מסיבות "השמורות במערכת" נחתנו בסכיפול (הולנד) ומשם לקחנו רכב ונסענו דרך גרמניה ודנמרק לנורבגיה.
הגענו לנורבגיה דרך המעבורת שמחברת בין הירצהלס לקריסטיאנסאנד. מעבורת ענקית, נהדרת, יוצאת פעמיים ביום - בבוקר מוקדם (נדמה לי 09:00) וב 12:00. אם מגיעים עם רכב כדאי להגיע שעה לפני. השיט אורך שלוש ורבע שעות ומאוד נעים. יש כל מיני לאונג'ים בקומות השונות ואפשר לשבת איפה שרוצים. הגלים לא מורגשים בכלל ולמעשה בכלל לא שמנו לב שיצאנו מהנמל.
החברה שמפעילה את המעבורת היא Color line ואשפר להזמין כרטיסים באינטרנט אבל היות והגענו בסוף העונה לא הזמנו ולא היתה בעיה.
הגענו לקריסטיאנסנד ב 15:30 ולמרות ששוק הדגים נסגר ב 17:00, כשאנחנו הגענו אליו הרוב כבר היה סגור / בתהליכי סגירה. אני כותבת הרוב וזה נשמע כאילו השוק גדול אבל מדובר בסה"כ במבנה קטן עם 4-5 דוכנים. נחמד לראות את החיות השונות באקווריומים הגדולים ואת מגוון הדגים והרכיכות אבל זה בשום אופן לא היה להיט כמו שעושים מזה במדריכי הטיולים. די פשוט להגיע לשוק - פשוט ממשיכים עם הכביש שיוצא מהמעבורת (מהנמל) לכיוון מזרח ובסופו מחנים ומגיעים למין מתחם מנויות קצת כמו בנמל תל אביב. שוק הדגים נמצא אחרי הגשר ,מצד ימין, בכניסה האחורית של המבנה האדום עם החבית בגג.
המשכנו לכיוון סטבנגאר במטרה להגיע למחרת לפרייקטולן. הכבישים בנורבגיה לא אופייניים לאירופה ולמעשה כמעט ואין שם כבישים מהירים. המהירות המותרת היא בין 60 -80 ומאוד מקפידים על זה, אותנו צילמו ביום הראשון במהירות של 82 קמ"ש בכביש של 80 קמ"ש... האמת שגם די קשה לסוע מהר יותר כי הכביש "המהיר" כל הזמן עובר בתוך עיירות ויש בו עיקולים שממש לא מאפשרים לעבור את המהירות המותרת.
התחיל להחשיך בשעה 19:00 ולכן נאלצנו לחפש מקום לינה לפני שהגענו לסטבאנגר.
עצרנו בקמפינג באגרסונד EGERSUND ולקחנו ביקתה ממש על הנהר (פרטים ותמונות בטיפ נפרד).
יום 2
יצאנו מאגרסונד חזרה לכביש E39 לכיוון צפון. בהמלצת הלונלי פלאנט לא הגענו עד סטבאנגר אלא פנינו לכביש מס 13 ולקחנו את המעבורת מ LAUVVIK. הרבה יותר זול - 83 קרונות במקום 196.מעבורת יוצאת כל חצי שעה ולוקחת 10 דקות.
אחרי חצי שעה (בשעה 10:00) היינו בכניסה לפקרייקסטולן.
מטיפים שקראתי באתר לפני הנסיעה קיבלתי את הרושם שמדובר בהליכה קלילה של שעתיים אבל ממש לא כך הדבר !
נכון שאנחנו לא זוג ממש בכושר אבל אין לנו שום בעיה לעשות מסלולים בארץ כמו היהודיה, הזויתן ועוד כל מיני כאלה.
העליה לצוק מורכבת למעשה משלוש עליות, כל הדרך היא טיפוס על סלעים בזוויות לא אנושיות לאורך 3800 מטר. אני התחלתי להתעייף כבר אחרי העליה הראשונה וכל פעם חשבתי שהנה, תכף מגיעים אבל לא, לקח לנו שלוש שעות לעשות את העליה וזה שלוש שעות כמעט בלי מנוחה בכלל. לא עצרנו לשתות או לנוח, עשינו עצירות רק בעמידה (היינו עם תרמיל גדול).
העליה אמנם קשה אבל כשמגיעים מרגישים שזה ממש שווה את זה !
הצוק מדהים, במקרה שלנו גם היה לנו מזל כי הערפל התפזר בדיוק כשהגענו אז היה נוף מדהים של הפיורד. הכנו כוס תה על הצוק, נחנו חצי שעה והתחלנו את הירידה למטה.
למען הגילוי הנאות אני אספר שלאורך הדרך ראינו מלא נורבגים ותיירים גרמניים מקפצים להם כמו עיזים בין הסלעים כאילו זה סתם עוד טיול עם הכלב...
היעד הבא שלנו היה ברגן ושוב חשבנו שנצליח להגיע באותו ערב. דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון כשמתכננים את הדרך הוא המעבורות הרבות שצריך לעבור. לכל מעבורת צריך לחכות בממוצע 20 דקות. אחרי שתי מעבורות הגענו לאקסדל AKSDAL. המלונית על הכביש הראשי שאמורה להיות זולה ונוחה היתה סגורה לסופ"ש והמשכנו לפי השלטים לקמפינגים באיזור.
בעונת התיירות אני מניחה שחייבים להזמין הכל מראש אבל מחוץ לעונה צריך פשוט להתחיל לחפש מוקדם כי יש הרבה קמפינגים שסגורים מחוץ לעונה (ועדיין יש אליהם שילוט) וגם כי הנורבגים הולכים לישון מוקדם ולא נעים להגיע למקום בתשע וחצי ולגלות שהוצאת את בעלת המקום מהמיטה...).
הגענו מאוחר ולכן גם גבו מאיתנו מחיר גבוה - 600 קרונות עבור ביקתה לשניים עם מקלחת ושירותים.
יום 3
המשכנו בנסיעה והחלטנו שוב לרדת מהכביש הראשי, פנינו מה E39 ימינה למעבורת שלקחה אותנו ל HODNANES שנמצאת על האי TYSNESOY. נסענו על כביש מס' 49 (שמתחלף ל 48) וחזרנו דרך כביש 552 ומעבורת ל OSOYRO. זה סיבוב שלקח לנו כמה שעות אבל הנופים מקסימים ! העיירות מקסימות וההרגשה היא שממש הגענו לארץ אגדות וטרולים. היה שווה להתעכב עוד יום בגלל זה. המשכנו בנסיעה עד NESTTUN ועקבנו אחרי השלטים לקמפינג על כביש הנוף שפונה לכיוון INDRE ARNA.
יום 4
ברגן.
הגענו לברגן ביום ראשון ובשעה 10:00 בבוקר העיר עדיין לא התעוררה. בית קפה בודד היה בשלבי פתיחה, חנויות ומוזיאונים התחילו להפתח לקראת 12 ושוק הדגים סגור ביום א'.
בריגן (הרבע העתיק) מהמם, הבתים מקסימים וטיול בין הסימטאות הביא אותנו לבית קטנטן שבו נערכה הגרלה על חפצים עתיקים.
נכנסנו למוזיאון ליגת האנזה (בתחילת הרחוב של הבתים הצבועים)והיה מאוד מעניין לראות איך הם חיו. קנינו סוודר ומעיל בחנות תיירם אבל אח"כ מצאנו אותם בחצי מחיר בכל רחבי נורבגיה. (קנינו ב 1400 קרונות ומוכרים אותם ב 700 בכל מקום אחר).
אם אתם עושים קניות של תיירים תקפידו לקחת את ספח ה TAX FREE. כל הנושא מאוד מוסדר בנורבגיה ובמעבורת שלקחה אותנו חזרה לדנמרק קיבלנו כמעט 100 יורו חזרה על מעט מאוד קניות. המס שם מאוד גבוה.
מברגן נסענו שוב בדרך הנוף (כביש מספר 7) לכיוון VOSS. שוב זה איטי יותר אבל הרבה יותר יפה. עיירות, פיורדים מים וירוק בכל מקום.על הכביש הזה, יש מפל שנמצא ממש ליד הכביש ואפשר לעשות טיול קטן (2 דקות הליכה, לא משהו אתגרי...) ולהגיע אל מאחורי המפל. מאוד יפה ושוב יש חנויות תיירים (לא יקרות) ובית קפה. עקבו אחרי השילוט ל STEINSDALSFOSSEN (מפל = FOSSEN). אם באתם מכיוון ברגן והגעתם ל NORDHEIMSUND אז עברתם אותם. פגשנו שם שתי משפחות בלבוש מסורתי שבדיוק חזרו מטכס הטבלה.
בכלל הנורבגים מאוד נחמדים ומאוד ישמחו לדבר איתם ולתת לכם עצות מצויינות לטיול. לרוב הדרכים היפות והמקומות היפים הגענו בעקבות טיפ של מקומיים שהתחלנו לדבר איתם.
עברנו את VOSS ומצאנו קמפינג ליד VINJE.
יום 5
ביקשנו מה GPS שיקח אותנו לפלאם בדרך לגיירנגר. איכשהו הגענו לכביש עם 5 בתים שמתוכם אחד בית ספר ואחד כנסיה וה GPS התעקש שאנחנו במרכז העיר FLAM. ויתרנו על המאבק והמשכנו בנסיעה. שוב לא בכביש הראשי - מה E 16 יש פניה לכיוון AURLANDS VANGEN קצת אחרי FLAM. זאת דרך מדהימה שמטפסת בהרים ועולה לגובה של כמעט 1700 מטר. הנופים הם נופי טונדרה משגעים עם פסגות מושלגות ואגמים בכל גובה. דרך מדהימה ! חצי ציפיתי לראות שלט שאומר "ברוכים הבאים לטיבט".
בסוף הדרך לקחנו מעבורת מ LEARDAL ל MANNHELLER והמשכנו בנסיעה לכיוון הקרחון בבריקסדל BRIKSDAL.
ישנו בצימר מקסים עם אח שהדלקנו ממש לרגלי הקרחון ליד OLDEN. אחרי שיורדים מכביש 60 לכיוון בריקסדל יש כביש שמוביל לקרחון, לאורך כל הכביש יש אין ספור קמפינגים וצימרים.
יום 6
בבוקר קמנו לגלות שכבת קרח על השמשה. באופן כללי הטמפרטורות בטיול שלנו נעו ביו 7 למינוס 3 עם המון שמש ולכן לא באמת היה לנו קר במשך היום.
לא היו לנו סקרייפרים לגרד את הקרח אז פשוט חיממנו את האוטו במשך 5 דקות והכל הפשיר.
עשינו טיול לקרחון אבל לא ממש עלינו עליו, מחוץ לעונה ובשעה מוקדמת הכל נראה שומם למדי.
המשכנו לגיירנגרפיור. פיספסנו את הפניה מכביש 15 לכביש 258 שאמור להיות גם הוא מאוד יפה. רצינו לעלות לתצפית על ה DALSNIBA אבל סגרו את הכניסה יום - יומיים לפני שהגענו בגלל 20 ס"מ שלג. המשכנו לגיירנגר ועצרנו בתצפית אחרת בדרך. אין הרבה נקודות תצפית על הכבישים בנורבגיה ולכן שווה לנצל את אלה שכן קיימות.
כשהגענו לעיירה שתינו קפה (פעם כמעט יחידה שנכנסנו לבית קפה בנורבגיה) וטיילנו בין 2 חנויות המזכרות שיש אבל חוץ מזה אין ממש מה לעשות בגיירנגר.
המשכנו צפונה בדרך הטרולים. אני ציפיתי לראות פסלים של טרולים מתחבאים או משהו שיגרום לתייר הממוצע להבין שהוא ב"דרך הטרולים" אבל אין - גורנישט. דרך מפותלת ויפה עם 7 מפלים שנקראים 7 האחיות. השם הוא יותר תיירותי ולא באמת קשור למה שתראו שם. לקרת סוף הדרך יש קמפינג מגניב עם המון המון טרולים ושם ישנו. בעל המקום היה ממש נחמד והביא לנו עוד תנור חימום בנוסף למפזר חום הקטן שהיה. בדיעבד הסתבר שהמפזר חום הקטן עשה עבודה מצויינת והיה לנו חם ונעים בלילה.
יום 7
התחלנו את הנסיעה לאוסלו במטרה לפצות על הימים שאיבדנו. קיצרנו את המסלול שאמור היה לעבור גם בקופנהגן ובהלסינור (הטירה של המלט) והחלטנו לקחת מעבורת מאוסלו לFREDRIKSHAVN בדנמרק ומשם ללגולנד וחזרה לאמסטרדם.
שוב בדרך עצרנו לאכול ארוחת בוקר באחד מה REST AREA הרבים בדרך. שם פגשנו את ארנה שסיפר לנו על עוד דרך מהממת.
אחרי שיורדים מדרך הטרולים לכיוון אוסלו בכביש E136 מגיעים להתפצלות של כביש E06 צפונה ודרומה. יורדים איתו דרומה ב DOMBAS עד ROSTI-NORD SEL. שם פונים ימינה לכביש קטן שמחבר לכביש 15 ולVAGAMO. ממשיכים בכביש 15 לכיוון מערב עד כביש 51 ואיתו יורדים דרומה.
זה כביש מדהים ששוב עולה לגובה של 1400 מטר. עוד פסגות מושלגות, עוד נופים מיוחדים עם אגמים בגובה מטורף ונקודות תצפית משגעות ! חובה חובה חובה !
ירדנו עם הכביש עד FAGARNES ושם עצרנו לישון בקמפינג נחמד אצל אולף שהיה ממש נחמד למרות שהיה חולה ואחרי שהצענו לו טעימה מהחלווה שהבאנו הוא החזיר לנו במשקה סיידר אלכוהולי :)
יום 8
שוב התעוררנו לשכבת קרח על האוטו, על המרפסת, הדשא היה לבן מהקרה של הלילה והיה מקסים.
נסענו לאוסלו. לקראת הכניסה לעיר כבר היו שניים ושלושה מסלולים בכביש אבל גם פקקים.
לא הזמנו מקום במעבורת לדנמרק כי היינו בטוחים שלא צריך היות וסוף העונה אבל מסתבר שלא כך והמעבורת היתה מלאה. רק בשעה 19:25 (כשהמעבורת יוצאת ב 19:30 בדיוק) אחרי המתנה מורטת עצבים ליד הדלפק, הקפטן אמר שיש לו מקום למכונית הקטנה ומהר מהר שילנו ועלינו על המעבורת.
קיבלנו קרון שינה סטנדרטי - קטן ונחמד עם מקלחת ושירותים ולשם שינוי היו מצעים בחדר.
מה שחשוב לזכור כשעולים על מעבורת עם הרכב הוא שאחרי שהמעבורת מתחילה בנסיעה לא מאפשרים גישה לרכב ולכן חשוב להכין תרמיל עם כל מה שאתם צריכים. במקרה של מעבורת לילה זה כלי רחצה ובגדים וכו' אבל גם במקרה של מעבורת קצרה יותר שווה לקחת ספר או קצת אוכל ושתיה כי אין ממש מה לעשות על המעבורת ואפילו נסיעה של שלוש שעות יכולה להיות מאוד משעממת כשגמרתם לעמוד ברוח הקרה ולהסתכל על הים.
יום 9
התעוררנו ב 6 והמעבורת עגנה ב 7:45. אל תיכנסו לרכב מוקדם מדי כי הכל סגור והמשאיות מתניעות הרבה לפני כולם כדי לחמם מנועים ואז מצאנו את עצמינו יושבים ברכב ומנסים לא למות מהעשן שמסביב.
דנמרק קיבלה את פנינו באפרוריות מטפטפת.
נסענו ללגולנד ב BILLUND. עם הכבישים המהירים הגענו תוך שעה וחצי - שעתיים. נהנינו כמו ילדים קטנים, עלינו על כל הרכבות והמתקנים והיה נהדר. בילינו שם רק 3 שעות אבל בקלות אפשר היה לבלות שם יום שלם.
החלטנו להמשיך להולנד באותו יום וכך עשינו. הגענו להולנד אחרי חצות (יצאנו מדנמרק ב 17:00) והיות ולא היה לנו איפה לישון - פתחנו שקי שינה והורדנו את המושבים ונשארנו לישון באוטו.
הסיבה היחידה שאני לא ממליצה היא שהמקלחת של הבוקר היתה חסרה לי. מעבר לזה היה דווקא חם, נעים ונח.
יום 10
שטפנו פנים וצחצחנו שיניים בתחנת הדלק ונסענו לקרולר מולר (KROLLER MULLER) ליד ארנהם. מוזיאון פתוח שנמצא בתוך שמורת טבע ענקית. למי שיש זמן יכול להסתובב בשמורה ברגל , ברכב או באופניים ולראות חיות בר. מדהים ומומלץ. אפשר גם כאן לבלות את כל היום. בערב מצאנו לנו איזה מלון - מסעדה שבהמשך למסורת ההולנדית הפוריטנית לא חשבו אפילו להדליק את החימום לפני תחילת דצמבר או לפחות לפני שהטמפרטורה בחוץ תגיע לאפס מעלות.
יום 11
היה כבר יום ראשון והטיסה הביתה למחרת. המשכנו לB&B באמסטרדם - מאוד מומלץ - נקרא colors de pjip שמצאנו דרך אתר בוקינג, וטניה קיבלה אותנו בחמימות מדהימה ועם חיוך אמיתי. אנחנו היינו בחדר הצהוב - יש שלושה חדרים וכשהיא שאלה אמרתי שאני לא אוהבת ירוק אז היא נתנה לנו את הצהוב וכשהגענו זכרה שאני לא אוהבת ירוק למרות שאת ההזמנה עשינו שלושה שבועות קודם - תשומת הלב שלה לפרטים מרשימה והיא השאירה עלינו רושם מאוד טוב. קיבלנו ממנה מפה של אמסטרדם והלצות על מקומות לבקר בהם שפתוחים ביום ראשון. היו לנו בסה"כ כמה שעות לבלות באמסטרדם כיוון שהגענו בצהרים והטיסה יצאה למחרת בבוקר, הלכנו במובן לבית אנה פרנק, עשינו שיט קצר שיוצא ממש ליד בית אנה פרנק (שיט של שעה - אני ממליצה רק למי שממש אין לו זמן ורוצה לראות כמה שיותר מהעיר דרך התעלות, אחרת - לא משהו מלהיב). הסתובבנו ליד החלונות האדומים, טיילנו בין התעלות ואכלנו הרינג וצי'פס עם רוטב סאטה (דמוי חמאת בוטנים אבל מאוד טעים).
למחרת נסענו לשדה ולטיסה הביתה.