בתאריך 22/2/19 טיילתי עם אישתי בפומפיי.
הגענו אל פומפיי עם רכבת מקומית שיצאה מהתחנה המרכזית בנאפולי (תחנת גריבלדי), מרחק נסיעה של כ-40 דקות.
לטייל בעיר פומפי היא משימה לא פשוטה, כדי באמת ליהנות ולהפיק את המירב, מומלץ ורצוי להגיע מוכנים.
לדעתי יש 3 אופציות לתכנן/ולבצע את הטיול בה ולכל אופציה ייתרון וחיסרון משלו.
אופציה 1) ללא תיכנון. מגיעים לאתר, נכנסים, מסתובבים בין החורבות עם המפה שמחולקת בכניסה. המפה לא ממש תעזור למי שלא תיכנן כלום שכן יש במפה עשרות ומאות נקודות עניין ולא ניתן באמת להגיע אל כולם.
למי שלא תיכנן, לא יהיו לו מושג איזה וילה עדיף לראות או איזה אתר מעניין יותר מרעהו
אופציה 2) עם מדריך מקומי דובר אנגלית. תמורת תוספת של כ-15 יורו עם רכישת הכרטיס, ניתן להצטרף לקבוצת מטיילים עם מדריך מקומי.
אופציה מצויינת למי שלא חושש מ"חפירות" של מדריך או מחויבות של היצמדות לקבוצה משוטטת.
אופציה 3) תיכנון מקדים, מצריך הכנת שיעורי בית. איזה אתר בפומפי כדאי ומומלץ לראות ואיזה מיותר ואפשר לוותר. בעייני זו האופציה הנבחרת ובלוג זה יעזור למטייל להכין שיעורי בית בקלות וביעילות.
עלות הכניסה לאתר הוא כ-12 יורו, כרטיס ניתן לרכוש ישירות במקום ולהצטייד במפה מקומית באותו מעמד הרכישה.
המפה מחולקת ל-8 אזורים שמופרדים ומזוהים בצבעים שונים. בכל אזור מסומנים נקודות העניין הרלוונטיות. סגול=Regio VII, כחול=Regio VI, צהוב=Regio II ועוד..
לנוחיות המטיילים, צירפתי קישור למפה שמחולקת בכניסה .
להלן מפורט מסלול הליכה ונקודות עיניין עיקריות כפי שאני חוויתי, על-סמך המלצות שליקטתי ברשת ועל סמך ניסיוני מהביקור במקום.
ראשית אפרט את המסלול המוצע ולאחריו אוסיף תיאור והתרשמות מכל נקודת עניין בהתאם לסדר הסיור באתר.
מסלול מומלץ בפומפי:
משער הכניסה הראשי, פורטה מרינה (Porta Marina) ממשיכים ישר במעלה הרחוב ולאחר כ-100 מטר מגיעים אל מקדש אפולו - TEMPLE OF APOLO/santuario di Apollo (אתר מספר 5 באזור הסגול שבמפה).
המקדש ממוקם בקצה אזור הפורום - Foro (אתר מספר 6a באזור הסגול שבמפה). ממשיכים בהליכה מהמקדש ולאורך כל הפורום, כשלצידו של הפורום ממוקמים אסמים ומוצגים של כלי חרס ועתיקות שהשתמרו מהעיר, בנוסף יש דמויות חנוטות של אנשים שהשתמרו היטב - Mensa Ponderaria + Grani Del Foro (אתר מספר 6b+7 באזור הסגול שבמפה).
מיד בהמשך הרחוב, מגיעים אל המרחצאות ) Terme Del Foro אתר מספר 10 באזור הסגול שבמפה).
מאתר מס' 10 באזור הסגול, ממשיכים עד לבית המשורר הטרגי - Casa del Poeta Tragico (אתר מספר 4 באזור הכחול שבמפה).
מפה ממשיכים אל בית פאון - Casa del Fauno (אתר מספר 1 באזור הכחול שבמפה).
ממשיכים ללכת אל בית הווטי - Casa dei Vettii (אתר מספר 11 באזור הכחול שבמפה), ומשם חוזרים לאזור הסגול אל casa dell'orso ferito (אתר מספר 19 באזור הסגול שבמפה),
מפה ממשיכים אל בית הבושת – Lupanara (אתר מספר 18 באזור הסגול שבמפה) ואז אל Casa Di Sirico (אתר מספר 17 באזור הסגול שבמפה).
מהנקודה הזו אנחנו חזרנו אל הפורום ומשם לשער היציאה. היציאה מהאתר היא דרך שער סטאבּיה (Porta Stabia).
משך הטיול הרגלי שלנו במסלול שציינתי , בקצב איטי, נעים, מרובה בצילומים ואתנחתות ארך כשעתיים-שלוש.
לאלו מהמטיילים קלי הרגליים שמעוניינים לשלב עוד אזורי עניין בפומפיי (שאנחנו לא ביקרנו בהם) מומלץ להגיע עד לאמפיתיאטרון הספקטקולה - SPECTACOLA AMPHITHEATER (אתר מספר 5 באזור הצהוב שבמפה), או אל וילת המסתורין - Villa dei Misteri (אתר מספר 19 באזור הכחול שבמפה)
תאור אתרים מומלצים ברחבי חורבות העיר פומפיי
1) מקדש אפולו - TEMPLE OF APOLO/santuario di Apollo (אתר מספר 5 באזור הסגול שבמפה):
מקדש אפולו הוא אחד ממקומות הפולחן העתיקים ביותר בפומפיי, שנבנה בנקודה אסטרטגית, לאורך השביל המוביל משער הכניסה אל לב העיר .
המבנה מציג בצורה טובה ביותר את השינוי הארכיטקטוני שהתרחש בסגנון בנייתה של העיר מהמאה השישית לפני הספירה ועד לרגע שבו הוחרבה בשנת 79 לספירה.
העיצוב האטורסקי המקורי שוחזר על ידי היוונים והורחב על ידי הרומאים בעזרת הוספת מתחם חיצוני שנתמך בעמודים. בעוד שרוב פסלי הברונזה המקוריים שהיו במקום עברו למוזיאון שבנאפולי, במקומם רואים העתקים מדויקים של פסלי אפולו והאלה דיאנה.
2) אזור הפורום - Foro (אתר מספר 6a באזור הסגול שבמפה).
מרכז פומפיי העתיקה היה הפורום, אזור מלבני פתוח ורחב ידיים ששירת כמרכז הפוליטי, התרבותי והמסחרי של העיר. הפורום היה המקום שבו הוקמו השוק, בית המשפט, המרחצאות והמקדשים, ואת אותה צורת הצלב, שעל פיה תוכננה הבזיליקה, אימצו לאחר שנים רבות אדריכלי הכנסיות הנוצריות.
בעוד שמבנים רבים נחרבו ונותרו רק מעט עמודים מהקומה השנייה של האכסדרה שהקיפה את האזור, גודלו העצום של החלל עדיין נותר מרשים כשהיה. כשמבקרים בו, קל מאוד לדמיין כיצד פעם היה המקום שוקק חיים בתקופת גדולתה של פומפיי.
3) Mensa Ponderaria + Grani Del Foro (אתר מספר 6b+7 באזור הסגול שבמפה):
לאורכו של צד המערבי של הפורום נמצאים שמונה פתחים מופרדים על ידי לבנים אשר שימשו לשוק פירות וירקות . פתחים אלו מהווים כיום את המלאי הארכיאולוגי הגדול ביותר של העיר ויש פה יותר מ 9000 חפצים מן החפירות בפומפיי.
הם משמרים את כלי החרס ששימשו בעשורים האחרונים לחיי העיר עבור כל יום, כגון סירים ומחבתות לבישול, פחים ובקבוקים, מיכלים גדולים המשמשים להובלת שמן, רוטב יין ודגים לאורך כל ים תיכוני.
החפצים המוצגים כוללים גם שולחנות שיש ומרחצאות למזרקות המעטרות את כניסות הבתים וחלק מטילי קורבנות ההתפרצות.
4) המרחצאות ) Terme Del Foro אתר מספר 10 באזור הסגול שבמפה)
בתי מרחץ הם מראה נפוץ בכל עיר באימפריה הרומית, ובבתי העשירים אף היו בתי מרחץ פרטיים.
בתי המרחץ הציבוריים היו פתוחים לבני כל המעמדות, כולל עבדים, אולם גברים ונשים שהו בדרך כלל בבתי מרחץ נפרדים. הם היוו מקום מפגש לאנשים וכן שירתו את מטרתם ההיגיינית.
בפומפיי היו שלושה סטים של בתי מרחץ ציבוריים: הסטביאן, בתי המרחץ שבפורום ובתי המרחץ המרכזיים.
בתי המרחץ של הסטביאן הם העתיקים ביותר בכל האימפריה הרומית, ואילו בתי המרחץ של הפורום, על אף היותם הקטנים ביותר בכל פומפיי, הם גם המעוצבים ביותר. בבתי המרחץ שבפומפיי לא נמצאה הפרדה בין גברים לנשים, והמשמעות היא שלשני המינים היו שעות נפרדות שבהן יכלו להשתמש במבנים.
5) בית המשורר הטרגי - Casa del Poeta Tragico (אתר מספר 4 באזור הכחול שבמפה)
המבנה הזה נמצא בחלק המערבי והמרוחק של פומפיי והוא מפורסם בשל העיטורים האומנותיים שבו, אשר כוללים ציורי פרסקו ופסיפסים גדולים במיוחד ביחס לגודלו של הבית.
פסיפס הרצפה המרשים שנמצא בו, אשר מתאר שחקנים שמתכוננים מאחורי הקלעים להצגה, הוביל את הארכיאולוגיים להניח כי משורר או כותב מפורסם התגורר בבית הזה.
באטריום של הבית ניתן להבחין גם בציורי יצורים מיתולוגיים גדולים, וליד הכניסה לבית יש פסיפס עם המילים "cave canem", שזו אזהרה לפושעים שאנו מכירים גם בימינו בתור: "זהירות, כלב!"
6) בית פאון - Casa del Fauno (אתר מספר 1 באזור הכחול שבמפה).
זוהי הווילה הפרטית הגדולה ביותר בפומפיי. המבנה היה כל כך גדול, שהוא השתלט על בלוק עירוני שלם.
במבנה המאסיבי הזה מצאו ארכיאולוגים את כמה מהאוצרות האומנותיים הגדולים ביותר שנמצאו בפומפיי, כולל פסיפס של אלכסנדר הגדול, אשר מתאר אותו בזמן הקרב נגד דריווש השלישי שהיה שליט האימפריה הפרסית.
הבית נקרא על שמו של ממצא ארכיאולוגי אחר, פסל הברונזה של פאון.
שניהם, הפסל והפסיפס, נמצאים בתצוגה במוזיאון הארכיאולוגיה של נאפולי, אולם באתר עצמו תוכלו לראות עבודת אומנות מרשימה שנעשתה ברצפה בעזרת צורות ותבניות גיאומטריות מורכבות.
7) בית הווטי - Casa dei Vettii (אתר מספר 11 באזור הכחול שבמפה)
זו אחת מהווילות המשומרות ביותר בכל רחבי העיר העתיקה. הבית שוקם אחרי רעידת אדמה שהתרחשה בשנת 62 לספירה, וכיום הוא מכיל עיצוב מרשים ורענן שכולל מספר ציורי פרסקו יפהפיים שצוירו על רקע קיר שחור עם מסגרות צהובות ואדומות.
המבנה עוצב בצורה כזו שתפנק את הסוחרים העשירים שהתגוררו בו ותספק להם אפשרות לארח אורחים במספר חדרים בעלי פעילויות מבדרות שונות, שכולם מקיפים את החצר הגדולה שבמרכזו. בין שורות העמודים נמצאות מזרקות מרשימות, וביניהן פסלים ואגני מים רבים.
הפסלים וחלק מהעתיקות שנמצאו במבנה שוחזרו למראה המקורי שלהם, כך שכיום ניתן להיכנס לתוך בית הווטי ולחוות אותו בדיוק כפי שהיה לפני שנהרס בהתפרצות הגעש של שנת 79 לספירה.
8) casa dell'orso ferito (אתר מספר 19 באזור הסגול שבמפה)
הבית, אשר שתחילתה באמצע המאה הראשונה. חייב את שמו לפסיפס היפה, של הדובי הפצוע שהונח בכניסה, והוא מוקף בכיתוב "שלום", שהבעלים קידמו את פניו.
הבית נפתח לקהל הרחב לאחר שחזור משמעותי של הפסיפסים, הרצפות והציורי פרסקו שהושלמו ב -2016, ומאפשר לנו להתפעל ממנו שוב בפאר הצבעים.
למעשה, הבית מציע כמה דוגמאות הטובות ביותר של ציור מאמצע המאה הראשונה לפנה"ס. כפי שניתן לראות בטריקליניום עם הריבועים הקטנים המתארים את דנה עם פרסאוס הקטן והמיתוס של נרקיס.
בתחתית החצר הקטנה, במרכז פרסקו גדול המתאר גן עם חזיר וזאב על צדי עץ, מזרקה פסיפסית צבעונית, המופיעה בנוגה שוכבת בתוך קליפה ומתחת לנפטון , אלוהים של הים, באמצע קרקעית ים מלאה דגים מכל הסוגים
9) בית הבושת – Lupanara (אתר מספר 18 באזור הסגול שבמפה)
הלופאנארה של פומפיי היה בית הבושת הגדול ביותר בעיר העתיקה.
הוא מכיל 10 חדרים קטנים שכללו במות לבנות מכוסות על ידי מזרנים, אשר שימשו כמיטות.
חלק מציורי הקירות שבלופאנארה מציגים את הטבע המיני של המקום, אך מה שמפתיע יותר מכל את המבקרים הוא כתבי הגרפיטי שכתבו היצאניות והמבקרים שלהן על קירות המבנה.
מאחר שהרומאים העשירים המעיטו לבקר בבתי הבושת משום שהיו להם פילגשות, שחלקן אף היו שפחות, לא נמצא קשר בין השמות הרשומים על הקירות לבין דמויות היסטוריות ידועות, אולם עדיין עומדים מאחוריהם סיפורים מעניינים.
ניתן להבחין למשל בהתכתבויות שנוצרו על הקירות בין מבקרים שונים שחזרו לפקוד את המקום, שמציגים נקודת מבט שונה מעט על ההיסטוריה של פומפיי.
10) אמפיתיאטרון הספקטקולה - SPECTACOLA AMPHITHEATER (אתר מספר 5 באזור הצהוב שבמפה)
אמפיתיאטרון הספקטקולה נבנה בסביבות בשנת 70 לפני הספירה, וזהו האמפיתירטאון העתיק ביותר ששרד עד היום בעולם.
זהו גם האמפיתיאטרון הרומאי הקדום ביותר שנבנה באבן; לפניו נבנו רק תיאטראות מעץ.
האמפיתיאטרון הבא אחריו שנבנה באבן הוא הקוליסאום שברומא, אשר נבנה רק כמאה שנה לאחר מכן. האמפיתיאטרון נקרא "ספקטקולה" (Spectacula) מאחר שהמילה "אמפיתיאטרון" (Amphitheatrum) עוד לא נכנסה לשימוש בתקופתו, והיה בו מקום ל-20,000 צופים, כמספר האנשים שחיו באותה התקופה בפומפיי.
בשנת 59 לספירה, בזמן קיומן של תחרויות ספורט באמפיתיאטרון, פרצו מהומות בין מעודדי פומפיי לבין מעודדים שהגיעו מעיר יריבה, מה שגרם לסנאט לאסור על משחקי הספורט בו למשך 10 שנים.
11) וילת המסתורין - Villa dei Misteri (אתר מספר 19 באזור הכחול שבמפה)
מחוץ לפומפיי, ממש על הדרך שמובילה לנמל העיר, נמצאת וילה משומרת היטב בשם "וילת המסתורין".
הווילה הרומית מציגה ציורי פרסקו יפהפיים שמתארים אישה שעוברת טקס חניכה לכת האסורה של דיוניסוס, אל שייצג את ההשפעות המזיקות של ההתנוונות, הידוע במיתולוגיה הרומית גם כ"בכחוס". שמה של הווילה מתייחס לטקס החניכה הסודי הזה.
הציורים שעל רקע אדום עשיר מתארים בצורה יפהפייה את הטקס בפרטי פרטים, ואילו מחוץ לווילה יש מרפסת מרשימה ובתוכה יש חדרים מעוצבים, שכולם יחדיו יוצרים מחזה מרשים מאוד.