כמו הישראלים בארץ, כך גם ההונגרים אוהבים לנסוע לצפון. המרחבים הפתוחים, האוויר הנקי של ההרים וכל הירוק שמסביב עושים לכל אחד טוב על הלב. העונה המומלצת היא הקיץ, בעיקר כי קריר יותר ככל שמצפינים ובגלל התוכניות המיוחדות שנערכות באתרים שונים לקראת התיירים הפוקדים אותם.
אנחנו נסענו כבר כמה פעמים, בפורומים שונים (תמיד עם ילדים) ולכן הפוסט הזה מייצג לקט של נקודות עניין ואטרקציות כאילו היו טיול אחד, אך תמיד ניתן לבחור רק נקודות עצירה מסוימות, בדרך לטיול בהרי הטטרה בסלובקיה למשל, או באמת להקדיש 4-5 ימים נעימים לכל האיזור (מסלול מעגלי או טיול כוכב סביב Eger).
יציאה מבודפשט לאיזור גודולו:
בכ-45 דקות נסיעה, יותר או פחות, תלוי בפקקים, מגיעים לעיר בשם Gödöllő. כאן ממוקם אחד מארמונות המלכה אליזבת, המכונה בחיבה בפי ההונגרים “סיסי”. הארמון נקרא Gödöllői Királyi Kastély ומהווה את האטרקציה העיקרית בעיר (10:00-18:00 בקיץ). אפשר לעלות לסיור בחדרי הארמון המפוארים עם audio guide או עם מדריך ולטייל בגינות הארמון. באחת הפעמים שביקרנו, היתה גם כרכרה אותנטית עם סוסים בחצר ששכרנו לחצי שעה.
מחוץ לארמון, במבנה בצד ימין ישנו סטודיו לצילום בו יכולה כל המשפחה להתחפש לנסיכים ולנסיכות ולהצטלם. חוויה משעשעת מאד לכל המשפחה! שימו לב – אסור לצלם במצלמה האישית – יש לקנות את התמונות מהסטודיו.
נסיעה קצרה משם נמצאת חוות סוסים מטופחת בשם Lázár Lovaspark. פעמיים ביום (11:30, 17:00), ורק בתיאום מראש ולקבוצות מעל 20 איש, מתקיימים מופעי סוסים מרהיבים. יחידים יכולים להצטרף לקבוצה קיימת כמובן, אז רק צריך לברר מראש אם נקבע מופע ומתי. לפעמים, לפני מופע הסוסים, מגיעה גם קבוצת רקדני פולקלור למופע משלהם או מרקיד שמפעיל את כל הקהל. בנוסף, יש במקום מתקני שעשועים ופינת חיות לילדים. בילינו בחווה כשעתיים וחצי וכולם נהנו מאד.
איזור מאטרה:
רכס Mátra שימש לצורכי פנאי מאז ומתמיד, גם בקיץ וגם כאתר סקי פצפון בחורף. הנקודה הגבוהה ביותר נמצאת בראש ההר Kékestető (“הגג הכחול”) ושם עומד מגדל של הטלויזיה הלאומית Kékestető TV Tower שכיום מתפקד בעיקר כמגדל תצפית, והוא היעד הראשון שלנו.
משלמים כניסה ועולים במעלית. הנוף הנשקף מהמרפסת העגולה מלמעלה פשוט מקסים.
אנחנו עשינו את הדרך חזרה לחניה בריצה למטה במסלול הסקי:
באמצע הדרך המתפתלת למטה, עצרנו בפארק האטרקציות Oxygen Adrenalin Park לאכול את הסנדויצ'ים שלנו ולתת לילדים להשתולל קצת. יש שם מגלשת הרים, מתנפחים, טרמפולינות ועוד מתקנים, לכל גיל.
אגר:
Eger היא עיר גדולה יחסית, מתויירת מאד ומפורסמת במיוחד ביין שלה. לא תתקשו למצוא בה מלונות או צימרים והרבה נכתב עליה, כך שאציין רק את הדברים המרכזיים.
הארמון (Vár), למעשה מצודה גדולה, שמורשתו מחוברת לקרב מוצלח, בסגנון מעטים מול רבים, כנגד התורכים. בחללי הארמון השונים מוצגת תערוכה קבועה של פריטים מהעבר ובקיץ מתקיימים פסטיבלים שונים. ביום שני התערוכות סגורות.
לאחר הביקור בארמון כדאי לעלות לעוד תצפית ב-Minaret הנמצא ממול. זהו מגדל תצפית בגובה 40 מטר, שנבנה במאה ה-16 עם כיבוש התורכים, ולכן הסגנון שלו מאד יוצא דופן בנוף האגרי. מטפסים כ-100 מדרגות צרות ותלולות לנוף מרהיב. שעות פתיחה: 10.00-18.00 בקיץ.
הבזיליקה של אגר נחשבת לאחת היפות, וממש מולה, עדיין בכיכר Eszterházy, נמצאת הכניסה ל”עיר מתחת לעיר” Város a város alatt. הבישופ ההונגרי, שקיבל חזרה את מרותו אחרי שהתורכים עזבו, בנה לעצמו משכן חדש ואת חומר הבניה כרה ממעמקי האדמה. כתוצאה מכך, נוצר למעשה חלל תת-קרקעי גדול אשר שימש את הבישופ כמרתף יינות ענק. הוא הצליח לאגור מיליוני ליטרים של יין, שפונו מהמקום באמצע המאה ה-20 עקב חשש לקריסת המרתף. מאז המקום תוחזק כאתר תיירות. אין הרבה מה לראות אבל הסיפור מרשים כשרואים את הדברים בעיניים.
קצת מחוץ לעיר נמצא “עמק העלמה היפה” Szépasszonyvölgy. אם חשקה נפשכם ביין וקצת מוזיקה, כאן נמצא לב העניין! במארג רחובות קטנטן נמצא מספר מפתיע של יקבים ומרתפי יינות ש”פותחים שולחן” לתיירים ומציעים את יינות האיזור המשובחים. שימו לב – יש למנות נהג תורן שכן אסור שיימצא אף מיליליטר של אלכוהול בדם בעת נהיגה בהונגריה. בקיץ כדאי לברר על שירות שאטל חזרה לעיר שמגיע עד כיכר דובו.
אגם טיסה:
סטייה קטנה דרומה תביא אותנו לאגם המלאכותי טיסה (Tisza tó). האגם נוצר בעקבות בניית סכר בשנות השבעים של המאה הקודמת ועם הזמן המים הצטברו, כאשר הם מכסים על עצים גבוהים ואפילו כמה בתים, וכיום המקום מוכר כאתר תיירות ושמירת טבע.
אנחנו שכרנו סירה עם נהג מהנקודה 20.65358, 47.6397 ויצאנו לשוט!
באיזה שהוא שלב הנהג הוריד אותנו והלכנו לביתני תצפית דרך גשרי עץ. הרעיון דומה מאד לאגמון החולה שלנו.
מרכז המבקרים ב-Poroszló, הנמצא על גדות האגם, הינו חדש יחסית ומציע אף הוא השכרת סירות באופן עצמאי ועם 12 מסלולי GPS לבחירה. גם אם לא שוכרים סירה, כדאי בכל מקרה להגיע לכאן ולהנות ממתקני המרכז עצמו.
סך הכל הבילוי באגמון הטיסה לוקח כחצי יום, לכן כדאי לשלב באותו יום את מישקולץ, העיר הגדולה ביותר בחבל הצפון. העיר עצמה נחמדה אבל אין סיבה להתעכב בה. אנחנו הגענו למטרה אחת ויחידה: מרחצאות מישקולץ-טאפולצה (Miskolctapolca). הילדים לא מוותרים על החוויה כל פעם מחדש. מה שמיוחד במרחצאות כאן היא העובדה שהבריכות חצובות בתוך מערה!
מחנים את הרכב בחניה מורשית והולכים לכיוון הבריכות דרך גינה מטופחת. לא פעם היינו עדים כאן לצילומי חתן וכלה.
כדאי להביא מצופים לילדים הקטנים, ואז פשוט עוברים בשחייה מחדר לחדר, כאשר לכל חדר יש תמה שונה. בחדרים מסוימים המים המינרליים מאד חמים ואין כניסה לילדים קטנים (או שרשום על הקיר משך הזמן המקסימלי לשהייה במים) אבל אם זהו יום חם, אפשר גם להנות מבריכות רגילות חיצוניות. בקיץ המקום פועל אפילו עד שעה 23:00, אבל כדאי לברר מראש.
אם במקרה הגעתם לאיזור ויש לכם עוד זמן פנוי, תוכלו לגשת לאיזור לילאפורד המקסים. תוכלו, למשל, לעלות ברכבל (Lillafüredi Libegő) לראש ההר ומשם לעשות מסלולי טיול רגליים.
מצפינים עוד!
אנחנו תמיד שילבנו את שתי הנקודות הבאות בטיולים שלנו. התחלנו בנקודה הצפונית ביותר ומשם הדרמנו חזרה לכיוון אגר או שחזרנו לבודפשט.
על הגבול הצפוני של הונגריה (עם סלובקיה), בלב שמורת טבע, נמצאת מערת נטיפים ארוכה מאד בשם aggteleki cseppkőbarlang. חציה בשטח הונגריה וחציה בסלובקיה. זוהי לא המערה היחידה בשמורה, אך היא המתויירת ביותר והסיור בה הוא הקצר ביותר (כשעה). הסיור יוצא בכל שעה עגולה החל מ-10:00 בבוקר ועד 17:00. הטמפרטורה בתוך המערה כ-10 מעלות צלזיוס, כך שכדאי להיערך בהתאם.
אנחנו הגענו לסיור הבוקר כדי להספיק לטייל בהמשך היום במקום אחר.
במהלך הסיור, באחד החללים המרשימים יותר, ראינו כסאות אדומים מסודרים יפה. כנראה שהאקוסטיקה מצוינת בשביל קונצרטים. התמונה למטה לא ממש מייצגת. המערה מרשימה.
יצאנו מהקור ישר לאחו ירוק ורחב ידיים:
הנקודה השניה עליה אנחנו לא מוותרים נמצאת ליד העיירה Szilvásvárad וכדאי לקחת בחשבון 3-4 שעות בילוי כאן.
צריך להגיע עם הרכב ל-Szalajka-völgy ולחנות שם. יש שדרה ארוכה של חנויות למזכרות, מסעדות וחנייה, ורק בסופה ממש, בצד ימין, נמצאת קופת הכרטיסים. ממליצה לא להתעכב בכלל, אלא ללכת ישר לקופה, לקנות כרטיסים ולתכנן את הזמן בהתאם לשעת היציאה של הרכבת. אנחנו תמיד קונים כרטיס לרכבת, אם כי יש עוד אפשרויות תחבורה (כרכרות למיניהם) שבאים בחשבון. הרכבת נוסעת במעלה היער ויש לה מספר תחנות. כדאי לרדת איפה שהרוב יורדים (אני חושבת שנעשו לאחרונה שינויים בתחנות ואני לא מעודכנת) ומשם לחזור חזרה, בירידה, ברגל.
הטיול קליל ונחמד, אורכו כ-3 וחצי קילומטרים ובדרך עוצרים בתחנות עניין שונות: מפלים, פלגי מים, מעיין עם מים קפואים, אחו רחב-ידיים, גשרי עץ, מוזיאון פתוח לטכנולוגיות עתיקות (שווה!) ואפילו חי-בר קטן.
עוד המלצה שלנו: זוכרים את המסעדות למטה ליד החנייה? אחרי שמתעייפים מהטיול כדאי לשבת לאכול באחת מהן. יש להם שם דג מושט בגריל טרי וטעים מאד. לקינוח תוכלו לקנות Kürtőskalács (קיורטוש “בעברית”) באחד הדוכנים בשדרה.
מכאן הדרך קצרה לאגר (כחצי שעה) ואם החלטתם לחזור לבודפשט זה לגמרי אפשרי, בנסיעה של כשעתיים וחצי.