כיון שאין באתר פוסט עדכני שמרכז מגוון אטרקציות ומסלולי טיול במערב הונגריה, החלטתי לשתף את הטיול שלנו. אשתדל לכתוב בקצרה ולסמן את כל המקומות על המפה, כך שניתן לחלק את הזמן אחרת ולבחור רק מה שמתאים לכם, בין אם זו עצירה בדרך בין ערים וארצות (בודפשט-וינה, סלובקיה-הונגריה) ובין אם תקדישו לאיזור כמעט שבוע כפי שעשינו אנחנו.
הטיול תוכנן עבור משפחה מורחבת הכוללת בעיקר ילדים גדולים, כך שבדרך ניתנו אלטרנטיבות למשפחות הצעירות יותר.
לידע כללי – אגם הבאלטון הינו ארוך מאד וצר. הגדה הדרומית חולית ברובה ומתאימה לטבילה ולשחיה ויש חופים מסודרים נחמדים מאד, ואילו הצפונית הררית יותר ומספר החופים לרחצה מועטים. מצד שני, זהו איזור כפרי נהדר, מלא כרמים ויקבים ומצודות עתיקות.
------------------
היום הראשון, יום שני:
אז יצאנו מבודפשט ב-9:00 בבוקר ועצרנו כעבור שעה למגלשת ההרים הנחמדה Balatonibob Szabadidőpark וכולנו גלשנו מספר פעמים בשני המסלולים. למי שהיה במגלשות הארוכות באוסטריה המגלשות פה ייראו לו חובבניות מאד, אבל הילדים שלנו נהנו בכל זאת וזו היתה הזדמנות נחמדה לצאת מהאוטו ולחלץ איברים.
משם המשכנו לעיירה טיהיין (Tihany) המקסימה. לא יכולנו להתעכב הרבה, אז ויתרנו על מסלולי הטיול בטבע, אך מומלץ לעצור ב-Tourist Information ולבקש את מסלולי הטיול. מסלול אחד שמגיע לצד השני של האגם מספק נוף מהמם לכיוון העיירה שבתיה משתקפים במימי האגם. מסלול אחר מומלץ, אורך כשעה, מתחיל מהעיר העתיקה (הכנסיה בראש הגבעה) ומגיע ל”חדרי הנזירים” (Barátlakások) שהן מערות חצובות בסלע ומלאות נתזים של אבנים מעומק כדור הארץ שנורו לכל עבר בהתפרצויות געשיות בעבר. לא לשכוח לקחת אל-תוש!
אנחנו ביקרנו במרכז המבקרים ב-Levendula Ház, ראינו סרטון קצר באנגלית והילדים עברו בין המוצגים להבין איך נוצר חצי האי טיהיין באמצע אגם הבאלטון. מי שמגיע לכאן בתחילת יוני יזכה לראות פריחה משגעת של לוונדר!
ברחוב הראשי של העיירה (Kossuth Lajos) ישנה חנות גלידה מוצלחת המציעה מגוון טעמים, חלקם עם תמצית לוונדר, למשל הסורבה לימון-לוונדר.
מכאן עלינו לראות את אחת התופעות הגיאלוגיות המעניינות שנוצרו בעקבות התפרצויות הרי געש בעבר הרחוק. תצורת המסלע מזכירה לנו את בריכת המשושים בארץ. המקום נקרא Hegyestű. קואורדינטות הגעה: 17.646881, 46.889872. שילמנו כניסה ועלינו במדרגות לסלע עצמו. משם עלינו עוד מדרגות עד לראש הסלע ועשינו סלפי עם הנוף.
בנקודה הבאה התפצלנו לגדולים ולקטנים. המשפחות עם הילדים הקטנים נסעו לחווה נחמדה בשאלפולד: Salföld Conservationist Manor ונהנו במיוחד מהרכיבה על הפוני.
השאר התחילו מסלול הליכה באיזור Raposka לתופעה גיאולוגית נוספת: Szent György-hegyi "Bazaltorgonák". זוהי תצורת מסלע מרהיבה, בראש ההר, שנראית כמו אורגן – צינורות גבוהים של סלעי בזלת צמודים זה לזה. הדרך למעלה מקסימה! הכל מלא כרמים מטופחים ועצי פרי בחצרות הבתים:
מחנים את האוטו בחניון בנקודה: 17.4423830 ,46.8435200 וחוזרים חזרה ברגל כ-150 מטר לתחילת המסלול (עץ עם 2 שלטים מעץ). המסלול בדרגת קושי בינוני.
אגב, סימוני השבילים בהונגריה מזעזעים! אין התאמה בין המפות לבין הסימונים בשטח – הצבעים תמיד שונים ויש בלגן, אבל יש לציין שהשבילים ברורים מאד על הקרקע וכדאי להיצמד אליהם.
הולכים עם השביל הירוק למעלה. השביל עובר בהתחלה ליד הבתים וממשיך אל תוך היער. השמש כמעט שאינה חודרת את העלווה הצפופה. פתאום באמצע הדרך, בנקודה מסוימת, מרגישים קור עז ברגליים. מסתבר שגל האבנים שנעצרנו לידו מכסה על מערת קרח חבויה ומבין האבנים יוצא אוויר קפוא!
ממשיכים בשביל עד שמגיעים לבית עם ספסלים לידו. משם צריך לעלות בשביל התלול מאד (פנייה חדה ימינה, בדיוק מול הבית) לכיוון היעד. מטפסים במדרגות בזהירות למעלה. התצפית משם מרהיבה! אפשר לחזור חזרה באותה דרך או לרדת בשביל האדום שמקצר את הדרך אבל הוא מאד תלול ומחליק.
אופציות בילוי נוספות באיזור זה:
- טעיומות יין ביקבים (פחות מתאים לילדים)
- מגדל התצפית Bél Mátyás Viewing Tower
- פארק אתגרי Extrém Kalandpark Balatonfüred.
- חוף האגם Lido נחמד מאד לרחצה גם לילדים, חוף Badacsony אף הוא מומלץ
- העיירה Balatongyörök יכולה לשמש עצירת לילה נעימה.
יום שלישי:
היום השלישי שלנו התחיל בעמידה בתור במשך שעתיים! לכן, הטיפ הזה חשוב ביותר: באוגוסט יש להזמין כרטיסים לשייט במערה ב-Tapolca לפחות יומיים מראש! האתר נפתח ב-10 בבוקר, ועל אף שהגענו כבר בעשר וחצי חיכינו המון זמן. האתר נקרא Tapolcai-Tavasbarlang ובסופו של דבר היה שווה לחכות. יש לציין שכאשר נכנסים ישנו סיור (גם באנגלית) והסברים על מערות קראסטיות ותקופות פרה-היסטוריות שאורך כחצי שעה לפני שנכנסים ממש לסירה. (גילינו, אגב, שהאדם שהיה אחראי לפתיחת האתר לתיירים בשנות הארבעים של המאה הקודמת היה יהודי ומצא את מותו באושוויץ.)
המערה נוצרה ממשקעים שחלחלו בין הסדקים באבן מלמעלה בשילוב מי תהום חמים ממעמקי האדמה, ובתהליך מסוים הפכו לחומצה שהמיסה את האבן ויצרה חללים רבים מתחת לפני הקרקע. משורטטת מפה שמתארת את ההסתעפויות הרבות מתחת לעיר וזה די מדהים. זוהי אחת המערות הבודדות שבה נשמרת טמפרטורה קבועה של כ-20 מעלות.
לאחר הביקור במערה המשכנו ברגל, כעשר דקות, לאגם העירוני, לאכול את הסנדויצ'ים שלנו ולשתות קפה (Malom-tó).
במרחק נסיעה קצר מפה נמצאת מצודת סיגליגטי (Szigligeti vár). בקיץ, במזג אויר שמאפשר זאת, מתקיימים מופעי אבירים ואטרקציות קולינריות למשפחות. עלינו ירד מטח גשם כבד…
עוד באיזור:
- מוזיאון המרציפן בקסטהיי Keszthely Marcipán Múzeum
- ארמון הליקון Festetics Palace.
יום רביעי:
נסענו למקום פחות מתוייר – אגם באלטון הקטן (Kis Balaton). לא מזמן נפתח באיזור מרכז מבקרים קטן Kis-Balaton Ház Zalavár המשכיר אופניים, גם לילדים. יצאנו לרכיבה של שעתיים (20 ק”מ) בשביל מישורי לגמרי בצמוד לאגם הקטן, בניסיון לצפות במגוון העופות שהובטח לנו שנראה.
לא ראינו המון עופות אבל הטיול עצמו היה נחמד והגענו עד לגשר המיוחד המוביל לאי בתוך האגם. ירדנו מהאופניים ועלינו למגדל התצפית השמאלי, שהוא הגבוה יותר, ואז חזרנו לסנדויצ'ים שלנו ולגלידה קרה. אפשר לוותר, אבל מי שזקוק לקצת ספורט, זהו מקום נפלא לדווש בו.
את המשך היום עשינו בפארק המים בשארוואר (Sárvár). לאחר שחתמנו על אישור מיוחד אצל המצילה, הילדים כולם עלו על כל המגלשות האפשריות בליווי בני הדודים הגדולים שלהם, וכולנו נהננו מהמים המינרליים החמימים בבריכות החיצוניות והפנימיות. בילינו שם עד הלילה והיה כיף. (הכרטיסים מוזלים יותר אחרי השעה 4 אחה”צ).
השקענו בנסיעה של כשעה עד לעיר שופרון (Sopron) שם הזמנו מלון לשני לילות בצמוד לעיר העתיקה.
עוד באיזור:
- מרחצאות וספא Hévíz (מתאים יותר לזוגות ולמבוגרים)
- מצודת Sümeg – מצודה מרשימה ביותר. בקיץ, בימי רביעי אחה”צ מקיימים שם הופעת אבירים על סוסים + ירי בכלי נשק קדומים וארוחת ערב “ציידים” מסורתית.
יום חמישי:
העיר שופרון (Sopron) פשוט מקסימה! הבתים נמוכים וצבעוניים ואפשר ממש להרגיש שמדובר בעיר שעברו עליה תקופות רבות ושונות בהיסטוריה.
לקחנו מפת תיירים מהמלון ויצאנו ברגל לתור את מרכז העיר הקטן. העצירה הראשונה שלנו היתה ברחוב Uj מספר 22 בבית הכנסת העתיק. מסתבר שחיו פה יהודים כבר במאה ה-14! (כניסה בתשלום סמלי). ממש ממול, ישנו בית כנסת נוסף המשמש מוזיאון לקהילה היהודית שחיה פה ושממנה לא נותרו הרבה… האישה בכניסה התרגשה מאד לבואנו ואמרה שהיא התפללה שיגיעו תיירים מישראל. הכניסה חינם והכיתוב בהונגרית.
חתכנו דרך חצרות הבניינים לרחוב Várkerület, הכביש הראשי ההיקפי, שסלול למעשה על התוואי של חומות העיר העתיקה מזמן התורכים. במקומות שונים אפשר עדיין לראות את שרידי החומה. ברחנו מהגשם וישבנו לשתות קפה ושוקו חם ולאכול עוגה הונגרית באחד מבתי הקפה הרבים הפזורים לאורכו.
משם המשכנו למגדל השמירה (Tűztorony) בכיכר המרכזית (Fő tér) ועלינו במדרגות למעלה (בתשלום). זהו מגדל שנבנה בימי השלטון התורכי (רואים מיד) ומטרת השומרים שעליו להתריע מפני שריפות ולהזהיר מפני הברחת יין לעיר, שכן הוא נאסר לשתיה ע”י המוסלמים.
בשעה 17:00 לקחנו את הסיור האחרון ברכבת הקטנה התיירותית (יוצא כל שעה עגולה מהכיכר המרכזית, החל מ-10:00 בבוקר) וראינו שוב את אתרי העיר, הפעם בנסיעה אטית ומבעד למסך [שוב...] של גשם.
עוד באיזור:
- מפעל השוקולד Harrer שמתקיים בו סיור מודרך בשעות 10:00 ו-14:00. רצוי להזמין מקום מראש. במקום פועל גם בית קפה מעוצב לעילא וכמובן טעים מאד.
יום שישי:
נוסעים חזרה לבודפשט בדרך אחרת, דרך העיר Győr. בדרך עוצרים בעיירה צ'ורנה (Csorna), בבית הקברות היהודי בו קבורים אבות המשפחה. כמו כן, רואים את העיירה ממנה המשפחה הבריחה את הגבול ב-1956 לאוסטריה ומשם אל החופש.
ב-Győr, מול שוק הפרחים (Virágpiac), ישנה חניה נוחה לרכבים (בתשלום, מדחן). לא רחוק משם ישנו גשר צר להולכי רגל וניתן לחצות איתו לגדה השניה. משמאל נראה פארק חביב – מושלם לעצירת פיקניק.
המשך אותו גשר הינו רחוב (Kossuth) אשר בהמשכו, מרחק הליכה של 10 דקות, נמצא בית הכנסת הגדול (Zsinagóga), המשוחזר מ-2006, המשמש כיום אולם קונצרטים. זהו מבנה מרשים ויפה וכדאי להכנס אליו. בתפארתה, מנתה הקהילה היהודית בגיור כ-5000 איש וכיום נשארו פחות ממאה.
כדאי כמובן לבלות במרכז העתיק של עיר יפהפיה זו. אנחנו נפלנו על מזג אוויר שלא איפשר זאת. התחלנו בנסיעה והגענו חזרה לבודפשט בכביש המהיר M1 תוך שעה.
שכחתי לציין שנעזרנו ב-waze וזה עבד יופי, גם עם הקואורדינטות.