מסלול ברומניה- בין ה-20 ל-29 במאי 2015
את הטיול עשינו באביב 2015 בסוברו פורסטר שכור מחברת Cars4rent הרכב נימסר לנו בשדה התעופה ושם גם הוחזר. המחיר היה מצוין אבל לרכב היתה נזילת קטנה של שמן גיר ובולמי הזעזועים מאחורה גמרו את חייהם. זה לא הפריע בכבישים אך קשה היה לרדת איתו לשטח. לא רצינו לבזבז זמן בחזרה לבוקרשט לצורך החלפה כי סה"כ חוץ מזה הרכב נסע טוב מאוד. בכל אופן כששוכרים רכב מהחברה הזו צריך לבדוק מה מקבלים. שנינו בגילאים שבין 55 ל-58. המסלול הוא שילוב של מספר מסלולים שהופיעו באתר ומכיוון והוא מכסה את כמעט את כל חלקיה של רומניה ומתמקד בעיקר באתרי הנוף חשבנו שהוא בהחלט יכול לעזור בתכנון טיול עם דגש על טבע ברומניה. תקופת הטיול היא תחילת העונה ברומניה. הפריחה היתה יפה מאוד מזג האויר מצוין וגם לא ירד לנו גשם. מצד שני מעברי ההרים כדוגמת Transfagarasan היו עדיין חסומים בשלג.
יום 1
נחיתה ב-10 בבוקרשט, קבלת המכונית- סוברו פורסטר מ-car4rent ונסיעה לסיניה . עליה לבוצאגי דרך כביש dn71 וכביש DJ713 וירידה לאגם בלבוצ'י דרך כביש DJ713A לקבנה בלבוצ'י לארוחת צהרים. הקפת האגם ממערב על דרך כורכר לכיון מלון פסטרה עד למנזר פסטרה והליכה לכנסיה ולמנזר בתוך המערה מהעבר השני של הערוץ. במידה וסגור הנזירים במנזר מחזיקים את המפתח. ממשיכם לרכבל ובמידה ועובד אפשר לעלות לפסגת הבוצ'אגי לסלעי הזקנות והספינקס. חזרה בצד המזרחי של האגם עליה וכניסה ליד קבנה Dichiu לשמורת הבוצ'אגי עד המחסום כשני קמ לפני סלעי הזקנות והספינקס ומשם בהליכה אם רוצים לראות את הסלעים המדוברים. חזרה לסיניה ולינה ב-Villa Felix . מומלץ מופיעה בבוקינג. בלילה סיור בעיר ואיזור ארמון פלש (מואר בלילה ומאוד יפה). ארוחת ערב במסעדת Snow . בהחלט טוב מאוד.
איור 1 הכנסיה במערה
יום 2
ביקור בארמון פלש מיד בפתיחה כך שלא היה תור בקופות. ביקור רק בקומה התחתונה – מאוד מרשים ועם מדריכה דוברת אנגלית מצוינת בהחלט מאוד מומלץ. נסיעה לרשנוב לביקור במיבצר. נופים יפים מהמבצר וגם שיחזור נחמד של הרחוב בתוך המצודה עם חנויות פעילות. כדי לבדוק אפשרות לאודיו גייד . יש שילוט במצודה אבל אנחנו פספסנו את המקום בו ניתן לשכור. לברר בזמן קניית הכרטיסים. למצודה ניתן לעלות עם קרון רתום לטרקטור אם כי העליה לא ארוכה מדי מהחניה. משם המשכנו לברן שהיתה עמוסה בתיירים ולכן המשכנו ב-DN73 דרומה עד הדרך ל-SIRNEA ועם דרך זו המשכנו דרך הגבעות עד דומבוויצ'ארה בנוף של גבעות ירוקות ובתי חווה ובאחד המקומות עצרנו לפיקניק צהרים מול הנוף הנפלא, ומשם למערת דומבווויצ'ארה דרך DC22 (המערה לא ממש שווה ביקור) מכיוון והרכב הינו רכב שטח המשכנו בתוך הקניון עד סוף הדרך (אבל עביר לכל רכב) שם היתה קבנה נטושה אולי בגלל שהינו לפני העונה. נסיעה הלוך וחזור יפה לאורך הנחל בתוך הקניון. חזרנו דרך הכפר PoduDambrovitei ודרך DN73 לביקור במצודת ברן בשעות אחה"צ לאחר שכל העומס ניגמר. ביקור מאוד מאכזב. אין הסבר, מערכת האינטרנט לא עובדת וגם אין להם מכשירי אודיו לחלוקה. לדעתנו חבל על הזמן מספיק לראות מבחוץ אלא אם כן יש חיבור לאינטרנט ואז ניתן להוריד הדרכה קולית. המשכנו לחפש מלון בכפר PREDELUT ומצאנו במיקרה את מלון LAMARINICA . הבעלים לא דובר אנגלית אבל המקום מצוין האוכל ניפלא והמחירים כרגיל נמוכים (אנחנו קיבלנו מאין סויטה במחיר 130 ליי). רומנים ששהו במלון ודיברו אנגלית טענו שזו המסעדה הכי טובה והכי זולה באיזור. גם ארוחת הבוקר היתה יוצאת מגדר הרגיל .
איור 2 . נופים ביום השני
יום 3.
נסיעה למקלט הדובים הכניסה אליו היא מהכביש המחבר את זרנסטי עם רשנוב, אין ממש שילוט אבל זו דרך כורכר המתפצלת צפונה כ-500 מטר לאחר זרנסטי לכיוון רשנוב. הביקור הוא סיור מודרך מרתק בשעות עגולות (תשע,עשר וכו' עד שתיים אחה"צ). משם נסענו דרך פגרש לכפרים הסקסוניים סורס, וולאני, דצ'יה לויסקאר לכנסיית המיבצר בה יש גם מוזיאון קטן. נחמד. אבל ניראה לנו שלכפרים הסקסונים יש קצת יותר מדי יחסי ציבור וברומניה יש כפרים יפים לא פחות כפי שאנחנו גילינו בהמשך. המשכנו לסיגישוארה ל-Otilia Pensionea (יש עוד כמה באותו רחוב) מרחק של עשר דקות הליכה מהעיר העתיקה. העיר העתיקה קטנה ויפה ושווה סיור של כשעה . מגדל השעון עובד כל שעה. בדרך בחזרה עברנו דרך בית הכנסת של סיגישוארה . כאשר נעצרנו ליד השער הסגור של בית הכנסת, אנשים שישיבו לידו קראו לאישה הגרה בבית הסמוך שתפתח והיא סיפרה לנו שהיא שומרת על המקום המשמש כעת כאתר היסטורי ואולם אירועים. אין יותר יהודים בסיגישוארה. בית הכנסת שופץ במימון יהודי אמריקאי.
איור 3. דובים במיקלט
יום 4.
נסיעה מסיגישוארה צפונה למנזרים של טארגו נמץ נסיעה ארוכה יחסית בדרך לכנסיות המצוירות של בוקובינה. הנסיעה דרך האגם האדום בו עצרנו לשייט חמוד ומעבר ביקאז המרשים עם המעברים הצרים בתוך הקניון בו עצרנו לצלם. משם המשכנו דרך הגדה המערבית של אגם ביקאז עד למינזר נמץ. מינזר גברים פעיל וגדול אבל לא ממש יפה. בדרך אליו יש בית ספר עם כנסיה חדשה מצוירת נכון שלא עתיק אבל בהחלט יפה. ממנו המשכנו למנזר אגפינה. מנזר נשים יפה ומטופח להפליא. אם צריך לבחור מנזר לביקור באיזור זה המקום. לנו במלון ליד הדרך למינזר .(בכפר אגפינה) מספר קילומטרים לפני המנזר וגם אכלנו שם בערב. (יש מספר גדול שלמלונות לאורך הדרך למינזר).
איור 4. האגם האדום
יום 5.
היום של המנזרים המצוירים או ליתר דיוק הכנסיות המצוירות בתוך המינזרים. מאגפינה נסענו למנזר וורונץ . ציורי הקיר החיצוניים מאופינים בגוון הכחול שלהם כניראה עברו שיחזור ומאוד יפים אנחנו ביקרנו ביום ראשון ובכנסיה נערכה מיסה והיה מאוד מעניין לראות. לאחר מכן המשכנו למנזר חומור שהציורים בו קצת פחות יפים וגם בו נערכה מיסת הבוקר דבר שמאוד הוסיף . משם נסענו דרך כביש DN2E למנזר סוצ'ביטה לשם כבר הגענו אחרי התפילה אבל המינזר מצטיין בציור סולם יעקב שלו. ממינזר זה המשכנו דרך מעבר ההרים צ'יומרנה שממנו נוף יפה והרבה דוכני קבב למנזר מולודביצ'ה שיש בו ציורי קיר יפים אבל בעיקר גם גן מטופח עם עצי לילך רבים שפרחו ונתנו ריח משגע וגם בית משוחזר המשמש כמוזיאון מאוד יפה. בזה תם הביקור במינזרים המצוירים שהם בהחלט תופעה מיוחדת השווה את הנסיעה אליהם. משם המשכנו לכיוון בורשה דרך מעבר ההרים פריסלופ. נופים נפלאים ובמעבר עצמו היה ממש קר. בבורשה לנו במלון ELADI מופיע בבוקינג. מקום מצויין עם נוף להרים.
איור 5 . הכמסיה המצוירת בסוצ'ביטה
יום 6.
היום של חבל מרמוש וביקור בכנסיות העץ. לצערנו לא הגענו לחבל זה ביום א' כך שלא יכולנו לראות את הטקסים בכנסיות העץ העתיקות שהיה ניראה שכולן עדיין פעילות. התחלנו בביקור בכנסית העץ בכפר יאוד. הכנסיה נעולה אבל תושבי המקום ידעו לקרוא לאשה שפתחה לנו את הכנסיה וגם גבתה דמי כניסה סימליים. הכנסיה ממש בנויה מבולי עץ עם גג ומיגדל פעמון מאוד אופינים. זו אינה כנסיה מצועצעת לתירים וניתן להריח קצת ריח של טחב בתוכה אבל מאוד מיוחד. משם המשכנו למינזר של ברסנה שם הבניה דוקא מאוד חדשה אם כי בסגנון הישן עם גן מאוד יפה בו מפוזרים מיבני המינזר. מברסנה נסענו לביקור בכנסיה בכפר בודסט בדרך יפה בין הכפרים . גם זו כנסיה עתיקה ויפה. משם המשכנו לכנסיה בכפר סורדש. הכנסיה עם המיגדל הגבוה ביותר בין כנסיות העץ. גם זו כנסיה פעילה ואת הדלת פתחה לנו אשת הכומר הגרה מאה מטר מהכנסיה. (חבל שפספסנו את התפילה של יום ראשון). מכנסיה זו רואים גם את הכנסיה בפלופיש אבל אנחנו לא נסענו אליה. מכאן המשכנו לקלוז' נפוקה דרך טרגו מורש בדרך נוף יפה החוצה מספר מעברי הרים עד שמגיעה לכביש הראשי בדאג'
בקלוז' בחרנו ללון בפיקולו איטלי מומלץ בלונלי פלנט (גילינו מאוחר יותר) מיקום טוב כחמש דקות מהמרכז. קיבלנו חדר גדול והבעלים מכין חינם אספרסו. יצאנו להסתובב בעיר. מלאה בצעירים. ישבנו לשתות משהוא בבר שבו ניגנו מוזיקה והמשכנו לכיכר מוזאולוי שם נערך פסטיבל כלשהוא (לגילוי כשרונות צעירים) אבל אנחנו הגענו בערב האחרון כך שהתישבנו באחד מבתי הקפה בכיכר וצפינו בהופעות. למחרת בבוקר שמנו לב שהחלון בחדר שלנו פונה לכיוון בית ספר ואם מישהוא אוהב לישון עד מאוחר שיבחר חדר אחר באכסניה.
איור 6. עבודה בשדה במרמוש
יום 7.
היום הוקדש לטיול בהרי האפוסן. נסענו לכיוון העירה גילאו ומשם עלינו לאורך כביש DJ107 בצידם של האגמים המלאכותיים והיפים שלצדו דרך מעבר הרים יפה לישוב מאריסל כפר המפוזר על הגבעות בפסגה. בדרך סוסים רובצים להנאתם בקרחת יער ופרות עם פעמונים. ירדנו להצצה על אגם פונטנלה שככל האגמים הגדולים היה חצי ריק ואז המשכנו דרך כביש DN1R לאורך צידו הדרומי של האגם , לפיונה הוריא ולאלבק. עוד דרך מאוד יפה עם כפרים ונופים של הרי האפוסן. מאלבק נסענו לאורך נהר האריש דרך כביש DN75 לטורדה. דרך יפיפה עם מפל נאה על סלע טרוורטין ליד הכביש משמאל . לא היה לנו זמן רב לעצירה באתרים לאורך דרך זו כי רצינו להגיע למכרה המלח בטורדה לפני סגירה וגם היה גשום. הגענו למכרה בערך בשלוש אחה"צ. המכרה הוא מקום שאין להחמיץ עד שלא ניכנסים ורואים קשה להבין במה מדובר. לא דומה למכרות המלח בגרמניה ואוסטריה. אלו אולמות עצומים החפורים בסלע שבתוכם גלגל ענק אגם לשייט ותאורה מאוד מיוחדת. מומלץ מאוד.
לאחר שיצאנו מהמכרה נסענו לאלבה יוליה. נסיעה במישורים ללא עניין מיוחד חוץ מזה שפתאום לאחר הימים בהרים עם החקלאות של סוסים עגלות וקילשונים רואים גם שדות גדולים וחקלאות מודרנית.
באלבה יוליה ישנו ב-Pensiunea Terra מקום שקט ונעים ולבקש שבארוחת בוקר יעשו מהביצים חביתה ולא "עין". המלון גובל בשדה בו הסתובבו להם מספר חזירים באין מפריע.
בלילה ביקרנו במיבצר המואר ואכלנו בקפה 13 או Medieval הנימצא התוך החומה באולם מקומר ומקושט בכלי נשק ותלבושות מימי הביניים. מקום מיוחד שכמובן גובה מעט יותר בגלל התפאורה. מומלץ.
איור 7. סוס ועגלה בהרי האפוסן
יום 8.
היום הכי עירוני שלנו בטיול עד כה. התחלנו בביקור במצודה של אלבה יוליה. מצודה מטופחת ומושקעת. והינו כמעט התירים היחידים באותן שעות. לאחר שפגשנו את אחד ה"חיילים" המשרתים במשמר המצודה על תלבושתו המיוחדת והוא הסביר שפעם באמת היה חייל וכעת מועסק כשחקן או שומר ע"י המצודה, נודע לנו שבשעה 10 יש בחצר בהמלון הנימצא במצודה את טכס הנפת הדגל. מדובר על מלון Medievel. הלכנו לחצר המלון ואכן בשעה עשר נשמע קול תיפוף וניכנס משמר המצודה , כ-7 אנשים עם מפקד בראש, לחצר חדרניות המלון הגישו להם דגל והוא הונף על ידם לראש התורן. בהחלט הצגה מעניינת שאנו למעשה הינו כמעט הצופים היחידים.
מאלבה יוליה נסענו לסיביו בכביש המהיר פעם ראשונה אוטוסטרדה ברומניה. בסיביו החנינו ליד הכיכר המרכזית נכנסנו לכמה חצרות לפני הכיכר המיועדות לשימור עם סיגנון הבניה המיוחד של סיביו שהוא חלונות בגג דמויי עינים וקצת מזכיר את חצרות הדתיים בירושלים בנחלאות. משם הסתובבנו בעיר. עברנו את גשר השקרנים שכניראה משמש כעת כגשר האוהבים לאור כמות המנעולים שהיתה קשורה עליו. אני טיפסתי למגדל המועצה מממנו תצפית יפה על העיר ושעון מטולטלת עתיק שעדיין עובד ומעניין לראות את המנגנון שלו. לאחר כשעה וחצי של הסתובבות יצאנו מסיביו לכיוון דרך טראנס אלפינה הנחשבת לאחת הדרכים היפות ברומניה.
נסענו דרך כביש DJ106 העירות סליסט וג'ינה עד התחברות עם טרנסאלפינה בעירה דוברה. דרך יפה החוצה גם היא רכס של מעל 1400 מ' ואפילו מצאנו לאורכה תחנת דלק בתוך מכולה. מדוברה המשכנו לאורך הטרנס אלפינה עד אגם שבקצהו מצאנו מסעדה עם נוף יפה לאגם . לאחר ארוחת הצהרים המשכנו עד לצומת עם הדרך המגיעה מאגם וידרה שם עצרנו בפונדק בצד הדרך לשתית קפה ושיחה עם בעלי הפונדק המתפרנסים כניראה בעיקר מתיירות של פולנים הבאים לאיזור כדי לנסוע עם טרקטורוני השלג שלהם. משם למעשה מתחיל הטיפוס לחציית הרכס. נכון שתחילת הדרך היה שלט אין כניסה אבל ראינו שכל המקומיים נוסעים אז נסענו גם אנחנו. מגובה 1800 מטר ניכנסנו לתוך ענן מה שכמובן הגביל מאוד את הראות וכמובן היה קר מאוד. בצידי הדרך עדיין היה שלג כך שכל שנותר לנו היה לצאת ולהצטלם למרות שלא ראינו יותר מחמישים מטר קדימה כאשר התחלנו לרדת יצאהו מהענן ובתי הישוב רנקה נפרשו לרגלנו. מראה מרהיב. המשכנו לפנסיון INA מומלץ. בחוץ נשבה רוח אימים ואילו בפנסיון היה חמים ונעים עם אולם אוכל בעל חלונות גדולים ממנו נשקף הנוף מסביב וגם מהחדר שקבלנו נפרש נוף מקסים. גם מפעילי המקום היו חביבים להפליא. אכלנו שם גם את ארוחת ערב. והתעוררנו למחרת לנוף נפלא וגם הרוח פסקה אבל הענן על ההר נישאר.
איור 8 . הנפת הדגל באלבה יוליה
יום 9.
נסיעה מרנקה לבוקרשט. יצאנו מהמלון לכיוון נוביץ' אותה רואים הרחק למטה . הראות היתה טובה וללא רוח עוד דרך מאוד יפה. מנוביץ נסענו להורציו כאשר ביציאה ממנה עצרנו בריכוז של דוכני מזכרות . משם המשכנו לקורט דה ארגש וביקרנו בכנסיה עם הסיפור על אשתו של מנולה הבנאי. כנסיה יפה ופשוט הכוונה היתה שלא רק ניסע באותו יום. משם לפיטשט לכביש המהיר לבוקרשט ואכן הגענו לבוקרשט חיש קל בשעות הצהרים המאוחרות והתמקמנו במלון ויסקונטי. בהחלט טוב. הוא נימצא ליד מרכז הקניות מילטרי ולייד הדרך המהירה לתוך בוקרשט. הסתובבנו במרכז הקניות בחנות הגדולה של דקטלון ולאחר מכן נסענו לראות את הקניון של אפריקה ישראל , בית הפרלמנט ומשם לעיר העתיקה המלאה בתי קפה ומסעדות. אנחנו אכלנו בזיגפריד שהיא בעיקר מבשלת בירה. היה קצת רועש אבל מיקום המסעדה באולם עתיק והאוכל היה בהחלט טעים. הלכנו עוד פעם לראות את המזרקות וארמון הפרלמנט בלילה וחזרנו למלון.
איור 9. נופים מחדר המלון ברנקה
יום 10.
למרות שהמרחק בין המלון לשדה התעופה הוא 23 ק"מ לקח לנו שעה שלמה לעשות את הדרך. כביש הטבעת בחלק גדול ממנו עדיין דו מסלולי בלבד ולכן פקוק מאוד. לכל אורכו נערכות כעת עבודות הרחבה אבל יקח לדעתי עוד שנה עד שיגמרו את סלילת הנתיבים הנוספים. החזרנו את המכונית בחניה של היוצאים ונכנסנו לנמל התעופה שגם ביציאה לא איכזב- לא היו תורים גדולים ובאולם היוצאים קומת מסעדות גדולה וגם הרבה חניות דיוטי פריי (לא יקרות לאלכוהול).
לסיכום- רומניה יפה מאוד. עליות לינה ממוצעות של כ-130 ₪ לחדר ללינה ו-50 עד 60 ₪ לארוחה גדולה לשניים. נופי אירופה במיטבם אבל בשליש עד רבע מחיר לעומת אוסטריה או גרמניה.