבצעה במוסכים וסוכנים מורשים (פירוט הסוכנים המורשים בהמשך). מידע נוסף על הבדיקה ניתן למצוא באתר התחבורה של ניו זילנד »

Rego – רישיון הרכב אותו יש לחדש אחת לחצי שנה או אחת לשנה, ע"י תשלום אגרת הרישום של הרכב (26$ לחצי שנה, 52$ לשנה). את האגרה ניתן לשלם אצל הסוכנים המורשים או בצורה קלה יותר דרך האינטרנט »

מידע נוסף על רישיון הרכב ניתן למצוא באתר התחבורה של ניו זילנד »

העברת בעלות – גם הקונה וגם המוכר מחויבים לדווח עצמאית על כך, זוהי פעולה פשוטה בעלות של 9$ (רק הקונה צריך לשלם) שמתבצעת אצל הסוכנים המורשים. הסוכנים המורשים: AA -רשות הדואר Vinz ,VTNZ , וסוכנים עצמאים עם הלוגו שלNZ Transport Agency . מומלץ לבצע את כל הפעולות במקום אחד.

אם אתם עדיין מתלבטים בין קנייה להשכרה, כאן תמצאו את כל המידע על רכב בטיול - יתרונות, חסרונות, קנייה, השכרה, המלצות ותשובות »

נהיגה בניו זילנד – כדי לנהוג בניו זילנד, יש להגיע עם רישיון הנהיגה שלכם ורישיון נהיגה בינלאומי, שאותו ניתן להוציא בקלות בסניפי מ.מ.ס.י ברחבי הארץ, בעלות של 16 ₪ בלבד. הנהיגה בניו זילנד נעשית בצד שמאל של הדרך, אז שימו לב להיות ערניים במיוחד, בעיקר אם זו ההתנסות הראשונה שלכם הנהיגה בצד שמאל!

הנהגים בניו זילנד באופן כללי זהירים ומנומסים, שימו לב שאתם מתאימים את עצמכם לאופי זה ומקפידים על חוקי התנועה. על אף זהירות הנהגים, דרכים עקלקלות רבות בניו זילנד נחשבות מסוכנות למדי (לדוגמת כביש החוף המערבי של האי הדרומי) – יש לנהוג בזהירות ולזכור להיצמד לשמאל גם בפניות חדות.

הדלק בניו זילנד לא כל כך זול ומחיריו משתנים ממקום למקום. בעיירות שכוחות אל המחיר תמיד יהיה גבוה יותר! שימו לב לבדוק במפה את הימצאות תחנות הדלק במסלולכם ותמיד לתדלק לפני נסיעה ארוכה כדי להימנע מהיתקעות באמצע שומקום.

טיסות פנים

דרך מהירה להתנייד בין מרחקים ארוכים במדינה. אופציה זו מתאימה בעיקר למי שזמנו קצר ורוצה להספיק כמה שיותר יעדים, אך לעיתים משתלמת גם למי שמטייל לטווח ארוך. מחירי הטיסות יכולים להיות יקרים למדי, אך יכולים גם להימכר במחירי רצפה שבדרך כלל זולים יותר מנסיעה באוטובוס- הכול תלוי בכמה זמן אתם מזמינים מראש ובתאריך ופופולריות הטיסה. אם אינכם מטיילים עם רכב, טיסה מוולינגטון ליעדים באי הדרומי יכוה לעיתים להיות זולה יותר מהמעבורת (העולה כ-50$ לכיוון) ועדיפה אם אתם קצרים בזמן. יש לזכור שטיסה עם מטען (עד 24 ק"ג בדרך כלל) תמיד תהיה יקרה יותר מהמחיר הנקוב באתרי הטיסות.

חברות התעופה העיקריות הן אייר ניו זילנד וג'ט סטאר (חברה אוסטרלית).

אם אתם מתכננים לטוס בתוך ניו זילנד, כדאי לכם לבקר באתר Grab a Seat בו תוכלו למצוא דילים טובים מאוד ברגע האחרון ובעיקר אם מזמינים זמן רב מראש, אז ניתן למצוא טיסות במחירים מצחיקים.

מטבע מקומי, עלויות והתנהלות עם כסף

המטבע המקומי נקרא דולר ניו זילנדי-NZD ושערו עומד על 2.45 ₪ לדולר אחד (נכון לאוגוסט 2018). ניו זילנד היא לא היעד הכי זול לטיול, כאשר ההוצאות על אוכל, לינה ודלק/נסיעות יכולות להיות יחסית גבוהות וכדאי לתכנן את התקציב מראש.

דוגמאות לעלויות בסיסיות:

לינה – לינה בחדר משותף בהוסטל תעלה 25$-35$ ללילה ובחדר פרטי בסביבות ה-50$. אתרי קמפינג (לינה ברכב/באוהל) יכולים לעלות כ-6$ ללילה, או 18$ לאתרים עם מתקנים רבים (Holiday Parks), ניתן למצוא גם מספר אתרי קמפינג חינמיים, אבל לא בכמויות גדולות. חשוב לזכור שהלינה לצד הדרך, במקום שלא מוגדר כאתר קמפינג, הינה אסורה וצפויה לקנס של לפחות 200$. ישנן כמה דרכים להוזלת עלויות הלינה/אופציות אלטרנטיביות להוסטלים, כפי שתוכלו לראות תחת סעיף “לינה”.

אוכל – לאכול בניו זילנד זה לא כל כך זול, אך תמיד אפשר למצוא דרכים להוזיל את העלויות. אם תבחרו לבשל לעצמכם צפו להוציא כ-60$ בשבוע על קניות בסופר. מנה במסעדות עם שירות תעלה כ-15-20$ ובבתי קפה/מזון מהיר וכד' יעלו בין 8$ ל-12$. משקאות בברים יעלו בדרך כלל 5-8$.

תחבורה – במידה ואתם רוכשים או שוכרים רכב, מעבר להוצאת ההשכרה או רכישה, יש לקחת בחשבון את הוצאות הדלק העולה בין 1.8$ ל-2.1$ לליטר בנזין, כאשר המחיר משתנה בהתאם למקום בו אתם מתדלקים. שווה להוציא את כרטיס ה-Smart Fuel של AA, המקנה הנחה בתדלוק ברשתות הארציות BP ו-Caltex.

אטרקציות – בניו זילנד שפע אטרקציות וספורט אתגרי כמו צניחה חופשית, בנג'י, זורבינג (התגלגלות במורד גבעה בתוך כדור ענק), רפטינג, סירות ג'ט ועוד. צפו להוציא בין 80$ ל-300$ פר אטרקציה.

שווה לבקר באתרים כמו www.bookme.nz המציעים מבצעים והנחות על אטרקציות שונות, שיכולות להגיע ל-50% הנחה ואף להנחות גדולות יותר.

התנהלות עם כסף

מומלץ להגיע עם שני כרטיסי אשראי בינלאומיים לשימוש ולמשיכת כסף בעת הצורך. את הכרטיסים כדאי לשמור במקומות נפרדים, כדי שאם אחד מהם יאבד – תוכלו להשתמש בכרטיס השני ולא תשארו חסרי פרוטה.

הרוב המוחלט של העסקים בניו זילנד מקבל כרטיסי אשראי, אך מומלץ להסתובב עם כסף מזומן לשימוש בצד הדרך ובמקומות מרוחקים ללא קליטה, אשר לא מקבלים כרטיסי אשראי.

ניתן למשוך כסף מכספומטים באמצעות כרטיס האשראי הבינלאומי שלכם ולהסתובב עם לא יותר מכמה מאות דולרים עליכם בכל רגע נתון. את הכספומטים ניתן למצוא ליד סניפי הבנקים, ובסופרים הגדולים.

ממשלת ניו זילנד הקשתה בשנים האחרונות את התהליך של פתיחת חשבון בנק מקומי, והדבר אינו מומלץ כלל (ואינו אפשרי מעשית) למטיילים זרים המגיעים לתקופה של עד כמה חודשים.

קניות

בערים הגדולות ובפרווריהן תוכלו למצוא מרכזי קניות וקניונים רבים. כמו בכל מדינה מערבית ישנן חנויות מכל הסוגים – אופנה, ציוד טיולים, מזכרות ועוד.

בחנויות ובשווקים השונים תוכלו למצוא מוצרים ומזכרות המיוחדים לניו זילנד כגון אבן הג'ייד (Greenstone/ Pounamu במאורית), שרשראות בגילופים וצורות מהתרבות המאורית, מוצרי טיפוח המכילים צמחים מקומיים כגון ה-Kawakawa וכל מיני דברים שקשורים לכבשים. מומלץ לא לרכוש מזכרות ביעדים תיירותיים במיוחד כמו קווינסטאון, שכן המחיר גבוה יותר מאשר בערים הגדולות/בעיירות פחות פופולריות.

מקום טוב לקנות בו מזכרות, אוכל, ביגוד יד שנייה ושלל מציאות הוא בשווקי סוף השבוע המתקיימים ברחבי המדינה בימי שבת או ראשון בבוקר. מעבר למציאות ולאוכל טעים, אפשר ליהנות מאווירה נחמדה במיוחד. מידע על חנויות ושווקים שווים ניתן למצוא בכתבות היעדים השונים.

תקשורת

קידומת בינלאומית – 64+.

בניו זילנד יש כמה חברות טלפונים ארציות המציעות חבילות שונות. הצטרפות לאחת החברות יכולה להועיל ולמנוע בעיות תקשורת שונות. בדרך כלל מקבלים כרטיס סים בחינם וניתן לרכוש חבילות הכוללות שיחות, SMS ואינטרנט - על פי הצרכים האישיים שלכם.

חבילות הגלישה יקרות במיוחד בהשוואה לישראל, וברוב החברות תקבלו 3GB לחודש בעלות של 40$.

שתי החברות הפופולריות ביותר הן Vodafone ו-Spark. וודאפון מעט יותר זולה, אולם לספארק יש פריסה טובה יותר במקומות מרוחקים, ובונוס נחמד במיוחד בדמות תחנות WiFi ברחבי המדינה. כמעט בכל יישוב קטן תוכלו למצוא תא טלפון שעשה הסבה לתחנת WiFi של ספארק. בתחנות אלו תוכלו לגלוש בהיקף של 1GB ליום, אך ורק אם אתם לקוחות של ספארק.

לחלופין, אם תרצו להיערך לכך מראש (ו/או שאתם מבקרים בכמה מדינות במהלך הטיול), כדאי להצטייד בסים למטייל עוד למפני היציאה מהארץ.

ברחבי הערים והעיירות השונות ישנן קליטה אך ברוב האזורים המרוחקים יותר ואף בנסיעות בכבישים, בעיקר ברחבי האי הדרומי, תתקשו למצוא קליטה עם כל אחת מהחברות – חשוב להיות מודעים לכך, להודיע לחברים או למשפחה לפני יציאה לטרק. בהקשר הזה, מומלץ להצטייד מראש בסים איתור, למקרה שתלכו לאיבוד בשטח (או לפחות לשקט הנפשי של ההורים).

ברוב בתי הקפה וההוסטלים תוכלו למצוא אינטרנט אלחוטי. לרוב האינטרנט הוא חינמי, אך בהוסטלים מסוימים ידרשו מכם מספר דולרים ביום לשימוש יומי. מהירות האינטרנט משתנה ממקום למקום, אך ישנו תהליך של מעבר לטכנולוגיות המאפשרות גלישה מהירה יותר. מלבד מסעדות והוסטלים, במרכזי המידע/חברות הטיולים השונות כמו ה-i-Site הנמצא ביעדים רבים במדינה, תוכלו ליהנות מאינטרנט אלחוטי ללא תשלום.

ויזה ותהליכי מעבר גבול

החל מה-1 באוקטובר 2019, כל התיירים הנכנסים לניו זילנד נדרשים להוציא ויזה אלקטרונית (למעט אזרחים אוסטרלים).

את הויזה ניתן יהיה להוציא החל מחודש יולי 2019 דרך אתר רשות ההגירה של ניו זילנד, ועלותה 47$.

מעבר להוצאת הויזה, ישנן דרישות בסיסיות מסוימות, הכוללות כרטיס יציאה לתאריך לא מעבר שלושה חודשים מרגע ההגעה וכן הוכחה שיש מספיק כסף כדי לטייל במדינה (הדרישה היא 5,000 דולר ניו זילנדי). לא כל אחד מתבקש להראות הוכחה זו, אך כדאי מאוד להיות מוכנים עם מכתב חתום מהבנק, המאשר באנגלית את סכום היתרה שלכם.

במהלך הטיסה תקבלו טופס שבו תצטרכו להצהיר על תכולת המטען שלכם והאם היא כוללת מאכלים מסוימים, מוצרים מהחי, ציוד קמפינג משומש וכל מה שלדעתם עלול לפגוע בצמחייה ובאיזון הטבעי, ששומרים עליו במיוחד בניו זילנד. אי הצהרה נגררת בקנס גבוה במיוחד היכול להגיע ל-400$ עבור פרי – אולם אין מה להבהל, יהיו עשרות שלטים לפני ביקורת הדרכונים המזהירים על כך, כך שלא תוכלו לפספס ולשכוח זאת.

שימו לב – במקרה וברשותכם ציוד קמפינג משומש עליו הצהרתם, יכול להיות שייקחו לכם אותו לחיטוי, בתהליך שיאריך את זמן שהותכם בשדה.

חשוב לזכור: אם אתם מגיעים לניו זילנד עם עצירת ביניים באוסטרליה, גם אם למספר שעות בלבד, יש צורך בהוצאת "וויזת מעבר" לאוסטרליה, שאותה ניתן להוציא ללא עלות דרך שגרירות אוסטרליה בתל אביב. הוויזה תאפשר שהות של עד שלושה ימים באוסטרליה ותקפה לשנה.

חגים ופסטיבלים לאומיים

בניו זילנד נחגגים מספר ימי חג לאומיים (Public Holidays) המציינים אירועים שונים. ימים אלה נמצאים בדרך כלל בקרבת סוף השבוע ויוצרים סוף שבוע ארוך למקומיים, הגורם לעתים לכך שמקומות הבילוי, הלינה והאטרקציות השונות מלאים יותר מבדרך כלל. בנוסף, בימים אלה שירותים ומוסדות כמו הבנקים והדואר סגורים.

השנה האזרחית החדשה – 1 בינואר: ביעדים רבים יתקיימו חגיגות (ב-31.12) הכוללות זיקוקים והופעות מוזיקה ותרבות שונות.

Waitangi Day (יום ואיטאנגי) – 6 בפברואר: נחגג לציון חתימת הסכם ואיטאנגי. אם תגיעו ביום זה לעיירה ואיטנגי, הנמצאת בביי אוף איילנדס, תוכלו ליהנות מחגיגות שונות, שוק אמנות מאורית, דוכני אוכל והופעות הכוללות את ריקוד ההאקה וטקסים מסורתיים נוספים.

חג הפסחא – סוף מרץ/אפריל: נקרא בשם Easter Sunday ומלווה בימי חופש בשישי ובשני לאחר מכן הנקראים Good Friday ו-Easter Monday.

ANZAC Day (יום אנז”ק) – 25 באפריל: יום לזכרם של יחידות הצבא הניו זילנדיות והאוסטרליות שנלחמו במלחמות השונות. ביום זה מתקיימות עצרות וטקסים בעיקר בכנסיות השונות. במוזיאון השונים. לדוגמה, במוזיאון טה-פפה בוולינגטון ישנם לעיים מיצגים המראים את השתתפות ניו זילנד במלחמות במשך השנים.

יום הולדתה של המלכה – יום השני הראשון בחודש יוני: סוף שבוע ארוך שבו מתקיימים ביעדים שונים אירועים כמו מרוצי סוסים וכד', המציינים את יום הולדתה של המלכה.

Labour Day – יום השני הרביעי בחודש אוקטובר: יום חופש ציבורי.

חג המולד – 25 בדצמבר: היום היחידי שבו מרבית האטרקציות בניו זילנד סגורות למבקרים. כבר בשבועיים לפני החג ניתן לחוש בחגיגיות ברחובות. במהלך השבועיים שלפני החג נערכים בערים השונות אירועים רבים הקשורים בחג כמו הופעות ותהלוכות והעיירות השונות הופכות צבעוניות ומקושטות בקישוטי החג.

Boxing Day – ה-26 בדצמבר: יום לאחר חג המולד, שבו רבים מהמקומיים יוצאים למסעות שופינג, בזכות מכירות החיסול בחנויות השונות.

בנוסף לימים לאומיים אלה, ישנם ימי שנה אזוריים הנחגגים במחוזות השונים – תאריכים אלה ניתן למצוא בכתבות היעדים השונים.

כמו כן, יש בניו זילנד פסטיבלים רבים, גדולים יותר וגדולים פחות. בין היתר תוכלו למצוא פסטיבלי מוזיקה, תרבות מאורית, אמנות, קולנוע ועוד. בכתבות היעדים השונים תוכלו לקרוא פירוט של הפסטיבלים המומלצים בכל אזור. כמה מהפסטיבלים הגדולים והמוכרים במדינה הם:

פסטיבל הקולנוע הבינלאומי – מתקיים באוקלנד, קרייסטצ'רץ' ובוולינגטון בחודשים אוגוסט/ספטמבר, למשך בין שבועיים לשלושה שבועות במהלכם תוכלו לבקר בהקרנות סרטים זרים מכל הסוגים בבתי הקולנוע ואף בהקרנות בפארקים או בתיאטראות בערים, חלק מההקרנות הן חינמיות וחלקן כרוכות בתשלום. אתר אינטרנט: www.nziff.co.nz

פסטיבל החורף השנתי – המתקיים בעיירה קווינסטאון למשך עשרה ימים בחודש יוני. הפסטיבל ידוע ופופולרי מאוד ברחבי המדינה. הפסטיבל נפתח במופע הכולל הופעות וזיקוקים גדול ובמהלכו ניתן ליהנות מאירועים הכוללים הופעות חיות, משטח החלקה על הקרח במרכז העיירה, הקרנת סרטים בפארק, תחרויות נושאות פרסים ועוד הרבה הפתעות. בעיירה נפתחים גם דוכני מזון מהיר במיקומים שונים והאווירה היא חורפית וכיפית במיוחד. אתר אינטרנט: www.winterfestival.co.nz

פסטיבל Summer City – פסטיבל המתקיים בעיר הבירה וולינגטון ונפרש על פני חודשי הקיץ וחל בחודש ינואר למשך כשלושה חודשים. הפסטיבל כולל בתוכו המון אירועי תרבות ומוזיקה חינמיים ברחבי העיר, ביניהם גם את New Year's Eve, הנחגג בליל ה-31.12 במופעי זיקוקים ומוזיקה ואת חגיגות Waitangi Day שבחודש פברואר, הכוללות מופעי תרבות מאורית מרשימים. מלבד חגים לאומיים אלה, תמצאו בעיר הקרנות סרטים בחינם ואירועים מיוחדים בגנים הבוטניים, לאורך הנמל וברחובות העיר השונים. אתר אינטרנט: www.wellington.govt.nz/summer-city

הפסטיבלים Rhythm & Vines ו-Rhythm & Alps – שני פסטיבלים פופולריים דומים המתקיימים מידי שנה במשך יומיים-שלושה ימים בסוף דצמבר במיקומים שונים. רית'ם אנד ויינס מתקיים בקרבת העיירה Gisborne בנמצאת בחופו המזרחי של האי הצפוני והגרסה הדרומית רית'ם אנד אלפס ממוקמת בקרבת העיירה וואנקה.

במשך ימי הפסטיבל מתקיימות הופעות רבות של אמנים מוכרים מרחבי העולם ומניו זילנד. יש סדנאות שונות, מתחם קמפינג גדול, דוכני אוכל ודוכני אמנות וביגוד. לשני הפסטיבלים מגיעים אנשים מרחבי העולם ומקומיים כדי לחגוג את ערב השנה החדשה עם מוזיקה טובה באווירה מיוחדת במינה.

פסטיבל Luminate – פסטיבל גדול המתקיים בכל פברואר למשך שבעה ימים בגולדן ביי, בקרבת העיירה נלסון. הפסטיבל הוא מהפסטיבלים האלקטרוניים/ניו אייג' הגדולים בניו זילנד ובו מתארחים בבמות השונות אמנים מכל העולם הופעות חיות שונות – מוזיקה אלקטרונית, טרייבל, מופעי אמנות ועוד. בפסטיבל מתחמים רבים כגון סדנאות קרקס, יוגה, מתחמי טיפולים והקרנות סרטים. בנוסף, במקום יש אתר קמפינג גדול ודוכני אוכל בריאות ואמנות מסוגים שונים. אתר אינטנרט: www.luminatefestival.co.nz

קוד התנהגות ומנהגים

תתכננו להרבה חיוכים, שירות טוב ואנשים נחמדים באופן כללי. בכל מקום שאליו תיגשו לקבל שירות תתקלו באנשים מנומסים ששמחים לעזור. כמובן שכמו בכל מקום ישנם יוצאי דופן, אך אין ספק שהנחמדות היא הלך הרוח הכללי.

הניו זילנדים הם עם רגוע למדי, המעביר את הזמן בפעילויות שונות בחוץ, כמו טיולים וספורט אתגרי וכן בשתיית אלכוהול, בדומה לשכנתם אוסטרליה!

הקיווים ברובם מאוד פתוחים ויש מקום לדבר איתם על מגוון נושאים, פוליטיקה וכל מה שעולה על דעתכם – רק אל תגידו שאוסטרליה טובה יותר או שהאוסטרלים המציאו את קינוח הפבלובה, הם לא יאהבו את זה.

ברחבי המדינה ישנה הקפדה על שמירת איכות הסביבה, ניקיון ומחזור. שימו לב שגם כתיירים מצופה מכם להקפיד על כללי איכות הסביבה השונים ולעזור לשמור את ניו זילנד יפה כמו שהיא.

בניו זילנד חוקים רבים בכל הנוגע לקמפינג ולינה בשטח, להם יש לציית. לדוגמה, לפני שייט לאיים השונים תתבקשו לנקות היטב את נעליכם במתקנים הנמצאים בכניסה למעבורת. בנוסף, ישנו איסור על מה שנקרא Freedom Camping, כלומר לינה בכל מקום בו תרצו. המקומיים ממש לא מעריכים מטיילים שעושים זאת ולא יהססו לדווח על מי שהם תופסים לנים ברכבם/באוהל במקום שלא מוגדר כמותר ללינה. על כן מותר ללון רק באתרי קמפינג מוגדרים. ברוב המקומות אין להבעיר אש פתוחה אך מותר להשתמש בגזיות וכד'.

עונות לטיול ומזג אוויר

עונת הטיול הפופולרית בניו זילנד היא הקיץ החל בחודשים דצמבר-ינואר-פברואר. חודשים אלה הם החמים והיבשים ביותר' ומאפשרים הנאה מהאטרקציות והטרקים השונים במדינה. עונה זו היא גם העמוסה ביותר בתיירים ומחירי האטרקציות והלינה נוטים להיות מעט יותר יקרים. אם ברצונכם להימנע מעומס זה או לפחות מחלקו, תוכלו לבקר ב"עונות הכתף", בחודשים נובמבר ומרץ, הנוטים להיות מעט יותר גשומים, אך בהם עדיין יש טמפרטורות נוחות.

מטיילים המעוניינים בגלישת סקי/סנובורד יבחרו לבקר בעונת החורף החלה בחודשים יוני-יולי-אוגוסט.

מזג האוויר בניו זילנד מחולק לארבע עונות החלות בדיוק הפוך מזמני העונות בישראל, בשל הימצאותה בחצי הכדור הדרומי. מאותה הסיבה, בניגוד לארצנו, ככל שמדרימים הטמפרטורה יורדת.

באי הצפוני הטמפרטורה נחשבת סאב-טרופית ובאי הדרומי, שלאורכו נמצא רכס האלפים הדרומיים מתבטא במזג אוויר קר יותר ובחורף הטמפרטורות שם יכולות לצנוח עד מינוס 10 מעלות.

האזור הגשום ביותר בניו זילנד הוא החוף המערבי של האי הדרומי, שבו יורדות כמויות גשם גדולות במיוחד. האזור המקבל הכי הרבה שעות שמש הוא אזור נלסון בצפון באי הדרומי.

טווח טמפרטורות ממוצעות ומספר ימי גשם בעונות השונות:

אביב (ספטמבר-אוקטובר-נובמבר): באי הצפוני: 9-20 מעלות, כ-11 ימי גשם בחודש. באי הדרומי: 5-18 מעלות, כ-9 ימי גשם.

קיץ (דצמבר-ינואר-פברואר): באי הצפוני: 15-28 מעלות, כ-7 ימי גשם בחודש. באי הדרומי: 12-25 מעלות, כ-7 ימי גשם בחודש.

סתיו (מרץ-אפריל-מאי): באי הצפוני: 11-22 מעלות, כ-11 ימי גשם בחודש. באי הדרומי: 7-17 מעלות, כ-8 ימי גשם בחודש.

חורף (יוני-יולי-אוגוסט): באי הצפוני: 6-16 מעלות, כ-15 ימי גשם בחודש. באי הדרומי: -5-12 מעלות, כ- 9 ימי גשם (ושלג במקומות גבוהים) בחודש.

בטיחות ובריאות

גניבות ופשיעה – ניו זילנד נחשבת למדינה בטוחה יחסית עם אחוזי פשיעה נמוכים למדי. עם זאת, מומלץ תמיד להקפיד לשמור את חפציכם יקרי הערך בקרבת עין, לנעול את הרכב ולא להשאיר בו פריטים יקרים ולהשתמש בלוקרים ומנעולים בזמן שהותכם בהוסטל.

בביקורם באי הצפוני ובעיקר באזור נורת'לנד, יכול להיות שתיתקלו בכנופיות אופנועים שונות שחברים מאופיינים בקעקועי פנים מאורים וסמלים שונים. אין מה לדאוג, כי לא תועד מקרה פגיעה בתיירים ולמען האמת, בקושי נתקלים בכנופיות אלה.

בריאות – בהגעה לניו זילנד אין צורך בקבלת חיסונים מיוחדים, אך כדאי לוודא שחיסון הטטנוס שלכם עדיין בתוקף. מערכת הבריאות היא מפותחת ויעילה ואף מוכנה להתמודדות עם פציעות הנובעות מספורט אתגרי שכן הדבר נפוץ במיוחד – ביטוח רפואי הכולל ספורט אתגרי הוא בגדר חובה שמגיעים לניו זילנד, שכן הטיפול הרפואי הוא בהחלט לא זול.

בנוסף לבתי החולים כמעט בכל עיר ועיירה שתגיעו אליה ישנה מרפאה הנותנת ייעוץ רפואי בעת הצורך. מומלץ להגיע עם תיק עם התרופות ומשככי הכאבים שאליהם אתם רגילים, מפני שמחירי התרופות בבתי המרקחת לא זולים במיוחד.

סנדפלייז, יתושים ופשפשי מיטה – לעומת שכנתה אוסטרליה, בניו זילנד לא תמצאו חיות מפחידות ומאיימות כמו נחשים ועכבישים רצחניים. למרות זאת, יש בה חיות מעצבנות ומציקות שימחו לטעום את דמכם האקזוטי!

ה-Sandflies ("זבובי החול") הם חרקים קטנטנים ומציקים הנמצאים בעיקר בקרבת מים ועקיצותיהם מזכירות עקיצות יתוש אך מגרדות יותר. כדי להימנע מעקיצות אלה מומלץ ללבוש שרוולים ומכנסיים ארוכים ולוודא שכפות רגליכם והקרסוליים מכוסים היטב. בנוסף, ניתן להצטייד בתכשירים נוגדי חרקים שאותם כדאי לקנות בניו זילנד, שכן התכשירים שלנו לא ממש מזיזים ליתושים ולסנדפלייז הניו זילנדיים.

תופעה לא כל כך נפוצה אך עדיין קיימת היא פשפשי המיטה – Bed Bugs, אותם חסרי המזל עלולים לפגוש בזמן לינה בהוסטלים שונים. אם אתם מתעוררים עם עקיצות משונות, בדרך ברצף של שלוש עקיצות סמוכות, כנראה שישנתם במיטה עם בד באגז.

הדרך הטובה להימנע מבעיה זו היא לקרוא את ביקורות ההוסטל שאליו אתם מתכננים להגיע, שכן אנשים נוטים להזהיר מטיילים אחרים כאשר הם יודעים שיש בעיה בהוסטל מסוים. אם אתם חוששים שנחשפתם לחרקים מציקים אלה, ידעו את צוות ההוסטל וודאו כי כל הבגדים והתיק שלכם עוברים הרתחה וחיטוי, שכן פשפשי המיטה נודדים בתיקים ויכולים לחיות זמן ארוך עד שהם מוצאים את הקרבן הבא.

בטיחות במסלולים – חלק מהטרקים בניו זילנד עוברים בתוואי שטח קשים להליכה ואף באזורים המכוסים בשלג או קרח. מזג האוויר בהרים ובחוף עלול להיות לא צפוי ולכלול רוחות חזקות, סופות גשמים או שלגים ואף מפולות שלגים. ודאו כי לפני כל יציאה למסלול אתם בודקים את אזהרות מזג האוויר ואת מצב המסלול, לוקחים ציוד וביגוד מתאים ומיידעים מספר אנשים על יציאתכם למסלול.

בשנים האחרונות ניו זילנד חוותה רעידות אדמה משמעותיות, החזקה בהם התרחשה בקרייסטצ'רץ' ב-2011 ובאזור התרחשו מספר רעידות אדמה לאחר מכן – יש לעקוב אחרי הוראות הרשויות האחראיות במקרה של רעש אדמה.

מידע מיוחד לקהילת הלהט"ב

בניו זילנד לחברי קהילת הלהט"ב ישנן אותן זכויות כמו לכל אדם אחר ונישואים חד-מיניים הם מוכרים ומאושרים בחוק. בערים הגדולות ובעיקר בוולינגטון ואוקלנד ישנן קהילות גדולות ומועדונים רבים לחברי הקהילה.

בנוסף, ברחבי המדינה תמצאו פסטיבלים שונים כמו ה-Auckland Pride Festival או ה-Gay Ski Week המתרחש בקווינסטאון במהלך החורף.

באתר www.gaynz.com תוכלו למצוא מידע נוסף ולוח אירועים ברחבי המדינה. אתר נוסף המותאם לתיירים ובו תוכלו להתעדכן באירועים השונים: www.gaytourismnewzealand.com

אוכל מקומי

רבים טוענים שלניו זילנד אין אוכל המייחד אותה, אך בהחלט יש מספר מאכלים שבהם תתקלו הרבה ואף ארוחות מאוריות מסורתיות. ההשפעה במטבח הניו זילנדי היא בעיקר בריטית, עם שימוש רב במוצרים מקומיים טריים. לצד המנות המאופיינות לניו זילנד תמצאו ברחבי המדינה מסעדות ורשתות מזון מהיר מכל סוג שעולה על דעתכם – ים תיכוני, אסייאתי, אמריקאי וכו'…

הנה כמה מהמאכלים הניו זילנדים או סתם מנות שתראו הרבה בביקורכם במדינה:

  • פיש אנד צ'יפס – מנה זו תמצאו כמעט בכל מקום, עם מסעדות המוקדשות לפיש אנד צ'יפס בלבד.
  • פאי – לא פאי התפוחים שאותו אתם מדמיינים – הקיווים אוהבים מאוד פאי במילויים מגוונים, הכוללים בעיקר בשר וגבינות.
  • פבלובה – קינוח שבו הקיווים מתגאים במיוחד: עוגת מרנג, שמעליה קרם ושלל פירות טריים.
  • גלידת הוקי-פוקי – גלידת וניל עם מעין חתיכות קרמל- הגלידה הכי פופולרית (ויש שיגידו הכי טעימה) בניו זילנד!
  • פיג'ואה – ה-Feijoa הוא פרי טרופי שמקורו בדרום אמריקה, אך הוא גדל גם בניו זילנד. בהגיעכם, תבחינו בו בכל מקום, מקינוחים ועל למיצים ואף משקאות אלכוהוליים שונים. הפיג'ואה היא פרי ירוק בגודל של ביצה, שתוכו בצבע לבן וטעמו חמצמץ-מתוק וטעים במיוחד! את הפיג'ואה אוכלים בדרך כלל בכפית, לאחר שחוצים אותו לשניים.
  • ארוחת האנגי – ארוחה מאורית גדולה ומסורתית שאותה תוכלו לחוות בביקורכם באחד הכפרים המאורים. הארוחה הטעימה בטירוף כוללת ירקות שונים (בעיקר ירקות שורש) וסוגי בשר/דגים שונים, שבושלו תחת האדמה במשך כארבע שעות ומוגשים בסלסלות העשויות עלי פשתן.

בנוסף, בניו זילנד תרבות שתייה "מפותחת", מה שאומר שהקיווים אוהבים לשתות, והרבה. המשקאות הפופולריים ביותר הם בירה ויין, כאשר ברחבי המדינה סצנה מתפתחת של בירות בוטיק מעולות ואף בוטיק יין וכרמים רבים המאפשרים ביקור בהם וטעימות יין.

המותגים הפופולריים יותר של בירות בהם תתקלו לרוב הם Speight's ,Tui ו-Lion Red. מותגים אלה נוטים להיות זולים יותר. בנוסף, ישנן כמה מבשלות המייצרות בירות מעולות המופצות ברחבי ניו זילנד ועולות מעט יותר, אך שוות את המחיר. המבשלות המוצלחות במיוחד הן: Garage Project, Monteith's, MOA, Tautara ו-Emerson's.

בתחום היינות תוכלו למצוא את כל הטווח, מיין זול בקופסת קרטון (Goon) ועד ליינות משובחים מיקבים מקומיים. בחנויות המשקאות תוכלו למצוא יינות מניו זילנד, אוסטרליה ורחבי העולם. בין היינות המקומיים הפופולריים נמנים Oyster Bay, Brancott ו-Stoneleigh.

תרבות ומוזיקה

תרבות מאורית

באופן כללי, התרבות בניו זילנד היא מערבית, אך מתקיימת בה במקביל גם תרבות מאורית שעדיין מתקיימת בכפרים ובאה לידי ביטוי בסמלים ובמזכרות בניו זילנד. בניו זילנד ישנו כבוד רב לתרבות המאורית העתיקה, קבוצת הרוגבי הלאומית- ה-All Blacks אף נוהגת לבצע את ריקוד ההאקה המרשים לפני תחילת כל משחק שבו הם משתתפים. בכפרים השונים, בעיקר באזור רוטורואה באי הצפוני, תוכלו לבקר את השבטים השונים, ללמוד על היסטוריה ולשמוע סיפורים מרתקים אודות התרבות המאורית.

ספורט

הספורט הוא חלק מרכזי מתרבות הפנאי בניו זילנד, כאשר הספורט הלאומי הוא רוגבי, אך ישנם ענפי ספורט פופולריים נוספים כמו קריקט וכדור רשת. כמעט כל פאב ניו זילנדי משדר משחקים לאורך כל הערב וצפייה במשחק רוגבי (בעיקר נגד אוסטרליה) בפאב בניו זילנד יכולה להיות חוויה משעשעת במיוחד, שכן הקיווים מאוד גאים בנבחרת הרוגבי שלהם, ה-All Blacks שזכתה במספר רב של אליפויות עולם ונחשבת לנבחרת הרוגבי הטובה בעולם.

מוזיקה

בניו זילנד תשמעו לרוב מוזיקה מערבית פופולרית מכל הסוגים. האמנים הניו זילנדים מגוונים במיוחד וחלקם מצליחים מאוד בעולם. מוזיקה חיה, פסטיבלים והופעות הם דבר מאוד נפוץ ברחבי המדינה וברוב הפאבים שאליהם תגיעו תוכלו למצוא ערבי מוזיקה חיה, בדרך כלל בסגנונות רוק/ אקוסטי או רגאיי. בין האמנים הניו זילנדים המפורסמים, בניו זילנד ובעולם נמנים: Lorde, Keith Urban, six60, Counting Crows, Kimbra ועוד.

קולנוע

ניו זילנד היא ביתם של "טרילוגיית שר הטבעות", "ההוביט" ואף צולמו בה סצנות מהסרט "נרניה". חובבי הז'אנר יוכלו ליהנות מסיורים באתרי הצילום השונים, לדוגמת ה"הוביטון" ב-Matamata ובמוזיאון של חברת הקולנוע Weta Cave בוולינגטון.

מלבד לסרטים מפורסמים אלו, בניו זילנד יש מספר כמה סרטי קאלט מקומיים שכדאי לצפות בהם בזמן שהותכם במדינה – Boy סרט חמוד ומעולה על ילד מאורי ויחסיו עם אביו שחזר אליו אחרי שנים; Once We Were Worriers, סרט שכל קיווי שתפגשו מכיר, המספר על האלימות במשפחה מאורית בעיירה ניו זילנדית; What We Do in the Shadows המצחיק, העוסק בחייהם של ערפדים השוכרים דירה בבירה וולינגטון ו-Eagle Vs Shark המשעשע, שעוסק בזוג מעניין היוצא למלחמה נגד בריון הילדות של הבחור.

מוזיאונים ואמנות

ברחבי ניו זילנד מוזיאונים רבים המציגים את ההיסטוריה של המדינה, התרבות והאמנות המאורית ועוד מיצגים מרהיבים רבים. הכניסה למרבית המוזיאונים היא חינמית או בעלות נמוכה. מוזיאון שלא כדאי לפספס הוא מוזיאון Te-Papa הנמצא בוולינגטון. המוזיאון יעביר אתכם חוויה מגוונת ומרתקת אודות כל ההיבטים והנושאים שמאפיינים את ניו זילנד. במוזיאון מספר קומות וכל אחת מהן מתמקדת בנושא אחר: בפינות ההיסטוריה והתרבות תחשפו לעבר העשיר של המדינה, אזור שסוקר את השבטים המאורים ומציג את צורות מחייתם ומנהגיהם, תופעות ואסונות טבע שפקדו את המדינה, מוצגי בעלי-חיים אנדמיים וכאלה שהובאו מבחוץ, לדוגמת תמנון ענק.

בערים מסוימות כגון וולינגטון ונלסון, חובבי האמנות ייהנו ממבחר גלריות וסצנת אמנות מפותחת במיוחד הכוללת אף פסטיבלים שונים.

חשמל ומתאמים לשקע

השקע הניו זילנדי הוא שונה מהאירופאי ומהאמריקאי וזהה לשקע באוסטרליה – בעל שלושה חורים מלבניים וצרים, כשהשניים העליונים שבהם אלכסוניים. יש לרכוש מתאם לשקע, אותו ניתן למצוא בקלות בהגעה לניו זילנד או מראש.

הפרשי שעות מהארץ

הפרש השעות בין ניו נילנד לישראל הוא 11 שעות, או 9 שעות כשאנחנו נמצאים בשעון קיץ וניו זילנד בשעון חורף (Time Savings). מומלץ לנסות למנוע את הג'ט לג על ידי מנוחה ושינה בטיסה והישארות ערים עד שעת הלילה במידה ונחתתם בשעות היום.

שגרירות ישראל

שגרירות ישראל, שאליה תוכלו לפנות בעת בצורך, נמצאת בוולינגטון הבירה.

קהילה יהודית

בניו זילנד חיים כיום כ-7,500 יהודים, כאשר ריכוז הקהילות היהודיות העיקרי נמצא בערים הגדולות – אוקלנד, וולינגטון וקרייסטצ'רץ'. בעיירות קטנות מאוד ומרוחקות לא ממש תוכלו למצוא קהילות יהודיות או בתי חב"ד.

בבתי החב"ד ברחבי ניו זילנד תוכלו לבקר וליהנות מאירוח חם ונעים, לאכול ארוחות שישי וארוחות חג ולעיתים אף ללון בתמורה למחיר זול יותר מהמחיר בהוסטלים.

בנוסף לבתי החב"ד, ישנם מרכזי תרבות יהודיים בערים הגדולות. באוקלנד נמצא ה-Auckland Hebrew Congregation, ששם תוכלו לבקר במרכז התרבות ולשמוע הרצאות, להשתתף בתפילות בבית הכנסת ולסעוד בבית הקפה הכשר במקום.

בוולינגטון ישנו מרכז גדול הנקרא Wellington Jewish Community Center, שמארגן את ערבי החג השונים, ערבי שישי ומפגשים בנושא יהדות ואף עוזר ליהודים המגיעים לעיר במציאת אוכל כשר (במקום צרכנייה של מוצרים כשרים) ולינה. במרכז ישנו גם מוזיאון לזכר השואה.

באתר One Community ובאתר Chabad House NZ תוכלו למצוא מידע על אירועי קהילה שונים ברחבי המדינה, ארוחות שישי וחג, אוכל כשר, תפילות ועוד.

רשימת מרכזים יהודיים ובתי חב"ד ברחבי המדינה, עם כתובות ופרטי התקשרות תוכלו למצוא בכתבה זו »

צפו בקבוצת הרוגבי הלאומית מבצעת את ה”האקה” המאורי המסורתי לפני משחק:

קישורים רלוונטיים

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה