אנחנו אוהבים יעדים אזוקטיים, שמענו שאלבניה לא מתויירת וקפצנו על ההזדמנות
עד לרגע שהגענו קצת חששנו שנתאכזב , בזמן תכנון הטיול ראינו שאין באמת אטרקציות מכרזיות באלבניה, אלה בעיקר טבע ומבצרים
אבל ברגע שהתחלנו לטייל התאהבנו , החל מהאוכל ועד הנופיים המרהיבים שיש למדינה להציעה
והאנשים האדיבים
כמה דברים שכדי לדעת, באלבניה אוהבים קפה, כמעט בכל חור תהיה מכונת אספרסו
במסעדות ובתי קפה בעיקר תראו פרלמנטים של גברים במיוחד בערבים או בקרים
אלבניה היא מדינה מוסלמית אבל חילונית , נצרות ואיסלם נכנסו למדינה רק לפני עשר שנים כשאלבניה הפכה להיות דמוקרטית
אלבנים אוהבים בשר, אבל הוא לא מדהים , מה שכן מומלץ זה הגבינות מאפים וחמוצים שלהם
אלבניה מאוד זולה, הארוחה הכי יקרה יצאה לנו 300 שקל (10,000 לאק) ל7 אנשים ולא הצלחנו לסיים את כמות האוכל שהגיעה, וארוחה ממוצעת 150 שח (4,000 לאק)
היות ולא היה לנו הרבה זמן החלטנו להתמקד בצפון אלבניה, הנסיעות ארוכות ואטיות, עם כבישים של נתיב אחד לכל כיוון גם בכבישים הראשיים, יש פקקים במרכזי ערים.
יצאנו לטיול משפחה, סהכ 7 מתחיל בגיל 26 ונגמר בגיל 62, שכרנו וואן גדול של 9 מקומות
טיפים כללים
ניתן לעשות סים בשדה - 35 GB עלה 17 יורו
הכבישים מתאימים לכל סוגי הרכבים, הדרך קצת קשה בתוך Theth עצמה אבל ראינו שכל הרכבים עוברים , לפרייבט יהיה קצת קשה יצטרכו לנסוע לאט . אבל עד ה"עיר" הדרך סלולה, בפנים היה לנו 1.5 קמ לא סלול
אין הרבה דברים מקומיים לקנות יש את הבאזר בטירנה או בKruje , בעיקר שטיחים
לדאוג למזומן לפני שמגיעים ל Valbone ובכללי לכל אזור הכפרים בצפון מומלץ שיהיה לכם מספיק כדי לכסות מלון ואוכל, הרבה לא רוצים לקבל אשראי
לא מומלץ להחליף כסף בשדה, רק בעיר או בשקודר
כדי להוריד אפליקצית ניווט למסלולים offline מראש הסימון לא מוצלח אם יש בכלל
דלק יקר כמו בארץ
אין טעם לנסות את היין המקומי שלהם
ראקי המשקה המקומי, המקומיים שותים אותו בלגימות (אחוז אלכהול של חומר חיטוי)
שקודר
לאחר נחיתה לקחנו את הרכב יצאנו לכיוון לשקודר, העיר השנייה בגודלה באלבניה
בדרך עצרנו באחת המסעדות הכי טובות שיש Mrizi i Zanave Agroturizëm מסעדה שמגדלת את הכל בחווה, יש לקחת בחשבון שהמנות פתיחה "סלטים" כמו אצלנו הם כמעט ארוחה בפני עצמה
המסעדה חוויה, חובה לעצור
אין הרבה מה לצפות מהערים למעט הרחובות הראשיים שמתופחים ומתחוזקים, מסביב העיר נראת קצת מיושנת ולא מתוחזקת ובכללי מאוד סובייטי אפשר להבין היות ועד שנות ה 2000 הם היו קומוניסטים אדוקים
אנחנו ישנו ב Hotel Tradita המלון חמוד מאוד ומיוחד, צמוד לרחוב הראשי Bulevardi Skënderbeu
ו Rruga 28 Nëntori מידרחוב עם הרבה מסעדות
לא אמליץ על מסעדות ניתן לחפש בגוגל, למעט אחת מצויינת מחוץ לעיר על האגם
Taverna Shkodrane
נחמד ללכת למידרחוב בערב הכל דיי מלא עד השעה 12 בלילה ולאחר מכן מתרוקן
בבוקר הלכנו לאטרקציה המרכזית, המבצר שמשקיף על כל העיר Rozafa Castle
יש לשים לב כי העלייה למבצר תלולה עם רכב ובחוץ יש רק כמה חניות בודדות, מי שלא רוצה להסתבך יכול להחנות למטה ולטפס ברגל, או להוריד נוסעים למעלה (לנו היה חנייה למעלה)
המבצר מרשים עם נוף פנורמי עד הגבול עם מונטנגרו ושווה ביקור
משם המשכנו ל Venice Art Mask Factory מפעל שמייצר מסיכות לפסטיבל המסכות בונציה
הבעלים הוא בחור איטלקי שגר באלבניה קרוב ל 20 שנה, הוא מייצר ומכין מסיכות מיוחדות מאוד לפסטיבל
הכל עבודת יד, ונמכר במאות עד אלפי יורו בונציה, ככה שאם אי פעם רציתם מסיכה מהפסטיבל, זה המקום לקנות
יש בעיר בזאר אבל לא הספקנו למצוא אותו
Theth
משקודר יצאנו בנסיעה לTheth הנסיעה לוקחת שעתיים, אחרי 40 ד מתחילים להתפתל בכביש צר חד נתיבי, עם רכבים, משאיות וכו שמגיעים משני הכיוונים, דרך לא קלה ומאוד מפותלת
אבל מרהיבה
חובה לעצור ב Restaurant Boga Alpine Resort בפסגה עם נוף מדהים ואוכל מצויין
אפשר להגיד שTheth כמעט בתולית ללא כבישים מסודרים (למרות שנכון לזמן שהיינו התחילו לסלול)
והיא מקום מוצא לכמה טיולי יום מדהימים
אנחנו ישנו אצל Guesthouse Dreni מתופח ונקי , אוהב ישראלים עם הכנסת אורחים מדהימה
נכון לזמן שאנחנו היינו היה קר מאוד בערב ובחדרים, אבל הם התחילו להתקין ראדיאטורים, חוץ מזה החדרים נקיים, אבל המים החמים יכולים להיגמר עם יש יותר מדי אורחים, עדיף להתקלח מוקדם
האוכל אצלו בסיסי אבל טוב, יש גם מסעדה ממול ששמענו שהיא טובה, לא ניסינו
הוא ממוקם ממש בסוף העיר, שזה יתרון כשיוצאים לטייל
אנחנו היינו באמצע אוקטובר, הייתה שלכת מדהימה, אבל יש סיכון כי שבוע לפני היה גשם רוב השבוע
המפל והכי קרוב, טיול קליל של בערך 40 ד לכיוון אין הרבה סימון, אפשר להיצמד לצד שמאל וללכת אחרי המטיילים, בסוף יש עליה של 10 דק טיפוס למפל עצמו
2. העין הכחולה, המסלול שכולם הגיעו בשבילו , טיול ברמת קושי בינונית לוקח שעתיים וחצי הליכה לכיוון יש עליות בדרך של כ 300 מטר סהכ לכיוון
המסלול לא מסובך אבל יש מעט מאוד סימונים, יש הרבה מטיילים אפשר לשאול אם לא בטוחים
אנחנו הורדנו מפה, המסלול הולך לאורך הנהר ואחרי זה חוצה גשר לכיוון הקניון שבו נמצאת העין הכחולה
ניתן לקחת מונית עד למסעדה ובחזרה זה ייקצר את המסלול ל40 ד בערך לכיוון
משם יש עלייה עד לעין הכחולה
לא להתבלבל כשמתקרבים לעין הכחולה יש גשר מעל נהר מדהים וכחול יש להמשיך עוד 5 ד קדימה
בעין הכחולה יש גם מסעדה
המים קפואים
3. הטרק מTheth ל Valbone גולת הכותרת של המקום, למרות שלא עשינו את זה , אני יכול להגיד שהאורך של המסלול הוא 17 קמ, ועם מז"א טוב שווה לא לפספס אותו
אבל, הלוגיסטיקה סביב הטרק קצת מסובכת, יש כאלה שמגיעים לשקודר וסוגרים עם המלון שיביאו להם את התיקים ל valbone, או שהם מסתדרים ומצליחים להגיע חזרה לשקודר לקחת את התיקים
עשינו את תחילת המסלול מהצד של Valbone והוא נראה מדהים (הסבר בהמשך המסלול למפל)
יש עוד מסלולים למיטיבי לכת בעיקר טיפוס
משם חזרנו ל שקודר ואז לקחנו את המעבורת לvalbone, במעבורות אפשר לעלות עם רכב, או רגלית השייט נחשב לאחד היפים באירופה, והוא באמת מרשים, בתוך קניונים מרהיבים וחוויה בפני עצמה
המעבורת יוצאת כל בוקר מKomani Lake Ferry Koman בשעה 9:00 ומגיעה ב11:00 ל Fierza
משם ממשיכים בנסיעה לValbone כ שעה
בחזרה מ Fierza המעבורת יוצאת לכיוון Koman בשעה 13:00
חשוב לציין שבכל תחנה חיכו מוניות
https://komanilakeferry.com/en/ ניתן ומומלץ להזמין כרטיסים לפני!, תוודאו שאתם מקבלים מייל אישור על תשלום ! כי הם ידרשו את זה
ממליץ להגיע חצי שעה לפני
Valbone
מדהימה אפילו יותר מ Theth מתפרסת לאורך העמק
אנחנו ישנו ב Villa Dini מקום חמוד, נקי עם מים חמים וזרם מצויין, הוא ממוקם יחיסית בתחילת העמק, מי שעושה את הטרק צריך לקחת בחשבון שתהיה לו הליכה על כביש עד למקום לינה
נמצא במקום פסטורלי , לרוב החדרים אין נוף יש לקחת בחשבון
הבעלים חמוד מאוד ועוזר בכל דבר כולל המלצות למסלולים, אפשר גם לטייל בסביבה שלו יש מאחורה שדות ועוד כמה מקומות לינה
אם אתם לא רוצים לאכול אצלו, אתם יכולים לבקש המלצה לארוחת ערב, באזור אין מסעדות , אבל !
רוב המסעדות שייכות למלונות, אם המלון מדורג טוב, המסעדה גם כנראה, אפשר להסתכל בגוגל על התמונות של האוכל
אכלנו פה ולא ממליצים Relax Valbona Hotel Restaurant
לעומת זאת אכלנו פה 𝐁𝐚𝐫 & 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 "𝐃𝐑𝐀𝐆𝐎𝐁𝐈𝐀" והיה מאוד נחמד, בסיסי ולא היה לו הרבה דברים אבל שירות יוצא מן הכלל, לא יודע מתי הוא נפתח או נסגר, הוא נראה מאוד קטן ושכונתי
כנראה של מקומיים בעיקר, ממוקם בתוך חצר של בית היה דיי ריק כשהגענו לפני השקיעה
במלונות תהיה יותר אווירה
האזור מלא במסלולים , אבל, המסלולים מאוד קשים עם הרבה טיפוס לפסגות, מי שבכושר ויכול לטפס זה גן עדן
כולל מסלול שמגיע לפסגה שם נמצא הגבול עם מונטנגרו
לאלה שפחות מחפשים מסלולים מאתגרים יש 2 אפשרויות
ללכת למפל סהכ מסלול של 4 שעות ללא עצירות, בלי יותר מדי טיפוס (בעיקר ברבע האחרון), הייתי אומר שהוא בין קל לבינוני
Ujëvara e Rrogamit - Rrogami Waterfall
ניתן להוריד מסלול, וכדי למרות ששוב הדרך די ברורה יש רק כמה פיצולים בדרך שיכולים להטעות maps.me יכולה להיות אפשרות טובה -
מסלול שני שאחרי שיוצאים מהמלון אפשר לחצות את הנהר ויש מסלול שהולך לאורכו, הנהר מאוד מרשים, גילינו את זה מאוחר מדי ולא הספקנו לעשות אבל מאוד ממליץ
אין מה לעשות יותר מזה, ואין באזור סופרים, קחו בחשבון ותציידו בעיר שקרובה למעבורת
Kruje
מValbone יצאנו לקרויה בנסיעה, מפותלת שלקחה באזור 4.5 שעות
בקרויה יש טירה Castle of Kruja שהפכו אותה למוזיאון, בתחתית הטירה יש בזאר ומידרחוב מטופח ויפה
הבזאר הוא כמעט היחידי שיש בו דברים מקומיים לקנות, אין כמעט כאלה באלבניה
גולת הכותרת היא שתי מסעדות עם נוף מדהים
Bar Restorant Bardhi Agroturizem וRestorant Alba ואוכל מעולה, אנחנו היינו בראשונה
שווה לעצור לטייל באזור
Tirana
טירנה הפתיעה אותי לטובה, מטופחת ותוססת עם אזור שנקרא הבלוק, מלא בברים ובתי קפה
מרכז העיר מאוד מזמין ובערב יש הרבה אופציות ליציאות ובילויים
יש פארק גדול ומושקע במרכז העיר ששווה לטייל בו, עם בתי קפה ואגם יפה
אנחנו היינו ב Rogner Hotel Tirana שהוא מלון אייקוני שמתפרס על בלוק שלם במרכז העיר, מלון מאוד מפנק ונחמד כדי לברר אם אתם בחדר משופץ למרות שקיבלנו גם וגם שניהם היו ברמה טובה
בטירנה יש סיור יומי בחינם שיוצא פעמיים ביום מבית האופרה ולוקח 2-3 שעות ,ממליץ
כמו כן ניתן לסייר בבונקרים BunkArt 2 שממוקם במרכז העיר וBunkArt מחוץ לעיר
שניהם מאוד שונים אחד מהשני
2 מציג יותר את ההיסטוריה של אלבניה, ו 1 הוא יותר כמו בסיס צבאי שלם מתחת לאדמה שפחות נכנס לפרטים על המשטר עצמו, אבל הוא מרשים בצורה קיצונית, עם כניסה דרמטית בתוך מנהרה (תכנסו עם הרכב למנהרה יש חנייה גדולה בפנים), ולא נתפס כמה הוא גדול עם מאות חדרים, ואודיטוריום שלם מתחת לאדמה.
ואיך אפשר בלי קניות
שלא תטעו כל החברות המיובאות יקרות כמעט כמו בארץ, ככה שלא הייתי אומר שזה מקום אידיאלי לקניות, כמובן שהחברות המקומיות זולות.
אנחנו הלכנו לקניון של TEG שמציע שפע של מותגים מכל הסוגים, הקניון מחוץ לעיר ודורש נסיעה .
שורה תחתונה אלבניה מאוד מפתיעה, אנשים נחמדים ואדיבים, התרשמתי מהאוכל לטובה אבל כדי ללכת למסעדות המומלצות , גוגל מספק דירוג שהולם את המסעדות עצמן.
לא הייתי אומר שהיא יעד קולינרי או שיש להם איזה שהיא התמחות בסוג כזה או אחר של אוכל אבל היא משלבת אוכל שסובב את הבלקן, כולל איטליה וייון ואפשר למצוא משהו שאוהבים כמעט בכל מקום.
הנופים מרשימים, אני יכול להבין שילוב של אלבניה עם עוד מדינות , אבל לדעתי יש מספיק מה לעשות בה ליותר זמן, במיוחד עם שילוב הדרום